943

Kan Probiotica Helpen Bij Afvallen en Vetverbranding?

Over darmbacteriën praten we niet graag. We associëren ze met poep en viezigheid.

En toch is dit taboe ontzettend zonde als je het mij vraagt, het maag-darmstelsel is enorm belangrijk voor een gezond lichaam.

Probiotica helpt het darmmicrobioom te beschermen en bevordert het herstel.

Probiotica zijn levende microben (gist of bacteriën) die gezondheidsvoordelen bieden als ze in de juiste hoeveelheden worden ingenomen.

Ze kunnen worden geconsumeerd als gefermenteerde voedingsmiddelen of supplementen.

De bacteriën in je darmen helpen de spijsvertering en een aantal andere lichaamsprocessen onder controle te houden. Daarom beïnvloeden ze je lichaamsgewicht.

In dit artikel geef ik uitvoerig antwoord op de vraag welke soorten probiotica kunnen helpen om af te vallen en je darmgezondheid verbeteren.

Inhoud van dit artikel

Wat zijn probiotica?

Meer dan een eeuw geleden werd door de Russische bacterioloog Metchnikoff de gezondheid bevorderende werking beschreven van bepaalde soorten bacteriën die zich in de darmen bevinden. De heilzame werking van deze bacteriën is later door talloze onderzoeken bevestigd.

Russische bacterioloog Metchnikoff

Probiotica zijn heilzame darmbacteriën die als probiotisch voedingssupplement ingenomen kunnen worden en dan het darmmicrobioom (in de volksmond ‘darmflora’ genoemd) versterken.

Het darmmicrobioom heeft een belangrijke functie en voorkomt dat schadelijke bacteriën zich in de darmen vermenigvuldigen. Door stress, ziekte, ongezonde voeding en antibiotica kan het darmmicrobioom worden verstoord en worden de goede bacteriën aangetast.

In jouw darmen bevinden zich miljarden goede en slechte bacteriën. Samen worden deze bacteriën ook wel het darmmicrobioom genoemd. Bacteriën, virussen, schimmels en andere microscopische levende wezens worden micro-organismen of microben genoemd.

Triljoenen van deze microben bestaan ​​voornamelijk in je darmen en op je huid. Veel van deze micro-organismen in de darmen zijn nuttige bacteriën. De balans van darmbacteriën kan van tijd tot tijd schommelen.

Ze helpen het lichaam zelfs om vitamine B en K te produceren (bron). Probiotica helpt ook bij het omzetten van oplosbare voedingsvezels in korte keten verzuren.

Bekijk nu eerst de video’s van mijn collega Janiek over pre- en probiotica:

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Probiotica en vezels

Appels en zaden als vezelrijke voedingsmiddelen op tafel

Prebiotica is eigenlijk de verzamelnaam voor een vezelgroep die voeding biedt aan de goede bacteriën in de darmen.

Het nemen van probiotica helpt ervoor te zorgen dat het darmmicrobioom voldoende goede bacteriën heeft om je gezond te houden.

Wat je moet weten is dat voedingsvezels uit plantaardige celwanden van planten bestaan. De meeste zijn polysachariden, ook wel beta glucanen genoemd.

De vezels kunnen niet worden afgebroken door de spijsverteringsenzymen. Deze onoplosbare koolhydraten zijn belangrijk omdat er geen glucose vrij komt in de dunne darm.

Daardoor veroorzaken ze geen stijging van de bloedsuikerspiegel en verhogen ze niet de insuline productie. Om gewicht te verliezen is dit ideaal! In de dikke darm vindt omzetting plaats in gassen en organische zuren onder invloed van darmbacteriën.

Bij dit proces komen korteketenvetzuren vrij zoals acetaat, boterzuur en propionaat. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol voor het goed functioneren van de dikke darm en beschermen ons tegen allerlei ziektes.

Belangrijke bacteriën in probiotica zijn Lactobacillus Acidophius en Bifidobacterium Bifidum

Het microbioom is heel belangrijk voor jouw gezondheid en daarom is het heel belangrijk om een goede voedingsbodem te bieden aan het microbioom. Deze voedingsbodem noemen we ook wel prebiotica. Dit is de voeding die deze darmbacteriën nodig hebben om te overleven.

Belangrijk om te onthouden: je hebt eigenlijk eerst pre-biotica nodig, zoals vezels en inuline (zit o.a. in wortels van bepaalde planten) voordat je probiotica neemt want anders kunnen de bacteriën niets opeten. De richtlijn voor de inname van voedingsvezels voor kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen is 3,4 gram.

Darmbacteriën beïnvloeden je lichaamsgewicht

Illustratie van het darmmicrobioom in het menselijk lichaam

Wist je dat darmbacteriën onze grootste vrienden zijn als het gaat om gewicht verliezen en op gezond gewicht blijven?

De verhouding van bepaalde soorten darmbacteriën verschilt afhankelijk van je lichaamsgewicht. Dit kan een rol spelen bij het afvallen (of aankomen).

Het zijn met name twee soorten probiotica in de darmen, Bacteroidetes en Firmicutes, die 90% vormen van de anaerobe bacteriën in de darmen.

Anaerobe bacteriën zijn bacteriën die in de darmen groeien zonder opgeloste zuurstof (bron).

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat gewichtstoename wordt veroorzaakt doordat je te veel calorieën binnenkrijgt zonder dat ze worden gebruikt als energie.

Sommige mensen kunnen echter vatbaar zijn voor overgewicht door een verstoord darmmicrobioom (bron).  Onderzoeken die zijn uitgevoerd bij zowel mensen als dieren, hebben aangetoond dat slanke individuen een ander darmmicrobioom hebben dan dieren of mensen met overgewicht (bron, bron, bron).

Oftewel, het microbioom bij mensen en dieren met overgewicht lijkt efficiënter te zijn in het opslaan van energie uit voeding.

Nu we weten dat ons lichaamsgewicht wordt beïnvloed door darmbacteriën, doet zich onmiddellijk de volgende vraag voor. Want betekent dit dat we ons gewicht kunnen beïnvloeden door het darmmicrobioom te veranderen?

Probiotica  helpt om minder vet op te nemen

Lactobacillus gasseri is een probioticum dat van nature voorkomt in het maag-darmkanaal.

Onderzoekers hebben de effecten van dit probioticum als aanvulling op ons dieet bestudeerd. Wanneer het wordt geconsumeerd kan het ons darmkanaal koloniseren en helpt het de spijsverbetering.

Ook biedt het bescherming tegen infecties en wordt gewichtsverlies gestimuleerd doordat er minder vetopname plaatsvindt. Hierdoor neem je minder vet op uit het voedsel dat je eet (bron).

Lactobacillus gasseri kan de grootte van vetmoleculen vergroten, waardoor ze minder snel door het lichaam worden opgenomen.

Het vermindert ook de grootte en het aantal vetcellen die zich al in je lichaam bevinden. Je vraagt je misschien af wat er gebeurt met het overtollige vet uit voedsel dat je niet kunt opnemen? Dat wordt uitgescheiden in de ontlasting.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Goede bacteriën dragen bij aan een goede hormoonbalans

Man met veel buikvet houdt zijn buik vast

Goede bacteriën beïnvloeden hormonen die bijdragen aan overgewicht en diabetes. Wanneer je probiotica gebruikt, neemt de hoeveelheid boterzuur (butyraat) in de darmen toe. Boterzuur maakt deel uit van de zogenaamde korte-keten vetzuren en draagt bij aan gezonde darmen (bron).

Dit vetzuur is verbonden met de afgifte van GLP-1, een verzadigingshormoon. GLP-1 is een belangrijk hormoon voor het reguleren van de afgifte van insuline.

Het wordt om die reden vaak bestudeerd door onderzoekers vanwege het vermogen om mensen met diabetes type 2 te behandelen. Een verhoging van het verzadigingshormoon GLP-1 kan leiden tot lagere bloedglucosewaarden.

In een studie uit 2002 kregen 20 patiënten met diabetes type 2 een infusie van GLP-1 of zoutoplossing gedurende 6 weken (bron). Bij de patiënten die GLP-1 kregen werd de maagontlediging geremd, het lichaamsgewicht nam gemiddeld met 1,9 kg af en de eetlust werd verminderd. Zowel de insulinegevoeligheid als de bètacelfunctie verbeterden en er werden geen bijwerkingen bij de patiënten waargenomen.

Ook hebben onderzoekers ontdekt dat mensen met een hoger niveau van GLP-1 effectiever calorieën kunnen verbranden dan mensen met een lager niveau van dit hormoon. Ze verbranden ook meer lichaamsvet (bron).

Probiotica kan helpen bij het verbranden van buikvet

Vrouw houdt een meetlint om haar middel

Onderzoekers hebben aangetoond dat specifieke soorten Lactobacillus- probiotica mensen kunnen helpen om buikvet te verminderen.

Een onderzoek uit 2013 keek naar wat het consumeren van yoghurt deed bij de deelnemers. De yoghurt bevatte lactobacillus amylovorus of lactobacillus fermentum. De resultaten laten zien dat het lichaamsvet van de deelnemers in slechts 6 weken met 3-4% werd verminderd (bron).

Lactobacillus fermentum komt vooral voor in gefermenteerde producten zoals melkkefir.

De voordelen van lactobacillus gasseri heb ik al eerder besproken. Het vermindert de opname van vetten uit gegeten voedsel.

Een studie waarbij 210 mensen gefermenteerde melk met lactobacillus gasseri gedurende 12 weken dronken, liet opmerkelijke resultaten zien. De deelnemers verloren gewicht, visceraal vet (vet rond de organen) en zagen een vermindering van hun BMI en middelomtrek (bron).

Het buikvet werd verminderd met 8,5% na 12 weken consumptie van lactobacillus gasseri. Opmerkelijk was dat toen de groep stopte met het innemen van het probioticum, het lichaamsvet begon terug te keren. Onderzoekers vermoeden dan ook dat langdurig gebruik nodig is om het effect ervan te behouden.

Een Japans onderzoek van 2010 wees uit dat een probioticum genaamd lactobacillus gasseri je kan helpen gewicht te verliezen, vooral rond je buik. In het onderzoek kregen 87 deelnemers 12 weken lang lactobacillus gasseri (bron).

Dit waren de onderzoeksresultaten:

 • Visceraal vet (buikvet) was verminderd met 5,8%
 • Onderhuids vet was verminderd met 3,3%
 • Lichaamsgewicht daalde met 1,4%
 • BMI was verlaagd met 1,5%
 • Taille-omvang was verminderd met 1,8%
 • Heupomtrek was verminderd met 1,5%

Alles wat ons kan helpen buikvet kwijt te raken, is een bijzonder hulpmiddel bij het afvallen. En lactobacillus gasseri lijkt die kracht te hebben.

Probiotica helpt ontstekingen te verminderen

man heeft pijn en grijpt naar zijn knie

Chronische ontsteking speelt een belangrijke rol bij obesitas en diabetes type 2.

Chronische ziekten – zoals diabetes type  – hebben een gemeenschappelijke deler: inflammatie (bronbronbron). Inflammatie zijn laaggradige chronische ontstekingen.

Probiotica werkt ontstekingsremmend en kan op verschillende manieren helpen om chronische ontstekingen te verminderen en te voorkomen (bron).

Het boterzuur geproduceerd door probiotica heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Van probiotica weten we dat het kan helpen de darmwand te herstellen. Een ongezond voedingspatroon kan endotoxemie veroorzaken. Hierdoor kunnen moleculen door de darmwand ‘lekken’. Onderzoekers denken dat dit een belangrijke oorzaak is van chronische ontstekingen (bron).

Goede bacteriën stimuleren de vorming van antimicrobiële peptiden (AMPs). Deze peptiden zijn cruciaal om acute ontstekingsreacties in de darm te onderdrukken.

Een te hoog vetpercentage verhoogt het risico op allerlei ontstekingsreacties in het lichaam. Door ontstekingen te verminderen kan iemand met veel overgewicht ook metabool gezonder worden (bron).

Heb je geen flauw idee hoe hoog je vetpercentage is? Bekijk dan dit artikel:

Vetpercentage Berekenen? De Ultieme Calculator voor Man en Vrouw

Probiotica kan gewichtstoename helpen voorkomen

Vrouw staat met blote voeten op een weegschaal

Niet alleen kan probiotica nuttig zijn voor vetverlies, bepaalde soorten probiotica kunnen ook helpen voorkomen dat je in gewicht aankomt.

‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een spreekwoord dat zeker geldt voor overgewicht. Eenmaal wat kilo’s erbij wordt het ontzettend lastig om ze er weer af te krijgen. Probiotica helpt in de eerste plaats om gewichtstoename te voorkomen.

Een 4 weken durend onderzoek wees uit dat het effect van VSL3 (een voedingssupplement gemaakt op basis van levende probioticastammen) en het verhogen van de dagelijkse calorie-inname met 1000 kcal per dag voor minder gewichtstoename zorgde bij de probiotica-groep dan bij de groep die geen probiotica nam.

Dit wijst erop dat probiotica enige bescherming biedt tegen de ophoping van vet in het lichaam (bron).

Dit onderzoek laat zien dat sommige soorten goede bacteriën kunnen helpen om een gezond gewicht te behouden, zelfs als je dieet niet ideaal is. Uiteraard betekent dit geen vrijbrief om elke dag ongezond te eten, alleen omdat je probiotica gebruikt.

Let op: niet alle probiotica dragen bij aan gewichtsverlies

Geschrokken vrouw kijkt naar meetlint

Aan de slag met probiotica! Ho, wacht even…

Het is belangrijk om te weten dat niet alle probiotica helpen bij het afvallen. Van sommige probiotica kan je zelfs aankomen in gewicht!

Uit een meta-analyse van 13 onderzoeken is gebleken dat lactobacillus acidophilus voor gewichtstoename kan zorgen (1,5 kg bij een persoon van 70 kg) (bron).

Lactobacillus acidophilus is een soort bacterie dat in je darmen voorkomt. Lactobacillus acidophilus is een van de meest voorkomende soorten probiotica en is te vinden in gefermenteerd voedsel, yoghurt en supplementen.

Naast probiotische supplementen kan deze probiotica van nature worden gevonden in een aantal gefermenteerde voedingsmiddelen, waaronder zuurkool, miso en tempeh.

In een ander onderzoek analyseerden onderzoekers klinische proeven die de effectiviteit van probiotica op gewichtsverlies testten.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het verband tussen probiotica en gewichtsverlies niet consistent is. In deze meta-analyse werden slechts vier klinische onderzoeken onderzocht (bron).

Bijwerkingen van probiotica

Hoewel er vele gezondheidsvoordelen in verband staan met probiotica, kunnen er ook bijwerkingen optreden.

De meeste hiervan zijn klein en treffen slechts een klein percentage van de bevolking. Sommige mensen met ernstige ziekten of gecompromitteerde immuunsystemen kunnen echter ernstiger complicaties ervaren.

Maar in sommige gevallen doen ze meer kwaad dan goed. Want hoewel de meeste mensen geen bijwerkingen ervaren, is er een groep mensen die een tijdelijke toename van gasvorming , constipatie en een opgeblazen buik ervaart (bron).

Als je een allergie of intolerantie hebt dan  is het belangrijk dat je de etiketten van probiotica supplementen zorgvuldig leest. Sommige supplementen bevatten namelijk zuivel, eieren of soja. Melksuiker of lactose wordt ook gebruikt in veel probiotica producten (bron).

Het is niet precies bekend waarom sommige mensen deze bijwerkingen ervaren, maar meestal verdwijnen de bijwerkingen na een paar weken. Om de kans op bijwerkingen te verminderen is het verstandig om met een lage dosis probiotica te beginnen en deze wekelijks langzaam te verhogen tot de aanbevolen dosis.

Op die manier kan je lichaam zich beter aanpassen. Als winderigheid of een opgeblazen gevoel langer dan een paar weken blijven aanhouden, stop dan met het gebruik van probiotica en raadpleeg de huisarts.

Tot slot

Probiotica bevorderen een gezond darmmicrobioom en zijn in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen zoals gewichtsverlies, gezonde spijsvertering, verbeteren van de immuun functie en nog veel meer.

Wel moet ik erbij vermelden dat de werking van probiotica verschilt van persoon tot persoon. Probiotica werken mogelijk niet voor iedereen.

Dat heeft te maken met verschillende factoren, waaronder je leeftijd, gezondheid, de bacteriën in je darmmicrobiooom, huidige eetpatroon etc. Deze beïnvloeden allemaal de werking van probiotica.

De aandoening of het symptoom dat je probeert te behandelen met probiotica kan invloed zijn op de werking ervan.

Als je bijvoorbeeld probiotica neemt omdat je diarree wilt stoppen, dan zie je waarschijnlijk sneller resultaten dan wanneer je het voor afvallen neemt.

Voor een optimale darmgezondheid zal het waarschijnlijk langer duren voordat je resultaten ziet. Probiotica is zeker geen magische dieetpil. Het kan echter wel helpen om je lichaam te functioneren zoals het hoort. Ze kunnen bovendien chronische ontstekingen helpen verminderen en de immuniteit te verhogen.

Door ze aan je dieet toe te voegen in de vorm van supplementen of gefermenteerd voedsel kan je gezondheid verbeteren en mogelijk zelfs wat kilo’s kwijtraken.

Gebruik je medicijnen en wil je probiotica nemen? Ga dan eerst met je huisarts in gesprek over mogelijke bijwerkingen of interacties met andere medicijnen die je momenteel gebruikt.

Gebruik je al probiotica? Zoja, waarvoor? Laat ons weten hoe je over probiotica denkt door hieronder een reactie achter te laten.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • Dag dokter,

  Ik had een vraag

  Ik wil graag probiotica gaan gebruiken, u geeft aan in uw artikel dat door de bacterie lactobacillus acidophilus je wellicht zou kunnen aankomen in gewicht. Welke supplementen bevatten deze bacterie niet? Ik wil het graag gebruiken maar ben bang dat ik aan kom welke zou u mij aan raden?

 • Ik wil graag afvallen……en ik weet dat iets in mijn lichaam het tegen houd. Wat ik eet duurd veel lsnger bij mij om het te verteren dsn bij anderen…..ik ga sons 3 dagen niet naar toilet dus alles kan zich om zetten in vet.

  Gt joke

  Joke

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )