846

Werkt Afvallen met Groene Thee + Hoeveel moet je Drinken?

Groene thee zit boordevol voedingsstoffen en antioxidanten die gunstige effecten hebben op je gezondheid.

Het drinken van groene thee kan je zelfs helpen bij het afvallen. Daarom wordt groene thee en groene thee extract steeds populairder als afslanksupplement.

Maar hoeveel groene thee moet je daarvoor drinken? En waar wil je nog meer op letten? Dat ontdek je in dit artikel.

Daarnaast leer je:

 • Het verschil tussen groene thee en andere theesoorten
 • Waarom groene thee kan bijdragen aan een goede gezondheid
 • Hoeveel groene thee je moet drinken om van de voordelen te profiteren
 • Groene thee ervaringen van anderen als afslankthee
 • Het antwoord op de vraag: ‘helpt groene thee écht bij het afvallen?’

Inhoud van dit artikel

Wat is groene thee?

groene thee

Er bestaan vele theesoorten op de wereld, denk aan witte thee, groene thee, oolong thee en zwarte thee.

Maar wist je dat deze theesoorten van dezelfde theeplant worden gemaakt? Het is de Camellia sinensis, een struik die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. In dit artikel richten we ons met name op groene thee. Groene thee is één van de oudste theesoorten en is ontstaan in China.

De manier waarop theebladeren worden bereid en bewerkt bepaalt het soort. Om groene thee te maken, worden de bladeren direct na de oogst verhit om oxidatie te voorkomen.

Zwarte thee ondergaat een extra stap van volledige oxidatie. Dat heeft als gevolg zwarte bladeren en minder bioactieve stoffen dan groene thee.

Terwijl kruidenthee en zwarte de meest populaire keuze is in de Westerse wereld, wordt groene thee veel gedronken in het Oosten. De populariteit van groene thee is overgewaaid naar Europa en wordt ook hier steeds vaker gedronken.

Als we het hebben over groene thee dan is het wel zo handig om te weten dat er meerdere groene thee soorten bestaan. De meeste populaire groene theesoorten zijn sencha, genmaicha en matcha.

Wil je meer lezen over de bewezen gezondheidsvoordelen van groene thee? Lees dan mijn uitgebreide artikel over groene thee.

In dit artikel beperk ik mij tot de vraag of groene thee helpt bij het afvallen als afslankthee. Bekijk de video hieronder waarin mijn collega Janiek uitlegt welke theesoort het gezondst is:

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Kun je afvallen met groene thee?

Vandaag ga ik je precies uitleggen wat groene thee voor je vetverbranding doet.

Heb je vragen als:

 • Helpt groene thee bij het afvallen?
 • Welke groene thee is het beste voor afvallen?
 • Hoeveel groene thee moet ik drinken als afslankthee?

Ga er dan maar eens goed voor zitten. Want ik ga ze stuk voor stuk beantwoorden. Goed, laten we eerst eens kijken wat de wetenschap zegt over groene thee en afvallen.

Wat je moet weten is dat groene thee de meest pure en onbewerkte vorm van thee is. Het is ook één van de meest onderzochte theesoorten ter wereld, wat gunstig is om bovenstaande vragen in dit artikel te beantwoorden.

Voordeel 1: groene thee stimuleert de stofwisseling

Groene thee bevat bioactieve stoffen die je lichaam kunnen helpen om efficiënter energie te verbranden. Bioactieve stoffen zijn chemische verbindingen zoals cafeïne en catechinen die in kleine hoeveelheden in groene thee voorkomen, maar die aanzienlijke biologische en fysiologische effecten hebben.

Hoewel in zwarte koffie 2 tot 3 keer meer cafeïne zit dan groene thee, heeft de cafeïne in groene thee ook gunstige effecten op de vetverbranding. Groene thee bevat 24-48 mg cafeïne per 235 ml, afhankelijk van het soort thee en de sterkte waarmee het wordt gezet (bron).

Van cafeïne weten we dat het enige invloed heeft op de stofwisseling. Het is dan ook een populair ingrediënt in cafeïne pillen en afslanksupplementen.

Wetenschappers hebben aangetoond dat cafeine de snelheid waarmee het lichaam calorieën verbrandt (zelfs in rusttoestand) kan versnellen. Cafeïne ook helpen om opgeslagen vet uit cellen te laten vrijkomen voor energie (bron).

Groene thee zit boordevol met catechinen. Dit zijn antioxidanten die bijdragen aan de positieve effecten van groene thee.

De belangrijkste catechine in groene thee is epigallocatechinegallaat (EGCG). EGCG is vooral effectief in het tijdelijk verhogen van de stofwisseling. Dit geldt met name wanneer EGCG wordt gecombineerd met cafeïne.

Voordeel 2: groene thee helpt om meer calorieën te verbranden in ruststand

Een voordeel van groene thee is dat het vrije vetzuren uit opgeslagen vetweefsel gemakkelijker beschikbaar maakt. Hierdoor kan je lichaam zelfs tijdens het slapen meer lichaamsvet verbranden.

Je basaalmetabolisme (BMR) is de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt in rust om fundamentele lichaamsfuncties (zoals ademhaling, bloedsomloop, etc.) in gang te houden. BMR berekenen? In dit artikel vind je de meest uitgebreide BMR-calculator die op het internet te vinden is.

In dat opzicht kunnen we ons lichaam vergelijken met een machine. Je lichaamscellen voeren voortdurend complexe taken uit om je gezond te houden. Om die complexe taken te kunnen uitvoeren heb je wel brandstof nodig.

Een studie vond een aanzienlijke toename van het energieverbruik bij deelnemers die een supplement gebruikten dat zowel cafeïne als EGCG bevatte (bron). Interessant bij deze studie is dat de hoeveelheid EGCG geen rol speelt op de verhoogde vetverbranding in rust.

Oftewel, zelfs een kleine hoeveelheid EGCG in groene thee kan al je basaalmetabolisme verhogen.

Verschillende onderzoeken suggereren dat groene thee extract kan helpen om de calorieverbranding met 4% per dag te verhogen, vooral wanneer het wordt gecombineerd met een gezond dieet (bron, bron).

Dit lijkt in eerste instantie misschien niet zoveel, maar voor een gemiddelde man (met een BMR van 1500 calorieën per dag) levert dat toch 60 extra calorieën per dag op. Dat is 420 calorieën per week en bijna 1700 calorieën in 4 weken tijd! Dit kan op jaarbasis het verschil maken tussen dikker worden en op gezond gewicht blijven.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Voordeel 3: stimuleert de vetverbranding tijdens het sporten

afvallen met sporten sportschool

Eerder schreef ik dat veel afslanksupplementen catechines en cafeïne bevatten. Ook vertelde ik je dat groene thee kan helpen om de stofwisseling tijdelijk te verhogen in rusttoestand.

We weten ook dat je lichaam effectiever vet verbrandt wanneer je lichamelijke inspanning levert. Het gebruik van groene thee extract geeft nog een beter effect! In het kleinschalige onderzoek verbrandde de mannelijke deelnemers 17% meer vet dan de deelnemers die het extract niet namen.

Ook zagen de onderzoekers een aanzienlijke verbetering van de insulinegevoeligheid en glucosetolerantie bij gezonde jonge mannen (bron). Meerdere onderzoeken tonen aan dat groene thee op de lange termijn kan helpen om lichaamsvet te verminderen (bron, bron).

Voordeel #4: groene thee vergroot je uithoudingsvermogen

Niet alleen stimuleert groene thee de vetverbranding tijdens het sporten, het kan je ook helpen om langer te sporten.

En wat gebeurt er als je langer kunt sporten? Juist! Je verbrandt meer calorieën.

Hoe komt dit dan? Wetenschappers vermoeden dat je meer uithoudingsvermogen krijgt vanwege het vermogen van je spieren om vrije vetzuren als brandstof te gebruiken. EGCG in groene thee speelt hierin een belangrijke rol.

Ook weten we dat cafeïne een rol speelt bij het vergroten van het uithoudingsvermogen. Dit is door meerdere onderzoeken bevestigd (bron, bron, bron).

Wanneer je cafeine consumeert een halfuur voordat je gaat sporten, kun je mogelijk langer trainen voordat je vermoeid raakt. Ook neemt je perceptie van pijn af. Niet verkeerd, toch?

Voordeel #5: groene thee helpt je van je buikje af te komen

Wil je meer buikvet verliezen? Ook dan is groene thee extract je bondgenoot!

Overtollig buikvet (oftewel visceraal vet) is gevaarlijk voor je gezondheid (bron). Visceraal vet is vet wat in je buikholte zit. Het zit om je organen heen en is niet zichtbaar met het blote oog.

Dit buikvet kan leiden tot gevaarlijke gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Je kunt daarom maar beter zo snel mogelijk buikvet wegtrainen.

Maar naast sporten kan het consumeren van groene thee extract ook zinvol zijn. Uit onderzoek is gebleken dat veel van het verloren buikvet met name visceraal vet is.

In een onderzoek die 12 weken duurde bij mannen met overgewicht, zagen wetenschappers gunstige effecten op de lichaamssamenstelling.  De groep die catechines dronk verloor meer gewicht dan de controlegroep. Hoewel de afname van de tailleomtrek in beide groepen gelijk bleef, verloor de catechine-groep na 12 weken meer totaal buikvet en onderhuids buikvet (bron).

Een ander onderzoek keek naar deelnemers die al veel visceraal vet hadden. Bij de groep die catechines dronk bleek het verlies van visceraal vet en lichaamsvet in het algemeen groter te zijn (bron).

Kortom, het consumeren van groene thee extract kan aanzienlijk bijdragen aan de vermindering van visceraal vet, dat als de gevaarlijkste vorm van buikvet wordt gezien.

Hoeveel groene thee moet ik drinken?

Het mag duidelijk zijn dat het drinken van groene thee of het nemen van groene thee extract gunstige effecten heeft op je gezondheid én lichaamsgewicht!

Nu is je grote vraag:

“Hoeveel groene thee moet ik dan drinken?”

Op basis van huidig onderzoek kunnen we concluderen dat 3-5 koppen groene thee per dag (720-1200 ml) de optimale hoeveelheid is om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van groene thee. (bron, bron, bron). Ik heb het dan over groene thee uit kant-en-klare theezakjes.

Let op: drink groene thee bij voorkeur op een lege maag! Het drinken van groene thee of het nemen van groene thee extract supplementen tijdens het eten kan voorkomen dat nuttige catechines in de bloedbaan worden opgenomen.

Als je het maximale uit groene thee wil halen dan kan ik je aanbevelen om groene thee extract te nemen. Groene thee extract is de geconcentreerde vorm van groene thee. Op die manier houd je uiteindelijk alleen nog de actieve stoffen over van de theeplant die sterk geconcentreerd zijn. Deze actieve stoffen in poedervorm zijn dan het extract.

Nu moet je niet denken dat groene thee drinken ‘slechter’ is dan groene thee extract. Beide vormen zijn een goede bron van antioxidanten, alleen groene thee extract pillen zijn meer geconcentreerd dan een gewone kop groene thee. Je hoeft er dus minder van te consumeren er om profijt van te hebben.

Groene thee (extract) ervaringen met afvallen

Meerdere mensen hebben mij gemaild over hun ervaringen met afvallen en groene thee extract. Ben je benieuwd wat groene thee met je lichaam doet? Lees dan de reacties hieronder:

Ik heb jaren geleden groene thee extract genomen toen ik intensief begon te trainen. Toen zag ik een merkbaar verschil, niet alleen in lichaamsgewicht maar ook in energie. Groene thee extract is geen magische pil, maar het helpt zeker bij een gezonde levensstijl. – Sander

Ik hou niet van groene thee dus groene thee extract was een geweldig alternatief voor mij. Ik neem het ‘s ochtends in tijdens het ontbijt want ik wil me geen zorgen maken dat ik later op de avond niet meer kan slapen door de hoeveelheid cafeïne. Nu ik drie weken bezig ben merk ik dat ik meer energie heb. Mijn vetpercentage is vooralsnog hetzelfde gebleven. –Patricia

Conclusie: werkt afvallen met groene thee?

Groene thee is een lekkere dorstlesser en prima aanvulling op een gezond dieet om je gewicht te beheersen.

Hoewel het geen wondermiddel is voor gewichtsverlies, kan het wel de stofwisseling verhogen en de vetverbranding een boost geven, vooral tijdens het sporten. Groene thee extract als supplement kan ook erg effectief zijn. Als je een ongezonde leefstijl hebt dan zal groene thee je niet op wonderbaarlijk wijze slank maken.

Als je cafeïnegevoelig bent of juist iets zoekt dat de eetlust onderdrukt, dan is het aan te raden om een voedingssupplement als glucomannan te nemen.

Glucomannan is een effectief en krachtig supplement dat gewichtsverlies ondersteunt. Dit komt omdat de vezels van glucomannan veel water absorberen en daarmee bijdragen aan een verminderde eetlust en verhoogd verzadigingsgevoel.

Ontdek precies hoe glucomannan werkt en hoe Christien er gewicht mee verloor en een strakkere buik kreeg:

Bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen)

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )