961

Werkt L-carnitine voor de Vetverbranding? + Tekort Symptomen

Carnitine is een voedingsstof die van nature voorkomt in het lichaam en in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivelproducten en avocado’s.

Het speelt een belangrijke rol bij de energieproductie door vetzuren af ​​te geven die in de cellen worden verwerkt om als brandstof te worden gebruikt.

Het helpt ook om schadelijke effecten te voorkomen die kunnen optreden wanneer vetzuren zich buiten de cellen ophopen. Andere voordelen van l-carnitine omvatten gewichtsverlies en geheugenverbetering.

Een tekort aan carnitine kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten. Mensen met een tekort aan carnitine reageren over het algemeen goed op carnitine supplementen.

Wil je weten of carnitine goed is voor de lijn? Lees dan dit artikel door zodat je zelf kunt beslissen of je carnitine wilt nemen.

Inhoud van dit artikel

Wat is l-carnitine?

L-carnitine is een niet-essentieel aminozuur dat in grote hoeveelheden in vlees wordt aangetroffen. De naam is afgeleid van het Latijnse woord voor vlees, namelijk carnus, omdat carnitine in 1905 voor het eerst werd geïsoleerd van vlees.

Carnitine is de verzamelnaam die D-carnitine, l-carnitine en acetyl-L-carnitine en propionyl-L-carnitine omvatten.

L-carnitine is de actieve vorm die een rol speelt in het metabolisme en de energie productie.

Het wordt geproduceerd in het lichaam, maar wordt ook in veel verschillende eiwitrijke voedingsmiddelen worden aangetroffen. Carnitine kan ook als supplement worden ingenomen. In supplementvorm is het verkrijgbaar als een capsule, vloeistof of zelfs injecteerbaar.

L-carnitine wordt vaak omschreven als een aminozuur (een bouwsteen van eiwitten), maar de chemische structuur van l-carnitine verschilt enigszins met die van een écht aminozuur.

Een tekort aan carnitine is niet ongewoon en kan worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen, leveraandoeningen en enkele zeldzame erfelijke aandoeningen.

Omdat l-carnitine voornamelijk voorkomt in dierlijke producten, lopen veganisten en vegetariërs een hoger risico op een tekort. Daarover later meer in dit artikel.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

De werking van l-carnitine

Carnitine is een stof dat het energiegehalte ten goede komt door vetzuren naar de mitochondria te transporteren, waar ze kunnen worden verbrand en als brandstof kunnen worden gebruikt. Om deze reden nemen veel mensen l-carnitine als afslanksupplement om de vetverbranding te stimuleren.

L-carnitine heeft essentiële functies in het menselijk lichaam en is betrokken bij vetverbranding en de glucosestofwisseling (bron, bron).

Het transporteert vetzuren met lange ketens naar de mitochondria, zodat ze kunnen worden geoxideerd (verbrand) om energie te produceren.

Het transporteert ook de toxische verbindingen gegenereerd uit dit cellulaire organel om ophoping van schadelijke stoffen (accumulatie) in ons lichaam te voorkomen.

Gezien de sleutelfunctie van carnitine zal je begrijpen dat carnitine geconcentreerd in weefsels aanwezig is (zoals de skelet- en hartspier die vetzuren kunnen gebruiken als brandstof).

Het is echter niet essentieel voor je dieet, omdat je lever en de nieren l-carnitine zouden moeten kunnen produceren uit de aminozuren lysine en methionine.

Symptomen van een l-carnitine tekort

Vermoeide vrouw wrijft in haar ogen

Een l-carnitine tekort is een aandoening waarbij de voedingsstof de cellen van het lichaam niet of onvoldoende kan bereiken.

Als het gaat om een carnitine tekort dan kunnen we een onderscheid maken tussen primaire carnitinedeficiëntie en secundaire carnitinedeficiëntie:

Primaire carnitine-deficiëntie is een genetische aandoening van het cellulaire carnitine-transportsysteem dat op jonge leeftijd tot uiting komt met symptomen van skeletspierzwakte, hypoglykemie (te laag glucosegehalte in het bloed) en hartspierziekte.

Secundaire carnitinedeficiëntie kan optreden als gevolg van bepaalde aandoeningen (zoals chronisch nierfalen) of onder bepaalde omstandigheden (zoals bij het gebruik van antibiotica) die de opname van carnitine verminderen of de uitscheiding ervan verhogen (bron).

De primaire aandoening leidt tot meer gevaarlijke symptomen dan de secundaire aandoening.

Kinderen met primaire carnitine-deficiëntie zien vaak deze symptomen terug in hun eerste levensjaren. Maar in sommige gevallen komt het voor dat de symptomen pas zichtbaar worden als iemand volwassen is.

De symptomen kunnen verschillen per persoon. Sommige mensen zien geen symptomen of ervaren milde symptomen, terwijl anderen weer te maken hebben met ernstige symptomen in hun leven.

Symptomen die duiden op een carnitinetekort zijn (bron):

 • Spierzwakte of slappe spierspanning
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid
 • Vertraagde motoriek
 • Laag bloedsuikergehalte (als de lever is aangetast)
 • Kortademigheid (als het hart is aangetast)
 • Oedeem (ophoping van vocht in weefsel)

De symptomen van een carnitine tekort kunnen op andere gezondheidsproblemen lijken waardoor het niet altijd even duidelijk is of er sprake is van een l-carnitine tekort. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Hoe wordt een l-carnitine tekort gediagnosticeerd?

Een carnitinedeficiëntie kan worden gediagnosticeerd door een neuroloog of een klinisch geneticus. Een baby kan worden gediagnosticeerd via standaardtests voor screening op pasgeborenen.

Er kunnen ook verschillende testen worden gedaan, waaronder:

 • Bloedtesten
 • Urinetesten
 • Genetische testen
 • Harttesten

Je kunt een carnitinetekort behandelen met het gebruik van l-carnitinesupplementen (bron). Het is verkrijgbaar in pilvorm. L-carnitine verhoogt de hoeveelheid carnitine in het bloed en in de cellen. Dit kan veel van de symptomen van de ziekte helpen voorkomen.

Als jouw carnitine tekort het gevolg is van een genetische aandoening, zul je waarschijnlijk de rest van je leven l-carnitine supplementen moeten gebruiken.

Als je de secundaire aandoening hebt dan hoef je carnitine misschien maar een korte periode in te nemen. Waarschijnlijk zul je dan wel jaarlijks bloedonderzoek moeten doen om het carnitinegehalte in het bloed te controleren.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Hoeveel l-carnitine heb je nodig?

Het menselijk lichaam maakt normaal gesproken voldoende carnitine aan om aan de behoefte te voldoen. Om genetische of medische redenen kunnen sommige mensen (zoals te vroeg geboren baby’s) er niet genoeg van aanmaken..

De standaard dosering van L-carnitine is dagelijks 500 – 2000 milligram. Op basis van het meest recente beschikbare onderzoek kan een dosis van maximaal 2000 mg (2 gram) per dag veilig en effectief worden gebruikt met minimale bijwerkingen (bron, bron).

Naast vegetariërs en veganisten kunnen ouderen ook baat hebben bij carnitine supplementen, omdat onderzoek aantoont dat het carnitinegehalte afneemt naarmate je ouder wordt (bron).

De dosering kan echter variëren, afhankelijk van welke vorm van carnitine je neemt. Acetyl-L-carnitine kan bijvoorbeeld worden gebruikt in doses tot 2500 milligram per dag, terwijl de dosis voor l-carnitine-L-tartraat, een vorm die gewoonlijk wordt gebruikt om atletische prestaties te verbeteren, kan variëren tot 4000 milligram.

L-carnitine kun je het beste bij een maaltijd innemen omdat het dan beter door het lichaam wordt opgenomen.

Houd er rekening mee dat wanneer je carnitine als aanvulling neemt op je dagelijkse voeding, je altijd met een lage dosering moet beginnen.

Op die manier kan je lichaam er aan wennen zonder vervelende bijwerkingen, zoals misselijkheid of diarree. Als je toch ernstige bijwerkingen ervaart, meld dit dan aan je arts om te bepalen of carnitine wel geschikt voor je is.

L-carnitine bijwerkingen en interacties

Bij normaal gebruik (dat wil zeggen de aanbevolen dosis niet overschrijden) is carnitine veilig met een minimaal risico op bijwerkingen. Veel voorkomende l-carnitine bijwerkingen zijn maagpijn, misselijkheid, braken en diarree.

L-carnitine kan het risico op aanvallen bij mensen met epilepsie verhogen. Als je ooit een epilepsie aanval hebt gehad dan moet je geen carnitine nemen.

Carnitine kan ook de symptomen van een traag werkende schildklier verergeren. Als je een trage schildklier hebt dien je eerst je arts te raadplegen voordat je carnitine inneemt.

Kan l-carnitine helpen met afvallen?

traag metabolisme

Veel mensen zien l-carnitine als een manier om overtollige kilo’s vet kwijt te raken en snel gewicht te verliezen.

De achterliggende gedachte hierbij is dat l-carnitine helpt om meer vetzuren naar je vetcellen te plaatsen om te worden verbrand als energie.

Dat zou op zijn minst iets moeten doen voor je lichaamsgewicht. Toch?

In combinatie met gezonde voeding en voldoende beweging hebben enkele studies gevonden dat l-carnitine suppletie als aanvulling op je dieet kan helpen met afvallen.

Een review uit 2016 keek naar de resultaten van negen onderzoeken en ontdekte dat de l-carnitine suppletie leidde tot een aanzienlijk grotere hoeveelheid gewichtsverlies en een daling van de body mass index ten opzichte van de controlegroepen (bron).

Klik hier om je BMI en je ideale gewicht te berekenen.

Andere onderzoeken hebben gemengde resultaten opgeleverd. Australische onderzoekers lieten 36 vrouwen met overgewicht l-carnitine of een placebo innemen gedurende acht weken.

De vrouwen werden in deze tijd op aerobe training gezet. Aan het einde van het onderzoek concludeerden de onderzoekers dat l-carnitine geen invloed had op het totale gewicht of vetpercentage (bron).

Hoewel l-carnitine voor sommige mensen kan werken, moet deze stof niet als een snelle oplossing worden beschouwd. Combineer l-carnitine met dagelijkse lichaamsbeweging en een gezond koolhydraatarm dieet om de beste resultaten te zien.

Zoek je bewezen tips om snel die laatste overtollige kilo’s af te vallen? Lees dan de volgende artikelen:

De voordelen van L-Carnitine

De meeste mensen gebruiken L-carnitine om gewichtsverlies te stimuleren en de vetverbranding te verhogen.

Er zijn echter nog veel meer redenen waarom je carnitine in je dieet zou willen opnemen. Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen van carnitine voor je op een rijtje gezet:

#1: Verbetert het uithoudingsvermogen

Omdat l-carnitine een belangrijke rol speelt in de energie productie, nemen veel (amateur)sporters het in om het uithoudingsvermogen te verhogen en de fysieke prestaties te verbeteren. Zowel onderzoek op mensen als op dieren hebben de gunstige effecten van l-carnitine op het uithoudingsvermogen bevestigd.

In een Turkse studie namen professionele voetbalspelers 3-4 gram l-carnitine in voordat ze op het veld stonden. Aangetoond werd dat de voetballers langer inspanning konden leveren voordat ze uitgeput raakten (bron).

Carnitine lijkt ook enigszins effectief te zijn bij het verminderen van vermoeidheid bij ouderen met weinig spieruithoudingsvermogen en wellicht bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Uit een rattenstudie blijkt dat l-carnitine het uithoudingsvermogen van ratten verbeterde bij langdurige inspanning (bron). Daarom wordt gedacht dat suppletie van l-carnitine vooral bij aerobe sportactiviteiten (zoals zwemmen, hardlopen of fietsen) mogelijk een goede aanvulling zijn.

#2: Ondersteunt de hersenfunctie

L-carnitine is niet alleen goed voor je lijf, maar ook goed voor je hersenen. Onderzoekers hebben aangetoond dat carnitine de hersenfunctie en de cognitieve prestaties kan verbeteren.

Een Italiaanse studie onderzocht de effecten van dagelijkse suppletie met l-carnitine op mentale en fysieke vermoeidheid bij bejaarden die ouder waren dan honderd jaar.

Niet alleen bleek carnitine de hoeveelheid opgeslagen vet te verminderen en de spieropbouw te ondersteunen, het hielp ook om vermoeidheidsklachten tegen te gaan en de cognitieve functie te verbeteren (bron).

Andere studies hebben laten zien dat acetyl-L-carnitine, een andere vorm van l-carnitine, zou kunnen helpen om cognitieve achteruitgang te vertragen en het geheugen te verbeteren bij patiënten met de ziekte van Alzheimer (bron, bron).

Hoewel L-carnitine voornamelijk wordt gebruikt om vetverbranding te stimuleren en de atletische prestaties te verbeteren, komt acetyl-L-carnitine ook de werking van de hersenen en het geheugen ten goede.

#3: Zorgt voor minder spierpijn en spierschade

Behalve dat carnitine het uithoudingsvermogen verbetert en waarschijnlijk goed is voor gewichtsverlies, is l-carnitine ook een nuttig supplement voor sporters die spierpijn willen voorkomen en hun zuurverdiende spiermassa willen beschermen tegen spierafbraak.

In een studie uit 2014 moesten 21 mannelijke sporters dagelijks l-carnitine of een placebo innemen gedurende twee weken voorafgaand aan een sporttest. Vergeleken met de controlegroep bleek bij de carnitinegroep minder sprake te zijn van spierbeschadiging (bron).

Andere manieren om na een zware training spierherstel te versnellen is door meer ontstekingsremmende voedingsmiddelen te eten (bladgroente, fruit, vis, etc.) en voldoende eiwitten in je dieet op te nemen.

#4: Heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel

Zoek je een manier om je bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze te verlagen? Dat kan mogelijk met carnitine. Onderzoek heeft aangetoond dat l-carnitine suppletie kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het omkeren van insulineresistentie.

Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het transport van glucose uit de bloedbaan naar de cellen. Daar wordt glucose omgezet in energie of opgeslagen in de vorm van glycogeen.

Te veel insuline kan insulineresistentie veroorzaken, waardoor je minder gevoelig wordt voor het hormoon insuline. Dit resulteert in een te hoog suikergehalte in het bloed.

Onderzoekers hebben al in 1999 ontdekt dat l-carnitine helpt om de insulinegevoeligheid bij diabetici te verbeteren en de opname van bloedglucose uit de bloedbaan te verhogen (bron). Een ander klein onderzoek vond dat het combineren van l-carnitine met calorierestrictie de insulinegevoeligheid van diabetici significant verbetert (bron).

Het vermijden van ongezonde koolhydraten en het eten van meer vezels en eiwitrijk voedsel, kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

#5: Verbetering van spermakwaliteit

Carnitine lijkt bij 3000 milligram per dag de kwaliteit van het sperma te verhogen.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat suppletie met carnitine (2-3 gram per dag gedurende 3-4 maanden) de kwaliteit van het sperma kan verbeteren (bron, bron). Gemengde effecten staan in verband met het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid ervan (bron).

Een dubbelblind, gerandomiseerd, cross-over-onderzoek onder 100 onvruchtbare mannen toonde aan dat 2 gram carnitine per dag gedurende twee maanden zowel de concentratie als de beweeglijkheid van hun sperma verhoogde (bron).

Geconcludeerd kan worden dat L-carnitine de beweeglijkheid verbetert van sperma. Toch valt hier wel een kanttekening bij te maken. De verbetering was namelijk tijdelijk.

De mannen bij wie de beweeglijkheid van het sperma het meest verbeterde met carnitinesuppletie, hadden de sterkste daling van de beweeglijk van het sperma nadat de behandeling was beëindigd.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

4 reacties op dit artikel

 • Ik lees in uw artikel dat het Carnitine supplement het beste ingenomen kan worden tijdens een maaltijd. Dit is wat ik nu momenteel zelf ook doe. Ik las op diverse andere websites dat het niet met eiwitrijke maaltijden ingenomen mag worden en het liefst een half uur voor de maaltijd. (Wat ik ook lastiger vind) wat is uw mening hierover?

  Marjolein
  • Hallo Marjolein, ik begrijp dat er soms tegenstrijdige informatie te vinden is op het internet, wat het lastig kan maken om te bepalen wat de beste aanpak is. Over het algemeen wordt aangeraden om carnitine in te nemen tijdens of vlak na een maaltijd, omdat de opname van carnitine in het lichaam wordt verbeterd door de aanwezigheid van voedingsstoffen zoals koolhydraten en vetten. Sommige bronnen suggereren dat het innemen van carnitine bij een eiwitrijke maaltijd de opname kan verminderen, omdat het in competitie gaat met andere aminozuren voor opname door het lichaam. Het innemen van carnitine een half uur voor de maaltijd zou in theorie kunnen helpen om de competitie tussen carnitine en andere aminozuren te verminderen. Je kunt experimenteren met de timing van je carnitine inname en observeren hoe je lichaam reageert. Je kunt beginnen met de huidige aanpak van het innemen tijdens een maaltijd en, indien nodig, de timing aanpassen om te zien of je betere resultaten ervaart. Succes!

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur
 • Goedendag,
  Op dit moment ben ik een proteïne dieet aan het volgen..
  Heb ook helaas last van snel werkende schildklier door een virus gekregen, nu krijg ik medicijnen om het te gaan vertragen.. kan ik dit dan als nog gebruiken om het te helpen met afvallen???

  Groetjes Simone

  Simone
  • Beste Simone, gezien je situatie met je schildklier en de medicatie die je krijgt, zou ik je sterk aanraden om contact op te nemen met je huisarts of endocrinoloog. Zij kunnen je het beste adviseren over het combineren van je medicatie met je dieet. Veel succes en gezondheid gewenst!

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )