1063

Eierdieet: Kun je 5 Kilo Afvallen in 14 Dagen? + Weekmenu

Het eierdieet is een dieet om snel af te vallen en omvat het eten van minimaal 2-3 eieren per dag. Het is de nieuwste trend in dieetland.

Het eierdieet duurt slechts 14 dagen en beweert dat het kan helpen om snel wat overtollige kilo’s vet kwijt te raken. Voorstanders zweren bij het eierdieet en claimen geweldige afslankresultaten.

In dit artikel krijg je een uitgebreide uitleg over het eierdieet en ontdek je of dit dieet voor jou zinvol kan zijn. Ook krijg je een gratis eierdieet weekmenu.

Inhoud van dit artikel

Video: Het Eierdieet

 

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat is het eierdieet?

gebakken ei en broccoli op bord

Het eierdieet is een eiwitrijk, koolhydraatarm en caloriearm dieet. Zoals de naam al doet vermoeden, focust het eierdieet zich op eieren als belangrijkste eiwitbron.

Er bestaan meerdere varianten van het eierdieet, maar allemaal leggen ze de nadruk op het eten van veel eiwitrijke voedingsmiddelen. Welke producten je wel en niet mag eten is afhankelijk van welke variant je volgt.

Het eierdieet claimt dat het bijdraagt aan snel gewichtsverlies. Je mag alleen maaltijden eten tijdens het ontbijt, lunch en avondeten en de meest populaire variant van het eierdieet duurt 14 dagen.

Met het eierdieet kom je waarschijnlijk uit op minder dan 1000 calorieën per dag. Dat betekent dat je voor een periode van 2 weken een extreem caloriearm dieet volgt.

Hoe het eierdieet werkt + weekmenu

eiwitrijke voedingsmiddelen op bord

Het eierdieet is vrij eenvoudig. Je eet voornamelijk eiwitrijke voedingsmiddelen en doet aan strikte caloriebeperking, oftewel het drastisch verlagen van je inname van calorieën.

Er zijn verschillende varianten van het eierdieet op het internet te vinden. De meest populaire variant is het 14 dagen durende eierdieet. Wanneer je dit schema besluit te volgen dan eet je iedere dag drie maaltijden.

Snacks, tussendoortjes en calorierijke dranken zijn niet toegestaan. De bedoeling is dat je iedere dag een maaltijd met eieren eet, en de andere maaltijden moeten in elk geval bestaan uit eiwitrijke voeding.

Als je erover denkt om een eierdieet te volgen dan is het wel zo handig om te weten uit welke voedingsmiddelen het schema bestaat. Om je een idee te geven van hoe zo’n weekmenu eruit ziet heb ik hieronder een eetschema van 7 dagen voor je uitgewerkt:

Het gratis eierdieet eetschema


Maandag:


Vers stuk fruit (grapefruit, appel of peer), 2 eieren en een kopje zwarte koffie of groene thee


200 gram kipfilet met 300 gram broccoli


2 tomaten, 2 gekookte eieren, 1 beker halfvolle yoghurt,  halve krop sla met een klein scheutje olijfolie


Dinsdag:


Vers stuk fruit (grapefruit, appel of peer), 2 eieren en een kopje zwarte koffie of groene thee


Tonijnsalade (1 blikje tonijn) met ijsbergsla en avocado

150 g paddenstoelenmelange, 125 gram tartaar + 1 sinaasappel als dessert


Woensdag:


Vers stuk fruit (grapefruit, appel of peer), 2 eieren en een kopje zwarte koffie of groene thee


2 eieren met 100 gram babyspinazie

Vis (naar keuze) met Griekse salade en zwarte koffie of groene thee


Donderdag:


Vers stuk fruit (grapefruit, appel of peer) met 2 eieren


125 gram magere kwark, 1 tomaat, 1 augurk, 1 beschuit of geroosterd brood

Kippensoep met tomaten, komkommer en selderij


Vrijdag:


Vers stuk fruit (grapefruit, appel of peer), 2 eieren en een kopje zwarte koffie of groene thee


125 gram magere kwark, 1 tomaat, 1 augurk, 1 beschuit of geroosterd brood

125 gram biefstuk met een gemengde salade (waaronder 2 tomaten)


 

Zaterdag:


Vers stuk fruit (grapefruit, appel of peer), 2 eieren en een kopje zwarte koffie of groene thee


2 eieren met 100 gram babyspinazie

2 lamsboutjes met groenten

Zondag


Vers stuk fruit (grapefruit, appel of peer), 2 eieren en een kopje zwarte koffie of groene thee


200 gram vette vis (naar keuze), 1 tomaat, 1 beschuit of geroosterde boterham

2 eieren en een halve krop sla met een scheutje olijfolie

Het bovenstaande weekmenu duurt 7 dagen. Na de eerste week begin je weer van voren af aan met week 2.

Water drink je gedurende de hele dag door. Salades mogen worden gemaakt met een klein beetje olie maar overdrijf hierin niet. Het ontbijt en de lunch mogen met elkaar worden omgewisseld.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Hardgekookte eierdieet

Een ietwat andere vorm van het eierdieet is het hardgekookte eierdieet (hard boiled egg diet). Dit dieet richt zich met name op hardgekookte eieren. Dat hardgekookte eieren gezonder zijn dan zachtgekookte eieren is nooit bewezen.

Integendeel, een te sterke verhitting van een ei werkt juist afbrekend voor de eierdooier. En zoals je misschien al weet is de dooier het meest voedzame deel van het ei. Door een te sterke verhitting worden de belangrijke voedingsstoffen in eieren afgebroken.

Mijn advies? Ga voor zachtgekookte eieren. Op deze manier blijven alle voedingsstoffen in de eierdooier behouden.

Wat mag je wel en niet eten bij het eierdieet?

Wat je mag eten en drinken tijdens het 14 dagen durende eierdieet:

 • Eieren
 • Magere eiwitbronnen (gevogelte, vis, tartaar)
 • Griekse yoghurt en kwark
 • Calorievrije dranken (water, koffie, thee)
 • Niet-zetmeelrijke groenten (broccoli, bloemkool, asperge, spinazie, artisjokken, etc.)
 • Bepaalde fruitsoorten (bessen appels, peren en grapefruit)

Voedingsmiddelen die zijn uitgesloten:

Het eierdieet staat in elk geval niet toe dat:

 • Boter dat wordt gebruikt voor het bakken/koken van eieren en vlees
 • Suikerrijke (snoep, vruchtensap, frisdrank) voedingsproducten en koolhydraatrijke voedingsmiddelen worden gegeten (aardappelen, brood, pasta, rijst, etc.)

Is het eierdieet gevaarlijk?

Over het eten van eieren circuleren heel wat onwaarheden. Bekijk daarom eerst deze video:

Decennialang werd gedacht dat eieren eten slecht zou zijn voor je cholesterolgehalte. Hier wordt steeds meer aan getwijfeld nu uit verschillende onderzoeken blijkt dat het eten van eieren niet het slechte cholesterol in het bloed verhoogt en dat er geen enkel verband bestaat tussen hart- en vaatziekten en eieren (bronbron). Natuurlijk is te veel van iets eten nooit goed, maar dat geldt voor elk product.

In 2019 kwam nog een onderzoek uit waarin de gegevens van meer dan 1900 mannen tussen de 42 en 60 jaar werden geanalyseerd. De onderzoekers zagen geen enkel verband tussen de consumptie van eieren en het risico op een beroerte (bron).

Onverzadigd vet

Er zit weliswaar vet en cholesterol in de dooier, maar het vet is voornamelijk onverzadigd. Het is gebleken dat een volwassen persoon met een goede gezondheid prima 3 eieren per dag kan eten. Dit blijkt zelfs een gunstiger effect te hebben op je cholesterolprofiel dan het eten van één ei per dag! (bron)

Meer dan 70% van de mensen ervaart geen verandering of slechts een kleine verandering van hun cholesterolwaarden in het bloed na het eten van voedsel dat rijk is aan cholesterol (zoals eieren) (bron).

Dat het eten van eieren niet onvermijdelijk leidt tot verhoogde cholesterolwaarden is nu wel duidelijk.

Het ‘goede’ LDL cholesterol

Maar wist je ook dat eieren het ‘goede’ HDL cholesterol in je bloed positief beïnvloeden? (bron) Laat je nooit meer door iemand wijs maken dat eieren niet gezond zijn! Deze informatie is niet nieuw, verschillende onderzoeken zijn tot dezelfde resultaten gekomen (bron).

Hoef je dan nergens rekening mee te houden? Dat wel. Bedenk dat dieet met veel eiwitten en vetten en zeer weinig koolhydraten de staat van ketose kan veroorzaken.

Dit is een proces waarin het lichaam vet gaat verbranden in plaats van glucose als energiebron. Dit kan leiden tot vervelende bijwerkingen, zoals vermoeidheidsklachten, hoofdpijn, misselijkheid en spierkrampen.

Om die reden wordt het ook wel de ‘keto griep’ genoemd. Maar wees gerust, deze bijwerkingen van het keto dieet zijn meestal van korte duur en verdwijnen binnen 1-2 weken.

Voordelen en nadelen van het eierdieet

Net zoals ieder dieet kent het eierdieet ook zo zijn voordelen en nadelen.

Laat ik beginnen met het opnoemen van de belangrijkste voordelen van het eierdieet:

Voordeel #1: eieren zijn goedkoop

Eieren zijn relatief goedkoop als je het vergelijkt met andere eiwitbronnen. Ze zijn bovendien gemakkelijk te vinden in elke supermarkt.

Voordeel #2: eieren zijn gezond

Eieren zijn een bron van hoogwaardige eiwitten, belangrijke aminozuren, 13 verschillende vitaminen en mineralen, gezonde onverzadigde vetten en antioxidanten. Bovendien onderdrukt eiwit de leest en stimuleert het een langdurig verzadigingsgevoel (bron, bron). Het gebruik van rauwe eieren wordt sterk afgeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

Voordeel #3: snel gewichtsverlies

Het eierdieet kan snel gewichtsverlies bevorderen omdat je extreem weinig calorieën binnenkrijgt. We kunnen er dan ook niet omheen, met een eierdieet kun je flink wat gewicht kwijtraken in een korte periode. Waarom ik dit niet aanraad leg ik je later uit.

Voordeel #4: het is een simpel dieet

Het eetschema is vrij eenvoudig te volgen. Voor sommige mensen is dit een zegen, voor anderen een vloek. Toch valt niet te ontkennen dat je na enige tijd wel klaar bent met het eten van eieren.

De eenvoud van het eierdieet kan zowel een goede als slechte zaak zijn. Elke dag dezelfde maaltijd eten kan voor sommige mensen buitengewoon saai zijn en hun geduld op de proef stellen.

Anderen vinden dit minder erg en kunnen genieten van elke dag dezelfde maaltijd. Het voordeel van het eierdieet is dat je niet veel hoeft na te denken of te plannen bij het doen van boodschap. Dit vermindert het aantal beslissingen dat je moet nemen. Het gemak en eenvoud van dit dieet kan je helpen om die 14 dagen door te zetten.

Minder beslissingen nemen terwijl je op dieet bent kan je helpen om door te zetten. Keuzestress en te veel beslissingen nemen kan op den duur je wilskracht aantasten (bron).

En de nadelen van het eierdieet? Die zijn er helaas ook: 

Nadeel #1: weinig vezels

Hoewel eieren rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen, heeft je lichaam meer nodig om goed te functioneren. Met name vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Omdat eieren geen vezels bevatten, moet je opletten dat je voldoende vezels uit andere voedingsmiddelen haalt.

Nadeel #2: slechte ademhaling

Een vervelende bijwerking die vaak wordt gemeld is dat mensen uit hun mond gaan ruiken. Dit komt omdat je lichaam veranderingen ondergaat als gevolg van het overschakelen naar vetzuren (ketonen) als primaire energiebron.

Als je tot maximaal 20-30 koolhydraten per dag eet, komt je lichaam meestal binnen een week in ketogene toestand terecht. Dit zorgt voor een slechte adem die wordt veroorzaakt door een verhoogde concentratie ketonen. De boosdoener is aceton (wat je waarschijnlijk kent van de nagellak remover) een type keton dat het lichaam verlaat via de adem en urine (bron).

Nadeel #3: extreem caloriearm dieet

Het eierdieet is in essentie een extreem caloriearm dieet, oftewel een crash dieet. Ze beloven drastische resultaten en dat kan ook niet anders met zo weinig calorieën. Een man heeft gemiddeld 2500 calorieën per dag nodig. Voor een vrouw is dat gemiddeld 2000 calorieën.

Als je iedere dag maximaal 1000 calorieën per dag eet dan creëer je een calorietekort van meer dan 1000 calorieën! Heel gezond is dit niet. Gezien de lage calorie-inname per dag is het eierdieet ook niet geschikt voor sporters en mensen die een fysiek zwaar beroep uitoefenen (bouwvakkers, installateurs, etc.)

Nadeel #4: uitsluiten van voedselgroepen

Het vermijden van complete voedselgroepen maakt het dieet op de lange termijn onhoudbaar. Voor een gezond en duurzaam dieet is het belangrijk dat je een verscheidenheid van voedingsmiddelen uit elke voedselgroep eet. Dus ook in beperkte mate gezonde koolhydraten zoals met een normaal koolhydraatarm dieet gebeurt.

Nadeel #4: het dieet werkt op de lange termijn niet

Omdat het eierdieet zo extreem is kan het niet voor een langere tijd worden gevolgd. Een dieet dat uit zo weinig calorieën bestaat kan hoogstens enkele weken door iemand worden volgehouden voordat allerlei gezondheidsklachten worden ervaren als gevolg van zo weinig calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgen.

De kans is dan ook groot dat je binnen een week de handdoek in de ring gooit. Omdat crash diëten zoals het eierdieet slechts een kortetermijnoplossing bieden, kunnen deze niet als een veilige manier voor gewichtsverlies worden beschouwd. Eenmaal gestopt zul je weer teruggrijpen naar die slechte gewoontes die ervoor hebben gezorgd dat je met overgewicht te maken hebt.

Een extreem caloriearm dieet volgen is absoluut niet de juiste oplossing voor het bereiken van een slank en gezond lichaam. 

Ervaringen met het eierdieet

Hieronder lees je enkele gebruikerservaringen van het eierdieet: 

Ik ben dol op het eten van eieren, maar nooit heb ik geweten dat er ook een eierendieet bestond, totdat ik op Facebook een berichtje van een collega tegenkwam. Het dieet zag er niet heel moeilijk uit en duurde slechts 14 dagen. Om die reden wilde ik het graag uitproberen. Iedere dag eieren eten en zo min mogelijk koolhydraten. Zou me dat gaan lukken? Ik raakte wat ontmoedigd toen ik de berichten las dat eieren je cholesterol kan verhogen. Maar toch besloot ik door te zetten.

In de eerste week nam mijn verlangen naar koolhydraten gelukkig af. Wel had ik in het begin last van buikpijn en winderigheid, maar ook dat verdween na enkele dagen. Uiteindelijk ben ik 4 kilo kwijtgeraakt in 14 dagen! Een groot gedeelte zal wel vocht zijn, maar toch ben ik er blij mee! Ik zie er een stuk minder opgeblazen uit. – Laura

Ik heb dit dieet geprobeerd en verloor amper 3 kg in 2 weken tijd. Het eten van eieren hing me na de eerste week al uit de keel uit! Mensen gaan ervan uit dat dit een makkelijk te volgen dieet is, nou niet dus. Ik vond het erg moeilijk omdat je vrijwel alle koolhydraten moet laten staan. Dit was voor mij minder eenvoudig dan gedacht, vooral als je met vrienden bent die niet op dieet zijn. – Bob

Is het eierdieet de moeite waard om te volgen?

verantwoord en duurzaam afvallen

Met het eierdieet is het mogelijk om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Het verliezen van 5 kilo in 2 weken is niet onmogelijk. Of je daar zo blij mee moet zijn betwijfel ik: voor het merendeel zal het namelijk vochtverlies zijn.

Het is bovendien maar de vraag of de meeste mensen dit dieet 2 weken kunnen volhouden. Het eierdieet is erg restrictief en niet duurzaam. Iedere dag eieren eten gaat al snel vervelen.

Het eierdieet is niet aan te bevelen als je duurzaam gewichtsverlies wilt.

Mensen die zich richten op een extreem dieet dat slechts 14 dagen duurt, zullen niet de vaardigheden en gezonde gewoonten aanleren die op de lange termijn noodzakelijk zijn om een gezond en slank figuur te behouden.

Een veel betere aanpak voor effectief gewichtsverlies – zonder jojo-effect en andere vervelende bijwerkingen – is het koolhydraatarme dieet. De wetenschap is het erover eens dat het volgen van een koolhydraatarm dieet beter werkt om af te vallen dan een caloriearm (vetarm) dieet (bron).

Wil je een goede start maken om af te vallen met koolhydraatarme recepten?

Download dan mijn gratis weekmenu, boodschappenlijst en afslank recepten.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )