shopify site analytics

Koolhydraatarm Speculaasbrok van de Sint

‘Oh, kom er eens kijken, wat ik in mijn schoentje vind. Een koolhydraatarm speculaasbrok, van die goede Sint.’ Het smaakt niet helemaal hetzelfde als normaal speculaas, maar het komt er ontzettend dicht in de buurt.

Wij vinden dit koolhydraatarme speculaasbrok in ieder geval een prima vervanging van het origineel. Het past dan ook perfect in een koolhydraatarm dieet.

Zoetstoffen in plaats van suiker

In normaal speculaas zorgt suiker voor de knapperige structuur die we allemaal gewend zijn.

Het is dus logisch dat, als je zoetstoffen in plaats van suiker gebruikt, de structuur iets anders zal zijn. Dit is geen probleem, zolang het maar lekker smaakt. En daar is met dit recept absoluut aan gedacht.

Het stevia kristal is in dit geval de vervanger van suiker. Het zorgt ervoor dat het deeg niet te flauw van smaak de oven ingaat; het komt er namelijk alleen maar flauwer uit.

Houd hier dus rekening mee met het bakken van het speculaasbrok. Vrolijk het sinterklaasfeest bij jullie thuis op met zelfgebakken speculaasbrokken om een heerlijk avondje te garanderen.

Of maak er gewoon een tussendoortje van om mee te nemen naar het werk. It’s your call!

Wij wensen je in ieder geval veel plezier met het bereiden van dit lekkere en gezonde speculaasbrok.

Wat heb je nodig:

  • 20 g lijnzaad
  • 20 g pompoenpitten
  • 20 g zonnebloempitten
  • 20 g amandelmeel
  • 1 el roomboter
  • ½ tl bakpoeder (wijnsteen)
  • 10 g koek- of speculaaskruiden
  • Stevia kristal
  • Warm water
  • Melk (of geklutst ei om te bestrijken)
  • Amandelschaafsel (garnering)

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven 160 graden).
  • Maal het lijnzaad en de pitten in een blender of plet het in een vijzel. Meng vervolgens alle ingrediënten, behalve het water, goed door elkaar in een kom.
  • Voeg een halve eetlepel warm water toe en meng het deeg goed. Voeg daarna meer warm water toe (per theelepel) tot je een stevige maar elastische deegmassa hebt.
  • Rol het deeg uit op bakpapier. Het deeg dient hier ongeveer 0,5 tot 1 cm dik te zijn. Bestrijk de bovenkant met een beetje melk of geklust ei. Bestrooi het eventueel met amandelschaafsel voor de garnering.
  • Bak het deeg in ongeveer 20 tot 30 minuten gaar in de oven. Laat het na afloop even afkoelen op de bakplaat. Smullen maar!

Samenvatting
recipe image
Recept naam
Koolhydraatarm speculaasbrok van de Sint
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
Totale Tijd
Gemiddelde rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *