shopify site analytics

60 Producten met Verzadigd en Onverzadigd Vet (complete lijst!)

Jarenlang werd gedacht dat al het vet schadelijk voor de gezondheid is. Of het nou afkomstig is van een walnoot of van een patatje. Gelukkig weten we nu dat ieder soort vet weer een ander effect op onze gezondheid heeft. Bepaalde soorten vet zijn zelfs essentieel en absoluut noodzakelijk voor onze gezondheid terwijl we andere beter kunnen vermijden.

In dit artikel zullen ingaan op de verschillende soorten vet en waarin deze zitten. Wat je nog meer gaat leren:

  • Of vet eten je dik maakt
  • Wat nog slechter voor je is dan vet
  • Wat het type vet is wat zeer schadelijk is voor je gezondheid
  • Waarvoor je vet nodig hebt
  • Welke voeding vetrijk is en welke gezond of ongezond zijn

Gezondheidsvoordelen van vet

Vet hebben we nodig. Samen met koolhydraten en eiwitten vormen vetten één van de drie macronutriënten die ons lichaam gebruikt als bron van energie. Vet is veel meer dan alleen maar een bron van energie en speelt bij veel processen in het lichaam een cruciale rol.

Zo hebben we vet nodig voor de productie van steroïde hormonen en genen die betrokken zijn bij ons metabolisme en de groei (bron, bron). Ze zorgen tevens voor de opname van in vet oplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) en ze zijn belangrijk voor gezonde hersenen en onze stemming (bron, bron).

Vet geeft ons eten smaak en zorgt voor een gevoel van verzadiging. Vet eten voorkomt daardoor dat we te veel gaan eten, dit in tegenstelling tot toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Soorten vet en het effect op onze gezondheid

Misschien heb je geleerd dat verzadigd vet slecht voor je is en onverzadigd vet goed voor je. Dit komt door instanties zoals Het Voedingscentrum die decennia lang slechte voedingsadviezen hebben gegeven.

Dergelijke adviezen zijn echter ingehaald door de wetenschap en we weten nu dat hierin bepaalde nuances nodig zijn en vet helemaal niet zo slecht is als werd aangenomen.

Verzadigd vetten en het effect op onze gezondheid

Vooral verzadigd vet heeft het altijd moeten ontgelden.

Dit type vet zou verantwoordelijk zijn voor een hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Dit is niet helemaal terecht geweest.

In mijn artikel over vetten ga ik hier uitgebreid op in. Mocht je hier meer over willen weten dan zou ik je zeker willen aanraden om dit artikel te lezen.

Ik zal me hier beperken tot een samenvatting verzadigde vetzuren:

  • Het effect van verzadigde vetzuren op onze gezondheid is neutraal.
  • Het effect van middellange keten vetzuren (een bepaald type verzadigde vetzuren zoals in kokosolie) is juist gunstig en ze helpen bij het afvallen (bron, bron, bron, bron, bron)
  • Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat heeft kunnen aantonen dat verzadigde vetzuren het risico op hart- en vaatziekten verhogen (maar ze verlagen het risico ook niet).
  • Palmitinezuur (lange keten vetzuren zoals in palmolie) zijn ongunstig als je af wilt vallen. Ze verminderen de zin om te bewegen en zijn slecht voor je stemming (bron, bron, bron, bron, bron).

Onverzadigde vetzuren en het effect op onze gezondheid

Tegelijkertijd zouden onverzadigde vetzuren super gezond zijn. Dit is echter ook niet helemaal het geval. Bepaalde onverzadigde vetzuren kunnen zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn terwijl andere essentieel voor onze gezondheid zijn.

De meest belangrijke onverzadigde vetzuren zijn omega 3 vetzuren. Hiervan is bewezen dat deze het risico op hart- en vaatziekten verminderen, zo houden ze de aderen soepel en vrij van beschadigingen (bron, bron).

In mijn artikel over omega 3 vetzuren ga ik in op de gezondheidsvoordelen die omega 3 vetzuren nog meer bieden. Ik zal ze hier voor je samenvatten:

Omega 3 vetzuren bestaan op hun buurt ook weer uit verschillende vetzuren, 11 om precies te zijn. Slechts één is essentieel en dat is alfa-linoleenzuur (ALA). Het lichaam kan de overige omega 3 vetzuren hieruit maken.

Twee hele belangrijke omega 3 vetzuren zijn EPA en DHA.

Het lichaam heeft heel veel moeite om uit EPA en DHA uit ALA te maken. Daarom is het belangrijk dat we voedingsmiddelen eten waarin van nature al EPA en DHA zit. Deze vetzuren zitten in vis en zeedieren.

Een ander veel voorkomend onverzadigd vetzuur is omega 6.

Net zoals omega 3 is omega 6 erg belangrijk voor onze gezondheid. Zonder omega 6 zouden we ziek worden en het beschermt ons tegen hart- en vaatziekten.

Toch lees je vaak (zoals hier op HappyHealthy) dat je omega 6 vetzuren moet vermijden. Dit is omdat omega 6 en omega 3 vetzuren in balans dienen te zijn. Een optimale verhouding is 1:1 (bron).

Omdat ons Westerse dieet rijk is aan omega 6 vetzuren (bron) is het advies dus om minder omega 6 en meer omega 3 vetzuren te eten. Omega 6 vetzuren krijgen de meeste mensen toch al meer dan voldoende binnen omdat het in zoveel voedingsmiddelen zit.

Zo zijn de meeste plantaardige oliën rijk aan omega 6. Deze plantaardige oliën (zoals zonnebloem-, raap-, en palmolie) zitten in veel voedingsmiddelen verwerkt.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Transvetten en het effect op onze gezondheid

En dan is er nog een onverzadigd vetzuur wat gigantisch schadelijk is voor onze gezondheid: de kunstmatige transvetten.

Dit type vetzuren ontstaan door het gedeeltelijk harden van onverzadigde vetzuren. Dit harden wordt ook wel het hydrogeneren genoemd. Het is een chemisch proces waarbij waterstofatomen aan onverzadigd vet worden toegevoegd. Hierdoor veranderd een vloeibare plantaardige olie in een vet met vaste vorm. Fabrikanten doen dit niet zomaar, met dit proces verlengen zij de houdbaarheid van het vet en ze verbeteren de textuur.

Zo wordt van vloeibare plantaardige oliën bijvoorbeeld margarine gemaakt wat een vaste vorm heeft en lang houdbaar is zonder dat het ranzig wordt.

Terwijl fabrikanten in hun laboratoria druk bezig waren om te onderzoeken hoe ze die goedkope plantaardige oliën in voedingsmiddelen konden verwerken stond niemand stil bij de effecten op de gezondheid.

De wetenschap is nu zover dat iedereen het er over eens is dat transvetten zeer schadelijk voor de gezondheid.

Kunstmatige transvetten veroorzaken laaggradige ontstekingen (inflammatie) in het lichaam. Deze inflammatie, veroorzaakt door transvetten, ligt aan de basis van veel welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten (bron, bron, bron).

In de VS zijn ze al zover dat transvetten dit jaar helemaal verboden zullen worden (bron) en enkele Europese landen volgen dit voorbeeld. In Nederland is het helaas nog niet zo ver. Hier zijn transvetten nog toegestaan. En wat het extra vervellend maakt is dat transvetten niet op de verpakking aangegeven hoeven te worden. Ze staan op de verpakking aangegeven als onverzadigde vetzuren.

Je kunt op het label echter wel hints vinden dat er kunstmatige transvetten in het product zitten. Zie je kreten zoals ‘gedeeltelijk gehard plantaardig vet’, ‘gehydrogeneerd vet’ en ‘gedeelte geharde olie dan is dat een rode vlag en kan je beter naar een alternatief product zoeken.

Wordt je dik van vet eten?

Je kunt dik worden van vet eten maar de praktijk is echter dat de meeste mensen dik worden van te veel (geraffineerde) koolhydraten.

Met vet eten wordt ook wel verwezen naar het eten van fast food omdat dit vet is.

Het is zeker waar dat het eten van fast food je dik maakt. Dit heeft te maken met het feit dat fast food zwaar bewerkt voedsel is wat niet alleen rijk aan verzadigd vet is maar ook aan transvetten, geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers.

Daar komt nog bij dat junk food voor veel mensen een beloning geven; in de hersenen wordt dopamine aangemaakt wat voor een goed gevoel zorgt.

Zo is in studies aangetoond dat junk food dezelfde gebieden in de hersenen activeert als drugs doen (bron, bron). Junk food kan dan ook net zo verslavend zijn als drugs en met dezelfde symptomen (bron, bron, bron).

Het is dan ook niet zo zeer het eten van vet wat mensen dik maakt maar het eten van vet en bewerkt voedsel zoals junk food omdat je hier van eerder meer zult eten dan je lichaam aan calorieën nodig heeft.

Tot halverwege de jaren 70 hadden maar weinig mensen last van overgewicht terwijl het dieet voor een groot deel uit vetten bestond. Deze vetten waren echter afkomstig uit onbewerkt voedsel.

Pas toen in 1977 vetten in de ban werden gedaan begon de Westerse bevolking last te krijgen van overgewicht en obesitas.

Fabrikanten gingen over op vetarm voedsel. Om de smaak te behouden werden vetten vervangen voor suikers (een vorm van koolhydraten).

En je hebt vast weleens ergens gelezen dat vet 9 kcal per gram bevat terwijl koolhydraten slechts 4 kcal per gram bevatten. Je zou daarom beter geen vet kunnen eten maar beter koolhydraten. Dat klopt natuurlijk alleen als je net zoveel gram vet als koolhydraten zou eten.

In de praktijk blijkt vet eten echter voor een verzadigd gevoel te zorgen terwijl koolhydraten je niet dit gevoel geven waardoor je daarvan eerder teveel eet.

Het zijn niet perse de koolhydraten die mensen dik maken, het is eerder het type koolhydraten wat men eet: toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze geven geen verzadiging en ze zorgen tevens voor pieken in de bloedglucose. Dit maakt de aanmaak van veel insuline noodzakelijk wat zorgt voor het vasthouden van (lichaams)vet.

Eind 2017 werd een gigantisch grote studie afgerond waarbij jarenlang de eetgewoonten werden gevolgd van 125.000 mensen uit 18 landen. De conclusie van de onderzoekers was dat het de koolhydraten zijn en niet de vetten die zorgen voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (bron). En het gaat hierbij om geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers zoals deze tegenwoordig veelvuldig in ons dieet voorkomen.

De onderzoekers benadrukken overigens dat je niet teveel goede koolhydraten (die van groenten en fruit) kunt eten. Hoe meer hoe beter (bron).

Samengevat: dik wordt je door meer calorieën te eten dan je lichaam verbrand en dit is iets wat (geraffineerde) koolhydraten uitlokken terwijl vet voor verzadiging zorgt.

En een nog een leuk feitje: met koolhydraatarme diëten kan je wel 2 tot 3 maal zo snel afvallen als met vetarme diëten. Je leest hier meer over in mijn artikel over het koolhydraatarme dieet.

En wist je dat je zelfs af kunt vallen door (bijna) alleen nog maar vet te eten?

Dit kan met het ketogeen dieet waarbij je heel veel vet, een beetje eiwitten en vrijwel geen koolhydraten eet.

Waar zit verzadigd vet in?

Verzadigd vet zit in veel voedingsmiddelen. In voedingsmiddelen waarin onverzadigd vet zit zal ook altijd verzadigd vet zitten, ook al is het maar een klein beetje. En andersom. We zullen daarom hier een overzicht geven van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet zonder dat deze compleet is.

We zullen de voedingsmiddelen waarin verzadigd vet zit ook opdelen in voedingsmiddelen die gezond en ongezond zijn, aangevuld met een lijst van voedingsmiddelen die een neutraal effect op de gezondheid hebben.

Lijst verzadigd vet & gezond

Hier onder vindt je de lijst van voedingsmiddelen die verzadigd vet bevatten en verantwoord zijn om te eten.

  • Kokosolie; gezond dankzij o.a. de middellange keten vetzuren (MCT’s). Let er op dat je geen kokosolie koopt wat troep is.
  • Roomboter; gezond dankzij o.a. de MCT’s. De beste roomboter is biologische grasboter, deze bevat meer omega 3 vetzuren dan gewone roomboter.
  • Ghee; dit is geklaarde boter (boter waaruit de eiwitten en zouten zijn verwijderd). Goed bestand tegen verhitting en daarom geschikt om in te bakken, braden of te frituren.
  • Kaas; een goede bron hoogwaardige eiwitten, calcium en vitamine B12.
  • Pure chocolade is rijk aan vetzuren. Ongeveer een derde van deze vetten zijn onverzadigde vetzuren en de rest is verzadigd vet. Chocola is een goede bron van voedingsvezels, ijzer, koper, magnesium en mangaan. En wat pure chocolade echt zo gezond maakt zijn de antioxidanten waarvan het nog meer heeft dan blauwe bessen (bron). Het beste eet je pure chocolade met meer dan 70% cacao.
  • Volle zuivel. Volle zuivel varianten zoals volle yoghurt, Griekse yoghurt, volle kwark of volle melk zijn rijk aan verzadigde vetzuren en hebben de voorkeur boven de magere zuivel varianten. De magere varianten bevatten minder vitamines omdat deze juist in het vet zitten (de in vet oplosbare vitamines). En wist je dat mensen die volle zuivel gebruiken minder vaak obesitas hebben dan mensen die magere zuivel gebruiken (bron, bron)? En zo zijn er wel meer gezondheidsvoordelen die volle zuivel wel heeft terwijl magere zuivel deze niet heeft. Lees er meer over in mijn zuivel review.
  • Onbewerkt vlees; vlees bevat verzadigde vetten en kleine hoeveelheden onverzadigde vetzuren. Het is een goede bron van hoogwaardige eiwitten, ijzer en vitamine B12. Indien je onbewerkt (bij voorkeur biologisch) vlees eet, het in gezonde vetten bakt en niet teveel verhit dan heeft het een licht positief effect op de gezondheid.
  • Cacaoboter; rijk aan verzadigd vet en antioxidanten, de basis voor het maken van chocolade.

Lijst verzadigd vet & ongezond

Hieronder vindt je de lijst van voedingsmiddelen met verzadigd vet die ongezond zijn en je beter (niet te vaak) kunt eten:

  • Palmolie; dit is rijk aan palmitinezuur. Dit heeft een slecht effect op je stemming en zorgt er voor dat je minder zin hebt om actief te zijn (bron, bron). Hierdoor ga je minder calorieën verbranden (bron, bron, bron). Hou ingrediënten labels in de gaten voor palmolie, het is de meest gebruikte olie in voorverpakte voedingsmiddelen.
  • Gebak en koeken; rijk aan verzadigd vet (meestal afkomstig uit ongezonde palmolie), suikers, geraffineerde koolhydraten en vaak ook nog transvetten.
  • Bewerkt vlees en vleeswaren; bevat ongezonde en dik makende toevoegingen zoals zetmeel, dextrose, glucosestroop, smaakversterkers en E-nummers.
  • Pizza; de combinatie van geraffineerde koolhydraten en de transvetten (bij diepvries pizza’s) maken pizza’s ongezond.
  • Roomijs; de combinatie van veel toegevoegde suikers met verzadigde vetzuren zorgen ervoor dat het lichaam vet gaat opslaan.
  • Gefrituurde snacks; worden bij de productie voorgebakken in plantaardige oliën die rijk zijn aan (geoxideerd) omega 6 en bevatten vaak transvetten en kunstmatige toevoegingen.
  • Diepvriesmaaltijden; deze bevatten vaak (niet altijd) transvetten. Let op de verpakking voor termen als ‘gedeeltelijke gehard palmvet’.

Lijst verzadigd vet met neutraal effect

Hieronder vindt je een aantal voedingsmiddelen met verzadigd vet die een neutraal effect op de gezondheid hebben:

  • Ossewit; dit is gesmolten niervet van runderen en is geschikt om in te frituren. Het voordeel van ossewit is dat het, in tegenstelling tot plantaardige oliën, niet oxideert door de (veelvuldige) verhitting.
  • Reuzel; dit is vet afkomstig van de varkensbuik. Geschikt voor verhitting. Rijk aan palmitinezuur (verzadigd vet) wat minder gunstige eigenschappen heeft maar ook rijk aan oliezuur (enkelvoudig onverzadigd vet) wat weer gunstige gezondheidseigenschappen heeft.

Waar zit onverzadigd vet in?

Onverzadigde vetzuren zitten met name in voedingsmiddelen met een plantaardige oorsprong en in vette vissoorten.

In vette vissoorten zitten geen overdreven grote hoeveelheden vetzuren maar het is wel het type vetzuur wat hierin zit wat erg goed is voor de gezondheid en daarom is het belangrijk om 2 maal per week een vette vissoort te eten.

Hoewel onverzadigd vet een gezond imago heeft is niet al het onverzadigde vet even gezond. We hebben de lijst daarom opgedeeld in een lijst met voedingsmiddelen die gezonde onverzadigde vetzuren en ongezonde bevatten.

Lijst onverzadigde vetzuren & gezond

Hieronder vindt je de lijst met voedingsmiddelen die onverzadigde vetzuren bevatten en een positief effect op je gezondheid zullen hebben.

  • Eieren; naast onverzadigde vetzuren zijn eieren ook rijk aan verzadigd vet en ze zijn de beste bron van hoogwaardige eiwitten. Eieren zijn misschien wel het meest voedzame voedingsmiddel wat er is, ze bevatten veel vitamines, mineralen en krachtige antioxidanten. De beste eieren zijn rijk de eieren die rijk zijn aan omega 3 vetzuren. Bijna alle voedingsstoffen zitten overigens in de dooier.
  • Vette vissoorten zoals zalm, haring, sardientjes en makreel. Deze soorten vis zijn rijk aan omega 3 (EPA en DHA) vetzuren en daarom erg goed voor het gezond houden van het hart en de bloedvaten. Vette vis is tevens een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen.
  • Lijnzaad en lijnzaadolie. Als je aan vette voeding denkt dan denk je nou niet direct aan lijnzaad, toch bevat lijnzaad 42 gram vet per 100 gram, dat is zelfs meer dan veel soorten kaas. En het mooie van lijnzaad is dat deze vetzuren voor het grootste deel uit de gezonde omega 3 (ALA) vetzuren bestaat. Dit helpt om een goede omega 6 / omega 3 balans te krijgen.
  • Chiazaad; nog een superfood wat rijk is aan omega 3 (ALA). Per 100 gram is chiazaad goed voor 31 gram vetzuren waarvan 18 gram alfa-linoleenzuur.
  • Noten; noten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en bevatten ook een kleiner deel verzadigde vetzuren. Per notensoorten varieert de omega 6 / omega 3 verhouding. Walnoten bevatten relatief het meeste omega 3 vetzuren.
  • Extra vierge olijfolie; dit is olijfolie van eerste persing, hierin zijn de krachtige antioxidanten het best bewaard. Olijfolie is erg gezond (bron, bron) en goed voor het hart omdat de antioxidanten voorkomen dat het LDL cholesterol in het bloed gaat oxideren (bron, bron). Om maximaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van olijfolie gebruik je olijfolie het beste koud, de antioxidanten zijn dan niet beschadigd door verhitting. Olijven zijn overigens ook rijk aan onverzadigde vetzuren.
  • Avocado; wat deze vruchten zo uniek maakt is hun hoge vetgehalte. Per 100 gram bevatten ze 15 gram vetzuren waarvan het grootste deel onverzadigde vetzuren. Het grootste deel van deze onverzadigde vetzuren is oliezuur (omega 9). Van oliezuur is aangetoond dat het de inflammatie vermindert (bron, bron, bron). Verder zijn avocado’s reuze gezond. Hier lees je alles over de gezondheidsvoordelen van avocado’s.
  • Hennepzaad; niet alleen een goede bron van alfa-linolzuur maar tevens van hoogwaardige eiwitten. Hennepzaad bestaat voor 30% uit gamma-linoleenzuur wat in het lichaam wordt omgezet tot prostaglandinen 1 en 3 wat werkt als ontstekingsremmer (bron).
  • Visolie; rijk aan de belangrijke DHA en EPA vetzuren en visolie capsules bieden het voordeel dat je deze dagelijks in kunt nemen.
  • Pitten en zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten en sesamzaad; rijk aan onverzadigde vetzuren en vitamine E wat de vetzuren beschermt tegen oxidatie. Tevens een goede bronnen van voedingsvezels, eiwitten en antioxidanten.
  • Hummus; hummus maak je op basis van kikkererwten en olijfolie. Supergezond dus. De kant-en-klare hummus in de supermarkt is vaak minder gezond omdat hierbij gebruik wordt gemaakt van plantaardige oliën die rijk zijn omega 6.
  • Mayonaise; wordt gemaakt op basis van eierdooiers en olie. In hoeverre mayonaise gezond is hangt af van de olie die gebruikt wordt en toevoegingen. Door zelf je mayonaise te maken, volgens traditioneel recept, houdt je deze vrij van suikers, glucosestroop en andere ongezonde en onnodige toevoegingen. Onderaan dit artikel vindt je het recept voor mayonaise vrij van troep.

Meer gezonde onverzadigde vetzuren vindt je in mijn Top 30 – ultieme – omega 3 voeding.

Onverzadigde vetzuren maar niet zo gezond

Onderstaande voedingsmiddelen bevatten onverzadigde vetzuren maar zijn niet zo gezond als je er te veel van eet.

  • Pinda’s; pinda’s zijn een goede bron van onverzadigde vetzuren, ze bestaan voor de helft uit vetzuren en voor een kwart uit eiwitten. Het nadeel van pinda’s is dat ze erg rijk zijn aan omega 6 vetzuren terwijl ze nauwelijks omega 3 vetzuren bevatten. Dit is ongunstig voor de omega 6 / omega 3 verhouding. Eet daarom niet te veel pinda’s en zorg voor voldoende omega 3 vetzuren in je dieet als je pinda’s wilt eten. Een alternatief voor pinda’s zijn noten.
  • Pindakaas is natuurlijk ook vet omdat het van pinda’s wordt gemaakt maar toch wil ik dit apart vermelden. Veel fabrikanten voegen aan pindakaas namelijk palmolie toe, een verzadigd vetzuur wat niet echt gunstig is voor de gezondheid. In sommige merken pindakaas zitten ook geharde vetten, dit is ongezond. Ook kan er suiker aan de pindakaas zijn toegevoegd. Het beste koop je pindakaas die voor 100% uit pinda’s bestaat of pindakaas waarbij gebruik is gemaakt van kokosolie in plaats van palmolie. Een alternatief voor pindakaas is een notenpasta, deze bevatten meer omega 3 vetzuren.
  • Margarine; gefabriceerd uit plantaardige oliën, het is een zwaar bewerkt product wat soms ook nog de gevaarlijke kunstmatige transvetten bevat. Kunstmatige transvetten worden in verbrand gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (bron). Daarnaast zijn margarines hoog in (bewerkte) omega 6 vetzuren en laag in omega 3 vetzuren wat ongunstig is. Een alternatief voor margarine is roomboter.
  • Vloeibare bak- en braadproducten en frituurvet; hiervoor geldt hetzelfde als voor margarine, rijk aan omega 6 en kan transvetten bevatten. Wil je frituren dan kan je beter een verzadigd vet zoals ossewit of kokosolie gebruiken, dit is veel beter bestand tegen de hitte dan onverzadigde vetzuren.
  • Zonnebloemolie; extreem rijk aan omega 6 vetzuren en daarom alleen gezond indien wordt gezorgd voor een omega 6 / omega 3 verhouding van 1:1 in het dieet. Omdat de meeste voedingsmiddelen juist al rijk zijn aan omega 6 in plaats van omega 3 kan je beter terughoudend zijn met het gebruik van zonnebloemolie. Een alternatief is extra vierge olijfolie, lijnzaadolie (koud gebruik) of kokosolie.
  • Plantaardige oliën zoals sojaolie, maisolie, katoenzaadolie, pindaolie, sesamolie, en rijstolie; deze hebben een gezond imago omdat ze rijk zijn aan onverzadigde vetzuren. Het grootste deel van deze vetzuren zijn echter omega 6 vetzuren wat ongunstig is voor een goede omega 6 / omega 3 verhouding. Te veel omega 6 vetzuren eten werkt namelijk chronische inflammatie in de hand (bron) en het verhoogd het risico op obesitas, hart- en vaatziekten en artritis (bron). Onverzadigde vetzuren zijn tevens niet geschikt om in te bakken (ook al wordt dit op de verpakkingen gesuggereerd of gezegd). Alternatieven zijn extra vierge olijfolie, lijnzaadolie (koud gebruik), kokosolie, roomboter of ghee.
  • Koolzaadolie; minder slecht dan de meeste plantaardige oliën omdat het naast omega 6 ook omega 3 bevat. Koolzaadolie bestaat voor 18% uit omega 6 vetzuren en voor 9% uit omega 3 vetzuren. Wil je koolzaadolie gebruiken, gebruik dan alleen koudgeperste en biologische koolzaadolie, van deze olie zijn de omega 6 vetzuren niet geoxideerd (wat anders schadelijk voor je gezondheid zou zijn).
  • Chips; wordt gebakken in plantaardige oliën die rijk zijn aan omega 6. Dit is ongunstig voor de omega 6 / omega 3 verhouding in je dieet en bovendien oxideren de omega 6 vetzuren door verhitting wat ze schadelijk maakt. Verder is chips een bron van geraffineerde koolhydraten.
  • Patat; wordt tegenwoordig gebakken in plantaardige oliën vanwege het gezonde imago hiervan. Deze omega 6 vetzuren in de oliën oxideren echter door langdurige verhitting waardoor ze schadelijk voor de gezondheid zijn. Door het frituren van de aardappelen zullen deze koolhydraten in het lichaam veel sneller afgebroken worden tot glucose. Dit zorgt voor een piek in de bloedglucose en aanmaak van insuline wat ook weer ongunstig is voor de gezondheid.

Mis je nog vette voedingsmiddelen en wil je weten of deze gezond zijn? Vermeld deze dan hieronder bij de reacties dan probeer ik daar zo spoedig mogelijk op te reageren.

Verantwoorde mayonaise recept

Mayonaise uit de supermarkt bevat meestal suiker, conserveermiddelen, gemodificeerd zetmeel en raapzaadolie. Nou niet bepaald gezond allemaal.

Met dit recept maak je gebruik van de gezondste plantaardige olie die er is: extra vierge olijfolie en hou je de mayonaise helemaal vrij van ongewenste toevoegingen zoals suiker.

Dit is wat je nodig hebt:

  • 2 verse eieren
  • 200 ml extra vierge olijfolie
  • Een halve citroen
  • 1 theelepeltje mosterd
  • Een snufje zout en peper

Zoals je ziet, allemaal ingrediënten die dicht bij de natuur staan.

Bereiding:

  1. Doe de eierdooiers in een keukenmachine
  2. Voeg een theelepel mosterd toe en meng het tot een egaal geheel
  3. Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl de keukenmachine draait
  4. Nadat de mayonaise de gewenste dikte heeft voeg je aan de keukenmachine, naar smaak, wat zout en peper toe. Meng dit kort mee.

Deze mayonaise kan je in de koelkast een dag of 3 bewaren.

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt?

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

  • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
  • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
  • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *