852

Helpt Saxenda/Liraglutide bij Afvallen? Bijwerkingen + Kosten

Saxenda is een injecteerbaar geneesmiddel dat kan worden gebruikt voor de behandeling van obesitas of extreem overgewicht.

In dit artikel ontdek je hoe de behandeling met Saxenda precies werkt en hoe snel je kunt vermageren met dit middel. Ook lees je wat de bijwerkingen en kosten van dit dure medicijn zijn.

Tot slot zal ik bespreken wat de gezonde alternatieven zijn voor mensen die dit afslankmiddel willen gebruiken.

Inhoud van dit artikel

Wat is Saxenda?

Saxenda (stofnaam liraglutide) is een voorgeschreven injecteerbaar geneesmiddel dat wordt gebruikt om zwaarlijvige volwassen en sommige kinderen met obesitas te helpen gewicht te verliezen en op gewicht te blijven.

Het wordt gebruikt in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging en is ontwikkeld door het multinationaal farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk.

Liraglutide wordt ook verkocht onder de merknaam Victoza en in een lagere dosering gebruikt voor diabetes mellitus (suikerziekte).

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Kan je Saxenda online kopen?

Nee, Saxenda is niet online te koop of te bestellen. Het medicijn is uitsluitend op recept/voorschrift te verkrijgen.

Wie kan Saxenda voorschrijven? Artsen kunnen het medicijn op recept voorschrijven. Met dat recept kun je bij de apotheek het medicijn ophalen.

Pas altijd op met online webwinkels die zogenaamde afslankmedicijnen als Saxenda aanbieden. Op het internet worden veel vervalste medicijnen aangeboden.

De kwaliteit kan niet worden gegarandeerd en nepmedicijnen brengen je gezondheid in gevaar. Deze middelen kunnen behalve liraglutide ook andere illegale stoffen bevatten die gevaarlijk zijn.

Wat is de werking van Saxenda?

Saxenda is een injecteerbaar, eenmaal daags medicijn dat werkt door de eetlust te onderdrukken en ervoor zorgt dat je je minder hongerig voelt. Saxenda werkt op dezelfde manier als het natuurlijke GLP-1 hormoon.

Het GLP-1 hormoon helpt bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Het reguleert ook de eetlust. Iedereen maakt GLP-1 van nature aan, maar als je extreem overgewicht hebt dan maakt je lichaam er onvoldoende van aan.

Kan Saxenda helpen met afvallen?

Ja, uit onderzoek blijkt dat Saxenda kan helpen met afvallen. Het middel kan door een arts worden voorgeschreven als je een BMI van 27 of hoger hebt en aan een gewichtsgerelateerde aandoening lijdt, zoals een verhoogd vetgehalte in het bloed, diabetes en een hoge bloeddruk (bron).

Als je geen chronische aandoeningen hebt dan schrijft de arts dit medicijn pas voor bij een BMI van 30 of hoger.

Belangrijk om te weten is dat gebruikers dus niet gewicht verliezen omdat Saxenda de verbranding van lichaamsvet stimuleert.

Nee, gebruikers verliezen gewicht omdat dit middel de eetlust vermindert en ook voor vervelende bijwerkingen zorgt die de behoefte aan voedsel onderdrukken (maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree). Dit zorgt ervoor dat je minder calorieën tot je neemt, wat helpt om af te vallen en op gewicht te blijven.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Hoeveel kun je afvallen met Saxenda?

In een 56 weken durende onderzoek uit 2015 werden 3700 deelnemers met een BMI van ten minste 30 of een BMI van ten minste 27 met dyslipidemie of hypertensie (hoge bloeddruk) hadden (bron). De deelnemers werden op een caloriearm dieet gezet en namen deel aan een trainingsprogramma, samen met Saxenda of een placebo. De groep die Saxenda kreeg, verloor in 56 weken gemiddeld 8,4 kilo. De placebo-groep verloor slechts 2,8 kilo. Van de groep die Saxenda injecties kreeg verloor 63% meer dan 5% van hun lichaamsgewicht, tegenover 27% van de placebogroep. En 33% verloor meer dan 10% van hun lichaamsgewicht met Saxenda, tegenover slechts 10% met de placebo.

De Saxenda-groep zagen ook andere gezondheidsvoordelen, zoals lagere bloedsuikerwaarden, lagere cholesterolwaarden en het onder controle houden van diabetes.

Belangrijk om te vermelden is dat dit onderzoek werd gefinancierd door Novo Nordisk, de fabrikant van het medicijn. Het medicijn bestaat overigens al enige tijd om diabetes te behandelen, maar werd pas in 2015 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor gewichtsverlies.

Samenvattend: iets meer dan de helft van de gebruikers ervaart significant gewichtsverlies in jaar 1. Hoewel Saxenda niet effectief is voor iedere gebruiker, hebben degenen die wel reageren de neiging om een aanzienlijk deel van hun lichaamsgewicht te verliezen.

Hoe snel kun je vermageren met Saxenda?

Het kan enkele weken duren voordat gebruikers met Saxenda gewichtsverlies ervaren. Afvallen met saxenda begint normaliter binnen 2 weken en duurt 9 tot 12 maanden bij behandeling met Saxenda.

Hoeveel gewicht kun je verliezen met Saxenda? Over het algemeen kunnen mensen die Saxenda gebruiken, verwachten dat ze na 3 maanden minimaal 5% van hun startgewicht zullen kwijtraken.

Artsen controleren de voortgang van volwassen Saxenda gebruikers na 4 maanden en bij kinderen na 3 maanden. Wanneer de gebruiker op dit stadium nog niet voldoende is afgevallen, is het onwaarschijnlijk dat Saxenda voor deze persoon werkt. In dat geval zal de behandeling met Saxenda worden stopgezet.

Hoe Saxenda te gebruiken?

Saxenda wordt geleverd in de vorm van een injectie-pen. De pen wordt gebruikt om Saxenda onder de huid te injecteren en wordt geleverd in één sterkte.

Het bevat 18 milligram (mg) liraglutide (de werkzame stof) in 3 milliliter (ml) oplossing (18 mg/3 ml).  Je kunt de pen instellen om verschillende doses (0,6 mg, 1,2 mg, 1,8 mg, 2,4 mg en 3,0) mg te injecteren.

Saxenda is alleen beschikbaar als injectie en komt niet voor in pilvorm (tabletten of capsules).

Het toedienen van het medicijn via de mond in plaats van injecteren zou betekenen dat het spijsverteringsstelsel het middel te snel zou afbreken om effectief te zijn.

Saxenda helpt ook voedsel in de maag langzamer te verteren, wat een vol gevoel veroorzaakt. Dit kan echter van invloed zijn op andere medicijnen. Indien je ook andere medicijnen gebruikt is het belangrijk om dit met je behandelend arts te bespreken.

Wat is de prijs en kosten van Saxenda?

Saxenda is een erg duur medicijn. De prijs van Saxenda kan variëren, afhankelijk van de verzekeringsdekking en welke apotheek je gebruikt.

Behandeling met Saxenda kost ongeveer tussen de € 2600 en  € 3000 per gebruiker per jaar in een onderhoudsdosering van 3 mg per dag.

De gemiddelde prijs per stuk is € 49 euro exclusief afleverkosten (bron). Dat is ongeveer 250 euro per maand. Dit is het bedrag dat per stuk ten laste van het eigen risico komt.

Het medicijn wordt sinds april 2022 vergoed uit het basispakket voor de behandeling van een kleine groep mensen met overgewicht (bron).

De vergoeding geldt alleen voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van 35 of hoger die al deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).

Voor mensen met een BMI tussen 35 en 40 geldt verder dat zij 1 van 3 bijkomende ziektes moeten hebben.

Ervaringen met Saxenda/Liraglutide

Iets meer dan de helft van de gebruikers geeft in reviews aan dit middel effectief te vinden. Gebruikers zijn ook van mening dat het middel veel bijwerkingen heeft.

Hieronder een greep uit de reacties van Saxenda gebruikers over de bijwerkingen en effectiviteit:

Saxenda deed bij mij te weinig. Maar 7kg op 3/4 jaar. 1,8 merkte ik niet eens en 2,4 was zo heftig dat ik niks meer kon (bron).

Vanmorgen ben ik gestart met 0,6 mg. en gelijk kotsmisselijk. als dit mijn eetlust moet verlagen kan ik het begrijpen maar ik heb geen behoefte om elke dag misselijk te zijn en braakneigingen te hebben. het is natuurlijk net weekend dus eigen arts of internist niet bereikbaar. word hier niet bepaald vrolijk van. gebruik het naast 2 x d lantus, bijspuiten met novorapid en 2 x d metformine (bron).

Vandaag begin ik hiermee aan mijn 5e week. Ik ben tot nu toe 10,4 kg afgevallen. Ik ben er erg blij mee. Het helpt mijn eetlust te verminderen en ik zit sneller vol. Ik heb ook vrijwel geen bijwerkingen gehad.

Deed niets voor mij. Ik heb het 6 maanden gebruikt. Ik had geen verandering in honger of eetlust. Ik verloor een paar kilo’s in de eerste maand (ik vermoed een placebo-effect) maar die kwamen terug en ondanks 6 maanden (en honderden euro’s) helemaal geen gewichtsverlies. Phoe. Wat een teleurstelling.

Mijn vriendin heeft best veel aan Saxenda gehad, maar het heeft meer dan 12 maanden geduurd. Ik weet niet zeker of het de bedoeling is dat ze er ooit helemaal van af gaat, of dat ze uiteindelijk gewoon een lagere dosis moet nemen. Mijn bijwerkingen zijn brandend maagzuur en een beetje misselijkheid. Misselijkheid is niet te ernstig, maar brandend maagzuur is niet leuk.

Ik worstel al mijn hele leven met gewicht en had hulp nodig om het voor eens en altijd kwijt te raken. Ben met Saxenda 5 kilo afgevallen. Ik heb een zittend beroep en sport niet regelmatig, maar drink wel veel water. Ik had veel last van diarree en ook wat hoofdpijn.

Hoewel Saxenda mijn eetlust enorm onderdrukte, voelde ik me ook constant misselijk en moest ik veel overgeven en walgde ik van eten. Alleen al de gedachte eraan begon mijn maag te doen draaien. Het kostte me alle plezier om zelfs maar een kleine hoeveelheid te eten.. Het ergste is dat ik erdoor amper van ben afgevallen. Dit middel hoeft voor mij niet meer.

Ik gebruik nu een halfjaar saxenda en ben sindsdien 18 kilo afgevallen. Ik ben er toe nu toe erg blij mee. Het helpt mij enorm om mijn eetlust te beteugelen.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van Saxenda?

Zoals de meeste geneesmiddelen kan ook Saxenda bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende van bijwerkingen staan hieronder in de lijst vermeld.

Houd er rekening mee dat de bijwerkingen van Saxenda kunnen afhangen van je leeftijd en of je nog andere gezondheidsproblemen hebt.

Hieronder zie je milde bijwerkingen van Saxenda die door gebruikers zijn gemeld:

 • Misselijkheid
 • Constipatie
 • Braken
 • Lage bloedsuikerwaarden
 • Verlies van eetlust
 • Diarree
 • Keelpijn
 • Slaapproblemen
 • Gewrichtspijn
 • Hoofdpijn
 • Moeilijk of branderig urineren
 • Bloederige of troebele urine
 • Hoestklachten
 • Zweten

*Deze lijst bevat mogelijk niet alle bijwerkingen van het gebruik van Saxenda bij het afvallen.

Uit onderzoek blijkt dat misselijkheid de meest voorkomende bijwerking is die bij Saxenda werd gerapporteerd (bron).

Sommige mensen krijgen ook last van klachten die met de spijsvertering te maken hebben. Denk daarbij aan diarree, buikpijn, obstipatie en brandend maagzuur.

Gebruikers kunnen ook een allergische reactie krijgen op Saxenda. Je kunt dan denken aan symptomen zoals huiduitslag en jeuk.

Milde bijwerkingen verdwijnen normaal gesproken binnen enkele dagen tot een paar weken. Als de bijwerkingen erger worden dan is het raadzaam om contact op te nemen met de behandelend arts.

Ernstige bijwerkingen van Saxenda kunnen ook voorkomen maar worden niet vaak gemeld. Indien ernstige bijwerkingen worden waargenomen dan is het belangrijk dat onmiddellijk contact wordt opgenomen met de behandelend arts.

Hieronder een lijst met ernstige bijwerkingen van Saxenda die zijn gerapporteerd:

 • Lage bloedsuikerwaarden
 • Acute pancreatitis (plotselinge ontsteking van de alvleesklier)
 • Galblaasaandoeningen (zoals galstenen)
 • Verhoogde hartslag

Risico op schildklierkanker bij dierstudies

Saxenda wordt geleverd met een “Black Box”-waarschuwingslabel, de strengste waarschuwing van de FDA. Op het etiket wordt gewaarschuwd voor het risico op schildklierkanker en mogelijk ook voor acute pancreatitis.

Om de potentiële gevolgen van liraglutide op het ontstaan van kanker te onderzoeken, zijn studies uitgevoerd op muizen en ratten.

Uit de resultaten van deze onderzoeken blijkt dat liraglutide bij deze dieren kwaadaardige tumoren in de schildklier veroorzaakte, vooral bij doseringen die acht keer hoger waren dan de doseringen voor mensen (bron).

Het blijft echter lastig in te schatten of deze ontdekkingen impliceren dat personen die liraglutide gebruiken ook een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van medullaire schildklierkanker.

Hoewel er zorgen zijn gerezen over de mogelijke risico’s van Saxenda, is het belangrijk te benadrukken dat er momenteel geen specifieke melding is gemaakt van een verhoogd risico op alvleesklierkanker.

Desalniettemin is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van dit medicijn. Het is altijd verstandig om alle mogelijke risico’s en bijwerkingen te bespreken met een arts voordat je besluit Saxenda te gebruiken.

Wat is de dosering van Saxenda?

De aanbevolen startdosering van Saxenda voor volwassenen en kinderen met obesitas van 12 jaar en ouder is 0,6 mg. Deze dosis zal waarschijnlijk eenmaal per dag worden ingenomen gedurende de eerste week van de behandeling.

Hierna zal de arts de dosering de komende weken geleidelijk verhogen. Als een dosis wordt vergeten, sla dan de gemiste dosis over en neem de volgende dosis zoals gepland. Neem geen extra doses om een vergeten dosis in te halen.

Tot slot

Saxenda (liraglutide) kan als middel gebruikt voor gewichtsverlies bij zwaarlijvige volwassenen  en kinderen met ernstig overgewicht. Het zorgt ervoor dat de gebruiker zich verzadigd voelt na het eten en vermindert de eetlust.

Het nadeel is dat niet iedereen goed reageert op dit medicijn en dat een risico op (ernstige) bijwerkingen bestaat. Misselijkheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda.

Dat blijkt zowel uit onderzoek als de ervaringen van gebruikers op fora. Je kunt gewichtsverlies dan ook zien als een ongezonde bijwerking van Saxenda.

Gelukkig kun je het gebruik van dit dure medicijn en gevaarlijke bijwerkingen voorkomen door je eetpatroon te veranderen en te beginnen met gezonder eten.

Gezond afvallen is geen magie, het is wetenschap en het vereist enige discipline om de effecten te zien. Het koolhydraatarme dieet laat echter zien dat je kan afvallen op een manier die verrassend lekker en makkelijk is.

Het dagelijks drinken van verse groentesapjes draagt ook bij aan duurzame energie, een verzadigend gevoel en verhoogt de kans dat je vet verliest. Klik hier voor meer informatie en ontdek de voordelen van een detox sapkuur.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

17 reacties op dit artikel

 • 3 weken aan de saxendra….3 weken kotsmisselijk en totaal geen eetlust. 8 kilo lichter maar dit gaat wel heel erg snel….ik weet niet of ik dit vol ga houden, dan maar minder snel . Dit lijkt mij ook niet gezond

  Henriëtte
 • Ik heb vandaag met mijn Dokter gepraat. Ik begin volgende week met Saxenda maar ga woensdag op vac voor 6 weken. Zou het wel verstandig zijn om in de vac te beginnen. Als je elke dag misselijk ben. Hopelijk blijf mij dat bespaard
  Gr Ria

  Ria
 • Mijn huisarts zegt dat er een voortraject is voor t gebruik van Saxenda
  Dat hij me met n gewicht van 129 kg en n bmi van 41 geen verwijsbrief wilt geven
  Maar wel n verwijsbrief voor maagverkleining
  Ik vind t vreemd want Zilver kruis zegt dat er niks klopt van t verhaal
  Ik zit echt ermee en slaap nachten niet ik heb n complex

  Jenny
  • Beste Jenny, wat vervelend voor je. Begrijpelijk dat dit veel vragen bij je oproept. Je zou een gesprek met je huisarts kunnen aangaan waarin je zegt wat je vervelend vindt. Vaak is dit op te lossen in een open gesprek. Als dit gesprek niet naar tevredenheid verloopt, zou je een klacht kunnen indienen. Of je neemt contact op met een andere huisarts in je omgeving. Sterkte!

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • Mijn hele leven draait om eten, ik ben ook nooit echt slank geweest. Alles heb ik geprobeerd en ook heb ik de opleiding tot gewichtsconsulent gevolgd. Helaas bleef het een enorme strijd. Natuurlijk heeft men goede adviezen maar wat ik nu ervaar heeft mijn ogen wel geopend. Er is niemand die je kunt duidelijk maken hoe het voelt wanneer je steeds met eten bezig bent. Na het starten met dit middel weet ik ineens hoe het voelt om niet met eten bezig te zijn….. me vol en voldaan te voelen. Er is totaal geen behoefte aan snoepen en ik eet veel minder. Omdat er minder eetmomenten zijn is het totaal niet moeilijk om gezonde keuzes te maken.

  Bijwerkingen heb ik niet, het is voor mij ineens een heel ander leven zo…..

  Ik geloof niet dat ik ga opbouwen omdat de startdosering van 0,6 ml voor mij nu echt super werkt. Het gewichtsverlies is nu ongeveer 1 kg per dag (staat tegenover dat ik 125 kilo woog bij de start)

  Voor mij dus een lot uit de loterij

  Nicole
 • Dit is mijn verhaal .ik heb gewicht van 105 ongv bij lengte 163 bmi van 39 en te hoog cholesterol….wil zo graag dit middel gaan gebruiken na een levenlang jojoen….maar het ziet er niet naar uit dat ok het vergoed krijgt en of ik het überhaupt wel krijg als ik zelf moet betalen omdat mijn huisarts het niet aandurft en eerst met een internist wil overleggen omdat zij zegt dat de huisartsen erg zijn overvallen door dit middel ….ik hoop zo dat ik het kan gaan gebruiken om ook weer gewoon normaal te kunnen leven zonder de hele dag met lijnen en eten bezig te zijn ….fijn dat het met jou xo goed gaat …heel veel succes verder

  Dianne
 • Inmiddels ben ik wat weken verder en is de balans terug. Ik zit nog steeds op de begindosering omdat ik bij ophogen veel bijwerkingen ervaar waardoor ik niet goed kan functioneren (het lijkt me zeker niet de bedoeling dat je zoveel gaat spuiten zodat je van ellende niets kunt eten). Toch werkt de begindosering goed. Ik heb wel trek maar veel minder dan voorheen. Op dit moment sta ik even stil maar ben wel lekker aan het bewegen en voel me prima. Het is voor mij goed te doen om 1500 calorieen per dag te eten en gezonde keuzes te maken. Ophogen ga ik niet meer proberen, voor mij is dus 0,6 prima.

  Nicole
 • Ik heb het een tijdje gebruikt, in die tijd heb ik minder gegeten.
  Ik ben iets afgevallen, maar niet voldoende om er mee door te gaan.
  Na verloop van tijd kreeg ik te maken met de bijwerkingen.
  Maagzuur, een hoge hartslag en een algemeen lamlendig gevoel.
  Al met al te weinig resultaat en te veel bijwerkingen.

  Wiard
 • hallo allemaal, ik ben nu een week begonnen met het middel. ene dag misselijk andere dag niet.
  laat wel ongelooflijk veel boertjes.
  Ik ben nog niet afgevallen, ik denk dat dat dubbel is. ik heb namelijk helemaal geen dorst dus drink minder waardoor ik denk ik dus niet afval en mijn andere probleem is dat ik heel lang niks eet en pas eet als ik heel veel honger.Wie herkent dit?

  rabi
 • Ben sinds april met saxenda begonnen en gaat goed de eerste maanden. Wel obstipatie en opbrekingen….de eerste maanden ging heel goed. Maar sta nu al 3 maanden stil, wel anderhalf kilo vet percentage kwijt in twee maanden. Wat doe ik verkeerd voel niet meer dat ik verzadigd ben… dus eet wel meer als in het begin.
  Moet ik wel door blijven gaan? Ik krijg het vergoed. Want was nodig…kan iemand mij zeggen wat ik moet doen… er wordt gezegd dat je dit je hele leven moet blijven gebruiken

  Geertje
 • Ik gebruik na 15 kg. Afvallen de Saxenda als ondersteuning. Zal ik dit door doen of Kan ik pauzes nemen van b.v een week

  Ees
 • Ben 6 weken bezig. Soms lichte maagpijn. Eerste 4 weken 5.1 kilo kwijt. Laatste 2 weken (op 3mg/ml) net 4 ons eraf? Hoop dat het niet zo blijft.

  Ingrid
  • Hallo Ingrid, het is belangrijk om eventuele bijwerkingen die je ervaart tijdens het gebruik van Saxenda te bespreken met je huisarts. Hoewel lichte maagpijn een bekende bijwerking is van dit medicijn, is het belangrijk om dit met een arts te bespreken en te boordelen of deze klachten normaal zijn en of ze moeten worden behandeld.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • sinds wanneer bekend dat je van dit medicijn kanker van kan krijgen ?
  Ik gebruik dit medicijn sinds januari, mij is hier niks over verteld in de bijsluiter staat hier niks over vermeld ook niet op het etiket.

  Vriendelijke groet, Manon

  Manon
  • Beste Manon,

   Het stukje hierover is nu verduidelijkt in het artikel:

   “Saxenda wordt geleverd met een “Black Box”-waarschuwingslabel, de strengste waarschuwing van de FDA. Op het etiket wordt gewaarschuwd voor het risico op schildklierkanker en mogelijk ook voor acute pancreatitis. Om de potentiële gevolgen van liraglutide op het ontstaan van kanker te onderzoeken, zijn studies uitgevoerd op muizen en ratten. Uit de resultaten van deze onderzoeken blijkt dat liraglutide bij deze dieren kwaadaardige tumoren in de schildklier veroorzaakte, vooral bij doseringen die acht keer hoger waren dan de doseringen voor mensen (bron).

   Het blijft echter lastig in te schatten of deze ontdekkingen impliceren dat personen die liraglutide gebruiken ook een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van medullaire schildklierkanker. Hoewel er zorgen zijn gerezen over de mogelijke risico’s van Saxenda, is het belangrijk te benadrukken dat er momenteel geen specifieke melding is gemaakt van een verhoogd risico op alvleesklierkanker. Desalniettemin is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van dit medicijn. Het is altijd verstandig om alle mogelijke risico’s en bijwerkingen te bespreken met een arts voordat je besluit Saxenda te gebruiken.”

   Mvg, Team HappyHealthy

   support
 • Hallo .ik gebruik al 3weken saxenda .bij de eerste dosis van 0.6 ging het goed nu ik ben opgeschaald naar 1.2 heb ik last van obstipatie.wat kunnen jullie mij aanraden.yerug naar .6 gaan of stoppen

  Guido
  • Beste Guido, het is begrijpelijk dat de ervaring met Saxenda en de bijwerkingen zorgen oproept. Het beste wat je kunt doen is contact opnemen met de huisarts of specialist. Over persoonlijke en medische zaken mogen we geen uitspraak doen.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )