
Nederlanders zijn dol op brood. We eten het vrijwel elke dag.
Maar brood eten is geen slim idee als je wilt afvallen. Je raakt er niet lang verzadigd van en het bevat veel zout en gluten.
Ook maakt je lichaam veel insuline aan door het eten van brood, wat de vetverbranding niet ten goede komt.
Koolhydraatarm brood is in dat opzicht een gezond alternatief dat net zo goed smaakt als gewoon brood.
Het past bovendien in het koolhydraatarm dieet, waar de nadruk ligt op het beperken van de slechte koolhydraten.
In dit artikel over koolhydraatarm brood ga je ontdekken:
- Wat koolhydraatarm brood precies is
- Wat de belangrijkste ingrediënten zijn van koolhydraatarm brood
- Of koolhydraatarm brood gezonder is dan gewoon brood
- Waarom je koolhydraatarm brood zou willen eten
- 6 heerlijke koolhydraatarme brood recepten
Inhoudsopgave
Wat is koolhydraatarm brood?
Koolhydraatarm brood is brood dat 30% minder koolhydraten bevat dan ‘gewoon’ brood. Maar wettelijk gezien mag brood dat minder koolhydraten bevat niet koolhydraatarm brood worden genoemd. Wel mag de fabrikant zeggen dat het brood minder koolhydraten bevat.
Vaak wordt er aan koolhydraatarm brood gezonde noten en zaden toegevoegd. Die bevatten veel vezels, die goed zijn voor de stoelgang.
Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?
Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.
Wat is het verschil met gewoon brood?
Gewoon brood is zeer verfijnd, hoog in koolhydraten en bevat vaak veel toegevoegde suiker. Zelfs volkorenbrood wordt meestal niet gemaakt van hele graankorrels. De graankorrels worden tot zeer fijne bloem vermalen. Dit proces zorgt ervoor dat bruin brood en volkorenbrood ook snel worden verteerd. Koolhydraatarm brood bevat daarentegen minder koolhydraten.
Waar wordt koolhydraatarm brood van gemaakt?
Gewoon brood bevat tarwemeel als basis. Dit bevat relatief veel bloemsuikers. In koolhydraatarm brood is dit voor een gedeelte vervangen door sojameel. Dat betekent dus minder koolhydraten en meer eiwitten.
Zitten er meer calorieën in koolhydraatarm brood?
Je zou misschien denken dat brood met een lager koolhydraatgehalte ook minder calorieën bevat. Dit is echter niet het geval.
Een gemiddeld sneetje koolhydraatarm brood van 35 gram bevat 7,4 gram koolhydraten en 84 calorieën. Een sneetje wit brood bestaat uit 17,5 gram koolhydraten en bevat gemiddeld 87 calorieën. Een snee volkoren brood bevat ongeveer 82 calorieën. (bron).
Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.
Wat is de smaak van koolhydraatarm brood?
De smaak van koolhydraatarm brood is hetzelfde als ‘gewoon’ brood. Het enige verschil is dat de textuur van koolhydraatarm brood net even wat anders is. Er zitten geen grove zaden en pitjes in, dus het is wat zachter.
Is koolhydraatarm brood gezonder?
Het zetmeel in regulier brood wordt snel afgebroken in het spijsverteringskanaal en gaat in de bloedbaan als glucose. Dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en insuline (bron).
Voor je gezondheid is het juist belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo evenwichtig mogelijk is. Koolhydraatarm brood is in dat opzicht een gezonder alternatief.
Een studie onder meer dan 9000 mensen toonde aan dat het eten van 2 sneetjes witbrood per dag zorgt voor een 40% groter risico op gewichtstoename en overgewicht (bron).
Hoewel volkorenbrood vitaminen, mineralen en vezels bevat, zijn er veel andere voedselbronnen (groenten, fruit, etc.) die dezelfde voedingstoffen bevatten met veel minder koolhydraten.
Waarom zou je koolhydraatarm brood gebruiken?
Heb je last van overgewicht en wil je graag afvallen? Of wil je gewoon minder koolhydraten eten? Dan is koolhydraatarm brood een goede keuze. Vooral ook voor de mensen die het moeilijk vinden om brood volledig uit hun dieet te verbannen.
Een teveel aan koolhydraten zorgt voor een voorraad energie die je niet verbrandt en wordt opgeslagen als vet.
Wil je dus wat kilo’s verliezen, dan is koolhydraatarm brood een goede oplossing. Gebruik je ook nog eens eiwitrijk beleg, dan ben je helemaal goed bezig.
Waar kan je koolhydraatarm brood kopen?
Koolhydraatarm brood is niet moeilijk te verkrijgen en kun je tegenwoordig bij elke supermarkt kopen.
Overigens zit er wel een nadeel aan het kopen van koolhydraatarm brood: koolhydraatarm brood is ongeveer 30 tot 50% duurder dan regulier brood.
Hoe maak je zelf koolhydraatarm brood?
Wil je koolhydraatarm brood zelf maken? Dat kan! Door zelf koolhydraatarm brood te bakken bespaar je behoorlijk wat centjes uit op prijzig koolhydraatarm brood in de supermarkt schappen én weet je bovendien wat er precies in je brood zit.
Elke dag dezelfde soort boterham gaat natuurlijk vervelen. Met brood moet je afwisselen. Daarom vind je hieronder een aantal heerlijke recepten met koolhydraatarm brood. Van amandel- kokosbrood tot koolhydraatarme panini’s. Ik zou zeggen: probeer het eens uit!
Hieronder vind je 6 verrukkelijke koolhydraatarme brood recepten terug om zelf een brood te bakken:
Recept #1: Amandel-kokosbrood
2 personen / 45 minuten
Wat heb je nodig:
- 190 g amandelmeel
- 2 el kokosmeel
- 30 g lijnzaadmeel
- 1 ½ tl baksoda
- 5 eieren
- 60 g kokosolie
- 1 tl honing
- 1 el appelciderazijn
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe het amandelmeel, kokosmeel, lijnzaadmeel en bakpoeder in een blender of keukenmachine.
- Mix de ingrediënten door elkaar.
- Doe de eieren, kokosolie en appelciderazijn erbij en mix het geheel.
- Doe het mengsel in een ovenschaal. Zet deze 30 minuten in de oven.
- Laten het geheel even afkoelen.
Recept #2: Koolhydraatarme panini’s
2 personen / 75 minuten
Wat heb je nodig:
- 190 g amandelmeel of 65 g kokosmeel
- 45 g Psyllium Husks-poeder
- 2 tl bakpoeder
- 2 ½ el appelciderazijn
- 3 eieren (6 eieren als je kokosmeel gebruikt)
- 180 ml kokend water
Werkwijze:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Pak een schaal en mix het amandel- of kokosmeel, Psyllium Husks-poeder, en bakpoeder. Blijf mixen tot alles goed mengt met elkaar.
- Doe de eieren en het appelciderazijn erbij en meng tot er een dik deeg ontstaat.
- Doe vervolgens kokend water erbij en blijf mengen.
- Maak hier 4 of 5 mini-panini’s van. Het deeg rijst ongeveer 2 tot 3 keer de grootte van de panini.
- Doe de panini’s 55 minuten in de oven. Laat ze vervolgens even afkoelen.
Recept #3: Brood met rozemarijn, salie en tijm
2 personen / 100 minuten
Wat heb je nodig:
- 110 g kokosmeel
- 105 g lijnzaadmeel
- 25 g Psyllium Husks-poeder
- 20 g bakpoeder
- 2 el gedroogde rozemarijn
- 1 el gedroogde salie
- 1,5 tl gedroogde tijm
- 2 tl knoflookpoeder
- 12 eieren
- 1,5 el olijfolie
- 120 ml kokosmelk
- 2,5 el appelciderazijn
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een grote bakvorm in met wat olijfolie of kokosolie. Doe wat bakpapier op de bodem.
- Pak een grote kom en meng hierin het kokosmeel, lijnzaadmeel, Psyllium Husks-poeder, bakpoeder, knoflookpoeder en de kruiden.
- Doe de eieren in een andere kom. Mix deze met een keukenmachine. Doe er de olijfolie, melk en appelciderazijn bij tot het geheel goed is gemengd. Doe de droge ingrediënten uit de andere kom er langzaam maar zeker bij tijdens het mixen. Niet alles tegelijk! En blijf niet te lang mixen, want dan krijg je brood met een te dikke structuur.
- Doe het beslag in de bakvorm.
- Bak het brood 80 minuten in de oven.
- Laat het vervolgens 5 minuten afkoelen voordat je het eruit haalt. Laat het geheel vervolgens verder afkoelen buiten de oven.
Brood recept #4: Wentelteefjes
2 personen / 90 minuten
Wat heb je nodig:
- 325 g amandelmeel
- 65 g havermout
- 30 g Whey-proteïnepoeder
- 1 el stevia (of gebruik honing)
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl baksoda
- 1 tl Xanthaangom
- 170 g Griekse yoghurt (5% vet)
- 6 el roomboter
- 4 eieren
- 6 el amandelmelk
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Pak een middelgrote kom en doe daar het amandelmeel, de havermout, whey-proteïnepoeder, erythritol, bakpoeder, baksoda en Xanthaangom bij.
- Pak een grote kom en doe daar de yoghurt en boter in. Klop de eieren één voor één. Doe het amandelmeel erbij en klop tot het geheel goed gemengd is. Doe de amandelmelk er vervolgens bij en blijf nogmaals kloppen tot alles weer goed gemengd is.
- Vet de ovenschaal in. Doe het mengsel in de ovenschaal en bak deze 45 tot 50 minuten totdat de bovenkant goudbruin is. Als je een tandenstoker in het midden steekt en deze komt er droog en schoon uit, dan is-ie klaar.
- Laat de schaal 15 minuten afkoelen. Doe de inhoud op een afkoelrek en laat het hier verder afkoelen.
Recept #5: Chiabrood
2 personen / 70 minuten
Wat heb je nodig:
- 65 g kokosmeel
- 160 g amandelmeel
- 30 g chiazaad
- 5 eieren
- 4 el kokosolie
- 1 el appelciderazijn
- ½ tl baksoda
Werkwijze:
- Mix het kokosmeel, amandelmeel en chiazaad in een kom en mix alle de eieren, de kokosolie, de appelciderazijn en de baksoda in een schaal.
- Doe de inhoud van de kom en de schaal bij elkaar en mix het geheel.
- Doe de inhoud in een bakvorm en zorg dat de bovenkant glad is.
- Doe de bakvorm 40 tot 50 minuten in de oven.
- Laat het brood eerst even afkoelen.
Recept #6: Zweedse ontbijtbroodjes
2 personen / 70 minuten
Wat heb je nodig:
Werkwijze:
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Mix het amandelmeel, de lijnzaad, zonnebloempitten, psyllium Husks-poeder en het bakpoeder in een kom.
- Voeg rustig de eieren en de olijfolie erbij en roer rustig verder.
- Laat het deeg vervolgens 5 minuten staan.
- Snij het deeg in 4 stukken. Maak er ballen van en doe ze in een bakvorm. Gebruik bakpapier zodat het niet blijft plakken.
- Bak de ontbijtbroodjes 20 to 25 minuten in de oven.
Video: Recept voor koolhydraatarm brood
Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)
Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?
Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.
Je zal het volgende te weten komen:
- Welk type buik jij hebt
- Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
- Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
Leuk artikel.
Ben zelf ook gek op brood en het idee om geen brood meer te eten gaat er bij mij dus niet in.
Dit is een leuk alternatief! Ik hoef op zich niet echt af te vallen maar na mijn laatste zwangerschap mag het allemaal weer wat strakker.
Ik zet alleen mijn vraagtekens bij het koolhydraat arme brood van de supermarkt op basis van o.a. Sojameel. Laatst weer ergens gelezen dat sojaprodukten weer slecht voor de gezondheid zijn en niet goed genoeg onderzocht? Geen idee meer wat dat was, kan het niet terugvinden. Maar goed jouw recepten bevatten met name amandelmeel en kokosmeel.
Ziet er lekker uit!
Groetjes Annerieke.
Ben begonnen zelf brood te maken met Adams Brood, ik vind het een goed alternatief.
Morgen ga ik oopsies maken op basis van eigeel en eiwitten en roomkaas.
Jammer dat er overal ei in zit, dit past niet in een plantaardig dieet helaas.
Wat is psyllium husk poeder? Ik gebruik zelf ook in kha baksels psyllium poeder, maar deze kende ik nog niet.
Is er een verschil tussen koolhydraatarme brood en glutenvrij brood???
hoi Mayra, in het broodje met de chia zaadjes zitten geen koolhydraten omdat dit op basis is van kokos- en amandelmeel(gezonde vetten). Een broodje met havermout is wel met koolhydraten maar ook glutenvrij als je glutenvrije havermout neemt.
groetjes
Zuurdesembrood is voor mij een goed alternatief voor tarwebrood. Het is verzadigend en zorgt niet voor dooreten. Wat vind jij Oscar?
groetjes Gayah
Er wordt zuurdesembrood gemaakt van allerlei soorten granen, dus ook van tarwe. Zuurdesem is dus niet wat je noemt een alternatief voor tarwebrood, dat ook in de desemversie bestaat. Beide zijn beslist niet koolhydraatarm.
Deze recepten bevatten veel amandelmeel, wat ontzettend duur is. (Is boven mijn budget) Ik bak mijn broden met 270 gram gebroken lijnzaad en75 gram amandelmeel. Is dit een goed alternatief?
Hallo,
Op hoeveel graden moet je het Chia brood bakken? Dat ontbreekt in de omschrijving. Dank!
Ik wil ook graag weten op hoeveel graden het chiabrood gebakken wordt. Dank je!!
Groetjes, Marjo
Hoi Marjo,
Ben je al te weten gekomen op hoeveel graden het chiabrood gebakken moet worden ( is dat 160 graden) ?
Groetjes John
Weet iemand al hoe de ovenstand moet zijn voor het maken van de chiabroodjes!!??
Hoeveel erythritol heb ik nodig voor de wentelteefjes? Dat staat niet vermeld bij de ingrediënten en wel in de beschrijving van het recept!
Hallo Oscar,
De chiabrood heb ik gebakken op 160 graden. Ik heb ipv baksoda 2 theelepels bakpoeder gebruikt en 1 eetlepel meer kokosolie.
Ik vind het brood erg stevig, is niet smeuig, hoort het zo?
Of omdat ik de baksoda heb vervangen?
Graag een reactie.
Alvast bedankt.
Groetjes,
Kan ik het ook in een broodbakmachine maken
Zijn de energiewaarden van de diverse broodrecepten en de chocoladebrownies bekent of moet je die per ingrediënt zelf uitpuzzelen? (Vetten proteïnen koolhydraten en calorieën)
Ik heb de Zweedse ontbijtbroodjes gemaakt. Alleen de broodjes waren echt mini. Zouden deze broodjes eigenlijk moeten rijzen in de oven? Iemand ervaring met deze broodjes?
Hoi.
Ik heb zojuist ook deze broodjes gemaakt.
Ook bij mij bleven ze erg klein en het deeg erg vast op elkaar.
Ook hier rees het deeg niet.
Ik zou ook wel willen weten wat ik anders moet doen.
Het is toch helemaal niet goed om lijnzaad en amandelmeel zo hoog (200 graden) te verhitten i.v.m. oxideren waardoor er schadelijke stoffen vrijkomen?
Chiabrood aangepast: 50 ml amandelmelk erbij, 20 gr minder kokosmeel. Geen droog brood meer!
hallo iedereen, eerst en vooral, oscar bedankt voor deze heerlijke receptjes.
ik heb net het chia broodje gemaakt, de oven op 160°, 45 minuten.
ik heb dezelfde ingrediënten genomen enkel een goede scheut amandelmelk toegevoegt, bedankt Britt voor de tip.
het broodje is super lekker, deze broodjes rijzen niet of weinig omdat er geen gist bij is wat het broodje extra gezond maakt.
smakelijk :)
Ik heb zojuist de Zweedse broodjes gebakken. Heb er een snufje zout aan toegevoegd en een eetlepel erythritol; en versierd met maanzaad; de broodjes blijven zeer klein. Staan nu af te koelen. Heb ze nog niet geproefd. Ben venieuwd!
Ik wil graag weten waarom er zoveel eieren gebruikt worden?
Alvast bedankt voor het antwoord.
In heb de Zweedse broodjes al meerdere malen gemaakt. Ik heb ze iets aangepast.
Ik doe er anandelmelk bij om ze wat luchtiger te maken. Ik doe er 3 el zonnebloempitten en 3 el pompoenpitten bij. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak.
Tip
Als je niet vaak amandelmelk gebruikt, dan kun je deze invriezen. Ik doe ze in ijsklontzakjes en gebruik voor dit recept van 4 broodjes, 10 blokjes amandelmelk. Zo vinden wij ze heerlijk! Succes!
Psyllium husks poeder
Moet dit met noodzaak in de panini recept of mag dit er ook uit gelaten worden
Ik ben net begonnen met Keto en wil graag brood maken. Nu heb ik al brood met amandelmeel/kokosmelk gemaakt maar ik vind het te zoet. wat is het beste alternatief?
Ik ben net begonnen met Keto en wil graag brood maken. Nu heb ik al brood met amandelmeel/kokosmeel gemaakt maar ik vind het te zoet. wat is het beste alternatief?
Fijne tips en mooie alternatieven, mis alleen een recept zonder eieren. Ik ben zo allergisch voor eieren (geworden) dat het voor mij dodelijk kan zijn dus helaas is geen van de recepten een optie voor mij.
Dag Fey, 1 ei kun je vervangen door 1 eetlepel gebroken lijnzaad te wellen in water. Succes
ik heb het recept chiabrood gemaakt met de amandelmeel een kokosmeel, maar het is zo plat als een dubbeltje gebleven en heel droog! er stond ook geen temperatuur bij en heb het op 160 graden gebakken! wat kan de oorzaak zijn?
groeten, Elly
Hallo, ik ben allergisch voor ei en amandelen. Heeft iemand een goed recept zonder deze 2 ingrediënten?
Alvast dank!
Goede morgen,
Ik lees in de recepten baksoda en bakpoeder, wordt daar backing-soda mee bedoeld? (dit gebruik ik bij de schoonmaak)
Bakpoeder ken ik van dr Oetker
Waarom worden er in dit brood eieren gebruikt? Zit toch ook niet in gewoon brood
Eieren worden vaak gebruikt in koolhydraatarm brood als bindmiddel en om de structuur van het brood te verbeteren. Eieren zijn rijk aan eiwitten en vetten, waardoor ze een goede vervanger zijn voor de gluten die in traditioneel brood worden gebruikt. Bovendien zorgen eieren voor een heerlijk zachte textuur en een rijke smaak aan het brood. Het gebruik van eieren in koolhydraatarm brood is dus niet alleen functioneel, maar ook een smaakvolle toevoeging. :)
Als je het brood luchtiger wil moet je het eiwit opkloppen voor je het erbij mixt