1051

8 Tips voor Snel en Verantwoord Afvallen Na de Zwangerschap

Gefeliciteerd met de geboorte van jullie kanjer!

Nu je baby er is wil je waarschijnlijk het zwangerschapsgewicht zo snel mogelijk verliezen.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om die zwangerschapskilo’s kwijt te raken en weer terug in vorm te komen.

Wil je graag weer een slank figuur krijgen nu je niet meer zwanger bent?

In dit artikel leg ik je uit wat het juiste moment is om te beginnen met afvallen na de zwangerschap en geef ik je de beste tips om snel gewicht kwijt te raken na de bevalling.

Ook lees je hoeveel kilo je kan afvallen na een bevalling en wat je moet doen als afvallen na de zwangerschap niet lukt.

 

Inhoud van dit artikel

Aangekomen tijdens de zwangerschap?

Ontblote buik van een zwangere vrouw

Voor veel vrouwen leidt zwangerschap tot langdurige gewichtstoename. Waarschijnlijk ook voor jou!

Veel van deze zwangerschapskilo’s zijn te herleiden tot extra vocht (water) en lichaamsvet. Dit is belangrijk voor de placenta en het vruchtwater en de bloedsomloop van de ongeboren baby. En al dat extra lichaamsvet dient als energiereserve voor de bevalling en borstvoeding.

In het eerste trimester kom je meestal niet veel in gewicht aan (1-2 kg), maar tijdens het tweede trimester zul je dit merken op de weegschaal (ongeveer 6 kg). In het derde trimester kom je nog wat aan (ongeveer 4 kg).

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap is voor de meeste vrouwen dan ook niet te voorkomen. Sterker nog: het is heel normaal!

Maar hoe krijg je weer een platte buik nu je niet meer zwanger bent? En wanneer mag je beginnen met afvallen na de zwangerschap? Op al deze vragen geef ik je antwoord. Dus doe er je voordeel mee en lees snel verder.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wanneer beginnen met afvallen na de zwangerschap?

Groenten en fruit op een wit eetbord

Laat ik meteen duidelijk zijn: direct na de bevalling op dieet gaan is geen goed idee. Je moet eerst aan je gezondheid denken. Dat je die zwangerschapskilo’s wil kwijtraken is begrijpelijk, maar je moet wel weten wanneer je kunt beginnen.

Je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen van de bevalling. Bevallen is voor sommige vrouwen en erg pijnlijke en stressvolle ervaring.

Hoe snel je kan beginnen met sporten en afvallen hangt af van hoe actief je was tijdens de zwangerschap en wat voor soort bevalling je hebt gehad.

Zwangerschap en de geboorte van je kind verzwakken de bekkenbodem en vrouwen kunnen klachten ervaren die in verband staan met deze spieren (denk aan incontinentie of en verzakking).

Laat je leiden door hoe je je voelt en hoeveel energie je hebt. Heb je een keizersnee of meer gecompliceerde bevalling of herstel gehad? Laat je dan adviseren door je behandelend arts of specialist.

Als je een ongecompliceerde zwangerschap en vaginale bevalling hebt gehad dan is het over het algemeen veilig om enkele dagen na de bevalling te de draad weer op te pakken als het gaat om lichaamsbeweging (niet sporten!).

Geef je lichaam 6 weken de tijd om te rusten. Probeer zware gewichten en intensieve aerobe activiteiten zoals hardlopen, tennis of cardio training te vermijden totdat je lichaam volledig is hersteld van de zwangerschap en de bevalling. Dit kan enkele maanden duren.

Hoe snel kan ik na de bevalling op dieet gaat?

Je lichaam heeft voldoende rust en gezonde voeding nodig om te herstellen van de bevalling en infecties te voorkomen. Te snel beginnen met een dieet na de bevalling kan je herstel vertragen en leiden tot vermoeidheidsklachten.

Na de bevalling ben je al veel gewicht verloren door de geboorte van de baby, het verlies van vruchtwater en de moederkoek.

De eerste weken hoef je jezelf niet op een dieet te storten want je zult op natuurlijke wijze al zwangerschapskilo’s kwijtraken. Zorg in elk geval goed voor je lichaam en vermijd een crash dieet.

Als je borstvoeding geeft is het niet verstandig om te gaan diëten totdat de baby minstens 6 weken of ouder is. Als je borstvoeding geeft is dat waarschijnlijk niet eens nodig. Je zult merken dat je gewicht vanzelf kwijtraakt. Te snel afvallen kan ook invloed hebben op de melkproductie.

8 tips voor verantwoord afvallen na de bevalling

Wees gerust, op gezond gewicht komen na je zwangerschap is heel goed mogelijk met de nodige inspanningen.

Laat je niet gek maken door foto’s van beroemdheden zoals Doutzen Kroes of Angelina Jolie die na enkele maanden volledig afgetraind zijn. Het is frustrerend, want hoe hebben zij na de geboorte van hun kind hun slanke figuur zo snel teruggekregen?

Deze sterren maken gebruik van personal trainers, privé-koks en een leger aan persoonlijke assistenten die 24/7 voor de baby klaarstaan. Daarbij zullen deze sterren ook snel in vorm moeten komen voor hun werk. Dat is dus zeker niet gezond en allesbehalve realistisch!

Afvallen na de zwangerschap kan enige tijd in beslag nemen (6 tot 12 maanden). Hoelang het precies duurt om af te bevallen na een bevalling verschilt per vrouw en is afhankelijk van verschillende factoren. Maak je geen zorgen als jij langer de tijd nodig hebt om je gewicht van vóór de bevalling te bereiken.

Een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder meer dan 1700 kersverse moeders uit verschillende landen kwam tot de conclusie dat vrouwen na de bevalling gemiddeld 4,7 kg verliezen in de tijd tussen 2 weken en 2 jaar na de geboorte van het kind (bron).

Gelukkig kun je met een gezonde levensstijl en voldoende lichaamsbeweging snel en verantwoord afvallen. In de onderstaande tips ga ik hier dieper op in:

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Tip #1: geef borstvoeding (indien mogelijk)

Vrouw geeft borstvoeding aan een baby

Zowel voor jou als de baby heeft het geven van borstvoeding vele voordelen. Moedermelk bevat alle belangrijke voedingstoffen die een baby nodig heeft om te groeien in het eerste halfjaar van zijn leven (bron, bron).

Het ondersteunt het immuunsysteem van de baby (moedermelk bevat belangrijke antilichamen die helpen om virussen en bacteriën te bestrijden, bron). Door borstvoeding te geven verlaag je ook het risico op een postnatale depressie, diabetes type 2 en borstkanker (bron).

Bovendien hebben onderzoekers aangetoond dat borstvoeding het afvallen na de zwangerschap ondersteunt. Borstvoeding kan jou helpen om zwangerschapskilo’s kwijt te raken na de bevalling.

Extra calorieën verbranden

In een onderzoek uit 2014 werden de effecten van borstvoeding op gewichtsverlies na de zwangerschap onderzocht (bron). De groep die uitsluitend borstvoeding gaf verloor 1,5 kg extra aan gewicht in vergelijking met de vrouwen die geen of niet alleen borstvoeding geven.

Uit een Deens onderzoek onder meer dan 36.000 moeders is aangetoond dat borstvoeding al vanaf 6 maanden na de bevalling kan helpen om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken (bron). Door borstvoeding te geven verbrand je meer calorieën.

Ook heeft je lichaam extra energie nodig om moedermelk aan te maken. Vrouwen die uitsluitend borstvoeding geven, verbranden ongeveer 500 extra calorieën per dag, vergeleken met vrouwen die geen borstvoeding geven. Moeders die borstvoeding geven krijgen het advies om hun dagelijkse calorie-inname te verhogen.

Toch zie je vaak dat de consumptie van extra calorieën niet de hoeveelheid dekt die nodig is om melk te produceren. Dit tekort aan calorieën wordt opgevangen door lichaamsvet te verbranden. Maar dit kun je allemaal ongedaan maken door dagelijks te veel te eten. Voeding blijft de belangrijkste factor als het gaat om afvallen.

Wat als borstvoeding geven niet lukt?

Ben je niet in staat om borstvoeding te geven? Voel je dan niet schuldig daarover.

Miljoenen vrouwen over de hele wereld kunnen om allerlei (medische) redenen geen borstvoeding geven. Het zegt niets over hoe goede moeder je bent en zal zijn. Borstvoeding is niet het enige dat je als moeder kunt doen om je baby gezond te houden.

Ook kan het zo zijn dat je amper gewicht verliest door het geven van borstvoeding. Het hangt tenslotte van nog veel meer factoren af, zoals je stofwisseling, leeftijd en hoeveel je bent aangekomen tijdens je zwangerschap.

Tip #2: vermijd een extreem caloriearm dieet

Met een extreem caloriearm dieet (oftewel crash dieet) kun je veel gewicht kwijtraken in korte tijd. Dit komt omdat je ver onder de gemiddelde dagelijkse caloriebehoefte van 2000 calorieën voor vrouwen gaat zitten.

Een goede vuistregel is om niet meer dan een kilo per week te verliezen. De dagelijkse caloriebehoefte van de gemiddelde vrouw is ongeveer 2000 calorieën.

Vrouwen die borstvoeding geven moeten 500 calorieën extra consumeren om hun huidige gewicht te behouden. Om 1 kilo af te vallen in 2 weken zou je theoretisch gezien iedere dag 500 calorieën minder moeten eten dan je verbrandt.

Het kan misschien verleidelijk zijn om een crash dieet te proberen na de bevalling. Toch raad ik je dit ten strengste af! Maaltijden overslaan of een crash dieet volgen is niet de juiste manier om af te vallen. Het kan hormonale veranderingen tot gevolg hebben die het afslankproces vertragen.

Na de zwangerschap heeft je lichaam goede voeding met belangrijke voedingstoffen nodig om te herstellen en te genezen. Wanneer je borstvoeding geeft aan je kind dan heb je nog meer goede voedingstoffen en calorieën dan normaal (bron, bron).

Door een dieet te volgen met extreem weinig calorieën, loop je het risico dat je belangrijke voedingstoffen mist. Hierdoor voel je je sneller moe en lusteloos. En dat is iets wat je absoluut wil vermijden tijdens het lichamelijk herstel naar je oude ik.

Tip #3: kom in beweging

Voorovergebogen vrouw knuffelt met een baby in de kinderwagen

Een actieve levensstijl is belangrijk om van je zwangerschapskilo’s af te komen.

De meeste moeders kunnen na snel na de bevalling weer gaan wandelen en bewegen.  Streef ernaar om minstens een halfuur per dag actief te blijven.

Dat hoeft niet meteen een intense spinningsessie in de sportschool te zijn. Want te snel te veel doen kan leiden tot complicaties na de zwangerschap. Een gecombineerde strategie van een gezond voedingspatroon en meer lichaamsbeweging kan al ontzettend effectief zijn om af te vallen na de bevalling (bron).

Hiermee bedoel ik niet dat je meteen een marathon moet gaan lopen. Je wilt actief blijven en met name een zittend leven vermijden. Want vergeet niet dat lichaamsbeweging goed is voor 15-30% van de calorieën die we verbruiken op een dag (bron).

Probeer in elk geval de tijd te verkorten die je dagelijks in een stoel doorbrengt. Als moeder is dit begrijpelijk, want je gaat met een baby op je arm al snel zitten. Toch kan iets eenvoudigs als een stevige wandeling of joggen kan voldoende zijn.

In een studie uit 2007 keken onderzoekers naar de effecten van TV kijken, wandelen en de dagelijkse consumptie aan transvetten. Ze ontdekten dat de vrouwen die minder dan 2 uur per dag televisie keken, minstens een halfuur per dag wandelden en hun consumptie van transvetten aanzienlijk beperkten, minder risico hadden om minstens 5 kg aan gewichtstoename te behouden een jaar na de bevalling.

Om actief te blijven kun je ook andere dingen proberen:

  • Maak een wandeling terwijl je met iemand telefoneert
  • Ga vooral te voet met de kinderwagen naar de supermarkt
  • Loop trappen in plaats van de lift (waar dat mogelijk is)
  • Neem weer wat huishoudelijke taken in eigen hand (stofzuigen, badkamer poetsen, etc.)

Tip #4: vergeet de invloed van stress en slapen niet

Na de geboorte van je kind dringt de realiteit snel en meedogenloos binnen. Je had gehoopt dat de kleine vlekkeloos zou doorslapen. Helaas hadden jullie minder geluk.

Een slaaptekort is iets waar de meeste ouders mee te maken krijgen. Maar wanneer dit wekenlang aanhoudt, kan dit je mentale en fysieke gezondheid negatief beïnvloeden (bron, bron). Je bent uitgeput en gestrest.

Probeer als nieuwe moeder zoveel mogelijk te slapen en schakel de hulp in van je partner, vrienden of familie wanneer je die behoefte voelt.

Uit onderzoek blijkt dat een slaaptekort leidt tot een verhoging van de cortisolspiegel. Dit heeft een negatief effect op de stofwisseling. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die vijf uur of minder slapen per nacht 32% meer kans hebben op gewichtstoename (bron).

Een slaaptekort kan ook je eetgewoonten beïnvloeden en maakt het lastiger om af te vallen. Doe er alles aan om de kwaliteit van je slaap en rust te verbeteren. Je moet ook voor jezelf zorgen. Je kunt dan denken aan geblindeerde ramen, rolluiken, een goed matras en oordopjes.

Tip #5: dat glaasje wijn kun je beter laten staan

 

Je hebt maandenlang geen druppel alcohol gedronken. Maar nu is het eindelijk zover: je kunt weer een ontspannend glaasje wijntje drinken!

Na maandenlang niet drinken is het niet gek als je weer verlangt naar een wijntje. Maar als je van plan bent om borstvoeding te geven dan moet je extra voorzichtig zijn.

Niet alleen zorgt het drinken van alcohol ervoor dat er minder moedermelk wordt aangemaakt, alcohol kan ook in kleine hoeveelheden via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven (bron, bron). Als je toch graag een wijntje drinkt, overweeg dan om de melk af te kolven en zorg voor voldoende tijd tussen het drinken van alcohol en het geven van borstvoeding.

Als het gaat om afvallen dan is alcoholgebruik ook niet verstandig. Alcohol zorgt voor extra calorieën die geen voedingswaarde opleveren. En dat is natuurlijk zonde.

Overmatig alcoholgebruik staat in verband met gewichtstoename en leidt tot meer vetopslag in de buik en rond de organen. Dit noemen we visceraal vet en is het meest schadelijke vet dat in je lichaam voorkomt.

Tip #6: eet meer eiwitten

Er zijn 3 macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten. Tegenwoordig zijn veel diëten gebaseerd op een beperking van de hoeveelheid koolhydraten.

Voorbeelden zijn het Paleo dieet, het eiwitdieet, het South Beach dieet en het Keto dieet en zo zijn er nog tientallen op te noemen.

Wat de goede diëten met elkaar gemeen hebben is dat zij voldoende eiwitten in het dieet hebben opgenomen. En dat is niet voor niets.

Om het verlies van spiermassa, tijdens het afvallen zoveel mogelijk te voorkomen is het van belang dat er voldoende eiwitten in je voedingspatroon worden opgenomen(bronbron). Meer eiwitten opnemen in je eetpatroon helpt ook de eetlust te onderdrukken door een stijging van de ‘volheidshormonen’ GLP1-, PYY en cholecystokinine en het hongerhormoon ghreline daalt (bron, bron).

Onderzoekers hebben ontdekt dat deelnemers op een eiwitrijk dieet (30% eiwit aan macro verhouding) 440 calorieen per dag minder aten dan de groep die een dieet volgde dat minder eiwitten bevatte (bron). Lees ook mijn artikel over eiwitrijke voeding.

Uit observationele studies is gebleken dat mensen die meer eiwitten eten, minder visceraal vet hadden. De verklaring hiervoor is waarschijnlijk dat als je weinig eiwitten eet, je automatisch meer suikers en koolhydraten binnenkrijgt. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van gevaarlijk buikvet.

Bekijk ook mijn video over het verbranden van hardnekkig buikvet:

Tip #7: sporten na de bevalling

Na verloop van tijd kun je weer gaan fitnessen. Dit is goed voor de vetverbranding en spieropbouw. Je kunt ook met  gewichten trainen.

Als je nog onder begeleiding van een arts of specialist staat dan is het belangrijk om deze eerst te raadplegen voordat je met sporten of fitnessen begint. Heb je bijvoorbeeld een keizersnede gehad, dan kan een arts adviseren wanneer je dit het beste weer kunt oppakken.

Het kan misschien wat lastig zijn om tijd te vinden om te fitnessen. Maar gelukkig zijn er ook sportscholen waar je kunt sporten met je baby!

Dit is een leuke manier om de draad weer op te pakken. Toch liever thuis? Geen probleem, op Youtube zijn er genoeg video’s te vinden met oefeningen waarmee je kunt trainen met je eigen lichaamsgewicht.

Tip #8: zwangerschapskilo’s kwijtraken door koolhydraatarm te eten

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, de één is echter korter en minder hobbelig dan de ander. En zo is het ook met afvallen na de zwangerschap.

Er zijn tal van manieren om je streefgewicht te bereiken. Met sommige manieren zal je snel en moeiteloos je streefgewicht behalen terwijl je met andere langer moet worstelen om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken.

Het koolhydraatarme dieet heeft zich de afgelopen decennia ontpopt als dé manier om snel – en moeiteloos – je streefgewicht te behalen.

Juist koolhydraatarm eten blijkt geweldig effectief bij het bestrijden van visceraal vet (bronbronbron). Door minder geraffineerde (bewerkte) koolhydraten te eten komt er minder glucose in het bloed en is er minder insuline nodig.

Insuline is een hormoon wat het lichaam aanmaakt om de glucose uit het bloed op te kunnen nemen. De meeste voedingsproducten in de supermarkten zitten vol met toegevoegde suikers en bewerkte koolhydraten.

Deze producten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen en zorgen voor een hoge piek in de aanmaak van insuline. Je bloedglucose is de eerste energiebron om te verbranden.

Dat betekent dat wanneer je bloedglucose verbrandt voor energie in plaats van vet, je vetreserves niet worden aangesproken. Doordat er meer insuline wordt uitgescheiden vermindert de vetverbranding. Door minder geraffineerde koolhydraten te eten blijft je insulineniveau zo laag mogelijk. Dit is gunstig voor de verbranding van lichaamsvet.

Dus in plaats van je lichaam vol te stoppen met ongezond voedsel, geef je je lichaam wat het nodig heeft om optimaal te functioneren. Wanneer je ontbijtgranen en knakworsten  inruilt voor een bakje Griekse yoghurt of twee 2 eieren, val je niet alleen af, maar voel je je op den duur ook stukken beter.

Wil je een koolhydraatarm voorbeeld weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje proberen? Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )