shopify site analytics

8 Overheerlijke Bananenbrood Recepten Op een Rij (Genieten!)

Heerlijk bij de koffie, als ontbijt, als lunch of… Eigenlijk kan bananenbrood gewoon altijd!

Bananenbrood is lekker, eenvoudig te bakken en – mits je de juiste ingrediënten gebruikt – gezond. Eet er alleen niet te veel van als je wilt afvallen want het blijven calorieën.

Healthy snacken is eenvoudiger dan ooit dankzij onderstaand lijstje met 8 overheerlijke bananenbrood recepten op een rij.

Bak één van de recepten en voorzie jezelf enkele dagen lang van een heerlijk plakje bananenbrood.

Beter leven? Bananenbrood!

Je leven aan het beteren door af te vallen of een koolhydraatarm dieet te volgen?

Bij HappyHealthy willen we je daar graag mee helpen, maar we weten wel hoe lekker het is om af en toe een beetje te snacken. Bananenbrood is de gezonde snack bij uitstek.

Een kruising tussen brood en cake, zonder koolhydraten of ongezonde ingrediënten als suiker.

Als klapper op de vuurpijl is bananenbrood ook nog eens eenvoudig te maken; meer dan de helft van het werk wordt door je oven gedaan.

De naam verklapt het al een beetje: bananenbrood bevat banaan, een heerlijke fruitsoort die jouw lichaam voorziet van de nodige voedingsstoffen.

De term ‘bananenbrood’ liegt echter een beetje, want het gaat niet zomaar om brood.

Dit brood past prima in een koolhydraatarm dieet. Kies voor koolhydraatarm meel of andere ingrediënten voor het deeg, en de enige gelijkenis die jouw baksel met brood heeft is de vorm.

Leef je uit

Als kok kun je je helemaal uitleven met bananenbrood. Er zijn zo veel verschillende varianten, toevoegingen en soorten te bedenken, dat je ze nooit allemaal kunt uitproberen.

Kies daarom voor wat jij het lekkerst vindt. Je bananenbrood wordt jouw traktatie; jouw feestje.

Wij hebben 8 voorbeelden op een rij gezet om je te inspireren, maar aarzel niet om deze gezonde ingrediënten in te zetten voor je eigen originele creaties.

Van muffins tot mugcakes

Onze 8 bananenbrood recepten variëren van muffins tot mugcakes en van toevoegingen van courgette tot bacon. Er zit voor ieder wat wils tussen.

Houd je meer van fruit, van bacon, van pindakaas of van koffie? Of ben je iemand die graag van alles wat uitprobeert?

Dan kun jij je geluk niet op met onderstaande recepten.

Geniet van één van deze bananenbrood recepten tijdens het ontbijt om op een lekkere manier aan je dag te beginnen, of sluit de avondmaaltijd af met een plakje bananenbrood als toetje.

Bewaar een bananenbrood in de koelkast en verzeker je van nóg meer genietmomentjes in de dagen die volgen.

Heb jij zelf een lekker bananenbrood recept bedacht, of wil je je ervaringen met deze 8 recepten delen? Wij horen graag wat de reacties zijn, dus laat het ons weten!

Recept #1: Appel-banaanmuffins

2 personen / 40 minuten

Wat heb je nodig:

  • 125 g havermout
  • 1 banaan
  • 3 appels
  • 2 eieren
  • 150 ml kokosmelk
  • 2 tl kaneel
  • 75 g rozijnen
  • 40 g amandelen, ongezouten en ongebrand
  • 40 g walnoten, ongezouten en ongebrand

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de havermout, de banaan, de eieren, de kokosmelk en de rozijnen in een keukenmachine. Schil 1 appel en verwijder het klokhuis; voeg deze vervolgens toe aan de keukenmachine en meng nogmaals goed.
  • Hak de walnoten fijn en schil de andere twee appels. Schil deze appels in kleine partjes.
  • Roer de fijngehakte walnoten en de appelpartjes door het beslag en schep dit in 6 muffinvormpjes.
  • Plaats de muffins 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze ten slotte even afstomen.

Recept #2: Courgette-bananenbrood

2 personen /60 minuten

Wat heb je nodig:

  • 3 eieren
  • 3 bananen
  • 6 medjoul dadels, ontpit
  • 160 g havermoutmeel
  • 2 schepjes eiwitpoeder (ca. 60 g)
  • 1 el bakpoeder
  • 350 g courgette
  • 1 el kokosolie

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rasp de courgette en maal deze fijn in een keukenmachine. Mix vervolgens de bananen en de medjoul dadels met de courgette in de keukenmachine.
  • Voeg de eieren, het bakpoeder, het havermoutmeel en het eiwitpoeder toe aan het geheel en mix alles nogmaals goed door elkaar.
  • Vet een cakevorm in met kokosolie. Giet het gecreëerde cakemengsel hierin.
  • Bak het courgette-bananenbrood 45 minuten in de voorverwarmde oven. Smullen maar!

Recept #3: Bacon-bananenbrood

2 personen / 70 minuten

Wat heb je nodig:

  • 4 bananen
  • 4 eieren
  • 150 g amandelmeel
  • 60 g dadels
  • 2 tl bakpoeder
  • 30 g kokosrasp
  • 6 baconreepjes
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 tl kaneel
  • 1 el kokosolie
  • 1 handje pecannoten, ongezouten en ongebrand
  • Scheutje honing

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer in de tussentijd 3 bananen samen met de ontpitte dadels glad met een staafmixer.
  • Voeg één voor één 3 eieren toe en klop ze met een garde door het beslag.
  • Spatel vervolgens het amandelmeel en het bakpoeder door het beslag. Doe ten slotte hetzelfde met de kokosrasp.
  • Vet een cakevorm in met wat kokosolie en giet het bananenbeslag in de vorm. Bak het bananenbrood ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het bananenbrood iets afkoelen.
  • Vervolgens maak je de bacongarnering voor het bananenbrood. Klop het overgebleven ei in een kommetje los met de kokosmelk en 1 tl kaneel.
  • Smelt 1 el kokosolie in een pannetje. Snijd het bananenbrood in plakjes en haal de plakjes één voor één door het melk-ei mengsel. Leg ze vervolgens in de pan.
  • Bak ongeveer 3 minuten per kant. Bak ondertussen in een andere koekenpan de plakjes bacon krokant, zonder olie of boter.
  • Snijd de overgebleven banaan in plakjes en hak de pecannoten fijn.
  • Garneer vervolgens de bananenbrood-wentelteefjes met plakjes banaan, de krokante bacon en wat gehakte pecannoten. Gebruik eventueel een scheutje honing als zoetmaker, voordat je kunt gaan smullen.

Recept #4: Pindakaas-bananenbrood

2 personen /45 minuten

Wat heb je nodig:

  • 3 bananen
  • 1 ei
  • 2 el biologische pindakaas
  • 50 g honing
  • 100 g amandelmeel
  • 50 g volkorenbloem
  • 1 tl bakpoeder

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet ondertussen een cakeblik in met wat kokosolie.
  • Prak de bananen en klop het ei los met de pindakaas. Roer deze ingrediënten goed door elkaar en voeg hier de honing, het amandelmeel, de volkorenbloem en het bakpoeder aan toe. Meng alles tot een egaal mengsel.
  • Schep het mengsel over in het cakeblik en zet dit 35 minuten in de voorverwarmde oven. Je kunt direct genieten van je pindakaas-bananenbrood!

Recept #5: Marmer bananenbrood

2 personen / 50 minuten

Wat heb je nodig:

  • 130 g speltmeel
  • 130 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 bananen
  • 1 ei
  • 60 ml kokosmelk
  • 50 ml honing
  • 25 g rauw cacaopoeder
  • 1tl bakpoeder
  • 6 el water

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet ondertussen een cakevorm in met wat kokosolie, en bedek deze met een stuk bakpapier.
  • Zeef het speltmeel en zelfrijzend bakmeel in een kom en meng deze samen met het bakpoeder goed door elkaar.
  • Doe vervolgens het ei, de kokosmelk, de honing en de bananen in een keukenmachine of blender. Mix alles door elkaar en voeg vervolgens het meel aan het mengsel toe. Roer alles nogmaals tot een stevig beslag.
  • Verdeel dit beslag over 2 kommen en voeg aan één kom de cacao en 6 el water toe. Blijf roeren tot er een egaal mengsel ontstaat.
  • Schep nu om en om één el van het donkere en één el van het lichtere beslag in de cakevorm, net zo lang totdat het beslag op is.
  • Maak met een lepel of vork draaiende bewegingen in het beslag om het marmereffect te creëren.
  • Bak de cake vervolgens 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Recept #6: Koffie-bananenbrood

2 personen / 60 minuten

Wat heb je nodig:

  • 1 kopje espresso
  • 4 bananen
  • 100 g pure chocolade (>80% cacao)
  • 100 g havermeel
  • 100 g amandelmeel
  • 50 g dadels
  • 2 eieren
  • 1 tl bakpoeder

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Mix de dadels samen met de bananen in een keukenmachine, totdat dit een glad mengsel vormt.
  • Klop de eieren samen tot een luchtig mengsel. Mix dit eimengsel vervolgens met het bananenmengsel.
  • Voeg hier de espresso, het amandelmeel en het havermeel aan toe. Meng alles nog eens goed door elkaar.
  • Hak de chocolade in stukjes en voeg ongeveer 2/3e van deze stukjes toe aan het beslag. Voeg ten slotte het bakpoeder toe.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het mengsel hierin.
  • Snijd een banaan in plakjes en verdeel de plakjes over de bovenkant van het beslag.
  • Bak het bananenbrood in ongeveer 40 minuten goudbruin.
  • Laat het bananenbrood goed afkoelen en smelt de overgebleven chocolade, zodat je deze als topping over het brood kunt gieten.

Recept #7: Walnoot-bananenbrood

2 personen / 60 minuten

Wat heb je nodig:

  • 150 g speltmeel
  • 2 bananen
  • 3 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 dadels
  • 1 el kokosolie
  • 2 handjes walnoten, ongezouten en ongebrand
  • 1 el kaneel

Werkwijze:

  • Smelt de kokosolie in een klein pannetje. Hak ondertussen de walnoten fijn.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de bananen, de eieren, de kokosolie en de dadels in een blender.
  • Neem een kom en doe hier het speltmeel, het bakpoeder en het kaneel in.
  • Voeg het eimengsel toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Roer vervolgens de fijngehakte walnoten door het mengsel heen.
  • Giet het gecreëerde mengsel in een met bakpapier bedekte cakevorm. Strooi er eventueel wat fijngehakte walnoten overheen als garnering.
  • Plaats de cakevorm in de voorverwarmde oven en bak het bananenbrood in 45 minuten gaar.

Recept #8: Bananenbrood mugcake

2 personen / 30 minuten

Wat heb je nodig:

  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 4 el amandelmeel
  • 2 tl kaneel
  • 4 el volle kwark
  • 100 g bosvruchten

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zorg dat er 2 ovenvaste mokken klaarstaan. Vet deze mokken in met een beetje kokosolie.
  • Snijd de bananen in plakjes en breek de eieren in een kommetje. Voeg hier de bananenplakjes aan toe. Doe ook het amandelmeel en de kaneel erbij en pureer alles met een staafmixer.
  • Verdeel het beslag over de 2 ovenvaste mokken en plaats deze ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Neem de mugcakes uit de oven wanneer de bovenkant goudbruin is. Gebruik vervolgens de volle kwark en de bosvruchten als topping door ze naar wens te verdelen over de 2 mugcakes.

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *