943

Onderzoek: twee keer per week sporten helpt tegen een depressie

Mensen met (lichte) depressieve klachten herstellen sneller als ze niet alleen medicatie gebruiken, maar ook als ze twee keer per week een half uur trainen. Het maakt daarbij niet uit of ze die 30 minuten besteden aan cardio of krachttraining.

In een Braziliaans onderzoek uit 2019 werden 25 oudere deelnemers met depressiviteitsklachten verdeeld in 3 groepen (bron). Alle deelnemers ontvingen voor hun depressiviteitsklachten al medicatie.

  • De eerste groep deed 12 weken lang tweemaal per week aan cardio. De training bestond uit een warming-up sessie van 5 minuten, gevolgd door 20 minuten wandelen of fietsen met een intensiteit van 70% van de maximale zuurstofopname (VO2max).
  • De tweede groep was twee keer per week met gewichten bezig. De deelnemers deden aan bankdrukken en enkele beenoefeningen.  Voor elke oefening moesten de deelnemers 3 sets doen waarmee ze maximaal 12 herhalingen konden maken.
  • De derde groep, de controlegroep, trainde helemaal niet.

De onderzoekers zagen dat een depressie sneller verdween bij de deelnemers die krachttraining of aan cardio deden. De afname van depressieve symptomen was ook groter bij de deelnemers die hun medicatie verenigden met lichamelijke inspanning.

En waarschijnlijk wil je dan ook weten of cardio of krachttraining beter was om een depressie te behandelen. Dat maakt volgens de onderzoekers niet uit, er was namelijk geen significant verschil te zien. Voor het aanpakken van een depressie maakt het dus niet uit of je vaker op de fiets stapt of enkel met gewichten traint.

Hoe komt het dat sporten voordeel kan opleveren bij een depressie? Bij fysieke inspanning worden er allerlei chemische stoffen (endorfines) aangemaakt in de hersenen waardoor je je gelukkiger en meer ontspannen voelt. Endorfines kunnen je zelfs een ontspannen en goed gevoel geven na een zware training.

Wist je dat na 10 minuten sporten je lijf al endorfines begint aan te maken? Teamsporten bieden ook nog eens sociale voordelen doordat je sneller in contact komt met andere mensen.

Daarnaast is lichamelijke inspanning natuurlijk een goede manier om op een gezond gewicht te blijven. Het is een effectieve manier om calorieën te verbranden en/of spiermassa op te bouwen. Op gewicht blijven vermindert de kans op diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

En wat zeker niet mag worden onderschat is dat sporten je slaapkwaliteit verbetert. Goed slapen en uitgerust zijn, verbetert niet alleen je humeur, het helpt ook om gewichtstoename te voorkomen.

Eerder schreef ik al een artikel over de negatieve gevolgen van een slaaptekort op je gewicht en gezondheid.

Want je kan nog zo gezond eten en lichamelijk actief zijn als je wilt… als je iedere nacht maar een paar uurtjes slaapt dan saboteer je jezelf.

Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan, ook al is je sporttas inpakken misschien wel het laatste waar je aan denkt wanneer je somberheidsklachten ervaart of niet lekker in je vel zit.

Helaas houden de huidige behandelingen vaak niet rekening met deze levensstijlaanpassing, ondanks het sterke bewijs dat fysieke inspanning kan helpen zowel de depressie te overwinnen als de symptomen ervan te behandelen.

Meestal bevelen psychiaters en psychologen antidepressiva en psychotherapie aan voor het omgaan met een klinische depressie. Sommige behandelingen bevelen weliswaar lichamelijke beweging aan, maar het krijgt nog steeds niet de erkenning die het eigenlijk zou moeten krijgen.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )