846

7 Beste Afslankpillen / Supplementen met Bewezen Werking

Afslankpillen of dieetpillen: in jouw streven om gewicht te verliezen, heb je er vast wel eens wat over gelezen, of misschien heb je ze inmiddels al eens gebruikt.

Er zijn honderden soorten afslankpillen op de markt, maar slechts een handjevol afslanksupplementen hebben zich wetenschappelijk bewezen, en dragen bij aan gewichtsverlies ( en in de context van een caloriebeperkt dieet).

Zijn al die geweldige beloftes over afslankpillen en vetverbranders gebaseerd op de waarheid of is het pure marketing?

In dit artikel ontdek jij de beste afslankpillen die een bewezen werking hebben. Ook ontdek je mijn favoriete supplement, die het best bewezen is.

Inhoud van dit artikel

Grofweg 3 verschillende soorten afslankpillen op de markt

Als je de bestaande afslankpillen / dieetpillen die vrij verkrijgbaar zijn, onder de loep gaat nemen, valt één ding direct op.

De werkzame stof is in de meeste gevallen één of meerdere van de deze drie:

 • Vochtafdrijvers
 • Kunstmatige voedingsvezels
 • Cafeïne-achtige stoffen

Deze drie stoffen schijnen je te kunnen helpen met het afvallen.

Maar werkt het ook écht? Laten we even dieper ingaan op elk van de stoffen:

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Afslankpillen /dieetpillen met vocht-afdrijvende stoffen

man houdt vocht vast in hand versus normale hand

In de meeste afslankpillen zitten ook vocht-afdrijvende ingrediënten.

In de meeste gevallen gaat het hier om natuurlijke plantenextracten zoals brandnetel, peterselie, bleekselderij, jeneverbes, berkenblad en/of paardenbloem.

Ook worden hiervoor specerijen en kruiden gebruikt.

Deze toevoegingen hebben als resultaat dat je lichaam minder vocht vasthoudt waardoor je vaker naar het toilet moet.

Afslankpillen / dieetpillen met kunstmatige voedingsvezels

In de meeste gevallen vind je voedingsvezels terug in afslankpillen.

Voedingsvezels hebben als eigenschap dat ze water opnemen in je maag, waardoor ze gaan opzwellen.

Op die manier krijg je snel een vol gevoel in je maag en stop je dus eerder met eten. De vezels zelf bevatten helemaal geen calorieën, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Afslankpillen / dieetpillen met cafeïne-achtige stoffen

kopje zwarte koffie naast koffiebonen op houten tafel

Er zijn afslankpillen (zoals Fast Burn Extreme) verkrijgbaar waar veel cafeïne in zit, of in ieder geval cafeïne-achtige stoffen.

Door deze stoffen in te nemen wordt je stofwisseling een klein beetje hoger, en wordt je hartslag een beetje versneld.

Daarnaast werkt cafeïne ook als een sterke oppepper, net als gewone koffie. Je wordt een beetje actiever.

Het is inderdaad waar dat dit een effect heeft in het verbranden van overtollig vet, maar dit duurt maar heel erg kort.

Maar om de volgende keer hetzelfde effect te krijgen, moet je steeds meer van dezelfde werkzame stof innemen, want je lichaam gaat er aan wennen.

Maar hoe meer je ervan inneemt, hoe sterker de bijwerkingen zich gaan manifesteren.

Want er kleven een aantal belangrijke neveneffecten aan het gebruik van cafeïne en cafeïne-achtige stoffen. Hier ga ik later verderop in.

Benieuwd welke afslankpillen werken om gewicht kwijt te raken?

Ik heb speciaal voor jou 13 van de meest voorkomende afslankpillen en supplementen op de markt onderzocht.

In dit artikel lees je een eerlijke samenvatting over wat werkt, wat niet, en waarom.

Zo bespaar jij een hoop tijd, energie en geld aan afslankproducten die niet of nauwelijks werken.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

7 beste afslankpillen met bewezen werking

Laten we beginnen met de beste afslankpillen en supplementen die een bewezen werking hebben. Met ‘bewezen’ bedoel ik overigens niet per se onomstotelijk bewezen omdat de studies vaak vrij kleinschalig zijn en soms zijn gesponsord.

Kortom, er zijn in ieder geval aanwijzingen dat ze een daadwerkelijke werking hebben op afslanken zoals een snellere metabolisme / verbranding.

#1: Glucomannan – mijn persoonlijke favoriet

Glucomannan extract capsules op witte tafel

Glucomannan is een in water oplosbare voedingsvezel afgeleid van de wortel van een plant genaamd konjak. De plant groeit in de warme subtropische gebieden Oost-Azië.

Ik hoor je het uitspreken: gluco-man-nan. Tja, een lastige term..

In veel Westerse landen heeft glucomannan als voedingsvezel recentelijk in de media aandacht gekregen omdat het gewichtsverlies ondersteunt bij het volgen van een caloriearm dieet.

Alhoewel ikzelf niet graag mee ga met tijdelijke media hypes, vind ik dit supplement een waardevolle aanvulling voor mensen die gewicht willen verliezen.

Hoe werkt glucomannan?

De kracht van glucomannan zit hem in de bijdrage aan een verminderde eetlust en een verhoogd verzadigingsgevoel. De vezels van glucomannan absorberen veel water in de darmen en wordt dan gelachtig. Hierdoor ontstaat een vertraging van het legen van de maag.

Het gunstige effect voor gewichtsverlies wordt verkregen bij een inname van 3 g glucomannan in drie doses van elk 1 g (een totaal van 6 capsules per dag), tezamen met 1-2 glazen water, vóór de maaltijden en in de context van een energiebeperkt dieet.

Het gunstige effect dat bijdraagt aan de instandhouding van normale cholesterolwaarden in het bloed wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 4 g glucomannan (een totaal van 8 capsules per dag).

Mogelijke bijwerkingen

Bijverschijnselen komen weinig voor, een klein gedeelte van de gebruikers ervaart buikpijn, waaronder diarree of obstipatie. In dit geval is het aan te raden om direct te stoppen.

Zoals gezegd is het wel de bedoeling om altijd het product met voldoende water in te nemen en niet meer dan 4 g glucomannan (8 capsules) per dag te gebruiken.

Wil je gewicht verliezen met behulp van een pil?

Een effectief en krachtig supplement dat gewichtsverlies ondersteunt is glucomannan. Dit omdat de vezels van glucomannan veel water absorberen en daarmee bijdragen aan een verminderde eetlust en een verhoogd verzadigingsgevoel.

Ontdek precies hoe glucomannan werkt en hoe Christien er gewicht mee verloor en een strakkere buik kreeg.

Bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen)

#2: Omega 3 vetzuren

Vette vis en omega 3-capsules liggen op witte tafel

In tegenstelling tot transvetten zijn omega 3 vetzuren ontzettend gezond. Verschillende vissoorten zijn rijk aan omega 3 vetzuren.

Als je een goede gezondheid belangrijk vindt, dan wil je niet op omega 3 bezuinigen (wél op transvetten!)

Het zijn met name de actieve vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) die zorgen voor veel gezondheidsvoordelen.

 • Deze actieve vetzuren verlagen je cortisolgehalte (stress), stimuleren de vetverbranding en onderdrukken de eetlust (bron, bron).

Hoe werkt omega 3?

Omega 3 vetzuren komen van nature voor in zalm, makreel, haring en tonijn. Omega 3 vetzuren spelen een cruciale rol in de hersenen en het netvlies van de ogen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat omega 3 vetzuren beschermende effecten kunnen hebben tegen allerlei soorten ziekten, zoals borstkanker, depressie, ADHD, verschillende chronische ontstekingsziekten en preventie van Alzheimer (bron, bron, bron, bron).

En wat is het verband met afvallen?

Omega 3 kan op verschillende manieren bijdragen aan gewichtsverlies, zoals het verminderen van honger en eetlust. Dit kan met name handig zijn als je een streng dieet volgt en hongergevoelens beginnen op te komen.

Een andere manier waarop omega 3 kan helpen om gewicht kwijt te raken, is door je stofwisseling tijdelijk te verhogen.

Onderzoek suggereert dat het consumeren van omega 3 ook het aantal calorieën en de hoeveelheid vet die je verbrandt tijdens het sporten kan verhogen (bron).

Afslankresultaten

Een kleinschalige studie onderzocht het effect van visolie op gezonde jonge volwassenen. De proefpersonen kregen 6 gram visolie per dag gedurende 12 weken. De stofwisseling van de deelnemers was aan het einde van de studie met bijna 4% gestegen (bron).

In een ander onderzoek werden soortgelijke resultaten geconstateerd.

Gezonde oudere vrouwen moesten 12 gram visolie per dag voor 3 maanden innemen. Het bleek dat de stofwisseling met ongeveer 14% was gestegen, wat overeenkomt met het verbranden van 187 calorieën per dag (bron).

 • Visoliesupplementen blijken met name effectief te zijn in combinatie met sport en lichaamsbeweging.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die 3 maanden lang 3 gram visolie per dag kregen, tot wel 27% meer vet verbrandden als ze lichamelijk actief waren.

In andere onderzoeken is echter gebleken dat omega 3 geen invloed heeft op de energiebron (koolhydraten of vetten) die tijdens het sporten wordt gebruikt (bron, bron).

Er zijn dus meer onderzoeken nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Mogelijke bijwerkingen

Visolie met omega 3 vetzuren wordt beschouwd als veilig. Onder de meest recente studies werden dagelijkse doseringen van 300 tot 7200 mg gebruikt.

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wordt de inname van omega 3 visolie als veilig beschouwd als de dagelijkse dosering niet hoger is dan 3.000 mg per dag.

De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) beschouwt echter de dagelijkse inname van maximaal 5000 mg uit supplementen als veilig (bron).

 • Let wel op met het soort visolie-supplement dat je neemt. Sommige supplementen zijn rijk aan vitamine A, dat in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor kinderen en zwangere vrouwen.

Waar kan je het kopen?

Omega 3 capsules zijn koop bij verschillende drogisterijen, maar kunnen ook eenvoudig via het internet worden besteld.

Gemiddelde prijs

De prijs van omega 3 varieert tussen de 6,- en 30,- euro, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Conclusie

Om de gezondheidsvoordelen van omega-3 vetzuren te krijgen raad ik je aan minimaal 2 keer per week vette vis te eten. Als je niet van vette vis houdt, overweeg dan om een supplement zoals krill olie te nemen.

Om de meeste gezondheidsvoordelen te halen uit  omega-3-supplementen, is het belangrijk dat je er een kiest die voor tenminste 50% uit EPA en DHA bestaat.

Een andere optie is visolie, maar dat kun je wel gaan opboeren. Ben je vegetarisch? Dan kun je algenolie nemen.

#3: Groene thee extract

Groene thee extract is de geconcentreerde vorm van groene thee. Het wordt gemaakt van de bladeren van de camellia sinensis, een theeplant.

Bij groene thee extract heeft extractie plaatsgevonden. Dat is een handeling waarbij stoffen van elkaar worden gescheiden. Op die manier houd je uiteindelijk alleen nog de actieve stoffen over van de theeplant die sterk geconcentreerd zijn. Deze actieve stoffen in poedervorm zijn dan het extract.

Hoe werkt groene thee extract?

Veel van de gezondheidsvoordelen van groene thee en groene thee extract hangen samen met polyfenolen. Groene thee bevat voor 30-40% polyfenolen. Polyfenolen zijn moleculen die planten produceren om zichzelf te beschermen tegen straling en verschillende ziekteverwekkende micro-organismen.

Er zijn verschillende polyfenolen, en de groene theeplant is bijzonder rijk aan catechinen. Er zijn verschillende soorten catechinen. Groene thee bevat een grote hoeveelheid van de krachtige catechine epigallocatechinegallaat (EGCG).

Van EGCG moet je weten dat het een krachtig antioxidant is. Deze unieke stof kan bescherming bieden tegen vrije radicalen, en daarmee een bescherming voor beschadiging van cellen.

De meeste groene thee-extract supplementen bevatten een redelijke hoeveelheid cafeïne (in thee wordt cafeïne ook wel theïne genoemd), waarvan men denkt dat een gematigde hoeveelheid bijdraagt aan een positieve gemoedstoestand (bronbron).

En wat is het verband met gewichtsverlies?

Uit een meta-analyse (cluster van onderzoeken) blijkt dat de inname van groene thee extract helpt om de vetverbranding ietsjes te verhogen (bron). 

Van zowel catechinen als cafeïne hebben onderzoekers vastgesteld dat het een versterkend effect heeft op de thermogenese (bronbron).

In een onderzoek onder 60 zwaarlijvige deelnemers verloor de groep die groene thee extract nam 2,7 kg meer dan de placebogroep (die ook een dieet kreeg maar geen groene thee extract) in 4 weken en 11,1 kg in 12 weken, naast een dieet (bron).

In een ander 12 weken durende studie werd een gewichtsverlies van 1,1 kg en een verlaging van 0,4 BMI geconstateerd bij vrouwen met overgewicht, die dagelijks 856 mg EGCG innamen terwijl deze niet significant verschilden bij de placebo groep (bron).

Mogelijke bijwerkingen

Groene thee-extract wordt over het algemeen goed verdragen en wordt beschouwd als veilig. Het bevat wat cafeïne en kan symptomen veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne.

Waar kan je het kopen?

Groene thee extract supplementen zijn te koop bij verschillende drogisterijen, maar kunnen ook eenvoudig worden besteld via het internet.

Gemiddelde prijs

De prijs van groene thee extract varieert tussen de 6,- en 30,- euro, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Conclusie

Zoals de onderzoeksresultaten laten zien kan een klein positief effect van groene thee extract met EGCG worden gevonden op gewichtsverlies. Sommige studies hebben bescheiden effecten gevonden, terwijl andere studies geen significant verschil hebben waargenomen.

Houd er bovendien rekening mee dat het innemen van groene thee extract met ECGC alleen nut heeft als je ook een gezond dieet volgt en tijd vrijmaakt voor lichaamsbeweging.

#4: Groene koffie extract

Groene koffie bonen extract uit een kopje op houten tafel

Groene koffie extract komt van koffiebonen die niet zijn geroosterd. Naast cafeïne bevatten koffiebonen chlorogeenzuur (CGA) en antioxidanten.

Van deze twee stoffen wordt aangenomen dat ze helpen bij het afvallen, doordat ze de vetverbranding stimuleren en de stofwisseling verhogen.

Door koffie te branden vermindert het chlorogeenzuurgehalte. Dat maakt rauwe koffiebonen gezonder. Groene koffiebonen zijn dus feitelijk gewone koffiebonen die nog niet zijn geroosterd en bewerkt.

Chlorogeenzuur is niet alleen te vinden in koffiebonen. Het zit ook in aardappelen, perziken, peren, appels, aardbeien, bosbessen, etc.

Hoe werkt groene koffie extract?

Het grootste effect van chlorogeenzuur is een verlaagde bloeddruk. Regelmatige consumptie van voedsel dat chlorogeenzuur bevat, bleek ook het risico op galstenen te verminderen als de dagelijkse inname hoog genoeg is.

Bij langdurige inname kan het de glucoseopname in de darmen verminderen. Dit kan mogelijk leiden tot gewichtsverlies. Cafeïne in groene koffiebonen kan de vetverbranding verhogen.

Afslankresultaten

Vaststaat dat groene koffie extract kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de bloeddruk verbetert (bron, bron). Het is een antioxidant, dus het helpt vrije radicalen en cellulaire schade te voorkomen.

Mogelijk kan helpen bij het afvallen, maar echt krachtig bewijs is er (nog) niet.

Verschillende onderzoeken bij mensen hebben weliswaar aangetoond dat extract van groene koffieboon kan helpen met afvallen, maar de resultaten waren niet spectaculair.

Uit een overzichtsstudie blijkt dat deelnemers die de afslankpil namen, tot wel 2,5 kg méér aan lichaamsgewicht verloren dan de placebo-groep (bron).

Mogelijke bijwerkingen

Groene koffie extract kan dezelfde bijwerkingen geven als cafeïne. Het chlorogeen zuur daarin kan ook diarree veroorzaken, en sommige mensen kunnen allergisch zijn voor groene koffiebonen (bron).

Waar kan je het kopen?

De afslankpil is te koop bij verschillende drogisterijen, maar kan ook eenvoudig worden besteld via het internet.

Gemiddelde prijs

De prijs van de Groene koffie extract varieert tussen de 10,- en 18,- euro, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Conclusie

Groen koffieboonextract kan een bescheiden gewichtsverlies veroorzaken, maar houd er rekening mee dat veel van de studies zijn gesponsord door bedrijven die op deze manier hun eigen producten willen promoten.

Het toevoegen van groene koffie extract aan je dieet kan geen kwaad, maar reken het niet als een wondermiddel om vetverbranding te stimuleren.

#5: Orlistat (merknamen Xenical of Alli)

Orlistat (merknamen Xenical of Alli) verpakkingen langs elkaar

Orlistat is een medicijn en wordt in de meeste landen op de markt gebracht.

Het is zonder recept in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te krijgen.

Het heeft milde bloeddrukverlagende eigenschappen, maar het belangrijkste effect is dat het de hoeveelheid vet vermindert dat wordt verteerd in de darmen.

Deze afslankpil werkt door het afbreken van vetten in de darm te remmen, waardoor je minder calorieën uit vet neemt (1 gram vet levert 9 kcal).

Afslankresultaten

Klinische studies hebben aangetoond dat Orlistat inderdaad zorgt voor een bescheiden gewichtsverlies, mits het enige tijd wordt ingenomen.

Het voorkomt de opname van ongeveer 25% van het vet in voeding.

Uit een overzichtsstudie waarbij 11 onderzoeken onder de loep werden genomen,  blijkt dat het gebruik van Orlistat tot 2,7 kg meer gewichtsverlies oplevert in vergelijking met een placebo (bron).

Van Orlistat is ook aangetoond dat het de bloeddruk enigszins verlaagt en het risico op diabetes type 2 met 37% kan verlagen (bron, bron).

Mogelijke bijwerkingen

Dit medicijn kan zorgen voor bijwerkingen op het spijsverteringsstelsel, waaronder winderigheid en vloeibare en frequente ontlasting. Het kan ook bijdragen aan een tekort in vet oplosbare vitaminen, zoals vitamine A, vitamine D, E, en K.

Om de bijwerkingen te minimaliseren wordt aanbevolen om een vetarm dieet te volgen tijdens het gebruik van Orlistat.

Waar kan je het kopen?

Orlistat is sinds 2006 zonder recept verkrijgbaar in de Verenigde Staten. In Nederland is het alleen op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek.

Gemiddelde prijs

De adviesprijs van 90 capsules (60 mg per stuk) ligt rond de 60,- euro.

Conclusie

Gebruikers van het medicijn verliezen per jaar 1.8 tot 2.7 kg meer aan lichaamsgewicht dan niet-gebruikers. Er is ook meestal een milde verbetering van de bloeddruk.

Orlistat werkt als afslankpil, maar voor echte afslankresultaten moet het worden gecombineerd met een dieet en lichaamsbeweging.

Interessant om te vermelden is dat uit onderzoek is gebleken dat een koolhydraataarm dieet net zo effectief is als een vetarm dieet gecombineerd met Orlistat afslankpillen (bron).

#6: Meratrim

Meratrim afslanksupplement van verschillende merken

Veel medicijnen en supplementen die worden gebruikt voor gewichtsverlies, worden vaak per ongeluk ontdekt.

Dit was ook het geval met Meratrim.

Meratrim is een combinatie van twee plantenextracten die de vetstofwisseling kunnen veranderen.

Het primaire ingrediënt is de Sphaeranthus indicus plant.

De bloem van de plant wordt al eeuwen in de traditionele Indiase geneeskunde gebruikt.

Het tweede ingrediënt is de mangistan plant (andere benaming is garcinia mangostana).

Deze soort is van dezelfde familie als garcinia cambogia en is een redelijk veelzijdige plant.

De binnenkant van de vrucht wordt vaak gegeten, terwijl de gedroogde kost kan worden gebruikt om er een zwarte kleurstof van te maken.

De schors wordt gebruikt om dysenterie (zware vorm van diarree) te behandelen.

In Meratrim worden extracten van deze twee natuurlijke kruiden gecombineerd in een verhouding van 3:1.

Hoe werkt Meratrim?

Van Meratrim wordt gezegd dat het de vetcellen moeilijker maakt om zich te vermenigvuldigen.

Ook zou Meratrim vetcellen helpen om opgeslagen vet te verbranden en de hoeveelheid vet te verminderen die vetcellen opnemen uit de bloedbaan (bron).

Houd er wel rekening mee dat deze proef is gedaan in een reageerbuisstudie.

Wat er gebeurt in een menselijk lichaam, kan vaak totaal anders zijn dan wat er in geïsoleerde cellen gebeurt.

Afslankresultaten

Tot nu toe is slechts één onderzoek gedaan naar Meratrim:

Een totaal van 100 zwaarlijvige deelnemers (23 mannen en 77 vrouwen) werden geplaatst op een streng dieet van 2000 calorieën, met Meratrim of een placebo (bron). De deelnemers kregen de opdracht om 30 minuten per dag te lopen. Meratrim-groep: de deelnemers namen 400 mg Meratrim in, 30 minuten vóór het ontbijt en het avondeten (een totaal van 800 mg). Placebo-groep: de placebogroep nam in plaats daarvan tegelijkertijd 400 mg placebo in. Na 2 maanden was de Meratrim-groep 5,2 kg lichaamsgewicht kwijtgeraakt en bijna 12 cm in taille verloren. De deelnemers hadden ook een verlaging in de bloedsuikerspiegel, cholesterol en triglyceriden. De placebo-groep verloor 1,5 kg lichaamsgewicht en 6 cm in taille-omtrek.

Kort samengevat verloor de Meratrim-groep 3,5 keer zoveel lichaamsgewicht en 2 keer zoveel vet van hun middel ten opzichte van de placebo-groep.

Dat zijn indrukwekkende resultaten, maar het slechte nieuws is dat het onderzoek werd gesponsord door InterHealth, het bedrijf dat Meratrim produceert en verkoopt.

Natuurlijk betekent dit niet gelijk dat het onderzoek nutteloos is, maar het is wel belangrijk om in het achterhoofd te houden.

Het is bekend dat gesponsord onderzoek de onderzoeksresultaten kan beïnvloeden (bron, bron).

Mogelijke bijwerkingen

Er werden geen bijwerkingen opgemerkt in het onderzoek. In de studie werd 800 mg Meratrim per dag gebruikt.

Waar kan je het kopen?

De afslankpil kan via het internet worden besteld.

Gemiddelde prijs

De prijs van Meratrim varieert tussen de 30,- en 50,- dollar, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Conclusie

Meratrim zou een handig hulpmiddel kunnen zijn om gewichtsverlies op de korte termijn te versnellen. Maar er moet worden rekening gehouden met het feit dat het onderzoek slechts 8 weken duurde en gesponsord was.

Het is onduidelijk of de afslankpil op de lange termijn ook effect heeft. En zoals altijd met afslankpillen, zal je alleen resultaat zien als je een blijvende verandering doorvoert in levensstijl en eetgewoonten.

#7: Synefrine (Citrus Aurantium)

Rond de eeuwwisseling bestonden de meeste afslankpillen uit een combinatie van cafeïne en efedrine.

Efedrine was in die tijd nog niet verboden en ontzettend populair als afslankmiddel.

Het stimuleerde de vetverbranding, maar had ook bijwerkingen met schadelijke gevolgen (o.a. hoge bloeddruk en hartritmestoornissen)

Synefrine is verwant met efedrine, maar minder krachtig. Deze stof wordt gevonden in sinaasappels in een zeer lage concentratie, en wordt gewonnen uit onrijpe sinaasappelen door middel van een droogproces.

Hoe werkt synefrine?

Synefrine verhoogt het energiepeil, vermindert de eetlust en kan de stofwisseling tijdelijk verhogen (bron).

Afslankresultaten

Er zijn weinig onderzoeken gedaan naar synefrine, van efedrine is aangetoond dat het kan helpen met afvallen (bron).

Synefrine verhoogt (net als efedrine) het energieverbruik in rusttoestand.

Uit een studie blijkt dat synefrine invloed heeft op de ruststofwisseling, bloeddruk en hartslag. Ook werden stemmingswisselingen bij de deelnemers waargenomen.

Het meest opvallende aan dit onderzoek was dat synefrine vooral in combinatie met naringine en hesperidine (bioflavonoïden) goed werkt als afslankpil (bron).

Mogelijke bijwerkingen

Net als efedrine kan synefrine ernstige bijwerkingen hebben die verband houden met hartklachten. Het kan ook verslavend zijn.

Waar kan je het kopen?

Synefrine kan als afslankpil via het internet worden besteld.

Gemiddelde prijs

De prijs varieert tussen de 25,- en 50,- euro, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Conclusie

Synefrine is waarschijnlijk effectief voor gewichtsverlies, maar meer onderzoek is hiervoor nodig. Deze afslankpil kent ook bijwerkingen, dus voorzichtigheid is geboden.

Overleg eerst met de huisarts als je synefrine wilt gebruiken.

6 onvoldoende / slecht bewezen afslankpillen

#1: Geconjugeerd linolzuur (CLA)

Geconjugeerd linolzuur is een omega-6 vetzuur dat van nature voorkomt in rundvlees en zuivelproducten.

CLA is op de markt gebracht als hulpmiddel voor krachttraining en bodybuilding.

Volgens de fabrikanten kan deze stof het verlies van spiermassa verminderen en zal de verbranding van lichaamsvet efficiënter verlopen.

Bij muizen is er een verband gevonden tussen CLA en de preventie van kanker.

Ook lijkt CLA gunstig te zijn voor de preventie en behandeling van diabetes type 2.

Hoe werkt CLA?

CLA kan de eetlust verminderen, het metabolisme stimuleren en de afbraak van lichaamsvet stimuleren (bron, bron).

Afslankresultaten

Sommige studies bij mensen hebben een significante verbetering van het gewichtsverlies laten zien, terwijl anderen totaal geen verschil hebben aangetoond.

Uit een overzichtsartikel van 18 verschillende onderzoeken blijkt dat CLA een klein beetje kan helpen met afvallen. Er werd een gemiddeld gewichtsverlies van ongeveer 0,1 kg per week geconstateerd, in de eerste 6 maanden (bron).

Ook een andere reviewstudie bevestigt dat CLA een bescheiden gewichtsverlies veroorzaakt: ongeveer 1,3 kg in vergelijking met een placebo (bron).

De afslankresultaten zijn dus bescheiden.

Mogelijke bijwerkingen

CLA wordt beschouwd als veilig. In de aanbevolen doseringen zijn geen bijwerkingen bekend. Mogelijk verlaagt CLA het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker (bron,bron).

In de onderzoeken werd een dagelijks hoeveelheid van 3 tot 3,5 gram CLA ingenomen.

Waar kan je het kopen?

De afslankpil is te koop bij verschillende drogisterijen, maar kan ook eenvoudig worden besteld via het internet.

Gemiddelde prijs

De prijs van CLA varieert tussen de 7,- en 40,- euro, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Conclusie

Sommige studies hebben een verband laten zien tussen CLA en gewichtsverlies, terwijl anderen totaal geen verschil hebben aangetoond.

Het kan geen kwaad om het als afslankpil te gebruiken, maar verwacht geen wonderen met CLA.

De resultaten kunnen bovendien variëren op basis van de bron. Vermijd de synthetische varianten die vaak worden aangetroffen in supplementen.

#2: L-carnitine

Van producten die carnitine bevatten wordt vaak beweerd dat ze de stofwisseling kunnen verhogen en je prestaties verbeteren.

Carnitine wordt aangemaakt in de lever en nieren door twee aminozuren: lysine en methionine.

Carnitine wordt opgeslagen in de skeletspieren, de hersenen en het hart. Bij mannen wordt carnitine ook in het sperma opgeslagen.

Hoe werkt carnitine?

Carnitine speelt een rol bij de vetstofwisseling doordat het verantwoordelijk is voor het transporteren van vetten naar de mitochondria, waar ze kunnen worden verbrand voor energie.

Omdat carnitine helpt om meer vetzuren naar je cellen te verplaatsen om te worden verbrand, zou je denken dat een hogere concentratie carnitine kan helpen om de vetverbranding te stimuleren.

Afslankresultaten

Carnitine wordt vaak gezien als een manier om ongewenste kilo’s kwijt te raken en snel gewicht te verliezen. In combinatie met gezonde voeding en lichaamsbeweging hebben sommige studies aangetoond dat carnitine kan helpen met afvallen.

De afslankresultaten kunnen echter variëren aangezien verschillende onderzoeken gemengde resultaten hebben opgeleverd.

In één onderzoek werden 38 vrouwen in twee groepen verdeeld. De ene groep nam een ​​carnitine supplement, terwijl de andere groep een placebo had. Beide groepen voerden acht oefensessies per week uit gedurende acht weken. De onderzoekers vonden geen verschil in gewichtsverlies tussen de twee groepen. Opmerkelijk was dat vijf deelnemers die carnitine namen misselijk werden of diarree kregen (bron).

Een andere studie onderzocht het effect van carnitine op vetverbranding. Deelnemers kregen carnitine of een placebo en werden onderworpen aan een fietstraining van 90 minuten gedurende 4 weken.

Aan het einde van het onderzoek werden geen verschillen tussen de groepen waargenomen.

In een studie onder mannelijke bodybuilders had carnitine geen enkel effect op het lichaamsgewicht en vetmassa (bron). De bodybuilders slikten voor 60 dagen lang 1 gram carnitine per dag.

Mogelijke bijwerkingen

Een dosering van 2 gram carnitine is veilig voor de meeste mensen. Sommige mensen kregen last van misselijkheid of diarree. Schadelijke bijwerkingen zijn niet bekend.

Waar kan je het kopen?

Carnitine is te koop bij verschillende drogisterijen, maar kan ook eenvoudig via het internet worden besteld.

Gemiddelde prijs

De prijs van carnitine varieert tussen de 7,- en 20,- euro, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Conclusie

Hoewel carnitine bekend staat om zijn vetverbrandende eigenschappen, blijkt uit verschillende onderzoeken dat dit minder spectaculair is dan wordt gedacht. Carnitine lijkt als afslankpil niet erg geschikt te zijn. Het gebruik van carnitine kent wel andere gezondheidsvoordelen.

Onderzoek heeft aangetoond dat acetyl-L-carnitine, een andere vorm van L-carnitine, zou kunnen helpen met het remmen van de achteruitgang van de hersenfuncties van patiënten met de ziekte van Alzheimer (bron).

#3: Garcinia Cambogia Extract / HCA (hydroxycitroenzuur)

Garcinia Cambogia vrucht opengesneden

Garcinia Cambogia kreeg pas internationale naamsbekendheid toen het als een afslankmiddel werd gepromoot door Dr. Oz.

Dr. Oz is een bekende Amerikaanse dokter en was regelmatig als speciale gast te zien in de show van Oprah Winfrey.

Garcinia Cambogia is een kleine groene vrucht, in de vorm van een pompoen.

Het draait allemaal om de schil van de vrucht, dat hydroxycitroenzuur (HCA) bevat.

Dit is het actieve ingrediënt in het Garcinia Cambogia-extract, dat op de markt werd gebracht als afslankpil.

Hoe werkt Garcinia Cambogia?

In voldoende hoeveelheden blokkeert HCA een vetproducerend enzym genaamd citraat-lyase, waardoor het voor het lichaam moeilijker wordt om extra vet te maken.

Afslankresultaten

Een studie onder 130 deelnemers vertoont echter minder spectaculaire resultaten. Een groep kreeg de garcinia cambogia pil en de andere een placebo.

Na afloop van het onderzoek bleek er geen verschil te zijn in gewicht of lichaamsvetpercentage tussen beide groepen (bron).

Een overzichtsstudie, waarin 12 onderzoeken naar Garcinia Cambogia onder de loep werden genomen, toonde aan dat het gebruik van het supplement gedurende een aantal weken een gewichtsverlies van 0,9 kg opleverde (bron).

Mogelijke bijwerkingen

Garcinia Cambogia wordt beschouwd als veilig. In de aanbevolen doseringen zijn geen bijwerkingen bekend.

Waar kan je het kopen?

De prijs van Garcinia Cambogia extract varieert tussen de 15,- en 30,- euro, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Conclusie

Onderzoek heeft weinig spectaculaire afslankresultaten opgeleverd. Zelfs bij een hoge dosering heeft Garcinia Cambogia geen effect op vetverbranding, het maakt de opslag van nieuw vet alleen iets moeilijker.

Hoewel Garcinia Cambogia een bescheiden gewichtsverlies kan veroorzaken, zijn de effecten zo klein dat ze waarschijnlijk niet eens merkbaar zullen zijn.

Meer weten over Garcinia Cambogia?

#4: Hydroxycut

Hydroxycut verpakking

De overgrote meerderheid van afslankpillen en supplementen die zijn geproduceerd om te helpen met afvallen, bevatten cafeïne.

Dit komt omdat cafeïne een positief effect heeft op je stofwisseling.

Hydroxycut bestaat uit verschillende afslanksupplementen, maar vrijwel allemaal bevatten ze flink wat cafeïne, net als Coleus Extract, forskolin en groene koffie extract.

Hoe werkt hydroxycut?

Het bevat verschillende ingrediënten waarvan beweerd wordt dat ze helpen bij het afvallen, inclusief cafeïne en een paar plantenextracten.

Cafeïne geeft een tijdelijke toename in ruststofwisseling (BMR), waardoor je lichaam in rusttoestand meer calorieën gaat verbranden.

Cafeïne onderdrukt ook de slaperigheid, waardoor je eerder geneigd bent om actief te blijven.

Afslankresultaten

De Hydroxycut supplementen hebben de naam als fatburner. Maar kunnen ze de naam ook waarmaken?

Het feit dat hydroxycut geen referenties oplevert, roept vraagtekens op.  Na lang zoeken vond ik een onderzoek waarin de effecten van het supplement Weighlevel werden geëvalueerd.

Weighlevel bevat de belangrijkste ingrediënten van Hydroxycut.

De deelnemers werden geïnstrueerd om 12 weken lang drie keer per dag te eten en een  Weighlevel afslankpil 30 minuten voor de maaltijd te nemen (bron). Aan het einde van de studie was het BMI gemiddelde verlaagd van 28 naar 24 bij de 60 deelnemers die het onderzoek voltooiden.

Omdat er echter geen placebogroep was, weten we niet of het gewichtsverlies te danken was aan de afslankpillen of simpelweg te wijten was aan het ‘schoner’ eten.

Mogelijke bijwerkingen

Als je cafeïnegevoelig bent dan is dit supplement niets voor jou. Het kan zorgen voor bijwerkingen als misselijkheid, angstaanvallen, trillen, diarree en prikkelbaarheid.

Ook kun je in de loop van de tijd een tolerantie voor cafeïne ontwikkelen. Verhoging van de dosering om dezelfde effecten te bereiken kan resultaten in een aantal onplezierige bijwerkingen, waaronder nervositeit, slapeloosheid, hartkloppingen en verminderde coördinatie.

Waar kan je het kopen?

Hydroxycutsupplementen kunnen via het internet worden besteld.

Conclusie

Omdat er weinig onderzoek is gedaan naar hydroxycut, weten we ook niet of de beweringen over de effectiviteit van hydroxycut waar zijn. Aanvullend onderzoek is nodig om een juiste conclusie te trekken.

Van cafeïne supplementen is bekend dat het de ruststofwisseling tijdelijk kan verhogen.

Zolang je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheid zijn afslankpillen die veel cafeïne bevatten onschadelijk. Maar teveel cafeïne consumeren kan leiden tot vervelende bijwerkingen of cafeïne-tolerantie.

#5: Raspberry ketone

Potje raspberry ketone

Raspberry keton is de primaire aromastructuur van rode frambozen.

Het is een stof die voorkomt in frambozen en verantwoordelijk is voor hun uitgesproken geur.

Het wordt ook gevonden in veenbessen en braambessen.

Het wordt gebruikt als een natuurlijke smaakstof, maar is ook een van de duurste natuurlijke aroma’s die beschikbaar zijn vanwege de lage concentraties van de stof die daadwerkelijk in frambozen wordt aangetroffen.

Een synthetische versie van raspberry ketonen wordt verkocht als een afslanksupplement.

Hoe werkt Raspberry ketone?

In geïsoleerde vetcellen van ratten verhogen raspberry ketonen de afbraak van vet en de waarden van een hormoon genaamd adiponectine, dat vermoedelijk in verband staat met gewichtsverlies (bron).

Afslankresultaten

Er zijn geen aanwijzingen dat raspberry ketonen gewichtsverlies veroorzaken bij mensen. Uit één onderzoek onder ratten is gebleken dat het kan helpen met afvallen. De ratten kregen wel hoge doseringen toegediend (bron).

Mogelijke bijwerkingen

Als je de studie, die is gedaan op de muizen zou willen nadoen, dan zou je tenminste 12 gram van deze stof per dag moeten binnenkrijgen.

Verwacht echter niet dat dit goed afloopt. Het is aangetoond dat de ketonen van frambozen bij overmatig gebruik de lichaamstemperatuur, bloeddruk en hartslag kunnen verhogen.

Waar kan je het kopen?

De afslankpillen zijn eenvoudig via het internet te bestellen. Een doktersrecept is niet nodig.

Gemiddelde prijs

De adviesprijs van 180 capsules is 65,- euro.

Conclusie

De enige reden waarom raspberry ketone wordt verkocht als afslankpil is omdat een onderzoek bij muizen liet dat het gewichtstoename onder controle kan houden.

De populaire Dr. Oz Show heeft er in Amerika voor gezorgd dat deze afslankpil onder het grote publiek bekend werd. Er is echter geen bewijs dat het ook voor mensen werkt.

Blijkbaar is één studie onder ratten en een Amerikaanse tv-persoonlijkheid voldoende om een niet-werkende afslankpil op de afslankmarkt te krijgen.

#6: Forskolin

forskolin plant

Forskolin komt van de Coleus forskohlii plant.

De plant groeit in verschillende delen van de wereld en wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde voor de behandeling van hartaandoeningen, spijsverteringsproblemen en zelfs katers.

Van forskolin wordt beweerd dat het effectief is om af te vallen. Het kreeg internationale aandacht nadat het door Dr. Oz als afslankmiddel werd gepromoot.

Hoe werkt forskolin?

Forskolin blijkt in studies met ratten de afgifte van opgeslagen vet uit vetcellen te stimuleren (bronbron). Forskolin stimuleert de afgifte van opgeslagen vet uit vetcellen, een effect dat niet noodzakelijk gewichtsverlies veroorzaakt.

Afslankresultaten

Een onderzoek bij 30 mannen met zwaar overgewicht liet zien dat forskolin zorgde voor een verlaging van het vetpercentage, maar het lichaamsgewicht veranderde niet (bron).

Bij een andere forskolin studie onder 23 vrouwen werd geen vetverlies geconstateerd (bron).

Er zijn echter belangrijke kanttekeningen. Ten eerste zorgt forskolin alleen voor vetverlies als je al een calorietekort hebt, dat wil zeggen dat je minder calorieen eet dan je dagelijks verbrandt.

Ten tweede zijn de meeste forskolin studies die positieve resultaten vertoonden uitgevoerd bij dieren. Studies bij mensen hebben gemengde resultaten opgeleverd. Bij zwaarlijvige mannen werden betere resultaten waargenomen dan bij vrouwen.

Mogelijke bijwerkingen

Forskolin wordt beschouwd als veilig. In de aanbevolen doseringen zijn geen bijwerkingen bekend.

Waar kan je het kopen?

Forskolin supplementen (forskolin naturals, forslean, etc.) kun je eenvoudig bestellen bij tientallen online drogisterijen.

Conclusie

Coleus Forskohlii is een kruid dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Het is echter niet zwart op wit bewezen dat het gebruik ervan kan helpen met het verliezen van lichaamsgewicht.

Meer weten over forskolin?

Afslankpillen gecombineerd met een dieet en lichaamsbeweging

persoon strikt veters met op de voorgrond een groene smoothie

Zo, dat waren ze allemaal!

Het verbaast je misschien dat er zoveel verschillende populaire afslanksupplementen op de markt zijn die nauwelijks worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Goede marketing en torenhoge verwachtingen kunnen veel doen met een afslankproduct.

Het zijn slechts een handjevol afslankpillen die bewezen hebben dat ze vetverbranding stimuleren en gewichtsverlies ondersteunen.

Dat gezegd hebbende, de afslankpillen die wel werken zijn verre van ‘wonderpillen’ en de meesten doen niet wat ze beloven. 

Het is belangrijk om te beseffen dat geen enkele afslankpil op magische wijze zorgt voor vetverbranding, zolang je ongezond leeft en amper beweegt.

Uiteindelijk kan geen enkele dieetpil of afslanksupplement een ongezonde levensstijl compenseren.

Afslankpillen zou meer een toevoeging moeten zijn (geen vervanging), net als supplementen dat zijn.

Alleen in combinatie met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging kan een afslanksupplement écht effectief zijn. En alleen onder deze voorwaarden kun je verwachten dat je afvalt en je streefgewicht behoudt.

In onderstaande video deel ik de 7 beste manieren om je metabolisme te versnellen:

Wat zijn jouw ervaringen met afslankpillen? Laat hieronder een reactie achter met jouw mening over afslanksupplementen.

 • Tot slot: begin nooit met het nemen van afslankspillen (zoals bijv. Nutra Digest of Artichoke Slim)  als je gezondheidsproblemen hebt. Neem in dat geval altijd eerst contact met op je huisarts.

Snelle FAQ: Veel gestelde vragen en antwoorden 

Welke afslankpillen werken echt?

Er is één afslankpil / supplement in Nederland die zonder doktersrecept verkrijgbaar is en waarvan de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid de claims heeft goedgekeurd. Dit is omdat op van de wetenschap voldoende bewijs is voor de effectiviteit op gewichtsverlies.

Dat is de glucomannan pil, oftewel de konjac wortel. Deze ondersteunt bij gewichtsverlies door een verhoogd verzadigingsgevoel in combinatie met een energiebeperkt dieet.

Er zijn daarnaast meer afslankpillen die werken, maar het risico is dat deze illegaal zijn en negatieve bijeffecten kunnen leveren of alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn.

Ritalin, speed, cocaïne en dergelijke zijn bijvoorbeeld middelen die je eetlust sterk verminderen, maar grote bijwerkingen hebben en verslavingsgevoelig zijn.

Wat zijn de beste afslankpillen?

Van de afslankpillen zonder doktersvoorschrift is bij de glucomannan afslankpillen het grootste effect gemeten en heeft het het meeste wetenschappelijke bewijzen om het effect ervan te onderbouwen. 

Daarnaast zijn omega 3, groene thee extract, groene koffie extract, orlistat, meratrim en synefrine tot in bepaalde mate effectief of bewezen werkzaam gebleken. Hier zijn alleen geen goedgekeurde claims voor gegeven.

We raden af om andere pillen te gebruiken vanwege potentiële schadelijke bijeffecten.

Vanaf welke leeftijd mag je afslank pillen kopen of nemen

Voor de pillen die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn is het afhankelijk van de situatie. Voor de pillen die niet op doktersrecept verkrijgbaar zijn ook. Glucomannan kan je nemen vanaf 12 jaar.

Waar kan je afslankpillen kopen?

Op deze website kan je glucomannan bestellen. Via winkels als de Kruidvat en Etos kan je andere soorten afslankpillen verkrijgen.

Bodybuilding websites hebben ook vaak pillen. Meestal zijn deze niet werkzaam en in sommige gevallen bevatten ze zelfs illegale of schadelijke stoffen.

Verder kan je op illegale websites illegale pillen verkrijgen.  Of kan je pillen bij de apotheek krijgen op doktersrecept.

Welke afslankpillen zijn er op recept?

Er zijn enkele afslankpillen die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn Orlistat (Xenical of Alli), Saxenda, Mysimba, Rimonabant (Acomplia) en Ozempic (Semaglutide).

Welke afslankpillen zijn illegaal?

Illegale afslankpillen zijn bij de wet verboden. Voorbeelden hiervan zijn Emagrece Sim, Herbathin, Ephedra, Sibutramine (Reductil), Clenbuterol, Fen-Phen en Dinitrophenol (DNP).

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt
Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

11 reacties op dit artikel

 • Veel geleerd en ik weet nu welke ik ga kopen.

  Peter
 • Glucomannan is voor mij de beste eetlustonderdrukker die er bestaat. Ik heb in het verleden verschillende dieten geprobeerd. Niks werkte voor mij omdat ik niet over die honger heen kon komen. Dit supplement zorgt niet direct dat je vet verbrandt, maar het geeft me wel een voldaan gevoel als ik het slik waardoor ik minder calorieen op een dag eet. Het geeft me genoeg wilskracht om me aan een dieet te houden. Tot nu toe ben ik 4 kg afgevallen en heb ik 3 cm in tailleomtrek verloren. Ik ben dus zeker tevreden en raad dit spul iedereen aan die wel wat hulp kan gebruiken met afvallen! Mvg, Amir.

  Amir A
 • Hi Oscar, ik heb in het verleden ook garcinia cambogia geprobeerd en was daar op zijn zachtst gezegd niet tevreden over. Wat ook jij schrijft: het deed ook bij mij helemaal NIKS! En het was zo’n hype in de media… ongelooflijk!

  Marousha
 • Laat ik om te beginnen zeggen dat ik dit een goed artikel vind Oscar! Lekker uitgebreid en helder. Ik gebruik Glucomannan nu enkele weken en ben er echt blij mee! Dit spul absorbeert niet alleen ongelooflijk veel water, het geeft me ook een enorm vol gevoel. Het heeft me geholpen met afvallen. En dat zegt iemand die al gek wordt na een paar uurtjes niks eten haha. Kennissen zeiden me dat het ook kan worden gebruikt als verdikkingsmiddel voor in sauzen, maar dat zie ik niet echt zitten…

  Wouter
 • De kleine groene thee extract capsules zijn gemakkelijk te slikken en gebruik ik al jaren. Dit bespaart me toch 5 kopjes groene thee per dag (hoewel ik het nog steeds graag drink!). Het is geen magische pil, maar ik heb het gevoel dat het zeker helpt! Ik zag echt een verschil, niet alleen in gewicht maar ook in energie! Groene thee extract is een van de weinige producten denk ik die echt helpt. Groetjes:)

  Debbie S.
 • Ik zou graag het volgende willen vragen:
  GetFit Fitness F-BRN Komplex heb ik besteld. Is deze fatburner bekend bij u?
  Ook slik ik op dit moment champix (stoppen met roken) en medicijnen tegen maagzuur. Kan ik dit combineren?
  Ik hoor heel graag van u,
  Y. Hardonk

  Youet
  • Over persoonlijke medische zaken kan en mag ik geen uitspraken doen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Mag ik glucomannan nemen als ik te veel water vast houd?dit is voor mij ook de voornaamste reden.maar wil het op natuurlijke middelen houden

  Ingrid
  • Beste Ingrid,

   Bedankt voor je bericht.

   Over medische zaken mag en kan ik helaas geen uitspraken doen, ook niet vanwege de AVG. In dit soort gevallen kun je beter contact opnemen met een huisarts, natuurarts en/of orthomoleculair therapeut.

   support
 • ik ben begonnen met fast burn extreme. met bijwerkingen o,a , extreme windergheid en heel nerveus .

  paul
 • Hoi Oscar, heb je toevallig ook Exipure onderzocht? Zoja wat waren je bevindingen m.b.t. veiligheid en effectiviteit? In mijn geval zou ik het gebruiken i.c.m. jouw recepten en bewegen/ sporten. Mijn doel is gezond en fit te zijn en niet alleen slank. Gr

  Soraya

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )