613

Wat Is Glucomannan / Konjac en Werkt het bij Afvallen?

Glucomannan is een wateroplosbare voedingsvezel die wordt gewonnen uit de wortels van de Aziatische konjac plant.

Als voedingssupplement is konjac glucomannan de afgelopen jaren erg populair geworden in de Verenigde Staten en Europa, voornamelijk vanwege de positieve effecten op cholesterol- en gewichtsbeheersing.

Met constant nieuwe voedingssupplementen op de markt is het niet eenvoudig om te ontdekken welke supplementen écht werken en welke enkel een flinke aanslag zijn op je portemonnee.

Wat zijn de unieke eigenschappen van glucomannan? En kan glucomannan werkelijk bijdragen aan gewichtsverlies?

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over over dit vezelsupplement.

Daarnaast ontdek je:

 • Waarom glucomannan een goed hulpmiddel is om je hongergevoelens onder controle te houden
 • De mogelijke bijverschijnselen van glucomannan
 • De ervaringen van glucomannan gebruikers
 • Of ik suppletie met glucomannan aanraad voor gewichtsverlies
 • Waar je op wilt letten als je glucomannan koopt en waar je deze kunt bestellen
 • En nog veel en veel meer…

Inhoudsopgave

Wat is glucomannan / konjac?

Glucomannan is een in water oplosbare voedingsvezel afgeleid van de wortel van een plant genaamd konjak.

De plant groeit in de warme subtropische gebieden Oost-Azië.

Het is ook bekend onder andere namen zoals olifant yam, konjaku en konnyaku aardappel. De konjak plant is laag in calorieën en heeft een hoog gehalte aan voedingsvezels.

Glucomannan bestaat uit 40% van het droge gewicht van de plant, en wordt in de Aziatische keuken vaak gebruikt als voedingsadditief omdat het als een verdikkingsmiddel werkt.

Konjack glucomannan heeft een lange geschiedenis in Aziatische kruidengeneesmiddelen en voedingsmiddelen.

In veel Westerse landen heeft glucomannan als voedingsvezel recentelijk in de media aandacht gekregen omdat het zou werken als een gewichtsverlies supplement. Het antwoord daarop lees je verderop in het artikel.

Konjak glucomannan heeft inmiddels een E-nummer gekregen (E425) (bron). Je vraagt je misschien af wat e-nummers precies zijn. E-nummers zijn codes voor stoffen die mogen worden gebruikt als additief in voedingsmiddelen binnen de Europese Unie.

Een ‘normale’ portie van glucomannan poeder is een halve theelepel (2 gram) die ongeveer 5 calorieën en 2 gram vezels bevat (bron). Dit voldoet aan ongeveer 8% van de dagelijkse vezelbehoefte.

De werking van glucomannan

De vezel van de wortelknol absorbeert uitzonderlijk veel water in de darmen en wordt dan gelachtig.

Deze opzwellende gel kan de maag en darmen opvullen en bevordert een gevoel van volheid, wat invloed heeft op de energie-inname (waardoor je gemiddeld minder calorieën eet per dag) (bron).

Het absorbeert zoveel vloeistof dat als je een glucomannan capsule in een klein glas water zou laten vallen, de volledige inhoud verandert in stroperige, gelachtige substantie!

Kunnen deze unieke eigenschappen van glucomannan helpen met gewichtsverlies?

Onderzoekers denken dat glucomannan kan helpen met afvallen middels verschillende mechanismen in het lichaam:

 • Het bevat weinig calorieën
 • Het vult de maag en darmen op waardoor je een voller gevoel krijgt
 • Het zorgt voor een vertraging van het legen van de maag, wat bijdraagt aan een verminderde eetlust en verhoogde verzadiging
 • Het voedt ook de vriendelijke (gezonde) bacteriën in de darmen, die de vezels omzetten naar korte-keten vetzuren, zoals boterzuur.

In dierenstudies is aangetoond dat deze vriendelijke bacteriën de vetopslag kunnen verminderen (bronbron). Let er op wel op dat resultaten bij dierenstudies niet direct door te trekken zijn naar mensen.

Afvallen met glucomannan?

Kan glucomannan als hulpmiddel worden gebruikt bij het afvallen?

Dat is ongetwijfeld de belangrijkste vraag in dit artikel.

Het bestuderen van resultaten van dierenstudies kan interessant zijn, maar wat we écht willen weten is of het gebruik van glucomannan als voedingsadditief kan leiden tot meer gewichtsverlies bij mensen.

Gelukkig zijn er verschillende gerandomiseerde controleerde proeven (ook wel RCT’s genoemd) naar glucomannan gedaan. Dergelijke wetenschappelijke experimenten bij mensen worden als de beste onderzoeksmethode beschouwd.

In een gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek uit 2005 werden verschillende glucomannan supplementen getest bij mensen met overgewicht. De deelnemers kregen willekeurig verschillende doseringen glucomannan of placebo capsules toegediend, terwijl ze een energiebeperkt dieet volgden (bron).

Het gebruik van glucomannan in combinatie met een energiebeperkt dieet leidde tot significante gewichtsvermindering bij de deelnemers ten opzichte van de groep die een placebo gebruikten. De verschillende glucomannan doseringen in dit onderzoek leverde geen significante verschillen op.

Verschillende andere onderzoeken laten soortgelijke afslankresultaten zien:

In een 8 weken durende dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde studie, werden 20 obese deelnemers willekeurig toegewezen om ofwel glucomannan ofwel een placebo van zetmeel te consumeren (bron). De deelnemers kregen gedurende 8 weken driemaal per dag 1 gram toegediend (verdeeld over twee capsules van elk 500 mg) en namen dit in met 235 ml water vóór elke maaltijd.

Onderzoeksresultaten: De deelnemers volgden hun gebruikelijke voedingspatroon en mate van lichaamsbeweging. Gewichtsverlies was significant hoger in de glucomannan groep (-2,5 kg) dan in de placebogroep (+0,7 kg).

In een dubbelblind, placebogecontroleerd, gerandomiseerd onderzoek uit 1995 werden 30 vrouwen met overgewicht gedurende 60 dagen behandeld met een energiebeperkt dieet (1200 calorieën) en glucomannan suppletie of een placebo (bron).

In totaal werden 4 capsules glucomannan of placebo dagelijks genomen met 1-2 glazen 30 tot 60 minuten voorafgaand aan de twee hoofdmaaltijden (ongeveer 4 g per dag).

Onderzoeksresultaten: Gewichtsverlies was statistisch significant hoger in de glucomannan groep (-4,3 kg) dan in de placebo groep (-2,7 kg). De onderzoeksresultaten laten zien dat een caloriearm dieet met glucomannan effectiever werkt voor gewichtsvermindering dan een caloriearm dieet alleen.

In een ander dubbelblind, placebo-gecontroleerd, gerandomiseerd onderzoek werden 52 gezonde deelnemers met overgewicht willekeurig toegewezen om glucomannan of een placebo gedurende 5 weken in combinatie met een caloriearm dieet (1200 calorieën) te nemen (bron). Drie verschillende glucomannan supplementen met verschillende doseringen werden getest.

Sommigen supplementen bestonden ook uit andere vezels. Glucomannan of een placebo werden toegediend in tabletten met 250 ml water 15 minuten vóór elke maaltijd (driemaal daags) en om 15.00 een dosis.

Onderzoeksresultaten: Gewichtsvermindering tijdens de interventieperiode was significant hoger in de glucomannan groep dan in de placebogroep. Het toevoegen van guargom en alginaat had geen significant effect op gewichtsverlies. Alle glucomannan supplementen die werden gebruikt in dit onderzoek in combinatie met een caloriearm dieet van 1200 kcal leidde tijdens een waarnemingsperiode van 5 weken tot aanzienlijk meer gewichtsverlies dan placebo en een caloriearm dieet alleen.

In een studie uit 1992 werden 50 obese personen (waarvan 15 mannen) willekeurig toegewezen om een hypocalorisch dieet (1000 calorieën voor vrouwen en 1300 calorieën voor mannen) alleen te consumeren of samen met glucomannan supplementen (2 + 3 + 3 capsules met 300 ml water vóór de maaltijd, ongeveer 4 g per dag in drie doses) gedurende 3 maanden (bron).

Onderzoeksresultaten: De onderzoekers rapporteerden aan het einde van de studie significant meer gewichtsverlies in de glucomannan groep vergeleken met de controlegroep. Andere bevindingen waren een verbeterde lipiden status in het bloed en verbeterde koolhydraattolerantie.

In een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde studie uit 1993 werden 60 zwaarlijvige kinderen jonger dan 15 jaar (gemiddelde leeftijd was 11,2 jaar) willekeurig toegewezen om glucomannan te consumeren (twee capsules met twee glazen water 1 uur vóór elke maaltijd , 2 g per dag) of een placebo gedurende 2 maanden op een koolhydraatarm dieet (normocalorisch dieet (bron). Het supplement en de placebo waren niet te onderscheiden, zowel voor het gezin als voor de arts.

Onderzoeksresultaten: Het aantal kinderen met overgewicht daalde significant tijdens de studie in zowel de interventie- als de placebogroep zonder significante verschillen tussen groepen. Er werden geen verschillen tussen de groepen in lichaamsgewicht waargenomen aan het einde van het onderzoek.

Een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep namen 11 niet-diabetische deelnemers met milde hypertensie en het insulineresistentiesyndroom, in willekeurige volgorde testkoekjes met glucomannan (0,5 g) per 100 kcal voedingsinname, 8-13 per dag) of tarwezemelen koekjes gedurende 3 weken, gevolgd door een zogenaamde ‘washout-periode’ van 2 weken (bron).

Dit ‘washout-periode’ is een periode waarin de deelnemer stopt met het gebruik van het supplement of placebo, om de effecten van de behandeling te elimineren. Er werden geen statistisch significante verschillen in veranderingen in lichaamsgewicht waargenomen tussen de glucomannan- en tarwezemelen-groep.

Uit bovenstaande onderzoeken blijkt dat een dagelijkse inname van 3 g glucomannan gewichtsvermindering ondersteunt bij het volgen van een energiebeperkt dieet.

Om het geclaimde effect te verkrijgen, moet tenminste 3 g glucomannan dagelijks worden geconsumeerd in drie doses van elk 1 g, samen met 2 glazen water vóór de maaltijd, in de context van een caloriearm dieet. De doelpopulatie zijn alle volwassenen met overgewicht.

Glucomannan proberen? Ontdek hier hoe Christien een strakkere buik kreeg en wat glucomannan voor jou kan betekenen.

Glucomannan en een gezond cholesterolgehalte

Uit een systematische review van 2008, waarbij veertien gerandomiseerde gecontroleerde studies met glucomannan werden onderzocht, blijkt dat het gebruik van glucomannan het totaal cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden waarden gunstig lijkt te beïnvloeden en significant verlaagt (bron).

Uit deze systematische review blijkt glucomannan:

 • Het totaal cholesterolgehalte te verlagen met 19 mg / dL (0,5 mmol / L).
 • Het slechte LDL-cholesterol te verlagen met 16 mg / dL (0,4 mmol / L).
 • De triglyceriden waarden te verlagen met 11 mg / dL (0,12 mmol / L).
 • De normale nuchtere bloedsuikerspiegel te verlagen met 7,4 mg / dl (0,4 mmol / L).

Glucomannan had geen invloed op HDL-cholesterol of bloeddruk.

De belangrijkste wijze waarop glucomannan het bloedcholesterol vermindert, is door de opname van cholesterol in de darm te verminderen (bron).

Geconcludeerd kan worden dat een dagelijkse inname van 4 g glucomannan bijdraagt aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Mogelijke interacties en bijverschijnselen

Glucomannan poeder (Konjac) wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor gezonde volwassenen wanneer het wordt gebruikt als voedingssupplement.

Glucomannan is verkrijgbaar in capsulevorm, als drankmix en in voedingsproducten, waaronder meel en pasta. Het is niet langer verkrijgbaar in tabletvorm omdat contact met water de oorzaak kan zijn dat tabletten opzwellen voordat ze de maag bereiken.

Let er bij de capsulevorm op om het altijd met voldoende water in te nemen. Denk aan 1 tot 2 glazen water bij inname of andere vloeistof.

Het gebruik van glucomannan mag dan veilig zijn, kleine risico’s en bijverschijnselen zijn er, dus voorzichtigheid bij het gebruik van glucomannan is geboden.

Bijverschijnselen komen weinig voor, een klein gedeelte van de gebruikers ervaart een opgeblazen gevoel, winderigheid, zachte ontlasting of diarree. In dit geval is het aan te raden om direct te stoppen.

Glucomannan kan ook de opname van medicatie, zoals sulfonylureum (een diabetesgeneesmiddel) verminderen. Dit kan worden voorkomen door het medicijn ten minste vier uur na of een uur vóór het gebruik van glucomannan in te nemen.

Als je diabetes type 2 hebt en bloedsuikerverlagende medicatie slikt, wees dan extra voorzichtig met glucomannan omdat je bloedsuikerspiegel teveel kan dalen.

 • Raadpleeg altijd eerst een arts om te kijken of de dosis van je diabetes medicatie moet worden gewijzigd in combinatie met glucomannan.

Van glucomannan is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegrel verlaagt en dat het niet mag worden ingenomen in combinatie met medicijnen of andere voedingssupplementen die hypoglycemische effecten hebben.

Volgens de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) kan na een dagelijkse dosis van 3 g glucomannan bij volwassenen gedurende 12 weken bij sommige mensen abdominale klachten (opgeblazen gevoel, milde diarree, constipatie) ontstaan (bron).

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het sowieso onverstandig om glucomannan te gebruiken, aangezien de invloed van glucomannan onder dergelijke omstandigheden niet onderzocht is.

Ervaringen met glucomannan

Onderzoek op internet leert dat de meeste mensen tevreden zijn over het gebruik van glucomannan als voedingssupplement:

In het verleden heb ik wel vaker verschillende voedingssupplementen geprobeerd. Weinig heeft voor mij gewerkt omdat ik constant honger had. Over glucomannan ben ik zeer tevreden! Het geeft je een vol gevoel tijdens het volgen van een dieet. Het onderdrukt de honger voldoende en gaf me de wilskracht te geven om me aan het dieet te houden. Ik ben afgevallen en heb tailleomtrek verloren.  – Manon, Groningen.

Glucomannan is een geweldige aanvulling op gewichtsverlies! Mijn man vertelde me erover, ik gebruik het nu dagelijks en beveel het zeker andere mensen aan. Ik had alleen soms wat last van opgeblazen gevoel, maar niet dusdanig dat er ik mee moest stoppen. – Ingrid K.

Werkt het beste als je het 30 minuten tot een 1 uur voor het eten inneemt. Ik merk dat ik niet echt honger heb tijdens het eten van een maaltijd als ik dat doe. Ik verlies nu gewicht puur omdat ik minder ben gaan eten. Zolang je niet teveel calorieën weg drinkt (ben een bierliefhebber) zul je met glucomannan in staat zijn om makkelijker af te vallen. Ik pas eindelijk weer in mijn spijkerbroeken van tien jaar geleden! Anthon, 52 jaar.

Er zijn wat gebruikers die milde bijverschijnselen melden zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Veel gebruikers zijn te spreken over het supplement vanwege een verminderde eetlust terwijl ze op dieet waren. Hierdoor zijn mensen in staat om makkelijker af te vallen zonder al te veel honger te lijden.

Glucomannan dosering

Houd rekening met het aanbevolen doseringsadvies van glucomannan. De aanbevolen dosering niet verder overschrijden dan 2 extra capsules per dag.

Begin met de aanbevolen dosering per dag en drink voldoende water (1 tot 2 glazen water) bij het innemen van de capsules om uitzetting van de capsules in de keel te voorkomen. Ik adviseer om de capsules altijd een halfuur vóór de maaltijd in te nemen.

Glucomannan pasta

Glucomannan kan tegenwoordig ook worden gegeten als pasta (penne, spaghetti) en noedels. Omdat de plantaardige vezel van de Konjak plant weinig calorieën bevat en een langdurig vol gevoel geeft, is het ideaal om als vervanging te gebruiken voor deegwaren van harde tarwe.

 • Een portie van 100 gram Glucomannan noedels bevat slechts 6 calorieën
 • De slim pasta / zero pasta variant is ook volledig gemaakt van de glucomannan vezels en levert 12 calorieën per 100 gram

Waar kun je de glucomannan pasta en noedels kopen? Tegenwoordig zijn de glucomannan producten verkrijgbaar in de meeste drogisterijen en zelfs bij Jumbo supermarkt.

Let er wel op dat het gunstige effect van gewichtsverlies alleen wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g glucomannan in drie doses van elk 1 g, tezamen met 1-2 glazen water, vóór de maaltijden en in de context van een energiebeperkt dieet.

Aangezien dit specifieke getallen zijn, kun je beter capsules gebruiken in plaats van andere glucomannan producten.

Conclusie

De wetenschap laat zien dat glucomannan gewichtsverlies kan ondersteunen in de context van een caloriearm dieet. Maar zoals altijd bestaat er geen magische afslankpil.

Een voedingspatroon wat gebaseerd is op gezond en gevarieerd eten in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging zijn de belangrijkste ongeschreven regels voor een slank en gezond lichaam.

Wil je gewicht verliezen met behulp van glucomannan? Ontdek hoe Christien er gewicht mee verloor en een strakkere buik kreeg:

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

8 reacties op dit artikel

 • Hallo Oscar!

  Allereerst even een shout-out omdat ik altijd met veel plezier en interesse je site en de nieuwsbrieven lees! Thanks!
  Heb een vraag over het bovenstaande artikel. Je noemt dat als je andere hypoglycemische voedingssupplementen gebruikt, je beter geen konjak poeder kan gebruiken. Valt de Rode rijstgist capsule daar dan onder? Deze gebruik ik namelijk dagelijks i.c.m.Q10 capsules voor cholesterol verlaging.
  Mocht het zo zijn, aan welke van de twee zou jij dan persoonlijk de voorkeur geven?
  Alvast bedankt voor het meedenken;-)

  Jella
 • Hoe kan ik die pillen bestellen?

  Vicky
 • ik heb nu 10 dagen capsules gebruikt maar ik voel mij hier niet lekker bij last van mijn maag en mijn hart dus ik wil geen vervolg pakket meer ontvangen. wilt U mijn gegevens vernietigen en niets meer sturen bij voorbaat dank.

  G.H.Cluistra
  Hollandia 140
  3901GR Veenendaal

  Gerrit
 • Indien je MS patiënt bent en je medicatie in pilvorm neemt niet intraveneus, kan het dan schadelijk zijn met deze glucomannan te nemen?

  MVG

  Evi

  Evi
 • Kan ik dit product ( glucomannan) ook in combinatie gebruiken met groene thee extract??

  Mvg jasper

  Jasper
 • 8 juli 2020

  Hoi zou graag weten of ik het kan gebruiken.
  Met medicatie voor hoge bloedruk en chorestrol.
  Zou het graag horen en wil dan eventueel 1 pot bestellen.
  Mvg
  Miriam Talma

  Miriam
  • 9 juli 2020

   Beste Miriam,

   Over persoonlijke medische zaken kan ik helaas geen uitspraken doen, ook niet vanwege de AVG. In dit soort gevallen kun je beter contact opnemen met een huisarts, natuurarts en/of orthomoleculair therapeut.

   support

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en is dit jaar genomineerd tot Website van het Jaar! Stem op ons, het liefst met 5 sterren! :) LET OP: bevestig je e-mail na het stemmen (die mogelijk in de spam folder komt).

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!