791

Onderzoek: frisdrank consumptie mogelijk schadelijk voor je botten

Frisdranken beïnvloeden de gezondheid van je botten. Hoe meer frisdrank wordt gedronken, des te groter het risico op een botbreuk. Dit is althans de conclusie van een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door Chinese onderzoekers van de Chongqing Medical University (bron).

In het onderzoek werd voor een tijdsperiode van vijf jaar meer dan tienduizend Chinezen van 20-75 jaar gevolgd. Hiervan hadden 9900 deelnemers nog nooit een botbreuk gehad toen de studie begon. De onderzoekers keken naar het eetpatroon en de levensstijl van deze groep en hielden bij welke deelnemers een botbreuk opliepen.

Het bleek dat hoe vaker frisdrank werd gedronken, des te groter de kans was op botbreuken. De deelnemers die dagelijks frisdrank consumeerden, hadden bijna 5% meer kans om een botbreuk op te lopen dan degenen die nooit frisdrank consumeerden.

Maar hoe komt het dat onze botten verzwakken door het drinken van frisdrank? De onderzoekers vermoeden dat het drinken van frisdrank de botgezondheid aantast vanwege het hoge fosfaatgehalte. Als de nieren fosfaten uit het lichaam verwijderen, produceren ze minder van de actieve vorm van vitamine D. Een andere mogelijkheid is dat de snel opneembare suikers in frisdrank de botcellen beschadigen.

Het kan ook zo zijn dat mensen die veel frisdrank drinken, minder gezonde dranken drinken die onze botten beschermen, zoals zuivelproducten en groene thee. Het is al langer bekend dat groene (en zwarte) thee beschermt tegen botverlies en osteoporose (bron). Ook hadden de deelnemers een extreem lage calciuminname van minder dan 500 mg per dag. Dat maakt mensen extra kwetsbaar voor botbreuken.

‘Deze studie benadrukt de kwalijke rol van frisdrank bij het risico op fracturen bij volwassenen’ leggen de onderzoekers uit. Een beperking van de studie is dat er geen onderscheid is gemaakt tussen consumptie van light frisdrank en met suiker gezoete frisdrank. Meer onderzoek is nodig om de invloed van suikers en andere zoetstoffen in frisdrank op fractuurrisico te onderzoeken.

2 belangrijke voedingstoffen voor sterke botten

Een gezond dieet dat rijk is aan bepaalde soorten voedingstoffen kan botverlies helpen voorkomen en onze botten sterk houden:

#1: Magnesium

Een gezond magnesiumgehalte kan een groot verschil maken in de gezondheid van je botten. Dit is vooral belangrijk naarmate je ouder wordt. Onderzoek heeft uitgewezen dat een dieet met meer magnesium leidt tot een aanzienlijke toename van minerale botdichtheid (bron). Een gezond magnesiumgehalte helpt bij de opname van calcium, wat leidt tot sterkere botten.

Vitamine D speelt een grote rol in de opname van calcium wat belangrijk is voor gezonde en sterke botten en gewrichten. Gewrichtspijn en pijn in de onderrug worden dan ook gelinkt aan een vitamine D tekort.

Er worden met de minder opneembare vormen van magnesium flink wat trucjes toegepast in deze markt. Jammer genoeg heeft je lichaam vrij weinig aan magnesiumoxide omdat het niet goed wordt opgenomen. Dat verklaart ook het grote prijsverschil met de betere merken.

De vormen van magnesium die ik zelf gebruik zijn magnesiumcitraat en magnesiummalaat. Tauraat is goed voor hart en spieren, en malaat brengt meer rust in het hoofd.

Magnesiummalaat kan je hier goedkoop bestellen. Magnesiumtauraat kan je hier bestellen.

#2: Vitamine D

Omdat een vitamine D tekort ook zorgt voor slappere spieren wordt het risico op botbreuken extra groot indien er sprake is van botontkalking (bronbronbron).

De vloeibare vorm van vitamine D blijkt uit onderzoek het meest effectief te zijn en is makkelijker in te nemen dan kauwtabletten. De vitamine D oliedruppels die ik zelf gebruik en aanraad kan je hier goedkoop bestellen.

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Schema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde cl...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes