613

Onderzoek: een gebrek aan slaap maakt je dik

We hebben allemaal wel eens last van een slaaptekort. Met name als je een druk leven leidt, kinderen hebt of veel werkstress ervaart, kan dit leiden tot slapeloze nachten en donkere kringen onder je ogen.

De meeste volwassenen hebben 7-9 uur slaap per nacht nodig. Het aantal uren slaap dat je lichaam nodig heeft gaat ook omhoog als je de afgelopen nachten geen goede nachtrust hebt gehad.

Symptomen van een langdurig slaaptekort zijn:

 • Prikkelbaarheid
 • Overdag slaperig voelen
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Depressieve klachten
 • Traag metabolisme
 • Een verzwakt immuunsysteem
 • Weinig zin in seks
 • Overeten en gewichtstoename

Uit eerdere onderzoeken over slaaptekort is gebleken dat:

 • Het leidt tot schommelingen in de hormonen leptine en ghreline, waardoor eetlust slecht gereguleerd wordt (bron)
 • Wanneer piloten 15 uur slaap missen in een week, stijgt hun cortisolniveau met 50-80% (bron)

Een goede nachtrust speelt dan ook een essentiële rol in onze gezondheid. Ten eerste komt dit omdat goed uitgerust zijn helpt bij het maken van gezonde keuzes. Het aantal uren dat je slaapt is van invloed op het beheersen van de eetlust.

Ten tweede heeft een slaaptekort invloed op je fysieke gezondheid: een chronisch slaaptekort leidt tot een ernstige ontregeling van allerlei processen in je lichaam.

Onderzoekers denken al langer dat een slaapgebrek schadelijke effecten heeft op je metabolisme. Zo lopen mensen met een langdurig slaaptekort een hoger risico op overgewicht en diabetes type 2.

Maar vaak ging de aandacht vooral uit naar de glucosestofwisseling, wat belangrijk is voor diabetes. Weinig onderzoek werd er gedaan naar de invloed op de vetstofwisseling.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een gebrek aan slaap van invloed is op je vetstofwisseling (bron). Slechts vier nacht slecht slapen verandert al de manier waarop het menselijk lichaam vet opslaat!

Een groep van 15 gezonde jonge mannen kreeg voorafgaand aan het onderzoek een week lang de tijd om thuis uit te rusten. Vervolgens moesten ze in het slaaplaboratorium tien nachten doorbrengen.

In het laboratorium werden de deelnemers op een vetrijk dieet gezet. De eerste drie nachten konden de mannen voldoende slapen, maar daarna brachten de mannen gedurende vijf nachten niet meer dan vijf uur per nacht in bed door.

De mannelijke deelnemers gaven aan dat ze nog steeds hongerig waren wanneer ze een maaltijd hadden gegeten met een slaaptekort. Daarnaast leidde een gebrek aan slaap tot hogere insulinespiegels. Insuline is het hormoon dat nodig is om glucose uit de bloedbaan in de cellen te krijgen.

Verontrustend was dat vetten door het lichaam veel sneller uit de maaltijden werden gehaald. Deze vetten of lipiden werden sneller opgenomen uit het bloed en opgeslagen.

Wanneer vetten sneller worden opgeslagen, gebruikt het lichaam de vetten niet meer als brandstof maar geeft het prioriteit aan het gebruik van suikers als brandstof. Dit onderzoek laat zien dat een gebrek aan slaap dit proces versnelt.

Volgens onderzoeker Kelly Ness kan een slaapgebrek mensen vatbaarder maken voor stofwisselingsziekten en gewichtstoename.

Meer weten over het verband tussen slaaptekort en overgewicht? Lees ook mijn artikel: 5 Gevolgen van Slaaptekort Op Je Gewicht en Gezondheid

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!