844

5 Oorzaken Van Oververmoeidheid & Hoe je Ermee Omgaat

Oververmoeidheid kan je zien als de overtreffende trap van vermoeidheid; je voelt je uitgeput. Deze vermoeidheid gaat niet weg als je even rust neemt.

Oververmoeidheid kan een voorbode zijn van een burn-out. Of je zit al in een burn-out.

Ben je oververmoeid dan ontbreekt het je de energie en motivatie om dingen te ondernemen. In dit artikel leer je wat de oorzaken van oververmoeid zijn en hoe je ervan kunt herstellen.

Inhoud van dit artikel

Oorzaken van oververmoeidheid

Oververmoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Soms is de oorzaak makkelijk aanwijsbaar en soms is deze lastig te achterhalen.

Voorbeelden van aanwijsbare oorzaken:

  • Je hebt de afgelopen periode erg hard gewerkt om een belangrijke deadline te halen
  • Je hebt de zorg gehad over een ernstig ziek familielid
  • Je bent de afgelopen periode druk geweest met een verhuizing of verbouwing
  • Je bent druk geweest met de organisatie van een evenement, zoals je bruiloft
  • Je komt nauwelijks meer aan een goede nachtrust toe, omdat je borstvoeding geeft

Kenmerk van dergelijke energieslurpers is dat je vaak pas merkt hoe uitgeput je bent als alles achter de rug is. De adrenaline gaf je de energie om door te gaan en de signalen – om even gas terug te nemen – van je lichaam werden onderdrukt.

Overspannen man zit boven zijn bureau Oververmoeidheid veroorzaakt door een bepaalde (tijdelijke) gebeurtenis verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Mits je rust pakt en goed voor jezelf zorgt. Je kunt je herstel bevorderen door voldoende te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen. Daarover verderop meer.

Oververmoeidheid kan ook een oorzaak hebben die niet gelijk duidelijk is. Je kunt de oorzaken verdelen in groepen. De belangrijkste zijn:

  • Stress
  • Insomnia
  • Een onderliggend medisch probleem
  • Ongezonde voeding
  • Mentale energieslurpers

Hieronder licht ik deze oorzaken van oververmoeidheid verder toe. Heb je geen idee wat jouw vermoeidheidsklachten veroorzaakt, doe dan onze vermoeidheid test. Deze test is helemaal gratis en ontwikkeld door een team van professionals uit verschillende disciplines.

Wat is bij jou de oorzaak van je energie tekort?

Zonder deze kennis, kan je nooit de energie krijgen die jou gelukkig zou maken.
Doe deze gratis test en ontdek wat bij jou de oorzaak is en wat je er tegen kan doen.

Oorzaak #1: stress

gestreste man houdt zijn hoofd vastStress doet rare dingen met je lichaam en vreet aan je energiereserves.

Als we stress ervaren wordt er adrenaline aangemaakt. Door de adrenaline wordt de ademhaling en de hartslag sneller. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar de spieren en de hersenen gaat. Dit zorgt ervoor dat we kunnen vluchten of vechten.

Het meest duidelijke voorbeeld van stress is een gevaarlijke situatie. Stel iemand wil je beroven; door de adrenaline die aangemaakt wordt kan je vluchten of vechten.

Stress wordt niet alleen veroorzaakt door gevaarlijke situaties. Een opdracht die vandaag nog af moet kan zorgen voor een stressreactie. Door de aanmaak van adrenaline kan je een stapje harder lopen en haal je de deadline.

Maar er zijn ook fysiologische vormen van stress. Zo is te hard trainen een vorm van stress. Je raakt dan overtraind. Zo zijn ook ongezonde voeding en middelengebruik fysiologische vormen van stress. Of te weinig slaap.

Om de effecten van adrenaline weer te neutraliseren maakt het lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon heb je altijd in je lichaam en is o.a. betrokken bij het slaap- en waakritme, het immuunsysteem en de spijsvertering.

Chronische stress gevaarlijk?

Een keertje een stressvolle situatie is niet erg. Maar als de stress chronisch is, dan raakt de cortisol huishouding ontregelt. Hierdoor kan je slapeloosheid krijgen, trek krijgen in zoetigheid (waardoor je aankomt) en wordt je vatbaarder voor infecties. Dit zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt oververmoeid te zijn.

Het werk kan chronische stress veroorzaken. Als je altijd onder hoge druk moet presteren bijvoorbeeld. Maar ook bijvoorbeeld een reorganisatie, dreigend faillissement of een conflict op de werkvloer kunnen voor stress zorgen. Dergelijke zaken leggen een groot beslag op je energiereserves en kunnen ervoor zorgen dat je oververmoeid raakt.

Maar ook buiten het werk zijn er genoeg zaken die voor chronische stress kunnen zorgen. Denk daarbij aan relatieproblemen, financiële onzekerheid, geluidsoverlast of zorgen over de gezondheid (van jezelf of familielid).

Wil je gratis mijn ebook “50 Tips om je Energie te Verhogen”?

Klik hier en ik stuur het direct gratis naar je toe.

Oorzaak #2: insomnia

vrouw ligt in bed en kan niet slapenSlaapproblemen kunnen ertoe leiden dat je oververmoeid raakt. Insomnia kent veel mogelijke oorzaken. Zo kan stress (piekeren) slapeloosheid veroorzaken wat verder bijdraagt aan het gevoel van uitgeput zijn (bron).

Een extreme vorm van stress, die insomnia veroorzaakt, is een posttraumatische stressstoornis (PTSS) (bron, bron).

Andere oorzaken van slapeloosheid zijn pijn, depressie, medicijnen, ademhalingsproblemen, cafeïne en een verstoord bioritme.

Wat je kunt doen bij slapeloosheid lees je in mijn artikel hierover.

Oorzaak #3: een medisch probleem

Oververmoeidheid kan het symptoom zijn van een onderliggend medisch probleem. Zo kan bloedarmoede (anemie) ervoor zorgen dat je je uitgeput voelt.

rode bloedcellen uitgelichtBij bloedarmoede is het gehalte rode bloedcellen te laag. De rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof naar de organen, hersenen en spieren. Bloedarmoede komt vaak voor bij senioren, zwangere vrouwen, vegetariërs, veganisten en mensen die eenzijdig dieet volgen.

Bloedarmoede is vaak het gevolg van een ijzertekort, een vitamine B12 of foliumzuur tekort. Ben je naast oververmoeid snel buiten adem en duizelig dan kan dit een aanwijzing zijn voor bloedarmoede. Andere symptomen zijn hoofdpijn, hartkloppingen, snel zweten en oorsuizen.

Een andere medische aandoening die kan zorgen voor oververmoeidheid is een traag werkende schildklier. De schildklier maakt dan te weinig schildklierhormonen aan waardoor je fysiek en mentaal helemaal uitgeput raakt. Bij een traag werkende schilklier kom je vaak aan en heb je het sneller koud.

Andere medische problemen van (over)vermoeidheid

Andere medische problemen die (over)vermoeidheid als symptoom hebben zijn:

  • Hart- en vaatziekten (bron)
  • Nieraandoeningen
  • Leveraandoeningen
  • Diabetes type 1 en diabetes type 2 (bron, bron)
  • Dementie (bron)
  • Fybromyalgie (bron)
  • Hoge bloeddruk (bron)
  • ALS (bron)
  • MS (bron)
  • Het chronisch vermoeidheidssyndroom (bron)
  • Psychiatrische stoornissen zoals bipolaire stoornissen, stemmingsstoornissen, schizofrenie en autisme (bron, bron, bron)

Heb je het idee dat je oververmoeidheid wordt veroorzaakt door een medische aandoening, bespreek je klachten dan met je huisarts.

Oorzaak #4: ongezonde voeding

Ongezonde voedingsmiddelen uitgelichtWat je eet kan ervoor zorgen dat je oververmoeid raakt. Het kan zijn dat je teveel voedingsmiddelen eet die je energiereserves aantasten. Of dat je onvoldoende energiegevende voeding eet.

Onze voeding geeft ons energie in (voornamelijk) de vorm van koolhydraten (glucose). Nu is dat bij de meeste mensen het probleem niet. De gemiddelde Nederlander eet teveel koolhydraten en vaak ook nog van het verkeerde type.

Als je teveel (verkeerde) koolhydraten eet dan kost je dit juist energie. Koolhydraten worden afgebroken tot glucose waarna ze aan de bloedbaan worden afgegeven. Via het bloed wordt de glucose naar de cellen getransporteerd. De cellen zijn gesloten en kunnen de glucose pas opnemen als ze zich openen.

Insuline is het hormoon wat de cellen het signaal geeft zich te openen. Zodra de cellen de glucose hebben opgenomen daalt de bloedsuikerspiegel weer.

Wat gebeurt er als je lichaam teveel insuline aanmaakt?

Als je te veel (slechte) koolhydraten eet ontstaat er een probleem. Als reactie op de grote hoeveelheid glucose in het bloed gaat het lichaam veel insuline aanmaken.

Door de grote hoeveelheid insuline daalt de bloedsuikerspiegel te snel en deze schiet te ver naar beneden door.

Als de bloedsuikerspiegel te laag wordt dan wordt je moe en futloos; je raakt in een energiedip en krijgt trek. De snelste manier om dan weer energie te krijgen is het eten van snelle koolhydraten of suikers. Waarna de bloedsuikerspiegel weer omhoog schiet en de hele cyclus zich weer herhaalt.

Zo zijn er mensen die van snack naar snack leven om de dag door te komen. De oplossing is zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel door het dieet aan te passen.

Maar voeding is meer dan energie (glucose). Onze voeding moet ons lichaam ook van de voedingsstoffen voorzien die nodig zijn voor een goede energiestofwisseling. Zo heb je vitamine B1 en magnesium voor de glucosestofwisseling. En nog tal van andere stoffen die als cofactor hierbij betrokken zijn.

Door het volgen van een ongezond of eenzijdig dieet kan je tekorten krijgen aan voedingsstoffen die je nodig hebt om energie vrij te maken uit glucose. Zo kan je je uitgeput voelen, zelfs als je voldoende eet.

Oorzaak #5: mentale energieslurpers

Je kunt oververmoeid raken door mentale energieslurpers, soms zonder dat je er erg in hebt. Om je een idee te geven waaraan je kunt denken:

  • Je moet werk doen wat nutteloos lijkt
  • Je raakt gestrest en oververmoeid van verveling (een bore-out)
  • Je moet dagelijks uren in de file staan
  • Je krijgt, op je werk, geen ruimte voor zelfontwikkeling
  • Op je werk krijg je geen doorgroeimogelijkheden
  • Je hebt een conflict met een persoon of een organisatie
  • Je hebt problemen met de opvoeding van de kinderen
  • Je hebt een onvervulde kinderwens
  • Je gaat om met iemand die alleen over zichzelf praat en geen interesse in jouw heeft

Je kunt je voorstellen dat je niet per definitie oververmoeid raakt als je dagelijks in de file moet staan. Maar als je meerdere van deze mentale energieslurpers hebt dan gaat zich dat opstappelen. Als je daarbij ook nog de verkeerde voedingskeuzes maakt en onvoldoende beweging hebt, dan heb je het recept om oververmoeid te raken.

Er zijn nog meer oorzaken van oververmoeidheid. Het is onmogelijk om deze allemaal uitvoerig in dit artikel te bespreken. Daarom heb ik een boek geschreven waarin de oorzaken besproken worden en wat je kunt doen om je energie terug te krijgen.

Wat te doen bij oververmoeidheid?

Ben je meer dan een paar weken oververmoeid dan is het goed om actie te ondernemen. Start met het achterhalen van de oorzaak door de vermoeidheid test te doen. Door inzicht in de oorzaak (of oorzaken) kan je het gerichter gaan aanpakken en ben je sneller weer fit.

Gelukkig is er in de meeste gevallen veel aan oververmoeidheid te doen. Door aanpassingen in je leefstijl door te voeren ben je sneller hersteld en weer vitaal.

Op deze plek zal ik een aantal tips delen die voor de meeste mensen snel verbetering zullen geven.

Tip #1: verbeter je bioritme

bioritme van de mens uitgelichtIk zie vaak dat mensen een verstoord bioritme hebben. Je bioritme is je biologische klok die de cyclus van de processen in je lichaam regelt.

Processen zoals je lichaamstemperatuur, je slaap- en waakritme, de bloeddruk en de afgifte van hormonen. Zo krijg je rond etenstijd honger door de afgifte van hongerhormonen. En krijg je ’s avonds slaap door de afgifte van het slaaphormoon melatonine.

Als de biologische klok van slag is dan verlopen de processen in het lichaam niet meer optimaal. Zo kan je op de raarste momenten honger of slaap krijgen. Of je kunt niet slapen op het moment dat dit zou moeten.

Door een ontregelt bioritme kan je insomnia krijgen en oververmoeid raken. Ben je een slechte slaper dan is het belangrijk om je bioritme weer op orde te krijgen.

Bioritme verstoord door blauw licht?

Het bioritme kan verstoord zijn door verschillende factoren. Wat ik tegenwoordig vaak zie is dat het bioritme verstoord is door blauw licht.

Daglicht is kleurloos omdat het is opgebouwd uit licht van verschillende golflengten. Blauw licht zit aan het einde van het zichtbare kleurenspectrum en heeft een korte golflengte.

Door deze korte golflengte heeft blauw licht het hoogste doordringende vermogen, waardoor het diep in het oog doordringt. De invloed van blauw licht op onze biologische klok is daarom het grootst.

Blauw licht houdt ons wakker?

Schermen van onze telefoons, tablets, monitoren en televisies geven veel blauw licht af. Dit kunstmatige blauwe licht dringt diep door in het oog. Hierdoor maakt de pijnappelklier minder melatonine aan. Dit hormoon regelt dat je slaap krijgt.

Door voor de televisie te blijven zitten houden we ons zelf wakker en krijgen we te laat slaap.

Door de afremming in de melatonineproductie is het moeilijk om in slaap te vallen en de kwaliteit van de slaap minder goed (bron, bron).

Het afremmen van de melatonineproductie heeft niet alleen effect op de slaap. Er is ook een verband tussen een verminderde melatonine productie en obesitas, het metabool syndroom, depressie, hart- en vaatziekten en kanker (bron, bron, bron, bron).

Het is daarom goed om je, vanaf 2 uur voor het slapen gaan, niet meer bloot te stellen aan kunstmatig blauw licht. Op je telefoon en tablet kan je dit doen door het blauw licht filter aan te zetten. Het beste kijk je een paar uur voor het slapen ook geen televisie meer.

Wat kun je beter doen om te slapen?

Ben je een slechte slaper dan kan je telefoon je ook wakker houden als je blauw licht filter aan staat.

Dit komt omdat je hersenen erg actief blijven als je door social media Apps aan het scrollen bent. Slaap je slecht leg je telefoon dan een uur voor het slapen weg en ga een boek lezen of naar muziek luisteren.

Is je bioritme ontregelt dan is het goed om iedere dag op dezelfde tijd op te staan. Ook in het weekend. En om op dezelfde tijden te gaan eten. Dit helpt je lichaam om de biologische klok weer goed te zetten.

De opkomende zon bevat kleuren in het lichtspectrum die ons lichaam activeren. Door blootstelling aan het ochtendlicht worden de hormonen gereguleerd die betrokken zijn bij het slaap- en waakritme.

Ga na het opstaan eerst naar buiten voor een wandeling. Zo krijg je daglicht en kan je ‘s avonds beter slapen.

Tip #2: vermijd stress

Stress hoort bij het leven. We hebben het zelfs nodig om te overleven. Maar dan hebben we het over acute stresssituaties. Situaties waarin er reëel gevaar dreigt. De stress reactie geeft ons dan de kracht om te vechten of te vluchten.

In onze moderne samenleving hebben we nog maar zelden acute stress. We hoeven niet meer te vluchten voor roofdieren of te vechten met krijgers van een andere stam bijvoorbeeld.

Tegenwoordig gaan we vaak gebukt onder chronische stress. De stress die de baan met zich mee brengt bijvoorbeeld. Of de relatie die onder druk staat. Of financiële problemen. Of de zorg voor een ernstig ziek familielid.

Allerlei zaken die voor stress kunnen zorgen en je op een gegeven moment gaan opbreken. Je raakt letterlijk oververmoeid van de chronische stress. De fysiologische oorzaak van deze uitputting heb ik in mijn artikel over bijnieruitputting besproken.

Samengevat komt het erop neer hormoonhuishouding volledig ontregelt raakt. De bijnieren, die het stress-response hormoon cortisol aanmaken, raken uitgeput.

Pak de oorzaak van stress aan

Bij oververmoeidheid door stress is het belangrijk om dit eerst bij de bron aan te gaan pakken.

Ik besef me dat dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan is.

Als stress het werk wordt veroorzaakt denken veel mensen vaak dat de enige uitweg ontslag nemen is. Dit kan vervolgens weer tot financiële stress leiden waardoor dit geen optie is.

Je kunt bijvoorbeeld ook gaan bekijken of er andere oplossingen zijn. Zo kan je met je werkgever bespreken wat je dwars zit. Wellicht kan je ondersteuning krijgen of een andere functie binnen het bedrijf waar je werkt. Bedenk dat je werkgever ook niets aan je hebt als je overspannen thuis komt te zitten.

Lukt het niet om tot een oplossing te komen dan kan het soms helpen om je mindset te veranderen. Eventueel met de hulp van een psycholoog. Zodat je beter met de situaties kan omgaan.

Of je kunt eens rustig rond gaan kijken naar een nieuwe uitdaging in je carrière. Het helpt vaak ook al als je een nieuw doel voor ogen hebt.

Hoe dan ook, je kunt er altijd voor zorgen dat je ontspanningsmomenten tegenover de stressvolle momenten zet. Je kunt het overdag druk hebben maar dan moet je daar ’s avonds wel ontspanning tegenover zetten.

zittende vrouw doet een yoga poseVeel mensen hebben baat bij yoga. Yoga verlaagt de cortisolspiegels (bron, bron). Hierdoor nemen vermoeidheid, stress, angstgevoelens en depressies af (bron, bron).

Yoga

Ben je vermoeid vanwege stress dan kan je ook veel baat hebben bij meditatie. Ook meditatie helpt bij het verlagen van de cortisolspiegels. Hierdoor nemen vermoeidheid en angstgevoelens af (bron).

Meditatie draagt ook bij aan een betere mentale gezondheid (bron).

Tip #3: ga sporten

Als je oververmoeid bent dan is sporten waarschijnlijk wel het laatste waar je aan wilt denken. Maar om te kunnen herstellen van je vermoeidheidsklachten zal je toch echt je lichaam moeten activeren. En dan doel ik op de groep mensen die een zittend beroep hebben.

Heb je zwaar fysiek werk, zoals stratenmaker of stukadoor, dan krijg je al voldoende beweging en heb je na het werk meer behoefte aan ontspanning.

Endorfine

twee vrouwen joggen op straatAls je sport dan komt endorfine vrij. Deze stof maakt onderdeel uit van het beloningssysteem van de hersenen. Dit zorgt voor een gevoel van welbevinden en het vermindert pijn.

Door regelmatig te trainen worden vermoeidheidsklachten minder (bron). Het is niet de bedoeling dat je heel hard gaat trainen maar juist op lage tot matige intensiteit.

Door te gaan sporten wordt de capaciteit van het hart en de longen vergroot. Hierdoor kan je meer zuurstof naar de cellen transporteren. In de cellen wordt glucose en zuurstof omgezet in energie.

Spiermassa

Een ander effect van sport is dat je spierkracht en spiermassa groter worden. Hierdoor wordt je stofwisseling sneller, wat het makkelijker maakt om een gezond gewicht te behouden (bron, bron).

Door de toegenomen spiermassa kunnen de spieren meer glycogeen opslaan. Glycogeen is de vorm waarin glucose in de spieren wordt opgeslagen; je energietank is groter geworden.

Door de toegenomen spiermassa krijg meer spiercellen. Deze zetten glucose om in energie; je motor is groter geworden.

Zit je niet helemaal lekker in je vel dan heeft sporten nog een ander voordeel. Sport verhoogt de serotonine productie. Deze neurotransmitter staat bekend om het positieve effect op de stemming, zelfvertrouwen en slaap.

Serotonine zorgt voor een afname van de cortisolspiegels waardoor de effecten van stress worden geneutraliseerd (bron).

Dit alles helpt om je oververmoeidheid te overwinnen en je vitaliteit terug te vinden.

Tip #4: eet de juiste koolhydraten

Een bloedsuikerspiegel die erg schommelt kan zorgen voor oververmoeidheid.

Als we koolhydraten eten dan gaat de bloedsuikerspiegel omhoog. Hoe meer koolhydraten we eten hoe hoger de bloedglucose zal worden.

Maar ook het type koolhydraten wat we eten heeft hier groot effect op. Om energiedips te voorkomen is het daarom belangrijk om niet teveel koolhydraten te eten. En geen snelle koolhydraten.

Snelle koolhydraten worden ook wel geraffineerde, bewerkte of ongezonde koolhydraten genoemd. Ze worden snel omgezet in glucose waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt.

Om beter in je energie te komen is het goed om de snelle koolhydraten te verwisselen voor langzame koolhydraten.

Onbewerkte koolhydraatrijke voedingsmiddelen op tafelLangzame koolhydraten worden ook wel onbewerkte, complexe of gezonde koolhydraten genoemd. Het kost meer tijd om deze af te breken tot glucose. Hierdoor wordt er geleidelijk, over een langere periode, glucose aan het bloed afgegeven. Je hebt dan langer energie na de maaltijd.

Hieronder een aantal voorbeelden van snelle koolhydraten en hun gezondere alternatief:

  • Verruil wit- en bruinbrood voor volkoren brood
  • Verruil witte rijst voor zilvervliesrijst, quinoa of bloemkoolrijst
  • Verruil ontbijtgranen zoals cereals en cornflakes voor havermout of teff
  • Verruil een koek voor een banaan
  • Verruil pasta voor volkoren pasta of linzen pasta

In dit artikel leer je alles over de slechte en goede koolhydraat typen.

Tip #5: gebruik supplementen

Supplementen zijn geen vervanging voor een gezonde basis voeding maar een aanvulling.

Door bepaalde supplementen te gebruiken kan je sneller herstellen van oververmoeidheid.

De mitochondriën zijn onze energiefabriekjes. Ze zitten in onze cellen en zetten glucose en vetzuren om in energie, in de vorm van ATP (adenosinetrifosfaat). Het aanmaken van ATP verloopt via een biochemisch proces wat de citroenzuurcyclus wordt genoemd.

Oververmoeidheid duid op een disfunctie van de mitochondriën; deze kunnen onvoldoende energie aanmaken. Een disfunctie van de mitochondriën kan verschillende oorzaken hebben waarvan voeding, leefstijl, omgeving en gedrag de belangrijkste zijn.

Met behulp van supplementen kan je ervoor zorgen dat de energiefabriekjes in ieder geval voorzien worden van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te functioneren.

PQQ supplement

Een supplement wat bijzonder nuttig is, is PQQ (pyrroloquinoline quinone). Dit is een vitamine-achtige stof met antioxidant werking en lijkt wat betreft chemische samenstelling op die van B vitamines.

Deze antioxidant zorgt voor een verhoogde aanmaak van mitochondriën en dat ze meer ATP kunnen aanmaken (bron).

PQQ zit in slechts kleine hoeveelheden in bepaalde voedingsmiddelen. Het is daarom nuttig om PQQ supplementen te gebruiken.

Een ander nuttig supplement is alfaliponzuur. Het is een vetzuur met vitamine-achtige structuur en heeft de werking van een breedspectrum superantioxidant.

Alfaliponzuur speelt een belangrijke rol bij het omzetten van glucose in energie (bron).

Alfaliponzuur vermindert insulineresistentie waardoor glucose beter opgenomen kan worden. Door deze eigenschap is alfaliponzuur ook bijzonder nuttig voor mensen met diabetes type 2.

Magnesium

Magnesium is belangrijk als cofactor voor de citroenzuurcyclus. Het speelt een essentiële rol in de aanmaak van ATP (energie) (bron).

Magnesium zit in voedingsmiddelen die we vaak eten zoals volkoren granen, noten, groene bladgroente en peulvruchten. Desondanks hebben veel mensen een magnesiumtekort. Dit komt door hoge bloedsuikers waardoor magnesium via de urine verloren gaat (bron).

Hoge bloedsuikers zijn het gevolg van teveel suikers en snelle koolhydraten eten. Verder dragen stress, veel koffie drinken en roken bij aan een magnesiumtekort.

Door een magnesiumtekort kan oververmoeidheid worden versterkt. Omdat een tekort stress verder kan verergeren kunnen de problemen groter en groter worden.

Een magnesiumtekort is te herkennen aan grote vermoeidheid, stemmingswisselingen, depressiviteit, lusteloosheid en spierkrampen.

Herken je deze klachten dan kan je baat hebben bij een magnesium supplement om zo de tekorten weer snel aan te kunnen vullen.

Zijn je klachten voornamelijk lichamelijk van aard dan heb je het meeste baat bij magnesiummalaat supplementen.

Bij klachten die voorlijk mentaal zijn heb je het meeste aan magnesiumtauraat supplementen. Deze vorm kan de bloed-hersenbarrière passeren.

In dit artikel lees je wat de beste magnesium supplementen zijn.

Tip #6: eet voldoende vezels

Wat hebben voedingsvezels met oververmoeidheid te maken, zal je misschien denken?

Voedingsvezels zijn het voedsel voor de 100 biljoen bacteriën die in de dikke darm leven.

darmbacteriën uitgelichtDeze darmbacteriën produceren stoffen die je lichaam hard nodig heeft. Zo worden er korte keten vetzuren in de dikke darm geproduceerd. Deze vetzuren bestrijden laaggradige ontstekingen waardoor vermoeidheid afneemt (bron, bron).

De darmbacteriën zijn ook belangrijk voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedglucose is goed voor je energieniveau.

De darmbacteriën zijn ook goed voor het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem en minder laaggradige ontstekingen dragen bij je vitaliteit, omdat je lichaam minder energie nodig heeft om schade te repareren (bron, bron, bron, bron, bron).

Een ander voordeel van vezelrijke voeding is dat glucose minder snel opgenomen kan worden. Vezels vormen een gelachtige laag aan de dunne darmwand. Hier moet de glucose doorheen zien te komen voordat het aan de bloedbaan kan worden afgegeven. Dit draagt bij een stabielere bloedsuikerspiegel.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zijn groenten, fruit, noten, zaden en volkoren granen. Deze bevatten verschillende soorten voedingsvezels. De voedingsvezels die het belangrijkst zijn zitten in groenten en fruit en niet in volkoren granen.

Tip #7: zorg voor balans

yin yang logo

Uiteindelijk draait alles om de juiste balans. Werk je hard dan moet je daar ook voldoende ontspanning en rust tegenover zetten.

Te veel rusten is ook niet goed. Je moet ook uitgedaagd en geprikkeld worden.

Slapen is goed, maar niet langer dan 9 uur per nacht. Maar ook niet korter dan 7 uur.

Sporten is goed maar doe dit niet te intensief als je herstellende bent van oververmoeidheid. Het beste sport je op een lage tot matige intensiteit.

Tijd met familie en vrienden door brengen is goed, maar het is ook wel fijn om af en toe tijd voor jezelf te hebben.

Yin en Yang als je natuurlijke balans. Zonder inspanning geen rust. Zonder stress geen ontspanning. Breng zoveel mogelijk balans in je leven om je oververmoeidheid te overwinnen.

Kijk goed hoe je, in jouw situatie, evenwicht kunt bieden tegenover energievreters zoals stress, slechte voeding, weinig slaap, weinig beweging, piekergedachten en het drukke gezinsleven.

Voorgoed jouw energietekort oplossen met een wetenschappelijk bewezen methode?

Moeheid geeft enorm veel frustraties. Daarom heb ik een methode ontwikkeld die daar voorgoed mee afrekent en je een energieboost geeft.

In mijn programma genaamd Eeuwig Energiek leer je specifieke oplossingen voor jouw oorzaak van energie tekort, maar ook tips en adviezen die voor iedereen nuttig zijn.

Je zal onder andere het volgende ontdekken:

  • Waar het specifiek bij jou mis gaat en of jij er iets aan kan doen.
  • 25 Tips voor een energieopwekkende nachtrust
  • Hoe je energievreters kunt herkennen en deze kan vervangen met energiegevers
  • De top 25 energiegevende voedingsmiddelen
  • Verschillende onverwachte methodes om meer energie te krijgen

Klik op deze link om Eeuwig Energiek + bonussen volledig risicovrij uit te proberen

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )