shopify site analytics

Diabetes Type 2 (Suikerziekte): Uitleg, 7 Symptomen, 1 Oorzaak en 29 Tips

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 (ook wel suikerziekte genoemd). Het is een chronische ziekte welke jaarlijks veel mensenlevens eist.

Of beter gezegd: mensen dénken dat het een chronische ziekte is en dat je er nooit meer vanaf kunt komen. In werkelijkheid is het een welvaartsziekte, kortom een ziekte die ontstaan is door onze slechte leefstijl als gevolg van onze welvaart.

Het overgrootte gedeelte van de diabetes type 2 patiënten kan hun ziekte omkeren met aanpassingen in hun voeding, en dat is makkelijker dan je zult denken. Maar daarover straks meer.

In dit artikel leer ik je graag:

 • Hoe diabetes type 2 wereldwijd de volksgezondheid bedreigd
 • Wat diabetes type 2 is
 • Wat diabetes type 2 veroorzaakt
 • Wat de symptomen van diabetes type 2 zijn
 • Wat de complicaties bij diabetes zijn

Tot slot zal ik je een aantal tips geven waarmee je complicaties kunt voorkomen en de kwaliteit van leven als diabetes type 2 patiënt kunt verbeteren.

Diabetes type 2: de pandemie van de 21ste eeuw

Eind 2015 stond de teller op 415 miljoen diabetes patiënten wereldwijd. In 1980 was dit aantal 108 miljoen.

Natuurlijk is de wereldbevolking in de jaren ook gegroeid. Maar het aantal volwassen met diabetes is harder gestegen: van 4,7% in 1980 naar 8,5% in 2015.

En de verwachting is dat alleen maar meer mensen diabetes zullen krijgen in de komende jaren. De verwachting is dat in 2040 ruim 640 miljoen mensen diabetes zullen hebben.

ontwikkeling-diabetes-wereldwijd

Goed nieuws voor de farmacotherapeutische industrie welke zich al rijk rekent aan de tig-miljarden welke dit gaat opleveren aan de verkoop van medicijnen. Maar voor ieder ander zijn dit natuurlijk slechte en bedroevende vooruitzichten.

Schrikbarende cijfers als je bedenkt dat diabetes de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid, nierfalen, hartaanvallen en beroertes is. Daarnaast heeft diabetes verstrekkende complicaties waarbij het zelfs nodig kan zijn dat de voeten worden geamputeerd.

Naar schatting overlijden jaarlijks 1,5 miljoen mensen aan de gevolgen van diabetes type 2. Gezondheidsorganisaties zoals het WHO maken zich dan ook grote zorgen om de bedreiging van de volksgezondheid door diabetes type 2.

Gezondheidsorganisaties zien diabetes type 2 dan ook als de pandemie welke de volksgezondheid in de 21ste eeuw ernstig bedreigd (bron, bron, bron).

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Wat zijn de soorten diabetes?

In dit artikel zullen we de meeste voorkomende type diabetes bespreken: diabetes type 2. Ook zullen we kort diabetes type 1 de revue laten passeren omdat dit type ook vrij vaak voorkomt.

Naast diabetes type 1 en 2 zijn er nog meer soorten diabetes. Deze zijn wat zeldzamer. Deze zijn:

 • Zwangerschapsdiabetes (deze vorm van diabetes is tijdelijk en verdwijnt vanzelf na de bevalling)
 • Neonatale diabetes; een vorm van diabetes type 1 (Kir-6.2.) welke met tabletten te behandelen is
 • MODY; een vorm van diabetes die al op jonge leeftijd begint
 • LADA; diabetes type 1 welke zich langzaam ontwikkeld
 • MIDD; een zeldzame en erfelijke vorm van diabetes
 • Diabetes insipidus; de nieren scheiden te veel vocht af
 • Diabetes type 3; de hersenen maken geen herseninsuline meer aan wat mogelijk de ziekte van Alzheimer veroorzaakt

Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes type 2 (ook wel suikerziekte genoemd) patiënten reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het lichaam maakt insuline aan om glucose uit het bloed op te kunnen nemen in de cellen. Doordat het lichaam niet meer goed reageert op insuline blijft er teveel glucose in het bloed zitten.

In het beginstadium probeert het lichaam dit nog te compenseren door extra insuline te gaan aanmaken. Maar na verloop van tijd zal ook de aanmaak van insuline achteruit gaan. De alvleesklier raakt dan uitgeput omdat het de vraag naar insuline niet meer aan kan. De alvleesklier gaat dan minder insuline aanmaken dan het lichaam nodig heeft.

diabetes-type-2-vs-type-1

Wat is diabetes type 1?

Bij patiënten met diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline aan. Er zal daarom insuline gespoten moeten worden. Het lichaam reageert bij diabetes type 1 nog wel op insuline (in tegenstelling tot diabetes type 2).

insuline-spuitHet spuiten van insuline is nodig om het glucose uit het bloed te kunnen opnemen. Hiermee daalt de bloedsuikerspiegel weer en worden de cellen van energie (glucose) voorzien.

Diabetes type 2 is meestal het gevolg van een verkeerde leefstijl. Diabetes type 1 is dat niet, het is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem vernielt in de alvleesklier de cellen welke insuline aanmaken.

Diabetes type 1 komt veel minder vaak voor dan diabetes type 2. 90% van de diabetici heeft diabetes type 2.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Hoe werkt insuline precies?

hoe-werkt-insulineHet mag duidelijk zijn dat diabetes te maken heeft met insuline.

Insuline is een hormoon welke in de alvleesklier wordt aangemaakt en aan het bloed wordt afgegeven. Dit hormoon zorgt ervoor dat de cellen bloedsuiker (glucose) kunnen opnemen.

Iedere cel in het lichaam heeft een cel welke ‘kijkt’ of er insuline in het bloed aanwezig is.

Zodra er insuline langs komt wordt het signaal aan de cel gegeven om open te gaan zodat glucose uit het bloed kan worden opgenomen. Insuline kan je daarom zien als een soort sleutel welke de cellen open maakt om glucose op te kunnen nemen.

Glucose geeft ons de energie om te bewegen, denken en te leven.

Wat veroorzaakt diabetes type 2?

Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomssuiker of suikerziekte genoemd.

Wat diabetes type 2 precies veroorzaakt is niet precies bekend. Daar wordt veel onderzoek naar verricht. Het is wel duidelijk dat er een correlatie is tussen voeding en het risico op het krijgen van diabetes type 2.

glucose-fructosestroopBij een onderzoek in 175 landen bleek dat er een duidelijke correlatie is tussen de consumptie van suiker en diabetes type 2 (bron).

Met het aantonen van een correlatie van suiker consumptie en diabetes type 2 heb je nog niet verklaart wat diabetes type 2 veroorzaakt. Hiervoor moet je weten wat suiker met het lichaam doet.

Suiker bestaat uit twee moleculen: glucose en fructose.

suiker-molecuulGlucose kan door iedere cel in ons lichaam worden gemetaboliseerd en het lichaam heeft glucose nodig. Indien we geen suiker en koolhydraten meer zouden eten dan maakt het lichaam glucose uit eiwitten. Een proces welke gluconeogenese wordt genoemd (bron).

Fructose kan alleen door de lever worden gemetaboliseerd (bron). De lever zet fructose om in glucose zodat dit als energiebron gebruikt kan worden door de cellen in het lichaam.

Het overschot aan fructose wordt omgezet in glycogeen zodat de energie in de lever opgeslagen kan worden. Indien de glycogeen voorraden al vol zijn dan wordt het als vet opgeslagen (wat vaak het geval is als je niet sport of teveel eet) (bron). Dit vet zorgt voor een niet alcoholische vervette lever (bron).

leverNu vraag je je misschien af wat dit te maken heeft met diabetes? Indien je lever vaak en veel fructose moet verwerken dan wordt je lever insuline resistent.

Op het moment dat je lever meer goed reageert op insuline ontstaan er allerlei problemen. De insuline waarden in het bloed zullen dan hoger worden, het lichaam gaat meer insuline aanmaken omdat het glucose niet goed uit het bloed wordt opgenomen.

Dit zorgt o.a. voor overgewicht, obesitas, verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterol (kortom: het metabool syndroom) (bron, bron). Is je bloeddruk te hoog? Lees dan ook mijn artikel over hoe je de bloeddruk kunt verlagen zonder medicijnen.

De diagnose diabetes

Uiteindelijk kan de pancreas (alvleesklier) niet meer voldoende insuline aanmaken zodat het glucose nog uit het bloed kan worden opgenomen. Op dit punt aangekomen zullen de bloedsuikerwaarden stijgen naar een behoorlijk hoger niveau.

diagnose-diabetesOp het moment dat de bloedsuikerwaarden boven bepaalde niveaus blijven wordt de diagnose diabetes gesteld.

De diagnose kan door de huisarts eenvoudig gemaakt worden. Met een bloedglucosemeter wordt gekeken hoe hoog de glucosespiegel is.

Indien deze hoger is dan 11 mmol/l dan is een tweede test nodig. Deze tweede test wordt gedaan nadat je 8 uur lang niets gegeten en gedronken hebt. Indien bij deze tweede test de glucosewaarde hoger is dan 6,0 mmol/l dan heb je diabetes.

Is fructose de vijand dan?

Indien je al diabetes type 2 hebt dan is fructose zeker de vijand, je zult dan heel voorzichtig moeten zijn met voedingsmiddelen met toevoegde fructose.

Fruit bevat van nature ook fructose (vruchtsuikers). Deze hebben echter een ander effect op het lichaam dan toegevoegde fructose / suiker. Door de aanwezigheid van voedingsvezels worden deze op een andere manier opgenomen door het lichaam.

slechte-suikers-vs-gezonde

Indien je diabetes type 2 wilt voorkomen dan is fructose is alleen slecht voor je als je lichaam deze energie niet kan verbranden. Als je bijvoorbeeld fructose-houdende drank drinkt tijdens een duurloop dan zal je lichaam dit verbranden en zal er geen overschot worden opgeslagen in de vorm van vet.

Fructose is vooral slecht voor je als je meer calorieën eet als dat je lichaam nodig heeft. Het calorieën-overschot kan dan niet door de lever in de vorm van glycogeen worden opgeslagen maar zal als vet opgeslagen moeten worden. De lever raakt overbelast en wordt op den duur insuline resistent.

Wat zijn de risicofactoren?

Van bepaalde leefstijlfactoren is bekend dat deze het risico op diabetes verhogen. Deze leefstijl risicofactoren zijn:

 • Roken
 • Onvoldoende lichaamsbeweging
 • Ongezond eten (met name suikers en geraffineerde koolhydraten zijn de boosdoeners)
 • Overmatig alcohol gebruik

Er zijn ook risicofactoren waar je geen invloed op hebt. Deze zijn:

 • Ouder worden
 • Erfelijkheid

Kun je diabetes voorkomen?

gezond-eten-bij-diabetesAlhoewel je met een gezonde leefstijl het risico op diabetes type 2 sterk kunt verlagen is dit geen garantie dat je nooit diabetes zult krijgen. Er zijn namelijk ook mensen die altijd gezond gegeten en geleefd hebben en desondanks diabetes type 2 hebben gekregen.

Diabetes type 1 kan je niet voorkomen. Het risico op diabetes type 2 kan je wel behoorlijk verlagen. Dit door je door te zorgen voor voldoende beweging, goed te letten op wat je eet, te letten op je gewicht en door niet te roken.

Indien je diabetes type 2 hebt dan kan je vaak door het aanpassen van je leefstijl deze chronische ziekte terug draaien, of in ieder geval de gevolgen afzwakken.

Sommige mensen slagen erin om de leefstijl dusdanig aan te passen dat men kan stoppen met medicijnen. Dit kan je bereiken door gezond en koolhydraatarm te eten. Dit moet je wel in overleg met je behandeld arts doen zodat je medicatie tijdens het afvallen aangepast kunnen worden. Dit om te voorkomen dat je een hypo krijgt.

Soms is het zelfs mogelijk dat je kan stoppen met het spuiten van insuline als je voor een langere periode je leefstijl hebt aangepast (dit moet je natuurlijk wel altijd in overleg met je behandelend arts doen).

Prediabetes – het voorstadium van diabetes

Diabetes type 2 heb je niet van de ene op de andere dag. Het zal zich langzaam ontwikkelen. Aan diabetes type 2 gaat vaak een voorfase vooraf welke prediabetes genoemd wordt. In Nederland zijn volgens het Diabetes Fonds 750.000 mensen prediabeet.

De glucosewaarden zijn in deze fase wel verhoogd maar niet dusdanig verhoogd dat je het labeltjes diabetes type 2 patiënt opgeplakt mag krijgen.

Bij prediabetes reageert je lichaam niet meer zo goed op insuline, je lichaam begint al insulineresistent te worden. Ook kan je al wat last hebben van sommige symptomen welke diabetes patiënten ook hebben.

Indien prediabetes geconstateerd wordt dan is het goede nieuws dat dit in de meeste gevallen nog terug gedraaid kan worden indien de leefstijl direct wordt aangepast.

Indien je prediabetes hebt dan betekend dit dus niet automatisch dat je diabetes type 2 zult krijgen. Als je er echter een ongezonde leefstijl op na houdt dan is de kans groot dat prediabetes zal overgaan in diabetes type 2.

Wat zijn de symptomen van diabetes?

diabetes-symptomenEr zijn in Nederland naar schatting zeker 200.000 mensen met diabetes type 2 zonder dat ze het weten.

Dit omdat de symptomen in het begin nog vrij mild zijn en lijken op symptomen die we allemaal weleens hebben zoals je moe voelen.

We kennen 2 veelvoorkomende soorten diabetes (type 1 en type 2) en ieder soort heeft zijn eigen kenmerkende symptomen.

Symptomen diabetes type 2

De symptomen van diabetes type 2 zijn:

 • Vaak moe
 • Veel dorst en veel plassen
 • Problemen met de ogen of het zicht; wazig zien, slecht zien, dubbel zien, rode of branderige ogen
 • Wondjes genezen minder snel dan normaal gesproken
 • Kortademigheid
 • Pijn in de benen bij het lopen
 • Vaak last van infecties welke terug komen

Symptomen diabetes type 1

De diagnose diabetes type 1 wordt over het algemeen vrij snel gemaakt. Als je diabetes type 1 krijgt dan voel je je zo slecht dat je vanzelf de huisarts gaat bezoeken. Symptomen welke op diabetes type 1 kunnen wijzen zijn:

 • Erg veel dorst en veel plassen
 • Je valt in korte tijd erg veel af
 • Je hebt veel honger of je hebt juist helemaal geen honger meer
 • Je zicht wordt slecht; wazig zien
 • Je kan je misselijk voelen en gaan overgeven

Wat als je diabetes niet behandeld?

hypoglycemiaAls je diabetes hebt dan kunnen de lichaamscellen geen glucose meer uit het bloed opnemen.

Het bloedsuiker (glucosegehalte van je bloed) wordt dan te hoog. Hierdoor kan je ziek worden en flauwvallen.

Als je bloedsuiker echt heel hoog is dan kan je zelfs in een coma raken.

Met medicijnen kan het bloedsuiker omlaag worden gebracht.

Wat zijn de complicaties bij diabetes?

Het gevaar van diabetes zit in de complicaties welke na verloop van tijd optreden. De hoge bloedsuikers beschadigen de bloedvaten en zenuwen met alle gevolgen van dien.

De gevolgen van diabetes zijn dan ook in het gehele lichaam merkbaar.

Zeker de helft van de diabetes patiënten krijgt op een zeker moment in zijn of haar leven te maken met complicaties.

Indien men na de diagnose diabetes een ongezonde leefstijl aanhoudt dan is de kans erg groot dat er complicaties gaan optreden. Door de leefstijl aan te passen kan de kans op complicaties worden verlaagd.

Om de kans op complicaties zo laag mogelijk te houden is het zaak dat de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Voor zover dat mogelijk is, want dit heb je niet volledig in de hand.

Bepaalde leefstijl gewoonten verlagen de kans op complicaties, deze zijn:

 • Niet roken
 • Voldoende bewegen (minimaal 30 minuten per dag)
 • Zorgen voor een gezond gewicht
 • Matig met alcohol (helemaal geen alcohol is beter)
 • Kiezen voor gezonde voeding (veel groenten, gezonde vetten, weinig of geen suikers en geraffineerde koolhydraten)
 • Regelmatig een lichamelijk onderzoek door behandeld arts. Wat regelmatig gecontroleerd moet worden is de bloedsuiker, de bloeddruk, het cholesterol, de voeten, de nieren, de ogen en het lichaamsgewicht

Op de volgende gebieden kunnen complicaties optreden als je diabetes hebt:

 • Hart en bloedvaten
 • Oogproblemen
 • Zenuwschade
 • Voetproblemen
 • Maag- en darmproblemen
 • Hersenen
 • Vermoeidheid
 • Nierproblemen
 • Gewrichten
 • Huid
 • Seksualiteit
 • Gehoorverlies
 • Depressie
 • Infecties

De complicaties kunnen de kwaliteit van leven verslechteren en sommige kunnen zelfs levensbedreigend zijn. De complicaties welke kunnen optreden zal ik hieronder apart toelichten.

Hart en bloedvaten

hart-en-vaatzietkenMensen met diabetes hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat de bloedvaten dikker en stugger worden. De bloedvaten kunnen dan eerder beschadigd raken.

Er bestaat een verhoogd risico op atherosclerose (aderverkalking) waardoor er groter risico op een hersenbloeding of hartinfarct ontstaat.

Indien je bloeddruk en/of je cholesterol te hoog is dan kan je behandelend arts medicijnen voorschrijven.

Zelf kan je ook een aantal dingen doen om je hart- en bloedvaten zo gezond mogelijk te houden. Wat je kunt doen is voldoende bewegen, niet roken en letten op je voeding en je gewicht.

Als je diabetes hebt dan heb je ook eerder trombose dan andere mensen. Ook hier kan een arts medicijnen voor geven en je kunt met eerder genoemde leefstijl gewoonten de kans op trombose verlagen.

Oogproblemen

oogproblemenDiabetes kan serieuze problemen met de ogen veroorzaken. Je zicht kan slecht worden en je kunt zelfs blind worden (als het niet behandeld wordt).

Oogproblemen bij diabetici wordt diabetische retinopathie genoemd.

Diabetische retinopathie ontstaat meestal aan beide ogen en indien het tijdig wordt ontdekt is het goed te behandelen. Hiervoor zal een oogarts regelmatig het netvlies moeten controleren.

De groep van ca. 200.000 Nederlanders welke diabetes type 2 heeft en dit zelf nog niet weet lopen het grootste risico op beschadigingen van het netvlies. Op het moment dat de diagnose diabetes wordt gemaakt heeft de helft van de mensen al oogwijkingen.

Oogproblemen welke zoal kunnen ontstaan door diabetes zijn:

 • Wazig zien
 • Troebel zien
 • Dubbel zien
 • Niet scherp zien
 • Pijn aan de ogen
 • Ontstekingen aan de ogen

De problemen aan de ogen ontstaan door kleine beschadigingen van de bloedvaatjes in de ogen. De bloedvaatjes kunnen wat vocht en vet gaan lekken door het uitrekken. Dit vocht en vet hoopt zich voor een deel op in het netvlies.

Ongeveer 85% van de diabetes type 2 patiënten krijgt op een gegeven moment oogproblemen. Door de bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk stabiel te houden worden de kans op oogproblemen verkleind.

Zenuwschade

zenuwenDe zenuwen kunnen beschadigd raken indien het bloedsuiker vaak te hoog is.

Omdat het zenuwstelsel betrokken is bij veel processen in het lichaam kunnen er op diversen gebieden problemen ontstaan door zenuwschade. Zo kunnen er problemen ontstaan met de hersenen, het hartritme, de spijsvertering en de bloeddruk.

Er zijn wel medicijnen tegen neuropathie (zenuwschade), deze werken bij veel mensen echter niet zo goed. Het is daarom beter om zelf neuropathie af te remmen of te voorkomen. Dit kan je doen door goed in conditie te blijven (of te geraken). Hoe beter je conditie des de lager het risico op neuropathie.

Indien je zenuwbeschadigingen hebt dan kan je dat op verschillende manieren merken:

 • Je kunt tintelingen voelen
 • Je kunt last van pijn krijgen
 • Je kunt minder gevoel in ledematen krijgen, met name in de benen. Hierbij kan ook de kracht in de benen achteruit gaan
 • Je gaat veel zweten
 • Je kunt minder goed je evenwicht bewaren

Voetproblemen

Door beschadigingen aan de bloedvaatjes en de zenuwen krijgen veel diabetici wat een ‘diabetische voet’ wordt genoemd. Met de term diabetische voet wordt een verzameling van voetproblemen aangeduid.

Problemen welke met de voeten kunnen ontstaan zijn pijnscheuten, tintelingen en minder gevoel in de voeten.

Wondjes aan de voeten kunnen moeilijk genezen en bovendien worden deze door het verminderde gevoel vaak niet opgemerkt waardoor deze kunnen gaan ontsteken.

charcot-voetVerder krijgen sommige diabetici een Charcot voet, er ontstaan dan kleine breuken in de botten in de voet. De voet gaat hierdoor verzakken en vervormen.

Soms kunnen de problemen aan een voet of de voeten zo erg zijn dat een amputatie noodzakelijk is.

Dit is het geval indien er geen of nauwelijks meer doorbloeding in de voet is en de gehele voet ontstoken raakt. Indien er geen doorbloeding meer is sterven weefselcellen in de voet af. Soms hoeft alleen een stukje van de voet geamputeerd te worden maar het kan ook voorkomen dat er een deel van het been geamputeerd moet worden.

Door de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden verlaag je de kans op voetproblemen.

Maag- en darmproblemen

maagproblemenDoor beschadigingen van zenuwen in en rond de maag ontstaan er klachten aan de maag en darmen.

Doordat de maag beschadigd is gaat deze langzamer bewegen en wordt het eten te langzaam naar de darmen gestuurd. Dit is voor diabetici welke insuline spuiten extra vervellend omdat de insuline al gaat werken voordat het voedsel in de darmen zit. Hierdoor kan je bloedsuiker te veel gaan zakken.

Als je problemen met je maag en darmen hebt dan kan je medicijnen krijgen welke ervoor zorgen dat het eten sneller de maag passeert zodat het sneller in de dunne darm terecht komt. En er bestaat ook nog zoiets als een maag-pacemaker voor de ernstige gevallen.

Voor de mildere gevallen kan soms volstaan worden door het aanpassen van het dieet, er moeten dan minder voedingsvezels gegeten worden omdat vezels langzaam de maag verlaten.

Klachten welke je kunt krijgen bij maag- en darmproblemen zijn:

 • Een opgeblazen gevoel
 • Snel genoeg hebben
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Obstipatie
 • Diarree

Hersenen

diabetes-effect-op-de-hersenenDe functie van de hersenen kan bij diabetici harder achteruit gaan dan anders. Dit wordt niet altijd gemerkt en het achteruit gaan van de hersenen wordt vaak toegeschreven aan het ouder worden.

Waar aan je kunt merken dat je hersenen achteruit gaan is dat je meer moeite hebt met dingen onthouden, leren en bijvoorbeeld twee dingen gelijktijdig doen.

De hersenen kunnen gezond gehouden worden door de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Het is het te hoge bloedsuiker welke schadelijk is voor de hersenen.

Vermoeidheid

Iedereen is weleens moe, maar mensen met diabetes zijn vaker vermoeid dan gezonde leeftijd genoten. Dit komt vooral door de wisselende suikerspiegel en omdat de cellen in het lichaam niet goed glucose uit het bloed kunnen opnemen.

vermoeide-manDe cellen kunnen niet meer goed het glucose uit het bloed opnemen omdat ze niet meer goed reageren op insuline.

Het kan ook zijn dat het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt. Er is dan wel voldoende glucose in het bloed aanwezig, de cellen kunnen dit dan echter onvoldoende aan het bloed onttrekken zodat het als energiebron gebruikt kan worden.

Vermoeidheid is meestal een probleem als diabetes nog niet behandeld wordt en is dan ook vaak een symptoom waaruit af te leiden is dat iemand misschien diabetes zou kunnen hebben.

Indien diabetes behandeld wordt dan zal de vermoeidheid wat meer naar de achtergrond verdwijnen. Hiervoor kan het nodig zijn dat iemand insuline gaat spuiten of dat het voedingspatroon wordt aangepast.

Nierproblemen

vermoeide-nierBij diabetici kan er steeds meer bindweefsel in de nieren komen. Hierdoor kan het lichaam niet goed de afvalstoffen filteren welke normaal gesproken via de urine het lichaam zouden verlaten.

En tot overmaat van ramp kunnen goede stoffen, die je lichaam juist wel nodig heeft, niet tegen gehouden worden zodat deze via de urine het lichaam verlaten.

Nierproblemen zal je niet zo snel merken. Daarom zal een behandeld arts regelmatig de urine onderzoeken. Indien er veel albumine (een bepaald soort eiwit) in de urine zit dan is dit een indicatie dat de nierfunctie verslechterd. Ook een hoge bloeddruk kan wijzen op nierproblemen.

Indien er nierproblemen zijn dan krijg je medicijnen voorgeschreven om dit af te remmen. Als de nierfunctie teveel verslechterd is dan is het nodig om regelmatig het bloed te filteren via een dialyse. Soms is een niertransplantatie nodig.

Gewrichten

limited-joint-mobilityNiet alleen het bindweefsel van de nieren raakt door diabetes aangetast, ook het bindweefsel van de gewrichten, botten, pezen en huid raakt aangetast. Dit geeft problemen bij het bewegen (limited joint mobility).

Problemen doen zich vaak voor bij de schouders, de polsen, de vingers, de ellenbogen en de rug. Het risico op gewrichtsproblemen kan je lager maken door de bloedsuikers zoveel mogelijk stabiel op gezonde waarden te houden.

Huid

suikervlekkenOp de huid kunnen zogenaamde suikerplekken ontstaan.

Deze komen met name op de scheenbenen voor en zijn ovaal, rood en 5 tot 10 millimeter groot.

Na verloop van tijd gaan de rode vlekken schilferen waarna ze weer verdwijnen. Soms blijft er dan een bruine vlek achter.

Vanwege het beschadigen van de zenuwen, het beschadigen van het bindweefsel, een verhoogde infectiegevoeligheid en doorbloedingsproblemen zijn er verschillende klachten waarmee je te maken kunt krijgen.

Deze zijn:

 • Schimmelinfecties
 • Suikerplekken
 • Verkleuringen op de huid
 • Minder pigment
 • Een dikkere huid
 • Een droge huid

Seksualiteit

impotentIndien je diabetes hebt dan heb je meer kans op seksuele problemen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Zo kunnen er eerder infecties ontstaan aan de geslachtsdelen.

Bij vrouwen kan de vagina droger worden. Hierdoor kan geslachtsverkeer minder prettig worden. Hiervoor kan de arts iets voor schrijven.

Mannen kunnen te maken krijgen met erectieproblemen en met impotentie. Dit komt door zenuwbeschadigingen en vernauwde bloedvaatjes.

Gehoorverlies

gehoorverliesHet is normaal dat je gehoor achteruit gaat als je ouder wordt. De kans dat je gehoorverlies krijgt is bij diabetes echter 2x zo hoog als normaal. Ook jonge diabetici kunnen het gehoor verliezen.

Je merkt dat je gehoor achteruit gaat als je moeite krijgt om mensen te verstaan.

Het gehoorverlies komt omdat de wanden van de bloedvaten naar het oor dikker worden. Hierdoor is er minder toevoer van bloed. De trilhaartjes raken hierdoor beschadigd.

Indien je gehoorverlies hebt dan kan een gehoorapparaat uitkomst bieden.

Depressie

depressief10% van de diabetici heeft last van een ernstige depressie. Dit is 2 maal zoveel als mensen bij mensen welke geen diabetes hebben.

Een depressie is voor diabetici extra vervellend omdat de bloedsuikerspiegel moeilijker in balans te houden is als je aan een depressie lijdt. Het daarom zaak dat er hulp wordt gezocht en dat de depressie behandeld wordt.

Als je depressief bent dan zal je vaker last hebben van een hogere bloedsuikerspiegel waardoor er meer kans bestaat op lichamelijke complicaties. Bovendien heb je als je depressief bent ook minder zin om gezond te eten en te gaan bewegen waardoor er complicaties kunnen optreden.

Je kunt depressief worden doordat je diabetes hebt maar je wordt ook vatbaarder om diabetes te krijgen als je depressief bent.

Infecties

Diabetici hebben vaker last van infecties, dit komt omdat het afweersysteem verzwakt raakt door de hoge bloedsuikers.

griepJe kunt daardoor langer verkouden zijn dan anders en een griepje kan harder aankomen dan anders. Ook zal je vaker problemen krijgen met je tandvlees en zullen wondjes langzamer genezen.

Bacteriën gedijen beter in de mond dankzij de aanwezigheid van hogere glucose gehaltes. Hierdoor raakt je tandvlees eerder ontstoken of geïrriteerd.

Ook kan het tandvlees gezwollen raken, slap worden en sneller bloeden. Dit kan zich uitbreiden naar het kaakbot waardoor de tanden los kunnen gaan zitten.

Als je diabetes hebt dan is het extra belangrijk dat je in ieder geval 2 maal per jaar je gebit door een tandarts laat controleren.

Naar mijn idee zijn dit de 3 belangrijkste tips die ook gedegen wetenschappelijk onderbouwt zijn:

29 tips bij diabetes type 2

Nu je precies weet wat diabetes type 2 is zullen we je tot slot een aantal tips geven waarmee je de kwaliteit van leven als diabetes type 2 patiënt kunt verbeteren.

Tip 1: voorkom pieken in het bloedsuiker

Het zal je misschien al opgevallen zijn dat veel van de complicaties van diabetes te voorkomen zijn door het bloedsuiker stabiel op verantwoorde waarden te houden.

Voeding speelt hierin een belangrijke rol. Wat je wilt is het voorkomen van pieken in de bloedsuikerspiegel. Deze ontstaan door het eten of drinken van suikers en geraffineerde koolhydraten.

Verschillende studies tonen aan dat koolhydraatarm eten de bloedsuiker verlaagt en pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomen (bron, bron, bron).

Geraffineerde koolhydraten zijn koolhydraten welke bewerkt zijn. Hierdoor worden ze sneller afgebroken tot glucose waardoor het bloedglucose snel stijgt. Je zal daarom bronnen van geraffineerde koolhydraten moeten vervangen voor onbewerkte koolhydraten.

Hiervoor kan je brood vervangen voor volkorenbrood of onbewerkte graan soorten zoals havermout of spelt. Pasta kan je vervangen voor volkoren pasta en witte rijst kan je vervangen voor zilvervliesrijst of quinoa.

Er wordt ook wel gekeken naar de glycemische index (GI) van voeding. Dit is een waarde welke aangeeft hoe snel koolhydraten worden omgezet in glucose en door het bloed worden opgenomen.

Door consequent alleen maar voedsel met een lage glycemische index te eten kan je op termijn je bloedsuiker verlagen (bron, bron). Geraffineerde koolhydraten hebben een hoge GI terwijl onbewerkte koolhydraten een lagere GI hebben.

Ook zal je het eten van de totale hoeveelheid koolhydraten wat moeten matigen als je diabetes hebt (bron, bron). Koolhydraatrijke voeding kan je vervangen voor vezelrijke voeding zoals groenten, gezonde vetten of eiwitten.

Wat betreft koolhydraten gaat het dus om het kiezen voor de goede soort koolhydraten en een mindering in totale hoeveelheid koolhydraten.

Tip 2: beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen zorgt voor een betere insuline gevoeligheid wat gunstig is als je diabetes hebt. Je hebt dan minder insuline nodig om het glucose uit je bloed op te kunnen nemen.

Beweging helpt ook om gewicht te verliezen wat ook weer gunstig is als je diabetes hebt. Als je lichaamsvet verliest dan gaat ook je gevoeligheid voor insuline omhoog.

voldoende-beweging

Door beweging zorg je er ook voor dat je spieren glucose verbranden wat helpt om je bloedsuiker laag te houden (bron).

Er is nog iets belangrijks voor als je wilt gaan sporten.

Indien je gaat beginnen met sporten dan is het zaak om na verschillende activiteiten te meten hoe je bloedsuiker hierop reageert. Je zal moeten bekijken of van bepaalde activiteiten je bloedsuiker niet te hoog of juist te laag wordt.

Je kunt gaan wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, dansen…iedere activiteit welke je plezier geeft. Het is ook prima om te gaan fitnessen en om aan krachttraining te gaan doen.

Tip 3: Portie controle

Eet niet meer dan je echt nodig hebt.

Door de grote van je porties te controleren reguleer je het eten van calorieën wat voor het verliezen van gewicht kan zorgen (bron, bron, bron).

Door te letten op de grote van je porties kan je beter je bloedsuiker laag houden (bron, bron, bron).

Tip 4: drink voldoende water

Door voldoende water te drinken geef je je nieren de mogelijkheid om het teveel aan bloedglucose via de urine af te voeren (bron, bron, bron, bron).

Het gaat er hierbij om dat je voldoende ongezoete drank drinkt.

Bij voorkeur drink je water of ongezoete thee.

Frisdrank of alcoholhoudende drank zullen alleen maar het bloedsuiker laten stijgen en kunnen beter vermeden worden.

Ook drank welke gezoet is met zoetstoffen en vruchtensappen kan je beter maar laten staan (bron).

Tip 5: Eet meer vezels

Voedingsvezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer verteerd worden en dat suiker langzamer wordt geabsorbeerd. Hierdoor stijgt het bloedsuiker minder snel na de maaltijd.

voeding-met-vezelsWe onderscheiden twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. De onoplosbare (niet-fermenteerbare) vezels verlaten het lichaam onveranderd via de ontlasting. Zowel de oplosbare en onoplosbare vezels verlagen het bloedsuiker maar het zijn vooral de onoplosbare vezels welke het grootste effect hebben (bron, bron).

Vezels vindt je in groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen.

Een manier om meer vezels aan je eetschema toe te voegen is door gebruik te gaan maken van chiazaad. In dit onderzoek wordt het effect van chiazaad op o.a. het bloedglucose toegelicht.

Vezels hebben een positief effect bij zowel diabetes type 2 als type 1 patiënten. Voor mensen met diabetes type 1 kan een vezelrijk dieet uitkomst bieden om beter de bloedsuikers stabiel te kunnen houden (bron).

Tip 6: meten is weten

Ibloedsuiker-metenndien je diabetes hebt dan verdiend het de aanbeveling om een glucosemeter aan te schaffen en regelmatig, op gezette tijden, je bloedglucose te meten.

Alleen door te meten kan je bepalen of er aanpassingen gemaakt moeten worden in wat je eet, wanneer je eet, hoeveel je eet, hoe vaak je eet en je medicijnen (bron, bron)

Je hebt tegenwoordig ook glucosemeters welke je kunt aansluiten op je smartphone. Het voordeel hiervan is dat je daarmee gelijk je metingen automatisch bijhoudt.

Tip 7: vermijd stress

Stress vermijden is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar is wel belangrijk. Stress heeft namelijk effect op je bloedsuiker (bron, bron).

Het gaat daarbij met name op langdurige stress en niet om stress vanwege een incident. Bij langdurige stress wordt het stress response hormoon cortisol ontregeld wat ervoor zorgt dat het bloedsuiker omhoog gaat (bron).

Methode om te zorgen voor ontspanning zijn yoga en mindfulness. Hiervan is gebleken dat dit de insuline gevoeligheid bij diabetici kan verhogen (bron, bron, bron, bron).

Tip 8: rook niet

Dat roken slecht voor je is algemeen bekend, dus daar gaan we hier niet te veel woorden aan vuil maken. Door te roken terwijl je diabetes hebt verhoog je bovendien nog eens extra de kans op hart- en vaatziekten en een hartaanval (bron).

Tip 9: eet voldoende magnesium

eten-met-magnesiumMagnesium vermindert insulineresistentie en stabiliseert de bloedsuiker (bron).

Hiervoor kan je gebruik maken van magnesiumsupplementen of door vaker magnesiumrijke voeding te eten.

Magnesium vindt je o.a. in : noten, avocado, zaden, vette vis, pure chocolade, volkoren granen en groene bladgroenten.

Noten, avocado en vette vis bevatten bovendien omega 3 vetzuren, daar komen we verderop nog op terug.

Tip 10: gebruik kaneel extract

Kaneel (extract) verlaagt de bloedsuiker en kan de insulinebehoefte en HbA1c waarde omlaag brengen. Dit terwijl het de insulinegevoeligheid kan verbeteren (bron, bron).

kaneelHet bloedsuiker kan tot wel 29% verlaagd worden met kaneel (bron, bron, bron).

Ren nou niet gelijk naar de winkel om je helemaal vol te eten met kaneel. Grote hoeveelheden kaneel zijn namelijk giftig voor je lichaam.

Je hebt twee soorten kaneel: Chinese en Ceylon kaneel. Van Chinese kaneel mag je niet meer dan 0,5 tot 2 gram per dag eten anders kan je leververgiftiging of kanker krijgen.

Van Ceylon kaneel mag je niet meer dan 5 gram per dag (een volle theelepel) eten. Een keertje meer kaneel maakt overigens niet uit, de schadelijke effecten treden pas op als je dagelijks grote hoeveelheden kaneel eet.

Tip 11: eet voldoende chroomrijke voeding

Chroom helpt om de bloedsuiker te stabiliseren, vermindert de insulineresistentie en speelt een belangrijke rol in de suiker- en vetstofwisseling (bron, bron, bron).

Je kunt gebruik maken van chroom tabletten om extra chroom binnen te krijgen of je kunt meer chroomrijke voeding in je eetpatroon opnemen.

Chroomrijke voedingssoorten zijn: eieren, noten, groene bonen, broccoli, volkoren granen en vlees.

Tip 12: gebruik Berberine supplementen

berberineBerberine is een kruidenextract uit de Chinese geneeskunde. Het helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van het cholesterol en het helpt bij het afbreken van koolhydraten in glucose (bron, bron, bron).

In deze twee onderzoeken (1, 2) bleek dat Berberine effectiever kan zijn bij het omlaag brengen van het bloedsuiker dan sommige medicijnen.

Klinkt te mooi maar waar te zijn toch? Er zitten dan ook nadelen aan Berberine. Sommige mensen kunnen het niet goed verdragen, je kunt er diarree van krijgen of last van obstipatie. Ook kun je buikpijn krijgen en winderig worden.

Berberine vermindert de werking van het leverenzym CYP2D6. Dit leverenzym speelt een rol bij de afbraak van enkele geneesmiddelen.

Overleg daarom eerst met je apotheker of je Berberine kunt gebruiken in combinatie met de medicijnen welke je slikt.

Tip 13: gebruik appelcider azijn

Appelcider azijn zorgt ervoor dat de bloedsuiker minder stijgt na een maaltijd en het verbeterd de insuline gevoeligheid (bron, bron, bron, bron, bron).

appel-cider-azijnVan appelcider azijn gaan ook verhalen de ronde dat je er langer een voldaan gevoel van houdt na de maaltijd.

Om appelcider azijn aan je eetpatroon toe te voegen kan je appelcider azijn bijvoorbeeld gebruiken als basis voor jezelf gemaakte salade dressings.

Je kunt ook één eetlepel in een vol glas water doen en het vlak voor de maaltijd opdrinken.

Indien je medicijnen gebruikt om je bloedsuiker te verlagen dan moet je eerst even overleg hebben met je behandelend arts voordat je appelcider azijn op regelmatige basis wilt gaan gebruiken.

Tip 14: eet fenegriekzaden

In gemalen vorm wordt fenegriekzaad gebruikt bij diabetes type 2 en 1. Het is een goede bron van oplosbare vezels.

Fenegriekzaden helpen om de bloedsuiker omlaag te brengen bij diabetici zo is in meerdere onderzoeken aangetoond (bron, bron, bron, bron).

Tip 15: val af

opmeten-tailleIndien je overgewicht hebt dan doe je er goed aan om wat overtollige kilo’s af te vallen.

Een gezond gewicht bevordert gezonde bloedsuiker waarden (bron, bron).

Een gezond gewicht blijkt zelfs beter te werken voor een lage bloedsuiker dan medicijnen (bron).

Uit steeds meer onderzoeken blijkt overigens dat de buikomvang belangrijker is dan je gewicht (bron).

Je kunt een goede Body Mass Index (BMI) hebben en toch teveel buikvet hebben om gezond te zijn.

Voor vrouwen zal gestreefd moeten worden naar een buikomtrek lager dan 80 cm en voor mannen 94 cm.

Tip 16: slaap voldoende

te-weinig-slaapSlechte slaapgewoonten hebben een negatief effect op de bloedsuiker waarden en de insuline gevoeligheid.

Bij slaapgebrek maakt het lichaam meer cortisol aan en minder groeihormonen.

Dit is slecht voor je bloedsuiker (bron, bron).

Slechte slaapgewoonten kunnen tevens het hongergevoel aanwakkeren en zo zorgen voor gewichtstoename (bron, bron). Overgewicht is één van de grootste vijanden voor diabetici.

Tip 17: psylliumvezels

Psylliumvezels voorkomen een bloedsuikerpiek en helpen om de bloedsuiker stabiel te houden.

Het verlaagt tevens het HbA1c-waarde.

Psylliumvezels kan je oplossen in een glas water waarna je deze direct dient op te drinken.

Je kan hiervoor driemaal daags 5 gram psylliumvezels gebruiken.

Tip 18: Alfa-liponzuur

alfa-liponzuurAlfa-liponzuur is een co-enzym welke een rol speelt bij het omzetten van glucose in energie. Bij mensen met diabetes type 2 verminderd het de insuline resistentie (bron).

In Duitsland is Alfa-liponzuur een geregistreerd geneesmiddel, waar het vaak voorgeschreven bij diabetes type 2. In Nederland is dat niet het geval.

Je kunt Alfa-liponzuur echter wel gewoon in de vrije verkoop kopen bij online drogisten.

Alfa-liponzuur komt ook voor in onze voeding met name in orgaanvlees zoals lever, hart en niertjes. In kleine hoeveelheden zit het ook in groenten zoals spinazie, broccoli, tomaten en erwten.

Tip 19: gebruik Glucomannan

glucomannan-bij-diabetesGlucomannan is een wortelknol uit de Aziatische keuken.

Het is ook verkrijgbaar voedingssupplement.

Glucomannan vertraagd het verteren van koolhydraten en heeft een positief effect bij het insuline resistentie syndroom (prediabetes) (bron).

Glucomannan heeft ook een goed effect op de bloeddruk (bron) en het cholesterol (bron). Omdat je hierop extra alert moet zijn bij diabetes kan glucomannan zeker helpen bij het verlagen van de kans op complicaties bij diabetes.

Tip 20: gebruik biotine

Biotine wordt ook wel vitamine B8 genoemd.

Biotine verhoogt de glucose-tolerantiefactor, het verlaagt het bloedglucose en hemoglobine A1C niveaus bij mensen welke slecht reageren op orale bloedglucose verlagende middelen (bron). Dit lijkt echter alleen het geval te zijn in combinatie met chroom (bron) (meer over chroom onder tip 11).

Tip 21: eet aardbeien

aardbeienPer 100 gram bevatten aardbeien slechts 5 gram koolhydraten en zijn daarom een verantwoord fruitsoort om te eten bij diabetes.

Aardbeien bevatten antioxidanten welke insulinewaarden verlagen, de bloedglucose verbeteren en bovendien het risico op hart- en vaatziekten verlagen (bron, bron).

Tip 22: eet lijnzaad

lignanen-lijnzaadWe zijn in ons artikel 8 bewezen gezondheidsvoordelen van lijnzaad al uitvoerig ingegaan op lijnzaad.

Deze superfood heeft ook voor mensen met diabetes zo zijn gezondheidsvoordelen.

Lijnzaad bevat lignanen welke helpen bij het stabiel houden van de bloedsuiker en ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten verminderen (bron, bron).

Ook zorgen de lignanen in lijnzaad voor een verbetering van de A1c waarde bij mensen met diabetes type 2 (bron).

De vezels in lijnzaad zorgen voor het betere insuline gevoeligheid, verbeteren de gezondheid van de darmen en geven je eerder het gevoel dat je genoeg gegeten hebt (bron, bron, bron).

Tip 23: gebruik knoflook

Knoflook helpt bij het verlagen van de bloedsuiker, het slechte LDL cholesterol en infecties (bron, bron, bron).

Tip 24: gebruik omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn goed voor de gezondheid. Omega 3 bronnen waar veel onderzoek naar verricht is en waarvan bekend is dat deze veel gezondheidsvoordelen hebben zijn:

 • Olijfolie
 • Vette vissoorten
 • Noten
 • Avocado’s

omega-3-vetzurenOlijfolie is de enige olie waarvan bewezen is dat het helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen (bron).

Olijfolie helpt ook bij de aanmaak van hormonen welke er voor zorgen dat we verzadigd zijn na een maaltijd, dit helpt om op gewicht te blijven. Ook helpt olijfolie om de vetstofwisseling te verbeteren waardoor triglyceriden en LDL cholesterol waarden omlaag worden gebracht, en het goede HDL cholesterol omhoog (bron, bron).

Olijfolie helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk (bron).

Kies wel altijd voor extra vierge olijfolie (olijfolie van eerste persing), hierin zitten de antioxidanten waaraan olijfolie zijn gezonde eigenschappen te danken heeft.

haringVette vis is ook een goede bron van omega 3 vetzuren, met name de DHA en EPA vetzuren. Vette vis soorten zijn haring, makreel, zalm, sardientjes en ansjovis.

De omega 3 vetzuren uit vis zijn belangrijk voor mensen met diabetes omdat ze helpen het hart en de bloedvaten gezond te houden, de bloeddruk te verlagen en de vetstofwisseling gezond te houden (bron).

DHA en EPA vetzuren beschermen de bloedvaten en verlagen de markers in het bloed welke infecties aangeven (bron, bron).

Ook noten bevatten de gezonde omega 3 vetzuren, dit naast de belangrijke voedingsvezels. Het eten van een handje noten per dag zorgt voor lagere bloedsuikers, lagere HbA1c waarden en lagere LDL cholesterol waarden (bron, bron, bron).

Walnoten bleken ook nog de insulinewaarden te verlagen (bron).

Kies wel altijd voor ongezouten en ongebrande noten. Bij ongebrande noten zijn de vetzuren niet beschadigd door verhitting.

Tip 25: vitamine C

groene-bladgroentenUit een onderzoek bij mensen met diabetes type 2 bleek vitamine C het bloedsuiker te verlagen en bovendien de bloeddruk te verlagen en de ontstekingswaarden in het bloed te verlagen (bron).

Je kunt vitamine C in de vorm van supplementen slikken maar het beste eet je voldoende groene bladgroente. Groene bladgroenten hebben maar weinig effect op de bloedsuikerspiegel en zijn bovendien een goede bron van antioxidanten.

Antioxidanten welke in groene bladgroenten (spinazie, boerenkool, andijvie, sla, snijbiet, paksoi) zitten beschermen de ogen tegen macula degeneratie en staar (bron, bron) wat veel voorkomende oogproblemen zijn bij diabetes.

Tip 26: eet eieren

gezond-ontbijt-met-eierenVolgens het Voedingscentrum verhogen eieren je cholesterol en daarom zou je maximaal 3 eieren per week mogen eten.

In mijn artikel over cholesterol heb ik met wetenschappelijke studies onderbouwd dat eieren niet slecht zijn voor je cholesterol maar dat suikers en geraffineerde koolhydraten de boosdoeners zijn. Dit ondanks het feit dan eieren weldegelijk cholesterol bevatten.

Wil je precies weten hoe dat zit, dan raadt ik je zeker aan mijn artikel over cholesterol verlagen te lezen. Het is wel een ‘long read’, maar zeker de moeite van het lezen waard.

Het eten van eieren is goed voor je als je diabetes hebt. Een voordeel van eieren is dat de eiwitten weinig invloed op je bloedsuiker hebben en ervoor zorgen dat je een vol gevoel na de maaltijd hebt.

Belangrijke gezondheidsvoordelen van eieren is dat ze de insuline gevoeligheid verbeteren, ontstekingswaarden verminderen, het slechte LDL cholesterol verminderen en het goede HDL cholesterol verhogen. Deze bevinden zijn gedaan bij mensen met diabetes of het metabool syndroom (bron, bron, bron, bron).

Maar wacht, er is meer.

Eieren bevatten de antioxidanten luteïne en zeaxanthine welke een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van de ogen (bron, bron).

Al met al genoeg redenen om eieren ‘gewoon’ op te nemen in je eetschema (de meest gezonde stoffen bevinden zich overigens in de eierdooier).

Tip 27: eet kurkuma

kurkumaKurkuma is een kruid welke veel in de Aziatische keuken wordt gebruikt.

Kurkuma kan de bloedsuiker verlagen terwijl het de kans op hart- en vaatziekten verlaagd (bron, bron, bron).

Kurkuma kan ook helpen bij complicaties welke kunnen ontstaan als gevolg van diabetes. Kurkuma heeft ook een positief effect op het gezond houden en functioneren van de nieren (bron, bron, bron).

Voor meer informatie over kurkuma heb ik dit artikel geschreven.

Het kurkuma product dat ik aanraad is dit product.

Bij dit product vertrouw ik het meeste op een goede opname van kurkuma.

Tip 28: eet broccoli

broccoli-omletBroccoli bevat maar weinig verteerbare koolhydraten en calorieën.

Het is wel rijk aan het voor diabetici belangrijke vitamine C en magnesium.

Brocolli helpt om de insuline waarden omlaag te brengen (bron, bron) en bevat dezelfde antioxidanten als de groene bladgroenten welke beschermen tegen macula degeneratie en staar (bron).

Tip 29: Griekse yoghurt

Griekse yoghurt bevat minder koolhydraten dan gewone yoghurt en meer eiwitten.

Griekse yoghurt heeft positieve effecten op de gezondheid bij mensen met diabetes type 2. Het verminderd het risico op hart- en vaatziekten. Gedacht wordt dat dit te maken kan hebben met de goede bacteriën in Griekse yoghurt (bron).

Ook de bloedsuiker verbeterd door Griekse yoghurt (bron).

Nog een voordeel van Griekse yoghurt:

griekse-yoghurt-bessenDoor eiwit- en calciumrijke Griekse yoghurt te eten kunnen mensen met diabetes type 2 makkelijker gewicht verliezen (bron). Het neemt het hongergevoel weg waardoor je minder calorieën eet (bron).

Let er op dat je echte Griekse Yoghurt koopt en geen Yoghurt Griekse stijl. Voor de echte Griekse Yoghurt moet je wat beter zoeken in het zuivelvak van je supermarkt want het is meest het goedkopere Yoghurt Griekse stijl wat er staat.

Yoghurt Griekse stijl is eigenlijk een namaakproduct en bevat meer koolhydraten en minder eiwitten. En koop ook alleen naturel / ongezoete Griekse Yoghurt. Alles met een smaakje bevat suiker en/of zoetstoffen. Zoet je Griekse yoghurt, als je hier behoefte aan hebt, bij voorkeur met bijvoorbeeld verse aardbeien of blauwe bessen.

Wist je dat je suikerziekte kunt genezen? Hoe lees je in mijn artikel over suikerziekte genezen.

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt? (bron)

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslankmethode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

8 Reacties op "Diabetes Type 2 (Suikerziekte): Uitleg, 7 Symptomen, 1 Oorzaak en 29 Tips"

 1. Rita van Bommel

  says:

  Ik vind de uitgebreide en heldere informatie echt geweldig.

  Ik moest echter wel even achter mijn oren kriebelen, toen ik las dat Diabetes type 2 veroorzaakt wordt door een verkeerde levensstijl. Er is ook nog zoiets als een genetische overdracht.
  Mijn lichaamsgewicht is prima, maar er moet inwendig vet rond mijn organen verdwijnen.

  • Drs. Oscar Helm

   says:

   Beste Rita,

   Bedankt voor je compliment.

   Er staat iets anders, er staat 'Met het aantonen van een correlatie van suiker consumptie en diabetes type 2 heb je nog niet verklaart wat diabetes type 2 veroorzaakt. Hiervoor moet je weten wat suiker met het lichaam doet.'

   • Rita van Bommel

    says:

    Dank voor de reactie.
    Inmiddels volg ik een koolhydraten arm dieet. Mijn buikomvang (dus binnenvet) is 18 cm. afgevallen en ben ik van 68 naar 56 kg. (Ik ben 1,63 "lang".)
    Volgende week weer naar het lab. Ik hoop dat ik daarna niet meer hoef te spuiten.
    Ik eet 5 tot 6 keer (erg lekker) per dag. Prettige bijkomstigheden: geen migraine meer (in plaats van 3 tot 4 aanvallen per WEEK!) en mijn ontlasting is eindelijk vast. Ik ben erg blij met deze ontwikkeling.
    Nogmaals, wat een geweldige site is dit!

    • Drs. Oscar Helm

     says:

     Beste Rita,

     Goed om te horen dat je de gezonde vruchten begint te plukken van een koolhydraatarm dieet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is diabetes type 2 niet onmogelijk om te genezen.
     In een recente studie kon 94% van de patiënten stoppen met insuline spuiten via een extreem koolhydraatarm dieet wat ketose tot gevolg had (goo.gl/d1GmiD). Ze waren tevens 12% van hun gewicht verloren in datzelfde jaar. Ook heeft het programma Keer Diabetes 2 Om na 12 maanden 87% geheel of gedeeltelijk van de ziekte afgeholpen (goo.gl/wQTmG2).

 2. Pien van Leeuwen

  says:

  Wat een geweldig veelzijdig, duidelijk en informatief artikel. Chapeau!! Heb al diabetes 2 vanaf mijn 38e jaar (ben nu 70) en sinds ik nu 4 maanden koolhydraat-arm eet ben ik 20 kilo lichter en is mijn HbA1c gedaald van 69 naar 42.....Hoera!! Ben je erg dankbaar voor alle lekkere recepten, boeken en informatie.

  • Oscar Helm

   says:

   Bedankt voor je compliment! Er zit ook flink wat tijd in dit artikel.

   Je hebt zeer goede resultaten geboekt in ieder geval, kun je trots op zijn!

 3. Erik

  says:

  Mijn complimenten voor de duidelijke uitleg wat diabetes 2 is. En voor de wapens die je kunt gebruiken mocht je kiezen de strijd aan te gaan. Wat ik hoop dat een ieder ook zal doen.

  Ik heb echter een vraag voor de enkelingen die die strijd niet willet voeren om welke reden dan ook....

  Als je diabetes 2 hebt en je je levenswijze niet aanpast hoelang heb je dan nog te leven?

 4. Remy

  says:

  Toegevoegd aan mijn bladwijzers! Ga er mee aan de slag. Ik denk dat ik al 4 jaar long diabetes heb, ik maak echter pas deze week een afspraak voor de dokter. Had ik al veel eerder moeten doen. Ik kijk er naar uit weer super gezond te worden! Groeten

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *