852

Onderzoek: eet gerust elke dag een eitje

Onderzoek: een ei per dag eten is gezond

Elke week worden er tal van wetenschappelijke studies gepubliceerd. Een nieuw onderzoek over eieren bevestigt wat we op HappyHealthy al jaren verkondigen. Eieren hebben een onterecht slechte reputatie.

Heb je nog steeds twijfels bij het eten van eieren? Of word je door anderen op de vingers getikt omdat je te veel eieren eet? Maak je geen zorgen want eieren eten is gezond. Het eten van eieren werd voor lange tijd geassocieerd met een verhoogd cholesterol in het bloed.

Eieren zijn een rijke bron van belangrijke voedingstoffen, maar ze zijn ook een bron van cholesterol. Daarom bevelen sommige richtlijnen (zoals het Voedingscentrum dat adviseert om niet meer dan 3 eieren per week te eten) aan om de consumptie van eieren te beperken.

Het meest recente onderzoek over eieren komt van het Population Health Research Institute (PHRI) van McMaster University en Hamilton Health Sciences in Ontario, Canada.

Het onderzoek is het laatste in een lange reeks studies die tegenstrijdige conclusies presenteren over hoe gezond eieren zijn in het dagelijkse eetpatroon van mensen.

De conclusie is dat het eten van één ei per dag geen effect heeft op het cholesterolgehalte en ook het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt (bron). Oftewel, je loopt geen risico op hart- en vaatziekten door dagelijks een ei te eten.

Een team van onderzoekers vond opmerkelijke resultaten door de gegevens van drie grote, langdurige bevolkingsonderzoeken te analyseren van in totaal 177.000 mensen uit 50 verschillende landen en ongeveer tien jaar duurden. Het eten van minstens 7 eieren per week heeft geen groter effect op onze cholesterolwaarden dan het eten van minder dan 1 ei per week.

De onderzoekers vonden geen significante verbanden tussen het eieren van eieren, het cholesterol in het bloed, cardiovasculaire aandoeningen en de kans op een vroegtijdige dood.

De conclusie van het onderzoek is dat voor de meeste mensen het eten van één ei per dag hun risico op hart- en vaatziekten of de dood niet verhoogt, zelfs als hun risicofactoren anders suggereren.

De onderzoekers concludeerden verder dat er geen verband bestaat tussen het aantal eieren dat iemand eet en een verhoging van het cholesterolgehalte.

Salim Yusuf, hoofdonderzoeker zei in het persbericht dat eerdere onderzoeken over het verband tussen eieren en hart- en vaatziekten vaak tegenstrijdig waren vanwege een relatief kleine steekproef en geen mensen uit een groot aantal landen omvatten.

Het nieuwste onderzoek naar eieren is goed nieuws voor liefhebbers voor eieren, maar zoals met alles moeten ook eieren met mate worden geconsumeerd.

Kook tip: als je een eitje kookt, laat het dan 4 á 5 minuten koken op laag vuur, zodat je een zachtgekookt eitje krijgt. Dit is het beste en veel gezonder om te eten. Als je een eitje te lang kookt op hoog vuur dan gaat het stofje lecithine kapot. Dit stofje heeft juist vetafbrekende eigenschappen.

Je hoeft niet bang te zijn voor een salmonellabesmetting. De kans op salmonellabesmetting door een ei is uiterst zeldzaam en mag geen reden zijn om zachtgekookte eieren te vermijden.

Bekijk ook deze video waarin we antwoord geven op alle vragen die je hebt over eieren:

3 heerlijke recepten met eieren

Eiwitten, vitaminen, vezels en mineralen: de 3 eitwitrijke recepten hieronder kunnen worden gegeten als ontbijt of lunch en bevatten het complete pakket. Bovendien heb je binnen een kwartiertje een ruim ontbijt op tafel staan met alles erop en eraan.

Klik op de recepten hieronder om aan de slag te gaan. Laat het je smaken! 

Recept #1: Eimuffins met paprika en tomaat

Recept #2: Roereiravage met champignons, tomaten en ham

Recept #3: Wrap around: Omelet Wrap met Gegrilde Groenten

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )