958

Top 5 Beste Fietstrainers om te Kopen + Trainingstips en Schema

Ben je een fanatiek fietser en wil je in de wintermaanden graag door trainen? Dan zijn er meerdere mogelijkheden om dit te doen.

Je kunt een fietstrainer of een hometrainer kopen. Je zult misschien denken dat hier geen verschil tussen is, maar die is er wel zeker.

Wat het verschil tussen deze twee is leer ik je in dit artikel.

Met beide apparaten kun je in de winter je trainingen voortzetten. Dit is natuurlijk ideaal.

Op deze manier hoef jij je conditie en je spiermassa niet te verliezen en is de kans veel kleiner dat je gewicht aankomt, die je er vervolgens in de zomer weer af moet trainen.

Wat je verder in dit artikel gaat leren:

  • Waarom je geen sportschoolabonnement hoeft aan te schaffen
  • Welk soort training je moet volgen om af te vallen
  • Waarom een fietstrainer minder ruimte in beslag neemt
  • Wat het verschil is tussen een basistrainer en een interactieve fietstrainer
  • Welke verschillende soorten remmen er zijn en welke handig is voor jou

Inhoud van dit artikel

Verschil tussen een fietstrainer en een hometrainer

Ben je op dit artikel gekomen met de veronderstelling dat een hometrainer en een fietstrainer hetzelfde zijn, dan heb je het mis.

De enige overeenkomst tussen de twee is dat je op beide apparaten kunt fietsen, zowel binnen als buiten. Hierdoor kun jij je trainingen in de winter voortzetten.

Beide hebben dus het grote voordeel dat je in de kou niet naar buiten hoeft om te trainen. Dat is voor de meeste mensen toch wel het belangrijkst.

Maar wat is nu precies het verschil?

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

De fietstrainer

vrouw fietst op fietstrainer in woonkamer Bij een fietstrainer, gebruik jij je eigen racefiets en die zet je op een wheel-on trainer.

Dit is een apparaat die weerstand biedt tijdens het fietsen en die je kunt instellen om trainingen zwaarder of lichter te maken. De wheel-on trainer werkt als een rem op je achterwiel. Dit zijn over het algemeen altijd basistrainers.

Met deze fietstrainer kun je prima je conditie op peil houden zonder al te veel toeters en bellen. Daarnaast zijn deze apparaten redelijk goed in prijs. Ze zijn draadloos waardoor je geen computer, tablet of zenders nodig hebt om je kilometers te maken. Je kunt de fiets zonder netstroom gebruiken en ze zijn eenvoudig op te bergen.

Daarnaast heb je ook fietstrainers waarbij je het achterwiel verwijderd van je eigen fiets en je fiets vervolgens plaatst op een gemonteerde cassette.

man in wielrennerspak fietst op fietstrainer en volgt virtueel parcours

Dit wordt ook wel een direct-drive trainer genoemd.

Dit apparaat simuleert het echte fietsgevoel veel meer. Er is een hogere weerstand mogelijk, maar deze zijn ook vele malen duurder.

Hier is een basis fietstrainer mogelijk maar je kunt ook kiezen voor interactieve fietstrainer. Wanneer je een gepassioneerde fietser bent, dan zorgt dit apparaat voor meer variatie in je trainingen.

De hometrainer

Bij een hometrainer maak je NIET gebruik van je eigen fiets. Daar zit het grote verschil in.

Maak je gebruik van een racefiets in de zomermaanden, dan is het zonde om een hometrainer aan te schaffen aangezien je een prachtige fiets hebt om ook binnen op te trainen.

vrouw zit op hometrainer binnenshuis

Bij een hometrainer heb je dus geen eigen fiets nodig en is het gelijk mogelijk om hem te gebruiken zonder hem eerst vast te zetten.

Je kunt een hometrainer makkelijk afstellen op je lengte waardoor meerdere mensen van het apparaat gebruik kunnen maken. Je hoeft geen speciale fietsschoenen aan te schaffen en je hoeft ook niet met je eigen fiets te slepen. Hij is ideaal om enkel je conditie op te bouwen.

Echter kun je een fietstrainer over het algemeen makkelijker opbergen. Een hometrainer  is zwaarder waardoor deze lastiger te vertillen is en je kunt hem niet uit elkaar halen, waardoor die veel ruimte in beslag neemt.

Wat is nu handiger?

Wil je met je hele gezin gebruik maken van een goed een trainingsapparaat, dan is het verstandiger om een hometrainer te kopen aangezien deze door meerdere mensen gebruikt kan worden.

Het opbouwen van je conditie is ideaal met een hometrainer en er is weinig poespas waardoor dit apparaat praktisch in gebruik is voor het hele gezin.

Ben je een echte fietsliefhebber en heb je al een racefiets in de garage staan? Dan is het waarschijnlijk prettig om op je eigen fiets te trainen.

Je houdt dezelfde houding aan als buiten, er zijn helemaal geen aanpassingen nodig en het voelt erg vertrouwd. Daarnaast kun jij je eigen fiets makkelijker opbergen dan de hometrainer.

Heb je besloten dat het aanschaffen van een hometrainer toch beter is voor jou? Dan heb ik daar een ander interessant artikel over geschreven. Klik op de link hieronder om naar het artikel te gaan:

Top 6 Beste Crosstrainer of Hometrainer om te Kopen + Tips

Wil je toch voor een goede fietstrainer gaan? Lees hieronder dan de voordelen van een fietstrainer en de top 5 beste fietstrainers van 2018 gerangschikt in prijs.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Voordelen van het gebruik van een fietstrainer

Had jij al lang besloten dat je een fietstrainer wilde kopen, dan ben je met dit artikel aan het juiste adres. Hieronder zal ik namelijk niet meer in gaan op de hometrainer maar enkel op de fietstrainers.

Fietstrainers komen in verschillende soorten en maten. Maar wat zijn nu precies de voordelen van het hebben van een fietstrainer.

Hier komen ze:

Voordeel 1: Je kunt het thuis doen

Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggende voordeel. Je hebt namelijk helemaal geen sportschool abonnement nodig.

Je kunt gewoon lekker in je kloffie op de fietstrainer stappen en je training beginnen. Desnoods doe je het voor de televisie wanneer je favoriete TV programma zich afspeelt.

De smoes, ik heb geen tijd om te sporten gaat hier dan ook helemaal niet meer op. Je kunt hiervoor namelijk altijd tijd vrij maken.

Daarnaast scheelt het jou, het geld van een sportscholabonnement. Dit geld kun je investeren in de fietstrainer. Ook vinden veel mensen het fijn dat ze niet met andere mensen hoeven te sporten. Met name mensen die onzeker zijn over hun uiterlijk, hebben hier thuis geen last van.

Daarnaast kun je een fietstrainer tijdens de koude dagen heel goed gebruiken, juist omdat hij bedoeld is om binnen in huis te gebruiken. Je hebt eventueel ook de optie om de fietstrainer naar buiten te verplaatsen als je even een korte training wilt in je achtertuin in de zomermaanden.

Een groter voordeel kan ik in ieder geval niet verzinnen.

Voordeel 2: Je traint op je eigen fiets

Ik had het hierboven al even benoemd:

Met een fietstrainer kun je gewoon op je eigen fiets trainen.

Doordat je de achterband op een wheel-on trainer zet, of een direct-drive trainer gebruikt, kun jij je training gewoon uitvoeren op je eigen fiets.

Wanneer je gebruik maakt van een hometrainer in het winterseizoen, hebben veel wielrenners toch het idee dat de trainingen anders aanvoelen. Dit probleem voorkom je wanneer jij je eigen fiets gebruikt als trainingsdoeleinden.

Voor de echte fanatiekelingen is dit een groot voordeel. Aan je conditie en kracht kunnen blijven werken op je eigen fiets.

Het voelt vertrouwd, er zijn geen aanpassingen nodig en je bent de enige die er waarschijnlijk gebruik van maakt. De trainingen voelen alsof je echt buiten aan het trainen bent.

Wanneer je een versie hebt waarbij je de computer of tablet kunt aansluiten, dan kun je ook echte virtuele trainingen in berggebieden en de bossen kiezen.

Niks is zo fijn als trainen op je eigen racefiets.

Voordeel 3: Met de juiste training kun je afvallen

Wil je in de wintermaanden fit blijven maar daarnaast ook aan je buikje blijven werken?

Dan is er een ideale trainingsmethode die je heel goed op een fietstrainer kunt uitvoeren.

Deze vorm van training wordt ook wel HIIT (high intensity interval training) genoemd.

Het is geen standaard conditie training wat je zou verwachten. Bij een normale conditietraining, train je gedurende een lange tijd op dezelfde intensiteit.

Vaak is dit op ongeveer 60 – 70% van je kunnen. Weet je dat je in totaal 50 kilometer moet fietsen, dan train je die 50 kilometer niet op een vermogen van 100% aangezien je dat niet volhoudt.

Bij HIIT draait het niet om de afgelegde afstand. Bij HIIT  heb je een afwisselende periode van inspanning. Hierbij geef je een korte periode alles wat je hebt om vervolgens een korte periode op een heel rustig tempo te sporten. En dit vervolgens een aantal keer te herhalen.

Je vraagt je misschien af, waarom je dit in godsnaam zou willen?

Omdat uit onderzoek is gebleken dat dit soort trainingen je conditie verbeteren en je makkelijker gewicht laten verliezen dan bij een langdurige cardiotraining.

De kans is dus groot, wanneer je in de zomer op je fiets stapt, de resultaten van je trainingen verbeterd zullen zijn.

illustratie van man die op wieltrainer aan HIIT workout doet

Een HIIT workout zorgt er namelijk voor dat je VO2max verbetert. De VO2max is de hoeveelheid zuurstof die jij per tijdseenheid kan transporteren en verbruiken bij lichamelijk inspanning.

Neemt je VO2max toe, dan verbetert je uithoudingsvermogen. Bij een groot onderzoek uit 2013 blijk dat hoe langer je HIIT training is, des te meer je VO2max zal verbeteren (bron).

Een andere studie van 8 weken liet zien dat mensen die langdurige cardio deden geen lichaamsvet verloren en dat terwijl de HIIT groep twee procent lichaamsvet verloor over dezelfde periode (bron).

Waarschijnlijk denk je nu, wat maakt die 2% uit. Maar dit is een behoorlijke prestatie in 8 weken.

Wil je dus met name je conditie verbeteren en je gewicht op peil houden, dan is een HIIT workout de ideale manier om dit te doen.

Voordeel 4: Spiermassa opbouwen in de benen

Een hometrainer, fietstrainer, crosstrainer en treadmill (loopband) hebben allemaal één ding gemeen:

Je kunt op alle apparaten thuis een training uitvoeren en dit is met name gericht op cardio.

Bij tip #1 heb ik al gezegd dat een groot voordeel van het hebben van een fietstrainer is dat je gewoon thuis kunt trainen. Iedereen die besluit één van bovenstaande apparaten te kopen, wil aan zijn of haar conditie werken, afvallen en misschien wel spiermassa opbouwen.

En die laatste, daar wil ik het in deze tip over hebben.

Wanneer je voornamelijk aan cardio doet, op bovenstaande cardio-apparaten, dan is de kans klein dat je spiermassa opbouwt. Maar bij een fietsstrainer of hometrainer is dit anders.

Doordat je de weerstand van het apparaat erg kunt opvoeren, is het zeker mogelijk om spiermassa in de benen op te bouwen. Met name in combinatie met een HIIT workout.

Wat je moet doen, is de weerstand van het apparaat erg hoog zetten. Denk hierbij aan een weerstandsniveau waarbij de pedalen niet meer dan 60 omwentelingen per minuut maken. Of met een intensiteit die je niet langer dan een minuut vol kunt houden, zoals bij een HIIT workout gebeurt. Dit zorgt voor de grootste spieropbouw van de quadricpes (de grootste spier in het bovenbeen).

hardloop atleten versus sprinters atleten hardlopenHIIT verhoogt de hoeveelheid groeihormonen (HGH en testosteron) in het lichaam. Deze groeihormonen zorgen ervoor dat er spiermassa aangemaakt kan worden.

Dit is precies de reden waarom een korte afstand sprinter erg gespierd is (korte explosieve trainingen), terwijl een marathonloper eruit ziet alsof die elk moment van zijn stokje kan gaan (langdurige trainingen op een lagere intensiteit).

Waar duursporten vaak voor spiermassa verlies zorgen, zorgt HIIT over het algemeen voor spieropbouw (bron).

Voordeel 5: Het apparaat neemt weinig ruimte in beslag

Ook dit is een groot voordeel van de fietstrainer.

Doordat jij je fiets al in huis hebt, die waarschijnlijk in de garage, het hok of de gang staat, hoef je enkel nog een wheel-on trainer of direct-drive trainer te kopen.

En deze apparaten zijn een stuk kleiner doordat de fiets het grootste deel uitmaakt van het gehele apparaat.

Dit kleine apparaat kun je makkelijk kwijt in de bergruimte en daarnaast is die erg makkelijk te verplaatsen. Dit in tegenstelling tot elk ander cardio-apparaat die over het algemeen erg zwaar zijn en die veel ruimte in beslag nemen.

Waar op te letten bij het kopen van een fiets trainer

Nu je inmiddels weet wat de voordelen zijn, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten waar je op moet letten tijdens het kopen van een fietstrainer.

Wees je er in ieder geval van bewust wat je uit kunt geven aan een fietstrainer. Heb je geen cent te makken? Dan is een hele luxe fiets trainer kopen niet mogelijk. Andersom kun je het heel breed hebben, maar niet heel sportief zijn waardoor het meest luxe apparaat overbodig is.

Wanneer je dit soort punten op een rijtje hebt, kun je aan de hand van onderstaande tips de juiste fietstrainer kopen.

Tip #1: Een basistrainer of een interactieve fietstrainer

Globaal gezien zijn er twee verschillende soorten fietstrainers:

  • De basistrainer
  • De interactieve fietstrainer

Het verschil zit hem in het feit dat een basistrainer, zoal het woord het al zegt, redelijk basis is en een interactieve fietstrainer een stuk luxer is.

fietstrainer met beeldscherm op fiets Interactieve fietstrainers beschikken over verschillende digitale mogelijkheden. Hierdoor kun je het fietsen extra leuk maken. Je krijgt namelijk meer variatie tijdens fietstrainingen, je kunt makkelijker je prestaties bijhouden en je kunt in een virtuele wereld fietsen.

Dat laatste is misschien nog wel het leukst. Door draadloze communicatie via bleutooth, kun je communiceren met je computer, tablet of telefoon. Door middel van graphics (plaatjes) op je computerscherm lijkt het alsof je echt in die omgeving fietst.

Wanneer je in een bergrijk gebied fietst, past het programma de weerstand zelf aan wanneer je bijvoorbeeld bergopwaarts fietst. Dat maakt een interactieve fietstrainer wel extra speciaal.

Let op: achterhaal of de software geschikt is voor jouw laptop, tablet of telefoon. En is het programma ook te gebruiken zonder internet? Zo nee, dan moet je de fietstrainer op een plek zetten waar het wifi signaal goed te bereiken is.

Maar wanneer je totaal geen behoefte hebt aan dat soort poespas, dan voldoet een basistrainer ook prima. Wil je enkel aan je conditie werken en heb je geen behoefte aan programma’s die je in bepaalde gebieden laten fietsen dan is deze fietstrainer ideaal. Hij is laag in budget en eenvoudig op te bergen.

Tip #2: Bepaal welk soort rem je wilt

De verschillende fietstrainers kunnen gebruik maken van drie verschillende soorten remmen:

  • Magneetrem
  • Vloeistofrem
  • elektrorem

Je zult misschien denken dat het type rem weinig voor je fietsbeleving doet, maar dat is absoluut niet waar. De rem bepaalt hoe goed het rijden op de weg wordt gesimuleerd.

Ga je bijvoorbeeld de bergen in dan is een krachtige rem nodig. Ga je bergopwaarts, dan is de snelheid laag maar is wel een grote weerstand nodig. Deze weerstand wordt bepaald door de rem.

Welke rem is waar goed voor?

De magneetrem wordt met name gebruikt bij een basis fietstrainer. Deze werkt zonder netstroom en is daardoor voor een eenvoudige fiets. Vaak kan de weerstand aangepast worden door een hendel op het stuur.

Ben je van plan om simpele trainingen uit te voeren dan voldoet een magneetrem prima.

De vloeistofrem werkt door middel van een vloeistof. Gek hé?

De weerstand ontstaat wanneer het vliegwiel wordt aangedreven. Hoe harder het vliegwiel wordt aangedreven (hoe harder iemand fietst), hoe hoger de weerstand wordt.

Het nadeel is dan ook gelijk, dat je de weerstand niet handmatig kunt instellen. Wil je meer weerstand? Dan zul je harder moeten fietsen. Ook deze rem werkt zonder netstroom, wat dan wel weer een voordeel is.

Als laatst bestaat ook nog de elektrorem. Deze rem wordt in de meeste fietstrainers gebruikt. Deze rem zorgt voor de meeste realistische fietsbeweging. En je raadt het waarschijnlijk al, hij is tevens de duurste van het stel.

De weerstand wordt tijdens het fietsen continu berekend en aangepast. Hij wordt over het algemeen gebruikt met virtuele apps vanaf je computer, tablet of telefoon. De weerstand past zich aan, aan de route die hij voor zich op het scherm ziet.

  • Moet je bergopwaarts fietsen? Dan wordt de weerstand vergroot.
  • Ga je bergafwaarts? Dan neemt de weerstand af .

Deze rem kan namelijk meer weerstand aan dan een magneet- of vloeistofrem.

Tip #3: Gebruik de juiste attributen voor veiligheid

Je kunt bij alle fietstrainers gebruik maken van een voorwielsteun. En dit is ook zeker aan te raden.

Een voorwielsteun, is een steun waar jij je voorwiel in kunt zetten. Hierdoor staat je fiets vele malen stabieler dan wanneer je dit niet gebruikt. Je kunt tevens meer kracht uitoefenen op het stuur, zonder dat het voorwiel zich verplaatst.

Koop je een duurdere fietstrainer? Dan is een voorwielsteun vaak meegeleverd. Bij de goedkopere varianten moet je hem er helaas vaak zelf bij kopen.

Ik raad je niet aan om een fietstrainer zonder voorwielsteun aan te schaffen zodat ongelukken voorkomen worden.

Ook kan het praktisch zijn een trainings-mat aan te schaffen. Een trainings-mat zorgt ervoor dat het zweet niet op de grond valt. Ook zorgt het ervoor dat de fiets:

  • Stabieler staat
  • De trillingen gedempt worden
  • Er geen krassen op de prachtige parketten vloer ontstaan die net gelegd is.

Ook deze trainings-mat wordt bij de duurdere modellen vaak meegeleverd. En bij de goedkopere variant zou ik hem er zeker bij kopen.

Tip #4: Het geluidsniveau en stabiliteit

De laatste kenmerken die belangrijk zijn worden bepaald door de stabiliteit van de fietstrainer en het geluidsniveau.

Als jij vaak uit je zadel fietst, dan is de stabiliteit van de fietstrainer extra belangrijk. Een belangrijke factor die daarbij meespeelt is het gewicht van de fietstrainer. Hoe zwaarder het gewicht, hoe stabieler de fietstrainer is. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat hij moeilijker te verslepen is.

Het geluidsniveau kan ook zeker van belang zijn als je een gezin hebt. Wil je graag fietsen in de woonkamer terwijl het hele gezin thuis is? Zorg dan dat je een fietstrainer kiest die zo min mogelijk geluid maakt. Over het algemeen zijn ook deze wel aan de duurdere kant.

Top 5 fietstrainers

Nu je weet waar je op moet letten, geef ik jou hieronder mijn top 5 fietstrainers. Ze lopen op in prijs. Hierbij let ik natuurlijk op de prijs kwaliteit verhouding.

Tip #1: Tacx Booster T2500 (wheel-on trainer)

Tacx Booster T2500 (wheel-on trainer) toestel op witte achtergrondSoort fietstrainer: Basis fietstrainer

Prijs: 199 euro

Soort rem: Magneetrem

Maximale weerstand: 1050 Watt

Is te gebruiken zonder netstroom.

Hij is hier verkrijgbaar.

Tip #2: CycleOps Magneto trainer (wheel-on trainer)

CycleOps Magneto trainer (wheel-on trainer) apparaat op witte achtergrondSoort fietstrainer: Basis fietstrainer

Prijs: 199 euro (afgeprijsd van 289 euro)

Soort rem: Magneetrem

Maximale weerstand: 1200 Watt

Geen netstroom nodig.

Hij is hier verkrijgbaar.

Tip #3: Elite Turno Smart B+ (direct-drive trainer)

Elite Turno Smart B+ (direct-drive trainer) toestel op witte achtergrondSoort fietstrainer: Interactieve fietstrainer

Prijs: 448 euro (afgeprijsd van 649 euro)

Soort rem: Vloeistofrem

Maximale weerstand: 1580 Watt

Geen netstroom nodig

Hij is hier verkrijgbaar. 

Tip #4: Elite direto (direct-drive trainer)

Elite direto (direct-drive trainer) apparaat op witte achtergrondSoort fietstrainer: Interactieve fietstrainer

Prijs: 645 euro (afgeprijsd van 849 euro)

Soort rem: Elektrorem

Maximale weerstand: 1400 Watt

Er is wel netstroom nodig.

Hij is hier verkrijgbaar.

Tip #5: Tacx Neo Smart T2800 (direct-drive trainer)

Tacx Neo Smart T2800 (direct-drive trainer) apparaat op witte achtergrondWil je echt een hoogstaande fietstrainer, dan is dit een hele mooie.

Soort fietstrainer: Interactieve fietstrainer

Prijs: 1259 euro

Soort rem: Elektrorem

Maximale weerstand: 2200 Watt

Er is wel netstroom nodig.

Hij is hier verkrijgbaar.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2022!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )