998

Is Cryolipolyse / Coolsculpting (Vet Bevriezen) Effectief?

We leven in een tijdperk waarin bijna alles mogelijk is op het gebied van cosmetische ingrepen.

Toen in 2010 Cryolipolyse / CoolSculpting op de markt kwam, klonk het bijna te mooi om waar te zijn.

Het bevriezen en afbreken van overtollige vetcellen zonder chirurgische ingreep en het enige dat je hoeft te doen is een uur van je vrije tijd opofferen!

Ideaal voor iedereen die graag wat overtollig lichaamsvet wilt kwijtraken, maar bang is voor liposuctie. Toch?

Is Cryolipolyse werkelijk zo effectief als wordt gezegd? En is deze techniek van vet bevriezen veilig? Je ontdekt het in dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Wat is Cryolipolyse?

Cryolipolyse wordt toegepast op de ontblote buik van een vrouw

Cryolipolyse, ook bekend als coolsculpting, is een behandelingsmethode die helpt om overtollige vetcellen onder de huid kwijt te raken.

Deze techniek om vet te bevriezen is relatief nieuw en verschilt met cavitatie, een behandelingsmethode waarbij vetzuren met behulp van laagfrequente geluidsgolven uit het lichaam worden verwijderd.

De techniek van vet bevriezen is gebaseerd op het feit dat vetcellen gevoeliger zijn voor schade door koude temperaturen dan andere cellen, zoals huidcellen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Bevriezing van vetcellen?

De koude temperatuur bevriest en vernietigt de vetcellen. Het letsel, ontstaan door de koude temperatuur, zorgt voor een ontstekingsreactie door het lichaam. Dit resulteert in de dood van de vetcellen.

Macrofagen, een soort witte bloedcellen, worden naar het letselgebied gezonden om de dode vetcellen en de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen (bron, bron).

Deze behandelmethode is per toeval ontdekt en recentelijk ontwikkeld door twee wetenschappers aan de Amerikaanse Universiteit Harvard. Hun techniek was gebaseerd op kinderen die ijslolly’s eten.

Nee, dit is geen grap! Ze merkten op dat kinderen die regelmatig ijslolly’s aten, vaker kleine kuiltjes in hun wangen hadden. Dit kwam doordat frequente blootstelling aan kou de vetcellen in hun wangen had verwijderd.

Deze artsen toonden vervolgens aan middels dierproeven op varkens dat vetcellen konden worden afgebroken door deze te koelen, zonder dat de huid daarbij beschadigd raakte (bron).

Dit gecontroleerd afkoelen en bevriezen van vetcellen werd de basis voor een nieuwe afslankmethode.

Eind 2010 werd deze behandelmethode van gecontroleerd koelen en bevriezen van vetcellen goedgekeurd in de Europese Unie. Inmiddels zijn miljoenen behandelingen uitgevoerd in meer dan 80 landen.

Genoeg achtergrond over coolsculpting. Laten we nu eens kijken hoe dat vet bevriezen met cryolipolyse precies werkt.

Hoe werkt Cryolipolyse?

In tegenstelling tot liposuctie is cryolipolyse een niet-invasieve behandelingsmethode voor gewichtsverlies.

Dat wil zeggen dat dat er geen chirurgische instrumenten het lichaam binnendringen en dat er ook niet in de huid hoeft te worden gesneden.

Je hebt dus geen verdoving nodig en er zullen dus ook geen zichtbare littekens door de ingreep ontstaan.

Bij de procedure wordt eerst het betrokken gebied gemarkeerd en vervolgens speciale gel aangebracht om de huid te beschermen.

Vervolgens wordt speciale apparatuur aangebracht om het deel van je lichaam af te koelen tot een temperatuur van -4° C.

De procedure bevriest en doodt vetcellen in het deel van het lichaam dat wordt behandeld.

Deze behandeling duurt meestal een uur, waarbij de onderhuidse vetcellen bevriezen zonder de omliggende huidcellen te beïnvloeden.

Wat is het verschil met liposuctie?

Waar liposuctie in de buikstreek pijn kan veroorzaken, is dit bij coolsculpting niet het geval. In plaats daarvan voel je de koude apparatuur over het behandelingsgebied glijden. Dit kan een ongemakkelijk gevoel opleveren, maar het zou geen pijn moeten doen.

Als gevolg hiervan worden de vetcellen kapot gemaakt en afgebroken. Er vindt geleidelijk vetverlies plaats over ongeveer 90 dagen tijd (bron).

Nadat het gebied is behandeld, wordt de apparatuur verwijderd. Het gebied kan 2 tot 3 minuten worden gemasseerd om te helpen bij de afbraak van de vetcellen.

Je hoeft je in principe niet voor te bereiden op de behandeling. Eten en drinken vóór de behandeling is geen probleem. Wel wordt aangeraden om loszittende kleding te dragen om de procedure te vergemakkelijken.

De meeste mensen beginnen de effecten van de behandeling binnen enkele weken op te merken. Maar het kan tot 3 maanden (90 dagen) duren voordat resultaten zichtbaar worden. Om het afslankproces te versnellen wordt aangeraden om veel water te drinken en te blijven sporten.

Aanbevolen wordt om na de eerste behandeling sessie minimaal 6-8 weken te wachten met de volgende sessie. Dit komt omdat het enige tijd duurt voordat beschadigde vetcellen uit het lichaam worden verwijderd.

Hoeveel cryolipolyse behandelingen je moet ondergaan is afhankelijk van de hoeveelheid vet die je met je meedraagt en wat je hoopt te bereiken.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

De voordelen van cryolipolyse

Wil je weten wat de voordelen zijn van cryolipolyse?

Ik heb de belangrijkste voordelen van de cryolipolyse behandeling voor je op een rijtje gezet:

 • Vet bevriezen en verwijderen zonder chirurgische ingreep.
 • Behandelmethode met relatief weinig risico. De behandeling kan poliklinisch worden uitgevoerd.
 • Verschillende lichaamsdelen kunnen in dezelfde sessie worden behandeld.
 • De meeste mensen kunnen hun dagelijkse activiteiten na de sessie hervatten.
 • Vetcellen die bevroren en vernietigd zijn worden permanent uit het lichaam verwijderd.
 • Geen verdoving nodig voordat je de procedure ondergaat.

De nadelen van cryolipolyse

Zoals iedere afslankbehandeling kent deze behandelmethode van vet bevriezen ook een aantal nadelen.

Een bondige opsomming:

 • Het wordt niet aanbevolen voor mensen met obesitas of extreem overgewicht.
 • Resultaten zijn niet direct zichtbaar (het duurt enkele weken voordat je resultaat ziet).
 • Vaak meerdere behandeling sessies nodig voor resultaat.
 • Deze nieuwe techniek van vet bevriezen is niet goedkoop.
 • Blauwe plekken en gevoelloosheid kunnen voorkomen in het behandelde gebied (dit is van tijdelijke aard).
 • Zeldzaam: gewichtstoename is mogelijk na het ondergaan van cryolipolyse ( paradoxale adipose hyperplasie).
 • Het risico bestaat dat het huidoppervlak na genezing niet glad is (kleine vetuitstulpingen in de buikholte).
 • Eetpatroon zal ook moeten aangepast om het resultaat op de lange termijn te behouden.
 • Als meer dan één behandelsessie nodig is dan zul je minimaal 8 weken moeten wachten tot een nieuwe behandeling kan worden uitgevoerd.

In de onderstaande video wordt dieper ingegaan op de nadelen van coolsculpting:

Bijwerkingen zoals een rode huid, zwellingen, blauwe plekken en gevoelloosheid in het behandelende doelgebied kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden.

Meestal verdwijnen deze bijwerkingen vanzelf weer. Als je merkt dat deze klachten veel langer aanhouden of juist erger worden, dan is het verstandig om contact op te nemen met een arts.

Houd er rekening mee dat cryolipolyse een relatief nieuwe techniek is.

Dat betekent dat de risico’s, bijwerkingen en complicaties bij deze procedure op de lange termijn nog onbekend zijn.

Cryolipolyse is ook alleen effectief gebleken op een beperkt aantal lichaamsdelen:

 • Dijen
 • Buikstreek
 • Onder de oksels
 • Onder de kin (nek)
 • Billen

Ervaringen met cryolipolyse

Wat zijn de ervaringen van mensen die een coolsculpting behandeling hebben ondergaan? Ik zocht het voor je uit.

Wat meteen opvalt is dat de meningen over de cryolipolyse vet verwijderingsprocedure nogal verdeeld zijn.

Sommige mensen meldden dat de behandeling weinig effect had. Terwijl anderen weer enthousiast zijn over cryolipolyse.

Een kleine greep uit de reacties die ik op het internet tegenkwam:

Het is alweer 2 jaar geleden dat ik deze behandeling heb ondergaan. Ik woog destijds veel te zwaar en had veel overtollig vet op mijn dijen en buikstreek. Na enkele weken zag ik dat mijn buikvet flink minder werd…maar helaas niet voor lang. Enkele maanden later Ik dacht uiteindelijk dat het de moeite waard zou zijn. Helaas niet voor lang. Voor mij was deze behandeling een enorme teleurstelling en een verspilling van mijn spaargeld. – Laura

Mijn bruiloft staat over enkele maanden gepland en ik wilde voor de grote dag nog wat afvallen. Twee weken geleden had ik mijn eerste cryolipolyse sessie. De procedure verliep vrij vlot en binnen een uur stond ik weer buiten. Mijn buik voelde op dat moment wat gevoelloos aan. Het gevoel kwam geleidelijk aan weer terug gelukkig. Ik heb helaas nog geen veranderingen opgemerkt, maar wil er niet ongeduldig over zijn. – Erika

Ik ben vrij klein en ben altijd onzeker geweest over mijn dijen die ik persoonlijk te dik vind. Toen ik hoorde over coolsculpting besloot ik het zelf te proberen. Vorige maand had ik mijn eerste sessie. Mijn ervaring was goed. Afhankelijk was ik nerveus maar de medewerker stelde me op mijn gemak. Ik moet zeggen dat de procedure helemaal niet pijnlijk is. het voelt een beetje ongemakkelijk als de apparatuur op mijn huid wordt gezet. Eenmaal thuis voelde ik wel wat tintelingen op het gebied dat werd behandeld. Deze pijn was aanvaardbaar. Ik had gelukkig geen pijnstillers nodig. Over de resultaten kan ik op dit moment nog weinig zeggen. Ik zie tot nu toe een klein verschil in de manier waarop mijn kleding past. Broeken die me vroeger te strak om mijn middel zaten, kan ik nu weer aan. Tot zover gaat het goed. – Sarah

Coolsculpting heeft mij weinig goeds opgeleverd. Ik heb het twee keer geprobeerd maar zie er nu afschuwelijk uit! Meer dan zes maanden geleden had ik mijn eerste coolsculpting behandeling. Ik heb een buik met een lelijke, gerimpelde huid met een rare uitstulping waar ik dat eerst nooit eerder had. Ik heb de paradoxale vethyperplasie ontwikkeld en enorm veel spijt van. Ik schrik elke keer als ik mijn buik zie. – Simone

Prijs en kosten cryolipolyse

Benieuwd naar de prijs en kosten van een cryolipolyse of coolsculpting behandeling?

De prijs kan variëren omdat deze wordt aangeboden door verschillende cosmetische klinieken in Nederland die verschillende tarieven hanteren.

Ook verschilt het welk gebied (zone) onder handen wordt genomen. Hoe kleiner het behandelingsgebied, des te lager de kosten.

Je zult begrijpen dat het behandelen van een kleiner gebied als je onderkin goedkoper is dan een behandeling van hardnekkig vet in de buikstreek.

De prijzen voor een sessie variëren tussen de € 200 en € 900. Ook speelt mee hoeveel sessies je doet en bij wie je ze uitvoert. Het aantal uit te voeren behandelingen weegt natuurlijk mee bij de totale kosten.

Sommige cosmetische klinieken geven extra korting als een persoon meerdere cryolipolyse behandelingen nodig heeft.

Is cryolipolyse gevaarlijk?

Cryolipolyse of coolsculpting wordt beschouwd als een veilige manier om lokaal lichaamsvet door bevriezing te verwijderen.

Cryolipolyse kan echter verschillende bijwerkingen veroorzaken en wordt niet voor iedereen aanbevolen.

Cryolipolyse mag niet worden uitgevoerd bij mensen met obesitas of ernstig overgewicht. Ook mag het niet worden uitgevoerd op delen van de huid die ernstige spataderen of een vorm van huidletsel hebben.

Dan kun je denken aan doorligwonden, vochtletsel, smetten en skin tears (traumatische lapwond).

Mensen die overgevoelig zijn voor kou (koude-intolerantie) wordt ook afgeraden om een behandeling met cryolipolyse of coolsculpting te doen.

Potentiele bijwerkingen van coolsculpting

Hieronder de lijst met potentiële bijwerkingen van coolsculpting:

 • Lichte zwellingen
 • Tintelend gevoel
 • Rode huid
 • Jeuk
 • Spierkrampen
 • Gevoeligheid van de huid
 • Blauwe plekken
 • Duizeligheid

Een veelvoorkomende bijwerking van coolsculpting is een stekend gevoel of pijn op de behandelplek. Dit gevoel kan ontstaan na de behandeling en kan tot 2 weken aanhouden. Vermoedelijk is de koude temperatuur waaraan de huid en het lichaamsweefsel wordt blootgesteld er de oorzaak van.

Een onderzoek uit 2015 evalueerde de resultaten van 125 patiënten die gezamenlijk meer dan vijfhonderd cryolipolyse behandelingen hadden gekregen. Uit de resultaten bleek dat dit stekende gevoel na de behandeling maximaal 11 dagen duurde en vanzelf overging (bron).

In sommige gevallen kan cryolipolyse ernstige complicaties veroorzaken.

Een zeer zeldzame maar ernstige bijwerking van cryolipolyse is paradoxale vethyperplasie of paradoxale adipose hyperplasie.

Bij deze aandoening neemt het vetweefsel in het behandelgebied juist toe in plaats van af. Artsen hebben nog niet weten te achterhalen waarom dit gebeurt.

Deze aandoening komt het meeste voor bij mannen en verdwijnt niet vanzelf. Dit verdikte vetweefsel zal dan alsnog moeten worden verwijderd met een liposuctie behandeling. De kans op parodoxale hyperplasie wordt geschat op 1 in 20.000 behandelde mensen (bron).

Tot slot

Coolsculpting is voor de meeste mensen een veilige behandeling voor het verminderen van overtollige vetcellen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat deze methode werkt. Vetcellen die zijn bevroren en afgebroken keren nooit meer terug.

Er komen geen snijwonden aan te pas omdat de cryolipolyse / coolsculpting behandelmethode non-invasief is. Er is dus ook geen rust- of herstelperiode noodzakelijk.

Wel moet 8 weken worden gewacht voordat een volgende behandeling mag worden uitgevoerd. Het resultaat van cryolipolyse kan al na enkele weken zichtbaar worden. Het is niet bekend wat de lange termijneffecten van coolsculpting zijn.

Potentiële bijwerkingen kunnen voorkomen en in zeldzame gevallen kan deze behandelmethode tot complicaties leiden.

Het is belangrijk om te onthouden dat cryolipolyse geen behandeling is voor obesitas of zwaarlijvigheid. Mensen die veel te zwaar zijn kunnen deze behandelingsmethode niet effectief gebruiken. Het is vooral bedoeld voor mensen op een goed gewicht met vetoverschot op bepaalde plekken op hun lichaam.

Gezonde levensstijl voor de lange termijn

Coolsculpting of cryolipolyse zal een ongezond eetpatroon niet kunnen corrigeren. Er zijn geen shortcuts voor een slank lichaam als je niet toegewijd bent om op een gezonde manier te leven. Zoals bijvoorbeeld gezond afvallen met een gezond en effectief koolhydraatarm dieet.

Reken coolsculpting dus niet als een wondermiddel, want het zal niet al je gezondheidsproblemen oplossen als je niet besluit om gezonder te eten en meer te bewegen. Als niet met een gezonde levensstijl wordt gestart na de behandeling, zullen de resultaten van korte duur zijn.

Hoewel deze nieuwe bevriezingstechniek zeker kan bijdragen aan vetverlies, moeten de resultaten niet worden overschat. Meer onderzoek is bovendien nodig om de veiligheid en effectiviteit van cryolipolyse op de lange termijn vast te stellen.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )