1063

Hydrochloorthiazide Werking, Bijwerkingen, Ervaringen en Alternatief

Hydrochloorthiazide is een medicijn die de mens stimuleert om meer vocht uit te plassen.

In dit artikel zal ik bespreken hoe hydrochloorthiazide werkt en wat de bijwerkingen zijn. Tot slot leer je wat de alternatieven zijn voor mensen die dit medicijn moeten slikken.

Inhoud van dit artikel

Wat is hydrochloorthiazide?

Hydrochloorthiazide (HCT) is een diureticum en behoort tot de thiazide-plasmiddelen. Ze stimuleren de aanmaak van urine in de nieren. Dit zorgt ervoor dat er meer vocht wordt uitgescheiden, wat de bloeddruk verlaagt en het cardiovasculaire systeem ontlast (bron).

Artsen gebruiken het medicijn vaak voor:

 • Hoge bloeddruk: als je meer vocht verliest, heeft het bloed minder volume en daalt de bloeddruk.
 • Vochtretentie: vochtophoping in het lichaam als gevolg van hart-, lever- of nierziekte. Vochtretentie (oedeem) herken je onder andere aan gezwollen enkels, voeten en kortademigheid.
 • Hartfalen: hydrochloorthiazide verlaagt de bloeddruk en verbetert de pompkracht van het hart.

Zoals gezegd behoort hydrochloorthiazide tot de plaspillen. Deze pillen worden meestal in combinatie met een andere bloeddrukverlager voorgeschreven. Ze zorgen ervoor dat het lichaam, via de urine, vocht en mineralen afvoert. Er is dan minder bloed wat rondgepompt hoeft te worden zodat hier minder bloeddruk voor nodig is.

Hydrochloorthiazide wordt vaak gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen, onder de merknamen: Fortzaar, Cozaar Plus, Hyzaar, CoAprovel, Mylan, Exforge HCT, Actelsar HCT, Co-Diovan, Co-Renitec, Rasilez HCT, Teveten Plus en Converide.

Sinds eind 2018 wordt het hydrochloorthiazide met enige voorzichtigheid voorgeschreven omdat een Deens onderzoek heeft aangetoond dat mensen die langdurig hydrochloorthiazide gebruiken een verhoogde kans hebben op huidkanker. Volgens de onderzoekers maakt hydrochloorthiazide de huid gevoeliger voor (zon)licht (bron).

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoe werkt hydrochloorthiazide?

Hydrochloorthiazide wordt in Nederland en België vaak voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen. Het wordt ook gebruikt om vocht uit het lichaam te krijgen (oedeem) en voor hartfalen.

De werking van hydrochloorthiazide is gebaseerd op het blokkeren van een ionentransportkanaal in de nieren. Hierdoor verstoort het de zoutbalans en daarmee de waterhuishouding van het lichaam. Het blokkeren van deze transporteiwitten resulteert daardoor in een verhoogde wateruitscheiding (diurese).

Dit vermindert effectief het bloedvolume en de hoeveelheid water die zich in de weefsels ophoopt. Daardoor verlaagt de bloeddruk, waardoor het pompende hart wordt ontlast.

Na inname wordt hydrochloorthiazide meestal vanuit de darmen in het bloed opgenomen, waar ongeveer 75% na 2-5 uur wordt teruggevonden. Het ontwikkelt zijn effect in de tubulus, dat één tot twee uur na inname merkbaar wordt.

Ten slotte wordt de werkzame stof via de nieren met de urine uitgescheiden. Ongeveer 6-8 uur na inname heeft de helft van de werkzame stof het lichaam weer verlaten.

Wanneer wordt hydrochloorthiazide voorgeschreven?

Het diureticum hydrochloorthiazide wordt in verschillende situaties voorgeschreven:

 • Bij hoge bloeddruk (hypertensie)
 • Vochtophoping in het weefsel (oedeem)
 • Hartfalen
 • Hydrochloorthiazide wordt vaak gegeven in combinatie met andere geneesmiddelen die een meer gericht effect hebben op de onderliggende ziekte (bijvoorbeeld bij hartfalen samen met ACE-remmers). Dit versterkt het bloeddrukverlagende effect van hydrochloorthiazide.

Wat zijn de bijwerkingen van hydrochloorthiazide?

Medicijnen kunnen altijd bijwerkingen ervaren. Het verschilt per persoon in hoeverre deze bijwerkingen uitpakken. Al met al wordt hydrochloorthiazide meestal goed verdragen als het correct wordt gedoseerd.

Meer dan 1% (maar minder dan 10%) van de gebruikers ervaart:

 • Natriumtekort in het bloed
 • Kaliumtekort in het bloed
 • Magnesiumtekort in het bloed
 • Te veel aan calcium in het bloed

Andere vaak voorkomende bijwerkingen (1-10%) zijn:

 • Onderdrukking van de eetlust
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid (vanwege daling bloeddruk)
 • Vermoeidheid
 • Huiduitslag
 • Verhoogde bloedvetwaarden
 • Erectiestoornissen
 • Verhoogde drang om te urineren

De meeste mogelijke bijwerkingen zijn gebaseerd op verstoringen in de vocht- en elektrolytenhuishouding.

Dit hangt ook samen met het werkingsmechanisme van hydrochloorthiazide, dat een verhoogde uitstroom van urine veroorzaakt door het wegspoelen van elektrolyten in de nieren. Mogelijke gevolgen zijn spierkrampen, lage bloeddruk (hypotensie) en hoofdpijn.

Een compleet overzicht van de mogelijke bijwerkingen van hydrochloorthiazide vind je in de bijsluiter. Raadpleeg bij ernstige bijwerkingen onmiddellijk een arts.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Wanneer mag hydrochloorthiazide niet worden ingenomen?

Hydrochloorthiazide is niet voor iedereen geschikt. Dit geneesmiddel is niet geschikt voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Hydrochloorthiazide heeft als geneesmiddel een vochtafdrijvende en bloeddrukverlagende werking.

Als de natriumbalans in het lichaam al verstoord is, moet je het gebruik van hydrochloorthiazide eerst met je arts bespreken. Voorzichtigheid is ook geboden als je risico op diabetes verhoogd is.

Dit artikel heb ik speciaal geschreven voor iedereen die tips wilt om de bloeddruk om een natuurlijke wijze te verlagen.

Wees voorzichtig bij nier- en leverproblemen

Hydrochloorthiazide mag niet worden ingenomen als je een nier- of leverfunctiestoornis hebt. Dit vormt een risico op ophoping van hydrochloorthiazide in het lichaam.

Typische symptomen zijn een droge mond en ernstige dorst. Dit kan ook leiden tot een verdikking van het bloed (trombose).

Huidkanker

Deens onderzoek heeft aangetoond dat mensen die lange tijd hydrochloorthiazide hadden gebruikt, een verhoogd risico op huidkanker hadden.

Hydrochloorthiazide verhoogt de gevoeligheid van de huid voor zonlicht. Dit maakt het vatbaarder voor de schadelijke effecten van UV-straling.

Artsen informeren tegenwoordig gebruikers van hydrochloorthiazide over het mogelijke risico op huidkanker. Het is ook belangrijk op te merken dat het risico afhangt van het huidtype en andere factoren. Als je eerder huidkanker hebt gehad, moet je extra voorzichtig zijn.

Zwangerschap en borstvoeding

Hydrochloorthiazide wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Raadpleeg eerst je arts.

Dosering hydrochloorthiazide

Hoe wordt hydrochloorthiazide gebruikt? Volg altijd de richtlijnen en bijsluiter voor het gebruik van hydrochloorthiazide.

Hydrochloorthiazide wordt gewoonlijk ingenomen in pilvorm en moet in zijn geheel bij het ontbijt worden ingenomen met een glas water.

Het wordt één keer per dag ’s ochtends ingenomen. De onderhoudsdosering bij hoge bloeddruk ligt meestal tussen de 12,5 en 50 milligram.

Je arts zal beslissen welke sterkte je nodig hebt en hoeveel tabletten je moet innemen. Ben je een dosis vergeten? Neem dan contact op met je arts over wat je het beste kunt doen.

Hydrochloorthiazide kan duizeligheid veroorzaken. Ga niet autorijden als je deze bijwerking ervaart. Vermijd het drinken van alcohol tijdens de behandeling met dit medicijn

Eet ook voldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, zoals noten, bananen en groenten. Dit gaat een kaliumtekort tegen.

Interacties van hydrochloorthiazide met andere medicijnen

Andere medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met hydrochloorthiazide.

Normaal gesproken zal je arts het gebruik van hydrochloorthiazide controleren op interacties met andere medicijnen die je krijgt voorgeschreven. Maar het is verstandig om dit zelf ook in de gaten te houden.

Een wisseling geldt bijvoorbeeld voor de volgende medicijnen:

 • Bepaalde medicijnen voor diabetes
 • Medicijnen tegen jicht
 • Bepaalde medicijnen tegen kanker (cytostatica)

Diabetici moeten hun bloedsuikerspiegel regelmatig controleren wanneer ze hydrochloorthiazide gebruiken.

Waar is hydrochloorthiazide verkrijgbaar?

Hydrochloorthiazide is een medicijn dat uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar is. Het is gebruikelijk verkrijgbaar in tabletvorm in apotheken en online apotheken.

Ervaringen van hydrochloorthiazide gebruikers

Wat zijn de ervaringen met hydrochloorthiazide als bloeddrukverlagend medicijn?

Hieronder vind je meerdere reviews en ervaringen over hydrochloorthiazide op een rijtje:

Ik heb de hydrochloorthiazide in combinatie gehad met Lisinopril. Op zich werkte het goed, maar de mist in mijn hoofd werd langzaam erger. Vandaar uiteindelijk gestopt en alleen met Lisinopril verder gegaan. Maar dit alleen werkt niet tegen mijn hoge bloeddruk. Ik wil niet opnieuw starten met hydrochloor (bron)

Ontevreden van deze tablet ik slik dit een jaar de bloeddruk gaat heen en weer ik ben gestopt en gekeken op mijn bloeddruk meter en wat denk je mijn bloeddruk is beter dan met deze tabletjes ik ben een sporter ik rook en drink niet een gezond vermijd zo veel mogelijk zout ik ben 61 jaar sinds ik gestop ben met deze tabletjes voel ik mij 100% beter wat er verandert is ik heb geen piep met hardslag in mijn oor het is weg ik kan weer gewoon ademen niet alsof je keel dicht wordt geknepen met deze tabeletjes ik let op mijn voeding ik denk dat sommige artsen te gauw medicijnen voor schrijven aan de mensen het is troep de hydrochloorthiazide medicijnen (bron)

Ik houd geen vocht vast maar zweet overmatig. Daar zouden deze tabletten ook voor moeten helpen. Mijn bloeddruk is in de nacht helemaal perfect, maar overdag kent hij uitschieters. Dit om in de toekomst schade te voorkomen aan de nieren. Maar ja, in mijn geval is het middel erger dan de kwaal. Ik neem ze niet meer en ga op zoek naar een natuurlijk middel (bron)

Wat een vreselijk medicijn! Vanaf begin inname veel bijwerkingen: Pijn op de borst, hartkloppingen, zwetwn, zwelling buik, obstipatie. Eigenlijk alle bijwerkingen die bekend zijn van dit medicijn Heb hct 3 weken gebruikt, voor ik er zelf achterkwam wat de oorzaak was van mijn klachten. Voor mij geen aanrader! (bron)

Ik kreeg deze medicatie van de huisarts vanwege een hoge bloeddruk (140/ 100). In het begin voelde ik helemaal niks en dacht, appeltje eitje, totdat ik verder in de week kwam… De bijwerkingen begonnen met minder eetlust, deze kon ik nog makkelijk behappen. Op de 5e dag kreeg ik behoorlijk last van beven, rillingen, koude ledenmaten, hartkloppingen, een brok in mijn keel, hese stem, bloeddruk steeg naar 150/121 en ik had een verhoogd hartslag. Kortom 1 en al ellende. Huisartsenpost gebeld en die vertelde mij dat dit normaal was en dat ik maar moet stoppen met het innemen van deze pillen. Positieve kant van het verhaal is dat ondanks alles. Het wel mijn bloeddruk omlaag bracht naar 125 / 80 (bron)

Wil je nog meer ervaringen met hydrochloorthiazide lezen? Dan kun je terecht op deze pagina van mijnmedicijn.nl. Houd er wel rekening mee dat mensen met een negatieve ervaring met dit middel eerder geneigd zijn om een recensie te schrijven dan mensen die tevreden zijn.

De bijwerkingen die anderen ervaren zijn ook geen voorspeller van de bijwerkingen die je zelf zult krijgen. Iedereen lichaam reageert anders op medicijnen.

Zorg ervoor dat je altijd de voorschriften van de behandelend arts of apotheker volgt om de kans op bijwerkingen zoveel mogelijk te beperkingen.

Alternatieven voor hydrochloorthiazide

Hydrochloorthiazide werkt niet voor iedereen even goed. Sommige gebruikers merken mogelijk ook enkele nadelen van de behandeling met hydrochloorthiazide.

Gevoeligheid voor de zon, spierkrampen, frequent het toilet bezoeken, het zijn allemaal bijwerkingen die behoren tot mogelijke bijwerkingen van hydrochloorthiazide.

Mocht hydrochloorthiazide niet goed werken dan zijn er nog tal van andere alternatieve medicijnen op de markt.

Namen van vaak voorgeschreven bloeddrukverlagers zijn metoprolol, hydrochloorthiazide, furosemide, perindopril, losartan, enalapril en bisoprol.

Metoprolol (Lopressor)

Metoprolol is een voorgeschreven medicijn dat met of zonder andere medicijnen kan worden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Het wordt geleverd in de vorm van een orale tablet die één tot twee keer per dag kan worden gebruikt.

Furosemide (Lasix)

Furosemide is een plaspil dat goed werkt om extra vocht uit het lichaam te verwijderen. Het helpt ook om je bloeddruk te verlagen. Het verlagen van hoge bloeddruk is belangrijk om hartaanvallen, beroertes en nierproblemen te helpen voorkomen.

Perindopril

Perindopril is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk (bron). Het verlagen van hoge bloeddruk helpt nierproblemen, beroertes en hartaanvallen te voorkomen.

Perindopril kan ook worden gebruikt om hartaanvallen te voorkomen bij mensen met een bepaald type hartaandoening die bekend staat als coronaire hartziekte.

Losartan

Losartan (onder andere verkocht onder de merknaam Cozaar) is een medicijn op recept dat wordt gebruik voor de behandeling van hoge bloeddruk (bron). Het verlagen van de bloeddruk vermindert het risico op een beroerte en een hartaanval.

Enalapril

Enalapril, verkocht onder de merknaam Vasotec, is een ACE-remmer die wordt gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, diabetische nefropathie (nierziekte) en hartfalen.

Bisoprolol

Bisoprolol is een medicijn dat kan worden voorgeschreven om hoge bloeddruk te behandelen (bron).

Lisinopril (Zestril)

Lisinopril is een voorgeschreven medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk bij volwassenen en kinderen van zes jaar en ouder.

Zestril is een ACE-remmer. ACE-remmers zijn de eerste keuze voor hoge bloeddruk, vooral voor mensen met diabetes. Hoge bloeddruk vereist vaak meer dan één soort medicijn, dus combinatiepillen zijn een goede optie om meerdere processen in één tablet te combineren.

Bloeddruk verlagen met leefstijl

leefstijl aanpassingen voor verlagen bloeddruk

Wil je op een natuurlijke manier de bloeddruk verlagen dan kan dit door middel van leefstijl aanpassingen.

Hiermee verlaag je het risico op hart- en vaatziekten of andere vervelende complicaties. Gemiddeld heeft ruim 30% van de Nederlanders van tussen de 30 tot en 70 jaar een verhoogde bloeddruk (hypertensie).

Als je een hoge bloeddruk hebt, dan zal je vaak pillen moeten slikken. Dit lijkt voor veel mensen zo vanzelfsprekend dat niemand het meer in twijfel trekt.

Het is soms makkelijker voor artsen en patiënten, het vergt werkt en inzet van de patiënt zelf, om bloeddrukmedicatie voor te schrijven dan om te werken aan een verandering in levensstijl. Zeker wanneer omstandigheden (ouderdom, ziekte) van de patiënt dusdanig zijn dat dit niet meer zelfstandig lukt.

Hoge bloeddruk is vaak heel goed te behandelen zonder pillen. De belangrijkste leefstijl aanpassing die iemand kan doen is het aanpassen van het voedingspatroon. Gezond eten en regelmatig sporten kan wonderen verrichten.

Het eten van veel groenten, fruit, meer vis in plaats van vlees en niet te veel zout (ultra bewerkte voedingsmiddelen) is belangrijk.

 • Mensen met hoge bloeddruk die wat kilo’s willen afvallen, willen misschien een koolhydraatarm dieet kiezen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koolhydraatarm eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen (bronbron).

Op het gebied van eten en bewegen valt namelijk de grootste reductie van bloeddruk te behalen. Door meer te gaan bewegen zal je ook afvallen.

Een gezond gewicht is weer belangrijk voor het bereiken van een gezonde bloeddruk. Roken en drinken is ook slecht voor de bloeddruk. Er is een grote correlatie tussen een roken, een verhoogde bloeddruk en dood door hart- en vaatziekten (bron).

Hoge bloeddruk behandelen: wat kun je zelf doen?

Zoals je kunt lezen zijn er veel dingen die je in eigen hand hebt om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen.

Je kunt op z’n minst tegelijkertijd natuurlijke manieren gebruiken, want met medicatie alleen los je nooit de oorzaak op van een te hoge bloeddruk.

Daarom ben ik voorstander van de methode van Robert Jan Hendriks. Hij is dé expert in Nederland die mensen helpt om op natuurlijk wijze hun bloeddruk naar gezonde waarden te krijgen.

Je leert onder andere het volgende:

 • Hoe je je bloeddruk op talloze manieren kunt verlagen op natuurlijke wijze
 • Waarom je het liefst niet aan de medicatie gezien de zware bijwerkingen
 • Hoe jij met deze baanbrekende methode je bloeddruk doet verlagen en je weer gezonder dan ooit gaat voelen!

Ga direct aan de slag om je bloeddruk weer op gezonde waarden te krijgen:

Hoge Bloeddruk Omlaag Methode Risicovrij Uitproberen

Stop nooit met de hydrochloorthiazide behandeling zonder eerst met je arts of specialist te overleggen. Mogelijk moet je het medicijn geleidelijk afbouwen.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • pas geleden een hogere dosis hydrochloorthiaazide 25mg heb het elke dag ijskoud en doodmoe is dat normaal?

  jeannie
  • Beste Jeannie,

   Bedankt voor je bericht. Als je merkt dat je ijskoud en doodmoe bent sinds je de hogere dosis bent gaan slikken, kan het helpen om met je arts te praten om te beoordelen of dit een bijwerking is van het medicijn en of er eventueel iets gedaan kan worden om dit op te lossen. Het is belangrijk om professioneel advies te vragen voordat je wijzigingen aanbrengt in je medicijngebruik.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )