964

Is Griekse Yoghurt Gezond en Helpt het bij Afvallen?

Over zuivel zijn veel tegenstrijdige verhalen te vinden op het internet. En dat maakt het lastig om te bepalen of je nu wel of geen zuivel moet eten.

In een land als Nederland wordt ontzettend veel zuivel genuttigd. Het zou immers goed voor je botten zijn.

Griekse yoghurt is een vorm van zuivel dat gefermenteerd is. Het is vol en romig van smaak. Het wordt door veel mensen bij het ontbijt genuttigd met wat muesli en fruit.

Nu is de hamvraag natuurlijk, is Griekse yoghurt wel zo gezond? Daar krijg je antwoord op in dit artikel.

Daarnaast leer je in dit artikel:

 • Hoe Griekse yoghurt ontstaat
 • Waarom Griekse yoghurt gezonder is dan andere yoghurtsoorten
 • Welke mensen beter geen Griekse yoghurt kunnen eten
 • Welke voordelen Griekse yoghurt kent
 • Welke nadelen Griekse yoghurt kent
Inhoud van dit artikel

Video: Alles wat je moet weten over Griekse yoghurt

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat is Griekse Yoghurt?

Griekse yoghurt is een zuivelproduct afkomstig van een koe.

Zuivel is een product dat veel gegeten wordt in de Nederlandse keuken. Bijna ieder gezin heeft wel melk, yoghurt, kaas en boter in de koelkast liggen.

Consumeren we melkproducten al zolang wij bestaan?

Als je denkt dat we zuivelproducten al aten toen we een oermens waren, dan heb je het mis.

Pas toen de landbouw en veeteelt zijn intrede deed, begonnen wij “mensen” zuivelproducten te eten. We begonnen met het drinken van melk en we gingen granen eten.

Dit allemaal deden wij als oermens in de jager-verzamelaars tijd niet.

In de inleiding noemde ik al even dat zuivel goed zouden zijn voor de botten. Toch bleken jager-verzamelaars die geen zuivelproducten kenden, sterkere botten te hebben dan dat wij tegenwoordig hebben (bron). Waarom dat zo is, daar kom ik later dit artikel op terug.

Griekse yoghurt wordt gemaakt door melk te fermenteren. Hoe dit precies zit leg ik hieronder uit.

Fermentatie

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een bepaald voedingsmiddel te maken. Bij Griekse yoghurt worden alleen bacteriën en gisten gebruikt. Bij melk wordt lactose (melksuiker) tijdens dit proces omgezet in melkzuren.

fermentatieproces van koeien naar melkproducten afgebeeld

Fermentatie is niet zomaar bedacht, dit werd vroeger namelijk al om hele andere redenen gedaan:

In de tijd dat er nog geen koelkast was en eten erg snel kon bederven, lieten mensen bepaalde producten al fermenteren. Hierdoor bleven rottingsbacteriën weg en konden producten veel langer meegaan.

Door het fermenteren verlaagt de zuurgraad van een melkproduct, hierdoor konden dit soort producten meegenomen worden voor verre reizen. Dit werd veelal gedaan aan boord van schepen.

Hier moest al snel voedsel meegenomen worden voor een aantal lange maanden. Zo werd kool bijvoorbeeld zuurkool en melk werd yoghurt of kefir. En al deze producten konden erg lang bewaard worden.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Gezonde voordelen van fermentatie

Naast het feit dat het fermenteren van producten vroeger handig was zodat producten langer houdbaar werden, blijkt het ook erg gezond te zijn.

Bij fermentatie van melkproducten worden er namelijk melkzuurbacteriën toegevoegd die verschillende positieve effecten hebben op ons lichaam.

Deze bacteriën worden tot leven gewekt zodra ze met zuivelproducten in aanraking komen. Vervolgens wordt de lactose in melk omgezet tot goede melkzuren.

Daarnaast maken deze melkzuurbacteriën enzymen aan die koolhydraten en eiwitten afbreken. Deze enzymen veranderen ook de smaak, geur, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product.

Je kunt dus eigenlijk wel stellen dat fermentatie een hele gezonde manier van bewerken is. De meest producten worden er niet gezonder op zodra je ze bewerkt.

Denk hierbij aan:

 • Brood
 • Pizza
 • Koeken
 • Vruchtensappen
 • Ijs (Dit is melk waar heel veel suiker aan is toegevoegd)

Verschil tussen gewone yoghurt en Griekse Yoghurt.

Wat het verschil dan weer is tussen gewone yoghurt en Griekse yoghurt is eigenlijk niet veel. Over het algemeen kennen de meeste mensen Griekse yoghurt als een dikkere romiger yoghurt dan gewone yoghurt en dat klopt ook.

Dat heeft er alles mee te maken dat bij Griekse yoghurt het melkwei verwijdert wordt. Melkwei is het waterige deel van de yoghurt/melk. Dit wordt verwijdert door middel van een kaasdoek of neteldoek. Wanneer je dit verwijdert blijft er dus een romige volle  Griekse yoghurt achter.

Wat maakt yoghurt gezonder dan melk?

Inmiddels weet je dat fermentatie veel voedingsmiddelen gezonder maakt. En dat heeft met drie dingen te maken:

 1. Door fermentatie worden suikers in producten omgezet in zuren. En zoals je waarschijnlijk wel weet hebben suikers geen positief effect op je lichaam. Idealiter eet je zo min mogelijk suikers omdat ze jouw lichaam meer kwaad dan goed doen.
 2. Melkzuurbacteriën worden toegevoegd aan melkproducten en zorgen voor het fermentatieproces. Tijdens dit proces  vermenigvuldigen de goede bacteriën zich, die weer een positief effect hebben op je darmflora.
 3. Door de omzetting van lactose naar melkzuren, zijn veel melkproducten beter verteerbaar. En dat brengt mij gelijk op het volgende punt:

Heb je een lactose-intolerantie of koemelkallergie?

Niet voor iedereen zijn melkproducten weggelegd. Integendeel zelfs, een groot deel van de wereldbevolking kan helemaal niet tegen zuivelproducten.

Hierboven had ik je immers uitgelegd, dat wij als oermens helemaal geen zuivel aten. Genetisch gezien is de mens helemaal niet geschikt voor het verteren van melk. Vanuit evolutionair oogpunt hebben we ook geen melk nodig om te overleven. We hebben het miljoenen jaren zonder gekund.

Hoezo kunnen sommige mensen wel tegen melk? Dat heeft er mee te maken dat mensen in gebieden waar al een lange tijd melk wordt gedronken “genetisch aangepast” zijn.

Hierdoor kunnen mensen in deze gebieden zuivel wel verteren (bron). Het gebied waar dit zo is, is met name in Noord-Europa. Dat is precies de reden waarom veel Nederlanders tegen melk kunnen.

illustratie van wereldbevolking dat lactose intolerant is

Het grootste deel van de wereldbevolking kan helemaal geen melk verdragen en dat blijkt om 75% van de wereldbevolking te gaan. Deze hele groep is lactose-intolerant. Als kind breekt je lichaam lactose af uit moedermelk door het enzym lactase.

Bij de meeste mensen verdwijnt de aanmaak van het enzym lactase echter op latere leeftijd (bron). Hierdoor worden ze lactose-intolerant.

Wil je meer weten over zuivel en of dit gezond of ongezond is? Lees dan het onderstaande artikel even door:

Maar wat heeft dit te maken met Griekse yoghurt?

Ook hierin heeft Griekse yoghurt weer voordelen. Veel mensen met lactose-intolerantie kunnen wel kleine hoeveelheden lactose verdragen en zoals je inmiddels weet, bevatten gefermenteerde zuivelproducten minder lactose waardoor ze dit vaak wel kunnen verdragen (bron).

Bij Griekse yoghurt leven bacterieculturen op lactose. Dit is de reden waarom yoghurt veel minder lactose bevat dan gewone melk.

Hoe zit dit met een koemelk allergie?

Heb je last van een koemelk allergie, dan heb je geen problemen met lactose maar met een bepaald eiwit in koemelk (caseïne-eiwit en wei-eiwit).

Helaas verandert tijdens het fermentatieproces van melk de samenstelling van eiwitten niet. En kun je dus ook geen gefermenteerde zuivelproducten eten.

De enige oplossing om deze allergie niet te krijgen is door zuivelproducten volledig uit je dieet te verwijderen.

Voordelen van Griekse yoghurt

Inmiddels heb je al geleerd dat Griekse yoghurt over het algemeen gezonder is dan melk of andere niet gefermenteerde zuivelproducten. Maar wat precies de voordelen zijn van Griekse yoghurt leer je hieronder.

Voordeel #1: Griekse yoghurt helpt zeker bij afvallen

Griekse yoghurt is een volle yoghurt soort. En ja deze kun je ook in een magere variant krijgen maar dat is niet aan te raden.

Vaak wordt gedacht dat volle yoghurt niet zo gezond is aangezien het veel vetten bevat. En van vetten word je dik, toch?

Het blijkt wat genuanceerder te liggen, aangezien veel onderzoeken het tegendeel bewijzen:

 1. Mensen die volle zuivelproducten eten hebben minder vaak obesitas dan mensen die magere zuivelproducten eten (bron).
 2. Uit een andere studie bleek dat mensen die veel volle zuivelproducten aten minder buikvet hadden (bron).

rolmaat gebonden om een platte buik

Voordeel #2: Het is heel voedzaam

Als er één product op aarde is dat veel voedzame stoffen bevat dan is het Griekse Yoghurt wel.

Ten eerste bevat volle Griekse yoghurt veel gezonde verzadigde vetten. Deze gezonde vetten zijn verzadigde vetten en zijn erg handig als je gewicht wilt verliezen (bron).

Dit heeft er alles mee te maken dat vetten geen invloed hebben op je bloedsuiker- en insulinespiegel. Insuline is met name een hormoon dat voor vetopslag zorgt.

Daarnaast bevat volle yoghurt zoals Griekse yoghurt automatisch minder koolhydraten en suikers doordat het meer vet bevat.

In de voorgaande tip is uit verschillende onderzoeken gebleken dat volle yoghurtsoorten voor gewichtsverlies kunnen zorgen.

Daarnaast bevat Griekse yoghurt ook behoorlijk wat eiwitten. Dit kan wel oplopen tot de hoeveelheid eiwitten in vlees.

Eiwitten hebben met name een positief effect op je hongergevoel (bron). Het blijkt het meest verzadigende macronutriënt te zijn. Vandaar dat producten met een combinatie van vetten en eiwitten ideaal zijn om af te vallen. De eiwitten zorgen ervoor dat jij je verzadigd voelt en de vetten hebben nauwelijks tot geen invloed op het groeihormoon insuline.

Griekse yoghurt is daarnaast ook nog een rijke bron aan calcium. Ook bevat het kalium, fosfor, magnesium en vitamine b1, b2 en b12. En als klap op de vuurpijl bevat het ook nog minder lactose dan normale yoghurt.

Voordeel #3: Griekse yoghurt is gezond voor darmflora

Doordat Griekse yoghurt gefermenteerd is bevat Griekse yoghurt gezonde bacteriën. Deze bacteriën bevatten zuivelproducten die niet gefermenteerd zijn zoals melk dus niet.

De meeste mensen denken bij bacteriën aan kleine organismen die ons ziek kunnen maken. Maar onze darmflora bestaat voor een groot deel uit bacteriën. En deze zijn erg belangrijk aangezien ze bepaalde voedingsstoffen in onze darmen afbreken waardoor wij deze voedingsstoffen op kunnen nemen.

Griekse yoghurt bevat bacteriën die onze spijsvertering ten goede komen (bron). De bacteriën die zich hierin bevinden worden ook wel probiotica genoemd.

Onze darmflora

Onze darmen bestaan uit slechte en goede bacteriën. Deze horen in principe in evenwicht te zijn.

Zodra je ongezonde voeding naar binnen werkt, zoals fastfood, koekjes, snoep en andere bewerkte producten, dan verandert dit evenwicht.

Er ontstaat een overschot aan slechte bacteriën en dat betekent automatisch dat een slechte darmflora ontstaat. Een slechte darmflora verhoogt de kans op reuma, multiple sclerosis en voedsel allergieën (bron, bron, bron).

gezonde bacteriën versus slechte bacteriën En dat is waar yoghurt binnen komt vallen. Yoghurt bevat probiotica. Dit zijn goede darmbacteriën die het evenwicht de goede kant op helpen. Wanneer je gefermenteerde zuivelproducten eet, kan de darmflora daarom verbeteren.

Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen met overgewicht vaak veel meer slechte darmbacteriën in hun darmen hebben (bron).

En de samenstelling van je dieet blijkt de bepalende factor te zijn voor de samenstelling van je darmbacteriën (bron).

Oftewel, een ongezond dieet kan voor een slechte darmflora zorgen, wat vervolgens de kans op overgewicht en vele andere ziekten vergroot.

Een gezond dieet en gefermenteerde producten zoals Griekse yoghurt helpen je darmflora dus gezond te houden.

Let wel op: niet elke Griekse yoghurt bevat probiotica. Zorg dat er op het voedingslabel “bevat levende en actieve culturen” staat.

Voordeel #4: Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Hierboven heb ik je al verteld dat volle yoghurt gezonder is dan magere yoghurt. Volle yoghurt bevat namelijk gezonde verzadigde vetten, die bij magere yoghurt juist verwijderd zijn.

Zonde, want doordat de vetten verwijderd zijn, neemt de hoeveelheid koolhydraten in yoghurt automatisch toe.

In volle yoghurt zitten veel verzadigde vetzuren. Lange tijd nam men aan dat vetten de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Maar het verband tussen het eten van verzadigde vetten en de kans op hart- vaatziekten wordt door nieuw onderzoek in twijfel getrokken (bron).

Het blijkt zelfs dat verzadigde vetten het goede cholesterol (HDL) in het bloed laten stijgen, wat geassocieerd wordt met een lagere kans op hart- en vaatziekten (bronbron).

Hetgeen wat de koeien te eten krijgen bepaalt wel sterk de samenstelling van de melk die ze geven.

Koeien zijn gemaakt om gras te eten. Echter krijgen koeien deels ook maïs te eten (bron). En over het algemeen kunnen de darmen van koeien minder goed tegen maïs waardoor de melk die ze leveren vaak ook minder gezond is. De Nederlandse koeien krijgen in vergelijking met koeien elders in de wereld wel minder maïs en meer gras te eten.

Voordeel #5: Het verlaagt de kans op diabetes type 2

Diabetes type 2 is een ziekte waar steeds meer Nederlanders mee te kampen hebben.

Bij diabetes type 2 is het lichaam in eerste instantie ongevoelig geworden voor insuline waardoor een continu verhoogde bloedsuikerspiegel ontstaat. Wanneer je dit lang genoeg hebt, stopt je alvleesklier uiteindelijk met het aanmaken van insuline en wordt je diabetes type 2 steeds erger.

Deze ziekte ontwikkelen de meeste mensen door een ongezonde levensstijl. Wanneer jij je lichaam continu bombardeert met suikers en koolhydraten, kan je lichaam dit op een gegeven moment niet meer bijbenen waardoor de suikers niet meer opgenomen kunnen worden. Met alle gevolgen van dien.

Griekse yoghurt is goed voor diabetici

Waarom Griekse yoghurt eten goed is voor mensen met diabetes type 2 of om diabetes type 2 te voorkomen?

glycemische index van groente, fruit, zuivel en eiwitten

Ten eerste heeft Griekse yoghurt een lage glycemische index. Dat houdt in dat deze yoghurt weinig invloed heeft op je bloedsuiker- en insulinespiegel en dus ideaal is voor diabetes type 2 patiënten. Ook blijkt Griekse yoghurt minder lactose te bevatten dan normale yoghurt.

Wat de kans op diabetes type 2 ook verkleint is een goede darmflora. En zoals je hierboven hebt meegekregen bevat Griekse yoghurt probiotica.

Probiotica kan je bloedsuiker verbeteren en dat komt met name doordat probiotica insulineresistentie tegengaan (bron). Insulineresistentie betekent dat je cellen ongevoelig zijn voor insuline.

Voordeel #6: Het heeft een ontstekingsremmend effect

Het grootste voordeel van yoghurt zijn dus wel de gezonde bacteriën die het bevat.

En deze gezonde bacteriën hebben naast alle bovenstaande voordelen ook nog eens positief effect op je immuunsysteem.

Het blijkt namelijk dat deze probiotica ontstekingen in het lichaam tegengaan (bron). En deze ontstekingen verhogen de kans op verschillende darmproblemen (bron).

Maar in yoghurt zit daarnaast ook magnesium die ook een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van je immuunsysteem (bron).

Al met al bevat Griekse yoghurt dus behoorlijk wat gezonde voedingsstoffen die een positief effect op je lichaam hebben.

Nadelen van Griekse yoghurt

Griekse yoghurt kent zoals elk ander product ook enkele nadelen.

Laten we dus snel beginnen met de potentiële nadelen van Griekse yoghurt:

Nadeel #1: kinderen hebben een verhoogde kans op diabetes type 1

Dit is een nadeel waar niet iedereen van de op de hoogte is.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waar jonge kinderen mee te maken krijgen. Ons eigen lichaam valt de alvleesklier aan en vernietigt bepaalde cellen van de alvleesklier.

De alvleesklier heeft als belangrijkste werking de aanmaak van het hormoon insuline. Dit is nodig om suikers vanuit je bloed te transporteren naar cellen waar het als energie kan dienen.

De darmen van baby’s en kleine kinderen zijn over het algemeen nog in ontwikkeling. Hierdoor kan het gebeuren dat koemelk eiwitten uit zuivelproducten in het bloed terecht komen. Deze koemelk eiwitten kunnen vervolgens een reactie van ons immuunsysteem uitlokken, welke voor diabetes type 1 kan zorgen (bron).

Uit onderzoek blijkt dan ook dat kinderen met diabetes type 1 meer antistoffen tegen koemelk eiwitten in hun bloed hebben (bron). Andersom bleek dat kinderen die weinig koemelk dronken een lagere kans op diabetes type 1 te hebben (bron).

Dit betekent niet gelijk dat kinderen die koemelk drinken automatisch diabetes type 1 krijgen. De kans op diabetes type 1 is wel groter wanneer jij je kind koemelk geeft (bron).

Dit geldt met name voor melk dus, aangezien de meeste kinderen melk te drinken krijgen. Maar hetzelfde zou voor Griekse yoghurt kunnen gelden.

Hierin zitten precies dezelfde melkeiwitten. Alleen eet je Griekse yoghurt pas vaak op latere leeftijd, vandaar dat het vaak geen bedreiging meer vormt.

Nadeel #2: griekse yoghurt komt in alle soorten en maten

Het grootste nadeel is dat Griekse yoghurt tegenwoordig in zoveel varianten verkrijgbaar is, dat de meeste Griekse yoghurt varianten ongezond zijn.

De tip die ik je in vrijwel elk artikel meegeef, is dat je zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen moet eten. En dat geldt ook hier weer.

Griekse yoghurt is gezonder dan melk omdat het gefermenteerd is. Maar dat is het enige bewerkingsproces dat eten gezonder maakt. Alles wat daarna gebeurt maakt elk product minder gezond.

Van zichzelf bevat Griekse yoghurt behoorlijk wat vet. Net zoals volle melk doet, dat op deze manier afkomstig is van de koe. Een koe melkt namelijk geen magere melk.

Magere variant minder gezond dan de vollere variant?

Om deze reden zijn alle varianten waarop mager, halfvol of 0% vet staat automatisch minder gezond dan de vollere variant.

Griekse yoghurt pot van het merk Milbona op tafelDe vetten in yoghurt hebben geen invloed op je bloedsuiker- en insulinespiegel. Daarnaast zorgen deze vetten voor verzadiging, waardoor je minder snel honger krijgt.

Ook bevatten de meeste soorten Griekse yoghurt tegenwoordig toegevoegde suikers. Griekse yoghurt heeft van zichzelf een redelijk zure smaak. Om deze zure smaak weg te nemen worden er suikers toegevoegd, waardoor meer mensen het lekker vinden.

Ben je van plan Griekse yoghurt te kopen omdat je gezonder wilt eten? Neem dan de volle variant met minstens 10 gram vet per 100 gram en waar geen toegevoegde suikers en smaakjes aan zijn toegevoegd.

Video: Recept – Brownie met Griekse yoghurt (eiwitrijk & tarwevrij)

https://www.youtube.com/watch?v=SdzyVreI_Fg

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

4 reacties op dit artikel

 • Meneer Helm,

  Met veel interesse heb ik uw stuk over Griekse yoghurt gelezen. Nu heb ik een vraag.
  De Griekse yoghurt van Milbona eet ik geregeld. Ik weet dat er ook Griekse yoghurt is van het merk Total. Deze is echter behoorlijk aan de prijs. En smaakt anders. Welke van deze twee zou u toch aanraden om te eten. Ik eet het niet om te moeten afvallen maar puur omdat ik zo gezond mogelijk wil eten.
  Hopende op een antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Amy Minnaard

  Amy Minnaard
 • Mijn man eet bijna elke dag een hele emmer milbona Griekse yoghurt (tijdens werk). Is een grote hoeveelheid niet ongezond? Hij mixt het met cruesli en vers fruit

  Su
 • 5 mei 2024

  Als Griekse yoghurt zo gezond is dan snap ik niet dat het zo weinig voor komt in de afslank recepten bijbel. Het lijkt mij een ideaal en makkelijk ontbijt.

  Lisette
  • 6 mei 2024

   Griekse yoghurt is zeker een gezonde keuze en we raden het ook aan in ons ‘HappyHealthy Stoplicht’. We bieden een verscheidenheid aan recepten, niet enkel gericht op yoghurt. Het is wel belangrijk om te onthouden dat volle Griekse yoghurt relatief veel calorieën bevat, dus het is aan te raden om het met mate te consumeren.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )