944

Whey Proteïne: 8 Voors, 4 Tegens + Wat Is de Beste Vorm?

Whey proteïne is een populair supplement dat gebruikt wordt om de synthese van spiereiwitten te verbeteren en de spiergroei te bevorderen.

Maar whey proteïne doet nog veel meer. Het is niet alleen geschikt voor sporters, dit supplement kan ook helpen met afvallen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen voor bepaalde groepen mensen die ik later zal vertellen.

Ik leg je uit wat de voor- en nadelen zijn van whey proteïne en welke vorm je het beste kunt nemen.

Of klik hier om direct te lezen over onze favoriete merken.

Inhoudsopgave

Wat is whey proteïne?

whey en caseïne te zien in pot als productieproces van kaas

Wei (whey) is het vloeibare deel van melk dat ontstaat als natuurlijk bijproduct van kaas.

Deze vorm eiwit is afkomstig van koemelk en bevat weinig lactose.

Het is vooral bekend als whey proteïne (de Engelse benaming) en populair als eiwitsupplement bij atleten, bodybuilders en fitness modellen, evenals mensen die fysieke prestaties op de sportschool willen verbeteren.

Zowel whey als caseïne zijn op zuivel gebaseerde eiwitten die ontstaan tijdens het productieproces van kaas.

In feite bevatten alle zuivelproducten een mengsel van zowel whey als caseine. Melk is ongeveer 80% lactose en 20% whey.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Van whey tot eiwitshakes

Caseïne wordt vaak tot kaas verwerkt. In dit proces wordt een stremmend middel aangebracht in melk om de vaste stoffen en de vloeistoffen te scheiden.

Dit zorgt ervoor dat de vaste massa komt bovendrijven en caseïne-eiwitten gaan samenklonteren. Die worden er vervolgens uitgeschept. Wat als vloeibare substantie resteert is wei.

Whey wordt vervolgens gedroogd waardoor een poedersubstantie (whey proteïne) overblijft. Whey proteïne kan je met verschillende vloeistoffen (melk, water, sap) mengen om er een gezonde eiwitshake van te maken.

Behalve dat whey proteïne wordt toegevoegd aan eiwitshakes, wordt het ook gebruikt als additief in zuivel, bakkerijproducten, zoetwaren en repen.

Wat whey proteïne met name zo gezond maakt is dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die niet op natuurlijke wijze door het menselijk lichaam kunnen worden geproduceerd.

Omdat wei-eiwit een compleet eiwit is, wordt het de gouden standaard van eiwitten genoemd. Essentiële aminozuren kunnen enkel worden verkregen uit het voedsel dat we eten.

9 essentiële aminozuren

De negen essentiële aminozuren zijn:

 • Leucine
 • Isoleucine
 • Lysine
 • Methionine
 • Fenylalanine
 • Threonine
 • Tryptofaan
 • Valine
 • Histidine

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Elk van deze aminozuren heeft unieke eigenschappen en speelt een cruciale rol in ons lichaam. Omdat ongeveer twintig procent van het menselijk lichaam bestaat uit eiwitten, vormen aminozuren een groot deel van onze cellen, spieren en weefsels. Ze zijn ook essentieel voor het helen van wonden en het herstel van weefsel, vooral in de spieren, huid, botten en haar.

Het nemen van whey proteine kan een handige manier zijn om je dagelijkse eiwitinname aan te vullen. Dit is met name belangrijk voor sporters, maar ook voor mensen die gewicht willen verliezen of simpelweg een tekort hebben aan eiwitten in hun dieet.

Wei-eiwit wordt over het algemeen goed verdragen, maar mensen met een lactose-intolerantie moeten voorzichtig zijn. Bij sommige mensen kan wei-eiwit allergische reacties oproepen (bron).

Hoe werkt whey proteïne?

Eiwitten zijn de bouwstenen van het leven. Elke cel in het menselijk lichaam bevat eiwitten. De basisstructuur van eiwitten is een keten van aminozuren.

Je hebt eiwitten nodig in je dieet om je lichaam te helpen cellen te herstellen en nieuwe te maken. Wat whey proteïne daarbij zo speciaal maakt is dat het de hoogste biologische waarde heeft van alle beschikbare eiwitten, namelijk 104 (ter vergelijking, een kippenei heeft een biologische waarde van 96).

Dat betekent dat het ontzettend efficiënt wordt opgenomen door het lichaam. Whey concentraat (120) en whey isolaat (140) hebben een nog hogere biologische waarde.

Van whey proteïne is aangetoond dat het spiersynthese verhoogt, eiwitafbraak vermindert, immuunsysteem ondersteunt en helpt bij vetverbranding (bron, bron).

De reden dat veel atleten, bodybuilders en amateursporters zo veel baat hebben bij de inname van whey proteïne is omdat intensieve lichaamsbeweging meer eiwitten dan normaal vereist. Door je eiwitinname te verhogen, geef je je spieren ook meer tijd om te herstellen en groeien ze ook sneller.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Whey proteïne voor spierherstel

Tijdens een trainingssessie of zware fysieke arbeid bevindt het lichaam zich in een negatieve eiwitbalans.

Als de synthese van nieuwe eiwitten tot stilstand komt, neemt de eiwitafbraak toe naarmate de duur van de training langer wordt. Na de training neemt de spiereiwitsynthese uiteindelijk toe en neemt de afbraak af. Hierdoor ontstaat een positieve stikstofbalans.

Het nemen van whey proteïne rond de training en het leveren van aminozuren aan het lichaam is belangrijk om de eiwitsynthese van het spierweefsel te bevorderen en de eiwitafbraak te verminderen. Hierdoor kan een positieve eiwitbalans worden bereikt, wat de groei van spiermassa, spierkracht en spierherstel helpt te bevorderen.

Onderzoek bevestigt dat deelnemers die aan krachttraining doen en daarbij whey proteïne gebruiken, meer spier- en krachtwinsten hebben dan deelnemers die trainen maar geen proteïne poeder innemen (bron).

Sporters bouwen ook meer vetvrije massa op met whey-eiwit dan met soja-eiwit.

Dat blijkt uit een studie onder 63 mannen en vrouwen. Alle deelnemers volgden hetzelfde schema en namen 22 gram whey concentraat of soja-eiwitconcentraat voor 9 maanden lang.

De deelnemers die whey hadden gebruikt hadden aan het einde van het onderzoek 3.3 kilogram meer dan vetvrije massa opgebouwd. De soja-eiwit groep bleef steken op 1.8 ± 1.6 kg (bron).

Verschillende soorten whey proteïne

3 verschillende soorten scoops whey op tafel

Er zijn drie verschillende soorten whey op de markt: whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolisaat.

Ze variëren in eiwitgehalte, prijs en verteerbaarheid.

Laat ik ze hieronder één voor één bespreken:

 • Whey concentraat bevat weinig vet en koolhydraten en is rijk aan voedingsstoffen die van nature in whey voorkomen.

Het percentage eiwit in whey concentraat hangt af van hoe geconcentreerd het is.

Sommige merken bevatten slechts 30% eiwit, terwijl de goede merken meer dan 80% eiwit bevatten. Niet geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.

 • Whey isolaat bevat minder lactose en vet, maar ook minder bioactieve stoffen door het zuiveringsproces.

Hoewel whey isolaat bekend staat als de zuiverste whey soort met een eiwitconcentratie van 90% of hoger, is het probleem met whey isolaat dat de eiwitten vaak door het productieproces van hun natuurlijke eigenschappen ontdaan zijn (denaturatie).

Door het afbreken van de eiwitstructuur en het verlies aan peptideverbindingen, wordt de effectiviteit van het eiwit verminderd.

 • Whey hydrolisaat is de voorverteerde vorm van wei eiwit, omdat het al gedeeltelijk is gehydrolyseerd.

Dit is een proces dat het lichaam nodig heeft om eiwitten te absorberen. Whey hydrolisaat vereist niet zoveel vertering als de andere twee soorten whey.

Het wordt daarom vaak gebruikt in medische eiwitsupplementen en zuigelingenvoeding vanwege de verbeterde verteerbaarheid.

De beste vorm whey proteïne

wheypoeder op bord

Je vraagt je waarschijnlijk af welke whey vorm je nu het beste eiwitpoeder is om te nemen.

Er zijn enkele factoren die meewegen bij het bepalen welke whey proteïne goed voor jou is.

Je wilt tenslotte whey proteïne kopen dat goedkoop genoeg is om elke dag te consumeren. Het moet ook enigszins smaken zodat je het niet meteen uitspuugt!

In dat geval kun je beginnen met whey concentraat. Het is de goedkoopste vorm van whey eiwit. Let erop dat je wel een product bestelt dat minimaal 70% eiwit bevat.

Als je lactose-intolerant bent dan raad ik aan om whey isolaat te gebruiken. Met whey isolaat heb je minder last van een opgeblazen gevoel en winderigheid.

De whey proteïne die ik zelf neem is de whey isolaat van Royal Green. Dit product bevat het hoogste percentage eiwit en is vrij van zoet- en smaakstoffen.

Whey hydrolisaat heeft als grootste voordeel de hogere opnamesnelheid. Maar de prijs is ook duurder en het heeft een vrij bittere smaak.

De verschillende wei-eiwit soorten hebben allemaal hun unieke eigenschappen. De ene is completer, de andere heeft een hoger eiwitpercentage en de andere is weer voor verteerd waardoor de opname van aminozuren sneller is.

Er zijn op dit moment geen studies beschikbaar die bevestigen dat de ene vorm beter is dan de rest bij langdurig gebruik.

Opnameduur van whey proteïne

sportieve vrouw drinkt van haar bidon

De whey soorten variëren in afgifte van aminozuren.

Dat ligt vooral aan de snelheid waarmee ze kunnen worden geabsorbeerd door het lichaam.

Al deze factoren beïnvloeden de effectiviteit van een eiwit om de concentratie van aminozuren in het bloed te verhogen. Het is de toename van aminozuren in het bloed die het lichaam in staat stelt spieren te herstellen en te laten groeien.

Whey proteïne wordt eerst door enzymen afgebroken tot peptiden en aminozuren en vervolgens worden deze opgenomen door de cellen in de dunne darm.

Whey isolaat wordt verteerd in het eerste deel van de dunne darm omdat de aminozuurketens erg klein zijn (ze zijn al ‘geknipt’) en daardoor meteen kunnen worden opgenomen.

Tijdsduur eiwitopname van whey proteïne:

 • Whey hydrolisaat: 80 minuten
 • Whey isolaat: 90-120 minuten
 • Whey concentraat: 2 tot 3 uur

Maar staar je niet blind op de opnamesnelheid, want minstens zo belangrijk is de hoeveelheid gram eiwit dat per uur door het lichaam kan worden opgenomen. En die hoeveelheid eiwit blijkt meer te zijn dan eerder werd aangenomen (bron).

Hoeveel whey proteïne heb je nodig?

twee vanille scoops van whey op tafel

Dat eiwitten goed voor je zijn zal geen verrassing voor je zijn.

Maar de meningen over het aantal gram eiwit per kilo lichaamsgewicht lijken nogal te verschillen.

Het Voedingscentrum adviseert gezonde mensen om 0.8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht te eten. Deze hoeveelheid is misschien wel voldoende om geen tekorten op te lopen maar studies laten zien dat je meer moet innemen voor optimale gezondheid (bron).

Daarbij geldt dat de hoeveelheid verschilt op basis van kenmerken als leeftijd, gewicht, hoeveelheid beweging etc.

Het is zinvol om te weten hoeveel eiwit we dagelijks nodig hebben. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn namelijk vrij duur en kunnen snel bederven als ze niet in de vriezer worden bewaard.

Aan de andere kant is het ook contraproductief om zo weinig eiwit te eten dat het ons belemmert om spiermassa op te bouwen.

Hoeveel gram eiwitten per dag is gunstig?

Het is belangrijk om voldoende eiwitten te eten als je spieren wilt opbouwen en/of behouden. De meeste onderzoeken suggereren dat 0,7-1 gram per pond (1,6-2,2 gram per kg) vetvrije massa voldoende is (bron, bron).

 • Voordat je nu meteen de pot whey proteïne open maakt, is het belangrijk om te weten dat we eiwitten uit zoveel mogelijk verschillende voedingsbronnen moeten zien binnen te krijgen.

gezonde eiwitrijke voedingsbronnen op tafel

Je kunt als aanvulling op je dieet dagelijks een whey proteïne shake nemen.

Maar bijvoorbeeld kwark, eieren en vette vis zijn ook gezonde eiwitrijke bronnen.

Al deze eiwitbronnen bevatten  hoogwaardige eiwitten en bieden een goede verzadiging voor als je honger hebt. Dit kan je helpen met afvallen omdat het je eetlust onderdrukt (bron).

Als je vegetariër of veganist bent, kun je tegenwoordig ook vega proteïne kopen. Vega proteïne is een volwaardige vervanger van whey eiwit. Vega eiwitpoeders bestaan volledig uit plantaardige eiwitten.

Voordelen van whey proteïne

Whey proteïne is een van de meest populaire supplementen ter wereld. Niet zo vreemd ook, het heeft een zeer hoge voedingswaarde en ontzettend veel gezondheidsvoordelen.

Hier zijn 6 gezondheidsvoordelen van whey proteïne die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Voordeel #1: bevordert gewichtsverlies

verschillende vetpercentages te zien bij mannen en vrouwen

Spieren behouden terwijl je vet verliest! Dat wilt toch iedereen?

Helaas blijkt uit verschillende onderzoeken naar gewichtsverlies dat bijna een kwart van het verloren lichaamsgewicht afkomstig is van vetvrije massa (spierweefsel en vocht).

De meeste mensen die willen afvallen maken de klassieke fout om hun calorie-inname drastisch te verlagen met een crash dieet.

Op die manier hopen ze overtollige kilo’s lichaamsvet voorgoed kwijt te raken.

Wat echter vergeten wordt is dat je spiermassa eronder lijdt als je de dagelijkse caloriebehoefte te heftig wordt teruggebracht. Whey proteïne helpt om spieren te behouden terwijl je vet verliest.

Afname in vet en lichaamsgewicht

Een meta-analyse uit 2014 onderzocht het effect van wei-eiwit op het lichaamsgewicht en de lichaamssamenstelling van krachtsporters en niet-sporters.

Onderzoekers ontdekten dat volwassenen die whey proteïne innamen een aanzienlijke afname in lichaamsvet en lichaamsgewicht zagen. De afslankresultaten waren nog groter bij de volwassenen die whey proteïne supplementen combineerden met krachttraining of fitness (bron).

Een ander onderzoek evalueerde de invloed van een whey proteïne supplement wanneer het werd ingenomen door deelnemers die hun calorie-inname verminderden met 500 calorieën per dag.

Zowel de controlegroep als de whey-groep verloor een aanzienlijke hoeveelheid gewicht, maar de whey-groep raakte meer lichaamsvet kwijt (verlaging van 6% van hun vetpercentage) en verloor minder spiermassa (bron).

Voordeel #2: stimuleert de spiergroei

ronde billen versus platte billen

Als je sterker wilt worden en meer spieren wilt krijgen dan is het noodzakelijk dat je aan krachttraining of fitness (ook wel weerstandstraining genoemd doet.

Met gewichten heffen stimuleert de spiergroei en bouwt spierkracht op. Sporters kunnen deze transformatie versnellen door voor of na de training whey proteïne te nemen.

Zwaar lichamelijk werk helpt natuurlijk ook calorieën te verbranden en spiermassa op te bouwen.

Amerikaanse onderzoekers onderzochten de effecten van zowel wey-eiwit als caseïne-eiwit op spiergroei (bron). Sporters die wei-eiwit voor en na de training namen, zagen een grotere toename van de spiermassa en de algehele spierkracht.

Een ander onderzoek bevestigt dat whey proteïne de spiersynthese in grotere mate dan zowel caseïne- als soja-eiwitproducten stimuleert. Opgemerkt werd dat het toevoegen van whey proteïne aan het dieet van sporters kan helpen om spiermassa te behouden, zelfs tijdens strikte calorie restrictie (bron).

Ook zou whey proteïne het natuurlijke spierverlies vertragen dat optreedt als je ouder wordt.

Houd er wel rekening mee dat het grootste effect plaatsvindt bij mensen die beginnen met sporten of plotseling meer eiwitten gaan eten. Bij sporters die al voldoende eiwitten aten werden geen noemenswaardige veranderingen gezien (bron).

Voordeel #3: onderdrukt het hongergevoel

vrouw met bestek in de hand heeft honger

Een stuk minder eten leidt vaak tot meer honger. Whey proteïne kan helpen om het hongergevoel te onderdrukken.

Australische onderzoekers vergeleken de effecten van verschillende shakes op de onderdrukking van de eetlust (bron). De deelnemers die whey proteïne dronken hadden een lager ghreline niveau in het bloed dat maximaal vier uur duurde.

Ghreline is een honger stimulerend hormoon. Omdat de eetlust zolang onderdrukt blijft is whey proteïne een prima tussendoortje om te gebruiken tussen de maaltijden door.

Maar whey proteïne doet nog meer en lijkt zowel ghreline als leptine te beïnvloeden, twee hormonen die helpen bij het reguleren van de eetlust.

Leptine onderdrukt de eetlust en is betrokken bij regulatie van de energiebalans, waardoor de meeste mensen niet meer eten dan ze nodig hebben.

Deze hormonen werken samen om je lichaam te vertellen wanneer je moet eten. Onderzoek laat zien dat bij mensen met zwaar overgewicht het leptine niveau doorgaans verhoogd is, terwijl de ghreline spiegel is verlaagd.

Whey proteïne helpt om zowel de uitscheiding van leptine als ghreline in balans te houden. Dit heeft als voordeel dat je minder last hebt van hongeraanvallen en dat je eerder stopt met eten (bron).

Voordeel #4: versnelt het spierherstel

vrouw laat spierballen zien

Whey proteïne kan spierweefsel na fysieke inspanning helpen herstellen.

Wat je eet vlak voor of na het sporten is erg belangrijk om je lichaam zo snel mogelijk te laten herstellen.

Wanneer je sport ontstaan er microscopisch kleine spierscheurtjes. Deze minuscule beschadigingen in het spierweefsel moeten worden hersteld om spierafbraak te voorkomen.

Whey proteïne helpt om het spierherstel proces te versnellen en spierprestaties bij de volgende training te verbeteren (bron). Een pre-workout shake (30 minuten voordat je gaat sporten) is daarbij voldoende.

Sommige mensen nemen na hun training  een shake met whey proteïne en snelle koolhydraten (bijvoorbeeld dextrose of maltodextrine). Maar als je vetverbranding wilt stimuleren, dan kun je die koolhydraten beter achterwege laten.

Het toevoegen van snelle koolhydraten aan een whey shake na de training heeft geen positieve effecten op de spieren, maar vertraagt wel de verbranding van vetmassa.

Dit blijkt uit een Finse studie waaraan drie groepen van 24 mannen deelnamen.

De eerste groep dronk een shake met 35 gram snelle koolhydraten na de training, de tweede groep een shake met 37,5 gram whey concentraat na de training, en de derde groep een shake met 35 gram maltodextrine en 37,5 gram whey concentraat.

De mannen die alleen koolhydraten hadden gedronken verloren helemaal geen lichaamsvet. De groep die zowel whey als koolhydraten had gekregen verloor wel een beetje lichaamsvet. Maar het grootste vetverlies was bij de mannen die alleen whey proteïne hadden gedronken (bron).

Voordeel #5: kan gunstig zijn bij een hoge bloeddruk

Heb jij last van een hoge bloeddruk (hypertensie)? Dat is heel goed mogelijk.

In 2009-2010 had 33% van de mannen en 20% van de vrouwen in de leeftijdsgroep 35-60 jaar een verhoogde bloeddruk (bron).

Zie de grafiek hieronder:

Grafiek waarin te zien is dat 33% van de mannen en 20% van de vrouwen in de leeftijdsgroep 35-60 jaar een verhoogde bloeddruk heeft

Te lang rondlopen met een hoge bloeddruk kan het risico op hartziekten vergroten.

Zoek je eenvoudige manieren om de bloeddruk te verlagen? Eet en drink vaker zuivelproducten!

Verschillende studies hebben zuivelproducten in verband gebracht met een verlaagde bloeddruk (bron, bron). Dit gunstige effect lijkt te maken te hebben met bioactieve peptiden in zuivel en lactose kininen in whey proteïne (bron, bron).

Het is alleen niet altijd mogelijk om zuivelproducten te eten,  in dat geval kan je whey proteïne nemen. Een eiwitshake heb je zo weggedronken.

De gunstige effecten van whey proteïne houden waarschijnlijk verband met de invloed ervan op de stikstofoxide productie, dat een rol speelt bij de regulering van de bloeddruk. Stikstofoxide zorgt voor elasticiteit en flexibiliteit van de bloedvatwanden.

Volgens de onderzoekers verlaagt whey proteïne alleen de bloeddruk bij mensen met een verhoogde bloeddruk, maar niet bij mensen met een normale bloeddruk.

Wil je meer tips tegen een hoge bloeddruk?

Voordeel #6: ondersteunt het immuunsysteem

vrouw verkouden en snuit neus in doekje

Wei-eiwit bevordert de synthese van glutathion (GSH).

Glutathion is een peptide (een molecuul bestaande uit 2 of meer aminozuren) en behoort tot de krachtigste antioxidanten voor ziektepreventie.

Maar de meeste mensen hebben er waarschijnlijk nog nooit van gehoord.

Sommige wetenschappers geloven dat glutathion erg belangrijk is voor onze gezondheid, omdat het niveau van GSH in onze cellen geassocieerd is met langere levensverwachting, zoals blijkt uit onderzoeken bij dieren (bron, bron).

Waarom is glutathion zo belangrijk?

In veel opzichten eigenlijk. Omdat het werkzaam is als een krachtig antioxidant en gifstoffen – waar we continue aan worden blootgesteld – onschadelijk maakt (bron). Glutathion bevindt zich in elke cel in ons lichaam.

Glutathion verhoogt ook de werkzaamheid van andere antioxidanten zoals vitamine C, liponzuur en vitamine E die vrije radicalen helpen bestrijden.

Onderzoek bevestigt dat whey proteïne het lichaam helpt te herstellen na inspanning, wat belangrijk is voor het voorkomen van een verminderde weerstand, oxidatieve stress en ontstekingen. Niet alleen verhoogt whey proteïne de productie van glutathion, maar het bevat ook L-arginine en L-lysine, aminozuren die de immuunfunctie helpen bevorderen (bron).

Voordeel #7: kan mogelijk het risico op kanker verkleinen

kankercellen onder de loep

Er sterven jaarlijks tienduizenden mensen aan kanker. Kanker is zelfs de doodsoorzaak nummer één voor mannen en vrouwen in Nederland.

Wetenschappers blijven manieren zoeken om kanker te voorkomen en de kans om het te ontwikkelen te verminderen. Dankzij honderden onderzoeken en medische vooruitgang weten we nu dat er verschillende manieren zijn om kanker te bestrijden.

Ook whey proteïne kan mogelijk helpen om het risico op bepaalde vormen van kanker te verminderen. Onderzoekers hebben de invloed van wei-eiwit op bepaalde soorten kanker onderzocht, met name darm- en prostaatkanker (bron, bron).

Meer toekomstig onderzoek is nodig om de effecten van whey proteïne op kanker beter in kaart te brengen.

Voordeel #8: whey proteïne draagt bij aan een goede botgezondheid

gezond bot versus osteoporose (botontkalking)

Je leest wel eens dat het eten van veel eiwitrijke voeding kan leiden tot een tekort aan calcium.

Het verhaal gaat de ronde dat een eiwitrijk dieet zou zorgen voor extra uitscheiding van calcium via de urine.

Dit zou dan als gevolg hebben dat de botten verzwakken. Calcium is namelijk een mineraal dat zorgt voor het behoud van sterke botten.

Klopt dit verhaal? Niet helemaal..

Het is waar dat overmatige eiwitconsumptie leidt tot een grotere calciumuitscheiding, maar we gaan er meteen vanuit dat het uit onze botten komt. Want waar anders zou de calcium, die in onze urine wordt gevonden, vandaan komen?

Nou, wat dacht je bijvoorbeeld van ons dieet?

Een hogere eiwitconsumptie leidt tot meer calcium in de urine (bron). Dit komt vermoedelijk omdat onze nieren niet goed weten wat ze ermee aan moeten. Dus ze zorgen ervoor dat extra calcium via de urine het lichaam verlaat.

Er gaat dus meer calcium verloren, maar er komt ook meer calcium het lichaam binnen.

Recente onderzoeken laten zien dat een hogere inname van eiwitten het verlies van botmineraal in botweefsel en het risico op fracturen bij oudere vrouwen kan verminderen (bron).

De aanbevolen calcium inname voor volwassenen is 1200 mg per dag. Whey proteïne biedt tot 800 mg calcium per 100 gram, afhankelijk van het soort wei.

Nadelen van whey proteïne

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van whey proteïne kan het bij een kleine groep mensen gezondheidsproblemen veroorzaken.

De meest voorkomende gezondheidsklachten van whey proteïne die kunnen ontstaan heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

#1: Kan bestaande nier- of leverproblemen verergeren

lever met rode kleur weergegeven in lichaam

Er wordt mij wel eens gevraagd of whey proteïne belastend kan zijn voor de lever en nieren van een gezond persoon. Dit is onzin.

Deze fabel is ontstaan doordat sommige mensen graag conclusies trekken uit zeer specifiek of beperkt onderzoek.

Whey proteïne is niet schadelijk voor de lever en nieren van gezonde mensen, maar kan wel bestaande gezondheidsklachten verergeren (bron, bron).

Mensen met bestaande nier- of problemen adviseer ik altijd om eerst contact op te nemen met hun behandelend arts, alvorens het in te nemen.

Het te snel verhogen van de eiwitinname kan namelijk voor extra stress zorgen op deze organen.

#2: Kan acne veroorzaken

Acneacne op vrouwelijk gezicht is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen die te herkennen zijn aan de vette afscheidingen en puistjes op de huid.

Gewone acne wordt acne vulgaris genoemd.

Bij gewone acne kunnen verstopte poriën zich ontwikkelen tot gezwollen, zachte ontstekingen of puistjes of diepere knobbels.

Hoewel acne grotendeels ontstaat tijdens de puberteit en daarna langzaam weer verdwijnt, heeft 20% van de volwassenen er nog steeds last van.

Wat opvalt is dat acne vooral voorkomt in de Westerse samenleving.

Bij moderne jagers-verzamelaars die minimaal worden beïnvloed door Westerse leefstijlgewoonten lijkt acne zelden voor te komen (bron).

moderne jagers-verzamelaars op eiland vieren feest

Vooral producten op basis van zuivel dragen bij tot acne. Er zijn veel mogelijke verklaringen hiervoor. Een mogelijke verklaring is dat zuivelproducten invloed hebben op de insulinewaarden, waardoor acne kan ontstaan (bron).

Verschillende kleinere studies hebben aangetoond dat consumptie van wei-eiwit de vorming van acne kan bevorderen (bron, bron).

Wei-eiwit kan ook het darmmicrobioom (darmflora) verstoren, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan (bron). Ook kunnen sommige hormonen en bioactieve peptiden die aanwezig zijn in wei-eiwit de talgproductie verhogen.

#3: Koemelkallergie of lactose-intolerantie

Illustratie met het percentage van de wereldbevolking dat melkallergie of lactose-intolerantie heeft

Veel mensen hebben een melkallergie of zijn lactose-intolerant. Onder Afrikaanse en Aziatische volkeren ligt dit aantal nog veel hoger (> 90%) (bron).

Dat kan een probleem zijn omdat whey proteïne, een bijproduct van kaas uit koemelk, nu eenmaal lactose bevat.

De hoeveelheid lactose in whey concentraat varieert en kan in sommige zelfs 50% zijn!

Als je een koemelkallergie hebt (melk is 80% caseïne en 20% wei) of lactose-intolerant bent, dan is het beter om deze te vermijden.

Bij gebruik kan je last krijgen van:

 • Opgeblazen gevoel
 • Winderigheid
 • Krampen
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid

Whey producten die kunstmatige zoetstoffen bevatten, zoals isolaten, kunnen ook leiden tot bijwerkingen, omdat ze moeilijker kunnen worden afgebroken en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

Heb je een melkallergie of ben je gevoelig voor lactose? Koop dan zuivere whey isolaat. Deze soort bevat veel minder lactose waardoor de kans op acne een stuk kleiner is.

Maar over het algemeen kunnen de meeste mensen wei-eiwit prima verdragen en zonder problemen consumeren.

#4: Veel whey-producten bevatten ongezonde toevoegingen

3 verschillende shakes naast elkaar op tafel

Als je geen wei-allergie hebt, zorg er dan voor dat je een whey proteïne product van de hoogste kwaliteit koopt.

Want helaas zijn de meeste whey proteïne producten in drogisterijen niet van goede kwaliteit.

Ze bevatten vaak toegevoegde suikers, zoetstoffen, smaakstoffen en kleurstoffen. Ook chemische additieven kunnen in whey producten zijn gestopt om het product smaakvoller te maken.

Lees daarom altijd eerst het etiket na voordat je een whey proteïne supplement koopt. Met name het aminozuurprofiel en eventuele toevoegingen zijn belangrijk om te controleren.

Video: 5 gezonde recepten met eiwitpoeder

Tot slot

Whey proteïne is een gezonde en gemakkelijke manier om meer eiwitten aan je dieet toe voegen. Het is een hoogwaardige eiwitbron die goed door het menselijke lichaam wordt opgenomen.

Ideaal om te gebruiken als gezond tussendoortje of als toevoeging in een heerlijke groene smoothie.

De ingrediënten van wei-eiwit zorgen voor een hoog gehalte aan essentiële en vertakte keten aminozuren (BCAA’s). Dit is vooral belangrijk voor sporters en mensen die op een gezonde manier willen afvallen.

Wil je whey proteïne gaan gebruiken? Zoek dan naar een hoogwaardige kwaliteit whey proteïne poeder dat vrij is van kunstmatige toevoegingen (zoet- en smaakstoffen), gluten en toegevoegde suikers.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

3 reacties op dit artikel

 • Hoi Hoi,

  paar keer een abonnement bij jullie gehad en boeken besteld van Oscar tevreden mee dank daar voor. Ik heb alleen een vraag omdat ik acne gevoelig ben wil ik graag een vegan proteïnen gebruiken is dit zo goed? en welke wordt er dan aan geraden ?

  Cer
 • Hallo Oscar Helm,

  Wat een aangenaam makkelijk te begrijpen maar ook vooral kennisgevende artikel heeft u gemaakt. Ik word er oprecht gelukkig van om zoveel kennis te mogen opdoen over Whey eiwitten!

  Zelf ben ik al 9 jaren een fanatiek liefhebber van bodybuilding en dankzij uw artikel verrijk ik mijzelf met nog meer kennis. Als u dit leest ben ik u enorm dankbaar!!

  Ferdinand van Essen
  • Dankjewel, super om te horen! :)

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )