852

11 Gezondheidsvoordelen van Goji Bessen + Bijwerkingen

De goji bes is een Chinese bes die recentelijk veel aandacht heeft gekregen. De felgekleurde bessen worden vaak gepromoot als superfood.

Ze hebben een zoete smaak en kunnen rauw worden gegeten of worden geconsumeerd als sap of kruidenthee. Ze kunnen ook als extracten, poeders en tabletten worden ingenomen.

Er worden veel gezondheidsbeweringen gedaan over goji bessen.  Maar zijn goji bessen écht in staat om de hype als superfood waar te maken?

Dit artikel onderzoekt 10 gezondheidsclaims van goji-bessen die worden ondersteund door de wetenschap.

Daarnaast leer je de volgende punten:

 • Welke voedingstof uitzonderlijk veel voorkomt in deze fruitsoort
 • De meest indrukwekkende gezondheidsvoordelen van de goji bes
 • Wat de bijwerkingen van goji bessen kunnen zijn
 • Wat het grootste nadeel is van de goji bes (hint: het heeft iets te maken met je portemonnee)
 • En nog veel en veel meer…

Inhoudsopgave

Wat zijn goji bessen?

een berg goji bessen

Goji bessen, ook bekend als Lycium barbarum, komen oorspronkelijk uit Oost-Azië, met name in China waar ze worden geteeld in zowel noordelijke als zuidelijke regio’s.

Volkeren in Azië gebruiken dit felgekleurde fruit al honderden jaren als een geneeskrachtig kruid en voedingssupplement. Je kunt ze rauw eten of weken in warm water zodat ze een stuk zachter worden.

Sommige legendes zeggen dat goji bessen duizenden jaren geleden werden gegeten door monniken in het Himalayagebergte. Ze waren doordrenkt van warm water om hen te helpen bij meditatie en het verkrijgen van een optimale gezondheid, vitaliteit, levensduur, energie en uithoudingsvermogen.

In China worden goji bessen ieder jaar in augustus gevoerd met een jaarlijks festival dat samenvalt met de bessenoogst. Als voedsel worden ze in China traditioneel gekookt voor consumptie en gebruikt in recepten als Chinese soepen en rijstepap.

De bessen worden ook gekookt als kruidenthee en verwerkt in verschillende sappen of wijnen (vergelijkbaar met hoe je druiven laat gisten voor wijn).

kippensoep in een kom met goji bessen

Goji-bessen hebben een van nature zoete maar licht zure smaak, vergelijkbaar met veenbessen. Ze lijken op rozijnen omdat ze normaal gedroogd zijn, maar ze hebben een helderdere roze kleur.

Sommige mensen hebben het gevoel dat ze een lichte “kruidachtige” nasmaak hebben, waardoor ze vooral goed zijn voor hartige en zoete gerechten.

In de 20ste eeuw werden de vele potentiële gezondheidsvoordelen van goji bessen ook bekend in de rest van de wereld.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Zijn goji bessen gezond?

Zijn goji bessen écht zo gezond als mensen zeggen?

Ja! Dat zijn ze zeker!

Als je op zoek bent naar een nieuwe vrucht dat je aan je gezonde dieet kunt toevoegen, zijn goji bessen een uitstekende keuze.

Goji bessen zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze worden gelinkt aan vele gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de bloedsuikerspiegel, verhoogde vruchtbaarheid en versterking van het immuunsysteem.

De meeste van de gezondheidsvoordelen lijken in verband te staan met geconcentreerd goji bessensap of goji bessen extracten. Beide bevatten aanzienlijk hogere niveaus van antioxidanten dan zou je krijgen van verse of gedroogde goji bessen.

Daarom zijn meer grootschalige studies met menselijke proefpersonen nodig. Maar over het algemeen is het zinvol om goji bessen op te nemen als onderdeel van een gezond dieet. Het enige nadeel is dat goji bessen duurder zijn dan de meeste andere vruchtsoorten.

Mensen die antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruiken moeten oppassen met het consumeren van goji bessen. Neem in dat geval eerst contact op met je arts voordat je een goji bessen extract gebruikt. Goji bessen kunnen ook je bloedsuikerspiegel nog meer verlagen als je al een lage bloedsuikerspiegel hebt.

Wat zijn de bijwerkingen van goji bessen?

vrouw meet haar bloeddruk aan arm met meter

Zoals bijna alle gedroogde vruchten bevatten goji bessen natuurlijke suikers in kleine hoeveelheden. Dus portie controle is belangrijk voor mensen met diabetes of bloedverdunners.

Het is voor de meeste mensen veilig om goji bessen met mate te eten. Van goji bessen is wetenschappelijk aangetoond dat ze veilig zijn voor consumptie wanneer ze tot 3 maanden worden genuttigd, met alleen allergische reacties als zeldzame bijwerkingen.

Goji bessen kunnen een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, waaronder:

 • Bloedverdunners
 • Medicijnen tegen hoge bloeddruk
 • Medicijnen bij diabetes

Mocht je een of meerdere van bovenstaande medicijnen nemen, dan is het belangrijk dat je eerst met je huisarts praat voordat je goji bessen toevoegt aan je dieet.

Pesticiden

Goji bessen worden als superfoods gezien, maar de laatste jaren worden steeds vaker vervuilde goji bessen van de markt gehaald.

Hoge concentraties bestrijdingsmiddelen blijken aanwezig te zijn bij veel goji bessen van importeurs en groothandels.

Uit een onderzoek van Foodwatch blijkt dat bij meer dan de helft van de monsters de gezondheidsgrenzen werden overschreden (bron). Hierdoor lopen consumenten het risico op mogelijke gezondheidsrisico’s.

Wil je de kans op op pesticiden in goji bessen verkleinen? Koop dan goji bessen niet in drogisterijen maar in biologische winkels.

Wil je weten wat de wetenschap zegt over goji bessen? Lees dan gauw verder.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van goji bessen?

Laten we eens gaan kijken naar de bewezen gezondheidsvoordelen van goji bessen. De belangrijkste voordelen staan hieronder beschreven:

Voordeel #1: Ze zijn ontzettend voedzaam

Goji bessen zijn over het algemeen erg voedzaam. Ze zijn rijk aan vitamine, A, B2, C, , selenium, kalium en zink. Deze mineralen zijn van essentieel belang voor het functioneren van je vitale organen en beschermen je lichaamscellen (bron).

De voedingswaarde kan enigszins variëren, afhankelijk van de versheid van de bessen en de manier waarop ze worden verwerkt.

Je zou het misschien niet denken maar in gewicht bevatten deze goji bessen ongeveer evenveel vitamine C als verse sinaasappelen. Voor een vrucht is de goji bes ook relatief hoog in eiwitten en vezels. Deze voedingstoffen dragen bij aan een langer verzadigd gevoel.

Een portie goji bessen van 100 gram levert ongeveer 11 gram eiwitten op, vergeleken met slechts 1 gram eiwit in 100 gram bosbessen of frambozen. Dat is voor een fruitsoort een verrassende hoeveelheid eiwit!

Voordeel #2: Hoog gehalte aan antioxidanten

vrouw geniet van de zon buiten

Regelmatig consumeren van geconcentreerd goji-bessen sap kan het antioxidantengehalte in het lichaam flink verhogen.

Uit onderzoek blijkt dat goji bessen een hoog gehalte aan antioxidanten hebben, met name zeaxanthine (bron). Deze kleurstof zorgt ook voor de felle kleur van goji bessen en paprika’s.

Goji-bessen bevatten bèta-caroteen , een essentiële fytochemische plant. Beta-caroteen draagt bij aan het bevorderen van een gezonde huid.

Antioxidanten beschermen lichaamscellen tegen beschadiging als ze worden blootgesteld aan bijvoorbeeld rook of straling (waar vrije radicalen in zitten). Bovendien bevatten voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten vaak veel voedingsvezels en weinig ongezonde vetten.

Uit dezelfde studie blijkt dat ouderen die 3 maanden lang dagelijks een op melk gebaseerde goji bessendrank als aanvulling op hun dieet dronken, minder last hadden van hypopigmentatie en ophopingen van kalk in hun oog.

Antioxidantenmarkers namen met meer dan 8% toe onder 50 gezonde volwassenen die dagelijks 120 ml geconcentreerd gojibessap dronken, vergeleken met degenen die het sap niet dronken (bron).

Andere onderzoeken wijzen uit dat goji bessen de gezondheid van de ogen ten goede komt door het netvlies te beschermen tegen ganglioncellen (bron). Op die manier werken goji bessen als een natuurlijke behandeling tegen glaucoom (een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigd raakt).

Voordeel #3: Versterkt het immuunsysteem

Goji bessen versterken het immuunsysteem en bieden mogelijk bescherming tegen griep.

De vitamines in goji bessen dragen daar aan bij.

Goji bessen bevatten grote hoeveelheden vitamine A en C, vergelijkbaar met andere bessen, waaronder bosbessen en frambozen. Vitaminen A en C zijn essentieel voor het versterken van je immuunsysteem en het voorkomen van ziekten, variërend van verkoudheid tot kanker.

In een studie onder muizen blijkt dat goji bessen de effectiviteit van griepvaccinaties bij oudere muizen verhogen (bron). Dit is belangrijk om te weten omdat een griepvaccin niet altijd voldoende bescherming biedt tegen het griepvirus.

Vanzelfsprekend zegt dit niet dat goji bessen een vervanging zijn voor de griepprik.

Voordeel #4: Beschermt tegen veroudering

vrouw voelt met vinger aan haar gezicht

Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten wordt verondersteld te helpen beschermen tegen vroegtijdige veroudering.

Antioxidanten zoals die in goji-bessen kunnen helpen veroudering tegen te gaan door te voorkomen dat vrije radicalen collageen in de huid beschadigen (bron).

Sommige kleine studies hebben ook aangetoond dat een extract van goji bessen kan helpen het verouderingsproces in cellen te vertragen Een muizenstudie laat zien dat goji bessen etract glycatie remt, een proces dat de huid veroudert (bron).

Een andere reageerbuisstudie wees uit dat goji bessen extract de DNA-synthese in bepaalde cellen verhoogde en ze beschermde tegen veroudering door DNA-schade (bron).

Deze voorlopige resultaten zijn veelbelovend, maar studies met menselijke deelnemers zijn nodig.

Voordeel #5: Kan mogelijk helpen bij de vertraging van kankergroei

Het extract van de goji bes is in dier- en mensenstudies in verbrand gebracht met potentiële anti-kankeractiviteiten (bron).

Uit een reageerbuisstudie is gebleken dat het extract van goji bessen de groei van kankercellen remt, waardoor ze zich niet verspreiden (bron, bron).

Een studie onder ratten wees uit dat een dagelijks dieet van goji bessen de progressie van kankertumoren remde. Ook het consumeren van frambozen, aardbeien, blauwe bessen en acai is effectief gebleken (bron).

De potentiële tumorremmende effecten van goji-bessen zijn waarschijnlijk te wijten aan hun vermogen om de hoeveelheid antioxidanten te verhogen en de niveaus van inflammatoire cytokines IL-5 en IL-8 in het bloed te verlagen (bron).

Deze antikankereffecten zijn waarschijnlijk te wijten aan de antioxidanten die worden gevonden in goji-bessen.  Houd er echter rekening mee dat de meeste van deze studies alleen extracten en geconcentreerde stoffen van de goji bessen hebben gebruikt.

Voordeel #6: Kan het cholesterolgehalte helpen verlagen

arts houdt bloedbuisje in hand

Dierstudies hebben aangetoond dat het extract van de goji bes kan helpen om het totale cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen en het ‘goede’ HDL-cholesterol te verhogen.

Uit een onderzoek met konijnen met een te hoog cholesterolgehalte blijkt dat na 10 dagen behandeling met goji bessen extract, het totale cholesterolgehalte en de triglyceridenwaardes (vetten in je bloed) afnam en het ‘goede’ HDl-cholesterol toenam (bron).

De onderzoekers denken dat de verbeterde cholesterolwaarden waarschijnlijk werden veroorzaakt door de antioxidanten en vitamines in het goji bessen extract.

In een andere dierstudie moesten ratten met diabetes dagelijks gedurende 3 weken 10 mg goji bessen extract drinken. Aan het einde van het onderzoek bleek dat bij de ratten de triglyceridenwaarden en het cholesterolgehalte was afgenomen (bron).

Voordeel #7: Vermindert mogelijk depressie en angstklachten

man bij dokter met depressieve klachten

Onderzoek uit 2016 onder ratten heeft aangetoond dat goji bessen depressiviteitsklachten en angstgevoelens kunnen verminderen (bron).

Een Amerikaanse studie onder gezonde volwassen mensen vond ook dat het drinken van goji bessensap de energie, stemming en de spijsvertering kon verbeteren.

In dit onderzoek uit de Verenigde Staten moesten de deelnemers dagelijks 120 milliliter goji bessen of een placebodrank drinken gedurende 14 dagen.

De deelnemers vulden vragenlijsten in om hun gevoelens en psychische gezondheid, evenals mogelijke bijwerkingen van het sap elke dag te registreren. De onderzoekers hadden ook bloeddruk, lichaamsgewicht- en polsmetingen voor en na het onderzoek verricht.

De groep die het goji bessen sap kreeg rapporteerde een verbeterde concentratie, mentale scherpte en gevoelens van kalmte en tevredenheid aan het einde van het onderzoek. Geen van de deelnemers ondervond negatieve effecten van het drinken van goji bessensap.

Voordeel #8: Kan het energieniveau verhogen

vrouw geniet zittend van de zon aan een meer

Het eten en drinken van geconcentreerd goji bessen extract of goji bessensap staat in verband met meer energie en verbeterde gevoelens van algeheel welzijn.

Wanneer muizen het goji bessen extract kregen toegediend, pasten ze zich sneller aan bepaalde oefeningen aan. Ze toonden ook verbeterde prestaties en beter herstel na een inspanningsoefening (bron).

Onderzoekers denken dat het extract van de goji bes de aanmaak van glycogeen in de spieren en lever kan bevorderen. Glycogeen is een opslagvorm van glucose dat als energievoorraad je helpt om inspanningen te kunnen doen.

Het kan ook helpen met het verwijderen van bloedureumstik uit het lichaam, een afvalproduct dat je lichaam produceert na zware inspanning (bron).

Voordeel #9: Reguleert de bloedsuikerspiegel

Goji bessen kunnen helpen bij het reguleren van de afgifte van suiker in het bloed.

Dierstudies hebben aangetoond dat extracten van goji bessen een positief effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel (bron, bron, bron).

Een onderzoek dat vier weken duurde gaf goji bessen extract aan ratten met diabetes type 2. De onderzoekers ontdekten dat de bloedsuikerspiegel daalde bij 35% van de ratten (bron).

Een andere studie vond soortgelijke resultaten. Ratten met diabetes type 2 die dagelijks goji-bessenextract dronken gedurende drie weken hadden een lagere bloedsuikerspiegel na het eten, evenals een verhoogde insulinegevoeligheid (bron).

Ook een studie onder mensen laat zien dat goji bessen het insuline- en glucosegehalte in het bloed in balans houden. Onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen goji bessen en verhoogde HDL-cholesterolwaarden bij mensen met diabetes type 2. HDL-cholesterol staat bekend als het ‘goede’ cholesterol (bron).

Deze positieve effecten op de bloedsuikerspiegel staan sterk in verband met de werking van antioxidanten in het goji bessen extract. Studies op dit gebied bevestigen het standpunt dat het extract van de goji bes de insulinegevoeligheid bevordert door de opname van glucose in cellen en de insulinesecretie door de alvleesklier te stimuleren.

Voordeel #10: Verhoogde vruchtbaarheid

spermacellen zwemmen naar eicel

Van goji bessen is aangetoond dat het aantal zaadcellen en de vitaliteit van het sperma verhoogt. Dit kan mogelijke mannelijke onvruchtbaarheid helpen door de zaadcellen te versterken en het aantal zaadcellen te verbeteren.

Bij mannen is aangetoond dat goji bessen het aantal zaadcellen kan verhogen en bij vrouwen die last hebben van een vervroegde overgang (ook wel premature ovariële insufficiëntie genoemd).

Resultaten van een onderzoek door het College of Public Health van de Universiteit van Wuhan in China toonden aan dat goji bessen bescherming bieden tegen testiculaire weefselschade, veroorzaakt door blootstelling aan temperatuurverhoging (bron). Bij temperatuurverhoging kun je denken aan een te strakke onderbroek. Daarom worden mannen geadviseerd om boxershorts te dragen.

Voordeel #11: Kan leverbeschading helpen voorkomen

gezonde lever versus vette lever

In de traditionele Chinese geneeskunde worden goji bessen al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van leveraandoeningen. En dit is niet zonder reden.

In dierstudies blijkt dat goji bessen kunnen bijdragen aan een goede levergezondheid en het voorkomen van levervetting door alcohol (bron).

Wetenschappelijk onderzoek bij mensen laat zien dat goji bessen mogelijk leverkankercellen kunnen remmen (bron).

Kun je afvallen met goji bessen?

Als je had gehoopt dat een handjevol goji bessen ervoor zorgt dat je onmiddellijk vet verbrandt, dan moet ik je teleurstellen.

Maar goji bessen kunnen wel op indirecte wijze helpen met afvallen. Hoe dat precies zit zal ik je haarfijn uitleggen.

Goji bessen bevatten veel vezels, die kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de eetlust, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt (bron). Goji bessen hebben ook een lage glycemische index (GI). De GI waarde voor voedingsmiddelen zegt iets over het effect op de bloedsuikerspiegel als je het hebt gegeten.

Omdat voedingsmiddelen met een lage GI waarde suiker langzamer in de bloedbaan afgeven, worden ze geacht de gevoelens van volheid te helpen verbeteren en de eetlust te onderdrukken (bron). ‘

Er is enig bewijs dat goji bessensap kan helpen om gewicht te verliezen door je stofwisseling te verhogen.

Uit een studie uit 2011 blijkt dat wanneer gezonde mannelijke en vrouwelijke deelnemers met overgewicht een drankje dronken van 120 ml goji bessensap, hun vermogen om calorieën te verbranden na 60 minuten 10% groter was dan bij de deelnemers die het sap niet dronken (bron). Na 14 dagen nam hun tailleomtrek met een gemiddelde van 4,7 cm af vergeleken met de controlegroep.

Deze studies zijn echter kleinschalig en er moet meer onderzoek worden gedaan om de bepalen of het consumeren van goji bessensap daadwerkelijk leidt tot gewichtsverlies op de lange termijn.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • 2 januari 2024

  Ik eet regelmatig Gojibessen. Alleen ik week ze in kokend water anders vind ik ze taai.
  Mijn vraag: behoud de bes evengoed haar voedingstoffen op die manier.
  Hartelijk dank voor een eventueel antwoord.
  Hartelijke groet,

  Elisabeth
  • 2 januari 2024

   Beste Elisabeth, ze zijn zeker een gezonde toevoeging aan je dieet. Over het weken in kokend water, maak je geen zorgen. Het klopt dat sommige voedingsstoffen, vooral vitaminen, gevoelig zijn voor hitte. Maar het goede nieuws is dat veel andere voedingsstoffen, zoals mineralen en antioxidanten, behoorlijk stabiel blijven. Dus, zelfs als je ze welt, krijg je nog steeds veel van hun voordelen. Het allerbelangrijkste is dat je ze lekker vindt en blijft eten. Succes!

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )