shopify site analytics

6 Overheerlijke Koolhydraatarme Hapjes Recepten (Genieten!)

We kennen het allemaal wel: je bent gezellig aan het borrelen op een feestje en er worden hapjes op tafel gezet. Alles ziet er heerlijk uit en het voelt onbeleefd om niet mee te snoepen. En zo’n borrelhapje, dat smaakt altijd naar meer. Helaas zijn deze hapjes niet bepaald geschikt voor een koolhydraatarm dieet.

Gaan een dieet en lekkere hapjes dan helemaal niet samen? Niet getreurd, want met de recepten die HappyHealthy voor je heeft samengesteld, kan je toch nog een hoop lekkere dingen eten, zonder dat je daarvoor van je dieet hoeft af te wijken.

Verantwoord snacken

Alle onderstaande recepten zijn koolhydraatarm en maken voornamelijk gebruik van natuurlijke ingrediënten. Daarom passen de hapjes ook prima binnen een koolhydraatarm dieet. Ideaal om mee te nemen naar het werk, of juist voor op een rustige zondag.

Het leuke aan de hapjes is namelijk dat je ze zeer eenvoudig kunt delen met anderen. Organiseer je binnenkort zelf een feestje? Zet dan je eigen koolhydraatarme hapjes op tafel. Je hoeft je niet langer schuldig te voelen na het pakken van een tweede lekkernij. Vanaf nu kun je lekker verantwoord snacken!

Echte kookliefhebbers

De meeste recepten zijn voor de echte liefhebbers van koken. Het bereiden van de gerechten is namelijk geen werkje dat je in een handomdraai gedaan hebt. Wil je gezond snacken? Dan moet je daar ook iets voor over hebben. Wees bereid om minstens een half uur in de keuken te staan. Maar voor de echte kookliefhebbers is dat geen enkel probleem, toch?

Een aantal voorbeelden

Maar wat voor snacks zijn er dan koolhydraatarm én ontzettend lekker? Wij hebben recepten opgesteld van onder andere nacho’s, torentjes van courgette en tomaat, gevulde bleekselderij, zuurkool- en pompoencarrés en Italiaanse gehaktballetjes.

Een zeer divers scala aan lekkere hapjes, dus. Zo kun je blijven afwisselen en is er voor ieder wat wils. Elk recept maakt enkel gebruik van plantaardige oliën. Er komen dus zo goed als geen zuivelproducten bij kijken. Wees vrij om tussen verschillende oliën te variëren, mits het op plantaardige basis is.

  • Met bijvoorbeeld kokosolie weet je zeker dat je verantwoord aan het koken bent.

Een complete familieactiviteit

Koken is een leuke bezigheid, maar het wordt nog leuker als je het samen doet! Betrek vrienden of je gezin bij de kookactiviteit voor extra gezelligheid. Heb je een zondag vrij en niks te doen? Door lekker in de keuken bezig te zijn met koolhydraatarme recepten, wordt iedereen bewuster van gezonde voeding en kun je jezelf en jouw hulpkoks trakteren op een heerlijke snack. Geniet samen met familie van een leuke zondagactiviteit. Maar denk erom: snack met mate(n)!

Recept #1: Nacho’s

2 personen / 1 uur + 45 minuten

Wat heb je nodig:

  • 60 g lijnzaad
  • 10 g chiazaad
  • 55 g amandelmeel
  • 15 g kokosmeel
  • 5 g psylliumvezel
  • ¼ tl kerriepoeder
  • ¼ tl gemalen komijnzaad
  • ¼ tl kurkuma
  • Snufje chilipoeder
  • 120 ml lauw water

Werkwijze:

  • Doe het lijnzaad en chiazaad in een koffiemolen of keukenmachine en maal alles tot meel. Roer het vervolgens samen met het amandelmeel, het kokosmeel en de psylliumvezels door elkaar in een kom. Voeg de specerijen toe.
  • Doe daarna het water in de kom en kneed het geheel gedurende 2 minuten. Wikkel folie om het deeg heen en laat het dan ongeveer 1 uur rusten (bij voorkeur in de koelkast).
  • Verwarm alvast een oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180).
  • Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit en snijd er driehoekige nachochips uit met een mes. Smeer de nachochips in met wat kokosolie en bak ze vervolgens gedurende 10 tot 15 minuten op bakpapier in de oven.
  • Serveer de nacho’s met wat salsa en gesmolten kaas of een dipsaus zoals guacamole.

Recept #2: Courgette-tomaattorentjes

2 personen /30 minuten

Wat heb je nodig:

  • 1 kleine courgette (ongeveer 150 g)
  • 2 tomaten
  • 1 bosui
  • 4 cm rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 50 g feta
  • 1 handje kastanjechampignons
  • 1 el kokosolie
  • Parmezaanse kaas
  • Peper naar smaak

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180). Vet ondertussen een ruime ovenschaal in.
  • Snijd de tomaat en courgette in plakjes. Bak de courgetteplakjes gedurende 5 tot 6 minuten in een pannetje met wat kokosolie.
  • Snijd ondertussen het bosuitje en de knoflook in plakjes en de rode peper in schijfjes. Bak ze samen met de resterende kokosolie even kort in een pan (zodat de smaken vrijkomen). Leg de schijfjes en plakjes vervolgens op een bord en breng het geheel op smaak met wat peper.
  • Bak de kastanjechampignons in dezelfde pan. Leg deze vervolgens even apart. Doe vervolgens ook de tomaatplakjes even kort in de pan met wat peper.
  • Snijd de feta in blokjes. Stapel in een schaal torentjes van de verschillende groenten en feta. Doe er vervolgens een laagje Parmezaanse kaas overheen. Bak het geheel ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Serveer de torentjes op een bord en doe er eventueel een lekkere salade bij.

Recept #3: Gevulde bleekselderij

2 personen / 5 minuten

Wat heb je nodig:

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 el peterseliepesto
  • 75 g hüttenkäse
  • Basilicumkers
  • Sesamzaad

Werkwijze:

  • Maak de bleekselderij goed schoon en snijd deze vervolgens in stukjes van ongeveer 3 tot 4 cm.
  • Meng ondertussen de peterseliepesto en hüttenkäse samen in een kom. Vul de stukjes bleekselderij met de hüttenkäse en leg ze op een plankje. Garneer het geheel met wat basilicumkers en sesamzaad.

Recept #4: Zuurkool-pompoencarrés

2 personen / 1 uur + 5 minuten

Wat heb je nodig:

  • 100 g zuurkool
  • 175 g pompoen
  • ½ sjalot
  • ½ ei
  • ½ extra eigeel
  • ½ tl johannesbroodpitmeel
  • 1 tl kummel (karwij)
  • Snufje zwarte peper
  • Kokosolie
Spekjessaus:
  • 35 g vega spekblokjes
  • ½ sjalot
  • 1 tl tomatenketchup, ongezoet
  • Johannesbroodpitmeel
  • 100 ml Zonnature Tuinkruiden bouillon
  • Gerookt paprikapoeder
  • Snufje zwarte peper
  • 1 handje verse peterselie

Werkwijze:

Carrés
  • Laat de zuurkool uitlekken. Maak daarna de pompoen goed schoon en verwijder de pitten. Rasp de pompoen vervolgens fijn in een keukenmachine.
  • Snipper de sjalot fijn. Doe de zuurkool, het ei, het eigeel, het johannesbroodpitmeel en de zwarte peper in de keukenmachine. Maal alles fijn en meng vervolgens met de hand de gesnipperde sjalot, pompoenrasp en kummelzaad door het mengsel.
  • Verhit de kokosolie in een koekenpan op een middelhoog vuur. Zet een vormpje in de pan en schep er een bergje zuurkool-pompoenmengsel in. Druk het stevig aan. Haal het vormpje daarna voorzichtig weg. Bak direct de volgende carré. Laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes bakken, draai ze vervolgens om en bak ze nog eens 5 minuten.
Spekjessaus
  • Snipper de sjalot fijn. Bak de spekjes en sjalot gaar op een middelhoog vuur.
  • Doe vervolgens de tomatenketchup in de pan en maak er een sausje van met kruidenbouillon en johannesbroodpitmeel. Breng de saus op smaak met gerookt paprikapoeder en peper.
  • Hak de peterselie fijn. Verdeel de zuurkool-pompoencarrés over 2 borden en doe de spekjessaus er los bij. Garneer het gerecht met de peterselie.

Recept #5: Italiaanse gehaktballetjes

2 personen / 50 minuten

Wat heb je nodig:

  • 680 g mager rundergehakt
  • 2 el verse peterselie
  • 75g Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 30 g amandelmeel
  • 2 eieren
  • ¼ tl gemalen zwarte peper
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • 1 kleine ui
  • ¼ tl gedroogde oregano
  • 118 ml warm water
  • 113 g mozzarella kaas
  • 225 g tomatensaus, ongezoet

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ui en peterselie fijn.
  • Doe vervolgens alle ingrediënten, behalve de tomatensaus en mozzarella, in een grote kom en meng deze goed. Vorm vervolgens 15 kleine gehaktballetjes met een doorsnede van ongeveer 5 cm.
  • Vet ondertussen een bakplaat in en leg hier de gehaktballetjes op. Bak ze gedurende 20 minuten in de oven.
  • Snijd ondertussen de mozzarella in 15 plakjes. Haal na 20 minuten de gehaktballetjes uit de oven en doe de tomatensaus eroverheen. Leg op elke gehaktbal een plakje mozzarella.
  • Doe de gehaktballetjes nog 1 keer in de oven en laat ze wederom 20 minuten bakken. De kaas moet gesmolten zijn.

Recept #6: Broodjes met verschillende spreads

2 personen / 25 minuten

Wat heb je nodig:

Broodjes
  • 20 g amandelmeel
  • 15 g kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 40 g geraspte kaas, 48+
  • 1 bosui
  • 6 zwarte olijven
  • 1 rode peper
  • 30g hüttenkäse
  • 1 ei
  • 1 el kokosolie
  • 25 g Griekse yoghurt (5% vet)
  • 1 el water
Spreads
  • 1 rijpe avocado
  • 1 el citroensap
  • 1 el hüttenkäse
  • Knoflook, chilipoeder en zwarte peper naar smaak
  • 1 blikje tonijn, op water of olijfolie
  • 2 tl Griekse yoghurt (5% vet)
  • 1 tl mosterd
  • 1 klein gesneden augurk
  • Paprikapoeder naar smaak

Werkwijze:

Broodjes
  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven). Vet alvast een puddingvorm of ondiepe taartvormpjes (ongeveer 10 cm diameter) in. Verwarm de kokosolie in een pan op een middelhoog vuur.
  • Snijd de bosui in kleine ringetjes, de olijven in plakjes en de peper in kleine stukjes. Roer vervolgens het amandelmeel, kokosmeel en bakpoeder goed door elkaar in een kom. Meng vervolgens in een andere kom de 25g geraspte kaas, de bosui, de olijven, de rode peper, de hüttenkäse, het ei, de kokosolie en de Griekse yoghurt.
  • Meng de mengsels uit de 2 kommen tot een beslag. Verdeel het beslag over de bakvormpjes en doe er de resterende geraspte kaas overheen. Bak de broodjes in de oven gedurende 15 minuten. Laat ze naderhand afkoelen op een rooster.
Spreads Dit recept gaat uit van vier verschillende spreads (2 kant-en-klare en 2 zelfgemaakte).
  • Paprika-spread
  • Kalamata olijven & oreganospread
De eerste zelfgemaakte spread is een receptje van guacamole. Om dit recept te maken prak je de avocado en meng je deze met de citroensap en hüttenkäse. Breng het geheel op smaak met knoflook, chilipoeder en peper. De tweede zelfgemaakte spread is een tonijnsalade, die te maken is door simpelweg de tonijn, Griekse yoghurt, mosterd en een kleingesneden augurk te mengen en op smaak te brengen met paprikapoeder.