Wil je snel afvallen en ben je op zoek naar het dieet dat het beste bij je past? Dan kan het zijn dat je van het Thonon dieet gehoord hebt.
Het Thonon dieet is caloriearm en wordt gevolgd door mensen die in korte tijd veel gewicht willen verliezen.
Maar is dit dieet ook veilig om te volgen? En kunnen de afslankbeloftes ook op de lange termijn worden waargemaakt? Je ontdekt het in dit artikel!
Inhoud van dit artikel
Wat is het Thonon dieet?
Het Thonon dieet is oorspronkelijk ontwikkeld door een arts van het Universitair ziekenhuis in Thonon-les-Bains.
Het dieet ontleent zijn naam dan ook aan deze gemeente.
De arts die werkzaam was in het ziekenhuis, wilde een dieet ontwikkelen waarmee zwaarlijvige patiënten snel konden afvallen in slechts twee weken tijd.
Dit was noodzakelijk omdat patiënten met overgewicht anders niet goed konden worden geopereerd. Ook voor een optimaal herstel van de operatie was het belangrijk dat patiënten enkele kilo’s verloren.
Door het snelle gewichtsverlies van patiënten binnen twee weken werd het Thonon dieet ook buiten het ziekenhuis populair en de rest is geschiedenis. Inmiddels is het dieet al een paar jaar beschikbaar op het internet.
Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu
Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.
Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.
Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.
Hoe werkt het Thonon dieet?
Allereerst moet je weten dat het Thonon dieet is gebaseerd op een dieet met weinig calorieën en veel eiwitten.
Dat maakt het een restrictief afslankprogramma. Het idee erachter is dat je in korte tijd veel gewicht kwijtraakt en dat je spiermassa grotendeels behouden blijft.
De maaltijden die worden genuttigd zijn vooral rijk aan vlees, eieren en vis. Dit zorgt voor een verhoogde eiwitconsumptie. Zout, toegevoegde suikers, ongezonde vetten en alcohol zijn niet toegestaan tijdens het volgen van het dieet.
De eerste fase van het Thonon dieet duurt 14 dagen en is bedoeld om de gebruiker veel te laten afvallen met behoud van spiermassa. De afslankmethode beweert dat je in 14 dagen gemiddeld 5 tot 6 kilo (circa 10 pond) zou moeten kunnen verliezen.
De verschillende fases van het Thonon dieet
Het Thonon dieet is verdeeld in verschillende fasen. De eerste fase duurt twee weken. Tijdens deze periode zal je je moeten houden aan een strikt voedingsschema. Je krijgt weinig calorieën binnen en eet vooral eiwitrijke voedingsmiddelen.
Waarom vooral eiwitrijke voedingsmiddelen?
Omdat het eten van meer eiwitten leidt tot een tijdelijke verhoging van de stofwisseling, zodat je meer calorieën verbrandt. Ten tweede heeft het eten van grote hoeveelheden eiwitten een gunstig effect op het verminderen van de eetlust, waardoor voorkomen wordt dat je gaat overeten en teveel calorieën binnen krijgt (bron).
Zoals je hierboven ziet hebben eiwitten het grootste effect op het honger- en verzadigingsgevoel, meer dan koolhydraten en vetten (bron).
De eerste fase (14 dagen)
De eerste fase is een 7 dagen eetschema dat gedurende twee weken wordt herhaald. Tijdens deze fase kom je dagelijks uit op 600 tot 800 calorieën.
Dit is extreem weinig als je weet dat een gemiddelde man in het dagelijks leven 2500 calorieën nodig heeft en een vrouw 2000 calorieën om goed te kunnen functioneren. Dat is drie tot vier keer minder dan de aanbevolen energie-inname voor een volwassene.
Dat maakt het niet gemakkelijk om de eerste twee weken van dit dieet vol te houden.
Het is ook verboden om:
- Alcohol te drinken
- Zout te gebruiken bij het bereiden van gerechten
- Voedingsmiddelen te eten die niet in het weekmenu worden genoemd.
- Snacks tussen de maaltijden door te eten
Met andere woorden, de eerste fase van het Thonon dieet zal voornamelijk gebaseerd zijn op het gebruik van vooral eiwitten en het beperken van vetten en koolhydraten.
De eerste fase vereist een sterke wil om 14 dagen lang vol te houden.
Voor degenen die het Thonon dieet willen volgen heb ik hieronder de eerste fase beschreven. Het is de bedoeling dat je in de tweede week het schema opnieuw volgt.
Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode
Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?
Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam
Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.
Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.
Eetschema van het Thonon dieet
Het eetschema voor de eerste twee weken ziet er als volgt uit:
Dagen:
Ontbijt:
Lunch:
Diner/avondeten:
Maandag:
Ontbijt:
Koffie of thee (zonder suiker)
Lunch:
2 gekookte eieren + spinazie
Diner/avondeten:
200 gram biefstuk + salade en bleekselderij
Dinsdag:
Ontbijt:
Koffie of thee, eventueel met een beetje melk
Lunch:
200 gram biefstuk, salade met tomaat en wat fruit
Diner/avondeten:
Gekookte ham
Woensdag:
Ontbijt:
Koffie of thee + 1 sneetje meergranenbrood
Lunch:
2 gekookte eieren + groene salade en tomaten
Diner/avondeten:
Gekookte ham + groene salade
Donderdag:
Ontbijt:
Koffie of thee + 1 sneetje meergranenbrood
Lunch:
1 gekookt ei + plakje Gruyère kaas
Diner/avondeten:
Bakje volle yoghurt + 2 stuks fruit
Vrijdag:
Ontbijt:
Koffie of thee + geraspte wortels
Lunch:
Visbouillon + 2 tomaten
Diner/avondeten:
200 gram biefstuk + groene salade
Zaterdag:
Ontbijt:
Koffie of thee + 1 sneetje meergranenbrood
Lunch:
200 gram gekookte kipfilet
Diner/avondeten:
2 gekookte eieren + 200 gram gekookte wortelen
Zondag:
Ontbijt:
Koffie of thee
Lunch:
200 gram biefstuk + stuk fruit naar keuze
Diner/avondeten:
Maaltijd-naar-keuze, maar drink geen alcohol
De stabilisatiefase van het Thonon dieet
Met zon strenge eerste fase achter de rug is het onvermijdelijk dat je enkele kilo’s bent verloren. Om de verloren kilo’s niet terug te winnen wordt een stabilisatiefase aangeraden.
Deze fase is essentieel om je nieuwe gewicht na gewichtsverlies te behouden.
De stabilisatiefase duurt enkele weken, afhankelijk van het aantal verloren kilo’s en zou ervoor moeten zorgen dat je je gewicht kunt stabiliseren. Aangeraden wordt om 1 week stabilisatiefase aan te houden per verloren kilogram. Als je dus 5 kilo gewicht bent kwijtgeraakt, dan moet je 5 weken de stabilisatiefase volgen.
De caloriebehoefte in de stabilisatiefase is voor mannen en vrouwen verschillend.
Vrouwen mogen nu gemiddeld 1200 calorieën per dag gaan eten. Ontzettend last van hongeraanvallen en een gebrek aan energie? Dan mag je overstappen naar het menu voor mannen.
Het menu op 1200 calorieën voor vrouwen ziet er als volgt uit:
- Ontbijt: Koffie of thee (zonder suiker) met een mager zuivelproduct, sneetje meergranenbrood met 10 gram margarine en een stuk fruit.
- Lunch: Groene salade met 1 theelepel olie, 150 gram vis of mager vlees en gekookte groenten. Optioneel mag nog een stuk fruit worden gegeten.
- Diner: Groentesoep met daarin 1 aardappel, 150 gram vis of mager vlees, gekookte groenten, sneetje meergranenbrood met tien gram margarine en een stukje fruit.
Voor mannen geldt een dagelijkse energie-name van 1500 calorieën. Om dit te bereiken is het menu aangevuld met een zetmeelrijke maaltijd (denk aan spaghetti of noedels) en 10 gram margarine.
Supplementen
Tijden de eerste fase en de stabilisatiefase wordt aangeraden om supplementen te nemen – zoals multivitaminen en omega 3 vetzuren – om tekorten in vitamines, mineralen en gezonde vetten te voorkomen.
Ook vetverbranders en afslankpillen worden in dit dieet aanbevolen om de vetverbranding te bevorderen.
Voordelen van het Thonon dieet
Wat maakt dit dieet zo populair? Ik zal de belangrijkste voordelen van het Thonon dieet voor je op een rijtje zetten:
1: Snel gewichtsverlies
Een crash dieet zoals het Thonon dieet is populair om een belangrijke reden: je behaalt er in relatief weinig tijd veel resultaat mee.
Het Thonon dieet heeft weinig gezondheidsvoordelen behalve dat je in een zeer korte periode veel zult afvallen.
Heb je over een niet al te lange tijd een bruiloft, fotoshoot of moet je geopereerd worden? In dat geval kan het Thonon dieet uitkomst bieden. Zelfs mensen die moeite hebben met afvallen zullen met dit dieet binnen enkele week tijd enkele kilo’s kwijtraken.
Het dieet zorgt voor snel resultaat maar is op de lange termijn slecht voor de gezondheid. Om die reden kan het maar beter niet te lang worden gevolgd.
#2: Eenvoudig om te volgen
De eenvoud van het dieet is ook een voordeel omdat het bereiden van de gerechten maar weinig tijd kost. Het menu is vooraf bepaald dus nadenken is er ook niet bij nodig. De gerechten zijn bovendien zo eenvoudig dat iedereen het kan maken. Je hoeft ook niet urenlang in de supermarkt te zoeken naar het vinden van de juiste producten.
#3: Betaalbaar
Een ander voordeel is dat je maar weinig geld kwijt bent aan het kopen van voedingsproducten. Niet zo gek natuurlijk, je hongert jezelf uit. En dat kost geen geld. Dat maakt het Thonon dieet een van de goedkoopste diëten op de markt.
#4: Korte termijn voordelen
Het klinkt wat tegenstrijdig, maar voor mensen met zwaar overgewicht (obesitas) kan een extreem caloriearm dieet op korte termijn wel degelijk nuttig zijn.
Het volgen van een dieet met een zeer laag caloriegehalte (van 600 tot 800 calorieen per dag) en weinig koolhydraten dwingt het lichaam om vet te verbranden. En iedere kilo die eraf gaat vermindert het risico op gezondheidsaandoeningen bij mensen met extreem overgewicht.
Een tijdelijk crash dieet kan helpen om de hoge bloeddruk te verlagen en de bloedsuikerwaarden te verbeteren (waardoor minder medicatie nodig is) (bron).
Ook kan het obese mensen motiveren om door te gaan met het volgen van een gezonde levensstijl. Je moet niet vergeten dat gewichtstoename bij mensen met obesitas zich in de loop der jaren heeft plaatsgevonden.
Iemand bevindt zich niet van de een op de andere dag in de gevarenzone. Dat maakt het ook moeilijk om iemand uit het vastgeroeste patroon van ongezond leven te krijgen. Een crash dieet zorgt voor snel resultaat en dat kan iemand de motivatie geven om de mentale knop om te zetten en er echt voor te gaan.
Nadelen van het Thonon dieet
Je weet nu wat de voordelen van het Thonon dieet zijn. Maar kunnen die voordelen ook opwegen tegen de nadelen van het dieet?
De grootste nadelen van het Thonon dieet zal ik hieronder bespreken. Nadelen die misschien niet voor iedereen zullen gelden, maar die je wel moet weten als je besluit dit crash dieet te volgen.
#1: Vertraging van de stofwisseling
We gebruiken vaak het woord stofwisseling om de snelheid te beschrijven waarop je lichaam calorieën verbrandt.
Dit is de snelheid waarmee we voedsel omzetten in energie en die energie vervolgens gebruiken om chemische en fysieke processen in het lichaam op gang te houden.
Wat heeft invloed op de stofwisseling?
Het aantal calorieën dat je dagelijks tot je neemt en je lichaamsgewicht hebben invloed op je stofwisseling.
We weten dat de stofwisseling na drie dragen vertraagt als mensen een dieet met extreem weinig calorieën volgen (bron). Maar uit recent onderzoek blijkt dat de stofwisseling bij een crash dieet onderdrukt kan blijven, zelfs wanneer je een groot deel van je oude gewicht weer hebt teruggekregen (bron).
Wat er feitelijk gebeurt is dat allerlei hormonen in het lichaam van slag raken door een extreem calorietekort. Naarmate je minder en minder voedsel binnenkrijgt, beginnen hormonen – zoals de schildklierhormonen en leptine – minder hard te werken om homeostase in het lichaam te creëren.
Wanneer is het lichaam in homeostase?
Homeostase betekent dat alle functies in het lichaam met elkaar in evenwicht zijn (denk aan reguleren van de lichaamstemperatuur, zuurstofgehalte in het bloed, etc.).
Tegelijkertijd wordt lichaamsvet en spierweefsel afgebroken en gebruikt voor energie (wat zal leiden tot een nog langzamer metabolisme).
Ik had het zonet over de schildklierhormonen. Het actieve schildklierhormoon T3 is is zeer gevoelig voor calorie- en koolhydrateninname.
Als de calorie- of koolhydraatinname te laag is, dan dalen de T3-waarden (bron). Lage T3-waarden kunnen de stofwisseling vertragen, wat resulteert in gewichtstoename, vermoeidheid, concentratiegebrek en stemmingswisselingen.
Wat je dus ziet is dat het menselijk lichaam zich probeert aan te passen aan de flinke caloriebeperking. En deze vertraging van je stofwisseling kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht komt waarin je amper nog gewicht kwijtraakt.
#2: Tekort aan essentiële voedingstoffen
Ons lichaam heeft een constante inname van de juiste voedingstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.
Extreem caloriearme diëten bieden zelden essentiële voedingstoffen omdat de nadruk alleen ligt op de hoeveelheid calorieën die iemand tot zich neemt.
Diëten onder de 1000 calorieën per dag kunnen daarom gevaarlijk zijn omdat je op den duur essentiële voedingstoffen tekort komt. Met slechts een paar honderd calorieën zijn tekorten aan voedingstoffen al waarschijnlijk binnen enkele weken.
Wat kenmerkend is voor een crash dieet is dat verschillende voedselgroepen worden uitgesloten om het afvallen te versnellen. Als gevolg hiervan zijn voedingstekorten onvermijdelijk.
Succesvol afvallen draait niet alleen om het tellen van calorieën. Het gaat ook om de kwaliteit van de calorieën die je eet. Het kiezen van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, zal leiden tot een gezonder en slanker lichaam.
#3: Verzwakking van het immuunsysteem
Niet alleen maakt een streng crashdieet je moe en hongerig, het kan ook schadelijk zijn voor je immuunsysteem.
Als je herhaaldelijk pogingen doet om af te vallen met een crash dieet dan kan dat leiden tot een verzwakking van je immuunsysteem, zo blijkt uit onderzoek (bron).
Ons immuunsysteem bestaat uit verschillende soorten cellen, waaronder de zogenaamde ‘naturalkillercellen’.
Deze killercellen spelen een cruciale rol om virussen te bestrijden, zoals verkoudheid, herpes, longontsteking, humaan papillomavirus (dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken), etc.
In de studie werden meer dan honderd vrouwen – allemaal tussen de 50 en 75 jaar oud – onderzocht. Ze waren relatief gezond en rookten niet. De helft van de vrouwen had wel last van (extreem) overgewicht. Ze deden geen poging om af te vallen en hun gewicht was de afgelopen drie maanden stabiel gebleven.
De groep vrouwen die ooit in hun leven meerdere pogingen hadden gedaan om met een extreem caloriearm dieet veel gewicht te verliezen, hadden een verminderde killercel-activiteit. En hoe vaker de vrouwen 10 kilo of meer waren kwijtgeraakt, hoe lager de activiteit van hun immuunsysteem.
Daarentegen hadden de vrouwen die voor langere perioden een stabiel gewicht hadden behouden een hogere NK-activiteit.
#4: Op de lange termijn niet haalbaar
Een extreem caloriearm dieet kan niet op de lange termijn worden gevolgd.
Want hoe lang denk je dat je een dieet kan volhouden dat de eerste weken bestaat uit extreem weinig calorieën en daarna slechts lichtelijk verhoogd wordt?
De kans is groot dat je ermee stopt voordat het dieet is afgelopen.
Een succesvol dieet is een dieet dat blijvende resultaten oplevert en gedurende een aanzienlijke periode moet worden gevolgd. Omdat crash diëten slechts een kortetermijnoplossing bieden, kunnen deze niet als een veilige manier voor gewichtsverlies worden beschouwd.
Een crash dieet is absoluut niet de juiste oplossing voor het bereiken van en slank en gezond lichaam.
#5: Verlies aan spiermassa
Dat je snel gewicht kunt verliezen met het Thonon dieet is een feit. Maar wat verlies je dan precies aan gewicht? Is dit vooral lichaamsvet of ook spiermassa?
Wetenschappers hebben het antwoord gevonden.
Snel gewichtsverlies leidt tot meer spierverlies dan gestaag afvallen, dat blijkt uit onderzoek waarbij bijna 50 mensen deelnamen (bron).
Een groep at 500 calorieën per dag gedurende vijf weken terwijl anderen 1250 calorieën aten gedurende 12 weken. Gemiddeld verloren alle deelnemers tussen de 8 en 9 kilo aan lichaamsgewicht, maar de groep van 500 calorieën per dag verloor aanzienlijk meer spiermassa.
Dit komt omdat het lichaam gedwongen wordt om spiermassa af te breken als brandstof om te voldoen aan de dagelijkse energiebehoefte.
Hoe kun je spierverlies voorkomen? Het blijkt dat spierverlies vooral gebeurt als je niet traint terwijl je wel flink in de calorieën snijdt. Trainen met gewichten (fitness/krachttraining) kan helpen om spierverlies te beperken. Ook meer eiwitten eten helpt om verlies aan spiermassa te voorkomen.
Is het Thonon dieet gevaarlijk?
Het mag duidelijk zijn dat een crash dieet zoals het Thonon dieet geen gezonde oplossing is voor het bereiken van een gezond gewicht. Maar is het ook gevaarlijk?
Een van de grootste risico’s is dat het je stofwisseling kan vertragen, wat in feite het tegenovergestelde resultaat zal geven waarnaar je op zoek bent., Dit zal alleen maar leiden tot meer gewichtstoename in de toekomst.
Ik raad het Thonon dieet absoluut niet aan voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Ook kinderen en ouderen mogen absoluut niet aan het dieet beginnen. Dit dieet is rijk aan dierlijke eiwitten en daarom niet geschikt voor vegetariërs of veganisten.
Gezien de lage calorie-inname per dag (minder dan 1000 calorieen) is dit dieet ook niet geschikt voor sporters of mensen die aan zware fysieke inspanningen doen op hun werk.
Ervaringen met het Thonon dieet
Op het internet zijn tientallen getuigenissen en ervaringen te lezen van mensen die het Thonon dieet hebben gevolgd. Ik kwam zowel positieve als negatieve ervaringen tegen.
Wat meteen opvalt is dat veel mensen toch meer moeite hadden met de drastische dieet beperkingen dan ze in eerste instantie dachten. Het uitsluiten van sommige voedselgroepen maakt het geen makkelijk dieet om te volgen en maakt de kans op voedselverleidingen alleen maar groter.
Anderen waren teleurgesteld over het gewicht dat ze uiteindelijk hadden verloren of klaagden dat ze in korte tijd weer waren aangekomen, nadat ze waren gestopt met het Thonon dieet.
Enkele klantervaringen over afvallen met het Thonon dieet:
Ik werd door een vriendin geadviseerd om het Thonon dieet te volgen. Zij had er veel gewicht mee verloren na haar zwangerschap en raadde mij dit ook aan.
Zelf wilde ik ook graag wat strakker in mijn vel zitten omdat mijn zus ging trouwen. In het begin vroeg ik me af of ik het dieet wel zou volhouden. Het was zeer beperkend allemaal.
Maar na een week merkte ik dat ik gewicht begon te verliezen en dat motiveerde mij om er mee door te gaan. Ik was trots op mezelf dat ik de stabilisatiefase gehaald had. Uiteindelijk ben ik 6 kg afgevallen, waarvan ik 4 kg blijvend ben kwijtgeraakt. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik ook extra op mijn eten ben gaan letten. – Valerie
Het Thonon dieet was zeer zwaar en niets voor mij. Ik had voortdurend honger en compenseerde dit met veel water drinken. Het was vreselijk. Met name de tweede week was een hel en veel moeilijker om vol te houden dan de eerste week. Ik denk dat ik uiteindelijk niet meer dan 3 kilo ben afgevallen. Daarom raad ik dit dieet niemand aan. Maar toch veel succes voor iedereen die er aan begint! – Caroline
Kosten van het Thonon dieet
De kosten van het Thonon dieet zijn betaalbaar. Je hoeft geen speciale voedingsproducten te kopen en zit ook niet vast aan een duur maandelijks abonnement.
Alles wat je nodig hebt aan voedingsmiddelen kun je in de lokale supermarkt vinden. Daarbij eet je ook nog eens veel minder, dus zal je in de praktijk minder geld kwijt zijn aan boodschappen.
Kortom, voor het geld hoef je dit dieet niet te laten staan.
Conclusie Thonon dieet
Er zijn verschillende manieren om af te vallen. Sommige zijn gezonder dan andere.
Het Thonon dieet streeft naar gewichtsverlies in een relatief korte periode van tijd. Voor mensen die het dieet hebben weten vol te houden, zal dat ook in de meeste gevallen zijn gelukt. Het is dus geschikt voor iedereen die in korte tijd – om wat voor reden dan ook – wil afvallen. Maar tegen welke prijs?
Want hier stopt het verhaal helaas niet. De waarheid is dat er geen radicale oplossing bestaat voor succesvol gewichtsverlies.
Degenen die zijn afgevallen hebben vaak moeite om de verloren kilo’s af te houden wanneer het crash dieet is afgelopen. Op het moment dat je weer normaal gaat eten, krijgt je lichaam de kans om gemiste voedingsstoffen weer aan te vullen en vast te houden.
Een ander punt is dat het dieet erg ingrijpend is en mentaal zwaar kan zijn om vol te houden. Een extreem calorietekort heeft invloed op de stemming en je dagelijks functioneren.
Ik adviseer je daarom om maximaal 30% onder jouw dagelijkse calorieverbruik te gaan zitten als je op een gezonde en verantwoorde manier wilt afvallen.
Meer dan 30% van je dagelijkse energiebehoefte schrappen komt neer op een crashdieet, terwijl afvallen bij een kleiner percentage soms (te) langzaam gaat.
Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?
Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt
Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?
Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.
Je zal het volgende ontdekken:
- Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
- Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
- Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
- Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt