949

Weight Watchers: Een Gezond en Effectief Dieet of Gevaarlijk?

Er zijn oneindig veel diëten en programma’s om af te vallen. De meesten zijn beschikbaar via het internet, anderen via boeken, en een enkeling via persoonlijk contact.

In deze laatste categorie is Weight Watchers wel een heel bijzondere.

Kom erachter wat het Weight Watchers dieet precies is en of je er effectief en op een gezonde manier mee kunt afvallen.

In dit artikel over Weight Watchers leer je onder meer:

 • Waarom Weight Watchers wereldwijd zo populair is
 • De belangrijkste voordelen en nadelen van het Weight Watchers dieet
 • Hoe de Weight Watchers puntenlijst precies werkt
 • Wat de rol is van Oprah Winfrey bij Weight Watchers
 • Weight Watchers prijslijst
 • Een voorbeeld Weight Watchers recept

Inhoud van dit artikel

Wat is Weight Watchers?

Jean Nidetch oprichter van Weight Watchers wijst naar poster

Weight Watchers is een Amerikaans bedrijf dat diverse dieetproducten en diensten aanbiedt om gewichtsverlies en onderhoud te ondersteunen.

En zoals zo veel Amerikaanse bedrijven, is ook Weight Watchers letterlijk aan de keukentafel begonnen.

Een vrouw met fors overgewicht, Jean Nidetch, had na heel veel teleurstellingen een perfect dieet gevonden wat haar in staat stelde om maar liefst 35 kilo te verliezen.

Maar aangezien ze hier alleen mee bezig was, vond ze het erg moeilijk om het dieet vol te houden.

Jezelf motiveren is erg lastig, dus nodigde ze een aantal vrienden en vriendinnen uit om ervaringen te delen en natuurlijk om elkaar te motiveren. Het woord ging snel rond, en al snel zaten er wekelijks 40 mensen in de keuken van Jean.

Na de beslissing om de bijeenkomsten elders te houden ging het heel snel en in een razendsnel tempo zette deze groei zich voort.

Binnen 2 jaar was de oprichting van het bedrijf Weight Watchers een feit. In de jaren die volgden werden steeds meer bijeenkomsten georganiseerd, allemaal gebaseerd op het dieet van Jean, in combinatie met de kracht van motivatie door anderen.

In 1974, 11 jaar na de oprichting, begon Weight Watchers ook in Nederland. Het werd een groot succes net als in alle andere West-Europese landen.

Het bedrijf werd in 1978 verkocht aan H.J. Heinz Company. Inderdaad, diezelfde Heinz van de ketchup en de sandwich spread. De Heinz company produceert veel meer dan dat en kun je een beetje vergelijken met de Nederlands/Engelse Unilever.

Tegenwoordig is Weight Watchers een beursgenoteerd bedrijf met een jaarlijkse, wereldwijde, omzet van maar liefst 1,75 biljoen dollar, met 25.000 mensen in dienst, en actief in meer dan 30 landen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

 Hoe werkt Weight Watchers?

Weight Watchers Smartpoints puntensysteem

Het hele concept van Weight Watchers is gebaseerd op het principe van afvallen door gezonder te eten en meer te bewegen.

Het primaire dieet van Weight Watchers kent geen restricties en ook mogen alle voedingsmiddelen (met mate) worden gegeten.

Deelnemers verliezen vooral gewicht door het creëren van een calorietekort.

Afvallen door calorie-onthouding? Niks nieuws zou je zeggen, maar toch gaan ze iets anders te werk dan de meeste andere bedrijven die dieetproducten aanbieden.

Er zijn namelijk 2 manieren waarop je het dieetprogramma van Weight Watchers kunt volgen:

Deelnemen aan groepsbijeenkomsten

Presentatrice Opray Winfrey geeft high five aan vrouw tijdens bijeenkomst

Mensen die lid zijn van Weight Watchers hebben de mogelijkheid om wekelijkse bijeenkomsten te volgen.

In de praktijk blijkt dat dit voor veel mensen motiverend werkt.

Niet alleen leer je hier bewuster omgaan met voeding, ook kunnen mensen elkaar ondersteunen en ervaringen uitwisselen.

Ook kan er extra informatie gevraagd worden en moet er gewogen worden. En met name dat laatste is een extra stimulans, want jij wilt natuurlijk niet in groepsverband vertellen dat je een kilo bent aangekomen omdat je eventjes het dieet hebt laten varen.

Online programma volgen

Weight Watchers is enkele jaren geleden ook een online community gestart.

Voor de mensen die niet naar bijeenkomsten gaan zijn online seminars een alternatief. Leden krijgen hier 24/7 advies en ondersteuning.

Naast ongelimiteerde toegang tot honderden recepten en het basismateriaal, is er ook de mogelijkheid om met andere gebruikers ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Over gezond eten heeft de organisatie een heel eigen idee. Er zijn géén beperkingen in wat je mag eten. Je mag in principe alles eten, zolang je maar binnen een bepaalt aantal punten blijft.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Smart points

Ieder voedingsmiddel heeft een aantal Smart Points, die onder andere gebaseerd zijn op het aantal calorieën, hoeveelheid suiker, hoeveelheid eiwitten, en het vetpercentage van het product.

Hoe meer eiwitten, hoe lager het aantal punten. Maar hoe meer suiker en verzadigd (ongezond) vet, hoe hoger het aantal punten.

Iedere deelnemer heeft iedere dag een persoonlijke hoeveelheid Smart Points te verdelen. Het aantal is onder andere afhankelijk van het huidige gewicht en het streefgewicht. Je mag dus alles eten wat je wilt, zolang je maar niet je aantal Smart Points overschrijdt.

Je kunt je voorstellen dat een slagroomgebakje veel Smart Points kost. Je kunt dat gebakje gewoon eten, maar dat heeft natuurlijk wel consequenties voor de rest van de dag. Ditzelfde geldt voor een glas wijn of een stukje worst.

Daarnaast kun je extra Smart Points verdienen door fysieke activiteiten. Hoe meer je beweegt en sport, hoe meer extra Smart Points (Fit Points) je krijgt, hoe meer je dus mag eten.

De voordelen van Weight Watchers

Weight Watchers heeft, naar eigen zeggen, een groot aantal voordelen. Volgens de Internationale site van Weight Watchers is hun programma het beste wat er in dieetland te vinden is.

Natuurlijk zeggen ze dat! Maar ik moet toegeven dat hun dieetprogramma best wel goed in elkaar steekt, al er zijn wel enkele dingen waar ik het niet helemaal mee eens ben.

Of het allemaal haalbaar is en of het inderdaad écht werkt, bekijken we verderop in dit artikel.

Voordeel #1: Alle voedingsmiddelen zijn toegestaan

genietende vrouw eet lepel met ijs

Normaal gesproken heb je bij een dieet forse beperkingen: je mag dit niet eten, je mag dat niet eten.

Dat kan ontzettend frustrerend werken want je moet jezelf van veel voedingsmiddelen onthouden.

Het kan best lastig zijn om op een verjaardag of op een bedrijfsfeestje ‘nee’ te zeggen tegen een stuk taart of een lekker rood wijntje.

Met Weight Watchers heb je dat probleem niet. Er bestaat namelijk geen lijst met verboden voedingsmiddelen. In principe mag je gewoon alles eten, zolang het maar binnen het dagelijkse aantal Smart Points valt.

Door dit puntensysteem blijf je de mogelijkheid houden om te koken wat je zelf graag wilt en wordt afvallen een stuk makkelijker.

Dit is geen vrijbrief om maar ongezond te eten want ‘slechte’ voedingsproducten kosten je veel meer punten. Je kunt natuurlijk al je punten opmaken aan een pizza of een patatje, maar dat betekent wel dat je de rest van de dag honger hebt omdat je geen punten meer over hebt.

Op die manier leer je het vrij snel af om al je punten te verbruiken aan ongezonde voedingsproducten. Je zult eerder gaan kiezen voor gezondere alternatieven omdat je die veel meer kunt eten (kosten je minder punten) waardoor je een langer verzadigend gevoel hebt.

Voordeel #2: Langzaam en gestaag gewichtsverlies

Enthousiaste vrouw houdt haar handen omhoog en is blij

Volgens het programma van Weight Watchers val je langzaam maar zeker af.

Het gemiddelde is een gewichtsverlies van 0,5  tot 1 kilo per week.

Mensen die net begonnen zijn zullen in het begin misschien wel meer afvallen. Houd er wel rekening mee dat dit in de eerste weken vooral vocht zal zijn en niet lichaamsvet.

Maar het gemiddelde van 1 kilo per week is in principe heel goed.

Uit een studie van 2015, waarin commerciële diëten en gewichtsverlies programma’s onder de loep werden genomen, blijkt dat het dieetprogramma van Weight Watchers na 12 maanden voor 2,6% meer gewichtsverlies zorgt dan bij de controlegroep (bron). Hoe het zat met de gewichtsverlies resultaten op de lange termijn, konden de onderzoekers niet vertellen.

Weight Watchers is naar eigen zeggen tegen het volgen van een crashdieet. Het eten van bizar weinig calorieën is dan ook niet iets wat je bij Weight Watchers terug ziet komen.

Hoe langzamer het afvallen gaat, hoe duurzamer het resultaat.

Voordeel #3: Het is duidelijk en concreet

De meeste mensen die ervaring hebben met Weight Watchers zijn te spreken over de eenvoud van het dieetprogramma. Daarmee bedoelen ze dat het dieet erg duidelijk is en makkelijk om te volgen.

Door het puntensysteem van Weight Watchers hoeven mensen niet meer zelf ingewikkelde calorieberekeningen te maken. Ze zien met de puntentelling in één oogopslag wat de consequenties zijn van het eten van een bepaald voedingsproduct.

De site van Weight Watchers is ook erg duidelijk als het gaat om kookadvies en recepten. De database staat vol met heerlijke Weight Watchers recepten en tips over het bereiden van eten. Het is een goede basis waaruit je je dagelijkse menu uit kunt samenstellen.

Zelf koken wordt door Weight Watchers gestimuleerd waardoor je vaker verse en gezonde ingrediënten zult gebruiken. Op site en tijdens de bijeenkomsten worden veel tips en trucs gegeven om zelf te koken. In de webwinkel zijn allerlei hulpmiddelen te koop en je kunt allerlei recepten raadplegen met de bijbehorende Smart Points.

Voordeel #4: Je houdt controle over de portiegrootte

twee borden met verschillende portiegrootte

Het programma van Weight Watchers moedigt heel erg aan om de grootte van de porties te beheersen.

Terwijl je met het dieetprogramma bezig bent, is het een absolute must om dit te doen.

Want alleen aan de hand van de grootte van de portie kun je het correcte aantal punten vaststellen.

Volgens Weight Watchers is het aanleren hiervan niet alleen van nut als je lid bent van Weight Watchers, maar is ook daarna van groot belang. Immers, om te voorkomen dat je gaat over-eten, moet je de grootte van je portie kunnen bepalen en beheersen.

Niet meer eten dan je écht nodig hebt is een gegeven dat ik zelf ook altijd aanmoedig.

Door het controleren van je porties ben je beter in staat om de eetlust reguleren en sneller af te vallen (bron). Ook is het makkelijker om je bloedsuikerspiegel in balans te houden met kleinere porties. (bron).

Voordeel #5: Bewegen en sporten wordt gestimuleerd

2 sportende vrouwen trainen met kettlebell

Je kunt natuurlijk gewoon je dieet van Weight Watchers volgen, en daarmee hopen dat je inderdaad de nodige kilo’s verliest en een platte buik krijgt.

Maar een platte buik is nog geen strakke buik.

En daarvoor is meer nodig dan alleen op je voeding letten. Wat je daarvoor terug krijgt is een strakke buik, stevige billen en een aantrekkelijker figuur.

Afvallen met sporten is belangrijk als je die strakke buik wilt krijgen en streeft naar blijvend gewichtsverlies. Bovendien kun je het proces van afvallen een boost geven door te gaan sporten, of in ieder geval door meer te bewegen.

Volgens het principe van Weight Watchers krijg je extra punten, in dit geval heten ze Fit Points, als je regelmatig doet sporten. Dus hoe meer je sport, hoe meer punten je te besteden hebt, hoe meer je uiteindelijk mag eten.

Bekijk ook mijn video met daarin de 3 kenmerken van een effectief dieet:

De nadelen van Weight Watchers

Zoals je gelezen hebt kent het dieet een aantal voordelen waarmee je gezond en effectief kunt afvallen. Maar toch kleven er ook een aantal nadelen aan het hele programma van Weight Watchers.

Nadelen die misschien niet voor iedereen zullen gelden, maar die je wel moet weten als je streeft naar blijvend gewichtsverlies.

Nadeel #1: Ze verbieden geen voedingsmiddelen

vrouw is blij dat ze suikerrijk voedsel mag eten

Dit nadeel is tegelijkertijd ook één van de grootste voordelen van het Weight Wachters dieet (zie voordeel 1).

Je mag bij dit dieet in principe alles maar eten wat je wilt. Maar het feit dat je alles mag eten, geeft een vals gevoel van veiligheid.

Binnen het aantal punten mag je alles eten, dus ook ongezonde voedingsmiddelen. Het maakt allemaal niet uit.

Dit houdt in dat je niet altijd even gezond eet, één van de basisvoorwaarden om af te vallen en een gezond lijf te krijgen. Omdat je die grote vrijheid hebt, moet je heel sterk in je schoenen staan om niet te vallen voor die grote verleiding.

Weight Watchers hanteert het calorieën-tekort principe. Daarbij gaat het er niet zozeer om wat je precies eet, maar hoeveel je daarvan eet. Op een bepaalde manier zijn calorieën leidend, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan het tellen van calorieën.

Ze verbieden geen voedingsmiddelen, maar ze zouden zeker een rij met ‘met mate eten’ kunnen aangeven.

Calorieën zeggen niets over de kwaliteit van het voedsel dat je eet

Op den duur kun je essentiële voedingsstoffen gaan missen die noodzakelijk zijn om fatsoenlijk te blijven functioneren.  Ik heb het dan over de zogeheten macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten).

Met het puntensysteem en het gebrek aan een lijst met verboden voeding, heb je ontzettend veel vrijheid. De verleiding is dan natuurlijk erg groot om voor de lunch alléén het toetje te nemen, in plaats van een vullende maaltijd. Zo blijf je toch binnen het aantal punten, maar krijg je geen voedingsstoffen binnen.

De mensen die niet sterk in hun schoenen staan, zullen in hun gewoonte blijven om ongezond te eten. Het enige verschil is dat de hoeveelheden minder zullen zijn. Het gevolg is een gebrek aan gezonde voedingsstoffen, met alle gevolgen van dien…

Nadeel #2: De effecten van bepaalde voeding wordt genegeerd

hongerige vrouw eet voedsel uit koelkast

Dit nadeel is in het verlengde van het vorige nadeel: de effecten van bepaalde voedingsmiddelen worden in het dieet buiten beschouwing gelaten.

Er zou namelijk ook gekeken moeten worden naar wat voor effect bepaalde voeding heeft op verzadiging of hormonen.

En dit is iets waar veel commerciële bedrijven binnen de afslankindustrie aan voorbij gaan.

In mijn artikelen heb ik het al vaker gehad over de invloed van macronutriënten op de belangrijkste processen in het menselijk lichaam. Voeding die we binnen krijgen heeft een enorme invloed op de biologische processen die bepalen wanneer en hoeveel we eten.

Het eten van calorieën uit enkelvoudige koolhydraten is geen slim idee omdat het zorgt voor de aanmaak van grote hoeveelheden insuline (vetopslag hormoon) en het de hongergevoelens amper onderdrukt. Voor je het weet heb je dus alweer honger!

Welke suikers je wilt vermijden

Om vreetbuiten te voorkomen is het belangrijk dat je zo min mogelijk snelle suikers binnen krijgt. Calorieën uit transvetten en snelle suikers worden niet voor niks lege calorieën genoemd omdat ze belangrijke bouwstoffen en brandstoffen voor je lichaam missen.

In plaats daarvan kun je veel beter grote hoeveelheden eiwitten eten, omdat die een groter effect hebben op het verzadigingsgevoel dan koolhydraten en vetten (bron).

Daarom ben ik er ook geen voorstander van om brood, pasta, aardappelen en witte rijst te eten als je snel wilt afvallen. Deze voedingsmiddelen kunnen namelijk de bloedsuikerspiegel flink verhogen.

Veel beter gebruik je onderstaande voedingsbronnen:

Samenvattend raad ik je aan om met name deze voedingsmiddelen te eten:

Vetten:

 • Vette vis: zalm, makreel, haring, tonijn, sardines
 • Noten zoals walnoten – max handje per dag
 • Pure chocolade
 • Zaden/pitten zoals lijnzaad
 • Avocado
 • Kokosolie of ghee
 • Gras- of roomboter
 • Extra vierge olijfolie (koudgeperst)

Koolhydraten:

Eiwitten:

 • Eieren
 • Gevogelte
 • Vlees
 • Vette vis
 • Schaal- en schelpdieren

Niet iedere caloriebron is dus even verstandig om te consumeren als je succesvol wilt afvallen.

Om je een voorbeeld te geven van een Weight Watchers recept:

Weight Watchers voorbeeldrecept

Salade van aardappelen met een dressing van Pesto

Ingrediënten

 • 2 eetlepels basilicum, fijn gehakt
 • 25 gram Italiaanse Parmaham
 • 1 handje vol rucola
 • Peper en zout naar smaak
 • 1 eetlepel witte balsamicoazijn
 • 1 eetlepel groene pesto
 • 1 ons yoghurt, mager
 • 150 gram kers tomaatjes.
 • 50 ml. groentebouillon
 • 3 gedroogde tomaten, zonder de olie.
 • 150 gram aardappelen, vastkokend

De meeste recepten die Weight Watchers aanbiedt zijn prima om op een gezonde manier mee af te vallen. Maar zoiets als bouillon in dit recept is niet aan te raden, het bestaat voornamelijk uit zout en wat e-nummers. Dat zijn niet bepaald de voedingstoffen die je een verzadigend gevoel geven.

Behalve dan dat het eten van ongezonde voedingsproducten deelnemers meer punten kost, wordt er weinig over voedingstoffen gezegd. En dat maakt het dieet in mijn ogen wel een beetje simplistisch.

Nadeel #3: Groepsbijeenkomsten werken niet voor iedereen

Vrouw houdt weegschaal omhoog tijdens groepsbijeenkomst Weight Watchers

Het doel van de groepsbijeenkomsten van Weight Watchers is natuurlijk om lief en leed te delen en om elkaar te motiveren met afvallen.

Maar misschien ben je niet zo extravert, en hou je al dit leed liever binnen de muren van je eigen huis.

Natuurlijk ben je niet verplicht om te praten op een groepsbijeenkomst. Je kunt er gewoon heengaan en het allemaal over je heen laten komen.

Maar het zijn juist die bijeenkomsten die het programma van Weight Watchers zo uniek maakt. Dit kan echter minder motiverend werken als je een gewichtsverlies plateau hebt bereikt en niet meer afvalt. Je voelt je opgelaten en gefrustreerd omdat je de afgelopen weken geen grammetje bent kwijtgeraakt.

Hoewel het gewicht niet in de zaal bekend wordt gemaakt, kan het toch een heel ongemakkelijk moment zijn. Soms kun je wekenlang niet afvallen, terwijl je toch op de goede weg bent. Deze wekelijkse weging kan voor sommige mensen heel veel stress bezorgen.

Als je niet houdt van al dat delen en praten, dan blijft er alleen maar het dieet en het puntensysteem over. Waarschijnlijk zijn er dan betere alternatieven op de dieet-markt.

Nadeel #4: Hoge kosten zonder professionele begeleiding

close-up van eurobiljetten

Natuurlijk is de maandelijkse bijdrage afhankelijk van het gekozen niveau.

Maar als je veel gewicht te verliezen hebt, en je hebt daarnaast een intensieve begeleiding nodig, dan kunnen de totale kosten flink oplopen.

Kijk daarom goed of je deze uitgave wel kunt veroorloven.

Er is namelijk niets zo frustrerend dan halverwege afhaken omdat je het eenvoudigweg niet meer kunt betalen. Daarnaast moet je de totale investering bekijken, en goed onderzoeken of er geen alternatieven zijn die goedkoper uitvallen, of zelfs misschien wel gratis zijn. Maar nogmaals, dat hangt heel sterk af van je eigen discipline en wil om af te vallen.

De mensen die je in dit proces begeleiden zijn ervaringsdeskundigen. Dat wil zeggen dat ze zelf met het dieet van Weight Watchers hebben meegemaakt hoe het is om af te vallen. Betere reclame kun je natuurlijk niet maken. Daarnaast kunnen deze mensen veel begrip tonen en hebben de  deelnemers het gevoel dat ze ‘gehoord’ worden.

Maar aan de andere kant hebben de meesten van deze ervaringsdeskundigen helemaal geen educatieve achtergrond. En dat is niet altijd even wenselijk. Je wilt uiteindelijk toch mensen hebben die verstand van zaken hebben als het gaat om gezonde voeding en veilig afvallen.

Ervaringen Weight Watchers

“Wat mij zo aanstaat is dat het dieetprogramma van Weight Watchers zo eenvoudig is om te volgen en je in principe alles kunt eten wat je maar wilt”. Deze ervaring hoor en lees ik vaker terug van mensen die zijn afgevallen met Weight Watchers.

Met het puntensysteem (Smart Points) staat het je vrij om sommige voedingsmiddelen met mate te eten die in veel andere diëten worden vermeden. Dat maakt het leuk en aantrekkelijk om dit dieet te volgen. Doordat Weight Watchers geen crashdieet is, ben je langer in staat om het vol te houden en kun je op een veilige en langzame manier je streefgewicht bereiken.

De reacties zijn dus grotendeels positief. Het enige waar mensen zich wél aan storen is de Weight Watchers app. Deze applicatie voor de smartphone heeft nog wel eens de neiging om vast te hangen of niet mee te werken zoals de gebruiker dat graag wilt.

Een ander negatief puntje is de prijs van Weight Watchers. Sommige mensen vinden het dieetprogramma vrij prijzig en hadden het liever wat goedkoper gezien.

Prijs Weight Watchers

Is je interesse in het dieetprogramma van Weight Watchers gewekt? In dat geval is het wel handig om te weten hoeveel zo’n abonnement nou eigenlijk kost.

De prijzen van de aangeboden abonnementen verschillen jaarlijks dus pin me er niet op vast.

Op dit moment heb je 3 betaalmogelijkheden voor de curcus + online programma van Weight Watchers:

 • 3 maanden (€ 29,95 de 1ste maand, daarna maandtarief van € 42,95)
 • 7 maanden (€ 19,95 de 1ste maand, daarna maandtarief van € 39,95)
 • 13 maanden (€ 0 de 1ste maand, daarna maandtarief van € 37,95)

Daarvoor krijg je:

 • Altijd en overal toegang tot het online programma (basismateriaal)
 • Dieetprogramma dat op maat voor jou wordt gemaakt
 • Meer dan 2000 kookrecepten waaruit je kunt kiezen
 • Groepsbijeenkomsten met medecursisten
 • Ervaringsdeskundige als coach

Geen behoefte aan een Weight Watcher curcus of groepsbijeenkomsten? Dan kan je voor het online afslankprogramma kiezen en ben je goedkoper uit.

 • 1 maand (aanmeldkosten van € 29,95 + € 22,95 maandtarief)
 • 7 maanden (€ 9,95 de 1ste maand, daarna maandtarief van € 19,95)
 • 13 maanden € 0 de 1ste maand, daarna maandtarief van € 17,95)

Grote investeerder: Oprah Winfrey

Weight Watchers met op de voorgrond Oprah Winfrey

In oktober 2015 maakte Oprah Winfrey bekend dat ze trotse eigenares was geworden van 10% van de aandelen van Weight Watchers.

Een investering van 43 miljoen dollar.

Weight Watchers natuurlijk ontzettend blij, want een naam als Oprah in je gelederen hebben, zorgt voor veel meerwaarde.

En dat effect bleef niet uit: Na de bekendmaking van Oprah Winfrey schoten de aandelen omhoog en aan het einde van de dag was de waarde van het bedrijf nagenoeg verdubbelt.

Oprah Winfrey is nu inmiddels het gezicht geworden van Weight Watchers International, en zit ze tevens in de raad van bestuur.

Is Oprah werkelijk zo begaan met het lot van mensen met overgewicht? Of is het gewoon heel slim beleggen in een bedrijf wat alleen maar groeit en alle periodes van crisis overleeft?

Het perfecte business model?

In de ogen van critici is Weight Watchers hét perfecte business model: Als mensen gewicht verliezen, dan geven ze de credit aan Weight Watchers, waardoor andere mensen dit ook gaan proberen. Na het stoppen met Weight Watchers komen de kilo’s er heel snel weer bij, dankzij het jojo-effect. Hiervan geven ze zichtzelf de schuld, want ze hebben immers te veel gegeten.

Snel gaan ze weer naar de Weight Watchers om de aangekomen kilo’s weer kwijt te raken, en het hele verhaal begint weer van voren af aan. Het jojo-effect waarbij Weight Watchers iedere keer weer een paar honderd euro opstrijkt.

Dit is dus algemeen bekende informatie, en toch blijft het bedrijf succesvol. En zeker nu Oprah Winfrey haar naam en gezicht aan het programma verbindt, zal het succes alleen maar groter worden. Want wat Oprah zegt, moet immers wel waar zijn. Toch?

Conclusie Weight Watchers

vrouw heeft fruit en snoep op tafel en weet niet welke keuze ze moet maken

Het hele puntensysteem van Weight Watchers is gebaseerd op het aantal calorieën, in combinatie met vet en suiker.

Het systeem staat dus gelijk aan het normale tellen van calorieën bij een calorie-arm dieet.

Het enige verschil zit in het feit dat de Smart Points ook de aanwezigheid van vet en suiker meeneemt in de berekening. Tot zover lijkt het Weight Watchers dieet op ieder ander calorie-arm dieet.

Maar met alleen het beperken van de dagelijkse calorieën ben je er nog lang niet. Het gaat ook om de kwaliteit van de calorieën, want lege calorieën zoals geraffineerde suikers zijn sowieso heel slecht voor je lijf en voor je gewicht.

De grote plus van Weight Watchers is natuurlijk de wekelijkse bijeenkomsten. Dat wil zeggen, als je daar zin in hebt, en als je daarmee om kunt gaan. In dat geval is het een prima stok achter de deur om met andere lotgenoten te praten over je voortgang.

Ook de puntentelling is een speelse manier om het dieet te volgen en vol te houden.  Voor sommigen kan de puntentelling zelfs erg leuk zijn.

Is het Weight Watchers programma de moeite waard om te volgen? Het is in ieder geval één van de betere methodes op de markt om mee af te vallen.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

3 reacties op dit artikel

 • Goedemiddag,

  Ik was weer eens op jullie site aan het kijken en zag tot mijn verbazing een stuk over Weight Watchers(WW) alles wat je noemt sta ik achter.
  Jaren heb ik met plezier daar gewerkt om met ” gezonde ” voeding bezig te zijn en mensen daarmee te motiveren. Nu ontdek ik aan den lijve dat dat helemaal niet het ideale dieet was. Sinds ik alle vormen van suiker of vervangers, snelle koolhydraten en melkproducten uit mijn dagelijkse leven heb geschrapt val ik makkelijk en zonder die hinderlijke bloedsuikerpieken af. En ,ik zeg regelmatig tegen mensen, ik heb in jaren niet zo lekker gegeten als de afgelopen zes maanden. Terwijl ik jullie boek nog ga ontvangen.
  Maar even terug te komen op de WW
  Wat ik daar zo ontzettend fijn aan vond toen ik zelf cursist was, is de ontmoeting met de anderen en het vragen kunnen stellen en samen ergens naar toe werken. Ook het vieren als je een doelstelling hebt behaald. Later vond ik het elke keer als ik werkte het zo ontzettend leuk om te doen dat ik daar best mijn werk van zou willen maken. Nu denk ik, ik zou dit wat ik nu allemaal leer ook wel willen overdragen aan anderen. Een idee om dit, ook te gaan doen ? Ik hou me aanbevolen:)
  Groet Paula

  Paula dijksman
 • Een persoonlijke ontmoeting heb ik zelf niet zo’n behoefte aan, maar wat ik wel mis is iemand die me kan vertellen wat ik als vervanging mag gebruiken in een recept of weekmenu. Bv, als ik geen avocado eet of garnalen of sardientjes, wat mag ik in de plaats hiervoor nemen. Er wordt geschreven, dan sla je die maaltijd over, maar dat vind ik geen oplossing, zeker als er op 1 dag meerdere dingen staan die je niet eet.
  Dus nog niet zo’n gek idee.
  Misschien staat er wel zoiets op deze site, maar helaas heb ik het nog niet gevonden.

  Desiree Hupperetz
 • Hallo,

  Het klinkt allemaal prachtig. Ik heb zelf een poosje paleo gedaan maar het enige wat gebeurde was aankomen.
  Wat is dit dan zoveel anders als de andere eet patronen.
  Kunt u dit een beetje toelichten ?
  Is er ruimte voor bv brood ?

  Graag uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Jacqueline .

  Jacqueline

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )