846

Afslanken met Gerlinea Producten: Waardevol of Teleurstellend?

Het is vrijwel onmogelijk om Gerlinéa afslankproducten te missen in de supermarkten.

Overal waar je bent zie je de opvallende verpakkingen met mooie beloften en schreeuwende teksten dat deze maaltijdvervangers voor snel gewichtsverlies zullen zorgen.

Afvallen met Gerlinéa is een concept waarbij gebruik wordt gemaakt van maaltijdvervangers. Hierbij kun je kiezen tussen één of twee maaltijdvervanger op een dag afhangend van je doel.

Het is de bedoeling dat je deze producten tijdens het afslankproces gebruikt, maar ook doorgaat met deze maaltijdvervangers voor gewichtsbehoud na het lijnen.

Wat is de Gerlinéa afslankmethode? En zijn deze producten effectief voor blijvend gewichtsverlies? Dat leer je in dit artikel.

Daarnaast ga je ontdekken:

 • Wat de kenmerken van het Gerlinéa dieet zijn
 • Het grootste nadeel van maaltijdvervangers 
 • Welke gezonde gewoonte commerciële afslankprogramma’s niet willen dat je weet 
 • Het antwoord op de vraag of je kunt afvallen met Gerlinéa producten
 • En nog veel en veel meer… 
Inhoudsopgave

Wat is het Gerlinéa dieet?

Gerlinéa is een afslankmerk en een uitbreiding van de productlijn van het merk Gerblé.

Het afslankmerk Gerlinéa richt zich met name op vrouwelijke consumenten die graag wat overtollige kilo’s willen kwijtraken met behulp van maaltijdvervangers. Hierbij is het de bedoeling dat een maaltijd volledig wordt vervangen door een product van Gerlinéa.

De Gerlinéa productenlijn bestaat uit een gevarieerd assortiment en bevat alledaagse producten.

Dan kun je denken aan producten zoals;

 • Haver ontbijtshakes
 • Easy go repen
 • Maaltijddranken
 • Lunch bars
 • Puddings
 • Milkshakes
 • Tussendoortjes

Zoals je ziet bieden de producten van het merk Gerlinéa verschillende maaltijden aan. De officiële website geeft je daarnaast nog tips en recepten voor het maken van maaltijden en het volgen van een uitgebalanceerd dieet.

Gerlinéa beweert dat haar maaltijdvervangers zo zijn samengesteld dat ze je lichaam voorzien van alle nodige voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Tegelijkertijd zijn ze beperkt in calorieën.

Hoeveel gewichtsverlies je kunt verwachten is per persoon verschillend en afhankelijk van wat je afslankdoelen zijn. Hierover meer in het volgende hoofdstuk.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Hoe werkt het Gerlinéa dieet?

De Gerlinéa afslankmethode voor gewichtsverlies is gebaseerd op een caloriearm dieet.

Dat wilt zeggen dat je dagelijks rond de 1200-1400 calorieën consumeert. De gemiddelde caloriebehoefte van een vrouw is circa 2000 calorieën per dag en voor een man 2500.

Er zijn 3 verschillende menu’s beschikbaar:

 • 1400 calorieën (voor gewichtsverlies)
 • 1600 calorieën (gewichtsonderhoud)
 • 1600 calorieën (detox)

 • Wil je afslanken? Dan is het idee dat je twee maaltijdvervangers neemt gedurende de dag, maar je avondmaal wel gewoon kunt blijven eten.
 • Ga je voor gewichtsbehoud? Dan voldoet één enkele maaltijdvervanger en mag je daarnaast gewoon je lunch en avondmaal eten zoals die was.

Wanneer je je streefgewicht eenmaal hebt weten te bereiken, kun je nog steeds Gerlinéa producten blijven gebruiken om op gewicht te blijven.

Maar hoe weet je nou of het verstandig is om af te vallen of op gewicht te blijven? Dat kun je berekenen met behulp van de Body Mas Index (BMI).

Voor de meeste mensen is het berekenen van hun BMI een goede graadmeter voor hun gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat voor volwassenen het gezonde bereik voor BMI tussen 18,5 en 24,9 ligt (bron).

Je vult je gewicht in kilogrammen in en je lengte in centimeters in. Vervolgens komt daar je BMI uit rollen en deze laat zien of je af moet vallen of niet

Zoals je ziet kun je met het Gerlinéa dieet een calorietekort creëren waardoor je op den duur gewicht verliest. Je mag twee maaltijden per dag vervangen door een Gerlinéa maaltijdvervanger. Deze maaltijden mogen naar wens worden gekozen.

Behalve de maaltijdvervanger wordt ook geadviseerd om wat fruit en yoghurt te eten (afhankelijk van het gekozen menu). Zo krijg je bijvoorbeeld bij het ontbijt (menu met 1400 calorieën) niet alleen een shake, maar ook wat yoghurt en 2 kiwi’s.

Voor de eigen gekozen maaltijd wordt aanbevolen om minimaal vis (of mager vlees), groenten en brood te eten. Als dessert mag een portie fruit of een vetarm zuivelproduct worden gegeten. En natuurlijk staan er op de website voorbeelden van lichte en evenwichtige maaltijden.

Voor het afslankmenu met 1400 calorieën ziet een diner er als volgt uit:

 • courgetti-soep (125 g courgetti, 50 g aardappelen, 1 portie roomkaas)
 • 1 kabeljauwfilet met groenten (150 g kabeljauw, 1 wortel, 1 prei)
 • 1 fruitsalade
 • 1 stuk volkoren brood

Met name water (1,5 liter per dag) wordt aanbevolen om gehydrateerd te blijven. Alcoholische dranken daarentegen moeten worden vermeden (bron).

Verder merk ik op dat ze veel magere producten aanraden en dat hun maaltijdvervangers ook weinig vetten bevatten. Dit houdt in dat het een vetarm dieet is.

Vaak zie je dat maaltijd vervangende shakes eiwitrijk en koolhydraatarm zijn. Denk aan het Atkins dieet en aan het Cambridge dieet. Maar dit is niet het geval bij Gerlinéa.

In tegendeel zelfs, de Gerlinéa producten bestaan voor een groot deel uit koolhydraten en suikers. 

Veel van hun producten bevatten 50 gram koolhydraten per 100 gram en een groot deel daarvan is suiker (bron).

Wat hiervan de nadelen zijn leer je verderop in het artikel.

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit

Ze claimen op hun website dat hun maaltijdvervangers zijn goedgekeurd door de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid). Maar wat houdt dit nu precies in?

Dat betekent dat de producten veilig zijn om door ons gegeten te kunnen worden.

Voordelen van Gerlinéa producten

Nu je weet hoe het Gerlinéa dieet is opgebouwd, wordt het tijd om de voordelen en nadelen van de Gerlinéa producten te bespreken.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Voordeel #1: je kunt snel gewicht verliezen

Wil je wat overtollige kilo’s kwijtraken? Dan kan het Gerlinéa menu van 1400 calorieën helpen met afvallen.

Om af te vallen moet je minder kilocalorie eten dan dat je lichaam op een dag verbruikt.

Heb je als vrouw dagelijks 2000 kilocalorie nodig? Dan val je op den duur zeker af wanneer je maar 1400 calorieën eet.

Maar helaas is het niet zo simpel, want er valt nog een onderscheid te maken tussen kwantitatieve en kwalitatieve voeding.

Wanneer je bijvoorbeeld een groot deel van je calorieën uit ongezonde voedingsproducten haalt, dan acht ik de kans groot dat je nog steeds opgezadeld blijft zitten veel lichaamsvet.

Dan is er nog het volgende:

Het gewicht dat je in de eerste week met name verliest is watergewicht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in de eerste week van een extreem caloriearm dieet slechts 34% van het gewichtsverlies ook werkelijk toe te schrijven is aan lichaamsvet (bron). De overige 66% blijkt enkel watergewicht en spiermassa te zijn.

Houd je het dieet voor een langere tijd vol? Dan zul je natuurlijk ook vetmassa verliezen. Wanneer je weer teruggaat naar een normaal eetpatroon is het natuurlijk wel de vraag of dat gewicht er ook af zal blijven.

Voordeel #2: je hoeft minder te koken

Dit is voor veel mensen een groot voordeel. Niet iedereen houdt namelijk van koken.

Maaltijdvervangers die binnen een mum van tijd kunnen worden gegeten zijn ideaal voor mensen met een hectisch en druk leven.

Gerlinéa maakt gebruik van maaltijdvervangers. Zo is er een optie om te ontbijten met een maaltijdshake haver. Deze hoef je alleen te vermengen met magere melk of ongezoete sojamelk. Om het mengsel vervolgens te shaken tot een glad geheel, en klaar is kees.

Ik snap dat dit voor veel mensen een uitkomst is als ze een extreem druk leven leiden en dus snel iets klaar moeten maken. Daarnaast zijn dit soort producten makkelijk mee te nemen naar het werk. Het scheelt je dus een hele kooksessie.

Tevens brengt dit gelijk de vraag in mij naar boven over hoe lekker dit soort shakes zijn. Ik kan echt genieten van een heerlijke bereide maaltijd waarin veel tijd is gestoken om het klaar te maken. Het is met name de smaak, geur én kookervaring waar ik zo van kan genieten.

Nadelen van Gerlinéa producten

Behalve de voordelen zijn er ook nog een aantal nadelen aan het Gerlinéa dieet die ik hieronder kort uiteen zal zetten.

Nadeel #1: suikerrijke maaltijdvervangers

Je zou denken dat afvallen met Gerlinéa makkelijk zou zijn door de maaltijd vervangers. Maar dat je er snel mee kunt afvallen wilt nog niet zeggen dat het eenvoudig is om vol te houden.

Wat mij verbaast is dat de Gerlinéa producten relatief veel koolhydraten bevatten. Dat eiwitten worden toegevoegd is niet zo vreemd.

Eiwitten hebben namelijk een positief effect op je verzadigingsgevoel. Ze zorgen dat je voor een langere tijd gevuld bent zonder dat ze veel calorieën leveren.

Maar de producten van Gerlinéa bestaan voor het grootste deel uit koolhydraten en suikers. Dit is de macronutriënt die voor de minste verzadiging zorgt en daarnaast het grootste effect heeft op je bloedsuikerspiegel.

Zo bestaat hun milkshake voor de helft uit koolhydraten en voor 40% uit suiker. Deze suikers en koolhydraten zorgen dus voor een hoge bloedsuikerspiegel en daardoor voor een hoge afgifte van het hormoon insuline.

Insuline is het hormoon dat voor (vet)opslag zorgt. Daarnaast laat het je hongerig voelen en zorgt het voor een insulinedip die je gegarandeerd ervaart na het eten van deze maaltijdvervangers.

Overal ter wereld zijn ze campagnes aan het voeren om mensen minder toegevoegde suikers en ongezonde koolhydraten te laten eten en dit dieet stopt ze in je maaltijdvervangers. Ze mogen dan laag in calorieën zijn, maar laag in koolhydraten en suikers zijn ze zeker niet.

Wil je weten hoeveel gram suiker ik per dag aanraad? Lees dan onderstaand artikel door:

Hoeveel Gram Suiker Per Dag Mag Je Eten (om Af te vallen)

Nadeel #2: honger en verzadigingsgevoel

Zoals ik je hierboven al heb laten zien, bestaan de producten van Gerlinéa voor een groot deel uit koolhydraten en suikers. dat brengt verschillende gevolgen met zich mee voor je lichaam. Één daarvan is dat je veel honger zult ervaren.

Dat je gedurende dit dieet veel honger zult leiden heeft te maken met 3 dingen:

 • Je krijgt minder calorieën binnen
 • Je krijgt te weinig eiwitten binnen
 • Je krijgt in verhouding teveel koolhydraten en suikers binnen

Te weinig eten, zorgt ervoor dat je lichaam continu in een calorietekort verkeert waardoor je ook continu de prikkel krijgt om meer te eten. Wat dus voor extra honger zorgt.

Daarnaast eet je bij dit dieet redelijk weinig eiwitten.

effect macronutrienten insuline verzadiging

Eiwitten hebben de grootste invloed op je verzadigingsgevoel wanneer je dit vergelijkt met de andere macronutriënten (bron).

Dat komt doordat eiwitten moeilijk verteerd kunnen worden door de darmen waardoor het eten langer in je maag-darmkanaal zit en je voor een langere tijd gevuld bent.

Koolhydraten daarentegen hebben het minste invloed op je verzadigingsgevoel, met name als ze ook nog eens vloeibaar ingenomen worden (bron). Deze worden snel door darmen verteerd en verlaten je darmen redelijk snel.

En als laatst hebben koolhydraten en suikers een grote invloed op je insulinespiegel (bron).

Ze laten je bloedsuikerspiegel razend snel stijgen waardoor je lichaam extra veel insuline afgeeft.

Vervolgens daalt je bloedsuikerspiegel zo sterk dat je bloedsuikerspiegel onder het “normaal niveau” daalt. Je lichaam wilt dit gelijk corrigeren waardoor het een hongerprikkel veroorzaakt in de hoop dat je weer gaat eten.

Nadeel #3: maaltijdvervangers zijn geen langetermijn oplossing

Persoonlijk ben ik geen voorstander van maaltijdvervangers en zou ik zoveel mogelijk kiezen voor natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen.

Afslankproducten met zoete smaken (zoals chocoladerepen) zijn in mijn ogen niet de oplossing als het gaat om het volgen van een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

Hoe je het ook wendt of keert, maaltijdvervangende shakes en afslankproducten komen niet overeen met écht voedsel. Met echt voedsel bedoel ik voedingsproducten die we terugvinden in de natuur.

Maar waar kun je allemaal aan denken bij producten uit de natuur? De natuur staat voor groen en gezond. Dat betekent dus zoveel mogelijk groente en fruit eten. Deze producten zijn, met name in biologische vorm, een absolute must voor ons lichaam.

Door afslankproducten te gebruiken leer je geen gezonde keuzes te maken met eten. Je wordt op die manier erg afhankelijk van afslankproducten. Wat doe je als je die shake in de ochtend vergeet? De kans bestaat dat je geen gezond alternatief weet te kiezen.

Toegegeven, maaltijdvervangers kunnen nuttig zijn als je in korte tijd wilt afvallen, maar op de lange termijn zie ik ze niet als de oplossing om op gezond gewicht te blijven. Een groot deel van deze calorieën komt uit koolhydraten en toegevoegde suikers.

Nadeel #4: je kunt spiermassa verliezen

Je volgt een caloriebeperkt dieet om lichaamsvet te verbranden. Maar daarnaast kun je ook spiermassa verliezen.

Allereerst worden je glycogeenvoorraden aangesproken. Dit is namelijk de makkelijkste vorm van energie voor het lichaam. Zodra deze op zijn gaat het lichaam op zoek naar een andere energiebron. Dit kan zowel komen uit lichaamsvet als uit spiermassa.

Nu hoop je natuurlijk dat alleen je lichaamsvet wordt aangesproken, maar zo werkt het helaas niet.

Ze worden namelijk beide aangesproken. Dat is precies de reden waarom bijvoorbeeld een extreem caloriearm dieet ook tot spiermassa verlies leidt (bron). En als je op een snelle manier afvalt dan verlies je meer spiermassa dan wanneer je langzaam afvalt (bron).

En waarom je liever niet hebt dat je spiermassa verliest…

…spieren zorgen ervoor dat je een groot deel van je calorieën verbrand in ruststand. Hoe minder spiermassa, hoe lager je metabolisme wordt en hoe minder je afvalt op den duur. Dit is ook één van de redenen waarom krachttraining goed voor gewichtsverlies is.

Na het volgen van dit dieet bestaat de kans dat je spiermassa is afgenomen en je metabolisme is gezakt.

Het verlies van spiermassa is vaak een vervelend neveneffect van afvallen.

Gelukkig is er één simpel trucje om spierverlies tegen te gaan als je op dieet bent.

Wat dat is? Doe aan krachttraining of aan fitness!

Het voordeel van met gewichten trainen is dat het spierverlies kan helpen voorkomen. Door minimaal twee keer in de week je spieren met gewichten te trainen, kan spiermassa merendeels worden vastgehouden tijdens een caloriearm dieet (bronbron).

Conclusie Gerlinéa dieet

Het goede nieuws is dat de Gerlinéa afslankmethode kan helpen om op korte termijn gewichtsverlies wilt realiseren. Maar waak ervoor dat je niet te afhankelijk wordt van een dieet dat voornamelijk is gebaseerd op maaltijdvervangers.

Maaltijdvervangers zijn zeker geen wondermiddel. Ze leren je niet om gezonde keuzes te maken. Dus wanneer je stopt met het gebruik van maaltijdvervangers, is er een kans dat je weer terugkeert naar je oude ongezonde voedingspatroon.

Succesvol afvallen en een gezond gewicht behouden vereist dat je bewust bent van wat je eet. Voor een gezond resultaat op de lange termijn is het essentieel dat je leert wat een gezond en uitgebalanceerd dieet is.

Tot slot, er valt veel te zeggen voor het verkrijgen van onze voedingsstoffen uit voedsel. Hoewel maaltijdvervangende producten qua voedingswaarde in balans kunnen zijn, zijn er aanwijzingen dat ons lichaam beter in staat is om de vitamines en mineralen die van nature in voedsel voorkomen op te nemen, dan die van kunstmatige voeding.

Zo blijkt uit onderzoek dat natuurlijke vitamine E tweemaal zo efficiënt wordt geabsorbeerd als synthetische vitamine E (bron).

Als je toch een keer maaltijdvervangers wilt proberen, wees dan verstandig en gebruik het alleen als een ‘kick start om wat kilo’s te verliezen en dan over te schakelen naar een gevarieerd voedingspatroon waarmee je op de langere termijn leert genieten van lekker en gezond voedsel.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

 • hallo,ikweeg 99kgen hebin juni huwelijk van mijnzoon,ikwil20 kilovermageren met gerlinea ik weet dat het heel moeilijk is maar ik kan het als ik een doel heb, ik zou 2 maaltijden vervangen in de namiddag een reep van gerlinea en avonsmaal groenten en viseten en voor het slapengaan want ik moet ietshebben anders ismaagte leeg een vitalinea is ookeiwitrijk en 2lwater drinken als ik dat doe na de feestdagen, denk ik dat het mij zal lukken wat denk jij gr

  myriam

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )