shopify site analytics

6 Verrukkelijke Koolhydraatarme Brood Recepten (Genieten!)

Nederlanders zijn dol op brood. We eten het elke dag. Een boterham met hagelslag in de ochtend, een tosti met ham en kaas als lunch of bijvoorbeeld een stokbroodje met kruidenboter ’s avonds op de bank in combinatie met een kopje soep.

Maar brood eten is geen slim idee als je wilt afvallen. Je raakt er niet lang verzadigd van en het bevat veel zout en gluten. Ook maakt je lichaam veel insuline aan door het eten van brood, wat de vetverbranding niet ten goede komt. Koolhydraatarm brood is in dat opzicht een beter alternatief.

In dit artikel over koolhydraatarm brood lees je:

 • 2 Redenen waarom je normaal brood moet vermijden als je wilt afvallen
 • Waarom koolhydraatarm brood een betere keuze is voor gewichtsverlies
 • 6 Heerlijke koolhydraatarme brood recepten
 • Hoe je erachter komt of je glutengevoelig bent

Reden #1: brood heeft een hoge dooreetfactor

Brood is een belangrijk onderdeel van het moderne dieet. Veel mensen eten brood bij hun maaltijden. Ook het Voedingscentrum zweert al jaren bij het eten van brood. Maar de realiteit is dat het eten van brood niet optimaal is omdat het een hoge ‘dooreetfactor’ heeft. Dat wilt zeggen dat het geen verzadigend gevoel geeft en dat je sneller geneigd bent om door te eten. De dooreetfactor van koolhydraatrijke voedingsproducten is veel hoger dan van eiwitrijke voedingsmiddelen.

Gewoon brood is zeer verfijnd, hoog in koolhydraten en bevat vaak veel toegevoegde suiker. Zelfs volkorenbrood wordt meestal niet gemaakt van hele graankorrels. De graankorrels worden tot zeer fijne bloem vermalen. Dit proces zorgt ervoor dat bruin brood en volkorenbrood ook snel worden verteerd.

Het zetmeel in brood wordt snel afgebroken in het spijsverteringskanaal en gaat in de bloedbaan als glucose. Dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en insuline (bron).

Vandaar ook dat alle graanproducten een hoge Glycemische Index (GI) hebben, zelfs de volkorenvariant. Door de hoge GI-waarde krijg je te maken met forse pieken insuline. Voor je gezondheid is het juist belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo evenwichtig mogelijk is.

Een studie onder meer dan 9000 mensen toonde aan dat het eten van 2 sneetjes witbrood per dag zorgt voor een 40% groter risico op gewichtstoename en overgewicht (bron).

Hoewel volkorenbrood vitaminen, mineralen en vezels bevat, zijn er veel andere voedingsmiddelen die dezelfde voedingstoffen bevatten met veel minder koolhydraten. Zowel in groenten als in fruit vind je minstens zo veel vezels vitamines en mineralen, en vaak ook nog van hogere kwaliteit.

 • In het koolhydraatarm dieet ligt de nadruk op het beperken van de zogenaamde enkelvoudige koolhydraten.

Reden #2: brood bevat veel zout en gluten

Tarwe bevat een grote hoeveelheid eiwitten genaamd gluten. Gluten bestaat uit meerdere bestanddelen, waaronder gliadine en glutenine. Het is vooral gliadine waar mensen negatief op reageren.

Bewustwording van de negatieve gezondheidseffecten van gluten is de afgelopen jaren gelukkig toegenomen.

Naar schatting is 5% van de wereldbevolking gevoelig voor het eten van gluten (bron). Dit noemen we glutensensitiviteit. De ergste vorm is glutenintolerantie, dit wordt coeliakie genoemd. Het treft ongeveer 0,7-1% van de bevolking (bron).

Wanneer we brood eten dat gluten bevat (tarwe, spelt, rogge en gerst) valt het immuunsysteem in ons spijsverteringskanaal de gluteneiwitten aan (bron). Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en andere symptomen.

Mensen met een gevoeligheid voor gluten hebben baat bij een glutenvrij dieet (bron).

De enige manier om écht te weten of je glutengevoelig bent, is om 30 dagen gluten uit je dieet te verwijderen en te kijken wat het met je doet.

 • Maar let op! Mensen die de ziekte coeliakie hebben kunnen hier alleen achter komen door middel van medisch onderzoek. Als je meteen een glutenvrij dieet besluit te volgen dan is het later niet meer mogelijk om de ziekte te diagnosticeren. Neem daarom eerst contact op met je huisarts als je denkt de aandoening coeliakie te hebben, voordat je besluit gluten volledig te verbannen uit je dieet.

Terug naar het glutenvrije dieet. Dit dieet heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Zo is er een overlap tussen gluten en het prikkelbare darm syndroom (bron) en gastro-intestinale klachten (bron).

Ook zijn er verschillende hersenstoornissen die goed reageren op een glutenvrij dieet:

 • Schizofrenie: een grote groep schizofreniepatiënten ziet enorme verbeteringen door het verwijderen van gluten uit hun dieet (bron).
 • Autisme: Verschillende studies concluderen dat een glutenvrij dieet bij mensen met autisme hun klachten/symptomen doet afnemen (bron).
 • Epilepsie: Er zijn verschillende rapporten van patiënten met epilepsie die hun aanvallen drastisch zagen afnemen na het volgen van een glutenvrij dieet (bron).

 • Voor de duidelijkheid, mensen met hersenstoornissen genezen niet van een glutenvrij dieet, er kan echter wel verbetering optreden en een afname van de klachten.

Hoog zoutgehalte

De Nederlandse wet heeft bepaald dat broden niet meer dan 1,8% zout mogen bevatten. De meeste bakkerijen gaan hier echter ver overheen. Tot wel 2,3% zout werd er in ambachtelijk brood van bakkers ontdekt, zo blijkt uit onderzoek van de consumentenbond (bron).

Mensen denken vaak dat te veel zout in brood kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Maar uit een grootschalige studie naar hart- en vaatziekten blijkt dat zout daar geen belangrijke rol in speelt (bron). Wel wordt aangeraden om de hoeveelheid zout te verminderen als je aan hart- en vaatziekten lijdt.

Betekent dit dat je onbeperkt zout kunt eten? Dat raad ik je zeker niet aan. Want een dagelijks hoge zoutinname zorgt voor een verhoogde kans op hersenbloedingen en maagkanker (68% hoger risico in vergelijking met mensen die weinig zoutrijke voeding eten, bron).

Daarom geef ik je 3 eenvoudige tips om minder zout binnen te krijgen:

 • Eet minder brood (of ga voor zoutarm brood)
 • Stop met het eten van chips en gezouten noten
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen (is vaak veel zout aan toegevoegd)

Jodium

Nu moet je wel weten dat te weinig of geen brood eten kan leiden tot een jodiumtekort. Het bakkerszout in Nederland is verrijkt met jodium. Jodium is een mineraal dat noodzakelijk is voor een goed functionerende schildklier. Het mineraal verhoogt namelijk de aanmaak van schildklierhormonen (bron).

Een jodiumtekort kun je voorkomen door het consumeren van de volgende jodiumrijke voedingsbronnen:

Deze voedingsbronnen zijn ook in lijn met het ‘oerdieet‘. Daarmee bedoel ik de voeding die onze voorouders aten tijdens de oertijd en dat gebaseerd was op fruit, groente, vlees en vis.

Met name door het Westerse voedingspatroon vandaag de dag zijn we suikerverbranders geworden en hebben we ons lichaam afgeleerd om vet te verbranden. Dit komt met name door het grote aanbod aan voedingsproducten die bestaan uit enkelvoudige koolhydraten en snel worden opgenomen in het bloed. Denk dan aan pasta, witte rijst, wit brood, snoep, frisdrank, etc.

Diëten met koolhydraatarm brood

Gelukkig is er een gezonder alternatief dat net zo goed smaakt als gewoon brood: koolhydraatarm brood. Want heb je last van overgewicht en wil je graag afvallen?  Dan is koolhydraatarm brood een goede keuze. Vooral ook voor de mensen die het moeilijk vinden om brood volledig uit hun dieet te verbannen. Koolhydraatarm brood is de laatste jaren erg populair geworden in Nederland. Het Atkins-dieet, het Montignac-dieet en Dr. Frank-dieet pleiten voor koolhydraatarm voedsel.

Waarom past deze vervanger van ‘gewoon’ brood prima in een dieet? Koolhydraatarm brood bevat 30 procent minder koolhydraten dan ‘gewoon’ brood. Wettelijk gezien mag het dan ook echt koolhydraatarm heten. Gewoon brood bevat tarwemeel als basis. Dit bevat relatief veel bloemsuikers.

In koolhydraatarm brood is dit voor een gedeelte vervangen door sojameel. Dat betekent dus minder koolhydraten en meer eiwitten. Vaak wordt er aan koolhydraatarm brood gezonde noten en zaden toegevoegd. Die bevatten veel vezels, die goed zijn voor de stoelgang.

Afvallen met koolhydraatarm brood

Maar hoe zorgt koolhydraatarm brood er nou precies voor dat je afvalt? Wat je moet weten is dat je maag en darmen koolhydraten omzet in suikers. Die suikers komen in je bloed terecht als glucose. Een teveel aan koolhydraten zorgt voor een voorraad energie die je niet verbrandt en wordt opgeslagen als vet. Wil je dus wat kilo’s verliezen, dan is koolhydraatarm brood een goede oplossing. Gebruik je ook nog eens eiwitrijk beleg, dan ben je helemaal goed bezig.

Koolhydraatarm brood: hoe smaakt het?

Koolhydraatarm brood is niet moeilijk te verkrijgen en kun je tegenwoordig bij elke supermarkt kopen. De smaak is hetzelfde als ‘gewoon’ brood. Het enige verschil is dat de textuur van koolhydraatarm brood net even wat anders is. Er zitten geen grove zaden en pitjes in, dus het is wat zachter.

 • Overigens zit er wel een nadeel aan: koolhydraatarm brood is ongeveer 30 tot 50 procent duurder dan regulier brood.

Variatie

Elke dag dezelfde soort boterham gaat natuurlijk vervelen. Met brood moet je afwisselen. Daarom vind je hieronder een aantal heerlijke recepten met koolhydraatarm brood. Van amandel- kokosbrood tot koolhydraatarme panini’s. Ik zou zeggen: probeer het eens uit!

Recept #1: Amandel-kokosbrood

2 personen / 45 minuten

Wat heb je nodig:

 • 190 g amandelmeel
 • 2 el kokosmeel
 • 30 g lijnzaadmeel
 • 1 ½ tl baksoda
 • 5 eieren
 • 60 g kokosolie
 • 1 tl honing
 • 1 el appelciderazijn

Werkwijze:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Doe het amandelmeel, kokosmeel, lijnzaadmeel en bakpoeder in een blender of keukenmachine.
 • Mix de ingrediënten door elkaar.
 • Doe de eieren, kokosolie en appelciderazijn erbij en mix het geheel.
 • Doe het mengsel in een ovenschaal. Zet deze 30 minuten in de oven.
 • Laten het geheel even afkoelen.

Recept #2: Koolhydraatarme panini’s

2 personen / 75 minuten

Wat heb je nodig:

 • 190 g amandelmeel of 65 g kokosmeel
 • 45 g Psyllium Husks-poeder
 • 2 tl bakpoeder
 • 2 ½ el appelciderazijn
 • 3 eieren (6 eieren als je kokosmeel gebruikt)
 • 180 ml kokend water

Werkwijze:

 • Verwarm de oven op 180 graden.
 • Pak een schaal en mix het amandel- of kokosmeel, Psyllium Husks-poeder, en bakpoeder. Blijf mixen tot alles goed mengt met elkaar.
 • Doe de eieren en het appelciderazijn erbij en meng tot er een dik deeg ontstaat.
 • Doe vervolgens kokend water erbij en blijf mengen.
 • Maak hier 4 of 5 mini-panini’s van. Het deeg rijst ongeveer 2 tot 3 keer de grootte van de panini.
 • Doe de panini’s 55 minuten in de oven. Laat ze vervolgens even afkoelen.

Recept #3: Brood met rozemarijn, salie en tijm

2 personen / 100 minuten

Wat heb je nodig:

 • 110 g kokosmeel
 • 105 g lijnzaadmeel
 • 25 g Psyllium Husks-poeder
 • 20 g bakpoeder
 • 2 el gedroogde rozemarijn
 • 1 el gedroogde salie
 • 1,5 tl gedroogde tijm
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 12 eieren
 • 1,5 el olijfolie
 • 120 ml kokosmelk
 • 2,5 el appelciderazijn

Werkwijze:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Vet een grote bakvorm in met wat olijfolie of kokosolie. Doe wat bakpapier op de bodem.
 • Pak een grote kom en meng hierin het kokosmeel, lijnzaadmeel, Psyllium Husks-poeder, bakpoeder, knoflookpoeder en de kruiden.
 • Doe de eieren in een andere kom. Mix deze met een keukenmachine. Doe er de olijfolie, melk en appelciderazijn bij tot het geheel goed is gemengd. Doe de droge ingrediënten uit de andere kom er langzaam maar zeker bij tijdens het mixen. Niet alles tegelijk! En blijf niet te lang mixen, want dan krijg je brood met een te dikke structuur.
 • Doe het beslag in de bakvorm.
 • Bak het brood 80 minuten in de oven.
 • Laat het vervolgens 5 minuten afkoelen voordat je het eruit haalt. Laat het geheel vervolgens verder afkoelen buiten de oven.

Brood recept #4: Wentelteefjes

2 personen / 90 minuten

Wat heb je nodig:

 • 325 g amandelmeel
 • 65 g havermout
 • 30 g Whey-proteïnepoeder
 • 1 el stevia (of gebruik honing)
 • 2 tl bakpoeder
 • ½ tl baksoda
 • 1 tl Xanthaangom
 • 170 g Griekse yoghurt (5% vet)
 • 6 el roomboter
 • 4 eieren
 • 6 el amandelmelk

Werkwijze:

 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Pak een middelgrote kom en doe daar het amandelmeel, de havermout, whey-proteïnepoeder, erythritol, bakpoeder, baksoda en Xanthaangom bij.
 • Pak een grote kom en doe daar de yoghurt en boter in. Klop de eieren één voor één. Doe het amandelmeel erbij en klop tot het geheel goed gemengd is. Doe de amandelmelk er vervolgens bij en blijf nogmaals kloppen tot alles weer goed gemengd is.
 • Vet de ovenschaal in. Doe het mengsel in de ovenschaal en bak deze 45 tot 50 minuten totdat de bovenkant goudbruin is. Als je een tandenstoker in het midden steekt en deze komt er droog en schoon uit, dan is-ie klaar.
 • Laat de schaal 15 minuten afkoelen. Doe de inhoud op een afkoelrek en laat het hier verder afkoelen.

Recept #5: Chiabrood

2 personen / 70 minuten

Wat heb je nodig:

 • 65 g kokosmeel
 • 160 g amandelmeel
 • 30 g chiazaad
 • 5 eieren
 • 4 el kokosolie
 • 1 el appelciderazijn
 • ½ tl baksoda

Werkwijze:

 • Mix het kokosmeel, amandelmeel en chiazaad in een kom en mix alle de eieren, de kokosolie, de appelciderazijn en de baksoda in een schaal.
 • Doe de inhoud van de kom en de schaal bij elkaar en mix het geheel.
 • Doe de inhoud in een bakvorm en zorg dat de bovenkant glad is.
 • Doe de bakvorm 40 tot 50 minuten in de oven.
 • Laat het brood eerst even afkoelen.

Recept #6: Zweedse ontbijtbroodjes

2 personen / 70 minuten

Wat heb je nodig:

 • 100 g amandelmeel
 • 1 el lijnzaad
 • 1 el zonnebloempitten
 • 2 el Psyllium Husks-poeder
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 el olijfolie
 • 2 eieren

Werkwijze:

 • Verwarm de oven op 200 graden.
 • Mix het amandelmeel, de lijnzaad, zonnebloempitten, psyllium Husks-poeder en het bakpoeder in een kom.
 • Voeg rustig de eieren en de olijfolie erbij en roer rustig verder.
 • Laat het deeg vervolgens 5 minuten staan.
 • Snij het deeg in 4 stukken. Maak er ballen van en doe ze in een bakvorm. Gebruik bakpapier zodat het niet blijft plakken.
 • Bak de ontbijtbroodjes 20 to 25 minuten in de oven.

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

23 Reacties op "6 Verrukkelijke Koolhydraatarme Brood Recepten (Genieten!)"

 1. Annerieke

  says:

  Leuk artikel.
  Ben zelf ook gek op brood en het idee om geen brood meer te eten gaat er bij mij dus niet in.
  Dit is een leuk alternatief! Ik hoef op zich niet echt af te vallen maar na mijn laatste zwangerschap mag het allemaal weer wat strakker.
  Ik zet alleen mijn vraagtekens bij het koolhydraat arme brood van de supermarkt op basis van o.a. Sojameel. Laatst weer ergens gelezen dat sojaprodukten weer slecht voor de gezondheid zijn en niet goed genoeg onderzocht? Geen idee meer wat dat was, kan het niet terugvinden. Maar goed jouw recepten bevatten met name amandelmeel en kokosmeel.
  Ziet er lekker uit!
  Groetjes Annerieke.

 2. Marcel Möring

  says:

  Ben begonnen zelf brood te maken met Adams Brood, ik vind het een goed alternatief.
  Morgen ga ik oopsies maken op basis van eigeel en eiwitten en roomkaas.

 3. Ursula Kok

  says:

  Wat is psyllium husk poeder? Ik gebruik zelf ook in kha baksels psyllium poeder, maar deze kende ik nog niet.

 4. Mayra

  says:

  Is er een verschil tussen koolhydraatarme brood en glutenvrij brood???

 5. Gayah

  says:

  Zuurdesembrood is voor mij een goed alternatief voor tarwebrood. Het is verzadigend en zorgt niet voor dooreten. Wat vind jij Oscar?
  groetjes Gayah

 6. Ria de Groot-Broeders

  says:

  Deze recepten bevatten veel amandelmeel, wat ontzettend duur is. (Is boven mijn budget) Ik bak mijn broden met 270 gram gebroken lijnzaad en75 gram amandelmeel. Is dit een goed alternatief?

 7. Annemarie

  says:

  Hallo,
  Op hoeveel graden moet je het Chia brood bakken? Dat ontbreekt in de omschrijving. Dank!

 8. Marjo Arends

  says:

  Ik wil ook graag weten op hoeveel graden het chiabrood gebakken wordt. Dank je!!

  Groetjes, Marjo

 9. Mascha

  says:

  Hoeveel erythritol heb ik nodig voor de wentelteefjes? Dat staat niet vermeld bij de ingrediënten en wel in de beschrijving van het recept!

 10. Sandra

  says:

  Hallo Oscar,

  De chiabrood heb ik gebakken op 160 graden. Ik heb ipv baksoda 2 theelepels bakpoeder gebruikt en 1 eetlepel meer kokosolie.
  Ik vind het brood erg stevig, is niet smeuig, hoort het zo?
  Of omdat ik de baksoda heb vervangen?
  Graag een reactie.
  Alvast bedankt.

  Groetjes,

 11. Willy

  says:

  Kan ik het ook in een broodbakmachine maken

 12. Sandra

  says:

  Zijn de energiewaarden van de diverse broodrecepten en de chocoladebrownies bekent of moet je die per ingrediënt zelf uitpuzzelen? (Vetten proteïnen koolhydraten en calorieën)

 13. Drs. Oscar Helm

  says:

  Beste ikke, waarop baseer je dat dit onzin is? Heb je het onderzoek wel gelezen? Niemand beweert dat autisme verdwijnt, in de meeste gevallen is autisme namelijk een levenslange aandoening. Men stelde wel vast dat na een periode van 1 jaar glutenvrij eten bij autistische kinderen de sociale interactie, communicatie en verbeeldingskracht was verbeterd (ten opzichte van de controlegroep).

 14. Elise

  says:

  Ik heb de Zweedse ontbijtbroodjes gemaakt. Alleen de broodjes waren echt mini. Zouden deze broodjes eigenlijk moeten rijzen in de oven? Iemand ervaring met deze broodjes?

  • Maaike

   says:

   Hoi.

   Ik heb zojuist ook deze broodjes gemaakt.
   Ook bij mij bleven ze erg klein en het deeg erg vast op elkaar.
   Ook hier rees het deeg niet.

   Ik zou ook wel willen weten wat ik anders moet doen.

 15. Ina

  says:

  Ik vind het erg jammer, dat er geen antwoorden worden gegeven, heb ook vragen die al gesteld zijn, bv over de ovenstand van chiabrood. Heel graag reactie.
  Gr. Ina

 16. Jenny

  says:

  Het is toch helemaal niet goed om lijnzaad en amandelmeel zo hoog (200 graden) te verhitten i.v.m. oxideren waardoor er schadelijke stoffen vrijkomen?

 17. Britt

  says:

  Chiabrood aangepast: 50 ml amandelmelk erbij, 20 gr minder kokosmeel. Geen droog brood meer!

 18. els

  says:

  hallo iedereen, eerst en vooral, oscar bedankt voor deze heerlijke receptjes.
  ik heb net het chia broodje gemaakt, de oven op 160°, 45 minuten.
  ik heb dezelfde ingrediënten genomen enkel een goede scheut amandelmelk toegevoegt, bedankt Britt voor de tip.
  het broodje is super lekker, deze broodjes rijzen niet of weinig omdat er geen gist bij is wat het broodje extra gezond maakt.
  smakelijk :)

 19. Bep

  says:

  Ik heb zojuist de Zweedse broodjes gebakken. Heb er een snufje zout aan toegevoegd en een eetlepel erythritol; en versierd met maanzaad; de broodjes blijven zeer klein. Staan nu af te koelen. Heb ze nog niet geproefd. Ben venieuwd!

 20. Mieke van Dijk

  says:

  Ik wil graag weten waarom er zoveel eieren gebruikt worden?
  Alvast bedankt voor het antwoord.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *