852

7 Simpele Tips om Je Vetverbranding te Stimuleren + 3 Recepten

Heb je last van hardnekkig lichaamsvet en wil je weten hoe je dit op korte termijn kunt kwijtraken? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Soms lijkt afvallen en vet kwijtraken op de bekende probleemgebieden een onmogelijke opgave. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je vetverbranding te stimuleren.

Geef je metabolisme een boost en verbrand meer lichaamsvet met de effectieve vetverbranding tips in dit artikel, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Inhoud van dit artikel

Wat is vetverbranding?

Dus jij wilt weten hoe je meer vet kunt verbranden?

Dan zit je hier goed, want daarvoor heb ik deze blog geschreven.

Iedereen heeft zijn eigen doelen als het gaat om afvallen en gezondheid.

Maar als je lichaamsvet wilt verminderen dan is het wel zo handig om te weten hoe vetverbranding precies in zijn werk gaat.

Ik ga je het kort uitleggen, dus let even op!

Zodra we iets eten zet ons lichaam het gegeten voedsel om in glucose.

Glucose is een belangrijke energiebron voor het lichaam. Het lichaam maakt insuline aan omglucoseuit het bloed op te kunnen nemen in de cellen.

Terwijl glucose door onze bloedbaan beweegt, produceert onze alvleesklier het hormoon insuline.

Insuline kan je zien als de poortwachter van onze cellen en opent de deur waardoor glucose kan binnendringen en gebruikt kan worden voor energiebehoefte. Zonder dat kunnen onze cellen niet worden gevoed.

Wat gebeurt er als we meer eten dan we nodig hebben?

Behalve hersencellen en spiercellen hebben we ook vetcellen. Als we meer glucose hebben dan we kunnen gebruiken, wordt de overtollige hoeveelheid opgeslagen in de lever als glycogeen.

Het lichaam kan slechts een beperkte hoeveelheid glycogeen opslaan in de lever. Als die vol zit zal de overtollige hoeveelheid worden opgeslagen in onze vetcellen, waar het wordt omgezet in vet.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoe werkt vetverbranding?

Wanneer het lichaam meer energie of glucose nodig heeft als gevolg van een streng dieet of fysieke activiteit – en we hebben geen voedsel bij de hand, dan wendt het zich tot de vetcellen.

De vrije vetzuren verlaten onze vetcellen en gaan regelrecht terug de bloedbaan in om al onze andere lichaamscellen te voeden.

Dit zorgt voor de verbranding van lichaamsvet.

Dit natuurlijke proces van vet opslaan als je te veel glucose hebt en vet verbrandt als je niet genoeg glucose hebt, is hoe het in theorie zou moeten werken.

Helaas komen de meeste mensen zelfs niet in de buurt van het eten van een gezond dieet.

Als gevolg hiervan profiteren we niet optimaal van dit natuurlijke proces. We eten ongezond en stimuleren zelden de vetverbranding.

Kom je maar niet van je buikje af? Versnel het vetverbrandingsproces met deze praktische tips!

7 Tips om je vetverbranding te stimuleren

Tip #1: Intermittent fasting

Zoek je een effectieve manier om vetverbranding te stimuleren zonder daar weinig voor te hoeven doen?

Dan is intermitterend vasten iets voor jou!

Behalve gewichtsverlies en vetverbranding biedt intermitterend vasten nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Die gezondheidsvoordelen zal ik zo dadelijk behandelen.

Later ik eerst wat dieper in gaan op intermittent fasting.

Intermittent fasting, ook wel bekend als periodiek vasten, is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen.

Het is vrij simpel om toe te passen. Wat moet je doen?

 • Kies een of twee dagen uit in de week waarop je 24 uur doet vasten. Dat betekent dat je die dag geen calorie binnenkrijgt. Op de andere dagen moet je normaal eten.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Waarom is intermittent fasting zo effectief voor vetverbranding?

Omdat met periodiek vasten je lichaam wordt gedwongen om vetreserves aan te spreken voor energie. Dit resulteert in vetverbranding en op den duur gewichtsverlies.

Als je eet gebruikt je lichaam glucose (suiker) als primaire energiebron en slaat het wat overblijft op als glycogeen in je spieren en lever.

Op het moment dat je lichaam onvoldoende glucose kan opnemen, begint het glycogeen af te breken om als brandstof te gebruiken.

Nadat het glycogeen is opgebruikt, wordt er gezocht naar alternatieve energiebronnen, zoals vetcellen, die vervolgens worden afgebroken om je lichaam van energie te voorzien.

Dit is vergelijkbaar met het ketogeen dieet, waarbij de inname van koolhydraten drastisch wordt beperkt, en je lichaam gedwongen wordt om opgeslagen vet aan te spreken als energiebron.

In een overzichtsartikel werd gekeken naar de effecten van om de andere dag vasten op de lichaamssamenstelling van de deelnemers met een duur van 3 tot 12 weken.

De onderzoeksresultaten toonde aan dat om de dag vasten erg effectief is om vetverbranding te stimuleren. Deelnemers wogen gemiddeld 7% minder dan hun startgewicht en het vetverlies was bijna 5,5 kg (bron)!

Uit een andere studie, waarbij deelnemers de 16/8 methode van periodiek vasten moesten volgen, bleek ook dat vasten goed is voor de vetverbranding.

Bijkomend voordeel was dat zowel de spiermassa als de spierkracht behouden bleef (bron).

Om deze reden raad ik ook krachttraining of fitness met intermittent fasting aan.

En de andere gezondheidsvoordelen van intermittent fasting dan?

Wat zijn de voordelen van intermittent fasting?

 • Het verbetert de weerstand van het lichaam tegen oxidatieve stress (bron, bron)
 • Het verbetert de bloeddruk, totaal- en LDL-cholesterol, triglyceriden (vetten in het bloed) en de bloedsuikerspiegel (bron, bron).
 • Het stimuleert autofagie, een beschermend proces waarbij oude cellen worden afgebroken en ongewenste afvalstoffen het lichaam verlaten (bron, bron).
 • Bij ratten is vastgesteld dat vasten de productie van nieuwe zenuwcellen vanuit de stamcellen stimuleert (bron, bron).

Zo zie je maar: wat goed is voor het lichaam, is ook vaak goed voor de hersenen.

Zoek je meer informatie over hoe je met periodiek vasten kunt beginnen?

Tip #2: Fitness en krachttraining

afvallen met sporten sportschool

Iedere vorm van sport waarbij wordt getraind met weerstand (gewicht) op de spieren is goed voor het stimuleren van de vetverbranding en het krijgen van een slanker fysiek.

Het probleem met de meeste (crash)diëten is dat mensen een dusdanig calorietekort creëren, dat dit ook ten koste gaat van hun spieren.

Als je een streng dieet volgt dan kan dit invloed hebben op je stofwisseling. Dit is de natuurlijke reactie van het lichaam op langdurige caloriebeperking.

Wanneer je te weinig calorieën binnenkrijgt om normaal te functioneren, past je lichaam zich aan door de hoeveelheid energie die het gebruikt te verminderen.

Zowel spiermassa als vetmassa zal als energiebron worden gebruikt.

Als je veel spieren verliest, zal je lichaam minder calorieën gaan verbranden dan voorheen (bron, bron). Je maakt het dus alleen maar erger.

Door regelmatig in de sportschool oefeningen te doen, kun je dit spierverlies voorkomen en blijf je lichaamsvet verbranden (bron).

Trainingsintensiteit is daarbij belangrijker dan hartslagfrequentie.

Nu hoor je ik al zuchten en denken ik ben liever lui dan moe..

Als je vetverbranding wilt stimuleren en een hekel hebt aan sporten, zorg er dan voor je jezelf minimaal een paar keer per week (2-3) naar de sportschool sleept.

Slechts vijftien minuten trainen met gewichten is al voldoende om je metabolisme tijdelijk te verhogen.

Dit wordt ook wel het afterburn-effect (EPOC) genoemd en houdt in dat je ook n het sporten nog extra calorieën verbrandt.

Het mooiste is dat de energie die wordt gebruikt om je lichaam te helpen herstellen, bijna volledig afkomst is van lichaamsvet!

Krachttraining en fitness is ook geschikt voor vrouwen

Sommige vrouwen zijn bang dat ze er te mannelijk uitgaan zien door krachttraining of fitness. Deze angst voor spiergroei en een t mannelijk fysiek is ongegrond.

Krachttraining en fitness is ook geschikt voor vrouwen!

Dat bewijst een Amerikaans onderzoek waarbij 31 gezonde vrouwen tussen de 24 en 32 jaar zes maanden lang met gewichten moesten trainen (bron).

De vrouwen deden iets minder dan een uur krachttraining oefeningen gevolgd door een half uur cardiotraining vier keer per week. Op de vijfde dag werd aan hardlopen gedaan.

De onderzoekers maakten scans om te zien hoe de lichaamssamenstelling van de vrouwen als gevolg van het programma veranderden.

Zes maanden training leidde tot een toename van 2% in de vetvrije massa (lichaamsgewicht zonder lichaamsvet). Het grootste deel van deze vetvrije toename zat in de benen, iets minder in de rompspieren en nauwelijks in de armen.

De verandering in vetmassa was veel interessanter.

De vrouwen verloren gemiddeld 10% van hun vetmassa. De meeste vetverbranding vond plaats in de armen en rond de middel.

De benen verloren nauwelijks vet, maar door een toename van vetvrije massa (o.a. spieren) zullen de benen er wel strakker en atletischer uit zijn gaan zien.

Tip #3: Drink vooral (koud) water

Glas water met een citroentje

Water drinken is niet iedereen zijn favoriete bezigheid. Maar toch raad ik je aan om wat vaker een glaasje koud water achterover te slaan.

Water is vooral goed voor gewichtsverlies en het stimuleren van de vetvetbranding wanneer je het met andere dranken vervangt die veel calorieën en suikers bevatten (bron).

Vaak denken we dat we honger hebben terwijl het lichaam eigenlijk gewoon om water smeekt.

Dit kunnen we heel simpel voorkomen door een paar glazen water per dag te drinken.

Behalve een gezonde vochtbalans en het afvoeren van afvalstoffen, helpt water drinken ook om je stofwisseling te versnellen.

Uit een onderzoek onder veertien gezonde volwassenen blijkt dat een halve liter water drinken de stofwisseling gedurende een uur met 30% versnelt (bron).

Ik heb al vaker in mijn artikelen verteld dat een glaasje water drinken vr een maaltijd helpt met afvallen omdat water voor een voller gevoel zorgt.

Maar wist je ook dat door water te drinken niet alle calorieën van een maaltijd worden opgenomen door het lichaam (bron)?

En als al deze feiten niet voldoende zijn om je ervan te overtuigen dat meer water drinken bijdraagt aan vetverbranding: onthoud dan dat water geen calorieën bevatten!

Tip #4: Cardio

Sporters rennen op een loopband in de sportschool

Laat ik voorop stellen dat alleen cardio’en niet de beste manier is om van je buikje af te komen.

Het is een hulpmiddel om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en vetverbranding te stimuleren.

Ik raad het dan ook aan om te doen in combinatie met de andere beschreven vetverbranding tips in dit artikel.

Wat verstaan we onder cardio?

Cardio is een vorm van aerobe training.

Bij een aerobe training heeft het lichaam genoeg tijd om zuurstof aan te leveren en energie aan te maken uit vet maar ook spiermassa.

Cardio kun je op verschillende manieren doen:

 • Joggen
 • Fietsen
 • Zwemmen
 • Wandelen
 • Hardlopen
 • Etc.

Van cardio is aangetoond dat het goed is voor de hartspieren en de bloedvaten. Ook draagt het bij aan een verbeterde ademhaling en gewichtsverlies (bron).

Verschillende studies laten zien dat cardio effectief kan zijn voor het verminderen van visceraal vet.

 • Visceraal vet is het gevaarlijke buikvet dat zich rond de organen nestelt en stofwisselingsziekten kan veroorzaken (bron, bron).

Gewichtsverlies is vaak het meest succesvol als je iets minder eet en tegelijkertijd meer gaat bewegen.

Wil je afvallen met cardio?

Zorg er dan voor dat je minimaal vier keer in de week een halfuur aan cardio doet.

In een onderzoek werden 80 mannen en vrouwen met flink wat overgewicht gedurende 8 weken onderworpen aan cardio-sessies van 30 minuten (bron).

De deelnemers werden verdeeld in vier groepen:

 • Een controlegroep die helemaal niets deed
 • Een groep die eenmaal per week trainde
 • Een groep trainde twee tot drie keer in de week
 • Een groep trainde vier keer in de week of meer

Na 8 weken maten de onderzoekers opnieuw de vetmassa van de deelnemers.

Het mag geen verrassing zijn dat de groep die vier keer of of meer trainde het meeste vet had verloren: gemiddeld 6 kg.

De deelnemers die 1-3 keer per week trainden verloren slechts 2 kilo lichaamsvet.

Tip #5: Verhoog je eiwitinname

Man doet een scoop met eiwit poeder in een drinkbeker

Je voedselkeuzes maken een enorm verschil als het gaat om afvallen of aankomen.

De meeste mensen die worstelen met overgewicht hebben ook last van een hoge bloeddruk, insulineresistentie en verhoogde cholesterolwaarden.

Het eten van suikers en geraffineerde koolhydraten zorgt ervoor dat het lichaam niet effectief vet kan verbranden.

De oorzaak van te veel buikvet en overgewicht is een ongezonde leefstijl.

Als het gaat om een goede voedingstip, dan is het verhogen van je dagelijkse eiwitinname een eenvoudige manier om snel af te vallen en meer vet te verbranden.

Je kunt ook whey proteïne (bijproduct van kaasindustrie) gebruiken.

Whey proteïne is zo effectief omdat het een beter opneembare eiwitbron is dan welk ander soort voedsel of supplement dan ook, en het is gemakkelijk verteerbaar.

De eiwitten in whey proteïne zijn van de hoogste kwaliteit omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten.

Waarom zijn aminozuren zo belangrijk?

Essentiële aminozuren kan je lichaam niet zelf aanmaken en deze moet je uit je voeding halen.

Eiwitshakes om de eetlust te verminderen en de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Eiwitrijke diëten kunnen ook een rol spelen bij het stimuleren van de vetverbranding.

Een Nederlands onderzoek concludeerde dat er een verband bestaat tussen het verhogen van de eiwitinname en vetverbranding.

In het onderzoek werden mannen en vrouwen met een normaal gewicht in twee groepen verdeeld. De controlegroep consumeerde 59 gram eiwit (uit gewoon voedsel) per dag gedurende drie maanden.

De hogere eiwitgroep at 80 gram eiwit (gewoon voedsel + eiwitshake) per dag gedurende dezelfde tijdsduur. Beide groepen werden op hetzelfde dieet gezet zodat het gewicht stabiel bleef.

Na drie maanden bleef de lichaamssamenstelling van de deelnemers in de controlegroep ongewijzigd. De eiwitgroep verloor echter 1 kg aan lichaamsvet en kreeg er 1,5 kg vetvrije massa bij (bron).

 • Hoeveel gram eiwitten per dag zijn aan te raden? Zorg dat je minimaal 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt.

Tip #5: Hoge intensiteit interval training (HIIT)

 • Waarschuwing: deze trainingsvorm is niet voor watjes!

Voor het behalen van goede vetverbranding resultaten mag hoge intensiteit interval training (HIIT) zeker niet in dit lijstje ontbreken.

Verschillende onderzoeken hebben de verhoogde stofwisseling door HIIT voor uren na de training aangetoond (bron, bron).

Met een HIIT workout doe je oefeningen waarbij korte periodes van hoge intensiteit worden afgewisseld met korte herstelperioden.

De oefeningen worden verschillende keren achter elkaar herhaald. Een hoge intensiteit interval training duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten.

Aangezien de meeste mensen vandaag de dag niet genoeg vrije tijd hebben om te sporten, is HIIT een geweldige manier om snel resultaten te krijgen.

Een studie vergeleek de verbrande calorieën gedurende 30 minuten met HIIT, krachttraining, hardlopen en fietsen.In deze studie bestond een HIIT-herhaling uit 20 seconden maximale inspanning, gevolgd door 40 seconden rust.

De onderzoekers ontdekten dat HIIT 25-30% meer calorieën verbrandde dan de andere sporten (bron).

Dit fenomeen is te wijten aan de manier waarop het lichaam meer zuurstof gebruikt om te herstellen na intense fysieke activiteiten.

Wat HIIT zo bijzonder maakt is de intensiteit van de training en de hogere naverbranding (afterburn effect) na de training die kan oplopen tot het verbranden van een paar honderd calorieën.

Een ander onderzoek toonde aan dat slechts twee minuten HIIT in de vorm van sprints het zuurstofverbruik (EPOC) tot 24 uur kan laten oplopen, dat gelijk staat aan 30 minuten hardlopen (bron).

Nieuwsgierig?

Tip #6: Sla het ontbijt regelmatig over

Voor velen is het ontbijt nog steeds de belangrijkste maaltijd van de dag.

De algemene opvatting is dat het eten van een uitgebalanceerd ontbijt de stofwisseling stimuleert en helpt om de hongergevoelens de rest van de dag te verminderen.

Maar het maakt in principe weinig uit of je ontbijt of niet, zolang je de rest van de dag maar gezond eet.

De dag goed beginnen met een ontbijt is geen manier om je stofwisseling te versnellen. Integendeel, het ontbijt overslaan stimuleert juist je metabolisme en vetverbranding.

Mensen die periodiek vasten en voor een periode van 16 uur niets eten, slaan vaak het ontbijt over. Het eetvenster wordt dan beperkt tot 8 uur per dag.

Tijdens de korte periodes van vasten gaat je lichaam namelijk je vetreserves aanspreken voor energievoorziening en versnelt je stofwisseling (bron,bron).

Dat gezegd hebbende, is het niet voor een realistische optie. Sommige mensen zweren bij een ontbijt. En dat is ook prima, zolang het maar gezond en gevarieerd is.

Denk aan eiwitten en gezonde vetten. Het eten van meer eiwitten en vetten zorgt ervoor dat je sneller en langer verzadigd raakt (bron).

Maar als je persoonlijk merkt dat het overslaan van het ontbijt je helpt om je overgewicht onder controle te krijgen, dan is het misschien een goede optie voor jou.

Tip #7: Blootstelling aan kou

De laatste tip is een wat ongebruikelijke tip om de vetverbranding te stimuleren.

Er bestaat namelijk nog een manier om honderden calorieën te verbranden zonder te zweten.

Sterker nog, je hoeft er eigenlijk niets voor te doen.

Nee, ik maak geen grapje..

Waar heb ik het over? Stel je lichaam bloot aan koude temperaturen!

Ga wat vaker over de vloer bij iemand die nooit de verwarming aanzet.

Hier is het namelijk wetenschappelijke bewijs:

In een studie werden 6 gezonde mannen tussen de 23 en 42 jaar in een koude kamer gezet van 18 graden. De deelnemers verbrandde 250 extra calorieën in een tijdsperiode van 3 uur (bron).

In een andere studie verloren deelnemers (die al slank waren) 5% van hun vetpercentage nadat ze voor 6 weken lang 2 uur per dag in een kamer met een kamertemperatuur van 17 graden moesten doorbrengen (bron).

Misschien denk je nu hoe kan het dit dat dit zo goed werkt?

Dat is vrij eenvoudig. Je lichaam zal er alles aan doen om een normale lichaamstemperatuur van 37 graden te handhaven.

Stel jezelf bloot aan koude temperaturen, dan zal je lichaam harder moeten werken om voldoende warmte te creëren.

Een koude temperatuur activeert ook het bruine vet in je lichaam. Het leuke van bruin vet is dat het wit vet gebruikt om energie te verbranden en je warm te houden.

Je kunt de calorieverbranding nog wat verhogen door minder kleding in huis te dragen. Een van de redenen waarom sommige mensen weinig vet verbranden, ondanks dat ze in een koud klimaat leven, is omdat ze zich te warm kleden.

Maar let op: jezelf geleidelijk blootstellen aan koudere temperaturen is het beste wat je kunt doen.

En te koude temperaturen is ongezond en zelfs gevaarlijk. Zoals je gelezen hebt kun je uitstekende resultaten behalen bij een temperatuur van 19 en 17 graden.

Of je neemt een koud bad zoals ik gedaan heb:

*Disclaimer: stel je lichaam nooit langer dan 5 minuten bloot aan intense kou. Dit is namelijk niet effect en kan zelfs leiden tot onderkoeling!

Het beste dieet voor vetverbranding

Overweeg je een koolhydraatarm dieet voor vetverbranding? Of ben benieuwd je benieuwd wat het keto dieet met je taille doet?

Lees dan even mee.

De meeste mensen vandaag de dag verbranden alleen maar suikers in plaats van vetten omdat ze continue koolhydraten en suikers naar binnenwerken.

Overstappen naar een koolhydraatarm dieet helpen om je lichaamsvet aanzienlijk te verminderen.

Als je minder (geraffineerde) koolhydraten eet, dan dwing je je lichaam om vet te verbranden als brandstof.

Je lichaam schakelt geforceerd om van suikerverbranding (de glucose die je haalt uit koolhydraten) naar vetverbranding.

Onderzoek heeft aangetoond dat meer eiwitten eten tijdens een koolhydraatarm dieet gunstig is voor gewichtsverlies (bron).

Een ander dieet dat ik aanraad voor vetverbranding is het ketogeen dieet.

Met het keto dieet komt je lichaam in ketose stand en schakelt het over naar vetreserves als belangrijkste energiebron.

Dit proces zorgt voor een verlaging van je insulineniveau en het stimuleren van vetverbranding (bron,bron).

Het enige nadeel aan het keto dieet is dat het niet voor iedereen is weggelegd.

Het vergt behoorlijk wat inzet en toewijding om het dieet vol te houden en koolhydraten volledig uit je leven te verbannen. Ook kan je last krijgen van vervelende bijwerkingen, zoals de keto griep.

Begin in ieder geval NOOIT met een crashdieet!

Een strikt caloriearm dieet volgen zoals het ziekenhuisdieet kan op de lange termijn schadelijk zijn voor je gezondheid.

Waarom je vetverbranding stimuleren met pillen onzin is

Irriteer je je mateloos aan je hoge vetpercentage en ben je op zoek naar een snelle oplossing om vetverbranding te stimuleren?

Denk dan niet dat afslankpillen de oplossing zijn voor al je gezondheidsproblemen.

Het kan verleidelijk zijn om afslankpillen te proberen die als vetverbranders worden verkocht.

De meeste vetverbranding pillen op de markt zijn onder te verdelen in drie soorten:

Thermogene vetverbranders: zouden de stofwisseling een boost moet geven, waardoor je lichaamstemperatuur oploopt en je meer calorieën verbrandt.

Eetlustremmers: zouden de eetlust verminderen, zodat je weinig honger hebt en minder voedsel eet.

Vetblokkers: zouden de opname van voedingsstoffen (zoals vet) blokkeren, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt.

Kunnen afslankpillen bijwerkingen geven?

Voordat je besluit je te experimenteren is het belangrijk om te weten dat de meeste vetverbranding pillen en zogenaamde wonderdrankjes meer kwaad dan goed doen.

Dit soort vetverbranding producten kunnen zorgen voor onverwachte bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen veroorzaken.

 • Slaapproblemen
 • Onrustig en zenuwachtig gevoel
 • Diarree
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn
 • Uitdrogingsverschijnselen

Deze klachten kunnen ontstaan door de toegevoegde werkzame ingredinten die de stofwisseling op gang moeten brengen.

Een van de meest populaire vetverbranding pillen was Ephreda. Ook in Nederland was deze stacker ongekend populair. Ephreda gaf een langdurige energieboost, verminderde de eetlust en zorgde voor gewichtsverlies.

Het was het geschenk uit de hemel voor veel krachtsporters en mensen met overgewicht.

Totdat het afslankmiddel onder vuur kwam te liggen omdat veel gebruikers last kregen van psychische en lichamelijke klachten. In 2004 werd Ephreda in Nederland verboden.

Zoals je ziet gaat het hier niet om relatief onschuldige bijwerkingen zoals een beetje hoofdpijn of vaak moeten plassen, maar in sommige gevallen hele gevaarlijke bijwerkingen.

Welke supplementen stimuleren de vetverbranding?

De meeste afslankpillen op de markt werken niet. Het handjevol pillen die wl iets doen zijn vaak levensgevaarlijk en terecht verboden.

Dan blijven er weinig opties meer over zou je denken..

Toch is dat niet helemaal waar.

Er zijn veilige en natuurlijke supplementen die de vetverbranding (enigszins) kunnen stimuleren.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn een specifiek type meervoudig onverzadigde vetzuren, wat betekent dat ze meer dan n dubbele binding bevatten in hun chemische structuur.

Omega 3 vetzuren zijn niet alleen belangrijk voor het lichaam en de hersenen om goed te kunnen functioneren.

Deze gezonde vetten verlagen ook het cortisolgehalte (bron), stimuleren ietsjes de vetverbranding (bron) en onderdrukken het hongergevoel (bron).

Zowel visolie als de meer kwalitatieve krillolie bevat omega 3.

Als je een vis- of krillolie supplement besluit te kopen, let dan op het EPA en DHA gehalte. EPA en DHA zijn namelijk de twee visvetzuren die zorgen voor de gezondheidsvoordelen.

Geconjugeerd linolzuur (CLA)

CLAs zijn dierlijke transvetten die van nature voorkomen in melkvet en vleesvet. Het is met name in Amerika populair als afslanksupplement.

CLA kan de eetlust verminderen en de vetverbranding enigszins stimuleren.

Uit een overzichtsartikel van 18 verschillende onderzoeken is gebleken dat CLA een bescheiden gewichtsverlies veroorzaakt. De deelnemers verloren 0,1 kg per week aan gewicht gedurende 6 maanden, daarna nam het effect af (bron).

Ook een andere reviewstudie bevestigt dat CLA kan helpen met afvallen: 1,3 kg gewichtsverlies in vergelijking met een placebo-pil (bron).

Is CLA veilig om te gebruiken als natuurlijke vetverbrander?

Uit onderzoek blijkt dat een gematigde consumptie van geconjugeerd linolzuur (CLA) niet schadelijk is en mogelijk zelfs het risico op hart- en vaatziekten en kanker kan verminderen (bron,bron).

Maar om eerlijk te zijn lijkt de bijdrage van CLA aan gewichtsverlies nagenoeg nihil. Er zijn veel betere manieren gewicht kwijt te raken.

En omega-3 vetzuren dan? Omega-3-vetzuren zijn onmisbaar voor het lichaam. Gebruiken dus!

9 oefeningen om de vetverbranding te stimuleren

Zoek je goede oefeningen die de stofwisseling verhogen en je helpen vet verbranden?

Dan heb ik wat leuke oefeningen voor je klaar liggen.

Ik heb 9 oefeningen voor je die je lichaam omtoveren tot een vetverbrandingsmachine. En het mooiste is dat je de meeste oefeningen gewoon thuis kunt doen!

Wat maakt een goede workout?

Een goede vetverbranding workout bestaat uit oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk belasten.

Zorg ervoor dat je de onderstaande oefeningen op de juiste manier uitvoert en je zult calorieën verbranden, je stofwisseling verhogen en spieren opbouwen. Dit alles leidt tot maximale vetverbranding!

 • Belangrijk: Doe minimaal 4 sets per oefening en 12 herhalingen per set.

#1: Goblet squat

Uitvoering:

 • Ga staan met je voeten iets verder uit elkaar dan schouderbreedte.
 • Houd een halter verticaal voor je borst en het bovenste gedeelte vast met beide handen en ellebogen naar beneden
 • Ga met je heupen naar achteren totdat je dijen parallel zijn met de grond
 • Terwijl je naar beneden gaat, stel je dan voor dat je je voeten in de vloer schroeft door je enkels, onderbenen en dijen actief naar buiten te drukken.
 • Keer terug naar de startpositie

#2: Dumbbell Farmers Walk

Uitvoering:

 • Neem een paar stevige dumbbells vast met beide handen en begin 10-20 meter te lopen.
 • Houd je borst naar voren en schouders naar achteren.
 • Knijp in de dumbbels om je spieren extra aan te spannen

#3: Box Squat Jump

Uitvoering:

 • Hurk neer met de armen naar voren uitgestrekt terwijl je je kont zo ver mogelijk naar achteren duwt
 • Leun achterover op de kleine squatbox (als die er is), zwaai je armen naar voren en spring onmiddellijk op het verhoogde platform
 • Let erop dat je lichaam rechtop komt te staan op de box.
 • Keer terug naar startpositie

#4: Dumbbell walking lunge

Uitvoering:

 • Sta met je voeten op heupbreedte uit elkaar en houd halters in je handen
 • Dit is je startpositie.
 • Stap voorwaarts met n been en buig de knieen om je heup te laten zakken.
 • Blijf zakken tot je achterste knie bijna de grond raakt
 • Je houding moet rechtop blijven en je voorste knie moet in lijn zijn met je voorste voet.
 • Let erop dat je voorste knie niet verder gaat dan je tenen als je naar beneden komt.
 • Dit is namelijk slecht voor het kniegewricht
 • Stap vooruit met je achterste voet en herhaal de oefening met het andere been

#5: Deadlift

Uitvoering:

 • Ga met beide voeten onder de stang en neem een heupbreedte houding aan.
 • Duw je heupen naar achteren en buig naar voren totdat je romp bijna evenwijdig staat met de vloer.
 • Pak de stang vast met een dubbele bovenhandse greep op schouderbreedte.
 • Houd de adem in en til de stang op tot je rug rechtop staat.
 • Let op dat je net met je rug te ver naar achteren buigt.
 • Breng de stang terug naar de grond en herhaal het gewenste aantal herhalingen.

#6: Dumbbell shoulder press

Uitvoering:

 • Ga zitten op een bankje met rugsteuning en houd een halter in elke hand vast
 • Plaats de halters rechtop op je dijen
 • Breng de dumbbells nu n voor n omhoog naar schouderhoogte
 • Zorg ervoor dat je je polsen zo draait dat de handpalmen naar voren wijzen. Dit is je startpositie.
 • Adem nu uit en duw de halters omhoog totdat ze bovenaan elkaar raken.
 • Laat vervolgens, na een korte pauze, de gewichten langzaam terugzakken naar de startpositie.

#7: Burpees

Uitvoering:

 • Hurk neer en leg je handen op de grond alsof je een push up gaat doen
 • Spring met beide voeten naar achteren, zodat je nu in de plankpositie staat
 • Doe een pushup, je borstkas moet de vloer raken
 • Duw jezelf omhoog om terug te keren naar de plankpositie
 • Ga met je voeten richting je handen en spring vervolgens explosief omhoog
 • Strek je armen recht boven je hoofd

#8: Jumping jacks

Uitvoering:

 • Sta met een lichte knik in de knien en je handen rustend op de dijen
 • Spring met je voeten uit elkaar en laat je armen boven je hoofd komen
 • Keer terug naar de startpositie en herhaal de oefening

#9: Mountain climbers

Uitvoering:

 • Begin in een planking positie met de benen gestrekt en de armen naar beneden.
 • Houd je buikspieren aangespannen en je rug recht
 • Verplaats je rechterknie richting je borstkas
 • Schakel snel om en trek de linkerknie in.
 • Tegelijkertijd duw je je rechterbeen naar achteren en trek je je rechterknie richting de borstkas
 • Je maakt nu een lopende beweging
 • Let erop dat je rug een rechte lijn blijft en je hoofd niet naar beneden gaat hangen.
 • De stabiliteit van je rug is cruciaal om de oefening goed uit te kunnen voeren

Met welke sport kun je de vetverbranding het meest stimuleren?

Heb je je ooit afgevraagd welke sport de beste resultaten oplevert als het gaat om het verbranden van vet?

Het is een interessante vraag om over na te denken.

Als we het hebben over sporten dan denken de meeste mensen aan voetbal of hockey.

Maar er zijn zoveel meer sporten die je kunt beoefenen die gezond zijn en zorgen voor een verlaging van je vetpercentage.

Hier zijn enkele sporten die je kunt beoefenen als je wilt afvallen en je gezondheid wilt verbeteren:

 • Zwemmen

man met zwembril zwemt in het water

Zwemmen is niet alleen een aangename activiteit, het is ook ontzettend gezond voor je lichaam omdat je vrijwel alle spiergroepen gebruikt.

Met een halfuurtje fanatiek zwemmen verbrand je honderden calorieën.

Zwemmen verhoogt ook je uithoudingsvermogen en verbetert je lichaamshouding.

Een baantje trekken is ook ideaal voor oudere mensen omdat de kans op spier- of gewrichtsblessures met zwemmen erg klein is.

 • Boulderen

Man doet aan indoor boulderen

Tegenwoordig hoef je niet meer naar de Alpen te gaan om te kunnen rotsklimmen.

Er zijn veel klimzalen die deze activiteit aanbieden.

Als je helemaal klaar bent met fitness of hardlopen en je wilt iets spannends maar ook veilig proberen, dan dit is een geweldige sport voor jou.

Met indoor muurklimmen worden al je spieren aangesproken tijdens het klimmen.

 • Roeien

Vrouw doet aan roeisport op het water

Roeien is een geweldige activiteit waarmee je vetverbranding stimuleert en tegelijkertijd kunt genieten van de frisse lucht en het landschap om je heen.

Roeien zorgt voor spierkracht en het verbeteren van je conditie. Last but not least: met roeien word je een vetverbrandingsmachine!

Er zijn nog veel meer sporten om je vetverbranding te stimuleren.

3 Recepten om je vetverbranding te verhogen

Recept #1: gebakken zalmsalade met appels

gebakken zalmsalade met appels op dinerbord

Wat heb je nodig:

 • 300 gram zalm
 • 2 appels
 • Krop Romaanse sla
 • Scheutje olijfolie
 • 1 el citroensap
 • Peper en zout

Werkwijze:

 • Bak de zalm op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie
 • Besprek de zalm met wat citroensap
 • Verdeel de sla op een bord
 • Snijd de appel in plakjes
 • Leg de zalm en de appelstukjes op de salade

Recept #2: uitsmijter met groenten

uitsmijter met groenten op dinerbord

Wat heb je nodig:

 • 2 eieren
 • 2 champignons
 • 2 bospeentjes
 • 1 cm verse gember
 • 1/2 stengel bleekselderij
 • 1/2 ui (wit of rood)
 • 1/2 el kurkuma
 • 1 tl kokosolie

Werkwijze:

 • Klop de eieren los en voeg wat peper en zout toe.
 • Snijd de halve ui in ringen.
 • Schil de gember en snijd deze zo fijn mogelijk.
 • Snijd de bleekselderij en wortel in zo dun mogelijke plakjes. Ook de champignons snijd je in dunne plakjes.
 • Doe alles bij elkaar en voeg de knoflook (geperst) en de kurkuma toe.
 • Meng door elkaar.
 • Verwarm de kokosolie in een pan en voeg de geklopte eieren toe.
 • Bestrooi met de ingredinten en bak tot de omelet uit zichzelf loskomt van de pan.
 • Gooi om en bak nog enkele minuten op de andere kant.

Recept #3: haringsalade met avocado

haringsalade met avocado op een dinerbord

Wat heb je nodig:

 • 2 nieuwe haringen
 • 200 gram gemengde sla
 • 1 avocado
 • 2 tomaten
 • citroen
 • 1 augurk
 • 3 bosuitjes
 • Peper en zout

Werkwijze:

 • Haal indien nodig de graatjes uit de haring.
 • Snijd de haring vervolgens in kleine stukjes.
 • Snijd de augurk, tomaten, bosuitjes en avocado in kleine blokjes.
 • Was de sla en droog deze vervolgens.
 • Doe de sla, augurk, bosuitjes, tomaten, avocado en haring in een kom.
 • Sprenkel hier vervolgens wat citroensap overheen en voeg eventueel naar smaak peper en zout toe.
 • Serveer.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

 • hoi Oscar,
  graag zou ik twee dagen in de week 24 uur gaan vasten.. ik lees ook bij een artikel dat 1 dag in de week eten wat je wil en iets meer calorieën eten een gunstig effect heeft op de vetverbranding. Dit lijkt tegenstrijdig.. meer eten en tot 30 % meer vetverbranding dacht ik te lezen. En als je vast, dan gaat de vetverbranding ook omhoog? Of begrijp ik het verkeerd?
  Anyway, ik zou het het liefste samen combineren. Twee dagen per week vasten en 1 dag soort van eten wat ik graag wil. Maar is het dan het beste om bijvoorbeeld woensdag en zondag te vasten en dan zaterdag alles te eten of liever de vrijdag? Of beter donderdag na het dagje vasten?

  Willems

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )