846

Core Stability: Uitleg, 7 Beste Oefeningen en Workout Schema

Core stability is essentieel voor jou als mens om normaal te functioneren.

Het is hetgeen wat je boven- en onderkant aan elkaar houdt en ervoor zorgt dat je niet als een slappe spaghettisliert door het leven gaat.

Maar wat is deze mysterieuze core stability eigenlijk en wat voor functies heeft het in je lichaam?

En wat misschien nog wel belangrijker is om te weten is wat er gebeurt als je core stability te slap is (met de daarbij behorende gezondheidsklachten)?

Over dit onderwerp kun je veel zin en onzin lezen. Vooral wanneer het in combinatie met lage rugklachten wordt besproken. Daar ga ik in dit artikel meer duidelijkheid over geven.

Inhoudsopgave

Video: 10 minuten core stability training

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Wat is core stability eigelijk?

Hoewel core stability training (soms ook kerntraining of coretraining genoemd) klinkt exotisch is het al jaren bekend in de revalidatiewereld.

Pas sinds een aantal jaar is het meer mainstream geworden in de sportschool om vooral sterke buik- en rugspieren te kweken.

Ik zal de uitleg omtrent core stability simpel houden want uiteindelijk wil je alleen weten wat je eraan hebt en hoe je het sterker kunt maken.

Met core stability wordt eigenlijk de functie van de spieren van je romp bedoeld.

Denk hierbij vooral aan je middenrif, bekkenbodem, buikspieren en rugspieren. Je ‘core’ zijn dan ook al deze spieren samen in combinatie met je ribbenkast en interne organen.

sportieve vrouw tilt tractor band op in sportschool

Alle spieren en gewrichten in je lichaam beïnvloeden elkaar.

Als je een afwijking aan je voet hebt, kan dit resulteren in problemen met je bekken waardoor je bijvoorbeeld rugklachten ontwikkeld.

En omdat je romp erg groot is (en de spieren die hieraan vastzitten ook) speelt deze een grote rol bij het ontwikkelen en voorkomen van afwijkingen en pijn in je lichaam. Vooral wanneer het aankomt op stabilisatie en het overbrengen van kracht is je core erg belangrijk.

Des te zwakker je core stabiliteit is, des te groter de kans is dat je een probleem zult ontwikkelen in je algehele beweging. Overigens is een ’te sterke’ core stability vaak ook niet goed.

Lage rugklachten kunnen namelijk zowel komen door een te slappe onderrug als een te sterke onderrug (bron).

Vooral dit laatste is een probleem bij mensen die zwaar deadliften of een andere vorm van krachttraining doen waarbij ze hun onderrug trainen.

Het belang van een stevige kern

man zit op houten vloer en voelt aan verband om enkel

Omdat je core met al je ledematen verbonden is en betrokken is bij je motoriek, is het vanzelfsprekend dat je een sterke core moet hebben.

Of in ieder geval sterk genoeg om je doen en laten ongehinderd uit te kunnen laten voeren.

Niet alleen wanneer je zware dingen wilt tillen is het dus belangrijker.

Bij sporten is het van belang om de kracht die je hebt over te kunnen zetten in een beweging.

Dit kan zowel voor je armen als benen gelden. Al deze aansturing komt voor een groot deel uit je core.

 • Onderzoek laat zelfs zien dat de kans op blessures afneemt bij het sporten als je core stability in orde is (bron).
 • Daarnaast blijkt uit hetzelfde onderzoek dat mensen ook minder last hebben van lage rugklachten als hun core stability goed is.
 • En als laatst neemt zelfs de sprongkracht toe wanneer je een sterke core hebt. Genoeg voordelen dus om af en toe je core te trainen.

De core-stability oefeningen

Dat je core stability belangrijk is weet je nu wel maar hoe train je in godsnaam je core behalve honderd keer per dag crunches te doen? Of speciaal een sportschoolabonnement af te sluiten om zware gewichten te hoeven tillen?

Maak je geen zorgen, ook hier heb ik wat oefeningen voor die je gewoon thuis kunt doen.

Hieronder volgen een aantal core stability oefeningen. Deze zijn onderverdeeld in twee categorieën: statische grondoefeningen en dynamische grondoefeningen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Statische grondoefeningen

Oefening #1 Plank

Deze oefeningen kent vrijwel iedereen. Maar ik zal hem nog even uitleggen voor de beginners onder ons.

Ga languit liggen op de grond. Steun daarna je lichaam op je tenen en je ellebogen. Je vormt dan als het ware een plank (ra ra waar de naam vandaan komt). Span vervolgens je buikspieren aan en en zorg ervoor dat je lichaam in een rechte lijn blijft.

Oefening #2 Zijwaartse crunch (of plank)

Steun zoals hierboven op je ellebogen en je tenen maar doe dit op de zijkant van je lichaam. Druk jezelf in een rechte lijn en houd je elleboog onder je schouder. Dus niet te ver naar voren of naar achteren. Deze oefening kun je doen door je lichaam in deze positie vast te houden of juist gecontroleerd te zakken met je heup/zij en vervolgens weer omhoog te crunchen.

Oefening #3 Bruggetje

Ga op je rug liggen en buig je knieen (terwijl je voeten plat op de grond zitten). Knijp hierbij je billen hard samen en wip jezelf omhoog. Zorg ervoor dat je heup in een rechte lijn komt met de rest van je lichaam terwijl je schouders en voeten nog steeds de grond aanraken.

Hier ook een video om een beter beeld te krijgen van deze oefening:

Oefening #4 Superman

Kniel op de vloer op handen en voeten. Je knieën moeten onder je heup zijn en je armen onder je schouders.

Strek je rechterbeen naar achteren en je linkerarm naar voren.

Trek ze weer in en herhaal dit met je linkerbeen en je rechterarm.

Zorg er altijd voor dat je lichaam zoveel mogelijk in één lijn staat. Hierdoor zal je de meeste spieren gebruiken en trainen.

Hier is wederom een video voor betere uitleg:

Dynamische grondoefeningen

Oefening #5 Zijwaarts heup afwenden

Ga op de zijkant van je lichaam liggen met de bovenkant van je heupen boven de onderkant van je heupen. Span je buikspieren aan en til je bovenste been langzaam van boven naar beneden.

Oefening #6 Schuine crunch

Ga op je rug liggen met je rechterenkel rustend op je linkerknie (als je een soort van kleermakerszit doet met één been). Plaats je linkerarm op de vloer. Houd je linkerschouder laag en crunch je rechterschouder op tot aan de linkerknie. Doe dit vervolgens om en om.

Oefening #7 Gestrekt been optillen

Ga op je rug liggen met je knieën gebogen zoals bij oefening #3. Span je buikspieren aan en til één been recht de lucht in totdat je tenen richting het plafond wijzen.

Als dit niet lukt, probeer het dan zo hoog mogelijk te doen. Breng je been langzaam naar beneden. Herhaal het vervolgens met het andere been. Zorg ervoor dat je rug en buikspieren aangespannen zijn zodat je niet in elkaar zakt tijdens de oefening.

Core stability schema

De bovenstaande oefeningen mag je doen zoveel je zelf wilt. Des te langer en vaker je het doet, des te sterker je core stability zal zijn.

Geen idee hoelang of hoe vaak je het moet doen? Hieronder kun je een workout schema vinden:

Oefening Uitvoering
#1 30 seconden
#2 30 seconden (of 15 herhalingen)
#3 15 herhalingen
#4 15 herhalingen per kant
#5 15 herhalingen
#6 15 herhalingen per kant
#7 10 herhalingen per kant

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • Beste Oscar,
  Ik lees bovenstaand handige en goede tips om af te vallen.
  Echter zit ik met het volgende probleem.
  Ik heb 8 jaar geleden op mijn 50ste 2 rugwervels gebroken waardoor ik een inzakkingsfractuur heb. Daarnaast heb ik 2 aardig versleten knieën. Vroeger, voor mijn ongeluk, veel aan spanning gedaan. Nu zeker zo.n 8 kilo te zwaar. Ik loop al maanden bij een diëtiste maar dit loont nauwelijks de moeite. Nu een ebike aangeschaft omdat ik door mijn knieën slecht kan bewegen. De Orthopeed zegt dat het beter is om mijn bovenbeenspieren niet te gaan trainen terwijl ik dit wel weer als advies op internet lees.
  Kortom ik ben onderhande een beetje radeloos geworden en weet gewoon niet meer wat ik moet doen om zowel fysiek in orde te blijven en ook mijn overgewicht kwijt te raken.
  Heb jij nog een advies voor mij?
  Alvast hartelijk dank.
  Jacqueline
  [email protected]

  Jacqueline los
 • Zeer goede oefeningen en opbouw

  Esther

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )