1020

Wat Is (Morbide) Obesitas? Uitleg + Cijfers Nederland

Een paar kilo te veel, overgewicht, obesitas, morbide obesitas. Wat is het verschil tussen al deze termen?

Ze hebben in ieder geval allemaal gemeen dat je te zwaar bent, met alle mogelijke gevolgen van dien Maar hoeveel te zwaar? Kun je nog terug naar je oude maatje 38?

In dit artikel leg ik je uit wat overgewicht en (morbide) obesitas is, hoe het ontstaat, en vooral hoe je er weer vanaf komt.

Inhoud van dit artikel

Bepaal zelf of je overgewicht of obesitas hebt

Vrouw staat met blote voeten op de weegschaalVoordat je verder gaat lezen, is het belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen in hoeverre je last hebt van overgewicht, of misschien wel obesitas, of misschien wel erger. Je leest dit artikel al, dus je weet dat je te zwaar bent, maar hoeveel precies?

De weegschaal staat waarschijnlijk gelijk aan de duivel, voor jouw gevoel. Je durft je niet meer te wegen.

Ik kan me dat heel goed voorstellen, maar als je er écht iets aan wilt doen, zul je voor jezelf deze angst moeten overwinnen. Je moet onder ogen zien, letterlijk, dat je een probleem hebt en dat actie ondernemen onvermijdelijk is.

Er zijn betere methodes om te bepalen in hoeverre jij last hebt van overgewicht, maar het berekenen van de BMI (Body Mass Index) geeft in ieder geval een goede indicatie over de mogelijke gevolgen van je overgewicht (bron). Je kunt dit eenvoudig bereken:

Body Mass Index = (Je gewicht in kilo’s) gedeeld door (je lengte in meters in het kwadraat)

Heb je dit gedaan? Noteer dan de uitkomst, en lees snel verder.

Wil je eerst nog meer weten over de zin en de onzin van het berekenen van de BMI, en eventueel betere methodes, klik dan even op deze link voor meer informatie.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

De betekenis van (morbide) obesitas

Obesitas is een term wat op het internet heel vaak als synoniem gebruikt wordt voor overgewicht. Obesitas is een vorm van overgewicht, maar dan wel een hele ernstige versie daarvan (bron).

In feite zijn er verschillende gradaties van overgewicht, waarvan obesitas er eentje is.

Om obesitas in de goede context te plaatsen, geef ik je hierbij even een lijstje met de verschillende vormen van overgewicht, met hun bijbehorende BMI. Bereken dus eerst je eigen BMI, waarna je kunt kijken in welke categorie je valt (bron):

 • Ondergewicht
  BMI is lager dan 18,5
  (verhoogd risico voor de gezondheid)
 • Normaal Gewicht
  BMI ligt tussen de 18,5 en de 25
  (normaal risico voor de gezondheid)
 • Overgewicht
  BMI ligt tussen de 25 en de 30
  (verhoogd risico voor de gezondheid)
 • Milde obesitas
  BMI ligt tussen de 30 en de 35
  (sterk verhoogd risico voor de gezondheid)
 • Ernstige obesitas
  BMI ligt tussen de 35 en de 40
  (ernstig risico voor de gezondheid)
 • Morbide obesitas
  BMI ligt tussen de 40 en de 50
  (zeer ernstig risico voor de gezondheid)
 • Ernstige morbide obesitas
  BMI ligt hoger dan 50
  (extreem hoog risico voor de gezondheid)

Je kunt zien in de voorgaande lijst dat er dus sprake is van obesitas als je BMI hoger is dan 30.

Overigens moet ik er wel bij zeggen dat dit getal alleen maar een richtlijn is. Als je verder gaat kijken naar persoonlijke omstandigheden, kan het resultaat vaak verrassend anders zijn (bron).

Een mooi voorbeeld hiervan is een topsporter, en dan met name iemand die actief is in de krachtsport. Deze mensen hebben heel veel spiermassa, en aangezien spiermassa zwaarder is dan vet, kan zelfs deze gezond etende topsporter obesitas hebben, tenminste volgens het eerder gegeven lijstje (bron).

Waar houdt BMI geen rekening mee?

De BMI kijkt alleen maar naar de verhouding gewicht en lengte, en houdt dus geen rekening met het verschil tussen lichaamsvet en vetvrije massa, zoals spieren (bron). Er moet dus ook gekeken worden naar de verdeling van lichaamsvet, in combinatie met het aandeel van botten en spieren in het totaalgewicht.

Lichaamsvet kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Wat de gevolgen kunnen zijn, lees je verderop in dit artikel. Maar de meest gevaarlijke vorm van lichaamsvet is het buikvet, oftewel het lichaamsvet wat zich rond je organen bevindt (bron, bron). Om die reden zijn er ook andere meetmethodes waar steeds meer waarde aan gehecht wordt:

Vetpercentage berekenen met huidplooimeting

man doet een huidplooimeting bij zichzelf

Percentage lichaamsvet meten: Door de medische wereld wordt dit gezien als één van de meest betrouwbare meetmethodes om te bepalen of er sprake kan zijn van een gevaarlijke situatie voor de gezondheid.

Bij deze methode wordt letterlijk de dikte van verschillende huidplooien gemeten (bron). Op deze manier kan, op een vrij betrouwbare manier, het totale percentage lichaamsvet bepaalt worden. Ook de verdeling van het lichaamsvet wordt meer duidelijk, waarna er ook een betere risicoanalyse gemaakt kan worden.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Waist to Height Ratio (WtHR)

Waist to Height Ratio (WtHR): Een andere manier om een betere diagnose te stellen, is het bepalen van de buikomvang in verhouding tot de lengte (bron). Hiermee wordt natuurlijk de nadruk gelegd op het gevaarlijke buikvet.

Je kunt dit zelf berekenen door de volgende formule te hanteren:

Waist to Length Ratio = Je buikomvang in centimeters, gedeeld door je lengte in centimeters.

Wil je méér weten over de zin en de onzin van het berekenen van je BMI, en alternatieve methodes, lees dan even dit artikel over de berekening van de BMI.

Je bent beslist niet alleen: enkele obesitas cijfers

Als we kijken naar de Nederlandse situatie, dan vertellen de statistieken een schokkend verhaal: Ruim de helft van de Nederlandse bevolking van 20 jaar of ouder heeft last van overgewicht, dus een BMI van 25 of hoger (bron).

Ook blijkt dat ruim 36% van de Nederlandse bevolking last heeft van ernstig overgewicht (BMI tussen de 30 en de 35), en bijna 14% last heeft van obesitas (bron), dus met een BMI die hoger dan 35 is.

Opvallend hierbij is dat er in de categorieën overgewicht en ernstig overgewicht de mannen overduidelijk ‘winnaar’ zijn, en dat in de klasse obesitas de vrouwen sterker vertegenwoordigd zijn.

Cijfermateriaal over morbide obesitas is niet voorhanden, maar je zult begrijpen dat ernstige obesitas en morbide obesitas ook regelmatig in Nederland voorkomt, en iedere persoon is er ééntje te veel!

Bij kinderen en pubers ligt het verhaal heel anders. Ruim 12% heeft last van overgewicht, ruim 9% heeft last van matig overgewicht en bijna 3% heeft last van obesitas (bron).

Dat overgewicht en obesitas een groot probleem is voor de volksgezondheid, blijkt als we de statistieken van 35 jaar geleden vergelijken met de statistieken van 2015.

De helft van de Nederlanders is te zwaar

In 1981 waren 1 op de 3 volwassen Nederlanders te zwaar, ze hadden te maken met overgewicht. Nu, zijn dat er 1 op de 2 Nederlanders (bron). Ook het aantal mensen met obesitas, of erger, is gestegen van 5% in 1981 naar het indrukwekkende cijfer van 14%. Dat is een groeipercentage van bijna 300%!

obesitas cijfers nederland

Ik wil niet eens doorrekenen wat de trends zullen zijn voor de komende 35 jaar, dus hoeveel mensen overgewicht zullen hebben in het jaar 2050, maar we kunnen aannemen dat dit alleen maar méér gaat worden. Het is niet voor niets de grootste bedreiging voor de volksgezondheid, met name door alle gevolgen van overgewicht en obesitas.

Veel leed zou bespaard kunnen worden als er meer actie ondernomen zou worden in de bestrijding van overgewicht, en dan te beginnen met de kinderen en de pubers.

Obesitas kan verregaande gevolgen hebben

Obesitas is veel meer dan ‘alleen maar’ overgewicht. Het heeft invloed op alle facetten van je leven, zowel op je gezondheid als op je dagelijkse, praktische, werkzaamheden. En dan niet te vergeten dat je mentaal een flinke douw krijgt. In ernstige gevallen kan overgewicht en obesitas je leven volledig vergallen, alle plezier is weg en je beland in een negatieve spiraal (bron).

Ik zet de mogelijke gevolgen even voor je op een rijtje:

Praktische consequenties

transport van een patiënt met morbide obesitasWe kennen allemaal wel de Amerikaanse, sensatiezoekende, filmpjes op YouTube, van mensen die écht last hebben van morbide obesitas, en die alleen nog maar op bed kunnen liggen.

En wie kent niet het filmpje dat er een gevel weggebroken moest worden om de patiënt met morbide obesitas uit het huis te halen en in een extra verzwaarde ambulance naar het ziekenhuis te kunnen vervoeren.

Ok, dit is natuurlijk heel extreem, maar het geeft wel aan wat de impact is op het dagelijks leven zou kunnen zijn.

Voor de Nederlandse, minder extreme, situatie, een paar praktische voorbeelden:

 • Afhankelijk van het soort werk wat je doet, kun je sneller afgekeurd worden. Eenvoudigweg omdat je lichamelijk niet meer in staat bent om je functie uit te voeren.
 • Als je aan het solliciteren bent, wordt je eerder afgewezen. Nee, dat is niet eerlijk, en zelfs discriminatie, maar het gebeurt toch.
 • Een klein ongemak, maar psychisch met grote gevolgen: Je bent zelf niet meer in staat om je schoenen te veteren.
 • Een middagje shoppen is er niet meer bij. Je bent snel moe van het lopen, en het wordt steeds moeilijker om leuke kleren te vinden.
 • De bus, tram of trein nemen wordt steeds lastiger. Zeker als je in de spits wilt reizen.
 • En wat dacht je van een stoel in het vliegtuig? Deze zijn vaak niet ruim bemeten, en in extreme gevallen moet je zelfs twee stoelen betalen. En dan die blikken van de andere passagiers…

Psychische consequenties

De eerder genoemde praktische consequenties, hebben mentaal ook een gigantische impact (bron). Het doet natuurlijk ontzettend veel met je, als je beseft dat je steeds meer afhankelijk wordt van anderen, ook al gaat het alleen maar om het veteren van je schoenen.

En juist door deze miserabele toestand ga je weer méér eten, waardoor de negatieve spiraal alléén maar versterkt wordt.

Lichamelijke consequenties obesitas

We weten allemaal dat overgewicht en (morbide) obesitas verregaande gevolgen heeft voor de gezondheid. Hoe meer overgewicht, hoe groter de risico’s op aandoeningen en (ernstige) ziektes.

De risico’s heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet (bron):

 • Je hebt het snel benauwd en je bent kortademig.
 • Je kunt veel transpireren, wat op zijn beurt weer kan zorgen voor vervelende problemen in de huidplooien.
 • Je kunt last krijgen van een slechte nachtrust. Je ligt niet lekker en je hoofd maalt door alle negatieve gedachten over je situatie.
 • Je spieren beginnen te protesteren. Ze zijn niet getraind, maar moeten wel heel veel werk verzetten.
 • Je kunt last krijgen van rugpijn, met name in het lagere gedeelte. Je rug heeft moeite om je gewicht te dragen.
 • Je hebt een heel sterk verhoogde kans op het krijgen van kanker.
 • Je hebt een sterk verhoogde kans op het krijgen van artrose.
 • Je krijgt te maken met diabetes type 2, wat weer andere ziektes en aandoeningen uit kan lokken: problemen met je voeten, je ogen, je zenuwen, je nieren en met je hart.
 • Je krijgt vrijwel zeker last van een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol
 • Je hebt een ernstig verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
 • De snelle oplossing voor overgewicht en obesitas

Hierin moet ik je direct teleurstellen: Een snelle oplossing bestaat niet! Je kunt natuurlijk proberen om één of ander crashdieet te volgen, maar ik kan je op voorhand vertellen dat dit niet gaat werken. Om van jouw ernstige overgewicht af te komen moet je je eetgewoontes structureel aanpassen.

Crash dieet geen oplossing?

Een tijdelijk dieet is beslist géén oplossing. Natuurlijk ga je afvallen, maar op het moment dat je stopt met je crashdieet, en je vervalt weer in je oude patroon, komen de verloren kilo’s er twee keer zo snel weer bij (bron). Je eindigt met méér kilo’s dan voorheen. En dan is al die moeite, al dat afzien en al dat verdriet helemaal voor niets geweest.

Je hebt, gemiddeld genomen, toch minimaal 1200 kilocalorieën per dag nodig om optimaal te kunnen functioneren (bron). Als je minder eet, wat het principe van een crashdieet is, wordt er in eerste instantie geen lichaamsvet verbrand.

Eerst wordt de energie in je spieren aangesproken, en je gaat enorm veel vocht verliezen. Daarnaast gaat je lichaam over in de crisis-stand (bron). Dat wil zeggen dat je lijf denkt dat er sprake is van een voedselschaarste, waardoor het nog zuiniger met energie om zal gaan door uiteindelijk méér lichaamsvet op te slaan.

Dit is een natuurlijk proces voor het geval de crisis langer duurt dan gedacht: Wie wat bewaart, die heeft wat….

Wat werkt dan wel?

Hoe moeilijk het misschien ook is, kleed je uit en ga voor de spiegel staan. Bekijk jezelf eens van top tot teen, en besef wat er met je lijf is gebeurt in de afgelopen jaren.

Want als eerste moet je zelf erkennen dat je een probleem hebt, dat je niet optimaal meer functioneert en dat je je leven wilt veranderen. Dit is geen gemakkelijke stap, maar wel de allergrootste en meest belangrijke stap die je kunt nemen.

Daarna ga je professionele hulp zoeken, want geloof me: Dit kun je niet alleen. Je moet jezelf omringen door specialisten die weten wat ze doen. In eerste instantie zal dit de huisarts zijn, maar deze kan een diëtist, een bewegingsdeskundige en eventueel andere specialisten inschakelen. Je zit dan ‘in de molen’, wat jezelf extra zal motiveren omdat je een stok achter de deur hebt.

Maar daarnaast heb je nog steeds de steun van je vrienden, familie en gezin nodig. Praat openhartig met hen over je probleem en over wat je er aan wilt doen. Ze kunnen je steunen, en dat zal je hard nodig hebben: Het is een lange weg, en het zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar de beloning is natuurlijk enorm!

De nadruk zal niet zozeer liggen op snel afvallen, maar meer op beperking van ingenomen calorieën in combinatie met gezond en gevarieerd eten. Ook meer bewegen zal een vast onderdeel van je dagelijkse routine worden. Het zijn allemaal structurele wijzigingen in je levenswijze (bron).

Zodra je op de goede weg bent, zul je zien dat de kilo’s als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

Tips voor mensen met ernstig overgewicht of obesitas

Je hebt inmiddels hulp gezocht en beseft dat er ook nog een lange weg te gaan is. Is niet erg, die eerste stap is de allergrootste en de allerbelangrijkste. In die tussentijd wil je natuurlijk meer ondernemen, meer dingen doen, en vooral onafhankelijker zijn.

Ik geef je hierbij een aantal tips waarmee je je leven weer op orde kunt krijgen:

 • Maak voor iedere dag een planning met wat je gaat doen en, vooral, met wat je gaat eten. Hiermee heb je een houvast en wellicht iets om naar uit te kijken.
 • Besef iedere dag weer dat afvallen langzaam gaat (bron). Laat je hierdoor niet ontmoedigen, want hoe langzamer het gaat, hoe duurzamer het is.
 • Wees niet té streng voor jezelf. Alles is beslist niet verloren als je een keer de mist in gaat. Besef wat er gebeurt is, leer ervan, en ga weer verder.
 • Stop met het eten van suikers, in al haar vormen. Zelfs de natuurlijke suikers blijven suikers. Suiker zorgt er namelijk voor dat juist weer meer gaat eten (bron).
 • Als je dorst hebt, neem dan een glas water of een glas groene thee (bron). Natuurlijk wel zonder suiker!
 • Laat je niet verleiden tot het kopen van speciale dieetproducten. Deze wondermiddelen werken op de lange termijn niet. Ooit ga je er weer mee stoppen, en dan komen de kilo’s er heel snel weer bij. Daarnaast is het ontzettend duur. Besteed het geld liever aan gezonde en verse producten om te eten.
 • Ik vraag je niet om direct actief te sporten, maar probeer in ieder geval meer te bewegen. Ga lekker wandelen (bron)! De eerste week ben je snel moe, en lange afstanden zal niet mogelijk zijn. Maar door iedere dag een stukje meer te wandelen zul je verbaast zijn over wat je kunt na een maand!
 • Zo nu en dan mag je jezelf best eens trakteren op iets lekkers. Geniet er van! Op deze manier verleg je de focus wat ‘verboden’ naar ‘beloning’.
 • Ga niet met je bord op schoot voor de televisie zitten eten. Besteed aandacht aan het eten, zowel tijdens de voorbereiding als bij het eten zelf (bron). Wees je bewust van iedere hap, en geniet er van!
 • Maak regelmatig een foto van jezelf, het liefst naakt voor de spiegel. Op deze manier kun je over een paar maanden nog eens kijken wat er allemaal verandert is. Dit is een enorme boost voor je motivatie!
 • Drink minimaal 2 liter water per dag, of 2 liter groene thee. Wat je maar lekkerder vindt. Hiermee houdt je maag een vol gevoel, waardoor er minder gevaar is voor ongezonde tussendoortjes (bron).
 • Als je je lunch meeneemt naar school of naar je werk, bereid deze dan goed voor. Op deze manier ben je niet genoodzaakt om (ongezond) eten te kopen in de (bedrijfs-) kantine.
 • Zo nu en dan kun je jezelf belonen. Nee, niet met een lekkernij, maar door het kopen van iets wat je graag wilt hebben. Bijvoorbeeld iets voor je grote hobby.
 • Maaltijden overslaan om calorieën te besparen is niet zinvol. Je krijgt toch trek, en dan ga je ongezonde dingen eten (bron).
 • Doe je boodschappen als je net gegeten hebt. Op deze manier kun je boodschappen doen op basis van je lijstje, en niet op basis van je lege, knorrende, maag.
 • Verdiep je in boeken en publicaties over eetstoornissen. Door meer duidelijkheid te scheppen, kun je gemakkelijker voor jezelf beslissingen maken.
 • Zoek andere mensen met hetzelfde probleem, en deel jullie ervaringen.

Ik denk dat je ook wel iets zult hebben aan deze video:

Tot slot…

Vrouw kijkt met open armen naar de blauwe lucht

Je hebt inmiddels dit artikel helemaal to aan het einde doorgelezen. Dat is alvast een eerste stap, want dat betekent dat je gemotiveerd bent. Je bent gemotiveerd om iets aan je overgewicht te doen, en dus ook aan je gezondheid.

Besef wel dat je waarschijnlijk nooit meer naar je oude maatje 38 gaat, maar dat hoeft ook helemaal niet. Iedere kilo die je in dit proces verliest, is winst voor je gezondheid.

Ga regelmatig voor de spiegel staan, en kijk wat er allemaal verandert. Wees trots op je lijf en wees vooral trots op wat je al bereikt hebt!

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

3 reacties op dit artikel

 • heb intresse bmi 40

  van herzeele marleen
 • Spiermassa is niet zwaarder dan vet. Het heeft een hogere dichtheid maar 1 kilo spier weegt evenveel als 1 kilo vet… Verder een goed artikel, bedankt!

  Maud
 • Hallo.
  2 jaar geleden had ik een bmi van 66,9 198 kilo woog ik. Ik kon niet meer sporten dus bewoog ik in mijn stoel. speciale voor heavy duty. Viel regelmatig en kon eigenlijk niks meer. De lamp in mijn keuken ging stuk en ik moest 5 weken wachten voordat iemand hier kwam die de lamp kon verwisselen. Zat in een sociaal isolement mede door mijn gewicht. Alles had de trigger kunnen zijn. Voor mij was het die lamp. Nu 2 jaar later is mijn bmi 39,5 en nog steeds te hoog. Maar mijn suiker is weer prima. Medicijnen zijn afgebouwd en cholostherol is ook prima. Maar ik kan weer lopen en op een trapje staan. Heb een loopfiets aangeschaft en ben iedere dag buiten in beweging. Heb 2 keer een terugval gehad mede door veel verdriet. Maar toch weer de knop om kunnen zetten. Nu ben ik trots en voel me al zo vrij. Maar ik geniet ook zo van de tijd die komt. Maak lekkere recepten die wel gezond zijn en weinig calorieen bevatten. Wat een verschil . Laatst moest ik de wasmachine verzetten. 63 kilo weegt dat ding. Tot voor 2 jaar sjouwde ik dat ding iedere stap met me mee, plus 18 kilo extra. Ben 81 kilo kwijt.
  Wilde dit even delen voor de mensen die denken . Het lukt me niet of het heeft geen zin. Het heeft wel zin. Ja natuurlijk ik ben voor vele nog gigantisch dik. Maar ik ben al zoveel gelukkiger. Wat ik in 55 jaar eraan gegeten heb kan ik niet in een paar maanden kwijt raken. Maar iedere stap kan je goede moed geven. Als ik het kan waarom jullie dan niet . Zodra de corona regels het weer toelaten ga ik voor het eerst in jaren zwemmen. Mijn beloning voor die 80 kilo mijlpaal. Een ieder die ook wil starten heel veel succes.

  helena

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )