740

12 Gezondheidsvoordelen van Spirulina + Werking & Gevaren

Spirulina is een blauwgroene alg die rijk is aan antioxidanten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.

Er worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan spirulina. Maar kloppen deze wel?

Ik ben de academische literatuur voor je ingedoken en deel in dit artikel mijn bevindingen.

Inhoud van dit artikel

Wat is spirulina?

Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg. En voor wie het graag wil weten: de wetenschappelijke naam voor spirulina is Arthrospira.

Spirulina is een organisme dat al 3,6 miljard jaar op aarde groeit en niet veel nodig heeft om te groeien. Alles wat het nodig heeft om te overleven is mineraalrijk water en zonlicht.

Omdat spirulina voedzaam is en alleen maar mineraalrijk water en zonlicht nodig heeft om te groeien, heeft de NASA spirulina voorgesteld als voedsel die in de ruimte verbouwd kan worden zodat de astronauten ervan kunnen leven (bron).

Geleerden vermoeden dat spirulina één van de eerste plantvormen op a

Fycocyanine geeft spirulina haar blauwgroene kleur en bestrijdarde was.

spirulina kwekerij plantages Als superfood wordt deze alg gekweekt in speciale tanks met zoutwater. Het voordeel van het kweken van spirulina is dat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn en er geen zware metalen door verontreiniging in kunnen komen.

Als superfood kan je spirulina in poedervorm of in tabletvorm kopen. Chlorofyl staat bekend om haar reinigende detox eigenschappen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Welke Spirulina ik aanraad om te kopen

Ik raad de spirulina van Royal Green aan. Royal Green is een merk dat doorgaans kwalitatieve producten op de markt brengt.

Vergeleken met de andere opties die ik online vind is die van Royal green de beste.

Vooral vergeleken de Spirulina die je offline vindt is die van Royal Green beter.

Mocht je een ander merk willen kopen van Spirulina, dan kan je op de site van vitaminstore ook andere merken vinden

12 gezondheidsvoordelen van Spirulina

Spirulina is erg gezond. Het is één van de superfoods die met recht een superfood genoemd mag worden.

Per gram bekeken is spirulina het meest voedzame eten ter wereld. Zo bevat het veel vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten.

Wil je meer weten over de vele voedingstoffen die erin voorkomen? Bekijk hier de complete voedingswaardetabel van spirulina.

Ik ben voor je de wetenschappelijke literatuur ingedoken en uitgezocht wat de bewezen gezondheidsvoordelen van spirulina zijn. Deze heb ik hieronder voor je samengevat:

 #1: spirulina werkt onstekingsremmend

Spirulina heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Dat heeft de alg te danken aan fycocyanine, een pigment dat spirulina zijn blauwgroene kleur geeft. vrije radicalen en vermindert infecties (bronbronbron).

Een kleinschalig Zuid-Koreaans onderzoek onder oudere mannelijke en vrouwelijke deelnemers vond dat degenen die gedurende 16 weken 8 gram spirulina per dag namen, een significante vermindering zagen van IL-6. IL-6 is een cytokine, betrokken bij zowel pro-inflammatoire als anti-inflammatoire reacties (bron).

Chronische ontstekingen in je lichaam zorgen op termijn voor problemen met de gezondheid.

In het slechtste geval kan dit uiteindelijk leiden tot kanker maar het kan ook zorgen voor aantasting van je bloedvaten waardoor je een hoger risico op een hartaanval of hersenbloeding hebt.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

#2: spirulina heeft antioxiderende eigenschappen

Maar spirulina werkt niet alleen ontstekingsremmend. Het heeft ook antioxiderende eigenschappen.

Spirulina is rijk aan antioxidanten. Dit zijn stoffen in je lichaam die celbeschadiging helpen voorkomen door vrije radicalen te bestrijden.

Vrije radicalen zijn moleculen en ontstaan door invloeden van buitenaf (roken, alcohol, medicatie, verontreinigde lucht), maar ook tijdens de spijsvertering.

Wanneer te veel vrije radicalen zich ophopen in de cellen kan er oxidatieve stress ontstaan. Dit kan het risico op verschillende ziekten vergroten, zoals hart- en vaatziekten, astma en reumatoïde artritis. De neutraliserende werking van antioxidanten helpt het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress.

#3: spirulina verlaagt de bloeddruk

Bij een hoge bloeddruk bestaat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een hartaanval, een herseninfarct en chronische nierziekten.

Bij mannelijke deelnemers met een normale bloeddruk wist men met een dagelijkse dosering van 4,5 gram (ongeveer een theelepeltje) spirulina de bloeddruk te verlagen (bron, bron).

Ook zagen de onderzoekers een verlaging van het ‘slechte’ LDL-cholesterol dat kan leiden tot hartaandoeningen.

Spirulina heeft deze werking op de bloeddruk waarschijnlijk te danken aan de aanmaak van stikstofoxide (bron). Stikstofoxide zorgt er namelijk voor dat bloedvaten zich ontspannen en verwijden.

#4: spirulina verlaagt het cholesterolgehalte

Cholesterolverlagend dieet

Het gebruik van spirulina kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.

Een hoog cholesterol wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Een hoog cholesterol zorgt voor slagaderverkalking (atherosclerose) waardoor je een hoger risico op een hartaanval of beroerte hebt.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat spirulina het slechte LDL-cholesterol, de triglyceriden en het totale cholesterol kan verlagen. Het goede HDL cholesterol wordt door spirulina verhoogd (wat gunstig is) (bron, bron, bron, bron).

Een onderzoek uit 2013 vond dat het dagelijks innemen van 1 g spirulina het totale cholesterol van de deelnemer na 3 maanden verlaagde (bron).

Op zoek naar meer manieren om je cholesterol te verlagen? Lees dan ook mijn artikel 17 tips om je cholesterol te verlagen zonder medicijnen.

#5: spirulina kan gunstig zijn voor diabetici

Voor mensen met diabetes mellitus type 2 kan spirulina gezondheidsvoordelen bieden.

In een kleinschalig onderzoek uit 2001 werden diabetici verdeeld in twee groepen (bron). De eerste groep kreeg gedurende twee maanden 1-2 gram spirulina per dag en de andere groep een placebo. De groep die spirulina gebruikte, zag een verlaging van hemoglobine A1c (hbA1c). Dit helpt bij diabetesregulatie op de lange termijn.

HbA1c is een eiwit dat in rode bloedcellen wordt aangetroffen en dat zuurstof naar het lichaam vervoert. Diabetescontrole wordt meestal bepaald door het meten van hemoglobine A1c (HbA1c).

Een ander onderzoek vond dat het gebruik van spirulina de nuchtere bloedsuikerspiegel van mensen aanzienlijk verlaagde.

Hoge nuchtere bloedsuikerwaarden zijn een veelvoorkomend probleem bij diabetici. Dit onderzoek suggereert dat suppletie van spirulina kan helpen bij het onder controle houden van diabetes.

Een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven bij diabetes mellitus is metformine. Dit medicament verlaagt de bloedglucose. Spirulina blijkt in diverse onderzoeken op muizen en ratten het bloedglucose meer te verlagen dan metformine (bron, bron, bron).

Ook bij kleinschalige studies onder mensen met suikerziekte werd met spirulina de bloedglucose verlaagd (bron, bron).

Dit wil overigens niet zeggen dat je zomaar je metformine kan gaan vervangen voor spirulina. Doe dit altijd in overleg met je behandelend arts.

Wist je trouwens dat je diabetes type 2 kunt omkeren? Lees daarvoor mijn artikel suikerziekte genezen in 8 weken.

#6: kan het uithoudingsvermogen en de spierkracht verhogen

Spirulina kan voordelen hebben voor sporters, waaronder meer uithoudingsvermogen en meer spierkracht. Spirulina zorgt voor een grotere maximale kracht en meer gemiddelde kracht (bron).

Hoe dit komt? Door lichamelijke inspanning ontstaat oxidatieve schade en dat is een belangrijke oorzaak van spiervermoeidheid.

Spirulina lijkt als plantaardig voedingsmiddel gunstig te zijn bij het minimaliseren van deze schade.

Uit 2 verschillende onderzoeken blijkt dat spirulina het uithoudingsvermogen aanzienlijk verbeterde (bron, bron).

De onderzoekers schreven het verhogen van het uithoudingsvermogen toe aan de antioxidanten waaraan spirulina rijk is.

#7: spirulina kan helpen bij bloedarmoede

Anemie is een aandoening welke vaak voorkomt bij senioren. Het zorgt voor een gevoel van zwakte en vermoeidheid.

Bij deze aandoening heb je niet voldoende rode bloedcellen of hemoglobine in je bloed. Hemoglobine is de ijzer bevattende rode kleurstof welke zorgt voor het zuurstoftransport in het bloed.

Bij een onderzoek onder 40 ouderen met anemie bleek spirulina het hemoglobine te verhogen (bron). Houd er wel rekening mee dat meer onderzoek nodig die deze bevindingen kunnen bevestigen.

#8: beschermt tegen LDL-oxidatie

LDL cholesterol heeft de neiging om te oxideren.

Indien er veel geoxideerd LDL cholesterol in de bloedbanen aanwezig is zal het zich gaan vastzetten in de aderen waardoor je last krijgt van dichtslibbende aderen.

Dit is wat zorgt voor een verhoogd risico op een hartaanval of een herseninfarct (bron).

De antioxidanten in spirulina gaan oxidatie tegen, zo is gebleken uit verschillende onderzoeken (bron, bron, bron).

#9: heeft anti-kanker eigenschappen

Er zijn aanwijzingen dat spirulina eigenschappen tegen kanker heeft. Bij dierstudies is gebleken dat spirulina de tumorgrootte kan verminderen (bron, bron).

De effecten van spirulina op mondkanker bij mensen is goed bestudeerd.

Een Indisch onderzoek onderzocht 87 deelnemers met een precancereuze aandoening. Dit is een toestand waarbij sprake is van abnormale cellen die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op kanker.

Van de deelnemers die 1 jaar lang 1 gram spirulina per dag namen, zag bijna de helft hun aandoening verdwijnen. Dit vergeleken met slechts 7% uit de controlegroep (bron).

#10: spirulina werkt goed tegen sommige allergieën

Het gebruik van spirulina kan helpen tegen veelvoorkomende allergieën zoals allergische rhinitis.

Allergische rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies door overgevoeligheid voor bepaalde allergenen (bron).

Een veel voorkomende vorm van allergische rhinitis kennen we allemaal wel en wordt in de volksmond hooikoorts genoemd.

Uit een studie bleek dat de allergische gevoeligheid minder werd indien de proefpersonen spirulina gebruikte (bron). Na 12 weken lang dagelijks 2000 mg spirulina gebruikt te hebben waren de IL-4 levels met 32% gedaald (overproductie van IL-4 veroorzaken allergieën).

Spirulina vermindert ook de symptomen van hooikoorts. Het zorgt er voor dat je minder last van een loopneus hebt, minder hoeft te niezen, je neus minder verstopt zit en je ogen minder jeuken (bron).

In een onderzoek bij 127 deelnemers met allergische rhinitis verminderde 2 gram spirulina per dag verschillende symptomen zoals niezen, jeuk en een loopneus in vergelijking met de placebogroep (bron).

#11: spirulina is goed voor de huid

Spirulina kan op verschillende manieren de gezondheid van de huid helpen bevorderen. Het kan anti-veroudering en ontstekingsremmende effecten hebben vanwege de vele antioxidanten.

Een onderzoek uit 2019 vond dat spirulina de groeifactoren in dermale fibroblastcellen kan verhogen. Dit zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van collageen (het belangrijkste eiwit in bindweefsel).

Spirulina bevat ook veel essentiële aminozuren, waaronder glycine en proline, die de huid stevig houden en de collageenproductie van het lichaam ondersteunen.

Helaas is er vooralsnog niet veel bewijs dat spirulina helpt om acne of eczeem te verminderen.

#12: spirulina is rijk aan eiwitten

Zoals ik al eerder schreef is spirulina ontzettend voedzaam.

Spirulina is een compleet eiwit, bevat alle essentiële aminozuren en omega-3-vetzuren en is rijk aan veel voedingsstoffen, waaronder B-vitamines en ijzer.

Spirulina bestaat voor ongeveer 60% uit eiwit (bron). Een eetlepel gedroogde spirulina bevat 4 gram eiwit, waardoor het snel en gemakkelijk in een smoothie kan worden gestopt.

Dat maakt spirulina ook geschikt voor vegetariërs en veganisten die meer eiwit aan hun dieet willen toevoegen.

Wil je een aantal heerlijke spirulina recepten zelf uitproberen? Bekijk dan dit artikel waarin ik je 4 lekkere recepten geef voor ontbijt en lunch.

Spirulina kopen of bestellen?

Spirulina is een populair supplement dat eenvoudig te verkrijgen is in diverse winkels:

 • AH
 • Aldi
 • Holland & Barrett (voorheen De Tuinen)
 • Kruidvat (alleen tabletten)
 • Ekoplaza en diversen andere biologische supermarkten
 • Diversen zelfstandige natuurwinkels
 • Tientallen webshops

Spirulina in tablet en poedervorm op houten tafel Je kunt spirulina in poedervorm of in tabletvorm kopen.

De poeder is handig om in bijvoorbeeld je smoothie of yoghurt te doen.

De tabletvorm is handig om met wat water te slikken of als je niet wilt dat de spirulina de smaak van je smoothie beïnvloed.

De spirulina tabletten die ik zelf gebruik en aanraad zijn deze van de vitaminstore. Dit zijn 100% biologische spirulina tabletten en leveren 1000 mg spirulina per tablet.

Mocht je spirulina in de winkel ziet liggen die niet biologisch is dan mag je dan ook vraagtekens zetten bij de manier waarop het geproduceerd is.

Spirulina bijwerkingen

Sommige mensen ervaren maagproblemen als zij veel spirulina nemen en kunnen diarree krijgen.

Een normale dosis spirulina is 1 tot 3 gram per dag.

Sommige sporters willen graag meer (10 gram) spirulina gebruiken vanwege aminozuren, wat zonder problemen kan, mits je het gebruik van spirulina rustig opbouwt. Zo kan je kijken hoe je maag en darmen hierop reageren.

Met name kinderen kunnen snel diarree krijgen van hogere doseringen spirulina.

Spirulina verontreinigd door zware metalen?

Speciale tanken in een spirulina kwekerijZo kan spirulina ook verontreinigd zijn met zware metalen als lood en kwik als het water waar in het groeit verontreinigd is met deze zware metalen.

Spirulina die je in de winkel koopt, komt op de eerste plaats vanaf speciale tanken, zonder verontreinigd water, waarin het gekweekt wordt.

En op de tweede plaats wordt spirulina gecontroleerd op verontreiniging door gevaarlijke stoffen (zoals alle voedingsmiddelen).

Bij de US Food and Drug Administration is spirulina opgenomen in de categorie GRAS wat staat voor Generally Recognized as Safe.

De meeste mensen kunnen spirulina zonder moeilijkheden gebruiken. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen, deze zijn:

 • Sommige mensen zijn allergisch voor algen zoals spirulina. Zij kunnen jeuk en irritatie aan de huid krijgen door spirulina. Bij een sterke allergische reactie kunnen er problemen met de luchtwegen voorkomen. Ben je gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen neem dan eerst een klein beetje (een mespuntje) spirulina om te kijken hoe je lichaam hierop reageert. Als dit goed gaat dan kan je de dosis langzaam opbouwen.
 • Het gebruik van spirulina tijdens de zwangerschap is niet onderzocht. Het is daarom niet bekend of het gebruik van spirulina tijdens de zwangerschap wel veilig is (voor moeder en het ongeboren kind). Het gebruik van spirulina tijdens de zwangerschap wordt daarom afgeraden.
 • Ook is het gebruik van spirulina tijdens het geven van borstvoeding niet onderzocht. Het wordt daarom ontraden om tijdens de borstvoeding spirulina te gebruiken.
 • Spirulina maakt het immuunsysteem actiever. Bij mensen met een auto-immuunziekte kan dit slecht uitpakken en de klachten alleen maar verergeren. Bij auto-immuunziekten zoals MS, SLE, RA en pemphigus vulgaris wordt spirulina dan ook ontraden.
 • Spirulina kan jicht (een pijnlijke ontsteking van het gewricht) verergeren.
 • Spirulina kan nierstenen verergeren, gebruik daarom geen spirulina als je last van nierstenen hebt.
 • Spirulina kan fenylketonurie (hyperfenylalaninemie, een zeldzame en erfelijke stofwisselingsziekte) verergeren.

Is spirulina gevaarlijk?

Sommige mensen zijn bang dat spirulina gevaarlijk is. De angst komt van een stof dat spirulina zou bevatten. Deze stof, microcystines, is schadelijk voor de lever en kan kanker veroorzaken. Deze stof komt echter niet voor in zuivere spirulina.

Er zijn duizenden soorten blauwalgen en bepaalde soorten, welke in bepaalde regio’s groeien, kunnen microcystine bevatten. Indien er in deze regio ook spirulina groeit kan spirulina verontreinigd worden met blauwalgen die mircocystine bevatten.

De spirulina die je in de winkel koopt zal echter in speciale tanken gekweekte spirulina zijn. Deze zal niet verontreinigd zijn met andere (giftige) soorten blauwalgen omdat daar op gecontroleerd wordt.

Spirulina of chlorella?

spirulina-vs-chlorellaChorella is ook een zogheten superfood die veel overeenkomsten heeft met spirulina. Zo zijn het beide algen met een detox werking en zijn ze beide rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Veel mensen vragen zich dan ook af of ze beter spirulina of chlorella kunnen gebruiken.

In dit artikel ga ik dieper in op chlorella, maar ik ben van mening dat beide prima naast elkaar kunnen worden gebruikt of met elkaar kunnen worden afgewisseld.

Hoewel chlorella veel overeenkomsten heeft met spirulina hebben ze ieder ook weer hun eigen specifieke gezondheidsvoordelen. In het kort gezegd biedt chlorella je wat meer voordelen als je veel last van stress hebt of als je rookt of drinkt.

Tot slot

Spirulina is een voedzaam product en biedt potentiële gezondheidsvoordelen.

De meeste gezondheidsvoordelen komen door de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van spirulina.

De onderzoeken die zijn gedaan naar spirulina zijn echter voornamelijk op dieren onderzocht.

De onderzoeken bij mensen zijn beperkt en kleinschalig. Dus er is meer onderzoek nodig die de potentiële gezondheidsvoordelen van spirulina kunnen bevestigen.

Als je spirulina wilt kopen, dan raad ik aan van deze webshop te bestellen.

Veelgestelde vragen over spirulina

Wat is de werking van spirulina?

Spirulina is een rijke bron aan voedingsstoffen. Het bevat een krachtig plantaardig eiwit dat phycocyanine wordt genoemd. Veel antioxidanten in spirulina hebben ontstekingsremmende effecten in het lichaam.

Waarom spirulina slikken?

Spirulina wordt vaak in poedervorm verkocht, maar is ook verkrijgbaar in capsules, tabletten en sappen. Je kunt een klein lepeltje spirulina poeder door een glas water, smoothie of sapje roeren en het puur opdrinken.

Is spirulina van de Kruidvat goed?

Spirulina wordt verkocht onder het huismerk van Kruidvat. Hier staat echter niet expliciet biologisch op. Je kunt dan ook vraagtekens zetten bij de manier waarop dit product geproduceerd is.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

5 reacties op dit artikel

 • Fijn dat je je de moeite neemt om het zo uit te pluizen! Ik zag dat spirulina ook in brood gedaan wordt en in pasta. Maar wat doet verhitting met de spirulina en de stoffen die er inzitten?

  marielle Bronneberg
  • Goeie vraag. Dat vraag ik me ook altijd af. Ook toevoeging van citroen.Heeft dat invloed?

   Jose
 • Wat gebruik ik best ? Spirulina in poedervorm of in tabletten ? Beste dank voor uw antwoord

  Myriam De vos
 • Heb met veel plezier dit blog gelezen. Fijn om eens een goed wetenschappelijk onderbouwde infoblog over voeding te lezen, gezien het hele internet vol staat met mensen die van alles roepen zonder dat het ergens op gebaseerd is. Dankjewel, ik blijf je website volgen!

  Doortje
 • beste, ik bak mijn (havermout)brood zelf, kan ik daar een eetlepel spirulina poeder aan toe voegen? mag deze verhit worden?

  dank voor je reactie !
  nadine

  nadine

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde cl...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes