846

Zo Kun Je Snel Afvallen met Touwtje Springen + Schema

Touwtje springen is een laagdrempelige sport waarmee je veel calorieën kunt verbranden en waarbij je veel spieren in je lichaam gebruikt.

Met touwtje springen kun je door een kleine investering in tijd het sporten effectief inzetten om af te vallen.

Het is niet voor niets dat topatleten vaak touwtje springen onderdeel maken van hun trainingsroutine. Het is een zeer intensieve sport en een goede manier om de spieren los te maken.

Vergeet de sportschool en hanteer een goed trainingsschema om touwtje springen in te zetten om je streefgewicht te halen. Ik zal jou de beste tips geven!

Inhoud van dit artikel

Video: 5 minuten workout touwtje springen

Wil je direct aan de slag met een goede workout voor touwtje springen? Bekijk dan onderstaande video en doe direct mee!

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Wat maakt touwtje springen een goede manier om af te vallen?

Touwtje springen is een activiteit die niet alleen geschikt is voor ontspanning, maar ook voor een goede workout en cardiovasculaire training, vergelijkbaar met joggen of fietsen.

Zelfs in kortere tijd is touwtje springen even effectief als joggen: 10 minuten touwtje springen blijkt even effectief te zijn als 30 minuten joggen (bron).

Het  is een zeer intensieve manier van bewegen. Het is zeer vermoeiend om steeds de kleine sprongetjes te maken.

Het voordeel van deze sport ten opzichte van veel andere sporten is dat je bijna alle spieren in je lichaam gebruikt. Bij het hardlopen gebruik je hoofdzakelijk de beenspieren.

Een studie uit 2006 wees uit dat jonge vrouwen die wekelijks drie keer per week tien herhalingen deden springen (zo hoog als ze konden) voor zes maanden lang, de botdichtheid in zowel hun benen als in de onderrug verbeterden (bron).

Het is een manier van sporten die eenvoudig in te plannen is in je dagschema.

Toch moet je niet denken dat een paar keer per dag een paar minuten touwtje springen de juiste training is. Je kunt je het beste houden aan een strak trainingsschema.

Verderop in dit artikel zullen wij een effectief trainschema bespreken.

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen?

Calorieën verbranden met touwtje springen per 15 minutenEen paar minuten touwtje springen kost je veel energie (bron). Het kan dus niet anders dan dat je veel calorieën verbrandt.

In een interview met WebMD zegt Peter Schulman, cardioloog en hoofddocent aan de Universiteit van Connecticut Gezondheidscentrum, dat “touwtje springen zeker goed is voor het hart. Het versterkt het boven en onderlichaam en je verbrandt er in korte tijd veel calorieën mee, maar andere overwegingen bepalen of het geschikt is voor een persoon. (bron)”

Touwtje springen is bovendien minder tijdrovend dan hardlopen of joggen.

In een studie werden 92 mannelijke studenten in twee groepen verdeeld. De eerste groep deed aan touwtje springen voor 10 minuten per dag, de andere groep deed dagelijks 30 minuten joggen. Na zes weken deden de mannen een fitheidstest. Beide groepen zagen een gelijk niveau van verbetering. Dat betekent dat 10 minuten touwtje springen per dag net zo efficiënt is als dagelijks joggen om de cardiovasculaire conditie te verbeteren (bron).

Het aantal calorieën dat je verbrandt is voor een groot deel afhankelijk van je lichaamsgewicht. Iemand met een gemiddeld gewicht kan met touwtje springen ongeveer 125 calorieën verbranden in slechts tien minuten (bron).

Dit aantal calorieën verbranden ga je bij de meeste andere sporten niet behalen.

Bij welke diëten kun je touwtje springen inzetten?

Bij sommige diëten is het niet verstandig om intensieve sporten te beoefenen. Bij alle diëten die onder de noemer crashdieet vallen moet je voorzichtig zijn. Je krijgt namelijk te weinig energie binnen om je lichaam te zwaar te belasten. Je lichaam moet brandstof hebben om energie te kunnen produceren.

Het lichaam heeft ook voedingsstoffen nodig om na het sporten weer te herstellen van de inspanning.

Met een crashdieet krijg je überhaupt te weinig eten binnen, dus kan het lichaam moeilijk herstellen van de krachtsinspanning.

Het gevolg? Je kunt dagenlang spierpijn houden en zelfs spiermassa verliezen. Wil je wel sporten naast een crashdieet? Kies in ieder geval voor een niet te intensieve sport.

De meeste andere diëten zijn juist goed te combineren met actief sporten. Touwtje springen is één van de beste sporten om het diëten mee te ondersteunen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Waarom is touwtje springen de ideale sport in combinatie met afvallen

Niet iedereen heeft zin om een paar keer in de week naar de sportschool te gaan om oefeningen te doen. Ook door schaamte is het vaak een grote stap om te zetten.

Hetzelfde geldt voor zwemmen en hardlopen. Touwtje springen kun je gewoon in je eigen huis doen en in je eigen tempo. Daarnaast is natuurlijk ook de intensiteit van de sport een belangrijk voordeel van deze sport.

Doordat je ook je spiermassa in moet zetten, zul je eenvoudiger afvallen met het touwtje springen. Een leuke afwisseling is touwtje springen en hoelahoepen voor vetverlies.

Door een sport te beoefenen waarbij je jouw spieren zwaar moet belasten, zorg je ervoor dat je spiermassa behouden blijft. Zorg er ook voor dat je voldoende hoogwaardige eiwitten neemt.

Voordelen van touwtje springen als sportactiviteit

De voordelen van het touwtje springen in combinatie met de wens om af te vallen zullen wij kort voor jou op een rijtje zetten:

 • Voordeel # 1: Intensief – Het is een intensieve sport die ook de spiermassa belast.
 • Voordeel # 2: Goedkoop – Het is goedkoop in vergelijking met veel andere sporten.
 • Voordeel # 3: Gewoon thuis – Je kunt gewoon thuis sporten en het is dus eenvoudiger in te plannen. Het kost maar weinig ruimte in je huis.
 • Voordeel # 4: Je houdt het binnenskamers – Je hoeft niet naar een sportschool of naar een zwembad. In je privé omgeving kun je werken aan je conditie en je gewicht.

Een studie onder jonge voetballers vond dat kinderen die touwtje springen hadden opgenomen in hun routine, een betere balans en motorische coördinatie hadden dan de kinderen die alleen hun voetbaloefeningen beoefenden (bron).

In een andere kleine studie zagen vrouwen die touwtje sprongen voor vijf minuten per dag gedurende 5 weken, een verlaagde hartslag, een verhoogde zuurstofopname en een verbeterde fysieke belastbaarheid met 25% (bron).

Deze onderzoeken laten zien dat normale mensen aanzienlijke voordelen kunnen ondervinden van een vorm van lichaamsbeweging die weinig tijd én geld kost.

Touwtje springen heeft als sportactiviteit ook nadelen

Er zijn veel voordelen, maar zeker ook nadelen te noemen. Het is bijvoorbeeld niet een sport die voor iedereen geschikt is. Het is een zware belasting van bijvoorbeeld de knieën (bron).

Mensen met veel overgewicht zullen er moeite mee hebben om het touwtje springen meerdere minuten achter elkaar vol te houden.

Hieronder nog 3 mogelijke nadelen van deze sport:

 • Nadeel # 1: Je moet zelf de motivatie kunnen opbrengen – In teamverband sporten heeft als voordeel dat je een stok achter de deur hebt. Je kunt het team niet laten zitten en wat vaak ook meespeelt is het feit dat je er al voor betaald hebt.
 • Nadeel # 2: Kan blessuregevoelig zijn – Bij het touwtje springen kunnen je knieën en je enkels zwaar belast worden. Zodra je hier last van krijgt moet je overstappen naar een andere sport.
 • Nadeel # 3: Mogelijk te intensief voor sommigen – Het sporten om een dieet te ondersteunen heeft als doel om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Daarnaast moet het ook motiveren om het diëten vol te houden. Indien je het touwtje springen te zwaar vindt, moet je ermee stoppen en kiezen voor een alternatieve (minder intensieve) sport.

Training voorbereiden en daarna langzaam opbouwen

Vaak wordt gedacht dat het afvallen met touwtje springen een kwestie is van gelijk op volle kracht beginnen. Het tegendeel is waar. Je moet eerst zorgen voor de juiste uitrusting. Vervolgens moet je de training langzaam opbouwen.

Wat heb je nodig om serieus te beginnen met touwtje springen?

Afvallen met touwtje springen moet je ook weer niet te lichtzinnig over denken. Om af te kunnen vallen met touwtje springen moet je het wel serieus aanpakken. Je moet degelijke sportschoenen kopen die je knieën en enkels kunnen ontlasten. Je moet een ruimte creëren in je huis waar je de trainingen kunt afwerken.

Daarnaast moet je een springtouw hebben met een goede grip. Om de trainingen vol te kunnen houden zal het helpen om er muziek bij af te spelen.

De beste touwtje springer in de wereld!

Trainingsschema voor het touwtje springen

Vergelijkbaar met het hardlopen, moet het touwtje springen ook langzaam worden opgebouwd. Je lichaam moet namelijk wennen aan de belasting.

Ook als je de conditie goed is, moet je het trainingsschema toch langzaam opbouwen. In totaal bouw je het trainen in 6 weken op. Sneller kan, maar dan heb je een grotere kans op blessures.

 • Trainschema week 1: Dagelijks 2 keer 1 minuut touwtje springen. Dit doe je met de zogenaamde speed step. Dat wil zeggen dat je niet springt maar een lopende beweging maakt (zie foto hieronder)
 • Trainschema week 2: Nu 2 keer per dag 2 minuten. Je kunt nu ook overstappen naar het springen, dus nu springen in plaats van een lopende beweging
 • Trainschema week 3: 2 keer per dag 4 tot 6 minuten
 • Trainschema week 4: Je kunt nu proberen om het 10 minuten achter elkaar vol te houden
 • Trainschema week 5: Uitbouwen naar 15 minuten achter elkaar. Doe dit niet 7 dagen in de week. Bouw rustdagen in
 • Trainschema week 6: In de laatste week van het opbouwen 2 of 3 keer in de week 20 minuten.

Kiezen voor interval trainingen

Je kunt het touwtje springen nog effectiever inzetten om nog sneller af te vallen. Dit doe je door interval trainingen. 45 seconden intensief touwtje springen gevolgd door 30 seconden rust. Beginners kunnen er beter voor kiezen om 30 seconden intensief te springen gevolgd door 30 seconden rust.

Door de inspanning opgevolgd door rust zal je lichaam sneller een betere conditie opbouwen en sneller lichaamsvet verbranden.

Video: 5 Minuten Workout Touwtje Springen voor Vetverbranding en Conditie

Alternatieve sporten om mee af te vallen

Bij het sporten om af te vallen is het belangrijk dat je plezier beleeft aan het sporten.

Vind je touwtje springen niet leuk? Of is het bijvoorbeeld een te zware belasting voor je knieën of enkels, kies dan voor een alternatieve sport. Zwemmen, fietsen of stevig doorwandelen is minder belastend voor het lichaam.

Het grote voordeel van deze vormen van fysieke activiteit is dat je de intensiteit zelf in de hand hebt. In plaats van fietsen kun je ook kiezen voor een hometrainer of een vergelijkbaar toestel thuis.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

38 reacties op dit artikel

 • Uit ervaring kan ik aanraden dat een goed touwtje het veel leuker, makkelijker, maar niet minder zwaar/intensief maakt!

  Sebastien Hoek
  • Hier sluit ik mij helemaal bij aan! En het is echt een plezierige manier om mee af te vallen. Op zoek gaan naar een goed – en leuk! – touwtje zorgt bij mij ook voor meer motivatie. Koop desnoods een paar verschillende touwtjes en zorg zo voor afwisseling als dat het leuker voor je maakt. ;)

   Melissa
 • Ik ben nu een aantal maanden bezig met touwtje springen als methode om af te vallen. Het werkt niet alleen heel goed (ik ben van 74 kilo naar 69 kilo gegaan), maar ik vind het ook echt heel erg leuk om te doen! Ik kan even mijn stress van een zware werkdag ‘eruit’ springen, en tegelijkertijd kan ik samen een activiteit ondernemen met mijn dochtertje van 7. Ook voor haar is het gezond en ze vindt het heel leuk dat mama met haar meedoet. Aanrader!

  Marieke
  • Ja ik spring ook altijd met mijn dochter of mijn zus. Zij willen ook graag afvallen en /of in beweging blijven en touwtje springen is echt een superoplossing. Ben ook heel blij dat ik nog wat meer tijd door kan brengen met mijn dochter zo (ze is 17). geniet van deze momenten met je kleine meid, voor je t weet is ze bijna volwassen!! groetjes Margriet

   Margriet Dekker
 • Ik vroeg mij af… Wat gebeurt er met mijn lichaam als ik het doordat ik het druk (ben bedrijfsmanager) heb even een week niet echt veel kan doen? En kan ik het touwtje springen dan weer gemakkelijk oppakken daarna? Of moet ik het weer rustig aan opbouwen? Mvg, Petra

  Petra
  • Ik ga ook wel eens op vakantie en dan sport ik even wat minder.. maar daarna pak ik het wel weer op. Mijn conditie is dan (ligt er aan hoe lang ik weg ben geweest) soms ietsjes minder, dus dan bouw ik het idd weer iets langzamer op. Maar ik begin niet weer helemaal aan het begin! Zo slecht is je conditie echt niet weer na een weekje stoppen. Gewoon weer oppakken maar wel met mate

   Dirk-Jan
  • Dat is gemakkelijk weer op te pakken. Je lichaam verliest niet zo maar de kracht en conditie in een week, met name als je gezond eet.

   De kans is zelfs groot dat je na een week zelfs nog beter bent in het touwtje springen omdat je lichaam geheel is hersteld van de trainingen en op volle kracht is.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • ahh, top! Dat is heel goed om te horen :)

    Petra
 • Is het ook aan te raden voor een vrouw van 64? Ik ben nog niet zoo oud, maar ik merk wel dat mijn botter minder zijn dan ze ooit geweest zijn, dus ik ben bang dat touwtje springen problemen voor mij zal opleveren voor mijn botten. Kunt u daar misschien iets meer over vertellen of is dit buiten uw expertise? Alvast bedankt, groetjes Brigitte

  Brigitte van Kester
  • Hoi Brigitte,

   Mijn moeder is 69 en die doet het ook! Ze is overigens wel over de hele linie heel sportief (fietsen, wandelen, tennissen, pilates, yoga en skiën). Maar het bevalt haar heel goed.
   Ik denk dat je goed naar je lijf moet luisteren.

   Groet Maaike

   maaike
 • Ik dacht altijd dat touwtje springen iets heel kinderachtigs was, en snapte al niet waarom al die volwassenen dat deden. Maar nu begrijp ik het, het is heel goed voor je! Handig ook samen met een dieet, ik ga er gelijk mee beginnen :)

  Iris
 • ik vind toutje springen met mijn moeder heel erg leuk en het is goed afvallen

  peopjes
 • Touwtje springen! Dat ik daar nog nooit aan gedacht heb! Het is inderdaad echt een hele goedkope manier om te sporten want je hebt niets extra nodig behalve dat touw en dat kost een paar euro. En sportkleren natuurlijk maar die heb je vast toch al. Nu zit ik alleen nog met één probleempje.

  Ik probeer al een paar jaar om af te vallen met sporten. Ik heb van alles geprobeerd, zwemmen, hardlopen, tennis, aerobics, sportschool – maar het lukte steeds niet. En dat komt denk ik door mijn lage motivatie. Het lukte me maar niet om alles lang vol te houden. Na een tijdje vond ik de sport gewoon saai worden en dan deed ik het niet meer. Nu ben ik bang dat ik dat met touwtjespringen ook krijg. Het is al niet heel spannend dus hoe zorg ik dat het leuk blijft. Of denk jij dat het aan iets anders ligt dat ik niet aan het afvallen ben?

  Groetjes,

  Karin

  Karin
  • Misschien muziek?

   Anoniem
  • Hoi Karin. Afvallen is voor 80 % je voeding.

   Wilma
  • Hoi Karin.
   Koop bij action een kettlerbel van 4 kilo(4 euro) .kijk op youtube voor beginners,dit heb ik ook gedaan,4 maanden lang met 4 kilo.
   Nu heb ik 1 gekocht van 6 kilo, hoop over een half jaar 1 van 8 kilo te doen.
   Je kunt het lekker thuis doen wanneer je zin hebt,doe het om de dag,zo heeft je lichaam tijd om te herstellen. Resulaat een mooie platte buik,gespierde armen en benen en een slanke taile,en dat voor 4 euro.
   Veel plezier .

   Greetje P.B.
 • Leuk idee zeg dat touwtjespringen! Ik neem aan dat je het wel moet afwisselen met andere oefeningen? Anders is het wel heel saai om in die laatste week alleen maar een kwartier touwtje te springen hahaha

  Hanna
  • Hoi Hanna, ik spring nu een half uur per keer. Wat het voor mij leuk houd is sprongen tellen tot je fout gaat en dit steeds probeert te verbeteren. Een soort competitie met jezelf.

   Groetjes Annelie

   Annelie
  • Touwtjespringen is gewoon geweldig; profboksers doen dit zeer intensief vooral om op gewicht te komen wanneer ze “erover” zijn en snel droge spiermassa willen voor bijvoorbeeld een gewichtsklasse willen dalen…
   Het woord saai heb ik enkele malen gezien en ik vind dit persoonlijk niet kunnen of fout; het kan misschien wel zo eruitzien MAAR dan kan het zijn dat de persoon in kwestie niet echt ermee begaan/ gemotiveerd is…
   Het lichaam is een state of the art prachtmachine én daarvoor moet je het doen… hou van uzelf, uw workout en uw doelen; vergeet daarbij niet dat pijn en afzien tijdens het trainen de “chemie” is tussen uw ziel & lichaam…
   Doorgaan tot u uzelf vindt bij ‘n bepaald ritme én dit zonder te veel haperingen/ blokkeringen!
   Dit kan een vorm van saaiheid zijn wanneer men het niet langdurig kan uitoefenen!
   Bij de eerste vorm van langdurig “kunnen” springen waarbij er pijn, zweet & hitte wordt gegenereerd tot aan de 2de adem, en er eens voorbij dan katapulteert uw lichaam én ego naar steeds omhooggaande grenzen‼️‼️‼️
   Touwtjespringen gaat uw motoriek, balans, kracht én snelheid boosten wat u dan weer een extra zelfvertrouwen zal schenken hetgeen u daarna aan zal zetten om ook dan gezonder te eten én leven: GEWOON DOEN‼️‼️‼️‼️

   Beire
 • Hallo,

  Is het de bedoeling dat je bv een half uur lang snel achter elkaar springt?

  Of mag je ook rustig aan springen maar dat je wel meer springt? Of helpt het dan niet om uiteindelijk af te vallen??

  Macy
 • Hoi Marcy
  Ik heb ergens gelezen voor afvallen dat je normale tempo moet springen voor afvallen.
  En voor conditie opbouwen je steeds sneller gaat springen.
  Het staat ergens op internet bij ,is touwtje springen gezond.

  Greetje P.B.
  • Hoe kan ik het snelst 5 kg kwijtraken? Ik ben 170 cm lang en weeg 75 kg. (22 jaar oud) Ik zou graag naar de 70 willen! Gezond eten ben ik al mee bezig en drink alleen maar water.

   Emily
 • Ik ga het ook maar es proberen ik ben 1.70 lang en weeg 112 kilo. Dieet helpt bij mij niet. Ik ben benieuwd of dit wel gaat bijdragen.

  Simone
  • Beste Simone,
   Wanneer jij echt 112 kilo bent, dan is een andere sport (wandelen of zwemmen) beter voor jouw lichaam.
   Touwtje springen kan (zeker als je ‘een pondje extra’ meedraagt) zeer belastend zijn voor je knieën.
   Het is maar een tip!

   Niels
 • Hoelang duurt het ongeveer ( als je net begint met touwtje springen) voor je goede conditie krijgt ? Als je conditie niet op en top is.

  Esther
 • Having read this I believed it was really enlightening.
  I appreciate you taking the time and effort to put this informative article together.
  I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worthwhile!

  AC Milan tröja

  Ernestina
 • Hallo meiden,

  Ik ben een fanatieke sportvrouw van 59 jaar, ik ren regelmatig middellange afstanden hard en heb een enkele keer touwtje gesprongen, je heb niet alleen een touw nodig maar goede sport(hard)schoenen met een demping, want ieder keer als je de grond raakt is het 4 maal je gewicht, anders raakt je gauw geblesseerd.
  Ik las steeds over alleen maar een touw, maar schoenen zijn evengoed belangrijk.
  Even over het afvallen, een tip! begin de dag op nuchter maag halve citroen met lauw water, drink met een rietje en je maag gaat ervan krimpen en verbrandt vet eet na half even niks, zodat de citroen ze werk kan doen. Dit is mijn ervaring!
  Ik hoop dat jullie wat aan deze informatie hebben.
  Groet Shantie

  shantie
 • Er staat Speelstep, zie foto hieronder, maar ik zie daar geen foto

  Linda
 • Ik vind dit artikel heel interessant en motiverend!
  Wou wel even kwijt dat ik het niet eens ben over het ‘gewoon’ in je huis touwtje te kunnen springen.
  Natuurlijk ‘kan’ dat wel, maar zeker wanneer je (zoals ik) op een verdieping woont, denk ik niet dat de buren je dat in dank afnemen..

  Nathalie
 • Hi,
  Ten eerste, wat een goede informatieve site hebben jullie! Dank daarvoor.
  Ik wilde even wat vragen over het schema voor touwtjes springen. Ik die nu de interal (30/30 sec) en ben bijna klaar met mijn eerste week. Hoe lang raden jullie aan dit te doen voordat je over gaat op langere intervallen? En wat voor een interval training raden jullie aan bij 20 min touwspringen 3 x per week? 20 min aan 1 stuk of kleine pauzes tussendoor? Dit is me een beetje een raadsel.

  Alvast bedankt voor het meedenken!!

  Lysanne
  • Hoi Lysanne, dankjewel voor het compliment. Ik zou vooral naar je lichaam luisteren. Als je merkt dat je nog veel moeite hebt (ademhaling, hoge hartslag, spierpijn) om het niveau aan te kunnen, dan blijf je nog een weekje extra in het trainschema. Bij 20 minuten zou ik 4 kleine pauzes pakken tussendoor (dus 5 minuten, 20 seconden pauze, 5 minuten, etc.). Het aantal minuten achter elkaar touwtje springen kan je dan wekelijks verhogen met steeds kleinere pauzes ertussen. Uiteindelijk is het een kwestie van uitproberen en kijken wat voor jou het beste werkt. Succes!

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • Kun je het ook 1x per dag doen ipv 2 x per dag? Of is het echt aan te raden het over 2 momenten te verdelen?

  Lysanne
  • Het mag allebei. Ik zou het persoonlijk over twee momenten verdelen. Dit zorgt ervoor dat je de basissprong sneller onder de knie krijgt. Ook stimuleert het de vetverbranding.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • Hebben jullie advies wat voor springtouw ik het beste kan nemen?

  Maureen
 • Welke soort sportschoenen zijn geschikt voor het touwtjespringen? Moet ik schoenen hebben met een type zool, of maakt dat niks uit? Zolang het maar gewoon goede sportschoenen zijn?

  Lizzy
  • Hoi Lizzy, sportschoenen met een stevige zool en goede demping zijn geschikt voor touwtjespringen. Het is belangrijk om schoenen te hebben met ondersteuning en grip.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • Hallo, daar ben ik weer.
  Ik ben nu een maand bezig met touwtje springen en ik vind het erg leuk om te doen! Ik loop alleen nu tegen een probleem aan: ik ontwikkel steeds een shin splint. Dan neem ik weer rust tot de pijn weg is en dan begin ik weer voorzichtig opnieuw en dan komt het weer terug, ondanks dat ik, op aanraden van Oscar Helm, schoenen met demping gebruik. Ik probeer nu een andere schoen, de Fila disruptor sneaker, die hebben een dikkere stevigere zool die goed dempt, ik heb er zelfs een extra zooltje in gedaan. Maar het helpt niet, ook nu voel ik mijn scheenbenen weer. Doe ik misschien iets verkeerd? En zo ja, wat dan, en wat kan ik nog meer doen om overbelasting te voorkomen? Alvast bedankt! Groetjes Lizzy

  Lizzy
  • Beste Lizzy, goed om te horen dat je geniet van touwtje springen. Het is niet ongewoon dat je pijn aan je scheenbeen krijgt, ook wel bekend als ‘shin splint’. Shin splint is een veelvoorkomende blessure die optreedt bij hardlopers en mensen die vaak springen. Het kan het gevolg zijn van overmatige stress op de spieren, botten en weefsels van het onderbeen.

   Als je al schoenen met demping gebruikt en nog steeds last hebt van shin splints, kan het zijn dat je misschien iets verkeerd doet tijdens het touwtje springen. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en ervoor te zorgen dat je niet te veel druk op je onderbenen legt. Mogelijk moet je ook de intensiteit van je training geleidelijk aan opbouwen om overbelasting te voorkomen.

   Ik raad je aan om een ​​aantal dagen rust te nemen en te kijken of de pijn afneemt. Als de pijn aanhoudt, is het verstandig om een ​​afspraak te maken met een fysiotherapeut. Hij of zij kan je helpen de juiste techniek aan te leren en je adviseren over de beste manier om overbelasting te voorkomen. Blijf in de tussentijd luisteren naar je lichaam en forceer niets. Veel succes!

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )