846

5 Voordelen en 5 Nadelen van het Soepdieet + Recepten

Het is altijd de grote frustratie na de winter: Hoe kom je van die extra kilo’s af, dat gewicht wat je gedurende de wintermaanden ongemerkt opgebouwd hebt.

Eerst dacht je natuurlijk dat een pondje meer of minder niet zoveel verschil uitmaakt, maar die extra pondjes tellen heel snel op. Nu is het zomer, en kom je tot de vreselijke ontdekking dat je sexy bikini niet meer past zoals vorig jaar.

Al zoekend op het internet, kom je al snel uit bij een crashdieet: Extreme calorie beperking voor een supersnel resultaat. Het soepdieet is één van die crash diëten.

Wat je in dit artikel gaat leren:

 • Wat een crash dieet is
 • Wat het soep dieet inhoudt
 • Wat de voor- en nadelen van het soepdieet zijn

Inhoud van dit artikel

Het soepdieet is géén gewoon dieet!

Het klinkt heel erg vriendelijk en erg gezond: Een soepdieet, gebaseerd op verse zelfgemaakte soep. Natuurlijk is dat erg gezond, maar het soepdieet is beslist géén gewoon dieet.

Het is een zogenaamd crashdieet, waarbij de inname van calorieën beperkt wordt tot ruim onder de 1.000 kilocalorieën, in plaats van de normale 2.000 tot 2.500 kilocalorieën.

Er is veel kritiek op crash dieten. Niet specifiek voor het soepdieet, het 10 dagen dieet of het ziekenhuisdieet, maar op crash dieten in het algemeen.

En dat is voor een groot deel ook wel terecht. Om even kort te gaan; Je verliest inderdaad de nodige kilo’s in een korte tijd, maar tegelijkertijd is het volgen van een crashdieet ook heel slecht voor je gezondheid.

Maar als je daar nu even niet om maalt, en alleen maar wilt afvallen omdat je over twee weken die ene leuke date hebt, dan is het soepdieet wellicht een oplossing voor je.

Soepdieet uit medische noodzaak

Knappe vrouw glimlacht naar zichzelf in de spiegel

Over het algemeen wordt aangenomen dat het, net als het ziekenhuisdieet, ontstaan is vanuit de medische wereld waarbij mensen in een korte tijd af moesten vallen om in aanmerking te komen voor een operatie of een andere behandeling in het ziekenhuis.

Uiteindelijk stamt het soepdieet uit de jaren 50, en is daarmee waarschijnlijk één van de oudste diëten die nog steeds populair zijn. Tenminste bij vlagen, want het is wel duidelijk een trendgevoelig dieet wat iedere paar jaar weer een opleving beleeft.

soepdieet Happy Healthy

Van origine is het een dieet wat gebaseerd is op koolsoep. Het soepdieet is in 2004 pas écht in de belangstelling gekomen na de publicatie van het boek: The New Cabbage Soup Diet, van Margaret Danbrot. Sindsdien zijn er heel veel varianten van het soepdieet verschenen, onder de meest exotische namen: The Sacred Heart Hospital Diet, The Miracle Soup Diet, The Mayo Clinic Diet en mijn favoriet: The Dolly Parton Diet.

 

Tja, ze verzinnen wat….

Hoe werkt het soepdieet?

Het soepdieet is eigenlijk vrij eenvoudig: De basis is een zelfgemaakte soep van verse producten. Deze soep mag je ongelimiteerd eten, de hele dag door.

Maar je kunt natuurlijk niet alleen leven van soep. Daarom heb je iedere dag een aantal extra’s die je toch de nodige (minimale) energie moeten geven. Dit is iedere dag weer anders, en afgestemd op een maximaal resultaat.

Per dag krijg je op deze manier tussen de 800 en de 1.000 kilocalorieën binnen, in plaats van de normale 2.000 tot 2.500 kilocalorieën.

Het basisidee is dat je lichaam het restant van de energie uit de eigen voorraad haalt. Helaas is dat niet het eigen lichaamsvet, maar voornamelijk vocht en afbraak van spiermassa.

Net als bij ieder (crash) dieet, kleven er zowel voor- als nadelen aan.

5 nadelen van het soepdieet

Het soepdieet kent een aantal flinke nadelen, net als met ieder crashdieet. Het is belangrijk om deze goed door te lezen, voordat je begint aan dit crashdieet.

Nadeel Soepdieet #1: Je verliest nagenoeg géén lichaamsvet

Net zoals bij elk crashdieet, verlies je veel kilo’s in een relatief korte tijd. Maar helaas is een heel klein deel hiervan lichaamsvet.

Het grootste deel van de verloren kilo’s bestaat uit vocht en spiermassa. Bij een tekort aan energie in het lichaam, zal je lijf als eerste de spieren ‘opeten’. Pas op het moment dat de spieren geen energie meer bevatten, is het lichaamsvet aan de beurt.

donkere vrouw stapt met blote voeten op weegschaal

Dit is ook de reden voor het jojo-effect: Na het dieet zal je lichaam de vochtbalans en de spiermassa willen herstellen, waardoor de verloren kilo’s er snel weer aangroeien.

Nadeel Soepdieet #2: Soep stilt niet de honger

Onbeperkt soep eten klinkt natuurlijk erg leuk, maar soep zal niet je honger stillen. Er zitten héél erg weinig calorieën in de soep, waardoor je heel snel weer een rommelende maag zult hebben. Natuurlijk kun je water drinken om een vol gevoel te houden, maar daar ben je ook heel snel op uitgekeken.

Nadeel Soepdieet #3: Na een paar dagen kun je geen soep meer zien!

Als je liefhebber bent van soep, denk je natuurlijk dat dit een gemakkelijk dieet is voor jou. Maar geloof me, na een paar dagen kun je geen soep meer zien!

Met name door het feit dat je geen zout mag gebruiken, zal er voor zorgen dat je soep erg flauw smaakt.

Dit is maar relatief, want zout wordt vaak gebruikt als smaakversterker. Maar een soep zonder zout geeft je wel de kans om de échte smaak van de groenten te proeven. Maar goed, feit blijft dat de soep zonder zout een beetje slapjes smaakt.

Nadeel Soepdieet #4: Het jojo-effect

In het eerste nadeel heb ik het al even aangekaart: Je krijgt onvermijdelijk te maken met het jojo-effect.

Tijdens het dieet verlies je kilo’s, maar dat is geen lichaamsvet, maar vocht en spiermassa. na het dieet wil je lichaam natuurlijk de vochtbalans en de spiermassa weer herstellen, dus zullen de verloren kilo’s snel weer aangroeien.

Daarnaast heeft je lichaam zich ingesteld op het dieet door het metabolisme te vertragen. Door dit tragere metabolisme zal je extra kilo’s aankomen.

Uiteindelijk eindig je met méér kilo’s dan je ooit mee begonnen bent.

Nadeel Soepdieet #5: Het is té gemakkelijk, je leert niks

Het hele dieet wordt je op een presenteerblaadje gegeven, en je hoeft uiteindelijk nergens over na te denken. Gewoon het lijstje volgen, en je valt af. Erg eenvoudig!

Maar hierdoor leer je natuurlijk helemaal niets over de inname van calorieën, over de calorische waarde van bepaalde voedingsmiddelen, over de grootte van porties, en al helemaal niets over beweging en sporten. Dat laatste maakt sowieso geen deel uit van dit dieet, of van ieder ander crashdieet. Ik denk dat je de energie niet eens zou hebben om te gaan sporten!

Op het moment dat het dieet afgelopen is, val je dus in een diep, zwart gat, waardoor je je oude voedingspatroon weer oppakt. Want dat is namelijk het enige wat je kent. Het gevolg? Het jojo-effect, waardoor je niet anders kunt concluderen dan dat je niets opgeschoten bent met het hele dieet.

gezondheid quote

Eigenlijk zou een dieet een startpunt, een leermoment, moeten zijn om je levensstijl te veranderen, om uiteindelijk duurzaam af te vallen en tegelijkertijd meer energie te krijgen.

5 voordelen van het soepdieet

De eerder genoemde nadelen zijn vrij ernstig. Maar laten we eerlijk zijn: het soepdieet heeft ook voordelen.

Ik zal ze even voor je op een rijtje zetten:

Voordeel Soepdieet #1: Het is een kortdurend dieet

Langdurende dieten kunnen erg vervelend zijn, zeker als je van alles moet eten wat je niet lekker vindt, of als je iets NIET mag eten wat je juist WEL lekker vindt. Het soepdieet duurt maar 7 dagen, dus dat is voor iedereen vol te houden.

Voordeel Soepdieet #2: Je kunt het dieet herhalen

Mocht je dat willen, dan kun je het soepdieet eindeloos herhalen. Denk er wel om dat je minimaal een week pauze neemt: Tijdens het dieet ontbeert je lichaam veel belangrijke voedingsstoffen, en tijdens de pauze kan dit weer worden aangevuld. Je lichaam kan weer op krachten komen.

Voordeel Soepdieet #3: Het is tegelijkertijd een detox

Detox is erg goed voor je gezondheid. De opgeslagen gifstoffen in je lichaam worden afgevoerd. Een soort grote schoonmaak!

Tijdens het soepdieet drink je heel veel water, terwijl het dieet van sommige dagen heel dicht bij een échte detox komt. Hierdoor ben je in staat om de meeste gifstoffen in je lijf via de natuurlijke weg af te voeren.

Voordeel Soepdieet #4: Snel resultaat

Het soepdieet biedt snel resultaat. Door het gebrek aan calorieën zal je lichaam op zoek gaan naar andere energiebronnen. Ondanks het feit dat je spiermassa als eerste afgebroken wordt, en het feit dat je voor een groot deel vocht verliest, heb je op de weegschaal wel degelijk een resultaat. Dit werkt motiverend om door te gaan. Niet alleen met dieet specifieke soepdieet, maar ook om daarna je levensstijl te veranderen om op een duurzame manier échte kilo’s lichaamsvet te verliezen.

Voordeel Soepdieet #5: Gemakkelijk voor te bereiden

Een groot voordeel is dat het soepdieet niet veel voorbereiding vergt. Natuurlijk moet je de soep maken, want dat is een home-made soep van verse producten.

Dat is even wat snijwerk, maar daar is het dan ook mee gezegd. Je kunt de soep voorbereiden voor drie dagen, of misschien wel voor de hele week. Als de soep eenmaal klaar is, hoef je het alleen maar op te warmen.

Ervaringen met het soepdieet

Het internet staat helemaal vol met sites over het soepdieet. De één zegt dit, de ander zegt dat. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Wat mij een beetje vervreemd is het feit dat er relatief weinig gebruikerservaringen te vinden zijn. Betekent dit dat er veel ophef gemaakt wordt over het soepdieet, maar dat er vrij weinig mensen zijn die het toepassen?

Wat wel duidelijk is dat de mensen die het wél toepassen, na een paar dagen vaak geen soep meer kunnen zien. Hoe lekker de soep ook mag zijn, je hebt op een bepaalt moment toch een hele sterke behoefte aan iets hartigs, iets met zout, of juist iets zoets. Veel mensen haken af na de derde of vierde dag.

Heb jij ervaring met het soepdieet? Ik hoor graag over je ervaringen!

Toch het soepdieet volgen?

Je ziet het in al het voorgaande: De voordelen wegen niet op tegen alle nadelen en mogelijke bijwerkingen.

Persoonlijk raad ik je het soepdieet dan ook niet aan. Het is beter om langzamer af te vallen, maar dan wel op een duurzame manier waarbij de kilo’s ook écht wegblijven.

glimlachende vrouw houdt eetlepel en soepkom vast

Maar het kan natuurlijk dat je zwaarwegende redenen hebt om toch heel snel kilo’s te verliezen, waarbij het je niks uitmaakt of de kilo’s na een poosje weer terug komen. Misschien heb je over een week wel een hele leuke date, of moet je (weer) in je trouwjurk passen.

De uiteindelijke reden maakt niet uit, maar volg het soepdieet dan wel op de juiste manier.

Enkele regels waar je je aan moet houden

Het soepdieet is beslist niet ingewikkeld, en je hoeft gelukkig niet dagelijks calorieën te tellen.

Als je het onderstaande lijstje volgt, dan weet je gewoon dat je rond de 800 a 1000 calorieën zit, iedere dag weer.

Maar er zijn wel een aantal voedingsmiddelen die binnen het dieet beslist verboden zijn:

 • Dieetdrankjes: Wist jij dat deze drankjes suiker bevatten om de smaak te verbeteren?
 • Koolzuurhoudende drankjes: Deze zitten helemaal vol met foute suikers. gewoon niet doen, of je nu een dieet volgt of niet.
 • Alcohol: Met name biet zit vol koolhydraten, dus die tellen heel erg hard mee met de totale inname van calorieën. Bovendien ontregelt alcohol allerlei processen in je lichaam. Uiteindelijk bereik je het tegenovergesteld effect.
 • Brood: Brood is een hele rijke bron aan koolhydraten, dus veel calorieën. Mocht je gedurende het dieet extra vezels nodig hebben, dan kun je een paar volkoren boterhammen nemen, zonder boter, zonder beleg.

Daarentegen mag je wel onbeperkt water, koffie en thee drinken. Water is belangrijk voor het hydrateren van je lichaam en voor het volle gevoel in je maag. Koffie en thee kun je drinken, maar dan wel zwart. Géén suiker en géén melk!

Het soepdieet zelf

De basis van het soepdieet is de soep zelf. Dat mag duidelijk zijn. Je mag de hele dag door soep eten, op het moment dat je zelf wilt, en in de hoeveelheden waarbij jij je lekker voelt. Daarnaast zijn er een aantal extra’s waar je je per dag aan moet houden.

Het hele dieet duurt 7 dagen lang. Na deze 7 dagen, is het belangrijk dat je een pauze neemt, voor je eventueel een volgende zeven dagen wil doen. Deze pauze is erg belangrijk, want tijdens het soepdieet mis je flink wat essentiële voedingsstoffen, dus je lichaam werkt niet optimaal. Tijdens de pauze geef je je lijf de tijd en de ruimte om weer ‘op adem’ te komen.

Als je het soepdieet wilt volgen, print dan het volgende lijstje uit, en hang het op een zichtbare plaats.

Het soepdieet – Dag 1

Op de eerste dag mag je zoveel soep eten als je maar wilt. Daarnaast eet je alleen maar fruit. Alle fruit is toegestaan, behalve bananen. Kies bijvoorbeeld liever voor watermeloen, of meloen in het algemeen. Deze hebben minder calorieën dan andere fruitsoorten.

Het soepdieet – Dag 2

Naast de dagelijkse, ongelimiteerde soep, mag je groenten eten. Kies verse groenten of groenten uit blik, en bij voorkeur groene groenten. Je mag zoveel groenten eten als je wilt, de hele dag door. De enige groente die je niet mag eten zijn maïs, erwten en gedroogde bonen. Fruit is vandaag helemaal uitgesloten!

Tijdens het diner mag je, als extraatje, één aardappel eten, bij voorkeur inclusief de schil. Deze kun je koken, of in aluminiumfolie gewikkeld in de oven, samen met een klein beetje boter.

Het soepdieet – Dag 3

Vandaag mag je je helemaal laten gaan met soep, fruit en groente. Eet zoveel je wilt, en zo vaak je wilt. Maar…géén aardappelen!

Het soepdieet – Dag 4

Naast de soep, ongelimiteerd, mag je vandaag afgeroomde, magere melk drinken, en bananen eten. Heel veel bananen. Tot wel 8 stuks! Daarnaast zo veel mogelijk bronwater drinken om je lichaam te reinigen. Samen met het water worden de afvalstoffen die vrijkomen tijdens het dieet op de natuurlijke weg afgevoerd.

De 8 bananen heb je vandaag écht nodig, en is een essentieel onderdeel van het dieet, ondanks het feit dat deze veel koolhydraten en calorieën bevat.

Het zogenaamde Potassium uit de bananen, samen met het calcium en de koolhydraten, zullen er voor zorgen dat je minder trek krijgt in allerlei zoetigheid.

Het soepdieet – Dag 5

De dagelijkse soep mag je vandaag combineren met 300 tot 450 gram vlees of vis, samen met 6 verse tomaten. Als je kiest voor vlees, neem dan bij voorkeur voor kippenvlees, omdat deze van nature heel vetarm is. Voor wat betreft de tomaten, kun je ook een blik tomaten opentrekken.

Daarnaast moet je weer veel bronwater drinken, minimaal 6 glazen. Dit is om de zuren uit je lichaam te spoelen. Jazeker, een vorm van detoxen!

Het soepdieet – Dag 6

De soep mag vandaag gecombineerd worden groenten en rundvlees, zoveel je maar wilt. Als je zin hebt, mag je zelfs 3 steaks eten, als je het maar combineert met groene bladgroenten. Let op: Géén aardappelen!

Het soepdieet – Dag 7

Groenten, ongezoet fruitsap en zilvervliesrijst. Dat zijn de voedingsmiddelen die je vandaag ongelimiteerd mag eten. Natuurlijk naast de dagelijkse soep.

Soeprecepten voor het soepdieet

Het soepdieet draait helemaal om de soep, dat is duidelijk. Naast de extra voedingsmiddelen, mag je de hele week onbeperkt soep eten. De één gaat die week voor de koolsoep, de ander voor een groentesoep. In feite maakt dat niet uit, zolang het maar zelfgemaakt is van verse producten. Gebruik dus in géén geval soep uit een pak of uit een blik.

Als basis geef ik je hier twee recepten voor heerlijke soepen. Voel je vrij om te variëren, zolang je maar verse producten gebruikt.

Groentesoep

Groentesoep is heerlijk Hollands. Het is een variatie, want van origine is het soepdieet gebaseerd op koolsoep. Maar toch is groentesoep ook een prima basis.

close up van groentesoep

Benodigdheden

 • Kruiden en specerijen
 • 4 tomaten
 • 1 wortel
 • Halve witte kool
 • 1 prei
 • 1 selderij
 • 1 rode paprika

Bereiding

 1. Pak een pan, en breng water aan de kook.
 2. Gebruik dit kokende water allereerst om de tomaten in te dompelen, om gemakkelijk het velletje te kunnen verwijderen.
 3. Bewaar het water, want dit is uiteindelijk de basis voor de groentesoep.
 4. Was alle groenten, en snij ze fijn. Hoe fijn? Dat is afhankelijk van je eigen smaak. Sommige mensen houden van grote stukken, sommige houden van kleine stukjes.
 5. Voeg de gesneden groenten toe aan het water, samen met zout, peper en eventueel andere kruiden naar smaak.
 6. Laat dit gedurende 1 uur lekker door pruttelen met de deksel erop. Af en toe even roeren.
 7. Lekker smullen!

Let op!

 • De soep mag geen enkele vorm van vermicelli of andere vormen van toevoegingen bevatten. Vermicelli is namelijk gewone witte pasta.
 • Gebruik bij voorkeur eigen kruiden, en probeer kant en klare kruidenmixen, zoals die van Honig, te vermijden. Hier zit vaak veel te veel zout in verwerkt, en bevat ook nog eens allerlei onnodige toevoegingen. Verse, eigen kruiden: DAT is zelfgemaakte groentesoep!
 • Als je meer van een crème-soep houdt, dan kun je op het einde even de staafmixer op de soep loslaten.
 • Je mag géén zout gebruiken!

Koolsoep

De originele, en meest gebruikte, soep voor het soepdieet.

Benodigdheden

 • Peper, knoflook, peterselie, curry of andere kruiden, naar eigen smaak.
 • 1 of 2 blokjes bouillon, vetarm
 • 3 gesneden wortelen
 • 2 groene paprika’s
 • 1 of 2 blikken gepelde tomaten
 • 1 witte kool
 • 6 grote uien

Bereiding

 1. Was allereerst alle groenten, en snij deze in kleine stukjes.
 2. Pak een grote pan, en bak de uitjes met het knoflook in een twee eetlepels olijfolie.
 3. Voeg daarna water, de bouillonblokjes en de rest van de gesneden groenten aan toe.
 4. Laat dit minimaal 10 minuten even lekker door pruttelen, eventueel langer. Dat is naar eigen smaak of je van beetgare groenten houdt, of van meer zachte groenten.
 5. Eventueel kun je er met de staafmixer een crème-achtige soep van maken.

Let op!

 • De soep mag geen enkele vorm van vermicelli of andere vormen van toevoegingen bevatten. Vermicelli is namelijk gewone witte pasta.
 • Gebruik bij voorkeur eigen kruiden, en probeer kant en klare kruidenmixen, zoals die van Honig, te vermijden. Hier zit vaak veel te veel zout in verwerkt, en bevat ook nog eens allerlei onnodige toevoegingen. Verse, eigen kruiden: DAT is zelfgemaakte soep!
 • Je mag géén zout gebruiken!

Variaties op het soepdieet

Natuurlijk staat het je vrij om hier en daar een beetje te variëren en aan te passen aan je eigen behoeftes. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van diarree. Als je daar geen zin in hebt, kun je iedere dag één of twee volkoren boterhammen toevoegen aan het dieet. Hierdoor krijg je vezels binnen, waardoor je ontlasting weer normaal zal worden.

Het effect van het afvallen zal dan wel wat minder zijn, maar afvallen ga je zeker doen!

Let op: Het resultaat van het soepdieet is tijdelijk!

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken dat het soepdieet, net als ieder ander crashdieet, een tijdelijke oplossing is.

Natuurlijk kun je de nodige kilo’s verliezen, maar dat bestaat niet uit lichaamsvet, maar voor het grootste deel uit vocht en spiermassa. Hierdoor krijg je onvermijdelijk te maken met het jojo-effect, waardoor de verloren kilo’s heel snel weer terug gaan komen.

Als je duurzaam af wilt vallen, zul je het anders aan moeten pakken: gezond en gevarieerd eten, je inname van calorieën maximaal 15% a 20% beperken, gezonde en verantwoorde levenswijze, en natuurlijk meer bewegen en sporten.

gezondheid quote

En heb je daarna je streefgewicht bereikt? Blijf dan op dezelfde manier handelen, met het grote verschil dat je calorie-neutraal eet.

Dat wil zeggen dat je net zo veel calorieën inneemt, als je per dag verbruikt. Alleen op deze manier kun je je ideale gewicht behouden.

Maar om nog even snel terug te komen op het soepdieet: Heb jij ervaring met het soepdieet? Heb je bereikt wat je wilde bereiken?

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

8 reacties op dit artikel

 • Fijn artikel maar ik wil wel benoemen dat je met dit dieet echt niet alleen water verliest, ook bij een crashdieet verlies je gewoon vet. Dit is immers het reserve wat je lichaam voor tijden van schaarste heeft opgeslagen. Als je je eet gedrag erna niet aanpast dan ga je weer reserves opslaan en daarom het jojo effect maar als je gewoon normaal eet erna is er niks aan de hand. Je zou helemaal uitdrogen als het alleen vocht is wat je verliest ;)

  Nicole
 • Ps ook spiermassa is voor het lichaam niet de eerste keus om aan te sporen te gaan afbreken, kost meer energie dan het vet reserve aanspreken en ook heeft het lichaam de spieren harder nodig dan vet. Dit zou je als Drs afval-coach toch zeker moeten weten :)

  Nicole
 • “Je mag geen zout gebruiken”. Wat is een van de hoofdbestanddelen van een bouillonblokje? Juist….zout. Echte soep make niet met een bouillonblokje.

  Nanda
 • Heb al meerdere malen het soepdieet gedaan en altijd met succes. Ben nu op de zesde dag gestopt want ik kwam alleen maar bij in plaats van afvallen. Heb me overal strikt aan gehouden.

  Marlie
 • 14kg afgevallen in 11 dagen en smiddags wel iedere dag tosti gegeten.

  Erika
 • ik heb koolydraadarme soep gemaakt met boilion blokje ,water, courcette ,prei,zon pakkison knol en venkel en het is lekker , maar mijn vraag is val je daar van af , word je er dun van, ik hoor graag u antwoord

  hieke
  • Het eten van deze soep is prima, maar houd er rekening mee dat je niet alleen op deze soep kunt leven. Je krijgt dan te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen. Of je van iets afvalt hangt ook af wat je de rest van de dag eet. Als je MINDER calorieën eet dan dat je aan calorieën verbrandt, ga je afvallen.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • 11 mei 2024

  Ik heb het soepdieet al een paar keer gevolgd en het doet telkens wat ik ervan verwacht,
  Ik doe dit telkens voor ik op reis vertrek

  Lesley

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )