846

Wat Onderscheid Yoga Nidra & Wat zijn de 6 Voordelen?

Yoga nidra is een van de bekendste vormen van yoga die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen.

Met yoga nidra ervaar je een diepe staat van ontspanning. Wil je weten of yoga nidra een geschikte yoga stijl is die bij jou past?

En wat de voordelen zijn van yoga nidra? In dit artikel verklap ik ze allemaal.

Inhoud van dit artikel

Wat is yoga nidra?

Yoga nidra staat ook wel bekend als ‘yogische slaap’, en is gericht op het bereiken van diepe ontspanning.

Het is een krachtige techniek waarbij je leert om bewust te ontspannen. Dit doe je door adembewustzijnstechnieken te gebruiken die het parasympatische zenuwstelsel activeren.

Tijdens een yoga nidra sessie word je begeleid om door verschillende stadia te gaan. De volgorde kan van yogadocent tot yogadocent verschillen, maar normaal gesproken begint de sessie door op je rug te liggen en op je ademhaling te concentreren.

Daarna wordt gevraagd om naar binnen te gaan door je bewust te zijn van elk deel van je lichaam en de instructies van de yogadocent te volgen.

Als het einde van de sessie nadert, word je begeleid om bepaalde beelden te visualiseren en om de intentie te onthouden die je aan het begin van de sessie hebt gesteld. Daarna keer je geleidelijk terug naar je natuurlijke staat.

Wat is het verschil tussen yoga nidra en meditatie?

Je zou denken dat yoga nidra een vorm van geleide meditatie is. Toch heeft het enkele duidelijke verschillen.

Meditatie wordt meestal in een zittende positie beoefend en heeft als doel om een wakkere staat van bewustzijn te creëren.

Met meditatie maak je het mogelijk om in de théta staat te komen. In deze staat ben je volledig ontspannen. In deze toestand komt het lichaam eerst terecht voordat het de delta staat intreedt. De delta staat is de diepste slaapcyclus.

Met yoga nidra word je in een diepe staat van bewustzijn gebracht.

Ontspannen in deze staat is het ultieme doel. Het punt van yoga nidra is om je bewust te blijven terwijl je ontspant, zodat je toegang krijgt tot de diepere laag van je bewustzijn. Hoewel meditatie en yoga nidra erg op elkaar lijken, zijn ze dus niet hetzelfde.

Leer yoga stap voor stap en krijg meer ontspanning (en kracht!)

Klaar om alle voordelen te ontdekken van yoga? Denk aan meer ontspanning, meer energie, meer flexibiliteit, een sterk lichaam en gezonde geest!

Kijk dan eens naar de online cursus ‘Yoga Stap voor Stap’ van erkende yogadocenten Melanie en Rolf.

Hoe vaak moet je yoga nidra doen?

Yoga nidra beoefenen mag zo vaak worden beoefend als je zelf wilt. Om te profiteren van alle potentiële voordelen van yoga nidra is het belangrijk dat het regelmatig wordt gedaan.

Dit kan dagelijks tot meerdere keren per week zijn.

Consistentie is de sleutel tot het verkrijgen van de beste resultaten met yoga nidra.

Er is in principe geen tijdslimiet voor een yoga nidra sessie. Het kan tussen de 15 en 60 minuten duren, maar normaal gesproken duurt het ongeveer een half uur.

Wanneer moet je yoga nidra doen?

Yoga nidra kan je op elk moment van de dag beoefenen. Het wordt echter niet aanbevolen om vlak na het eten yoga nidra te doen, omdat je meer kans hebt om in slaap te vallen. Het doel van yoga nidra is juist om wakker te blijven.

Wanneer je in slaap valt dan mis je de voordelen van deze techniek. Yoga nidra beoefenen in de ochtend kan een manier zijn om je dag goed te beginnen.

Het enige wat je hoeft te doen is je meest comfortabele kleren aan te trekken en een rustige ruimte op te zoeken. Afhankelijk van je locatie kun je op je bed of yogamat liggen.

Een yoga nidra sessie doen voor het slapen gaan is ook een optie. Dit helpt om je lichaam te ontspannen en tot rust te komen. Hierdoor zul je sneller in een diepe slaap terechtkomen.

Yoga nidra sessies in het Nederlands volgen?

Ben je enthousiast en wil je écht aan de slag met Yoga Nidra? Dan is het aan te raden om online Yoga Nidra sessies te volgen van gecertificeerde yoga docenten.

In de online cursus ‘Yoga Nidra’ van Happy with Yoga krijg je 7 ontspannende yoga  sessies die je onbeperkt kunt volgen en overal kunt luisteren. De Yogalessen worden gegeven door Rolf en Mel, allebei ERYT 200 en ERYT 500 Yoga docenten (dit betekent dat ze gecertificeerd zijn op het niveau van 200 en 500 uur yoga lesgeven).

Naast de online lessen krijg je ook een e-boek met praktische uitleg over de werking van yoga nidra. Deze cursus is geschikt voor beginners als gevorderde Yogi’s en kun je de rest van je leven gebruiken.

Klik hier voor meer informatie en krijg toegang tot de Yoga Nidra cursus (nu met tijdelijke korting).

En ga aan de slag om de voordelen en effecten van Yoga Nidra zelf te ontdekken. Neem je tijd en probeer de cursus Yoga Nidra 30 dagen risicovrij uit. Je hebt dus lang genoeg de tijd om te kijken of dit bij je past.

Onderbouwde voordelen van Yoga Nidra

Waar is yoga nidra goed voor? Yoga nidra biedt veel potentiële voordelen, vooral wanneer het regelmatig wordt beoefend.

Om te beginnen met het feit dat wetenschappelijk bewezen is dat het de aanmaak van dopamine verhoogt.

#1: Het verhoogt het dopaminegehalte op natuurlijke wijze

Dopamine een stof die betrokken is bij het biologische beloningsysteem in de hersenen.

Een onderzoek uit 2002 heeft met hersenscans aangetoond dat yoga nidra een dopamine verhogend effect heeft op de hersenen (bron).

Het doen van één enkele yoga nidra sessie zorgde al voor een toename van 65% in de afgifte van dopamine bij de deelnemers.

Uit de hersenscans kwam o.a. naar voren dat:

  • De deelnemers in een diep ontspannend toestand waren (maar niet in slaap)
  • De meditatieve staat van mensen compleet anders is dan de slaapstand

Onderzoekers denken dat yoga nidra beoefenen ook gunstig is voor rugpijn, spanningen, slapeloosheid, tinnitus en zelfs diabetes type 2 (bron, bron, bron).

Het blijkt dat yoga nidra daadwerkelijk je hersenchemie verandert. Net als meditatie, kan het beoefenen van yoga op natuurlijke wijze helpen bij het tot rust brengen van je lichaam en geest.

#2: Iedereen kan het beoefenen

Leuk om te weten is dat yoga nidra een methode is die voor iedereen geschikt is.

Omdat het volledig in een liggende toestand (savasana) wordt gedaan, is er geen verkeerde manier om het te doen. En zelfs als je niet in staat bent om te liggen, kun je yoga nidra zittend beoefenen.

Je zou als leek misschien denken dat yoga nidra een geleide slaapmeditatie is. Maar dit is niet het geval. Wel is het zo dat deze vorm van geleide ontspanning bij veel mensen ervoor zorgt dat het slaappatroon verbetert. En dit zal waarschijnlijk alleen maar beter worden naarmate je langer yoga nidra beoefent.

Als je last hebt van je rug, zorg er dan voor dat je een deken of kussen onder je knieën legt om eventuele rugpijn te verzachten.

#3: Het vermindert stress en angst

We hebben al besproken dat yoga nidra voor een diepe ontspanning zorgt. Maar wist je ook dat yoga een heel effectief middel is tegen stress en vormen van angst?

Uit een onderzoek uit 2018 blijkt dat yoga nidra effectiever was dan meditatie bij het verminderen van angstklachten (bron).

Een ander onderzoek keek naar de hartslagvariabiliteit (HRV), dit verwijst naar de tijd tussen elke hartslag, en vond dat yoga nidra de hartslagvariabiliteit verbeterde (bron). Het beoefenen van yoga nidra activeert namelijk het parasympatische zenuwstelsel.

Dit is het deel van het autonome zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat we ons kunnen ontspannen. Wanneer dit deel is geactiveerd komt je lichaam tot rust.

#4: Het verbetert de slaap

Slecht slapen is een probleem voor veel mensen. Uit onderzoek blijkt vooral doorslapen een groot probleem te zijn. Maar liefst 62% van de Nederlandse vrouwen geeft aan een slechte nachtrust te hebben (bron).

De National Sleep Foundation raadt (jonge) volwassenen aan om elke nacht 7-9 uur te slapen (bron). Een langdurig slaaptekort heeft grote gevolgen voor je gezondheid.

Het verhoogt de bloeddruk, verlaagt het libido, verzwakt het immuunsysteem en leidt tot meer prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Daarom is het handig om te weten dat yoga nidra de slaap verbetert en slapeloosheid vermindert. Met yoga nidra train je het lichaam om te ontspannen en gemakkelijker in een diepere slaaptoestand te komen.

Beoefen yoga nidra voor het slapen gaan en je zult sneller in slaap vallen en langer in slaap blijven.

#5: Het is gunstig bij diabetes type 2

De voordelen van yoga nidra gaan veel verder dan alleen ontspanning. Yoga nidra blijkt zelfs gunstig te zijn voor mensen met diabetes type 2.

Bepaalde yogahoudingen kunnen helpen om de symptomen van diabetes te verminderen en de bloeddruk en de bloedsuikerwaarden te verlagen. Ook kan yoga helpen om de bloedsomloop te verbeteren.

Uit een systematische review van gecontroleerde onderzoeken blijkt dat het beoefenen van yoga aanzienlijk kan helpen om diabetes type 2 onder controle te houden (bron).

De onderzoekers merkten op dat yoga een positief effect had op de bloedsuikerspiegel en lipidenwaarden (vetwaarden in het bloed).

Hoewel deze onderzoeksresultaten veelbelovend klinken, is aanvullend onderzoek vereist om de potentiële voordelen van yoga bij diabetici te bevestigen en verder te verduidelijken.

#6: Han veelvoorkomende menstruatieklachten verminderen

Het is wetenschappelijk bewezen dat yoga nidra menstruatieklachten kan verminderen. Vrouwen die frequent last hebben van premenstruele klachten kunnen dan ook baat hebben bij yoga nidra.

Volgens een onderzoek uit 2011 kan yoga verlichting bieden bij klachten met premenstrueel syndroom (PMS) (bron).

De onderzoekers zagen bij de vrouwelijke deelnemers een aanzienlijke verbetering op het gebied van welzijn en depressie, door het leren en toepassen van yoga nidra.

Dus als je regelmatig menstruatieklachten hebt, maak dan wat tijd vrij voor yoga nidra en kijk wat het met je lichaam doet.

Yoga Nidra oefeningen op YouTube volgen?

Nu je weet wat de gezondheidsvoordelen van yoga nidra zijn, wordt het tijd om het eens zelf te proberen.

In deze Nederlandstalige YouTube video leidt yoga docent Mel je door een yoga nidra sessie om je een idee te geven waar het allemaal om draait. Deze oefening voor diepe ontspanning is volledig gratis.

Binnen 15 minuten kun je complete fysieke en mentale ontspanning ervaren. Klik op de video hieronder om te starten met de ontspanningsoefening:

Yoga nidra vereist echter geduld, en hoe vaker het wordt beoefend, hoe meer voordelen er zullen komen.

Raak niet teleurgesteld als je de eerste keer dat je het doet niet gelijk een diepe ontspanning ervaart. Het beoefenen van yoga heeft een opstapelend (cumulatief) effect.

De eerste keer dat je het doet kun je er weinig van merken of zullen de effecten snel verdwijnen. Maar als je het vaker doet zul je steeds langer in deze toestand van ontspanning blijven.

Algemene tips en aanbevelingen voor yoga nidra:

  • Zoek een geschikte ruimte uit waar je je veilig en geborgen voelt
  • Zorg dat je in deze ruimte met aangename temperatuur aan de slag gaat
  • Zet je telefoon uit zodat je niet raakt afgeleid
  • Let op dat je niet in slaap valt. Je wilt geen gewoonte ontwikkelen dat je gaat slapen als je yoga nidra beoefent
  • Geef door aan familie en vrienden dat ze niet je yoga sessie mogen storen en onderbreken

Wil je meer oefeningen en tips om te starten met yoga? Lees dan mijn artikel over yoga voor beginners en krijg de beste tips voordat je begint.

Conclusie

Zoals je kunt lezen heeft yoga nidra vele potentiële voordelen voor je gezondheid. Yoga nidra is een staat van bewustzijn waarmee je externe stressoren kunt uitschakelen en helpt om in een bewuste diepe ontspanning te komen.

Onthoud dat yoga nidra niet hetzelfde is als in slaap vallen. Het zorgt voor een slaapachtige toestand terwijl de hersenen alert blijven. Het zal uiteindelijk de slaapkwaliteit verbeteren, maar je zou niet in slaap mogen vallen tijdens het beoefenen van yoga nidra.

Wil je serieus aan de slag met yoga nidra? Klik hier en maak kennis met de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga en ontdek de kunst van bewuste diepe ontspanning.

Als je aan een medische aandoening lijdt en niet zeker weet of het beoefenen van yoga bij je aandoeningen past, raad ik je aan om eerst een arts te raadplegen.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )