1058

Tanden Bleken: How to & Belangrijke feiten. Is het (on)gezond?

Steeds meer mensen laten hun tanden bleken. Een stralende “filmster glimlach” is volgens het huidig schoonheidsideaal immers een teken van gezondheid en succes.

Maar, hoe krijg je gele of gevlekte tanden sneeuwwit? En, is tanden bleken gezond of ongezond?

Wij zoeken het voor je uit. Je leest hier alles wat je moet weten voordat je zelf een tand bleek methode uitprobeert.

Inhoud van dit artikel

Hoe mooie witte tanden krijgen

Een schitterende glimlach met hagelwitte tanden, dat wil toch iedereen?

Als jouw tanden niet zo prachtig wit zijn als je zou willen, kan je verschillende bleekmethoden uitproberen.

Wij zetten deze voor jou op een rijtje: de peroxide bleek methodes bij de tandarts, het bleek salon, of thuis; alsook andere beproefde doe-het-zelf methoden.

Tanden bleken in de tandartsstoel

De tandarts of mondhygiënist bleekt jouw gebit met een middel op basis van peroxide. In Nederland is een sterkte van maximaal 6% peroxide toegelaten bij tandarts (in Amerika ligt de sterkte gevoelig hoger m.n. 15 – 43%). Als je dit vergelijkt met de maximaal 0,1% in tand bleek salons, bleek klinieken of in tandbleeksetjes dan weet je meteen waarom de tandarts de klus vaak in één afspraak klaart. De duur van de afspraak varieert van 30 minuten tot 2 uur.

De duurtijd van de peroxide op je tanden bepaalt de werkzaamheid. Hoe langer je het goedje op je tanden laat, hoe bleker de tanden. Maar, als de peroxide te lang op je tanden blijft dan kan de tand dehydrateren en stijgt de tandgevoeligheid aanzienlijk. Als je je tanden door een specialist laat bleken dan heb je het voordeel dat die perfect kan inschatten wat een goede duurtijd voor jouw tanden is.

Daarnaast wordt de werkzaamheid ook bepaald door de sterkte van het product. Hoe sterker de peroxide, hoe minder lang die op je tanden mag. De tandarts zal dus het sterke product aanbrengen, even laten inwerken en verwijderen. Ditzelfde proces wordt een paar keer herhaald tot het gewenste resultaat bereikt is, namelijk een paar tinten witter.

Vaak gebruikt het tandkliniek een combinatie van licht en warmte om het verblekingsproces te versnellen.

De kostprijs voor een tandbleking bij de tandarts varieert al gauw tussen de € 200 en 350. De prijs is afhankelijk van de gebruikte methode en het tarief van de tandarts. Want er is geen vastgelegde prijs. Dus prijsvergelijking is aangewezen. Het resultaat gaat 2 tot 3 jaar mee afhankelijk van jouw leefstijlkeuzes.

Ter nabehandeling gebruik je best tot 48 uur na de bleking geen voeding of dranken met felle kleuren of kleurstoffen.

Tanden bleken in het bleek salon of de bleek kliniek

Naast de ogen is een sprankelend witte glimlach één van de eerste gezichtskenmerken waarmee we ons aan de wereld presenteren. En volgens de bleek salons -die als paddenstoelen de grond uit rijzen- liggen die parel witte tanden binnen handbereik.

Een bleking kost vaak minder dan de helft van bij de tandarts. Maar vergeet niet dat bleek salons slechts een heel lage dosis peroxide in hun producten mogen gebruiken (0,1%), wat te weinig is om in één beurt effectief te zijn. Vele salons gebruiken daarnaast sodium bicarbonaat om de tanden flink op te poetsen, eerder dan ze langdurig te verbleken.

Uit gebruikerservaringen kan je afleiden dat de resultaten slechts kortdurend aanwezig zijn.

Zelf tanden bleken

Voortgaand op het prijskaartje en het feit dat tanden bleken niet vergoed wordt door verzekeraars, ben je misschien weinig geneigd naar de tandarts of het bleek salon te hollen. Wij bekijken hieronder wat je thuis zelf kan doen. En wat daarvan de voor- en nadelen zijn.

Thuisbleken met een bleeklepel of strips

Wie de hoge tandartskosten wil vermijden kan één van de handige thuisbleeksets uitproberen.

De tandbleeklepel of –bit is een beugel, lepel of bit gevuld met peroxide gel of pasta. Je kan een bit op maat laten maken door de tandarts (individueel bit) of je koopt een standaard maat in de apotheek. Je houdt de bleeklepel één tot verschillende uren per dag in gedurende 4 weken. Sommige mensen gaan er mee slapen. Online betaal je voor een standaard lepel tussen € 30 en 60. De bitjes op maat gemaakt door de tandarts zijn heel wat duurder.

Bij tandbleek strips en gels breng je de peroxide aan met respectievelijk een dunne strip of borstel. De strip of gel breng je 1 à 2 keer per dag aan voor 10 tot 14 dagen. Het resultaat gaat iets meer dan 4 maanden mee en kost tussen € 25- 50 voor een behandeling van 15 dagen.

Zo vonden we bij de online drogisterij de Glory of white strips die naar eigen zeggen “veilig in gebruik zijn en voor glanzend witte tanden zorgen. Ze bevorderen mondhygiëne en verwijderen schadelijke bacteriën en plaque”.

Smilelab Whitening Strips biedt met deze bleek strips een relatief snelle en makkelijke oplossing voor wie geleidelijk aan wittere tanden wil krijgen. Volgens Smilelab zijn de strips klinisch getest, veilig en effectief. Je brengt ze zelf aan op je tanden, laat ze 30 minuten zitten en verwijdert na gebruik de strip en overtollige gel restjes. Ze leveren een zichtbaar resultaat na 14 dagen gebruik.

 

Thuisbleken door beter poetsen of met natuurlijke methodes

Misschien schrikt al dat gedoe met die peroxide je wel een beetje af. En spreekt iets gewoner of natuurlijk jou meer aan.

Onthoud dan dat elke tandpasta op zich een mild schurend effect heeft en aldus vlekken van tanden kan halen. Kies je voor een tand blekende pasta, dan kan je over een zekere gebruikstermijn de tanden ongeveer één tint bleker maken. Blekende pasta bevat typisch chemicaliën en boenmiddelen.

Kies jij liever een natuurlijk product, dan vonden wij volgende natuurlijke blekende tandpasta.

Daarnaast bestaan er allerhande natuurlijke middeltjes die beloven om je tanden witter te maken. Hiervan kan je geen directe of grote resultaten verwachten. Ze zijn echter wel geschikt om je net gebleekte gebit mee te onderhouden en van een langer resultaat te profiteren. Hieronder (natuurlijke remedies voor gele tanden) en in een volgend artikel lees je er meer over.

Is tanden bleken ongezond?

Indien een correcte bleking toegepast wordt zijn er geen gezondheidsgevaren. Maar, bleken werkt niet voor alle tandverkleuringen. Bleken is ook zinloos als de verkleuring door tandaanslag en tandsteen veroorzaakt wordt.

Er zijn ook bepaalde risico’s verbonden aan tanden bleken. Als je de producten incorrect gebruikt (bijvoorbeeld te veel of te lang) kan je schade aan je tandglazuur en tandvlees toebrengen. Beschadigd tandglazuur zorgt voor tandgevoeligheid en gaatjes en maakt de tanden gevoeliger voor toekomstige verkleuring.

Incorrect gebruik kan zorgen voor verbrand of tijdelijk gebleekt tandvlees. Het is daarom aangewezen om eerst met de tandarts te bespreken of bleken voor jou een goede oplossing biedt.

Weetjes over tanden bleken

Tanden zijn best niet bleker dan je oogwit

Ga dus niet te ver in het nahollen van het perfect witte gebit. Als je witter dan je oogwit gaat, zien de tanden er al gauw onnatuurlijk wit (lees: vals) uit.

Eigen tanden

Tanden bleken werkt enkel op eigen tanden. Het werkt niet op kronen, valse tanden of vullingen.

Wil je een mooiere integratie van een stukje valse tand met de rest van je tanden, raadpleeg dan je tandarts en vraag hem/ haar advies.

Best bij gele tanden

Tanden bleken werkt best voor gele tanden.

Het is werkt niet goed bij bruine tanden (verkleuring door bijvoorbeeld gebruik van bepaalde antibiotica).

Het werkt helemaal niet bij grijze of paarse tanden. Door tandbederf of een ongeval kan het levend deel van de tand (pulpa) geïnfecteerd raken. Het afsterven van het pulpa weefsel kan voor een blauwe, paarse of grijze verkleuring zorgen.

Beter genezen dan voorkomen!

Probeer zoveel mogelijk tandverkleuring te voorkomen . Lees waarom tanden verkleuren en probeer onze tips om een parelwit gebit te houden.

Waarom verkleuren tanden?

De één heeft wittere tanden dan de ander. De kleur van kiezen en tanden wordt immers bepaald door de dikte en de kleur van het tandbeen. De dikte van het tandbeen is enerzijds genetisch bepaald en anderzijds door de soort van tand. Zo zijn hoektanden dikker en dus geler dan snijtanden.

Los daarvan, kunnen je tanden verkleuren door:

 • Bepaalde voeding kan het tandglazuur (buitenste laag van tanden) vlekken.
 • Gebrekkige mondzorg en hygiëne.
 • Tandaanslag zorgt er ook voor dat je tanden er geel uitzien. Je krijgt meer tandplaque als je ouder wordt.
 • Maar! Soms zien tanden er geel uit omdat het tandglazuur weg geschrobd of afgesleten is, wat het onderliggende tandbeen of dentine blootlegt. Dentine is het benig weefsel dat het grootste deel van de tand vult. Het is van nature witgeel.
 • Teveel suiker of enkelvoudige koolhydraten.
 • Ouderdom, leeftijd: Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt. Dit komt doordat het tandbeen dikker wordt terwijl het glazuur afslijt en het gelere tandbeen zichtbaar wordt. Er komen tevens barstjes in het glazuur waar kleurstoffen kunnen doordringen.
 • Roken en pruimtabak.
 • Bijwerkingen van medicatie en mondspoeling.
 • Teveel fluoride.
 • Chronische droge mond, te weinig speeksel.

Natuurlijke remedies voor gele tanden

Poetsen, stokeren en ragen

Een goede mondhygiëne met twee maal daags een poetsbeurt zorgt niet enkel voor een frisse adem maar ook nette tanden. Immers, poetsen verwijdert vlekken. Daarnaast verwijdert ragen voedsel en bacteriën die kunnen verharden tot tandplaque. Een goede tandhygiëne vermindert bacteriën en voorkomt tand aanplak. Tandplakverwijdering bij de tandarts helpt.

Oil pulling

Bij deze Ayurvedische medicijnmethode spoel je één eetlepel natuurlijke olie (sesam-, kokos- of olijfolie) rond in je mond om overtollige bacteriën uit te schakelen. Kokosolie verhindert tand afbraak. Een dagelijkse olie spoeling vermindert mondbacteriën, tandplak en tandvleesontsteking (bron, bron, bron). De olie spoeling bleekt het gebit niet, maar vermindert wel tandplak en tandsteen.

Bicarbonaat

Baksoda of zuiveringszout zorgt voor een milde schuring die vlekken kan verwijderen. Je kan zelf een goedkoop papje maken door 1 koffielepel bicarbonaat te mengen met 2 koffielepels water en daar je tandenborstel in te doppen. Ofwel kies je voor een tandpasta met (sodium) bicarbonaat. Beide methoden verminderen mondbacteriën en na verloop van tijd verminderen vlekken.

Waterstof peroxide

De peroxide behandelingen werden hierboven al besproken op hun werkzaamheid. Je kan dus bleekgel of bleekstrips gebruiken. Het is echter niet aangewezen om je mond te spoelen met de goedkope waterstofperoxide die je in de drogisterij haalt in een flesje. Deze geeft een grote kans om je tandvlees te irriteren. Waterstof peroxide bleekt en doodt bacteriën (bron). Je kan ook op zoek naar een tandpasta met bicarbonaat en waterstofperoxide (bron, bron) om gedurende een aantal weken je tanden beetje bij beetje af te bleken.

Natuurlijke tandpasta

Remedie nummer één voor frisse tanden is een goede mondhygiëne. Wie graag met een natuurlijke tandpasta zijn tanden blij en gezond maakt kan zeker eens My Magic Mud Whitening Tandpasta uitproberen. Deze bevat geactiveerde koolstof van kokosnoot, kokosolie, essentiële oliën en bentoniet klei. Geactiveerde kool bindt zich met de ongewenste elementen in je mond. De voordelen van kokosolie voor mondhygiëne beschreven we hierboven al.

Op de voor en tegens van natuurlijke thuis bleek middeltjes gaan we dieper in in ons volgend artikel.

Hoe een parelwit gebit houden?

Wie van zijn gele tanden af wil kan best eerst tandaanslag laten verwijderen bij de tandarts en even overleggen welke bleekmethode aangewezen is voor jouw verkleuring.

Wie thuis voorzichtig zelf wil bleken kan tand strips of een natuurlijke tandpasta proberen. En daarnaast af en toe eens helemaal proper maken met bicarbonaat en spoelen met kokosolie.

Na het bleken van je tanden wil je graag het resultaat zo lang mogelijk behouden. Dit kan je als volgt:

 1. Onderhoud. Je behoudt de resultaten langer door dagelijks poetsen, stokeren of ragen en spoelen.
 2. Verminder suiker inname want de meest voorkomende mondbacterie floreert als hem suiker geeft. Als bedankje voor hun groeiende aantallen maken ze snel wat tandaanslag en gaatjes (bron, bron). Lees hier hoe je suikervrij kan eten.
 3. Zorg voor calciumrijke voeding om het tandglazuur te herstellen. Denk aan melk, kaas, broccoli (bron) als goede voeding voor je mondgezondheid. Rauwe groenten kauwen helpt ook om je tanden schoon en gezond te houden.
 4. Vermijd voeding en dranken met tannine zoals:
  – Zwarte thee en koffie
  – Witte en rode wijn
  – Sportdrankjes
  – Drankjes met prik en frisdranken
  – Bessen en andere voeding met sterke kleuren
  – Rode of felgekleurde sausen. Denk aan de 3 k’s (kerrie, ketjap en ketchup) die je tanden kunnen kleuren.
 5. Natuurlijk wil je deze zaken af en toe nog wel eten en drinken. Spoel dan even goed na met water om de kans op vlekken te verminderen. Of passeer snel een natte tandenborstel om aanplak te vermijden.
 6. Wil je ook af en toe eens genieten van een flesje prik? Drink frisdrank met een rietje om direct contact met de tanden te vermijden.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )