731

8 Gezondheidsvoordelen van Maca(poeder) + 6 Recepten

Maca is een superfood en staat vooral bekend om zijn libido en vruchtbaarheid verhogende effect.

Er wordt ook geclaimd dat het je uithoudingsvermogen en je energie verbetert. Klinkt goed toch? Ik heb in dit artikel voor je uitgezocht of dat allemaal wel klopt.

Inhoud van dit artikel

Wat is maca?

maca wortel en maca poeder op tafelLaten we bij het begin beginnen. Maca (lepidium meyenii) is een wortel die oorspronkelijk alleen op grote hoogte groeide in het Andesgebergte van Peru.

Maca groeide alleen in een bepaald deel van het Andesgebergte, onder barre omstandigheden, op hoogtes boven de 4000 meter. Maca wordt ook wel Peruaanse ginseng genoemd.

Peruaanse vrouw in traditionele kleding dracht Maca is een groente en wordt door de lokale bevolking in Peru al eeuwenlang gegeten zoals wij al eeuwen aardappels eten.

Men vermoedt dat maca al 2000 jaar voor Christus werd geteeld. Men gebruikte maca niet alleen als voedsel maar ook als traditioneel geneeskrachtig kruid.

Maca werd zelfs gebruikt als veevoer door de Peruanen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Kleuren maca

gele, rode en zwarte maca wortelen op de grond Maca groeit in allerlei vormen en maten en kleuren.

De populairste kleuren (die ook in Nederland verkrijgbaar zijn) zijn gele, rode en zwarte maca. Bepaalde soorten hebben sterkere specifieke gezondheidsvoordelen.

Populariteit maca

Maca wordt geoogst door Peruaanse boeren Toen eind jaren negentig bekend werd dat maca een positief effect zou hebben op de vruchtbaarheid, steeg de prijs van maca enorm en werd de productie opgevoerd.

Met het stijgen van de productie (in China is men veel maca gaan verbouwen) zijn de prijzen weer wat gedaald en is maca redelijk betaalbaar voor een superfood.

De smaak van maca

Maca heeft een hele uitgesproken smaak die ik persoonlijk erg lekker vind. De smaak is het beste te omschrijven als aards, nootachtig met een hint van karamel. De meeste mensen vinden maca echter niet lekker. Heb jij de smaak van maca al geproefd?

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Verkrijgbaarheid maca

Peruaanse boer laat maca wortelen zien Maca wordt verkocht als extract in capsulevorm en als vloeibaar extract.

Maca wordt ook verkocht in poedervorm. Dit is gedroogde maca. Deze poeder kan je bijvoorbeeld door je smoothie of yoghurt doen (verderop lees je onze maca recepten). In combinatie met cacao smaakt maca erg goed.

Als je maca door je smoothie of yoghurt doet dan maak je de smoothie smakelijk door er ook een schepje cacaopoeder doorheen te doen.

Ik ben overigens in Nederland nog nooit ergens tegen gekomen dat men de maca als hele wortel verkocht. Mocht je een adresje hebben waar je maca wortels kunt kopen, deel het dan met ons via een reactie onderaan deze pagina.

Waarom is maca een superfood?

Maca heeft het label superfood meegekregen omdat het een hoge voedingswaarde heeft. Het is vooral rijk aan mineralen. Daarnaast bevat het veel aminozuren en voedingsvezels.

Maar de belangrijkste eigenschap van maca is dat het de werking van een adaptogeen is.

Maca werkt als adaptogeen

maca in een glas en maca wortel op houten tafelEen adaptogeen stimuleert het lichaam tot een betere balans bij de aanmaak van hormonen. Het verhelpt een disbalans in de hormonen.

Een adaptogeen is zelf geen hormoon en zorgt ook niet voor de aanmaak van hormonen. Het zorgt slechts voor een betere balans. Indien een bepaald hormoon teveel wordt aangemaakt dan zal hier juist minder van aangemaakt worden (en andersom).

Voedingswaarde maca

maca poeder op een houten lepelMaca is zeer voedzaam en is vooral een goede bron van koolhydraten, eiwitten en mineralen.

De voedingswaarde van verschillende merken maca kan onderling wat verschillen (het is nu eenmaal een natuurproduct). Wij hebben het gemiddelde van de verschillende merken maca voor je berekend.

De voedingswaarde van maca die je hieronder vindt betreft de voedingswaarde van maca poeder. Deze wijkt af van maca extract welke in capsulevorm verkrijgbaar is.

Voedingswaarde maca poeder Per 100 gram
Energie 325kcal
Vet 3,6 gram
Koolhydraten 71,4 gram
Waarvan suikers 31,1 gram
Waarvan voedingsvezels 7,1 gram
Eiwitten 14,3 gram

Zoals je kunt zien is maca rijk aan koolhydraten. De suikers in maca poeder zijn natuurlijke suikers. Desondanks zullen diabetici hier rekening mee moeten houden.

Voor een groente bevat het ook veel eiwitten.

Vetzuren van maca poeder

Maca poeder bevat wel 20 soorten vetzuren. Echter in dusdanig kleine hoeveelheden dat deze niet het vermelden waard zijn. De vetzuren in maca poeder bestaat voor het grootste gedeelte uit:

 • Linolzuur (1,2 gram per 100 gram)
 • Palmitinezuur (0,8 gram per 100 gram)
 • Oliezuur (0,4 gram per 100 gram)
 • Stearinezuur (0,25 gram per 100 gram)

Hennepzaad in een komDe hoeveelheden vetzuren in maca poeder zijn erg klein. Per 100 gram bevat maca poeder 3,6 gram vetzuren.

Maca poeder is dan ook geen voedingssupplement wat je neemt als aanvulling voor je gezonde vetzuren.

Hiervoor kan je beter gebruik maken van een superfood zoals hennepzaad of lijnzaad.

Aminozuren profiel maca

Maca poeder bevat veel essentiële aminozuren en is een goede plantaardige eiwitbron. Het bevat in totaal 18 verschillende aminozuren.

Aminozuren maca poeder Per 100 gram
Totaal eiwitten 14,3 gram
Asparaginezuur 1,38 gram
Glutaminezuur 2,23 gram
Serine 710 mg
Histidine 310 mg
Glycine 970 mg
Arginine 1,42 gram
Threonine 470 mg
Alanine 900 mg
Tyrosine 440 mg
Fenylalanine 780 mg
Valine 1,13 gram
Methionine 400 mg
Isoleucine 670 mg
Leucine 1,3 gram
Lysine 790 mg
HO-Proline 370 mg
Proline 7 mg
Sarcosine 10 mg

Vitamines in maca poeder

Het aantal verschillende soorten vitamines in maca poeder is vrij bescheiden.

Vitamines in maca poeder Per 100 gram
Vitamine C 285 mg (475% ADH)
Vitamine B1 1 mg (90% ADH)
Vitamine B2 0,4 mg (21% ADH)
Vitamine B2 5,7 mg (29% ADH)
Vitamine B6 1,1 mg (57% ADH)

Afhankelijk van het gebied waar de maca is geteeld kan maca nog andere vitamines bevatten.

Mineralen in maca poeder

Maca is rijk aan mineralen en spoorelementen en een goede bron van calcium, kalium, ijzer en koper.

Mineralen Per 100 gram
Calcium 450 mg (45% ADH)
Kalium 2 gram (57% ADH)
Koper 6 mg (300% ADH)
Magnesium 0,8 mg (30% ADH)
Fosfor 220 mg (37% ADH)
Natrium 18 mg (1% ADH)
IJzer 15 mg (100% ADH)
Zink 12 mg (150% ADH)
Jodium 520 microgram (34% ADH)

Afhankelijk van de grond waar de maca is geteeld kan maca nog andere spoorelementen bevatten.

Wil je maca poeder gebruiken om je jodium aan te vullen (omdat je geen of weinig brood eet) dan kan je het beste zwarte maca nemen. Deze bevat meer jodium dan gele en rode maca.

Gezondheidsvoordelen maca

sportieve vrouw maakt een sprong op het strand Er worden aan maca enorm veel gezondheidsvoordelen toegedicht. Veel van deze claims worden gedaan door producten van maca poeder en zijn daardoor niet echt neutraal te noemen.

Wij hebben voor je uitgezocht welke gezondheidsvoordelen van maca wetenschappelijk zijn bewezen.

Tot slot zullen we ook ingaan op een aantal gezondheidsclaims die niet wetenschappelijk zijn bewezen maar wel aannemelijk zijn.

Gezondheidsvoordeel 1: verbetering vruchtbaarheid mannen

Laten we maar beginnen met één van de belangrijkste gezondheidsclaims van maca. Het zou de vruchtbaarheid van mannen kunnen verbeteren.

spermacellen zwemmen richting eicel Voor de vruchtbaarheid is de kwaliteit en kwantiteit van de zaadcellen erg belangrijk.

Er is bewijs dat de maca de mannelijke vruchtbaarheid verbetert. Dit onderzoek laat zien dat na 12 weken maca gebruikt te hebben de concentratie zaadcellen omhoog ging. Dit betrof wel een kleinschalig onderzoek onder 20 vrijwilligers.

Bij een ander kleinschalig onderzoek onder 9 mannen met maca tabletten ging de hoeveelheid zaadcellen en de bewegelijkheid van de zaadcellen omhoog.

Bij deze meta analyse van 5 verschillende onderzoeken werd ook geconcludeerd dat maca de vruchtbaarheid van mannen verbeterd. Bij zowel gezonde mannen als mannen met vruchtbaarheidsproblemen ging de kwaliteit van het sperma omhoog.

Alle onderzoeken welke verricht zijn waren kleinschalig. Maar al met al mag je toch wel de voorzichtige conclusie trekken dat maca inderdaad de vruchtbaarheid bij mannen kan verbeteren.

Gezondheidsvoordeel 2: verbetering libido bij mannen en vrouwen

De claim dat maca het libido verbeterd is wat er eind jaren 1990 voor zorgde dat maca populair werd in het Westen. Het zorgde voor een prijsexplosie en de productie werd opgevoerd.

Naar mate men ouder wordt zakt het libido. Bij mannen komt dit door het dalen van de testosteronspiegel welke na het 40e levensjaar echt merkbaar begint te worden.

Bij vrouwen loopt de productie van oestrogeen terug tijdens de overgang. Hierdoor wordt de schede minder goed doorbloed en daalt het libido.

Mannen en vrouwen zijn altijd opzoek naar manieren om het libido op peil te houden. Een goed seksleven is tenslotte belangrijk voor je gezondheid en het in stand houden van relaties.

Producenten van maca hebben hier handig op ingespeeld door maca in de markt te zetten als middel om je libido te verhogen.

Er zijn vooral onderzoeken naar het effect van maca, op het libido, door producten en superfood leveranciers gedaan. Dit zijn echter geen wetenschappelijke onderzoeken en je kunt je voorstellen dat de product baat heeft van een bepaalde uitkomst.

man en vrouwen kijken verliefd naar elkaar In deze studie gaven de (mannelijke) deelnemers aan dat hun libido omhoog ging. Opvallend genoeg zonder dat de testosteronniveaus verbeterde.

Bij deze meta-analyse van 17 databases vond men beperkt bewijs dat maca het libido verhoogt. Wel vonden de onderzoekers dat er te weinig data voorhanden was – en dat de kwaliteit van verschillende studies te beperkt was – om onomstotelijk te kunnen stellen dat maca het libido verhoogt.

Maca wordt ook wel de “natuurlijke Viagra” genoemd wat echter overdreven is gezien de onderzoeken. Maar al met al wijst het bewijs wel in de richting dat maca inderdaad het libido kan verhogen.

Gezondheidsvoordeel 3: Maca geeft je energie

Maca poeder is populair onder sporters omdat het energie geeft en je uithoudingsvermogen verbeterd.

Tijdrijder maakt een sprint op de weg Bij een kleinschalig onderzoek onder 8 wielrenners wisten de deelnemers na 14 dagen maca supplementen genomen te hebben hun tijd de verbeteren op een tijdrit van 40 kilometer. Tevens merkte de deelnemers aan het onderzoek dat hun libido omhoog was gegaan.

Al het overige bewijs dat maca het uithoudingsvermogen verbetert, zijn dierenproeven op ratten en muizen (bron, bron, bron).

Bij deze onderzoeken deden de maca groepen het een stuk beter dan de placebo groepen. Aangenomen wordt dat dit te maken kan hebben met de antioxidanten waaraan maca rijk is.

Gezondheidsvoordeel 4: goed voor je stemming

Maca wordt in verband gebracht met verminderde angsten en een vermindering in klachten bij een depressie. Met name vrouwen in de menopauze en postmenopauze kunnen baat hebben bij maca.

Zittende knappe oudere vrouw in de natuur trekt lachend gezicht

Bij een studie onder postmenopauzale vrouwen bleken de deelneemsters die maca gebruikten minder last te hebben van symptomen van een depressie. Ook verbeterde de bloeddruk bij de groep welke maca gebruikte.

Ook bij deze en deze studie werkte maca goed op de stemming bij postmenopauzale vrouwen.

Gezondheidsvoordeel 5: verlichting van overgangsklachten

Oudere vrouw zoekt verkoeling bij ventilator

Tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau wat tot allerlei klachten kan leiden.

Veel voorkomende overgangsklachten zijn slaap problemen, opvliegers, stemmingswisselingen en vaginale droogheid.

Maca helpt deze overgangsklachten te verlichten. Zo bleek ook uit meta-analyse van 4 studies (bron).

Gezondheidsvoordeel 6: Goed voor de hersenen

Maca is goed voor de hersenen. Het verbetert het vermogen om te leren en het geheugen (bron).

Peruaans kind glimlacht naar cameraDit effect van maca op de hersenen was bij de Peruanen al langer bekend. Daar gebruikte men traditioneel maca om de prestaties van de kinderen op school te verbeteren (bron, bron).

Het effect van maca op het geheugen is ook bij diversen testen met muizen aangetoond (bron, bron, bron, bron).

Er werd bij deze testen ook gekeken of rode, gele of zwarte maca het beste effect op de hersenen heeft.

Zwarte maca leverde de beste verbeteringen op.

Gezondheidsvoordeel 7: goed voor de prostaat

Illustratie van een gezonde en ongezonde prostaat De prostaat is een klier welke zich bij mannen de urinebuis omsluit aan de ingang vanaf de blaas gezien. Naar mate mannen ouder worden neemt de prostaat in grootte toe. Hierdoor kan de prostaat de urinebuis gaan samendrukken.

Dit geeft dan problemen met plassen. Het zorgt ervoor dat men ’s nachts uit bed moet om te gaan plassen en het geeft een gevoel van onvolledige lediging van de blaas.

Bovendien kan een vergrootte prostaat een negatief effect hebben op de seksuele gezondheid en de potentie.

Bij ratten en muizen is aangetoond dat rode maca de prostaat verkleint (bron, bron, bron, bron).

Gezondheidsvoordeel 8: verlicht klachten bij antidepressiva

Anti-depressiva prozac capsulesBij depressies worden vaak SSRI’s (selectieve serotonine-heropnameremmers) voorgeschreven.

Een bijwerking van SSRI’s zijn seksuele klachten zoals een verminderd libido en erectiestoornissen.

Maca kan de seksuele klachten als gevolg van SSRI’s verminderen (bron).

Aannemelijke gezondheidsvoordelen van maca

Er zijn ook een aantal gezondheidsvoordelen van maca die niet wetenschappelijk bewezen zijn maar wel aannemelijk lijken. Deze gezondheidsvoordelen zijn aannemelijk vanwege de eigenschappen van de voedingsstoffen waaruit maca bestaat.

Aannemelijk #1: vermindering menstruatieklachten

Vrouw zit op de rand van haar bed en heeft last van buikpijnHet is aannemelijk dat maca menstruatieklachten en PMS klachten kan verlichten. Dit omdat maca de werking van een adaptogeen heeft. Hierdoor zouden de hormonen beter in balans gehouden worden.

Er zijn geen onderzoeken die dit bevestigen of ontkennen.

En als je op gaat zoeken naar ervaringen van vrouwen op internetforums dan vind je vrouwen die zeggen baat te hebben bij maca, maar ook vrouwen die aangeven dat de klachten alleen maar erger werden.

Maca zou dus het proberen waard kunnen zijn bij menstruatie- en/of PMS klachten.

Aannemelijk #2: vermindering hormonale acné

Vrouw komt uit douche en knijpt puistjes uit voor de spiegel Er is geen onderzoek verricht naar het verminderen van hormonale acné met maca.

De sites die beweren dat maca helpt bij acné zijn sites die maca verkopen of er reclame voor maken. Dus kun je dit ook niet zomaar voor zoete koek slikken.

Het zou theoretisch wel mogelijk zijn dat maca helpt bij hormonale acné omdat het als adaptogeen de hormoonhuishouding beter in balans kan houden.

Als je maca gaat proberen tegen acné dan zou je in ieder geval na twee weken verbetering moeten zien.

Aannemelijk #3: maca versterkt het immuunsysteem

Verkouden vrouw snuit haar neus Op diverse websites kom ik de claim tegen dat maca het immuunsysteem versterkt. Deze gezondheidsclaim wordt gedaan omdat maca eiwitten bevat. Dit lijkt om die reden aannemelijk.

Er zijn echter zo veel voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Zo kan je natuurlijk nog wel even doorgaan met het maken van gezondheidsclaims.

Ik richt me in dit artikel liever op gezondheidsvoordelen die maca uniek maken en niet op dit soort onzinnige claims.

Zo bevat maca ook vitamine C, de meest voorkomende vitamine met tientallen gezondheidsvoordelen. Lijkt me nogal onzinnig om de gezondheidsvoordelen van vitamine C dan ook maar te koppelen aan maca. Dan zou je dat ook moeten doen voor de andere vitaminen en mineralen in maca. Ja, dan kom je wel aan een lijst van 100+ gezondheidsvoordelen voor maca.

Aannemelijk #4: maca helpt bij bloedarmoede

Hier is geen onderzoek naar gedaan. Maar gezien maca rijk is aan ijzer en vitamine C mag je wel aannemen dat maca helpt bij bloedarmoede. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen.

Aannemelijk #5: helpt bij stress

man voor laptop is gestrest op de werkvloer

Er is alleen wat summier bewijs dat maca de stress vermindert bij ratten en muizen. Bij mensen is dit niet onderzocht.

Maar ik kan me zo voorstellen dat maca – gezien haar adaptogene werking – zou kunnen helpen om het cortisol te verlagen.

Corstisol is een anti-stress hormoon dat het lichaam aanmaakt bij stress en allerlei nadelige effecten op de gezondheid heeft. Zoals het vasthouden van buikvet.

Aannemelijk #6: zorgt voor spiermassa

schwarzeneggerMaca wordt ook veel gebruikt door bodybuilders omdat het zou helpen het testosteron te verhogen. Testosteron is een belangrijk hormoon voor de aanmaak van spiermassa.

Het is echter bewezen dat maca het testosteron niet verhoogt (bron).

Maca is heeft wel de werking van een adaptogeen waardoor het helpt om de hormoonhuishouding in een natuurlijke balans te brengen.

Van maca is wel bewezen dat het uithoudingsvermogen verbetert (zie toelichting bij gezondheidsvoordeel #3). Indien het uithoudingsvermogen verbetert dan kan je wellicht ook meer arbeid verrichten tijdens de krachttraining waardoor er een grote trainingsprikkel wordt gemaakt (aanname).

Daarnaast is maca rijk aan 18 verschillende aminozuren welke belangrijk zijn voor de groei van de spieren (feit).

Dus ja, maca kan je helpen als bodybuilder maar niet om de reden waarom nog weleens wordt gedacht (als testosteron booster).

Is maca veilig om te gebruiken?

Peruaanse vrouwen in traditionele kleding dracht verzamelen maca wortelsMaca is veilig te gebruiken. Peruanen eten het al duizenden jaren als verse maca wortel (en zijn overigens van mening dat maca eerst gekookt dient te worden).

Ook de bladeren van de maca plant kunnen gegeten worden. Deze kunnen worden gekookt maar ook rauw gegeten worden in de salade.

Dat maca veilig is om te eten voor mensen is ook aangetoond bij twee wetenschappelijke onderzoeken (bron, bron).

Maca is echter niet veilig te gebruiken als je schildklierproblemen hebt.

Pas op bij schildklier problemen

kruisbloemige groenten op houten tafelIn maca zitten glucosinolaten (mosterdglycosiden). Dit zijn natuurlijke gifstoffen die ook voorkomen in groenten zoals bloemkool, koolsoorten, broccoli, radijs, koolraap en spruitjes.

Glucosinolaten zijn stoffen die gewassen aanmaken om zich zelf te kunnen beschermen tegen larven en insecten.

Glucosinolaten hebben pas een negatief effect als je er te veel van eet. Als je veel glucosinolaten eet dan gaat je schildklier minder goed werken.

Indien je schilderklier problemen hebt dan ligt de drempel waarop glucosinolaten een goede werking van de schildklier verstoren lager (bron). Om deze reden moet je oppassen met maca als je schildklier problemen hebt.

Normale hoeveelheden glucosinolaten zijn juist goed voor de gezondheid. Ze hebben een beschermende werking tegen kankerverwekkende stoffen.

Maca tijdens de zwangerschap

Er zijn geen klinisch gecontroleerde onderzoeken gedaan naar maca tijdens de zwangerschap.

Zo lang niet klinisch is aangetoond dat je maca veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap zijn leveranciers terughoudend. Sommige zetten zelfs op de verpakking labels zoals ‘opgelet bij zwangerschap’.

De andere kant van het verhaal is dat vrouwen in Peru al duizenden jaren maca gewoon blijven eten tijdens de zwangerschap en er worden nog steeds gezonde Peruaanse baby’s geboren.

Maca tijdens de borstvoeding

Het gebruik van maca tijdens de borstvoeding wordt afgeraden. Dit omdat er geen onderzoeken zijn verricht om te beoordelen of dit veilig is.

Bijwerkingen maca

In zeldzame gevallen kan maca bijwerkingen geven. In deze gevallen kan je beter stoppen met het gebruik van maca. Bekende, zeldzame, bijwerkingen van maca zijn:

 • Toename menstruatieklachten
 • Afname van het libido
 • Gewichtstoename
 • Slapeloosheid
 • Huidproblemen
 • Opvliegers
 • Ontgiftigingsverschijnselen (diarree, duizelig, misselijk, hoofdpijn, buikpijn)

Omdat maca in zeldzame gevallen voor bijwerkingen kan zorgen wordt geadviseerd om het gebruik langzaam op te bouwen, zodat bekeken kan worden hoe het lichaam op maca reageert.

Indien je maca poeder gebruikt kan je beginnen met 1 theelepeltje per dag wat je kunt opbouwen tot 8 tot 16 gram per dag (1 tot 2 eetlepels).

Maca allergie

Indien je een allergie hebt voor kruisbloemige gewassen dan kan je beter geen maca gebruiken.

Hoe wordt maca gebruikt?

Alhoewel men in Peru verse maca wortel eet moeten we het hier doen met vormen welke geschikt zijn om lang te bewaren. In Nederland is maca verkrijgbaar in de volgende vormen:

 • Maca poeder
 • Maca capsules
 • Vloeibaar maca extract

Honderden maca-capsules met maca extractDeze vormen zijn verkrijgbaar van de gele, rode en zwarte maca.

Maca capsules bevatten maca extract, hierbij is het zetmeel uit het product gehaald om het product geconcentreerder te maken.

Voor maca poeder geldt een maximale dosering van 1 tot 2 eetlepels per dag (8 tot 16 gram).

Maca Cranberry energiereep van het merk Roo’ BarVoor maca capsules en vloeibaar maca extract zal je af moeten gaan op het advies van de fabrikant omdat dit te maken heeft met de concentratie van werkzame stoffen.

Maca wordt ook verwerkt in gezonde producten zoals de Roo’ Bar Maca Cranberry energiereep en in Granola cacao & maca van Superfoodies.

Maca kopen

Maca is een behoorlijk populair superfood en is naar mijn mening één van de superfoods welke met recht superfood genoemd mag worden. Maca is dan ook volop verkrijgbaar.

Je kunt maca kopen bij:

 • AH
 • Aldi
 • Holland & Barrett (voorheen de Tuinen)
 • Etos
 • Jumbo
 • Ekoplaza
 • Diversen zelfstandige natuurwinkels
 • Diversen webshops

Maca bio organische poeder van het merk RAW super food Je kunt maca poeder ook biologisch en RAW (rauw) kopen.

Om je een idee te geven van de prijs: hiervoor betaal je ongeveer 10 euro voor een verpakking van 250 gram. Als je biologisch of RAW niet belangrijk vindt dan kan je goedkoper uit zijn.

De prijzen voor zwarte en rode maca liggen hoger dan die voor gele maca.

Welk maca supplement raad ik aan en waar bestel ik deze?

De maca capsules die ik zelf gebruik zijn deze van de vitaminstore.

Deze capsules zijn van AOV en hebben een goede opneembaarheid. AOV gebruikt in de regel minder vul- en hulpstoffen dan andere merken en heeft vaak een meer krachtige werking.

As je niet van capsules houdt dan is maca in poedervorm een goed alternatief. Maca poeder kan je gemakkelijk in een drankje wegdrinken en is goed opneembaar.

De poedervorm kan je hier bestellen.

Superfood video’s

Maca is een mooi superfood en ik gebruik het graag. Desondanks is het niet mijn favoriete superfood. Ontdek in onderstaande video mijn top 5 favoriete superfoods:

Sommige superfoods worden naar mijn mening een beetje teveel de hemel ingeprezen. In onderstaande video zie je om welke superfoods het gaat:

Maca recepten

De smaak van maca is aards, een beetje nootachtig met een subtiele hint van karamel.

Veel mensen houden echter niet van de smaak van maca. Het is dan ook een vrij uitgesproken smaak waar je aan moet wennen. Een beetje zoals koffie leren drinken.

Ik zal je hier een aantal recepten geven waarmee je maca in gerechten kunt verwerken.

Bij een aantal recepten zal de smaak van maca gemaskeerd worden door andere ingrediënten terwijl we bij andere recepten de smaak juist accentueren. Dit accentueren doen we in combinatie met cacao.

Op de één of andere manier smaakt maca erg goed in combinatie met cacao.

Recept 1: Maca chocolade ballen

Maca chocolade ballen op wit bord Deze maca chocolade ballen zijn 100% gezond en een verantwoord tussendoortje. Deze ballen zitten vol gezonde vetzuren, eiwitten, vitamines, mineralen en extreem veel antioxidanten.

De gezonde vetzuren zijn te danken aan het hennepzaad en de walnoten.

De eiwitten zijn te danken aan het hennepzaad, maca poeder en de walnoten.

En het rauwe cacaopoeder zorgt voor extreem veel antioxidanten.

Geen enkel ander voedingsmiddel bevat zoveel antioxidanten als rauwe cacao. Het bevat zelfs honderd keer zoveel antioxidanten als broccoli (dat bekend staat om haar vele antioxidanten).

Ingrediënten:

 • 75 gram hennepzaad
 • 25 gram rauwe cacao poeder
 • 3 eetlepels maca poeder
 • 100 gram walnoten
 • 1 mespuntje (Himalaya) zout
 • 6 dadels

Bereiding:

Doe het hennepzaad met de walnoten en het zout in een keukenmachine en draai de walnoten en hennepzaden fijn. Voeg vervolgens de dadels, cacao en maca toe. Blend tot het mengsel een homogeen geheel is.

Hierna kan je balletjes van het mengsel gaan rollen. Door de dadels blijft alles aan elkaar plakken. Je kunt de balletje eventueel door wat kokosrasp, cacaopoeder of pompoenpitten rollen voor een extra feestelijk effect (zie afbeelding).

Leg de balletjes in de koelkast zodat deze hard kunnen worden.

In de koelkast kan je deze balletjes zeker een week bewaren. Voor winterse maca chocolade ballen kan je een mespuntje kaneel toevoegen.

Recept 2: Maca amandel shake

Een Maca amandel shake op houten tafelMet maca poeder kan je bijna eindeloos shakes maken. Maca poeder smaakt goed in shakes waarin cacao of aardbeien zitten.

Minder bekend is dat maca ook goed smaakt in combinatie met de smaak van noten.

Deze maca amandel shake is ideaal voor het sporten. De bananen en de amandelen geven je de energie om er hard tegen aan te kunnen gaan.

Ingrediënten:

 • 2 bananen
 • 200 ml ongezoete amandelmelk
 • 1 eetlepel amandelpasta
 • 1 eetlepel maca
 • Een halve theelepel vanilline extract

Bereiding:

Zorg ervoor dat je van te voren banaanpartjes invriest. Dit is je basis voor een heerlijk koele smoothie. Doe alles bij elkaar in de blender en meng tot dat je een mooi glad geheel hebt. En genieten maar.

In plaats van ongezoete amandelmelk kan je deze shake ook maken met je zelf gemaakte hennepmelk. Hiermee voor zie je je zelf van gezonde vetzuren en essentiële aminozuren. Hoe je zelf hennepmelk maakt lees je in ons artikel over hennepzaad.

Recept 3: Maca chocolade pudding

Pure verwennerij is dit toetje welke helemaal vrij is van zuivel en gluten.

Ingrediënten:

 • 200 gram pure chocolade
 • 400 ml kokosmelk
 • 2 eidooiers
 • 30 gram maca poeder
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 mespuntje (Himalaya) zout

Bereiding:

 • Verwarmde Maca chocolade pudding in potjeSnij de chocolade in kleine stukjes en zet het even apart in een schaal.
 • Doe in een pannetje de kokosmelk, de eidooiers en het zout. Roer het door terwijl het op een matig pitje wordt verwarmd. Na een minuut of 10 moet het dikker worden. De custard is dan klaar en kan van het vuur gehaald worden.
 • Giet de warme custard over de chocolade en laat het 5 minuten staan om te rusten. Voeg vervolgens de maca poeder en het vanille extract toe. Roer dit rustig en gelijkmatig door zodat een alles goed kan binden en een gelijkmatig geheel ontstaat.
 • Giet hierna het mengsel in lege glazen of schaaltjes waarna je het in de koelkast kan laten afkoelen. Na een uurtje is het voldoende afgekoeld om te kunnen eten.

Recept 4: Maca koeken

Maka koekjes op elkaar gestapeldDeze maca koeken zijn een smakelijke manier om maca in je eten te verwerken en ze zijn makkelijk mee te nemen zodat je onderweg een gezond tussendoortje bij je hebt.

Zoals al eerder aangehaald is maca heerlijk in combinatie met chocolade en daar wordt in dit recept wederom gebruik van gemaakt.

Ingrediënten:

 • 200 gram cashewnoten
 • 200 gram amandelen
 • 50 gram maca
 • ¼ theelepel kaneel
 • 1 theelepel vanille poeder of extract
 • 1 mespuntje zout
 • 15 dadels
 • 75 gram chocolade snippers of cacao nibs

Bereiding:

 • Doe de noten in een keukenmachine en pulseer een aantal malen tot dat de noten fijn gebroken zijn.
 • Voeg de maca, het zout, de kaneel en de vanille toe en pulseer een aantal malen tot dat alles gemengd is.
 • Voeg vervolgens de dadels toe en meng het geheel in de keukenmachine tot dat er een soort deeg ontstaat.
 • Als je deeg erg droog aanvoelt dan kan je eventueel een paar eetlepels water toevoegen.
 • Voeg de helft van de chocolade snippers toe en pulseer kort zodat deze gemengd worden.
 • Haal het deeg uit de keukenmachine en stop het in een bakvorm. Druk het deeg goed aan en voeg de andere helft van de chocolade snippers toe en druk deze erin.
 • Zet de bakvorm gedurende een uur in de koelkast zodat het deeg kan uitharden. Zodra het deeg uitgehard is kan je er stukken van snijden.
 • Tip: gebruik ongebrande noten voor je maca koeken. Dat is gezonder omdat de goede vetzuren dan bewaart blijven.

Recept 5: Gouden maca melk

Gouden maca melk op een lepelNaast maca is kurkuma een belangrijk ingrediënt van deze melk. Kurkuma staat bekend als krachtig antioxidant en werkt ontstekingsremmend en als detox voor de lever.

Ingrediënten:

 • Een halve eetlepel kurkuma
 • Een theelepel maca poeder
 • Een theelepel kaneelpoeder
 • Een theelepel gemalen gember
 • 300 ml kokosmelk (of ongezoete amandelmelk)
 • 4 druppels stevia extract

Bereiding:

Verwarm op laag vuur de kokosmelk in een steelpannetje. Laat het niet koken. Voeg de ingrediënten en roer deze met een houten lepel door tot dat deze goed gemend zijn.

Recept 6: Maca Granola

Met dit recept maak je in een handomdraai je eigen maca granola; ideaal als gezond ontbijt.

Ingrediënten:

 • 200 gram havermout
 • 100 gram cashewnoten
 • 50 gram kokosrasp
 • 4 eetlepel honing
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 1,5 eetlepel maca poeder
 • Een snufje (Himalaya) zout)

Bereiding:

 • Maca Granola in een glazen potje op tafel Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de over voor op 150 graden. Doe bakpapier op de bakplaat.
 • Verdeel de havermout over de bakplaat en plaats deze in de oven zodra deze op temperatuur is. Bak de havermout gedurende 12 tot 15 minuten tot dat deze mooi goudbruin is.
 • Voeg vervolgens de cashewnoten tot en plaats de bakplaat gedurende 5 minuten terug in de oven.
 • Voeg vervolgens de overige ingrediënten tot en meng het met een houten lepel goed door elkaar. Bak het geheel gedurende 5 tot 10 minuten af tot dat de kokosrasp goudbruin begint te kleuren.
 • Laat de bakplaat met de granola afkoelen. Zodra de granola is afgekoeld wordt deze lekker crunchy. Bewaar de granola in een afgesloten doos in de koelkast.
 • Met het maken van granola’s kan je natuurlijk eindeloos, naar smaak, ingrediënten combineren. Hopelijk heb je met ons recept de inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met het creëren van je eigen granola’s.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

5 reacties op dit artikel

 • Ik had van het weekend de maca ballen gemaakt. Ze zijn aardig simpel te maken en die noten maken ze erg vullend.

  Vooral die met coco’s flakes en pompoenpitten vond ik lekker. Het gaf een goede bite.
  Kaneel had niet zo’n super effect erbij. Je proefde het niet heel erg.

  Hoe dan ook ga ik ze binnenkort nogmaals maken.

  Jonathan
  • In de vitaminentabel komt B2 2 maal voor met 2 verschillende concentraties.

   Rombaut
 • Ik slik antidepressiva en rust gevers. Mag ik dan maca gebruiken

  Hanny
 • Interessant artikel

  Marc
 • Bedankt voor je uitgebreide onderzoek!

  Annette

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde cl...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes