852

Kun je Afvallen met Acupunctuur? Ontdek de Waarheid

Afvallen met acupunctuur: het klinkt verleidelijk en verrassend eenvoudig.

Maar kunnen een paar speldenprikjes je echt helpen met afvallen en vetverlies?

Lees dit artikel om erachter te komen of acupunctuur je kan helpen om overtollige kilo’s vet kwijt te raken.

Inhoud van dit artikel

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een vorm van alternatieve geneeskunde die voortkomt uit de traditionele Chinese geneeskunde waarbij dunne naalden heel ondiep in specifieke punten worden ingebracht, zoals het oor.

Het wordt gezien als een eeuwenoude techniek om de stroom van energie of levenskracht in balans te brengen. En die energie kan alleen worden bereikt door specifieke plekken op het lichaam te stimuleren.

Tijdens een acupunctuurbehandeling worden vaak meer dan tien dunne naalden tegelijkertijd gebruikt die zorgvuldig in de acupunctuurpunten worden geplaatst. De acupunctuurpunten zijn toegewezen aan 14 meridiaankanalen.

Meridianen zijn als een netwerk en kunnen worden vergeleken met de bloedsomloop in de westerse geneeskunde, maar meridianen zijn niet zichtbaar en moeten als energetisch worden gezien.

De naalden zijn voor de meeste mensen pijnloos omdat ze de huid licht doordringen (op een diepte van ongeveer 2-3 cm in de huid).

Er zijn ook behandelingen die helemaal geen gebruik maken van naalden. Bij deze soort acupunctuur worden massageachtige technieken toegepast om energie in het lichaam te stimuleren door op bepaalde plekken te drukken (acupressuur).

Acupunctuur wordt gebruikt om allerlei aandoeningen te behandelen:

 • Artrose
 • Nekpijn
 • Allergieën
 • Hoofdpijn
 • Rugklachten
 • Spijsverteringsklachten
 • Stemmingswisselingen
 • Gewichtsverlies

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Kun je afvallen met acupunctuur?

afvallen buikstreek acupunctuurVeel mensen proberen tevergeefs af te vallen en hebben talloze diëten geprobeerd – zonder succes. Sommige mensen zullen vrijwel alles proberen als het gaat om gewichtsverlies.

Van afslank teenringen tot nuubuu voetpleisers, er zijn eindeloze niet-conventionele behandelingen die worden gebruikt om af te slanken. Maar kan acupunctuur ook helpen om vet te verbranden?

Voorstanders zijn van mening dat acupunctuur kan helpen om de energiestroom van het lichaam te stimuleren. Op die manier zou het kunnen bijdragen aan:

 • Het verhogen van de stofwisseling
 • Het verminderen van de eetlust
 • Het verlagen van stress

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt overgewicht veroorzaakt door een onbalans in het lichaam.

Die onbalans kan worden veroorzaakt door verstoorde lever, milt, nier of schildklierfunctie. Voorstanders die willen afvallen met acupunctuur richten zich gewoonlijk op deze delen van het lichaam.

Ook delen van het oor zijn volgens voorstanders belangrijke punten om het hunkeren naar voedsel te onderdrukken. De naalden zouden constante druk op de zenuwen van de oren houden die zouden zijn verbonden met de eetlust.

Wat zegt onderzoek over acupunctuur voor gewichtsverlies?

Er zijn niet veel onderzoeken gedaan naar afvallen met acupunctuur. De huidige onderzoeken zijn niet allemaal even betrouwbaar.

De onderzoeken hebben vaak te veel variabelen om te combineren. Denk aan het aantal sessies, gebruik van placebo, schijninterventie en het aantal acupunctuurpunten.

Ook worden de persoonlijke overtuigingen van de deelnemer vaak sterk beïnvloed door de acupuncturist. Deze invloeden kunnen de gegevens van het onderzoek vertekenen.

Kleinschalige Zuid-Koreaanse studie uit 2013

Een Zuid-Koreaans onderzoek uit 2013 suggereert dat oor acupunctuur kan helpen om kilo’s kwijt te raken.

Aan het onderzoek werden 31 deelnemers willekeurig toegewezen aan de vijfpuntsbehandeling, waarbij acupunctuurnaalden 2 mm diep in de buitenkant van het oor werden ingebracht (bron).

Deze naalden werden een week op hun plaats gehouden met chirurgisch plakband, waarna dezelfde behandeling werd toegepast op het andere oor, waarbij het proces gedurende 8 weken werd herhaald.

Sommige deelnemers kregen een schijnbehandeling, waarbij de naalden onmiddellijk werden verwijderd na het inbrengen. Na 4 weken waren significante verschillen zichtbaar.

Het gewicht verschilde significant na vier weken in beide actieve behandelingsgroepen vergeleken met de schijnbehandelingsgroep. De metingen van lichaamsvet daalden ook na 8 weken.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Iraanse studie uit 2012

In een onderzoek uit 2012 werden 161 zwaarlijvige deelnemers in twee groepen gesplitst (bron). De ene groep kreeg authentieke acupunctuur terwijl de andere een schijnbehandeling kreeg.  Beide groepen aten een caloriearm dieet.

Nadat de onderzoekers 6 en 12 weken later hun voortgang hadden beoordeeld, ontdekten ze dat hoewel beide groepen lichaamsgewicht verloren, alleen degenen die de authentieke acupunctuur kregen verbeteringen in bepaalde ontstekingsmarkers zagen.

Kleinschalige Duitse studie uit 2000

Een Duitse studie uit 2000 met 90 deelnemers suggereert dat acupunctuur helpt bij het afvallen.

De deelnemers werden in drie groepen verdeeld: de eerste en tweede groep kregen 6 weken ooracupunctuur, terwijl de tweede groep ook aan een fitnessprogramma deelnam. De derde groep daarentegen kreeg alleen placebo-acupunctuur.

Bij deze proefpersonen werden de naalden ingebracht op punten waarvan men dacht dat ze geen bijzonderheden hadden.

Aan het einde van de 6 weken waren de mensen van de eerste groep gemiddeld 3 kilo afgevallen en die van de tweede groep 5 kilo. In de placogroep waren de deelnemers juist in gewicht aangekomen (+0,5 kilo).

Meta-analyse uit 2018

Over het geheel genomen kwam een ​​review uit 2018 die 27 onderzoeken bij meer dan 1000 deelnemers analyseerde tot de conclusie dat acupunctuur minder effectief is bij het verliezen van gewicht dan een puur placebo-effect (bron).

In deze review wordt echter ook opgemerkt dat acupunctuur kan helpen bij het afvallen als het gepaard gaat met veranderingen in levensstijl.

Hoeveel kilo val je af met acupunctuur?

Een meta-analyse uit 2009 laat zien dat afvallen met acupunctuur mogelijk is. Uit deze onderzoeken bleek dat de deelnemers die acupunctuuronderhandelingen ondergingen gemiddeld 1,7 kilogram meer gewicht verloren dan degenen die placebobehandelingen kregen (bron).

Het is echter op te merken dat de methoden in veel van de onderzoeken relatief slecht was. Oftewel, de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten zijn niet goed vast te stellen.

Hoe duur is afvallen met acupunctuur?

Een acupunctuur programma voor afvallen omvat doorgaans 5 tot 10 sessies, die elk ongeveer 60 minuten duren.

Elke sessie kost tussen de 50 euro en 150 euro, afhankelijk van de beoefenaar. Afvallen met acupunctuur wordt in de meeste gevallen niet vergoed door een zorgverzekering. Bespreek met de acupuncturist en de verzekeringsmaatschappij de kosten voordat je met een acupunctuurbehandeling begint.

Afvallen met acupunctuur ervaringen

De reacties lijken te zijn verdeeld. Sommige mensen geven aan dat ze gewichtsverlies ervaren met acupunctuur. Anderen zijn er minder over te spreken en klagen over de dure behandelingen die weinig resultaten hebben opgeleverd.

Hieronder lees je een kleine greep uit de reacties wij binnenkregen:

Ik ontdekte dat afvallen met acupunctuur niet effectief was waarvoor ik oorspronkelijk hulp zocht. Toch zag ik wel een verbeterde bij mijn gezondheid. Maar dit kwam grappig genoeg door mijn acupunturist. Zij vertelde me meer over gezonde voeding, meer lichaamsbeweging en het verminderen van de werkdruk op kantoor. Dit is iets waar ik het met mijn huisarts nooit over gehad heb. De acupunctuurbehandelingen gaven me de rust die ik nodig had.  – Celine

Ik heb voortdurend honger. Daarom heb ik afvallen met acupunctuur geprobeerd. De beoefenaar gaf mij te kennen dat het zeer goed kon werken voor emotie eten en als ik een suikerverslaving had. We zijn nu 1 maand verder en de moed zakt in mijn schoenen. Ik was erg optimistisch dat het me zou helpen, maar dat deed het helaas niet. Ik ben wel veel geld kwijt aan de dure behandelingen die ik heb gevolgd. Ik had zo gehoopt dat dit me een boost zou geven richting mijn streefgewicht. Enorm balen dit.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, wrijft mijn partner het me constant in mijn gezicht dat acupunctuur geen enkel wetenschappelijk bewijs heeft. Hij noemt het puur placebo-effect. Volgens hem is er geen snelle oplossing voor gewichtsverlies.  – Connie

Graag wil ik met mijn ervaringen met acupunctuur delen. Ik heb in het verleden verschillende diëten geprobeerd vanwege mijn overgewicht. Niets leek te werken doordat ik de honger niet meer kon weerstaan. Ik werd er moedeloos van. Toen vertelde een vriendin mij over afvallen met acunpunctuur.

In eerste instantie schoot ik in de lach! Maar ik wilde het toch een kans geven. Ik had tenslotte niets te verliezen. Ik werd 2 keer per week behandeld en heb sindsdien een stuk minder honger. Ik denk ook minder aan eten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de afgelopen maanden 3 kilo ben afgevallen. Ik voel me er goed bij, maar ik kan het me niet veroorloven om het elke week te blijven doen. Ik zeg niet dat dit iets bewijst, maar het hielp in mijn geval om een gezonde leefstijl te behouden en daarom besluit ik het delen. – Ellis

Voordelen en nadelen van afvallen met acupunctuur

Acupunctuur biedt volgens voorstanders potentiële gezondheidsvoordelen. Laten we eens kijken wat de nadelen en voordelen zijn.

Nadeel #1: er is geen garantie op succes

Critici van afvallen met acupunctuur zeggen dat het tussen je oren zit. Oftewel, het heeft een placebo-effect dat ervoor zorgt dat je gewicht verliest.

Hoe dan ook, je kunt een acupunctuurbehandeling ondergaan en geen enkele verbetering van je klachten zien.

Nadeel #2: het is erg duur

Hoewel de kosten kunnen variëren, kost een acupunctuursessie in de meeste gevallen tussen de 50 euro en 150 euro, afhankelijk van de beoefenaar.

Vaak wordt aangeraden om minimaal 5 sessies af te nemen, omdat niet onmiddellijk verbetering zien.

Als je chronische klachten hebt, zou je mogelijk tot wel 4 sessies per maand moeten doen (gedurende enkele maanden) om resultaat te zien. Dat is een kostenplaatje van honderden euro’s waar je rekening mee moet houden.

Nadeel #3: infectierisico met acupunctuur

Schone naalden zijn essentieel voor een behandeling van deze alternatieve geneeswijze. Niet-steriele naalden kunnen heel gemakkelijk een infectie veroorzaken of overdraagbare ziekten (HIV, hepatitis) verspreiden die zelfs levensbedreigend kan zijn.

Het is zelfs bekend dat ze orgaanschade veroorzaken als ze te ver worden ingebracht of als de zwelling ernstig genoeg is. Vraag altijd voordat je een acupunctuurbehandeling krijgt om het hygiëneproces voor de naalden die worden gebruikt of hoe ze worden verpakt als steriele wegwerpnaalden worden gebruikt.

Nadeel #4: het pakt de oorzaak van je probleem niet aan

Wil je afvallen? Dan is het belangrijk dat je het probleem bij de bron aanpakt. Allerlei factoren kunnen een rol spelen bij het aankomen en behouden van overgewicht.

Acupunctuur als onderdeel van een gezonde leefstijl kan een gezond gewicht ondersteunen. Maar het laat niet zomaar je vet wegsmelten omdat er een paar naalden in je huid zijn gestopt.

Misschien maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen. Afvallen en lichaamsvet verliezen is een veel langzamer proces dan de meeste mensen denken.

Gezond en duurzaam afvallen bereik je alleen maar door gezond en gevarieerd te eten, met mate te eten en natuurlijk door te sporten.

Voordeel #1: helpt tegen hoofdpijn en migraine

In een meta-analyse uit 2009 waarbij meer dan 2000 acupunctuur patiënten waren opgenomen, concludeerde de onderzoekers van het Centrum voor Complementaire geneeskunde aan de Universiteit van München, dat acupunctuur een waardevol hulpmiddel zou kunnen zijn bij mensen met chronische spanningshoofdpijn (bron).

De groep waarbij de naalden strategisch werden geplaatst, merkte een vermindering van hoofdpijnsymptomen op. De controlegroep zag geen afname van hun klachten.

Voordeel #2: verbetert chronische rug- en nekklachten

In een studie uit 2006, uitgevoerd door het Universiteit Medisch Centrum van Berlijn, is aangetoond dat acupunctuur effectiever werkt voor het verbeteren van chronische rugklachten dan geen behandeling met acupunctuur (bron).

De deelnemers die een acupunctuurbehandeling hadden ondergaan, zagen een significant verschil in gemelde pijn in vergelijking met de groep deelnemers die geen enkele behandeling had gekregen.

Een studie uit 2012 zag veelbelovende resultaten. Er werd gekeken naar het effect van acupunctuur voor chronische rug- en nekpijn.

De onderzoekers beoordeelden klinische onderzoeken waarbij meer dan 17.000 mensen aan deelnamen. De onderzoeksresultaten laten zien dat de deelnemers die acupunctuur kregen minder pijn hadden dan de deelnemers in de placebo-controlegroepen.

Voordeel #3: acupunctuur bij slapeloosheid

Acupunctuur kan ervoor zorgen dat je slapeloosheid verbetert. Een grote meta-analyse uit 2009 van de Bejjing Universiteit van Chinese Geneeskunde zag een gunstig effect van acupunctuur op het verminderen van slapeloosheid (bron).

De patiënten die naast medicijnen ook acupunctuurtherapie kregen, zagen meer verbetering dan de groep die alleen medicijnen of kruiden innam.

Voordeel #4: acupunctuur kan de honger stillen

In een onderzoek van 60 deelnemers met overgewicht werd na 2 weken gezien dat de acupunctuur groep minder eetlust hadden en gewicht verloren (bron).

De controlegroep zag geen vergelijkbare effecten. De studie was klein en omvatte weinig deelnemers, dus er moet meer onderzoek worden gedaan om volledig te begrijpen of acupunctuur onze hongerhormonen beïnvloedt.

Voordeel #5: het is een volledig natuurlijke therapie

Acupunctuur is een volledig natuurlijke therapie. Bij acupunctuur zijn geen medicijn betrokken. Zolang de naalden vooraf volledig zijn gesteriliseerd, is er geen enkel risico op infectie. Bovendien zijn acupunctuurnaalden dunner dan een stukje mensenhaar.

Je voelt ze niet als ze in je lichaam worden gebracht. Vaak worden de naalden op je rug aangebracht, wat ervoor zorgt dat je er niet naar hoeft te kijken. Goed om te weten als je een fobie voor naalden hebt.

Veel onderzoeken naar acupunctuur die bij mensen zijn gedaan, zijn beperkt en kleinschalig. Dus er is meer onderzoek nodig die de potentiële gezondheidsvoordelen van acupunctuur kunnen bevestigen.

Wat kan acupunctuur voor je gezondheid doen?

Laat ik benadrukken dat acupunctuur niet op magische wijze helpt om vet te verbanden. Dat gezegd hebbende, kan acupunctuur helpen om stress te verminderen, wat indirect kan bijdragen om je afslankdoelen langer vol te houden.

De afgelopen jaren hebben diverse onderzoeken aangetoond dat acupunctuur kan helpen bij verschillende soorten klachten. Denk aan hoofdpijn, rugpijn, kiespijn, zenuwpijn, gewrichtspijn en allergieën.

Gedacht wordt dat acupunctuurpunten het centrale zenuwstelsel stimuleren. Dit laat op zijn beurt stofjes vrij in de spieren, het ruggenmerg en de hersenen (bron). Deze biochemische veranderingen kunnen het natuurlijke genezen vermogen van het lichaam stimuleren. Hard wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt echter.

Wanneer mag acupunctuur niet worden gebruikt?

In vergelijking met andere behandelingen is acupunctuur vrij veilig. Toch wordt afvallen met acupunctuur afgeraden als je tot een risicogroep behoort.

Acupunctuurbehandelingen wordt afgeraden als je een pacemaker gebruikt, epileptische aandoening hebt, bloedverdunners gebruikt of een huidaandoening hebt.

Ook als je zwanger bent moet het prikken met naalden in de buikstreek worden vermeden. Doe bij twijfel altijd navraag bij je huisarts voordat je met een acupunctuurbehandeling begint.

Risico’s en bijwerkingen

Acupunctuur wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het wordt uitgevoerd door een goed opgeleide acupuncturist die steriele naalden gebruikt. Een verkeerd uitgevoerde acupunctuur en het gebruik van besmette naalden kunnen een risico vormen op ziektes.

Tot slot

Kan acupunctuur je echt helpen met afvallen? Huidig onderzoek is zeer beperkt en het wetenschappelijk bewijs is inconsistent en controversieel.

Wat opvalt is dat een afvallen met acupunctuurbehandeling met name effectief lijkt te zijn in combinatie met traditionele dieetmethoden voor gewichtsverlies waarvan bewezen is dat ze werken, zoals een gezond koolhydraatarm dieet en lichaamsbeweging. Van beiden is wetenschappelijk bewezen dat ze vetverlies ondersteunen.

Zelfs als je wilt afvallen met acupunctuur, is er geen zekerheid dat je gewichtsverlies het gevolg is van de behandeling met naalden. Waarschijnlijker is dat het bijdraagt aan een gezonde, positieve kijk op eten en gezonder leven.

Daarom zou acupunctuur nooit de enige behandeling voor gewichtsverlies moeten zijn. Je krijgt veel betere afslankresultaten als je gezonde keuzes maakt die gewichtsverlies ondersteunen.

Aan de andere kant is acupunctuur een van de veiligste behandelmethode, mits het wordt uitgevoerd door een bekwaam beoefenaar. Het is meer een ‘baat het niet dan schaadt het niet’ beslissing die je zelf moet nemen. Toch geïnteresseerd in afvallen met acupunctuur? Ga dan altijd naar een erkend acupuncturist.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )