964

10 Oorzaken van een Plotselinge Gewichtstoename Zonder Reden

Ben je plotseling aangekomen in gewicht zonder reden? En ben je op zoek naar de oorzaak of oorzaken van deze onverklaarbare en snelle gewichtstoename? Dan is dit artikel voor jou geschreven.

Aankomen in gewicht zonder aanwijsbare reden kan frustrerend en gevaarlijk zijn. Vooral als je niet weet waar je het probleem moet zoeken.

In dit artikel leer je 10 verborgen oorzaken die voor plotselinge gewichtstoename kunnen zorgen – en hoe je dit kunt oplossen.

Inhoud van dit artikel

Aankomen in gewicht zonder reden

Als je in korte tijd in gewicht bent aangekomen zonder aanwijsbare reden, dan is dit een reden tot zorg.

Het is verstandig om deze achterliggende oorzaak te vinden. Want alleen dan kan je het probleem ook oplossen.

Omdat er veel verschillende factoren zijn die kunnen bijdragen aan snelle gewichtstoename en vermoeidheid, is het niet altijd even duidelijk waardoor je bent aangekomen in gewicht.

In dit artikel ontdek je de 10 belangrijkste oorzaken van plotselinge gewichtstoename en leer je hoe je dit kan omkeren. 

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Oorzaak #1: je zit in de overgang (menopauze)

De overgang is een periode waar iedere vrouw mee te maken krijgt. Het kan enkele maanden duren, maar soms ook een paar jaar.

Het begint meestal in de veertig, hoewel het bij sommige vrouwen ook eerder of later kan beginnen (bron).

De menopauze is de periode NA de overgang. Een vrouw in de overgang is echter nog steeds vruchtbaar.

De menopauze betekent het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Vanaf dat moment wordt een vrouw dus ook niet meer ongesteld en raakt zwanger.

Een daling van de hormonen oestrogeen en progesteron doet zich voor tijdens de menopauze en veroorzaakt een aantal symptomen, waaronder een toename van buikvet (bron, bron).

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen rond de menopauze gemiddeld 2,5 kg aankomen in gewicht (bron). Voor vrouwen zonder overgewicht is extra beweging voldoende, voor vrouwen met overgewicht is een extra dieet nodig.

Het is belangrijk om te weten dat gewichtstoename door de overgang niet van de een op de andere dag plaatsvindt.

Je krijgt niet plotseling een paar kilo erbij als je menstruatie stopt. Vaak is de gewichtstoename geleidelijk.

Het voordeel hiervan is dat je er ook op tijd iets aan kunt doen. Pas op tijd je slechte eetgewoonten aan en ga meer bewegen om een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Verschillende studies laten zien dat vrouwen in de overgang baat hebben bij een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging. Het helpt om gewichtstoename te voorkomen en vermindert ook klachten zoals opvliegers en botontkalking (bron).

Oorzaak #2: je bent zwanger

Ben je als vrouw vruchtbaar en heb je last van gewichtstoename zonder aanwijsbare reden?

Schrik niet, maar het kan zijn dat je in verwachting bent.

Om er zeker van te zijn dat je zwanger bent (en voor je gemoedsrust) is het verstandig om eerst een zwangerschapstest te doen.

Die kun je eenvoudig bij iedere drogist kopen (of online bestellen).

Op het moment dat je zwanger raakt treden er veel fysieke en hormonale veranderingen op. Als je zwanger bent dan is het alleen maar goed dat in je gewicht aankomt.

Het vrouwelijk lichaam heeft voldoende vetreserves nodig voor de groei van het ongeboren kind. Ook bereidt het lichaam zich voor op borstvoeding door tijdens de zwangerschap wat vet op te slaan.

Gemiddeld komt een vrouw 1 tot 2 kg aan tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap en 0,5 kg per week tijdens de rest van de zwangerschapsduur.

Probeer in ieder geval nooit om gewicht te verliezen tijdens de zwangerschap! Dit kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Als je je zorgen maakt of je daadwerkelijk zwanger bent, neem dan contact op met je huisarts.

Oorzaak #3: slaapgebrek

We blijven allemaal wel eens iets te lang wakker.

Je wordt meegezogen in een spannend boek, kan maar geen genoeg krijgen van je favoriete serie of je partner zit op de praatstoel.

Het probleem is alleen dat je de volgende dag de man met de hamer op bezoek krijgt. Je hebt nog niet eens lunchpauze gehad en je ogen vallen alweer dicht.

Aan het einde van de dag ben je zo moe en heb je geen zin meer om te koken. Ook de sportschool sla je maar over. In plaats daarvan neem je een ongezonde snack en duik je op tijd je bed in.

Klinkt bekend?

Chronisch slaaptekort kan ongezonde gevolgen met zich meebrengen.

Een gebrek aan slaap kan leiden tot hormonale veranderingen en versterking van de eetlust, zelfs als je lichaam geen voeding nodig heeft.

Plotselinge gewichtstoename en vermoeidheid staan in verband met elkaar. Indien je last hebt van vermoeidheid, raad ik je aan om mijn boek Eeuwig Energiek te bekijken.

Als je lichaam te weinig slaap krijgt dan vermindert het vermogen van de vetcellen om goed te reageren op insuline met 30%.

Deze verstoring kan leiden tot gewichtstoename, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen veroorzaken (bron). Je kan ook aankomen omdat je meer honger hebt doordat je te weinig slaapt, en daardoor meer gaat eten (bron).

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Heeft slaaptekort invloed op hongerhormonen?

Twee andere hormonen die een belangrijke rol spelen bij vetopslag en vetverbranding zijn ghreline en leptine.

Beide hormonen zijn verantwoordelijk voor het beheersen van de eetlust en verzadiging. Ghreline stimuleert de eetlust waardoor je gaat eten en leptine onderdrukt de eetlust en is betrokken bij het energieverbruik. Onderzoek heeft aangetoond dat slaapgebrek het ghreline- en leptineniveau kan veranderen (bron).

Deelnemers die meededen aan een slaapstudie en slechts 6 uur slaap per nacht kregen gedurende twee weken, functioneerden even slecht als de groep die helemaal niet mocht slapen (bron).

Wat kunnen we hieruit concluderen?

 • Een nachtrust van 4 tot 6 uur is op de lange termijn slopend voor je lichaam, ondanks dat je het misschien niet meteen in de gaten hebt.

Om te vermijden dat je aankomt in gewicht zonder duidelijke oorzaak, is het belangrijk dat je minimaal streeft naar 7-8 uur per nacht.

Oorzaak #4: trage schildklier

Aankomen zonder reden is een veel voorkomend symptoom van een trage schildklier (hypothyreoïdie) (bron).

Een traag werkende is een aandoening waarbij de schildklier onder actief is en schildklierhormonen niet goed meer aanmaakt of afgeeft.

Mensen met een trage schildklier bewegen niet alleen minder omdat ze vermoeid zijn, het lichaam heeft ook te maken met een trage stofwisseling.

Wanneer je schildklierwaarden te laag zijn, verandert de stofwisseling en neemt de hoeveelheid energie af die je in rusttoestand gebruikt. Als gevolg hiervan heeft je lichaam de neiging om de overgebleven calorieën op te slaan als lichaamsvet.

Met name vrouwen moeten waakzaam zijn als ze te maken krijgen met een onverklaarbare gewichtstoename. Vrouwen hebben namelijk acht keer meer kans op het ontwikkelen van een schildklieraandoening dan mannen.

Een verstoring van de schildklierfunctie kan merkbare gezondheidsproblemen veroorzaken.

Denk dan aan symptomen zoals:

 • Zwelling in de nek (struma)
 • Haaruitval
 • Hartkloppingen
 • Concentratieproblemen
 • Droge huid
 • Vermoeidheid
 • Depressieve stemming
 • Verstoorde eetlust
 • Onregelmatige stoelgang
 • Onregelmatige lichaamstemperatuur
 • Gewichtstoename

Ook een dieet met weinig jodium- en seleniumrijke voeding verhoogt het risico op schildklieraandoeningen. De schildklier heeft zowel selenium als jodium nodig om voldoende schildklierhormonen te produceren (bron).

Als je last hebt van gewichtstoename, bekijk dan eerst of andere veranderingen in je levensstijl dit kunnen verklaren.

Als je ondanks een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging toch aankomt, neem dan contact op met een arts voor de juiste diagnose.

Oorzaak #5: emotie eten

Weight Watchers - Je mag alles eten

Klinkt de term emotie eten je bekend in de oren?

Dit is namelijk ook een veelvoorkomende oorzaak van snelle gewichtstoename.

Alhoewel heel veel mensen er last van hebben worden de gevolgen echter vaak gezien als ‘’onverklaarbaar aankomen’’.

Emotie eten is eten dat, zoals de naam al zegt, voortkomt uit emotie. Men ervaart een bepaald gevoel en is daardoor geneigd om meer te gaan eten.

In de meeste gevallen gaat het hier om een negatieve emotie, zoals eenzaamheid of verdriet.

De persoon voelt zich slecht, stressvol en gaat dat gevoel proberen weg te krijgen door veel te eten, vaak ongezonde dingen.

Stress als oorzaak van ongezonde voeding?

Stress kan ook het eetpatroon veranderen en bijdragen aan problemen als overeten en eetbuien (bron).

Of het nu gaat om stress op het werk of thuis: stress zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, waardoor de eetlust toeneemt (bron).

Een keer ongezond eten vanuit emotie is misschien niet erg, maar mensen die last hebben van emotie eten doen dit met regelmaat. In het bijzonder als je een stresseter bent, zal je sneller geneigd zijn om meer te eten en het gevoel hebben niet goed verzadigd te zijn (bron).

Wat kun je doen tegen gewichtstoename door emotie eten?

Wanneer jij denkt dat jouw snelle gewichtstoename het resultaat is van emotie eten, zijn er meerdere dingen die je daaraan kunt doen.

Een gezond eetpatroon en bijbehorende levensstijl aanhouden is natuurlijk de beste remedie.

Mindful eten is een eerste stap om emotie eten onder controle te krijgen. Bij deze methode draait het erom dat je jezelf meer bewust maakt van je eetgewoontes zodat je meer inzicht krijgt in wat je precies eet.

Dit klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel om hier mee te beginnen.

Probeer de eerstvolgende maaltijd eens ruim de tijd te nemen voor het eten. Zorg ervoor dat je rustig zit, niet gestoord wordt en optimaal kan genieten.

Eet langzaam, kauw goed en geniet zoveel mogelijk van je eten. Wanneer je dit doet, zal je niet alleen meer van de smaak en geur, maar ook eerder verzadigd raken.

Het menselijk brein geeft namelijk pas na 20 minuten eten een signaal af dat het genoeg eten heeft.

Oorzaak #6: candida infectie

Worstel je met plotselinge gewichtstoename?

Het kan zijn dat er meer aan de hand is dan te veel eten of te weinig lichaamsbeweging.

In het menselijk lichaam leven vele soorten schimmels en gisten, waaronder de gist Candida Albicans.

Deze veelvoorkomende gistsoort leeft normaal gesproken in het maagdarmstelsel en andere delen van het lichaam, zonder gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Maar een disbalans in het darmmicrobioom (darmflora) kan tot overgroei leiden.

Soms kan een bacteriële overgroei in de darm leiden tot vermoeidheid, een opgeblazen buik, onregelmatige stoelgang en zelfs gewichtstoename. Een belangrijk deel van ons immuunsysteem bevindt zich onze darmen (bron).

De gezondheid van je spijsverteringsstelsel is sterk afhankelijk van een gezonde balans tussen goede en slechte bacteriën die in je darmen leven.

De goede bacteriën die in je darmen leven zijn belangrijk voor de spijsvertering, omdat ze zich voeden met vezels en sommige suikers.

Wanneer de bacteriën in je darm uit balans raken, kun je last van spijsverteringsproblemen krijgen, zoals constipatie diarree, misselijkheid, gasvorming, krampen en een opgeblazen gevoel. Dan kan een darm reiniging met natuurlijke middelen verlichting geven.

Hoe kun je een Candida infectie kunt behandelen

De beste manier om candidose te behandelen en terugkerende infecties te voorkomen, is om de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Het voedsel dat je eet, speelt een belangrijke rol bij het in evenwicht houden van “goede” en “slechte” bacteriën in je darm.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die de goede bacteriën in het maagdarmstelsel stimuleren om te groeien en de groei van een Candida infectie remmen.

Van de volgende voedingsmiddelen is aangetoond dat ze kunnen helpen om candida te bestrijden:

 • Komboecha: een heerlijk drankje dat rijk is aan theepolyfenolen en azijnzuur, waarvan is aangetoond dat ze de gist Candida doden in reageerbuis experimenten (bron).
 • Probiotica: probiotica zoals Lactobacillus kunnen Candida-groei verminderen en het maagdarmstelsel beschermen tegen infecties (bron).
 • Curcumine: reageerbuis experimenten laten zien dat curcumine schimmels kan doden, of gisten, of candida-infectie, of op zijn minst de groei ervan kan verminderen (bron, bron).

Oorzaak #7: je bent meer koolhydraten gaan eten

Ongezonde voedingskeuzes kunnen ervoor zorgen dat je te maken krijgen met snelle gewichtstoename. En dit gaat sneller dan je denkt.

Ongezond voedsel bevat veel geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers en transvetten. Hoewel het goed smaakt brengt het je gezondheid in gevaar.

Elke gram koolhydraten bevat 4 calorieën. Het lijkt niet veel, tenzij je stilstaat bij het aantal koolhydraten in sommige voedingsproducten.

Een plakje cake van 70 gram bevat 311 calorieën en 33 gram koolhydraten. Een calorieoverschot ligt met ongezonde voedingsmiddelen op de loer.

Geraffineerde koolhydraten beïnvloeden sterk de bloedsuikerspiegel.

Hoe hoger de bloedsuikerspiegel piekt, hoe meer insuline wordt aangemaakt, hoe meer kans op vetopslag.

Het eten van veel koolhydraten zorgt er ook voor dat er meer vocht wordt vastgehouden. Zodra koolhydraten zijn omgezet in glucose, wordt glucose vervoerd naar de cellen die het nodig hebben voor energie.

Als de bloedsuikerspiegel te hoog is wordt glucose in de lever als glycogeen opgeslagen. Het lichaam kan slechts een beperkte hoeveelheid glycogeen opslaan.

Elke gram glycogeen die in je lichaam wordt opgeslagen, is gehecht aan bijna 3 gram water. Dus zodra je in korte tijd flinke hoeveelheden koolhydraten naar binnen werkt en je glycogeenvoorraden vult, kan je je lichaamsgewicht met wel 2 kg verhogen (bron).

De meest voor de hand liggende manier om gewichtstoename te voorkomen is door simpelweg minder koolhydraten te eten.

 • Met een koolhydraatarm dieet beperk je vooral bewerkte koolhydraten en worden deze gedeeltelijk vervangen door vetten en eiwitten.

Omdat je minder koolhydraten eet, gaat je lichaam geforceerd vetten verbranden. Voor deze aanpassing heb je 1 tot 2 weken nodig.

Oorzaak #8: je neemt medicijnen

Een ongelukkig neveneffect van sommige medicatie is gewichtstoename.

Sommige medicijnen kunnen zorgen voor snelle gewichtstoename. Maar in andere gevallen kom je geleidelijk aan in gewicht.

Plotselinge gewichtstoename door medicijnengebruik is afhankelijk van een aantal factoren. Het ligt aan het geneesmiddel, jouw leeftijd en of je andere medische aandoeningen hebt.

Wat veroorzaakt gewichtstoename bij medicijngebruik?

Gewichtstoename door medicijnen kan vele oorzaken hebben. Sommige medicijnen kunnen je eetlust stimuleren. Hierdoor eet je meer calorieën dan je nodig hebt en kom je aan in gewicht.

Andere geneesmiddelen kunnen de stofwisseling beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam calorieën in een langzamer tempo verbrandt en meer energie opslaat als vet.

Als je door een medicijn kortademig wordt kan dit ook invloed hebben op je dagelijkse beweging. Een moeizame ademhaling stimuleert niet om naar de sportschool te gaan of een paar kilometer te hardlopen.

Voor sommige medicijnen weten onderzoekers niet precies wat de gewichtstoename veroorzaakt.

Hieronder zie je geneesmiddelen waarvan is vastgesteld dat ze gewichtstoename kunnen veroorzaken:

 • Medicatie voor diabetes (insuline)
 • Anticonceptie met hormonen (‘de pil’) (bron)
 • Medicatie tegen depressie
 • Medicatie tegen psychose
 • Medicatie tegen epilepsie
 • Bètablokkers (bloeddrukverlagende medicijnen)
 • Prednison (en corticosteroïden) (bron)
 • Medicatie tegen allergieën (antihistaminica) (bron)

Neem daarom altijd contact op met je huisarts als je denkt dat jouw medicatie gewichtstoename veroorzaakt. Maar stop nooit op eigen houtje met medicijnen.

Het kan ook zo zijn dat sommige mensen gewichtstoename ervaren na het begin van een medische behandeling, simpelweg omdat ze zich beter voelen en meer gaan eten.

Anticonceptiepil

Het is algemeen bekend dat de pil voor gewichtstoename bij vrouwen zorgt.

Het kan zijn dat sommige vrouwen die de combinatiepil slikken enige gewichtstoename ervaren door het vasthouden van vocht. Als er sprake is van gewichtstoename, is deze meestal tijdelijk en verdwijnt deze binnen 2 tot 3 maanden.

Vermoedelijk zijn ook andere factoren verantwoordelijk voor het dikker worden zonder reden tijdens het slikken van de pil.

Het zijn met name jonge vrouwen (studenten) die de pil slikken. Studenten leven vaak enorm ongezond. Ze eten weinig groenten en fruit, roken massaal en gaan zich te buiten aan alcohol.

Bovendien is weinig beweging en veel zitten slecht voor je gezondheid (bron). Ook ervaart deze groep veel keuzestress en prestatiedruk wat niet bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

Oorzaak #9: je ervaart te veel stress

Ben je vaak gestrest, moe en heb je last van gewichtstoename zonder aanwijsbare reden? Het kan zijn dat je cortisolspiegel de pan uit rijst!

Cortisol wordt vaak het stresshormoon genoemd omdat het één van de belangrijkste hormonen is die wordt vrijgegeven wanneer we onder enige vorm van druk staan en onze evolutionaire ‘vecht of vlucht’ reactie in versnelling komt.

Feitelijk gezien is cortisol is een anti-stresshormoon omdat het probeert de schade die stress toebrengt zoveel mogelijk te beperken. Dit hormoon leidt met name tot vetopslag rond de buik (bron) én zorgt voor meer eetlust (bron). Dat is dus dubbel vervelend!

Veranderingen in eetlust komen vaak voor in tijden van stress. Verschillende onderzoeken hebben het verband aangetoond tussen stress en veranderingen in eetlust en lichaamsgewicht.

In een studie onder meer dan honderd mensen bleek stress ervoor te zorgen dat mensen meer aten ondanks dat ze geen honger hadden (bron). Deze veranderingen in eetlust kunnen ook schommelingen in het gewicht veroorzaken tijdens stressvolle perioden.

Uit een studie onder meer dan 1300 mensen is gebleken dat stress zorgde voor nog meer gewichtstoename bij volwassenen die al last hadden van overgewicht (bron).

Hoewel deze onderzoeken een verband aantonen tussen stress en veranderingen in eetlust of lichaamsgewicht, kunnen ook andere factoren hierin een rol spelen.

Het goede nieuws is dat er veel natuurlijke manieren zijn om je cortisolwaarden onder controle te krijgen:

 • Eet gezonder
 • Zorg voor een goede nachtrust
 • Verwijder negatieve stoorzenders uit je leven
 • Doe een fysieke sport
 • Begin met meditatie (mindfulness oefeningen)

Oorzaak #10: je beweegt te weinig

Vandaag de dag brengen we meer tijd zittend door dan ooit tevoren.

Zitten is een standaard houding van het menselijk lichaam, en wanneer we werken, socialiseren, studeren of reizen, dan doen we dit vaak een zittende positie. Het is een tweede natuur geworden.

Maar heel gezond is een zittend leven niet. Het kan één van de redenen zijn waarom mensen te maken krijgen met plotselinge gewichtstoename.

Als je altijd een vrij actief leven hebt gehad en dit verandert plotseling in een zittend bestaan. Minder bewegen kan een belangrijke oorzaak zijn van plotselinge gewichtstoename (bron).

Wat denk je dan dat dit met je lichaam doet?

Zitten of liggen kost heel weinig energie en beperkt de calorieën die je kunt verbranden.

Gewichtstoename wordt veroorzaakt door:

 • Een verhoging van de dagelijkse calorie-inname (meer eten)
 • Een verlaging van het energieverbruik (minder bewegen)
 • Of beide

Uit onderzoek blijkt dat landarbeiders (mensen die in de landbouw werken) tot 1000 calorieën per dag meer verbranden dan mensen die hun werk zittend achter een bureau doorbrengen (bron).

Het zal je niet verbazen waar dit grote verschil mee te maken heeft. Landarbeiders zijn het grootste deel van hun tijd bezig met tillen, lopen en staan.

Hoe minder calorieën je verbrandt, des te groter de kans dat je aankomt. Onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen met overgewicht gemiddeld 2 uur langer per dan zitten dan slanke mensen (bron).

Video: Waarom Ben Ik Aangekomen? Redenen die vaak over het hoofd worden gezien

https://www.youtube.com/watch?v=Bb52HXqULEI&t

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

4 reacties op dit artikel

 • heb een vraag, ik eet koolhydraatarm, als ik alleen mager eet, en geen boter of olijfolie gebruik om mee te bakken dan val ik 1 kg per week af ongeveer.
  Als ik nu gezonde vetten eet, ( gerookte zalm, haring, olijfolie ) dan kom ik ongeveer 1/2 per week bij.
  Wat zou dat kunnen zijn, ik ben 52 jaar gesteriliseerd. Ik zit iedere ochtend 25 min op de hometrainer ( interval trainen) en ga nu weer 2 x per week naar de sportschool.
  6 jaar terug ben ik met dit koolhydratarme leefstyle 30 kg afgevallen toen at ik 600 gr. groenten lekker veel vlees en vis ook speklapjes en spekjes en brie. Vind het raar dat het nu niet meer lukt.
  Heeft u een tip voor mij?

  Gr. Erica

  Erica
 • Ik ben 53 jaar. Ik hou me heel goed aan de gezondheidsgeboden qua eten en bewegen. Ik kom sinds anderhalf jaar elk kwartaal wel een kilo aan. Ik ben nu al een half jaar nog strenger met eten en beweeg meer. Ik val niet af. Hoe zou dit komen?

  Daphne
 • Hallo ,ik heb alles overlopen en geen 1 van die dingen die jullie opnoemen is het probleem bij mij en toch blijf ik enorm veel verdikken
  Ik heb wel een traagwerkende schildklier maar neem mijn medicatie zoals het hoort
  Ben ten einde raad

  Jamie
  • Wat vervelend. In dit geval kun je het beste contact opnemen met je huisarts of behandelend specialist. Zij kunnen extra onderzoek doen.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )