852

Je verbrandt twee keer meer vet door te sporten vóór het ontbijt

Jarenlang hebben gezondheidsexperts mensen gewezen op het ontbijt. Volgens deze theorie zou het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag zijn. Maar veel van deze mythen kloppen echter niet.

Het nuttigen van een ochtendmaaltijd is niet per se van belang voor een goed eetpatroon. Ook zorgt meerdere maaltijden eten op een dag er niet voor dat je metabolisme verhoogt wordt (bron).

Ontbijten is vooral optioneel en het komt eigenlijk allemaal neer op persoonlijke voorkeur. Natuurlijk hangt het ook van je leefpatroon af. Als je zittend werk verricht dan heb je minder calorieën nodig dan wanneer je een nieuwe straat aanlegt.

En als je wilt afvallen dan kan regelmatig het ontbijt overslaan zelfs helpen om je metabolisme te versnellen. Tijdens de korte periodes van vasten gaat je lichaam namelijk je vetreserves aanspreken voor energievoorziening en versnelt je stofwisseling (bronbron).

Door iets in de ochtend te eten wordt namelijk het vastenproces juist stopgezet en schakelt je lichaam over van vetverbranding naar suikerverbranding.

Het overslaan van het ontbijt kan de totale calorie-inname tot wel 400 calorieën per dag verminderen, zo blijkt uit verschillende studies (bronbron).

En hoe zit het dan met sporten en ontbijten? Een nieuwe studie komt met verrassend nieuws.  Onderzoekers hebben ontdekt dat het gunstig is om te sporten vóór het ontbijt (bron). De groep die naar de sportschool ging vóór het ontbijt verbrandde veel meer lichaamsvet dan de groep die na het ontbijt trainde.

In een zes weken durende studie werden dertig mannen met overgewicht ingedeeld in drie groepen. De eerste groep sportte voor het ontbijt, de tweede groep dook de sportschool in na het ontbijt, en de controlegroep veranderde niets.

De onderzoekers ontdekten dat een verhoogde vetverbranding vooral te wijten is aan een lagere insulinespiegel tijdens het sporten, waardoor het lichaam genoodzaakt is om lichaamsvet als energiebron te gebruiken.

Hoewel dit aan het einde van het onderzoek niet leidde tot een significant verschil in gewichtsverlies tussen de groepen, had trainen vóór het ontbijt wel bijzondere en positieve effecten op de gezondheid van de deelnemers in de eerste groep.

Dit kwam vooral doordat hun lichaam beter in staat was om op insuline te reageren en de bloedsuikerspiegel beter onder controle werd gehouden. Ook werd het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten mogelijk flink verlaagd.

Dit onderzoek bevestigt dat de timing van maaltijden in relatie tot lichaamsbeweging belangrijk is om succesvol af te vallen en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Door op het juiste moment te sporten en te eten kan je lichaam profiteren van flink wat gezondheidsvoordelen.

Co-auteur Dr. Gareth Wallis van de Universiteit van Birmingham voegde eraan toe:

Deze studie suggereert dat sporten na een nacht slapen de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging voor mannen vergroot, zonder de intensiteit, duur of ervaren inspanning te veranderen. We moeten nu kijken wat de langetermijneffecten zijn en nagaan of vrouwen op dezelfde manier kunnen profiteren als mannen.

Meer weten over de voordelen van periodiek vasten? Intermittent fasting is een effectieve methode voor gewichtsverlies.

Het is eenvoudig toe passen en makkelijk om vol te houden. Als je al gewend bent om te sporten en gewend bent om koolhydraatarm te eten dan is het veel makkelijker om in één keer te switchen naar een vrij pittige vorm van intermittent fasting.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )