998

Biotine: Het Onderbouwde Effect, Bijwerkingen, Dosis, Meer

Biotine of vitamine B7, wordt aangeprezen als wondermiddel voor haar, huid en nagels.

Dit artikel bespreekt de functie van biotine in ons lichaam.

Het bekijkt de wetenschappelijke literatuur over de zin of onzin van vitamine B7 supplementen.

De mogelijke voor- en nadelen worden benoemd, alsook de standaarddosering.

Inhoud van dit artikel

Naast ‘vitamine P’ en ‘vitamine zon’ lanceerden de marketeers ‘vitamine H’. Vitamine H(aar) zou een wondermiddel zijn voor dun, futloos, ongezond haar.

Het staat ook bekend als biotine en wordt zowel als vitamine B7 als b8 beschouwd. Je kan het in capsule of tabletvorm krijgen en het zit ook in bepaalde haarverzorgingsproducten.

Maar klopt dit wel? Welk deel van de informatie zijn verkooppraatjes? Welk deel betreft de nieuwste beauty hype? En wat is wetenschappelijk onderbouwd?

Wij zoeken het voor je uit.

Wat is biotine?

Biotine is een wateroplosbare vitamine met belangrijke functies in je lichaam.

Wie gezonde en gebalanceerde eetgewoontes heeft krijgt voldoende biotine binnen met de voeding.

Je vindt het namelijk in eieren (eigeel); zuivel (melk, kaas, yoghurt); orgaanvlees (lever en nieren); biergist; bananen; groenten (wortels, bloemkool, bepaalde paddenstoelen); linzen, spliterwten, en allerhande bonen. Maar ook in noten (amandel-, pinda-, pecan-, okkernoten) en nootboter; volgraanproducten en ontbijtgranen; en zonnebloempitten.

Het stofje is temperatuurgevoelig, dus je eet het best rauw of weinig verwerkt.

Voor wie onvoldoende biotine binnenkrijgt via de voeding, met specifieke aandoeningen kampt, of om een andere reden een tijdelijk en klein biotine tekort heeft, biedt een eenvoudig supplement een oplossing.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan het biotine supplement van Vitastore. Dit is een heel kwaliteitsvol product van een betrouwbaar merk, voor een degelijke prijs, dat vooral positief beoordeeld wordt door consumenten.

Functie biotine

De belangrijkste functies van biotine in je lichaam, zijn als volgt:

 • Gezond metabolisme: Het helpt je lichaam om voeding om te zetten in energie. Zo zet het glucose uit koolhydraten om in energie voor het lichaam. En het helpt de aminozuren om de normale lichamelijke functies uit te voeren.
 • Gezonde lever en zenuwstelsel.
 • Gezonde huid, haar en nagels. Je lichaam heeft vitamine B7 nodig om keratine te produceren, wat op zijn beurt sterke nagels en haar bevordert.
 • Embryonale groei. Het lichaam heeft extra biotine nodig voor de gezonde groei van de foetus (bron). Vandaar dat vitamine B7 in de meeste zwangerschap multivitaminen voorkomt.

Onderbouwde en niet-onderbouwde effecten van biotine

Wat zegt onderzoek over biotine voor haarverlies?

In ons vorig artikel over haaruitval gaven we reeds aan dat biotine één van de essentiële vitamines en mineralen is voor gezond haar (naast ijzer, zink, selenium). Het klinkt dan ook logisch dat een biotine supplement de haargroei zou bevorderen.

Biotine verbetert immers de keratine infrastructuur van je lichaam. Keratine is het basiseiwit dat je haar, huid en nagels vormt. Maar behalve dit, is er weinig geweten over de eigenlijke rol en werking van biotine bij haar- of huidzorg.

We sommen hieronder op wat bekend is over biotine voor haarproblemen alsook de bedenkingen:

Een onderzoeker bekeek in 2012 en 2015 het effect van een ‘Marine Protein’ supplement (wat naast vitamine B7 ook andere ingrediënten bevat) bij mensen met uitdunnend haar. Het bleek effectief. Zo zorgde het voor een beduidende toename in haargroei en hernieuwde glans (bron, bron).

Maar… dit supplement betreft een complex van meerdere vitamines en mineralen. We kunnen bijgevolg niet met zekerheid stellen dat het effect op haar (geheel, gedeeltelijk of zelfs helemaal niet) toe te schrijven is aan biotine.

Een wetenschappelijke overzichtsstudie vond 18 gepubliceerde onderzoeken die aan hun insluitingseisen voldeden. Hier bleek biotine wel degelijk een effect te hebben op haargroei (bron).

Maar… dit effect was er enkel bij mensen met een verworven of overerfelijke oorzaak voor biotine deficiëntie.  Of bij mensen met een buitengewone haaraandoening (bv. broze nagel syndroom, onkambaar haar, …). De onderzoekers besloten dat dit uitzonderlijke gevallen zijn. Deze zouden onvoldoende bewijs leveren om vitamine B7 aan het grote publiek voor te schrijven als een wondermiddel voor haar (bron).

Symptomen biotine tekort

Als biotine aangewezen is bij een biotine tekort, hoe weet je dan of je al dan niet een biotine tekort hebt?

Een biotine tekort kan zich op volgende manier uiten:

 • Dunner haar en haarverlies.
 • Rode, schilferige uitslag op gezicht, rond ogen, neus en mond. Droge, schrale huid.
 • Droge ogen.
 • Veranderingen in spijsvertering, misselijkheid, verlies eetlust.
 • Tintelende handen en voeten.
 • Slapeloosheid en slaapproblemen.
 • Hoge cholesterol.
 • Hartproblemen.
 • Vermoeidheid.
 • Spierpijn, moeite met wandelen.
 • Depressie.

Redenen en risicogroepen biotine tekort

Deze symptomen klinken vrij algemeen en kunnen ook andere oorzaken hebben. Dus het is misschien nuttiger even de redenen van een mogelijk biotine tekorttekort te bekijken en specifieke risicogroepen te beschrijven.

Dit biotine tekort wordt vaak gevonden in de volgende situaties:

Nierdialyse.

Spijsverteringsaandoeningen zoals ziekte van Crohn en colitis.

Rokers (bron). Roken kan de afbraak van vitamine B7 in het lichaam verhogen en tot een tekort leiden.

Excessief alcohol gebruik.

Levercirrose.

Sonde voeding: Wie een tijdlang intraveneus gevoed moet worden loopt kans op een vitamine B7 tekort.

Erfelijke oorzaken:

 • Biotinidase deficiëntie: Dit is een zeldzame erfelijke stoornis die het lichaam verhindert om vitamine B7 te hergebruiken. Normaal wordt B7 verschillende keren opnieuw gebruikt vooraleer het verwijderd wordt met het afval.
 • Holocarboxylase synthetose deficiëntie,
 • Biotine transport deficiëntie,
 • Phenylketonuria.

Medicatie

 • Antibiotica kunnen zorgen voor een vitamine B7 tekort. Daarnaast vernielt antibiotica de goede darm bacteriën die biotine produceren.
 • Anti epileptica
 • Bèta blokkers
 • Bloedverdunners
 • Retinoïden (bron)

Lange termijn diëten.

Zwangerschap – verhoogde behoefte voor de groei van de foetus.

Andere gezondheidsclaims i.v.m. biotine

Uit het bovenstaande leiden we af dat de wetenschappelijke consensus ons aanspoort om de advertenties over vitamine H met een korreltje zout te nemen.

Hoewel biotine een bouwsteen is voor een gezonde huid, haar en nagels, is er onvoldoende wetenschappelijke data om vitamine B7 suppletie aan te bevelen voor het grote publiek. Dit neemt niet weg dit supplement wel een bijdrage kan leveren aan een gezonde haardos voor wie een biotine tekort heeft. Of voor wie met een specifiek haarprobleem kampt.

Ook de claim dat biotine soelaas biedt voor mensen met multipele sclerose (MS), gaat niet op. Een hoge dosis vitamine B7 had geen effect op de mate van beperking. En geen effect op het risico voor herval (bron).

Verder maakte een biotine supplement geen verschil bij de huidziekte seborrheic dermatitis, gekenmerkt door ruwe, schilferige huid op hoofdhuid en gezicht.

Het bleek echter wel nut te hebben bij diabetes.
Uit dieronderzoek bleek dat een biotine supplement helpt om de bloedsuikerspiegel te regelen in type 2 diabetes (bron). En dat het nier schade kan voorkomen in type 1 diabetes (bron).

Ook bij mensen zorgde het voor glucose controle in zwaarlijvige patiënten met diabetes als aanvulling op reeds toegediende anti-diabetes medicatie (bron), het deed de bloedsuikerspiegel dalen. Daarnaast verhoogde het HDL (goede) cholesterol. Terwijl het LDL (slechte) cholesterol deed dalen.

Nadelen en bijwerkingen biotine

Je zou kunnen denken: “Biotine is een wateroplosbare vitamine. Dus wat maakt het uit of ik een supplement slik dat mij mooier haar kan bezorgen? Baat het niet, dan schaadt het niet. Want de overtollige vitamine wordt toch gewoon afgedreven met de urine”.

Maar wetenschappers en gezondheidswerkers waarschuwen ervoor dat vitamine B7 suppletie de resultaten van diverse bloedtesten kan beïnvloeden.

Het kan voor vals hoge of lage resultaten, gemiste of verkeerde diagnose zorgen. Dit geldt vooral voor bloedtests op thyroïde en troponine, maar ook voor b-HCG, Hepatitis serologie, HIV serologie en vitamine D waarden.

Bijna 1/5 van de bevraagde dokters in een onderzoek wist niet van dit effect, en heeft de helft van de ondervraagde dokters het niet gevraagd aan hun patiënten om hun biotine supplement stop te zetten alvorens zich te laten testen (bron).

Ander onderzoek onderstreept dat biotine suppletie de ziekte van Graves kan nabootsen. Bij deze aandoening produceert de schildklier te veel thyroïd hormonen (bron).

Bijwerkingen

Als mogelijke bijwerkingen worden misselijkheid en spijsverteringsproblemen genoteerd.

Dosering

Sommige artsen bevelen aan om biotine zoveel mogelijk via de voeding op te nemen. Maar als je om één of ander reden toch een vitamine B7 tekort hebt, kan je zonder probleem een supplement slikken.

De aanbevolen dosis (bron) is als volgt:

 • Volwassenen 30 -100mcg/ dag
 • Borstvoeding 35 mcg/ dag
 • Op huid veilig tot 0,6% biotine

Vaak vind je supplementen in een veel hogere dosering. Het is zeker veilig tot 300 mcg/ dag. Voor hogere dosissen en voor de behandeling van specifieke problemen overleg je best met je huisarts.

Welke biotine ik de beste vind om te kopen

Zoals blijkt uit eerdere artikels zijn we nogal fan van de Vitastore producten. Gezien dit Nederlands bedrijf kwaliteitsvolle producten aanbiedt voor een degelijke prijs. En omdat hun motto ‘every body happy’ erg aanspreekt.

Hun biotine capsules van 1000 mcg bieden een goede oplossing voor wie een biotine-tekort heeft. Of als de dokter een biotine supplement aanraadde. Eén verpakking bevat 60 vegicaps.

De Vitastore voedingssupplementen bevatten hoogwaardige natuurlijke (of natuur identieke) grondstoffen. Ze kiezen voor de best opneembare verbindingen, gepatenteerde ingrediënten en natuurlijke vulstoffen. Voor de producten en verpakkingen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame, organische en vegetarische alternatieven. Ze leveren ook  persoonlijk advies en goede service.

Voor wie een sterke dosis wenst, is er ook Super Biotine 5000 mcg beschikbaar.

 

Conclusie en koopadvies

Zoals we in ons eerder artikel reeds schreven kan haaruitval veel verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan erfelijkheid, hormonale veranderingen, medische aandoeningen, trauma, vitamine tekort, een normaal onderdeel van veroudering, medicijnen, enzovoort.

De reclame en schoonheidsindustrie belooft je een wondermiddel voor gezonder, meer en glanzender haar in de vorm van biotine.

De wetenschap tempert dit enthousiasme, gezien uit onderzoek blijkt dat vitamine B7 supplementen vooral nuttig zijn in geval van biotine tekort. En omdat biotine in heel wat voeding voorkomt en ook in ons lichaam aangemaakt wordt, komt dit eigenlijk niet zo vaak voor.

De aanbeveling bij haarverlies is om goed na te gaan wat het haaruitval veroorzaakt. En dan die oorzaak aan te pakken. De aanbeveling wat betreft biotine is om het zoveel mogelijk via voeding op te nemen.

Natuurlijk zijn er gevallen waarin biotine suppletie aangewezen is. Denk maar aan nier-, lever-, spijsvertering-, of erfelijke aandoeningen die voor een biotine tekort zorgen. Of aan rokers en drinkers.

Wie op zoek is naar een kwaliteitsvol, betrouwbaar en betaalbaar biotine supplement, kan terecht bij de Nederlandse Vitastore.

Maakt je je zorgen over je haar of je gezondheid? Aarzel dan niet om je huisarts te raadplegen. Die kan je helpen de oorzaak te bepalen en mogelijke oplossingen met jou bespreken.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )