846

13 Beste Gratis Koolhydraatarm Dieet Apps voor Je Smartphone

Vandaag de dag is het bijhouden van je calorieën heel eenvoudig. Er zijn veel nuttige koolhydraatarme dieet apps waarmee je maaltijden kunt registeren en je voedselinname kunt bijhouden.

Als je doel is om af te vallen of gewoon je gezondheid wilt verbeteren door gezonder eten, dan kan het installeren van een voedingsapp op je smartphone een handig hulpmiddel zijn.

Het downloaden van een voedingsapp is makkelijk, maar het vinden van een app die nauwkeurig calorieën weergeeft is een lastige zaak. Want iedere dieet app heeft zo zijn voordelen en nadelen.

In dit artikel bespreek ik de beste koolhydraatarme dieet apps die gratis beschikbaar zijn. Alle apps die besproken worden zijn geschikt voor iPhone en Android.

Lees snel verder en ontdek welke koolhydraatarme dieet apps als winnaars uit de bus komen!

Inhoud van dit artikel

Afvallen en gezonder eten met koolhydraatarme dieet apps

Als je snel je vetpercentage wilt verlagen dan kan het nuttig zijn om bij te houden wat en hoeveel je op een dag eet.

Dit kun je natuurlijk op gevoel doen, maar veel beter is het om gebruik te maken van een compleet dieet schema, het bijhouden van een eetdagboek of het maken van foto’s van je eten (bron, bron). En dit is waar voedingsapps en calorietellers je bij kunnen helpen!

Ze zijn een makkelijk digitaal hulpmiddel voor als je probeert gewicht kwijt te raken of juist op gezond gewicht wilt blijven.  De apps kunnen je ook helpen om specifieke veranderingen in je voedingspatroon aan te brengen, zoals minder koolhydraten eten.

Dit is handig voor mensen die een koolhydraatarme levensstijl volgen. Het gebruiken van een voedingsapp geeft je een richtlijn en leidt je op de juiste manier door een koolhydraatarm dieet.

Je hoeft dit niet iedere dag te doen, maar het is verstandig om je voedselinname elke paar weken een paar dagen op rij te volgen met een voedingsapp.

Dit zal je meer bewust maken van je dagelijkse calorie-inname en geeft je ook de mogelijkheid om op tijd in te grijpen als je merkt dat je te veel calorieën binnen krijgt.

Wetenschappers zijn het erover eens dat mensen die wekelijks bijhouden van wat ze eten en drinken, een veel grotere kans hebben om hun gewichtsverlies doelstellingen te behalen (bron).

Een simpele manier om dat te doen is door een gratis eetregistratie-app op je smartphone te installeren die de calorieën voor je telt.

Daarom geef ik je nu de beste koolhydraatarme dieet apps om bij te houden hoeveel calorieën en voedingstoffen je binnenkrijgt. Met de onderstaande apps kun je ook voedingsproducten scannen en vergelijken en nog veel meer!

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

#1: MyFitnessPal

Prijs: gratis en betaald

Deze voedingsapp is niet specifiek voor het koolhydraatarm dieet of keto dieet, maar het is een van de beste calorieteller- en dieet-tracker-apps die je kunt downloaden, plus het is eenvoudig te gebruiken.

De MyFitnessPal app komt als beste uit de bus in een onderzoek uit 2017 (bron). Wel gaven de onderzoekers aan dat de app de neiging heeft voedingstoffen (zoals, ijzer, vitamine C, calcium, etc.) te onderschatten.

My FitnessPal weergave van app

Met een enorme database aan voedingsproducten en een barcodescanner is de populaire voedingsapp MyFitnessPal niet meer weg te denken.

De applicatie telt niet alleen de hoeveelheid koolhydraten die je eet, het legt ook de nadruk op lichaamsbeweging en gezond eten.

Elke dag krijg je een cirkeldiagram te zien met de verdeling koolhydraten, eiwitten en vetten. De app biedt ook trainingsroutines aan en geeft de gebruiker de mogelijkheid om hun voortgang bij te houden.

Aanmerkingen:

 • De app kan soms wat traag zijn.
 • Het toevoegen van voedingsproducten aan je eetdagboek voelt erg omslachtig aan.
 • Portiegroottes in de database zijn moeilijk te bewerken, wat de nauwkeurigheid niet ten goede komt.
 • Sommige functies in de app zijn alleen toegankelijk in de premium versie.

#2: Calorieteller door FatSecret

Prijs: gratis

De calorieteller van FatSecret is een gratis koolhydraatarme dieet app. Het bevat een eetdagboek, voedingsdatabase en logboek om je gewicht bij te houden.

De app laat de netto hoeveelheid koolhydraten per dag zien, wat erg handig is voor iedereen die met een koolhydraatarm dieet bezig is.

FatSecret calorieteller weergave

Met de barcodescanner kun je bijhouden wat je aan voedingsmiddelen aanschaft.

In de app wordt de totale calorie-inname weergegeven, evenals de verdeling van macronutriënten. FatSecret biedt een maandelijks overzicht van de calorieën die je iedere dag binnenkrijgt.

Ook wordt het totale gemiddelde van de maand weergegeven. Dit kan handig zijn om je progressie op de lange termijn bij te houden.

De FatSecret voedingsapp is erg gebruiksvriendelijk en bevat ook een chat community waar gebruikers succesverhalen, tips en recepten met elkaar kunnen uitwisselen.

Wat ik ook goed vind is dat andere gebruikers voedingsmiddelen kunnen indienen. Deze worden dan wel eerst gemarkeerd zodat andere gebruikers kunnen controleren of de informatie juist is.

Aanmerkingen:

 • De gebruikersinterface van de app vind ik persoonlijk nogal rommelig en niet altijd even duidelijk.

#3: Lose It! Calorieteller

Prijs: gratis

De calorieteller van Lose it! is een eenvoudige app waarmee je voedingswaardes kunt vinden van de voedingsmiddelen die je dagelijks eet.

Op basis van je gewicht, lengte, leeftijd en doelen geeft de Lose It! applicatie een gepersonaliseerde aanbeveling voor je calorie-inname.

Je kunt barcodes scannen en handmatig invoeren. Ook bevat de app een persoonlijke weegschaal om je lichaamsgewicht bij te houden.

Screenshot van Lose It! calorieteller app op smartphone

Op de dieetkalender kun je zien wat je eetpatroon is en hoeveel calorieën je consumeert. De vooruitgang is terug te zien in je eigen dagboek.

Aanmerkingen:

 • De voedingsapp kan voor gebruikers lastig zijn om te navigeren
 • De opgegeven maaltijden zijn moeilijk aan te passen
 • Micronutriënten worden in de app niet weergegeven

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

#4: Cronometer App

Prijs: gratis en betaald

Het woord CRON staat voor Caloriebeperking met Optimal Nutrition. Met de Cronometer voedingsapp kun je van alles bijhouden op het gebied van afvallen en gezonder eten.

De app houdt alles bij wat je eet en biedt een barcodescanner om producten te scannen tijdens het doen van boodschappen.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, dan heb je de mogelijkheid om een aangepast profiel te selecteren.

Weergave cronometer App op smartphone

Je kunt in deze app aangeven welk dieet je precies volgt. Hiermee verandert automatisch de aanbevelingen voor macronutriënten. Het eetdagboek is eenvoudig te gebruiken en erg gebruiksvriendelijk.

Ook is in een staafdiagram de verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten te zien. Deze voedingsapp is met name handig voor iedereen die zijn vitamines en mineralen in de gaten wilt houden.

De Cronometer is gratis te downloaden en is beschikbaar voor zowel Android- als Apple- apparaten.

Aanmerkingen: 

 • De applicatie bevat een premium versie ($ 2,99)
 • Cronometer App is alleen in het Engels beschikbaar

#5: Diet Point weight loss App

Prijs: gratis

De app biedt verschillende keuzes aan als het gaat om diëten en is makkelijk te gebruiken.

Het stelt niet alleen de voedingsmiddelen samen die je zou moeten eten, ook krijg je een boodschappenlijst wat erg handig is.

Het leuke aan deze voedingsapp is dat je favoriete maaltijden kunt opslaan en jezelf eraan kunt herinneren wanneer het tijd is om te eten.

Diet Point weight loss App op smartphone

Ook krijg je als gebruiker interessante gezondheidstips te lezen bij elke maaltijd.

Zelfs als je niet de premium versie wilt kopen dan is de gratis app nog steeds nuttig vanwege de maaltijdherinneringen en de samenstelling van maaltijden. Dat maakt deze app ideaal voor als je wilt afvallen of gezonder wilt leven.

Aanmerkingen:

 • Om toegang te krijgen tot volledige boodschappenlijsten en alle maaltijden te ontgrendelen zul je de premium versie moeten kopen.
 • Diet Point app is alleen in het Engels verkrijgbaar

#6: Atkins carb & meal tracker

Deze koolhydraatarme dieet app is gratis en zeer gemakkelijk te gebruiken.

Het bevat alles dat je nodig hebt om je doelstellingen met afvallen te bereiken. Je kunt je maaltijden vastleggen en netto koolhydraten bijhouden.

Atkins carb tracker app op scherm van smartphone

Daarnaast bevat deze app vele honderden koolhydraatarme recepten die je kunt uitproberen.

Aanmerkingen:

 • Wat jammer is dat je als gebruiker niet de volledige voedingswaarde van een product te zien krijgt.
 • Het scannen van barcodes is bovendien niet altijd betrouwbaar en geeft soms onjuiste informatie weer. Dus gebruik het vooral als richtlijn.

#7: SparkPeople

Prijs: gratis

De SparkPeople app is een eenvoudige calorieteller die macronutriënten, activiteiten en je vooruitgang bijhoudt.

Ben je iemand die vaak hetzelfde eet? Dan kun je die gegevens in meerdere dagen zetten.

Onder iedere dag kun je de totale hoeveelheid calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten zien.

Weergave SparkPeople app menu op smartphone

Deze gegevens zijn ook overzichtelijk in een cirkeldiagram te bekijken. De app is uitgerust met een barcodescanner en recepten kunnen handmatig worden toegevoegd.

Aanmerkingen:

 • De voedseldatabase is gratis toegankelijk. Maar om toegang te krijgen tot veel andere functies zul je de premium versie moeten kopen.

#8: Eetmeter Voedingscentrum

Prijs: gratis

De eetmeter van het Voedingscentrum is overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken. Je krijgt inzicht in je voedingspatroon en de hoeveelheid voedingstoffen die je binnenkrijgt.

Met de barcodescanner kun je voedingsproducten scannen. De informatie die je ontvangt wordt in de meeste gevallen nauwkeurig weergegeven.

Eetmeter app van het Voedingscentrum op scherm smartphone

Ook krijg je tips en informatie over de Schijf van Vijf. Inmiddels is ook de synchronisatie tussen de website en de voedingsapp verbeterd.

Aanmerkingen:

 • Het is vervelend dat er een verschil is met de andere voedingsapp ‘ik kies gezond’ van het Voedingscentrum. Zo worden er in de ‘ik kies gezond’ app voedingsproducten genoemd die in de Eetmeter buiten de Schijf van Vijf vallen. Dit is verwarrend voor de gebruiker.

#9: Virtuagym Calorieën- en voedingstracker

Prijs: gratis en betaald

De Virtuagym voedingstracker kan worden gebruikt voor uiteenlopende doelen.

Of je nu wilt afvallen, gespierder wilt worden of inzicht hoopt te krijgen van wat je eet. Met de food app van Virtuagym kun je alle kanten op.

Dit is handig want niet alle voedingsapp geven informatie over fitness.

Om te beginnen kun je een voedingsdagboek bijhouden. Je kunt zelf kiezen welk dieet je wilt volgen (koolhydraatarm, caloriearm, eiwitrijk, etc.)

Dit dagboek wordt afgestemd op je persoonlijke gegevens en doelen. De app bevat een flinke database van voedingsproducten.

Zit jouw product er niet tussen? Geen paniek! Met de barcodescanner kun je eenvoudig product toevoegen aan de voedingslijst. Ook is deze app geschikt voor vegetariërs.

Carb Manager Keto Diet App op scherm van smartphone

Soms heb ik wel  het idee dat de app de portiegrootte wat onderschat, waardoor je meer calorieën en voedingstoffen binnenkrijgt dan de applicatie aangeeft. In de gratis versie van deze app is reclame zichtbaar.

Naast het bijhouden van een voedingsdagboek kan je ook 500+ 3D fitness oefeningen zien. Dit is handig voor als je regelmatig in de sportschool te vinden bent en de oefeningen op de juiste wijze wilt uitvoeren.

Aanmerkingen:

 • Om van de volledige app gebruik te kunnen maken zal voor de premium versie moeten worden betaald.

#10: Carb Manager: Keto Diet App

Prijs: gratis en betaald

De naam doet vermoeden dat het een voedingsapp is voor het keto dieet. Maar dit is onjuist. Als je een gematigd koolhydraatarm dieet volgt dan kun je deze app ook prima gebruiken.

De Carb Manager is een uitgebreide en gemakkelijk te gebruiken voedingsapp die de netto en totale hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten telt. Handig als je onlangs met het Low Carb High Fat dieet gestart bent.

Met de calculator kun je gewichtsverliesdoelen instellen en krijg je tips om op koers te blijven.

Het nadeel van deze app is dat de gratis versie weinig mogelijkheden geeft.

Aanmerkingen:

 • Om van alle functies gebruik te kunnen maken zal je de premium versie moeten kopen.
 • Een ander puntje is dat je de Engelse taal machtig moet zijn. Alle voedingsmiddelen worden namelijk in het Engels weergegeven.

#11: My dietcoach

In plaats van alleen maar eten en lichaamsbeweging bij te houden, richt deze voedingsapp zich op de mentale uitdaging afvallen.

Met de app leer je manieren om je wilskracht vergroten en je doelen te bereiken.

My dietcoach app weergave menu

Zo krijg je motiverende foto’s en citaten te zien en wordt je voortgang nauwlettend in de gaten gehouden.

Dat maakt de dietcoach voedingsapp veel meer dan alleen een calorieteller en gewichtsmonitor.

Aanmerkingen:

 • De app is gratis te downloaden, maar voor de extra opties is het afsluiten van een maandelijks of jaarlijks abonnement noodzakelijk.

#12: Noom health and weight dieet app

Prijs: gratis en betaald

In plaats van dat je geïnstrueerd wordt om minder te eten en meer te bewegen, gebruikt deze voedingsapp een wetenschappelijk bewezen psychologische benadering om gezonde gewoontes op te bouwen en je streefgewicht te bereiken.

De geïntegreerde coaching is ontwikkeld om korte- en lang termijn doelen te bepalen en te bereiken. Dit maakt Noom anders dan de meeste voedingsapps.

Noom health en weight dieet app weergave

De app is bovendien gebruiksvriendelijk, behulpzaam en werkt motiverend.

En natuurlijk bevat Noom ook de noodzakelijke functies die je van een voedingsapp mag verwachten. Zo bevat de app een uitgebreide voedseldatabase en een barcode scanner. Aanmerkingen zijn er helaas ook:

Aanmerkingen: 

 • De trial periode wordt automatisch omgezet in de premium versie. Dus houd daar rekening mee als je de voedingsapp op je telefoon installeert.

#13: Lifesum

Prijs: gratis en betaald

De Lifesum voedingsapp is vrij populair en dat is niet zonder reden. De app helpt om bij te houden wat je eet en hoeveel je op een dag beweegt.

Je voegt je persoonlijke gegevens en calorie-inname toe en bepaalt de verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Lifesum weergave app op smartphone

De speelse gebruikersinterface met kleuren, illustraties en animaties maakt een leuke app voor gebruikers.

De app kent bovendien vele functies, waaronder maaltijdplanning, het tellen van calorieën, een gratis barcodescanner, recepten en natuurlijk tips om gezonder te leven.

Aanmerkingen:

 • De premium versie is niet goedkoop en kost $ 8,99 per maand of $ 44,99 per jaar.

 

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

 • Ik gebruik de app van het Voedingscentrum maar heb de indruk dat zij de voedingswaarde hoger inschatten dan de keto kookboeken die ik gebruik.
  Ik vind de app ook niet heel gebruikersvriendelijk, voor veel voedingsmiddelen geen eetlepels maar alleen grammen. Eigen gerechten invoeren kost veel tijd omdat je na elk ingrediënt weer terug moet naar een beginscherm. De review van deze app is hier wel erg beknopt.

  Marja

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )