1063

7 Tips tegen Keto Griep / Koorts (Flu) en Keto Keelpijn

Je hebt misschien succesverhalen van anderen gelezen over hoe geweldig ze zich voelen op een keto dieet.

Maar in plaats van het verliezen van overtollig lichaamsvet en juist meer energie, ben jij vooral prikkelbaar, duizelig en kom je maar moeilijk in slaap!

De veroorzaker van al deze klachten? De keto griep! Je hebt letterlijk het gevoel dat je griep hebt en geen idee wat er aan de hand is.

Vraag je je af waarom uitgerekend jij zo uitgeput bent op het keto dieet? En wil je weten wat je aan keto koorts en keelpijn kunt doen?

Met de tips in dit artikel leer je hoe de keto griep kunt voorkomen en overwinnen!

Inhoud van dit artikel

Wat is de keto griep?

voedingsmiddelen uitgelicht die geschikt zijn voor keto dieet

De keto griep of koolhydraat-griep verwijst naar een reeks symptomen en klachten die mensen kunnen ervaren wanneer ze aan het keto dieet beginnen.

Je lichaam ondergaat veranderingen wanneer het overschakelt van het verbranden van glucose naar het verbranden van vet als primaire energiebron.

Het beperken van je koolhydraatinname tot 20-50 netto gram per dag verlaagt de bloedsuikerspiegel en insulinespiegel, wat leidt tot de afgifte van opgeslagen vetzuren die je omzet in ketonen.

Als gevolg hiervan kunnen klachten en symptomen ontstaan. Deze klachten kunnen enkele dagen en in sommige gevallen zelfs meerdere weken aanhouden.

Typische symptomen bij de keto griep zijn de koorts, keelpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Deze symptomen ontstaan als het gevolg van de veranderingen die je lichaam doormaakt om in een ketogene toestand te komen.

Krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema en menu

Ontdek hoe je met het keto dieet jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt

Veel voorkomende keto griep symptomen

vrouw ligt met griepverschijnselen op de bank

Symptomen en klachten van de keto griep kunnen erg vervelend zijn. Het wordt ervaren als een echte griep.

Sommige mensen hebben nergens last van terwijl anderen juist meerdere symptomen ervaren.

Laten we eens kijken naar de meestvoorkomende symptomen van de keto griep.

Uit onderzoek blijkt dat de keto griep de volgende symptomen kan veroorzaken (bron):

 • Slechte ademhaling
 • Overgeven
 • Constipatie
 • Diarree
 • Weinig energie
 • Uitdrogingsverschijnselen
 • Koorts
 • Spierkrampen
 • Spijsverteringsproblemen
 • Slapeloosheid
 • Duizeligheid
 • Prikkelbaarheid
 • Hersenmist
 • Misselijkheid
 • Verlangen naar suiker
 • Concentratieproblemen
 • Keelpijn
 • Rillingen

Deze symptomen worden vaak ervaren door mensen die net begonnen zijn met het keto dieet. Heb je één dag last van deze deze symptomen? Raak niet meteen in paniek! In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten na enkele dagen.

Bij aanhoudende misselijkheid, overgeven en buikpijn is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts. Er kan dan mogelijk iets anders de hand zijn.

Wat veroorzaakt de keto griep?

Wat veroorzaakt nou precies de keto griep symptomen?

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Op het keto dieet wordt de koolhydraatinname beperkt tot minder dan 50 gram koolhydraten per dag.

Wanneer het menselijk lichaam niet voldoende koolhydraten krijgt om te gebruiken voor energie, begint de lever glucose te produceren door de glycogeen voorraad af te breken. Dit proces wordt glycogenolyse genoemd.

Uiteindelijk raakt deze voorraad op en wordt het lichaam gedwongen om vetzuren af te breken voor energie. Dit noemen we ketogenese.

Belangrijke organen en spieren gebruiken vervolgens ketonen/ketonlichamen als brandstof en het lichaam bevindt zich in een toestand van ketose. Als gevolg hiervan kunnen klachten en symptomen ontstaan.

Tijdens dit proces raakt namelijk je glycogeen voorraad op en vindt er een daling van je insulineniveau plaats. Dit kan leiden tot klachten zoals duizeligheid, misselijkheid, spierkrampen, hoofdpijn en constipatie. Ook vinden er cellulaire en hormonale veranderingen plaats. Zo kan T3 het actieve schildklierhormoonspiegel gaan dalen.

T3 is een hormoon geproduceerd door de schildklier. T3 regelt samen met een ander schildklierhormoon (T4) de lichaamstemperatuur, het metabolisme en de hartslag. Terwijl jouw lichaam zich aanpast aan ketose, kunnen langere hormoonspiegels leiden tot hersenmist en vermoeidheid.

Daarnaast zorgen deze hormonale veranderingen voor een verhoogde cortisolspiegel. Je lichaam denkt namelijk dat je aan het verhongeren bent waardoor de afgifte van cortisol (het anti-stresshormoon) wordt gestimuleerd. Als je prikkelbaarheid en slapeloosheid ervaart, is dat een aanwijzing dat je cortisolspiegel is gestegen.

Maar maak je hierover geen zorgen. Naarmate je lichaam zich meer aanpast aan de staat van ketose, zal je cortisolspiegel weer dalen tot zijn oude niveau.

Meer weten over keten? In onderstaand artikel ga ik er dieper op in:

Wat Zijn Ketonen (in de Urine) en Zijn Ketonen Gevaarlijk?

Hoe lang duurt de keto griep?

De verschijnselen van de keto griep ontstaan meestal in de eerste dagen van het keto dieet. De symptomen en klachten duurder meestal enkele dagen tot enkele weken.

In zeldzame gevallen kan keto griep keelpijn een maand aanhouden. Of je keto koorts of keto keelpijn ervaart is per persoon verschillend. Dit hangt vooral af van je metabole flexibiliteit en andere factoren, zoals genen en oude eetpatroon.

Als je de laatste jaren veel koolhydraatrijke maaltijden gegeten hebt, is de kans groter dat je meer keto griep symptomen ervaart. Een voedingspatroon met veel slechte koolhydraten kan ervoor zorgen dat je wat meer leest van ontwenningsverschijnselen krijgt.

Ervaringen met de keto griep

Sommige mensen zijn afgeschrikt door de heftigheid van de keto griep. Hieronder een kleine greep uit de reacties die ik tegen kwam:

Ik ben op dag 5 met het Keto dieet, maar het begon gisteren. Misselijkheid, koude rillingen, gewoon de hele tijd moe. Ik heb ook geen eetlust. Ik weet dat ik de afgelopen 2 dagen niet genoeg water heb gedronken. Ik heb geprobeerd mijn koolhydraten bij elke maaltijd heel laag te houden, maar ik merk dat ik te weinig binnenkrijg! Ik hoop dat de keto-griep snel voorbijgaat en dat ik weer normaal kan functioneren. Dit is verschrikkelijk! – Dina

 Ik stond vanmorgen op en voelde me gewoon verschrikkelijk. Hoofdpijn, zwakte, keelpijn en geen eetlust. In eerste instantie legde ik geen verband met het keto dieet omdat de griep heerst. Ik moet toegeven dat ik niet eens wist dat er zoiets bestond als de keto griep en ben blij dat ik nu weet waar deze klachten vandaan komen. Ik kan niet geloven dat mijn lichaam zo gewend is geraakt aan koolhydraten! – Carlo

Na twee ellendige dagen in bed te hebben doorgebracht ben ik van de keto koorts af volgens mij. De kleinste inspanning in huis maakt me al moe en zorgt voor spierkrampen. Het is me nu wel duidelijk dat het keto dieet voldoende voorbereiding en inspanning vergt. Ik ben blij dat ik er nu vanaf ben en met het ketogeen dieet aan de slag kan gaan! – Esther

Leidt de keto griep tot ketoacidose?

De keto griep is niet hetzelfde als ketoacidose. Ondanks de gelijkenis in naam zijn ketose en ketoacidose twee verschillende dingen. Ketoacidose verwijst naar diabetische ketoacidose (DKA) en is een complicatie van diabetes type 1.

Het is een levensbedreigende aandoening die het gevolg is van een gevaarlijk hoog niveau aan ketonen en bloedsuiker. Hierdoor wordt het bloed zuurder.

7 tips tegen de keto griep en het om het keto dieet veilig te volgen

Om deze keto griepverschijnselen en klachten zo snel mogelijk te genezen geef ik je meerdere manieren die je daarbij kunnen helpen.

We kunnen deze symptomen over het algemeen vermijden of verkorten met de onderstaande tips:

Tip #1: drink meer water

fles uit water wordt in een glas geschonken

Iedereen weet dat voldoende water drinken belangrijk is voor je gezondheid, ongeacht het dieet dat je volgt. Maar als je het keto dieet volgt dan is dit extra belangrijk.

Waarom heb je meer water nodig bij een koolhydraatarm dieet? Dat zal ik je haarfijn uitleggen. Uitdrogingsverschijnselen is één van de meest voorkomende bijwerkingen van het ketogeen dieet.

Veel mensen vergeten dat ze meer water moeten drinken op het moment dat ze hun koolhydraatinname drastisch beperken.

Koolhydraten houden water en natrium vast in je lichaam. Koolhydraten worden na de vertering omgezet in glucose. Een kleine voorraad hiervan wordt opgeslagen in de lever en de spieren. Dit noemen we glycogeen. Elke gram glycogeen in je lichaam kan 3 tot 4 gram water zich aan binden.

Afhankelijk van het individu, kan het menselijk lichaam gemakkelijk tot 500 gram glycogeen opslaan. Reken maar uit hoeveel vocht je kwijtraakt op het moment dat je drastisch zakt in koolhydraten en calorieën.

Door het beperken van koolhydraten in het dieet nemen de glycogeenvoorraden af en verliezen we ook flink wat vocht. Daarom zien mensen in de eerste paar dagen van het keto dieet hun lichaamsgewicht zo snel zakken. Dat is helaas geen vet maar voornamelijk vocht/water.

Te veel vocht verliezen kan leiden tot milde uitdrogingsverschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, droge mond en andere griepachtige symptomen. En omdat je uitgedroogd bent heb je ook vaker last van honger.

Drink 2 glazen water onmiddellijk na het wakker worden. Je lichaam is dan het meest uitgedroogd omdat de meeste mensen zweten tijdens hun slaap.

Een flesje water naast je bed kan ook verstandig zijn omdat je geneigd bent eerder water te drinken als het binnen handbereik is.

Tip #2: start langzaam met het keto dieet

vetrijke voedingsmiddelen op houten tafel

Als je je hele leven koolhydraten hebt gegeten dan is het belangrijk dat je niet te hard van stapel loopt met het keto dieet. Begin de eerste dagen met een koolhydraatarm dieet en bouw langzaam af.

Laat je lichaam wennen aan het verlagen van je koolhydraten om keto griepverschijnselen te voorkomen. Hoeveel koolhydraten je mag hebben verschilt per persoon.

Sommige mensen moeten de netto koolhydraten (totale koolhydraten minus vezels) beperken tot 20 gram per dag, terwijl anderen de staat van ketose kunnen bereiken terwijl ze twee keer deze hoeveelheid of meer eten.

Bij een kleine groep zwaarlijvige patiënten met diabetes type 2 resulteerde een koolhydraatarm dieet van maximaal 21 gram koolhydraten per dag tot ketonenniveaus in de urine die 27 keer hoger waren dan hun uitgangswaarden (bron).

In een ander onderzoek kregen deelnemers met diabetes type 2 20 tot 50 gram koolhydraten per dag, afhankelijk van het aantal gram waarmee ze de ketonenwaarden in het bloed binnen 0,5-3,0 mmol/L konden houden (bron).

Tip #3: eet meer vet

vetrijke voedingsproducten uitgelicht op tafel

Bij het overschakelen naar een ketogeen dieet gaan mensen automatisch nog minder te eten (wat op zich een goede zaak is).

Het probleem is alleen dat te weinig vetten en calorieën binnenkrijgen voor stress zorgt. Eet daarom meer vetrijke voedingsmiddelen zoals MCT-olie, gras gevoerde boter.

Ongeacht wat je doet: het lichaam EN de hersenen moeten een aanpassingsperiode doormaken. Keto griep komt meestal voor bij personen die moeite hebben om het verhoogde vet uit een keto dieet te verteren.

Geef het even de tijd en onthoud dat meer vetten eten je lichaam stimuleert om sneller in ketose te komen.

Tip #4: houd je elektrolyten op peil

Naast uitdroging is ook het verlies van mineralen een van de redenen waarom je de keto griep ontwikkelt.

Het keto dieet werkt als een natuurlijk diureticum en bevordert de afgifte van water door de nieren. Essentiële mineralen zoals natrium, kalium, magnesium en calcium zijn elektrolyten die belangrijk zijn voor een goede hydratatie.

Zorg ervoor dat je deze elektrolyten, met name natrium, voldoende aanvult om het meeste uit het ketogeen dieet te halen. Het aanvullen van je elektrolyten is een goede manier om je snel beter te voelen.

Kalium: zit met name in vis, vlees en bladgroenten. Krampen, constipatie of spierzwakte kunnen symptomen zijn van een tekort aan kalium.

Magnesium: voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte zijn vette vis, noten, onbewerkte granen, groene bladgroenten en zaden. Magnesium helpt bij spierkrampen, duizeligheid en vermoeidheid.

Natrium: een mineraal die belangrijk is als je veel beweegt of in een warm klimaat leeft.  In het moderne Westerse dieet zit al snel voldoende natrium.

Maar als je een keto dieet volgt dan vermijd je zoutrijke en koolhydraatrijke producten. Voeg daarom wat bouillon toe aan je eetschema. Spierkrampen, hoofdpijn en misselijkheid kunnen worden verlicht met voldoende inname van natrium.

Tip #5: doe aan intermittent fasting

16/8 intermittent fasting dieet weergegeven op klok

Intermittent fasting kan je lichaam snel in ketose brengen omdat de cellen de glycogeen voorraad snel zullen verbruiken en vervolgens opgeslagen vet als brandstof gaan gebruiken.

Dit leidt tot een versnelling van het vetverbrandingsproces en de verhoging van het aantal ketonen in het lichaam.

Stel dat je laatste maaltijd vanavond om 20.00 is. Om intermittent fasting te implementeren eet je vanaf die tijd niets meer tot de volgende middag om 12.00. Om dit elke dag te doen eet je alleen tussen 12.00 en 18.00 en vast je de rest van de dag.

Dit is het 16/8 dieet waar ik in dit artikel uitgebreid over heb geschreven. Door elke dag meer dan 10 uur te vasten help je het lichaam om de glycogeen voorraad op te maken en de ketonproductie op te voeren. Hoe sneller je in ketose komt, des te groter de kans dat de keto griep zal verdwijnen.

Tip #6: neem wat meer rust

vrouw slaapt in haar bed met daglicht

Het keto dieet kan een grote invloed hebben op je slaap. Vooral als je net begonnen bent dan kun je met een verstoord slaapritme en slapeloosheid te maken krijgen.

Dit is hoe het keto dieet je slaap kan beïnvloeden:

Koolhydraten zijn meestal de belangrijkste energiebron van het lichaam omdat ze het lichaam voorzien van een constante toevoer van glucose en een toename van het aminozuur L-tryptofaan in de hersenen verbeteren.

Dit aminozuur helpt bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die helpt om het lichaam te kalmeren en bijdraagt aan een betere slaap en welzijn.

Serotonine wordt omgezet in het slaaphormoon melatonine. Omdat het keto dieet gematigd is in eiwitten komt L-tryptofaan ook minder voor in het dieet, wat kan leiden tot lage serotonine- en melatoninespiegels.

Als je met vermoeidheidsklachten te maken hebt is het belangrijk om je rust te pakken of een dutje te doen wanneer het kan. Ga een avondje vroeger naar bed om slaap in te halen.

Als je moeite hebt met slapen, onthoud dan dat dit één van de keto griep symptomen is. Op de lange termijn zal je slaapkwaliteit verbeteren, zo blijkt uit onderzoek.

Een studie uit 2007 heeft aangetoond dat hoewel het ketogeen dieet de totale slaaptijd kan verminderen, het de kwaliteit van slapen kan verbeteren met een verhoogde REM-slaap (bron).

Tip #7: verhoog je koolhydraatinname

koolhydraatrijke voedingsmiddelen uitgelicht

Heb je alles geprobeerd en je voelt je nog steeds beroerd?

Verhoog dan een beetje de inname van koolhydraten. Iedereen heeft verschillende behoeften als het gaat om koolhydraten.

Als je minder dan 20 gram koolhydraten per dag eet en niet meer je bed uit kunt komen dan wordt het tijd om je inname iets te verhogen.

Deze behoeften zijn per persoon verschillend en afhankelijk van je leeftijd, geslacht en activiteitenniveau. Speel wat met je koolhydraatinname totdat je wat meer energie hebt.

Voeg voorbeeld wat groenten zonder zetmeel, extra noden en zaden en wat fruit met weinig suikers toe aan je dieet.

Dit kan ertoe leiden dat je de hoeveelheid koolhydraten op een dag misschien wat overschrijdt, maar het helpt alleen maar de keto griep te verlichten zodat je op de lange termijn door kunt gaan.

Het geeft je lichaam de kans zich aan te passen aan het verbranden van vet als primaire energiebron, omdat het wat glucose heeft om te gebruiken.

Wil je snel afvallen door minder koolhydraten te eten, maar vind je 50 gram (of minder) koolhydraten per dag eten wel erg weinig? Begin dan met een normaal koolhydraatarm dieet in plaats van een extreem keto dieet.

Het koolhydraatarme dieet geeft je de ruimte om minder strikt te zijn met wat je eet, wat op de lange termijn beter voor je kan werken als het gaat om op gezond gewicht te blijven na te zijn afgevallen.

Krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema en menu – Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt

Klaar voor een persoonlijk en op maat gemaakt keto schema voor jou? Ieder lichaam is anders en iedereen heeft een andere behoefte.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet. Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Klik op onderstaande groene knop om direct te beginnen en jouw unieke dieet te krijgen (kost slechts een paar minuten).

Start keto test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )