852

60 Producten met Verzadigd en Onverzadigd Vet (complete lijst!)

Jarenlang werd gedacht dat al het vet schadelijk voor de gezondheid is. Of het nou afkomstig is van een walnoot of van een patatje.

Gelukkig weten we nu dat ieder soort vet weer een ander effect op onze gezondheid heeft.

Bepaalde soorten vet zijn zelfs essentieel en absoluut noodzakelijk voor onze gezondheid terwijl we andere beter kunnen vermijden.

In dit artikel zullen ingaan op de verschillende soorten vet en waarin deze zitten. Wat je nog meer gaat leren:

 • Of vet eten je dik maakt
 • Wat nog slechter voor je is dan vet
 • Wat het type vet is wat zeer schadelijk is voor je gezondheid
 • Waarvoor je vet nodig hebt
 • Welke voeding vetrijk is en welke gezond of ongezond zijn

Inhoud van dit artikel

Gezondheidsvoordelen van vet

vetrijke voedingsmiddelen op een plankje Vet hebben we nodig. Samen met koolhydraten en eiwitten vormen vetten één van de drie macronutriënten die ons lichaam gebruikt als bron van energie.

Vet is veel meer dan alleen maar een bron van energie en speelt bij veel processen in het lichaam een cruciale rol.

Zo hebben we vet nodig voor de productie van steroïde hormonen en genen die betrokken zijn bij ons metabolisme en de groei (bron, bron).

Ze zorgen tevens voor de opname van in vet oplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) en ze zijn belangrijk voor gezonde hersenen en onze stemming (bron, bron).

Vet geeft ons eten smaak en zorgt voor een gevoel van verzadiging. Vet eten voorkomt daardoor dat we te veel gaan eten, dit in tegenstelling tot toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Soorten vet en het effect op onze gezondheid

pot kokosolie naast een opengebroken kokosMisschien heb je geleerd dat verzadigd vet slecht voor je is en onverzadigd vet goed voor je. Dit zijn namelijk al decennia lang de reguliere voedingsadviezen.

Dergelijke adviezen zijn echter ingehaald door de wetenschap en we weten nu dat hierin bepaalde nuances nodig zijn en vet helemaal niet zo slecht is als werd aangenomen.

Verzadigde vetten en het effect op onze gezondheid

Angel Keys op de cover van TIME magazine Vooral verzadigd vet heeft het altijd moeten ontgelden.

Dit type vet zou verantwoordelijk zijn voor een hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Dit is niet helemaal terecht geweest.

In mijn artikel over vetten ga ik hier uitgebreid op in. Mocht je hier meer over willen weten dan zou ik je zeker willen aanraden om dit artikel te lezen.

Ik zal me hier beperken tot een samenvatting verzadigde vetzuren:

 • Het effect van verzadigde vetzuren op onze gezondheid is neutraal.
 • Het effect van middellange keten vetzuren (een bepaald type verzadigde vetzuren zoals in kokosolie) is juist gunstig en ze helpen bij het afvallen (bron, bron, bron, bron, bron)
 • Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat heeft kunnen aantonen dat verzadigde vetzuren het risico op hart- en vaatziekten verhogen (maar ze verlagen het risico ook niet).
 • Palmitinezuur (lange keten vetzuren zoals in palmolie) zijn ongunstig als je af wilt vallen. Ze verminderen de zin om te bewegen en zijn slecht voor je stemming (bron, bron, bron, bron, bron).

Onverzadigde vetzuren en het effect op onze gezondheid

voedingsmiddelen rijk aan omega 3-vetzurenTegelijkertijd zouden onverzadigde vetzuren super gezond zijn. Dit is echter ook niet helemaal het geval. Bepaalde onverzadigde vetzuren kunnen zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn terwijl andere essentieel voor onze gezondheid zijn.

De meest belangrijke onverzadigde vetzuren zijn omega 3 vetzuren. Hiervan is bewezen dat deze het risico op hart- en vaatziekten verminderen, zo houden ze de aderen soepel en vrij van beschadigingen (bron, bron).

In mijn artikel over omega 3 vetzuren ga ik in op de gezondheidsvoordelen die omega 3 vetzuren nog meer bieden. Ik zal ze hier voor je samenvatten:

Omega 3 vetzuren bestaan op hun beurt ook weer uit verschillende vetzuren, 11 om precies te zijn. Slechts één is essentieel en dat is alfa-linoleenzuur (ALA). Het lichaam kan de overige omega 3 vetzuren hieruit maken.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Illustratie van optimale verhouding tussen omega 3 en omega 6Belangrijke omega 3 vetzuren zijn EPA en DHA

Het lichaam heeft heel veel moeite om uit EPA en DHA uit ALA te maken. Daarom is het belangrijk dat we voedingsmiddelen eten waarin van nature al EPA en DHA zit. Deze vetzuren zitten in vis en zeedieren.

Een ander veel voorkomend onverzadigd vetzuur is omega 6.

Net zoals omega 3 is omega 6 erg belangrijk voor onze gezondheid. Zonder omega 6 zouden we ziek worden en het beschermt ons tegen hart- en vaatziekten.

Toch lees je vaak (zoals hier op HappyHealthy) dat je omega 6 vetzuren moet vermijden. Dit is omdat omega 6 en omega 3 vetzuren in het Westerse dieet vaak niet in balans zijn.

omega 3 bronnen en omega 6 bronnen waaronder chips en plantaardige olie Omdat ons Westerse dieet rijk is aan omega 6 vetzuren (bron) is het advies dus om minder omega 6 en meer omega 3 vetzuren te eten.

Omega 6 vetzuren krijgen de meeste mensen toch al meer dan voldoende binnen omdat het in zoveel voedingsmiddelen zit.

Zo zijn de meeste plantaardige oliën rijk aan omega 6. Deze plantaardige oliën (zoals zonnebloem-, raap-, en palmolie) zitten in veel voedingsmiddelen verwerkt.

Transvetten en het effect op onze gezondheid

En dan is er nog een onverzadigd vetzuur wat gigantisch schadelijk is voor onze gezondheid: de kunstmatige transvetten.

Illustratie van voedingsproducten die rijk zijn aan transvettenDit type vetzuren ontstaan door het gedeeltelijk harden van onverzadigde vetzuren. Dit harden wordt ook wel het hydrogeneren genoemd.

Het is een chemisch proces waarbij waterstofatomen aan onverzadigd vet worden toegevoegd.

Hierdoor verandert een vloeibare plantaardige olie in een vet met vaste vorm. Fabrikanten doen dit niet zomaar, met dit proces verlengen zij de houdbaarheid van het vet en ze verbeteren de textuur.

Zo wordt van vloeibare plantaardige oliën bijvoorbeeld margarine gemaakt wat een vaste vorm heeft en lang houdbaar is zonder dat het ranzig wordt.

Het gevaar van goedkope plantaardige oliën

Terwijl fabrikanten in hun laboratoria druk bezig waren om te onderzoeken hoe ze die goedkope plantaardige oliën in voedingsmiddelen konden verwerken stond niemand stil bij de effecten op de gezondheid.

De wetenschap is nu zover dat iedereen het er over eens is dat transvetten zeer schadelijk voor de gezondheid.

Inflammatie ligt aan de basis van verschillende welvaartsziekten, waaronder diabetes, kanker, etc. Kunstmatige transvetten veroorzaken laaggradige ontstekingen (inflammatie) in het lichaam. Deze inflammatie, veroorzaakt door transvetten, ligt aan de basis van veel welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten (bron, bron, bron).

In de VS zijn ze al zover dat transvetten dit jaar helemaal verboden zullen worden en enkele Europese landen volgen dit voorbeeld.

Transvetten in Nederland (nog) niet verboden

In Nederland is het helaas nog niet zo ver. Hier zijn transvetten nog toegestaan. En wat het extra vervelend maakt is dat transvetten niet op de verpakking aangegeven hoeven te worden. Ze staan op de verpakking aangegeven als onverzadigde vetzuren.

Je kunt op het label echter wel hints vinden dat er kunstmatige transvetten in het product zitten. Zie je kreten zoals ‘gedeeltelijk gehard plantaardig vet’, ‘gehydrogeneerd vet’ en ‘gedeelte geharde olie dan is dat een rode vlag en kan je beter naar een alternatief product zoeken.

Word je dik van vet eten?

Tientallen voedingsproducten die rijk zijn aan geraffineerde koolhydraten Je kunt dik worden van vet eten maar de praktijk is echter dat de meeste mensen dik worden van te veel (geraffineerde) koolhydraten.

Met vet eten wordt ook wel verwezen naar het eten van fast food omdat dit vet is.

Het is zeker waar dat het eten van fast food je dik maakt. Dit heeft te maken met het feit dat fast food zwaar bewerkt voedsel is wat niet alleen rijk aan verzadigd vet is maar ook aan transvetten, geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers.

Daar komt nog bij dat junk food voor veel mensen een beloning geeft; in de hersenen wordt dopamine aangemaakt wat voor een goed gevoel zorgt.

Junkfood activeert bepaalde hersengebieden

Junkfood heeft als verslavend effect dat het bepaalde hersengebieden activeertZo is in studies aangetoond dat junk food dezelfde gebieden in de hersenen activeert als drugs doen (bron, bron). Junk food kan dan ook net zo verslavend zijn als drugs (bron, bron).

Het is dan ook niet zo zeer het eten van vet wat mensen dik maakt maar het eten van vet en bewerkt voedsel zoals junk food omdat je hier van eerder meer zult eten dan je lichaam aan calorieën nodig heeft.

Tot halverwege de jaren 70 hadden maar weinig mensen last van overgewicht terwijl het dieet voor een groot deel uit vetten bestond. Deze vetten waren echter afkomstig uit onbewerkt voedsel.

Pas toen in 1977 vetten in de ban werden gedaan begon de Westerse bevolking last te krijgen van overgewicht en obesitas.

Opwaartse trend van obesitas in Amerika door de jaren heen

Fabrikanten gingen over op vetarm voedsel. Om de smaak te behouden werden vetten vervangen voor suikers (een vorm van koolhydraten).

En je hebt vast weleens ergens gelezen dat vet 9 kcal per gram bevat terwijl koolhydraten slechts 4 kcal per gram bevatten. Je zou daarom beter geen vet kunnen eten maar beter koolhydraten. Dat klopt natuurlijk alleen als je net zoveel gram vet als koolhydraten zou eten.

In de praktijk blijkt vet eten echter beter voor een verzadigd gevoel te zorgen terwijl koolhydraten dit minder geven. Daarom is de kans groter dat je meer koolhydraten eet totdat je verzadigd bent.

Welk soort koolhydraten maakt je dik?

Het zijn niet per se de koolhydraten die mensen dik maken, het is eerder het type koolhydraten: namelijk suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze geven geen verzadiging en ze zorgen tevens voor pieken in de bloedglucose. Dit maakt de aanmaak van veel insuline noodzakelijk wat zorgt voor het vasthouden van (lichaams)vet.

Eind 2017 werd een grote studie afgerond waarbij jarenlang de eetgewoonten werden gevolgd van 125.000 mensen uit 18 landen.

De conclusie van de onderzoekers was dat het de koolhydraten zijn en niet de vetten die zorgen voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (bron). En het gaat hierbij om geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers zoals deze tegenwoordig veelvuldig in ons dieet voorkomen.

De onderzoekers benadrukken overigens dat je geen teveel aan goede koolhydraten zou kunnen krijgen (bron).

Samengevat: dik word je door meer calorieën te eten dan je lichaam verbrandt en dit is iets wat (geraffineerde) koolhydraten uitlokken terwijl vet eerder voor verzadiging zorgt.

Ketogeen dieet bestaat uit 20% eiwitten, 5% koolhydraten en 75% vetten En nog een leuk feitje: met koolhydraatarme diëten kan je wel 2 tot 3 maal zo snel afvallen als met vetarme diëten. Je leest hier meer over in mijn artikel over het koolhydraatarme dieet.

En wist je dat je zelfs af kunt vallen door (bijna) alleen nog maar vet te eten?

Dit kan met het ketogeen dieet waarbij je heel veel vet, een beetje eiwitten en vrijwel geen koolhydraten eet.

Waar zit verzadigd vet in?

Verzadigd vet zit in veel voedingsmiddelen.

In voedingsmiddelen waarin onverzadigd vet zit zal ook altijd verzadigd vet zitten, ook al is het maar een klein beetje. En andersom. We zullen daarom hier een overzicht geven van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet zonder dat deze compleet is.

We zullen de voedingsmiddelen waarin verzadigd vet zit ook opdelen in voedingsmiddelen die gezond en ongezond zijn, aangevuld met een lijst van voedingsmiddelen die een neutraal effect op de gezondheid hebben.

Lijst verzadigd vet & gezond

Hieronder vind je de lijst van voedingsmiddelen die verzadigd vet bevatten en verantwoord zijn om te eten.

 • Kokosolie; gezond dankzij o.a. de middellange keten vetzuren (MCT’s). Let er op dat je geen kokosolie koopt wat troep is.
 • Roomboter; gezond dankzij o.a. de MCT’s. De beste roomboter is biologische grasboter, deze bevat meer omega 3 vetzuren dan gewone roomboter.
 • Ghee; dit is geklaarde boter (boter waaruit de eiwitten en zouten zijn verwijderd). Goed bestand tegen verhitting en daarom geschikt om in te bakken, braden of te frituren.
 • Kaas; een goede bron hoogwaardige eiwitten, calcium en vitamine B12.
 • Pure chocolade is rijk aan vetzuren. Ongeveer een derde van deze vetten zijn onverzadigde vetzuren en de rest is verzadigd vet. Chocola is een goede bron van voedingsvezels, ijzer, koper, magnesium en mangaan. En wat pure chocolade echt zo gezond maakt zijn de antioxidanten waarvan het nog meer heeft dan blauwe bessen (bron). Het beste eet je pure chocolade met meer dan 70% cacao.
 • Volle zuivel. Volle zuivel varianten zoals volle yoghurt, Griekse yoghurt, volle kwark of volle melk zijn rijk aan verzadigde vetzuren en hebben de voorkeur boven de magere zuivel varianten. De magere varianten bevatten minder vitamines omdat deze juist in het vet zitten (de in vet oplosbare vitamines). En wist je dat mensen die volle zuivel gebruiken minder vaak obesitas hebben dan mensen die magere zuivel gebruiken (bron, bron)? En zo zijn er wel meer gezondheidsvoordelen die volle zuivel wel heeft terwijl magere zuivel deze niet heeft. Lees er meer over in mijn zuivel review.
 • Onbewerkt vlees; vlees bevat verzadigde vetten en kleine hoeveelheden onverzadigde vetzuren. Het is een goede bron van hoogwaardige eiwitten, ijzer en vitamine B12. Indien je onbewerkt (bij voorkeur biologisch) vlees eet, het in gezonde vetten bakt en niet teveel verhit dan heeft het een licht positief effect op de gezondheid.
 • Cacaoboter; rijk aan verzadigd vet en antioxidanten, de basis voor het maken van chocolade.

Lijst verzadigd vet & ongezond

Hieronder vindt je de lijst van voedingsmiddelen met verzadigd vet die ongezond zijn en je beter (niet te vaak) kunt eten:

 • Palmolie; dit is rijk aan palmitinezuur. Dit heeft een slecht effect op je stemming en zorgt er voor dat je minder zin hebt om actief te zijn (bron, bron). Hierdoor ga je minder calorieën verbranden (bron, bron, bron). Hou ingrediënten labels in de gaten voor palmolie, het is de meest gebruikte olie in voorverpakte voedingsmiddelen.
 • Gebak en koeken; rijk aan verzadigd vet (meestal afkomstig uit ongezonde palmolie), suikers, geraffineerde koolhydraten en vaak ook nog transvetten.
 • Bewerkt vlees en vleeswaren; bevat ongezonde en dik makende toevoegingen zoals zetmeel, dextrose, glucosestroop, smaakversterkers en E-nummers.
 • Pizza; de combinatie van geraffineerde koolhydraten en de transvetten (bij diepvries pizza’s) maken pizza’s ongezond.
 • Roomijs; de combinatie van veel toegevoegde suikers met verzadigde vetzuren zorgen ervoor dat het lichaam vet gaat opslaan.
 • Gefrituurde snacks; worden bij de productie voorgebakken in plantaardige oliën die rijk zijn aan (geoxideerd) omega 6 en bevatten vaak transvetten en kunstmatige toevoegingen.
 • Diepvriesmaaltijden; deze bevatten vaak (niet altijd) transvetten. Let op de verpakking voor termen als ‘gedeeltelijke gehard palmvet’.

Lijst verzadigd vet met neutraal effect

Hieronder vindt je een aantal voedingsmiddelen met verzadigd vet die een neutraal effect op de gezondheid hebben:

 • Ossewit; dit is gesmolten niervet van runderen en is geschikt om in te frituren. Het voordeel van ossewit is dat het, in tegenstelling tot plantaardige oliën, niet oxideert door de (veelvuldige) verhitting.
 • Reuzel; dit is vet afkomstig van de varkensbuik. Geschikt voor verhitting. Rijk aan palmitinezuur (verzadigd vet) wat minder gunstige eigenschappen heeft maar ook rijk aan oliezuur (enkelvoudig onverzadigd vet) wat weer gunstige gezondheidseigenschappen heeft.

Waar zit onverzadigd vet in?

Onverzadigde vetzuren zitten met name in voedingsmiddelen met een plantaardige oorsprong en in vette vissoorten.

In vette vissoorten zitten geen overdreven grote hoeveelheden vetzuren maar het is wel het type vetzuur wat hierin zit wat erg goed is voor de gezondheid en daarom is het belangrijk om 2 maal per week een vette vissoort te eten.

Hoewel onverzadigd vet een gezond imago heeft is niet al het onverzadigde vet even gezond. We hebben de lijst daarom opgedeeld in een lijst met voedingsmiddelen die gezonde onverzadigde vetzuren en ongezonde bevatten.

Lijst onverzadigde vetzuren & gezond

Hieronder vindt je de lijst met voedingsmiddelen die onverzadigde vetzuren bevatten en een positief effect op je gezondheid zullen hebben.

Eieren

Naast onverzadigde vetzuren zijn eieren ook rijk aan verzadigd vet en ze zijn de beste bron van hoogwaardige eiwitten.

Eieren zijn misschien wel het meest voedzame voedingsmiddel wat er is, ze bevatten veel vitamines, mineralen en krachtige antioxidanten. De beste eieren zijn rijk de eieren die rijk zijn aan omega 3 vetzuren. Bijna alle voedingsstoffen zitten overigens in de dooier.

Vette vissoorten

Vette vissoorten zoals zalm, haring, sardientjes en makreel.

Deze soorten vis zijn rijk aan omega 3 (EPA en DHA) vetzuren en daarom erg goed voor het gezond houden van het hart en de bloedvaten. Vette vis is tevens een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen.

Lijnzaad en lijnzaadolie

Als je aan vette voeding denkt dan denk je nou niet direct aan lijnzaad, toch bevat lijnzaad 42 gram vet per 100 gram, dat is zelfs meer dan veel soorten kaas. En het mooie van lijnzaad is dat deze vetzuren voor het grootste deel uit de gezonde omega 3 (ALA) vetzuren bestaat. Dit helpt om een goede omega 6 / omega 3 balans te krijgen.

Chiazaad

Chiazaad is nog een superfood wat rijk is aan omega 3 (ALA). Per 100 gram is chiazaad goed voor 31 gram vetzuren waarvan 18 gram alfa-linoleenzuur.

Noten

Noten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en bevatten ook een kleiner deel verzadigde vetzuren. Per notensoorten varieert de omega 6 / omega 3 verhouding. Walnoten bevatten relatief het meeste omega 3 vetzuren.

Extra vierge olijfolie

Dit is olijfolie van eerste persing, hierin zijn de krachtige antioxidanten het best bewaard.

Olijfolie is erg gezond (bron, bron) en goed voor het hart omdat de antioxidanten voorkomen dat het LDL cholesterol in het bloed gaat oxideren (bron, bron).

Om maximaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van olijfolie gebruik je olijfolie het beste koud, de antioxidanten zijn dan niet beschadigd door verhitting. Olijven zijn overigens ook rijk aan onverzadigde vetzuren.

Avocado

Wat deze vruchten zo uniek maakt is hun hoge vetgehalte. Per 100 gram bevatten ze 15 gram vetzuren waarvan het grootste deel onverzadigde vetzuren.

Het grootste deel van deze onverzadigde vetzuren is oliezuur (omega 9). Van oliezuur is aangetoond dat het de inflammatie vermindert (bron, bron, bron). Verder zijn avocado’s heel gezond. Hier lees je alles over de gezondheidsvoordelen van avocado’s.

Hennepzaad

Niet alleen een goede bron van alfa-linolzuur maar tevens van hoogwaardige eiwitten. Hennepzaad bestaat voor 30% uit gamma-linoleenzuur wat in het lichaam wordt omgezet tot prostaglandinen 1 en 3 wat werkt als ontstekingsremmer.

Visolie

Visolie is rijk aan de belangrijke DHA en EPA vetzuren en visolie capsules bieden het voordeel dat je deze dagelijks in kunt nemen.

Pitten en zaden

Pitten en zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten en sesamzaad; rijk aan onverzadigde vetzuren en vitamine E wat de vetzuren beschermt tegen oxidatie. Tevens een goede bronnen van voedingsvezels, eiwitten en antioxidanten.

Hummus

Hummus maak je op basis van kikkererwten en olijfolie. De kant-en-klare hummus in de supermarkt is vaak minder gezond omdat hierbij gebruik wordt gemaakt van plantaardige oliën die rijk zijn omega 6.

Mayonaise

Mayonaise wordt gemaakt op basis van eierdooiers en olie. In hoeverre mayonaise gezond is hangt af van de olie die gebruikt wordt en toevoegingen.

Door zelf je mayonaise te maken, volgens traditioneel recept, houdt je deze vrij van suikers, glucosestroop en andere ongezonde en onnodige toevoegingen. Onderaan dit artikel vindt je het recept voor mayonaise zonder ongezonde toevoegingen.

Meer gezonde onverzadigde vetzuren vind je in mijn Top 30 – ultieme – omega 3 voeding.

Onverzadigde vetzuren maar niet zo gezond

Onderstaande voedingsmiddelen bevatten onverzadigde vetzuren maar zijn niet zo gezond als je er te veel van eet:

strong>Pinda’s

Pinda’s zijn een goede bron van onverzadigde vetzuren, ze bestaan voor de helft uit vetzuren en voor een kwart uit eiwitten.

Het nadeel van pinda’s is dat ze erg rijk zijn aan omega 6 vetzuren terwijl ze nauwelijks omega 3 vetzuren bevatten. Dit is ongunstig voor de omega 6 / omega 3 verhouding.

Eet daarom niet te veel pinda’s en zorg voor voldoende omega 3 vetzuren in je dieet als je pinda’s wilt eten. Een alternatief voor pinda’s zijn noten.

Pindakaas

Pindakaas is natuurlijk ook vet omdat het van pinda’s wordt gemaakt maar toch wil ik dit apart vermelden. Veel fabrikanten voegen aan pindakaas namelijk palmolie toe, een verzadigd vetzuur wat niet echt gunstig is voor de gezondheid.

In sommige merken pindakaas zitten ook geharde vetten, dit is ongezond. Ook kan er suiker aan de pindakaas zijn toegevoegd.

Het beste koop je pindakaas die voor 100% uit pinda’s bestaat of pindakaas waarbij gebruik is gemaakt van kokosolie in plaats van palmolie. Een alternatief voor pindakaas is een notenpasta, deze bevatten meer omega 3 vetzuren.

Margarine

Margarine gefabriceerd uit plantaardige oliën. Het is een zwaar bewerkt product wat soms ook nog de gevaarlijke kunstmatige transvetten bevat.

Kunstmatige transvetten worden in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (bron). Daarnaast zijn margarines hoog in (bewerkte) omega 6 vetzuren en laag in omega 3 vetzuren wat ongunstig is. Een alternatief voor margarine is roomboter.

Vloeibare bak- en braadproducten en frituurvet

Hiervoor geldt hetzelfde als voor margarine, rijk aan omega 6 en kan transvetten bevatten. Wil je frituren dan kan je beter een verzadigd vet zoals ossewit of kokosolie gebruiken, dit is veel beter bestand tegen de hitte dan onverzadigde vetzuren.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is extreem rijk aan omega 6 vetzuren en daarom alleen gezond indien wordt gezorgd voor een betere verhouding van omega 6 / omega 3-vetzuren in het dieet.

Omdat de meeste voedingsmiddelen juist al rijk zijn aan omega 6 in plaats van omega 3 kan je beter terughoudend zijn met het gebruik van zonnebloemolie. Een alternatief is extra vierge olijfolie, lijnzaadolie (koud gebruik) of kokosolie.

Plantaardige oliën

Plantaardige oliën zoals sojaolie, maisolie, katoenzaadolie, pindaolie, sesamolie, en rijstolie.

Deze oliën hebben een gezond imago omdat ze rijk zijn aan onverzadigde vetzuren. Het grootste deel van deze vetzuren zijn echter omega 6 vetzuren wat ongunstig is voor een goede omega 6 / omega 3 verhouding.

Te veel omega 6 vetzuren eten werkt namelijk chronische inflammatie in de hand (bron) en het verhoogd het risico op obesitas, hart- en vaatziekten en artritis (bron).

Onverzadigde vetzuren zijn tevens niet geschikt om in te bakken (ook al wordt dit op de verpakkingen gesuggereerd of gezegd). Alternatieven zijn extra vierge olijfolie, lijnzaadolie (koud gebruik), kokosolie, roomboter of ghee.

Koolzaadolie

Koolzaadolie is minder slecht dan de meeste plantaardige oliën omdat het naast omega 6 ook omega 3 bevat. Koolzaadolie bestaat voor 18% uit omega 6 vetzuren en voor 9% uit omega 3 vetzuren.

Wil je koolzaadolie gebruiken, gebruik dan alleen koudgeperste en biologische koolzaadolie, van deze olie zijn de omega 6 vetzuren niet geoxideerd (wat anders schadelijk voor je gezondheid zou zijn).

Chips

Chips wordt gebakken in plantaardige oliën die rijk zijn aan omega 6. Dit is ongunstig voor de omega 6 / omega 3 verhouding in je dieet en bovendien oxideren de omega 6 vetzuren door verhitting wat ze schadelijk maakt. Verder is chips een bron van geraffineerde koolhydraten.

Patat

Patat wordt tegenwoordig gebakken in plantaardige oliën vanwege het gezonde imago hiervan. Deze omega 6 vetzuren in de oliën oxideren echter door langdurige verhitting waardoor ze schadelijk voor de gezondheid zijn.

Door het frituren van de aardappelen zullen deze koolhydraten in het lichaam veel sneller afgebroken worden tot glucose. Dit zorgt voor een piek in de bloedglucose en aanmaak van insuline wat ook weer ongunstig is voor de gezondheid.

Mis je nog vette voedingsmiddelen en wil je weten of deze gezond zijn? Vermeld deze dan hieronder bij de reacties dan probeer ik daar zo spoedig mogelijk op te reageren.

Verantwoord mayonaise recept

Mayonaise uit de supermarkt bevat meestal suiker, conserveermiddelen, gemodificeerd zetmeel en raapzaadolie. Nou niet bepaald gezond allemaal.

Met dit recept maak je gebruik van de gezondste plantaardige olie die er is: extra vierge olijfolie en hou je de mayonaise helemaal vrij van ongewenste toevoegingen zoals suiker.

Dit is wat je nodig hebt:

 • 2 verse eieren
 • 200 ml extra vierge olijfolie
 • Een halve citroen
 • 1 theelepeltje mosterd
 • Een snufje zout en peper

Zoals je ziet, allemaal ingrediënten die dicht bij de natuur staan.

Bereiding:

 1. Doe de eierdooiers in een keukenmachine
 2. Voeg een theelepel mosterd toe en meng het tot een egaal geheel
 3. Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl de keukenmachine draait
 4. Nadat de mayonaise de gewenste dikte heeft voeg je aan de keukenmachine, naar smaak, wat zout en peper toe. Meng dit kort mee.

Deze mayonaise kan je in de koelkast een dag of 3 bewaren.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

6 reacties op dit artikel

 • Hallo
  Mijn vraag is of coco olie gezond is om het te gebruiken ,de ene zegd het is goed de andere zegd dat het zeer slecht is .
  Het product heet COCO virgem extra ,en word gemaakt in het laboratorios Almond, Sl
  Murcia Spanje
  je vind het ook onder de naam NAT SANNO
  Graag de juiste uitleg

  De Bruyne Eric
 • Ik ben 66 jaar.Vorige week bericht van de huisarts gehad dat mijn cholesterol te hoog is. Het moet onder de 5 zitten en ik heb 7,3. Nu moet ik o.a minder melkproducten eten, terwijl ik hier lees dat juist volle melk en ook vette Griekse yoghurt zo gezond is. Ik denk n.l zelf ook dat het gezond is, en ook nog lekker. Maar goed wat moet ik nou?
  S’ morgens eet ik 60 gr havermout in 250 ml volle melk. Dan zit ik vol tot de middag. om 10 uur eet ik altijd fruit. momenteel een dikke appel. s’ middags eet ik 250 gr aardappelen plus groente, jus en ongeveer 70 gr rundvlees. Verder eet ik na de middag niet meer ook geen koffie of i.d Rond 6 uur vier boterhammen met alles erop en eraan plus een groot glas volle melk. That’s all. S’avond niets meer. Weet ook iemand hoe ik dat cholesterol nu naar beneden moet krijgen, of zou ik iemand zijn met een cholesterol dat bij mij wat aan de hoge kant zit?

  Lambert
  • Dit is afhankelijk van je LEVER niet enkel van je VOEDING !
   LEES HET BOEK CHOLESTERIN ist eine LUGEN van een Chirurg .
   Die mag 500 zijn ipv 190 , zeggen 3 grootste PROFs van EUROPA .

   GOOI UW PAN BUITEN en koop een STOMER van 50 euro dan zijn alle BAKVETTEN WEG !!!

   Mvg

   frans
 • Hartelijk dank voor dit artikel. Het is heel goed en klopt bovendien. Hele anders dan de hopeloze onzin die het Voorlichtingsbureau voor de Voeding met haar Schijf van Vijf voortbrengt. Dat bureau bestaat mijns inziens uitsluitend om de bevolki9ng koest te houden. Als de bevolking zou horen hoe slecht onze regeringen met de gezondheidsvoorschriften voor de gewone man omspringt, zouden er maar grote rellen uitbreken. Allemaal dankzij het verleden waarin het CDA boeren en VVD grote bedrijven wilden beschermen tegen kostbare regels en investeringen. Zoals Wijffels zei “De elite heeft de bevolking in de steek gelaten. Daarom moeten initiatieven van onderen komen. Van de elite heb je niets te verwachten.” En dus zien we talloze gezondheidsinitatieven, biologische winkels, andere typen restaurants, enz. Ik heb zelf twee jaar bij Unilever gewerkt in de marketing van voedingsmiddelen en niet één keer heb ik iemand horen praten over de gezondheidsaspecten van producten. Dat was lang geleden misschien maar het geeft gewoon aan dat alles om geld gaat. Net als bij fossiele brandstoffen, worden de kosten van de gevolgen niet bij de fabrikanten maar bij de slachtoffers gelegd. Geen enkele oliemaatschappij, energiemaatschappij, autofabrikant heeft ooit hoeven betalen voor de gigantische vervuiling en schade die ze hebben aangericht. Geen enkele voedselproducerende maatschappij heeft ooit hoeven betalen voor de schade die ze aanrichten door hunh rotzooi en gif. Integendeel, wij kijken met plezier naar de verrichtingen van Max Verstappen voor Red Bull, terwijl de producten van Red Bull eigenlijk onmiddellijk verboden zouden moeten worden in verband met de volksgezondheid. Probeer maar eens les te geven aan teenagers die tussen de middag Red Bulletjes of CocaColaatjes hebben gezopen. Het lijkt of je met kranzinnigen te maken hebt, en misschien is dat ook wel zo.

  Charles
 • Sinds kort erachter gekomen dat mijn darmen niet goed reageren op vet. Dit artikel heeft me erg geholpen meer inzicht te krijgen in welke vetten goed zijn en welke juist niet. Ik heb een vraag. Als je roomboter verhit, is dat dan nogsteeds een goed vet of is dat vergelijkbaar met de olijfolie? Ik vind het leuk om zelf cake ed te bakken namelijk!

  Anne

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )