852

Onderzoek: Intermittent fasting als remedie tegen veroudering en diabetes?

Intermittent fasting oftewel onderbroken vasten is één van de snelst groeiende voedingstrends in de afgelopen twee jaar geworden.

Heel verwonderlijk is dit niet, want het is veel meer dan alleen een hype. Een toenemend aantal studies ondersteunt de kracht van onderbroken vasten.

Dit wordt bevestigd door een overzichtsartikel waarin meer dan 70 gepubliceerde studies over de meest voorkomende varianten van intermittent fasting zijn onderzocht (bron):

 • Het 5/2 vastendieet: het vastendieet of 5:2 dieet is een populaire vorm van vasten waarbij je 2 dagen in de week gaat vasten, al dan niet met een kleine maaltijd (500-600 calorieën per dag) en 5 dagen in de week mag eten volgens je normale manier van eten.
 • Om de dag vasten (24 uur): bij dit schema ga je één- of tweemaal per week vasten voor een periode van 24 aaneengesloten uren. Als je bijvoorbeeld maandagavond om 18 uur hebt gegeten dan is je volgende eetmoment dinsdagavond 18 uur.
 • 16/8 dieet: bij deze variant van intermittent fasting eet je binnen een periode van 8 uur je calorieën en de overige 16 uur niets. Deze variant is door zijn effectiviteit en relatief gemak één van de populairste vormen van intermittent fasting geworden de afgelopen jaren.

De onderzoekers ontdekten dat alle varianten van intermittent fasting kunnen helpen bij het vertragen van veroudering en het risico op ziektes als hartaandoeningen, diabetes en kanker. Intermittent fasting bleek ook te helpen bij gewichtsverlies en vetverbranding.

Nog interessanter was dat de voordelen van intermittent fasting niet alleen worden gezien bij mensen die bezig zijn met afvallen. De onderzoekers denken dat het proces van ‘metabolisch schakelen’ tussen eten en de overleving/spaarstand van niets eten zorgt voor de meeste – zo niet alle voordelen – van intermittent fasting op het menselijk lichaam.

Met onderbroken vasten kan het lichaam schakelen tussen twee belangrijke energiebronnen: glucose en ketonen. Normaal gesproken is glucose de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. We halen glucose uit voedingsmiddelen met koolhydraten, die onze spijsvertering omzet in glucose.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Tijdens het vasten wordt het lichaam gedwongen om zijn toevlucht te nemen tot een andere energiebron. De lever breekt vetzuren af in ketonen, die in plaats daarvan als brandstof voor het lichaam worden gebruikt.

Dit veroorzaakt een langdurige cellulaire reactie om het lichaam tegen schade van te beschermen. Een lichaam in de vasten-modus vermindert ontstekingen, stimuleert de stofwisseling en beschermt tegen oxidatieve stress.

Het kan zelfs helpen de gezondheid van de hersenen te beschermen en cognitieve achteruitgang bij ouderen te voorkomen, volgens verschillende klinische onderzoeken die intermitterend vasten in verband brachten met verbeteringen in het geheugen.

Ondanks de vele – wetenschappelijk bewezen – gezondheidsvoordelen van vasten, is niet iedereen hiervan op de hoogte. Volgens de onderzoekers zijn er een paar obstakels waarom intermittent fasting nog niet wordt omarmd door het grote publiek:

Ten eerste is het nog niet algemeen aanvaard om minder dan drie maaltijden per dag te eten. Bovendien kan de beschikbaarheid van voedsel het moeilijk maken voor mensen om zich aan een vastende levensstijl te houden.

Het is ook belangrijk om te weten dat intermittent fasting niet voor iedereen geschikt is. Onderbroken vasten kan leiden tot prikkelbaarheid, sufheid en stress. Dit is riskant voor mensen die kwetsbaar zijn voor eetstoornissen.

Een ander belangrijk obstakel is volgens de onderzoekers dat veel gezondheidsinstanties zich nog niet hebben uitgesproken over onderbroken vasten. Een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging wordt volop aangemoedigd in de media voor een goede gezondheid. Maar voor onderbroken vasten geldt dit nog niet.

Zo spreekt het Voedingscentrum zich vooralsnog voorzichtig positief uit over onderbroken vasten. Gezien de populariteit en bewezen gezondheidsvoordelen van onderbroken vasten zal hier snel verandering in komen.

Voor meer informatie verwijs ik je door naar mijn uitgebreide artikel over intermittent fasting.

Hier lees je alles over vasten + 10 voorbeeld intermittent fasting schema’s!

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past  »»

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

3 reacties op dit artikel

 • Hallo, deze levensstijl interesseert me wel, maar wat met mijn diabetes type 2 en insuline en medicatie ? Groeten,

  Fabienne
  • Beste Fabienne, wat goed van je dat eerste stap hebt gezet! Indien je intermittent fasting gaat doen terwijl je deze medicijnen slikt dan bestaat er een reëel risico dat de bloedglucose te laag wordt en je een hypo krijgt. Als je diabetes type 2 hebt ga dan alleen intermittent fasting toepassen in overleg met je behandelend arts. Deze zal hoogstwaarschijnlijk toejuichen dat je je overgewicht wilt aanpakken en zal je medicijnen afstemmen op je intermittent fasting schema en je vorderingen. Succes!

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Dag,

  Vandaag aan dag 2 van de 16/8 intermitting vasting begonnnen en dat valt niet mee. Ik doe de 12-8 uur versie en sport 3x per week in de ochtend. In de ochtend drink ik nu 2 glazen citroenwater en zwarte koffie en dat stilt de honger enigszins. Als ik klaar ben met trainen is het meestal bijna tijd om te eten. Ik ben daar dan ook echt aan toe voel mij dan slap en duizelig. Als ik echter heb gegeten ‘salade met kip/vis of roerei met avocado/tomaat en champignons dan trek ik qua energie voor mijn gevoel niet bij. Is dit een kwestie van wennen?

  Fur-981

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )