697

21 Originele en Feestelijke Borrelhapjes om Snel te Maken

Ben je gek op lekkere maar gezonde borrelhapjes?

Wil je jouw gasten en bezoek verrassen met originele en feestelijke borrelhapjes die snel en eenvoudig te bereiden zijn?

In dit artikel laat ik je 21 verschillende en lekkere borrelhapjes zien. En geloof mij, ze zijn ontzettend lekker!

Ideaal voor als je meer variatie zoekt en vrienden en familie niet wilt opzadelen met borrelnootjes en chips. Laat het je smaken!

Inhoud van dit artikel

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Feestelijke en gezonde borrelhapjes zelf maken

Ben jij gek op lekkere – maar gezonde borrelhapjes? Dan zijn de borrelhapjes uit de supermarkt niet de meest verstandige keuze.

Zeker niet als je wilt afvallen of op gezond gewicht probeert blijven.  Dat het ook anders kan bewijs ik met deze 21 borrelhapjes in dit artikel die je eenvoudig zelf kunt maken.

Zowel als tussendoortje of als hapje voor in de avond kun je van deze recepten genieten. Betrek vrienden of je gezin bij de kookactiviteit voor extra gezelligheid. Laat het je smaken!

Deze borrelhapjes passen goed binnen een koolhydraatarm dieet. Zoek je meer gezonde hapjes die je goed kan maken? Neem dan een kijkje in dit artikel.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Recept #1: crispy chips van appel

We beginnen met iets heel simpels maar ongelooflijk lekker!

Chips uit de supermarkt wil je vermijden als je aan het afvallen bent. Met deze chips houd je het zo puur en onbewerkt mogelijk.

Wil je dus wat gezonder eten maar toch iets lekkers op tafel zetten? Dat kan heel simpel met deze gezonde crispy chips!

Ingrediënten:

  • 1 appel
  • 1 el kaneel
  • 1 tl zout
  • 1 el kaneel
  • Bakplaat nodig met papier

Bereidingswijze:

  • Vermeng 1 el kaneel met 1 tl zout. Als zout kun je Himalaya zout gebruiken. Deze kun je vinden bij de kruiden in de supermarkt.
  • Zorg dat de oven voorverwarmd is op 100 graden.
  • Snijd de appel in flinterdunne plakjes en verwijder het klokhuis. De gesneden appelschijfjes leg je op de bakplaat dat is bekleed met bakpapier.
  • Je wilt de appelplakjes niet stapelen omdat het goed moet kunnen drogen.
  • Meng nu het kruidenmengsel van de kaneel en het zout over de appelschijfjes.
  • Dep de schijfjes goed droog met wat keukenpapier.
  • De appelschijfjes gaan 2 uur de oven in. Na 1 uur draai je ze om en laat je de andere kant nog 1 uur drogen.

Recept #2: gevulde omelet rolletjes

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • Verse spinazie
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • Pijnboompitjes
  • Zachte geitenkaas
  • Creme fraiche
  • Prikkers

Bereidingswijze:

  • Breek de eieren in een schaaltje en ga ze klutsen. Bij de eieren voeg je wat zout en peper naar smaak toe en dan weer goed doorklutsen.
  • Snijd nu de zongedroogde tomaatjes en spinazie n stukjes.
  • Verwarm wat olie in de pan en voeg de tomaatjes en spinazie erbij. Daaroverheen gaan de eieren.
    Verdeel de spinazie en tomaatjes goed uit over het mengsel.
  • Draai de omelet om en dat ga je doen met behulp van twee borden. Pak een bord vast en laat de omelet erop glijden. Dan het andere bord erop en omdraaien en glijd de omelet weer terug de pan in.
  • Terwijl de omelet aan het garen is ga je aan de slag met het mengseltje wat eroverheen gaat. Meng de zachte geitenkaas met creme fraiche in een schaaltje.
  • Haal de omelet uit de pan en leg de pijnboompitjes heel even in de pan.
  • De omelet smeer je in met het geitenkaasmengsel en leg daarna wat pijnboompitjes eroverheen. Rol de omelet op.
  • Leg de omeletrol even in de koelkast zodat de geitenkaas weer wat steviger wordt. Snijd de rol in plakjes en smullen maar!

Recept #3: aardbeien met chocolade en kokos

In de onderstaande video komt dit recept aan bod (en nog 3 andere borrelhapjes recepten beschreven in dit artikel):

Ingrediënten: 

  • 400 gram aardbeien
  • 175 gram pure chocolade (85% cacao of hoger)
  • 8 el geraspte kokos
  • Tapas prikkers

Bereidingswijze:

  • Was de aardbeien schoon en haal de kroontjes eraf
  • Dep de aardbeien droog met keukenpapier
  • Smelt de chocolade au bain marie.
  • Prik de tapas prikker in de aardbeien en doop de aardbeien stuk voor stuk in de gesmolten chocolade. Laat de bovenkant vrij van chocolade.
  • Leg de aardbeien op een bord of schaaltje.
  • Plaats de aardbeien in de koelkast om de chocolade hard te laten worden.

Recept #4: banaan met chocolade stick met pindakruim

Ingrediënten:

  • 2 medium rijpe bananen
  • Handje pinda’s
  • 3/4e kopje pure chocolade
  • Lange saté prikkers

Bereidingswijze:

  • Stamp de pinda’s in een vijzel tot een fijn kruim
  • Snijd de banaan doormidden.
  • Pel de banaan en prik er een spiesje doorheen
  • Smelt de chocolade au bain marie en rol de banaan door de chocolade
  • Bestrooi de banaan met pindakruim.
  • Plaats de banaan in de koelkast om de chocolade hard te laten worden.
  • Klaar om te serveren!

Recept #5: havermoutkoekjes van pinda en chocolade

Ingrediënten:

  • 100 g havermout
  • 30 g pure chocolade
  • 1 ei
  • 1 flinke el pindakaas
  • 1 el honing
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl vanillepoeder/kaneel

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de havermout in een kom en voeg het bakpoeder en vanillepoeder toe.
  • Hak de chocolade in grove stukken.
  • Voeg ruim 1 eetlepel pindakaas toe aan de havermout. Doe daarna ook de honing en het ei erbij. Meng alles door elkaar en voeg als laatste de chocolade toe. Maak met je handen een stevige bal van het deeg.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en maak er met je handen bolletjes van. Plaats de bolletjes op de bakplaat (met bakpapier) en druk ze voorzichtig plat. Ze moeten ongeveer 1 cm dik zijn.
  • Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven. Laat ze na afloop volledig afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!

De borrelhapjes die nu volgen staan ook in deze video vermeld: 

 

Recept #6: bietenwrap met pesto, kipfilet en rucola

Ingrediënten:

  • Plakjes kipfilet (á 100 gram)
  • 1 el pesto (kant en klaar)
  • 1 bietenwrap
  • Zakje rucola

Bereidingswijze:

  • Verwarm de plakjes kipfilet in een pan en voeg peper en zout naar smaak toe
  • Verwarm de bietenwrap en leg deze op een bord
  • Besmeer de bietenwrap met pesto en leg de plakjes kipfilet erop. Leg er wat rucola bovenop.
  • Rol de bietenwrap op tot je een sushirol krijgt. Snijd de bietenwrap in stukjes en prik de saté prikkers door de wrap.

Recept #7: roggebrood met kaas en vijgenjam

Ingrediënten:

  • 2 sneetjes roggebrood
  • Pot vijgenjam
  • Plakjes 30+ kaas
  • Cocktailprikker

Bereidingswijze:

  • Smeer de vijgenjam over de sneetjes roggebrood
  • Leg enkele plakjes over het roggebrood
  • Smeer nogmaals wat vijgenjam over de kaas en leg er een sneetje roggebrood bovenop.
  • Snijd het roggebrood in plakjes en prik er doorheen met cocktailprikkers.

Recept #8: komkommertoastje met roomkaas, gerookte zalm en lente-ui

Ingrediënten:

  • ½ komkommer
  • Roomkaas
  • Lente-uitjes
  • 200 gram gerookte zalm

Bereidingswijze:

  • Snijd de komkommer in plakjes en leg deze op een bord.
  • Smeer een theelepel roomkaas uit op een plakje komkommer.
  • Beleg de roomkaas met wat stukjes gerookte zalm. Leg op elk plakje komkommer 2 lente-uitjes.

Recept #9: groentesticks met guacamole

Ingrediënten:

  • ½ rode paprika
  • ½ komkommer
  • 2 middelgrote wortels
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Snijd de komkommer, rode paprika en wortels in reepjes.
  • Doe wat guacamole in een klein bakje.
  • Steek de reepjes in de guacamole. En smullen maar!

Recept #10: rolletjes gegrilde courgette met hummus

Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 3 takjes verse munt
  • 170 gram hummus
  • 1 el gepelde, ongezouten pistachenoten
  • 2 el extra virgin olijfolie

Bereidingswijze:

  • Snipper de muntblaadjes fijn en hak de pistachenoten in stukjes.
  • Snijd de ongeschilde courgette in dunne slierten
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de courgette tot ze aan elke kant mooi goudbruine streepjes hebben.
  • Meng nu de hummus met de pistachenoten. Smeer dit mengsel uit op de courgetteslierten.
  • Rol de courgetteslierten op en prik ze eventueel vast met een satéprikker.

Recept #11: camembert uit de oven

Dit recept is perfect als borrelhapje maar ook heerlijk als voorgerecht.

Ingrediënten:

  • Camembert kaas
  • Paar takjes tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stokbrood volkoren
  • Honing of een beetje rode wijn (merlot)

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snijd het stokbrood in partjes.
  • Snijd de knoflook in hele dunne plakjes. Haal de kaas uit de verpakking en leg deze op een ovenschaal met wat bakpapier. Dit om te voorkomen dat de saus op de bakplaat terecht komt en gaat vastplakken.
  • Snijd de kaas in stukjes. In deze stukjes die je gesneden hebt kun je takjes tijm en wat knoflook stoppen.
  • Daar overheen giet je wat honing of rode wijn. Kies wat jij het lekkerst vindt!
  • Leg het gerecht zo’n 15 minuten in de oven. Houd het goed in de gaten.
  • Serveer de kaas op een bord en dip de kaas met het stokbrood of gebruik een vorkje om de kaas op het stokbrood te leggen.

Recept #12: caprese spiesjes

Ingrediënten:

  • Mini mozzarella bolletjes
  • Cherrytomaatjes
  • Pesto
  • Olijfolie
  • Verse basilicum
  • Prikkers

Bereidingswijze:

  • Meng de pesto met een scheutje olijfolie in een kommetje. Goed roeren.
  • Stop de mozzarella bolletjes in het kommetje zodat het een mooi laagje heeft met pesto.
  • Nu gaan we de spiesjes maken. Snijd de cherrytomaatjes doormidden om ze te halveren.
  • Steek met een prikker door het tomaatje en neem een mozzarella bolletje. Boven op het mozzarella bolletje prik je nog een basilicumblaadje. Eet smakelijk!

Recept #13: hamrolletjes met geitenkaas

Ingrediënten:

  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 1 el honing
  • 2 el room
  • Enkele takjes bieslook (vers)
  • Zakje rucola
  • 16 plakjes rauwe ham

Bereidingswijze:

  • Prak de geitenkaas een beetje fijn en roer er de honing en room doorheen.
  • Snijd de bieslook en roer die ook door het mengsel heen.
  • Pak een plakje ham en smeer er een laagje geitenkaas overheen.
  • Over de geitenkaas leg je een beetje rucola. Rol nu de ham helemaal op.
  • Het hamrolletje snijd je door de helft zodat je ze mooi op het bord kan leggen.

Recept #14: zalmrolletjes

Ingrediënten:

  • 200 gram gerookte zalm
  • Zak spinazie
  • 100 gram ricotta
  • Rasp van 1 citroen
  • Peper en zout
  • Dille
  • Huishoudfolie

Bereidingswijze:

  • Meng de ricotta in een schaaltje met wat citroenrasp en citroensap. Roer het goed door elkaar. Voeg daar een snufje zout aan toe om het op smaak te brengen.
  • Hak wat verse of gedroogde dille fijn en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Spreid wat huishoudfolie uit over het aanrecht en daar leg je de gerookte zalm als een plakkaat op.
  • Daaroverheen smeer je het mengsel met de ricotta.
  • Leg er wat spinazie op. Dan rol je de zalm voorzichtig op, net zoals een sushirol. Let op dat er geen plastic tussenkomt.
  • Als de zalmrol klaar is dan leg je hem 2 uur in de koelkast.

Recept #15: gevulde zoete pepers met room

Voor dit gerecht heb je maar een paar ingrediënten nodig.

Ingrediënten:

  • Een pot zoete pepers (Peppadews)
  • 200 gram verse roomkaas
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Laat de zoete pepers even uitlekken.
  • Haal het vocht en de pitjes eruit.
  • Breng de roomkaas op smaak met wat peper en zout
  • Vul de zoete pepertjes met roomkaas. Dit kun je doen met een lepeltje of een spuitzak.

Recept #16: fruitspiesjes met zomerfruit

Ingrediënten:

  • 4 grote aardbeien (gehalveerd)
  • ¼ meloen, in blokjes gesneden
  • 40 gram blauwe bessen
  • 1 appel, in blokjes gesneden
  • Lange satéprikkers

Bereidingswijze:

  • Was het fruit en steek het fruit aan de lange prikkers.
  • Spies om en om de aardbeien, meloen, blauwe bessen en stukjes appel op een prikker.

Recept #17: gevulde bleekselderij

Ingrediënten:

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 el groene pesto
  • 75 g hüttenkäse
  • 1 handje taugé, gewassen
  • 1 el sesamzaad

Bereidingswijze:

  • Was de bleekselderij en snijd er stukjes van ongeveer 4 centimeter van.
  • Doe de groene pesto in een klein kommetje en meng hier hüttenkäse doorheen.
  • Vul de stukjes bleekselderij met het hüttenkäsemengsel. Leg ze vervolgens op een plank. Garneer het geheel met de taugé en het sesamzaad.
  • Verdeel deze overheerlijke hapjes over 2 borden en serveer ze direct.

Taugé is slechts een voorbeeld van kiemgroente die je als garnering kunt gebruiken.

Ook zonnebloempitjes is lekker in dit recept. Voeg deze toe in plaats van het sesamzaad.

Binnen een koolhydraatarm dieet zijn rozijntjes of dadel ook een goede vervanging voor het sesamzaad

Recept #18: gevulde eieren

Ingrediënten:

  • Gevulde eieren
  • 4 eieren
  • 2 augurken
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 2 tl ketchup
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 el augurkennat

Bereidingswijze:

  • Begin met het doorsnijden van de eieren omdat we de eidooier nodig hebben om de vulling mee te maken. Stop de eidooier in een klein bakje. Leg de eiwitten aan de kant en ga aan de slag met de vulling.
  • Pak een vork en prak de eierdoor fijn. Zodra dit klaar is voeg je wat yoghurt en een beetje ketchup toe voor de smaak.
  • Om het wat smeuïger te maken voeg je wat augurkennat toe aan het mengsel. Meng nu net zolang totdat het mengsel goed smeerbaar is.
  • Let op dat je niet te veel yoghurt toevoegt omdat dit vrij zuur is.
  • Voeg eventueel wat kerriepoeder en wat zout en peper naar smaak toe
  • Als laatste voeg je de fijngehakte bieslook en het augurkennat toe.
  • Pak nu het eiwit en vul de eitjes met het mengsel. Strooi er eventueel nog wat bieslook overheen dat je over hebt.

Recept #19: kipgehaktballen met salade

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 3 eieren
  • 300 g kipgehakt
  • 1 ijsbergsla
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 komkommer
  • 2 el Cape Herb Rub Louisiana cajun (mix), ongezoet
  • 1 el virgin kokosolie
  • Scheutje azijn
  • Snufje peper en zout

Bereidingswijze:

  • Snijd de ui fijn.
  • Meng in een schaal het kipgehakt, de cajunkruiden, 1 ei, de ui, een beetje peper en zout. Draai stevige kleine gehaktballetjes.
  • Verhit de kokosolie in een pan, leg de balletjes hierin en bak ze rondom bruin. Laat ze nog circa 15-20 minuten zachtjes doorgaren. Vergeet ze niet continu te draaien.
  • Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Zet het vuur wat lager zodat het water niet meer zo hard borrelt, voeg een scheutje azijn toe en kook de eieren maximaal 9 minuten.
  • Bereid intussen de salade voor. Snijd de sla, paprika en komkommer in stukjes en pers de knoflook.
  • Meng de ingrediënten met elkaar, voeg de eieren in partjes toe en serveer de salade bij het vlees.

Recept #20: Italiaanse salade van tomaat en mozzarella

Ingrediënten:

  • 125 g mozzarella
  • 4 grote rijpe tomaten
  • 2 el verse tijm, gerist
  • 45 ml balsamico-azijn
  • 30 ml olijfolie

Bereidingswijze:

  • Snijd zowel de mozzarella als de tomaten in plakjes van ongeveer 1 cm.
  • Verspreid de plakjes tomaat over 2 borden. Leg hier de plakjes mozzarella bovenop.
  • Strooi de tijm over de 2 salades. Doe de azijn en olijfolie in een kom en meng de 2 ingrediënten goed.
  • Sprenkel de dressing van de balsamico- azijn en olijfolie over het gerecht.

Recept #21: kipfiletrollen met cherrytomaatjes

Ingrediënten:

  • 2 kipfilets
  • 6 verse salieblaadjes
  • 2 grote plakken serranoham
  • 1 el virgin kokosolie
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 75 g rucola, gewassen

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Sla de kipfilets voorzichtig plat met een vleeshamer, zodat ze overal even dun zijn. Geen vleeshamer in huis? Gebruik dan een lepel om het vlees plat te drukken. Je kunt ook de kipfilets pletten met je handen. Let op dat ze overal even dun zijn.
  • Bedek de geplette kipfilets met de salieblaadjes, alsof je ze onder een dekentje legt. Leg vervolgens ook de plakjes ham op de kipfilets en rol de kipfilets op. Zet de rolletjes vast met een tandenstoker of een satéprikker.
  • Smelt kokosolie in een koekenpan en bak hierin de kiprolletjes in 3 minuten rondom lichtbruin.
  • Neem een bakplaat, bedekt met bakpapier, en leg hier de kiprolletjes op. Omring de kiprolletjes met de cherrytomaatjes op de bakplaat.
  • Bak het geheel ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Snijd de kiprolletjes in kleine plakken en serveer deze met de rucola en de cherrytomaatjes.

Niet zo’n liefhebber van de smaak van salie? Je kunt gebruikmaken van andere kruiden, zoals basilicum, rozemarijn of tijm. De smaak van je gerecht zal wel erg verschillen van het oorspronkelijke recept.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder waardeloze diët...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook