610

Core Stability: Uitleg, 7 Beste Oefeningen en Workout Schema

Core stability is essentieel voor jou als mens om normaal te functioneren. Het is hetgeen wat je boven- en onderkant aan elkaar houdt en ervoor zorgt dat je niet als een slappe spaghettisliert door het leven gaat.

Maar wat is deze mysterieuze core stability eigenlijk en wat voor functies heeft het in je lichaam?

En wat misschien nog wel belangrijker is om te weten is wat er gebeurt als je core stability te slap is (met de daarbij behorende gezondheidsklachten)?

Over dit onderwerp kun je veel zin en onzin lezen. Vooral wanneer het in combinatie met lage rugklachten wordt besproken. Daar ga ik in dit artikel meer duidelijkheid over geven.

Daarnaast leer je in deze blog:

 • Wat het belang van core stability precies is
 • Wat de 7 beste oefeningen zijn die je kunt doen om je core stability te vergroten
 • Een makkelijk en snel te volgen schema wat je thuis kunt uitvoeren

Inhoudsopgave

Wat is core stability eigelijk?

Hoewel core stability training (soms ook kerntraining of coretraining genoemd) klinkt exotisch is het al jaren bekend in de revalidatiewereld. Pas sinds een aantal jaar is het meer mainstream geworden in de sportschool om vooral sterke buik- en rugspieren te kweken. Ik zal de uitleg omtrent core stability simpel houden want uiteindelijk wil je alleen weten wat je eraan hebt en hoe je het sterker kunt maken.

Met core stability wordt eigenlijk de functie van de spieren van je romp bedoeld.

Denk hierbij vooral aan je middenrif, bekkenbodem, buikspieren en rugspieren. Je ‘core’ zijn dan ook al deze spieren samen in combinatie met je ribbenkast en interne organen.

core stability

Alle spieren en gewrichten in je lichaam beïnvloeden elkaar.

Als je een afwijking aan je voet hebt, kan dit resulteren in problemen met je bekken waardoor je bijvoorbeeld rugklachten ontwikkeld. En omdat je romp erg groot is (en de spieren die hieraan vastzitten ook) speelt deze een grote rol bij het ontwikkelen en voorkomen van afwijkingen en pijn in je lichaam. Vooral wanneer het aankomt op stabilisatie en het overbrengen van kracht is je core erg belangrijk.

Des te zwakker je core stabiliteit is, des te groter de kans is dat je een probleem zult ontwikkelen in je algehele beweging. Overigens is een ‘te sterke’ core stability vaak ook niet goed.

Lage rugklachten kunnen namelijk zowel komen door een te slappe onderrug als een te sterke onderrug (bron).

Vooral dit laatste is een probleem bij mensen die zwaar deadliften of een andere vorm van krachttraining doen waarbij ze hun onderrug trainen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Het belang van een stevige kern

Omdat je core met al je ledematen verbonden is en betrokken is bij je motoriek, is het vanzelfsprekend dat je een sterke core moet hebben.

Of in ieder geval sterk genoeg om je doen en laten ongehinderd uit te kunnen laten voeren.

Niet alleen wanneer je zware dingen wilt tillen is het dus belangrijker.

Bij sporten is het van belang om de kracht die je hebt over te kunnen zetten in een beweging.

Dit kan zowel voor je armen als benen gelden. Al deze aansturing komt voor een groot deel uit je core.

 • Onderzoek laat zelfs zien dat de kans op blessures afneemt bij het sporten als je core stability in orde is (bron).
 • Daarnaast blijkt uit hetzelfde onderzoek dat mensen ook minder last hebben van lage rugklachten als hun core stability goed is.
 • En als laatst neemt zelfs de sprongkracht toe wanneer je een sterke core hebt. Genoeg voordelen dus om af en toe je core te trainen.

De core-stability oefeningen

Dat je core stability belangrijk is weet je nu wel maar hoe train je in godsnaam je core behalve honderd keer per dag crunches te doen? Of speciaal een sportschoolabonnement af te sluiten om zware gewichten te hoeven tillen?

Maak je geen zorgen, ook hier heb ik wat oefeningen voor die je gewoon thuis kunt doen.

Hieronder volgen een aantal core stability oefeningen. Deze zijn onderverdeeld in twee categorieën: statische grondoefeningen en dynamische grondoefeningen.

Statische grondoefeningen

Oefening #1 Plank

Deze oefeningen kent vrijwel iedereen. Maar ik zal hem nog even uitleggen voor de beginners onder ons.

Ga languit liggen op de grond. Steun daarna je lichaam op je tenen en je ellebogen. Je vormt dan als het ware een plank (ra ra waar de naam vandaan komt). Span vervolgens je buikspieren aan en en zorg ervoor dat je lichaam in een rechte lijn blijft.

Oefening #2 Zijwaartse crunch (of plank)

Steun zoals hierboven op je ellebogen en je tenen maar doe dit op de zijkant van je lichaam. Druk jezelf in een rechte lijn en houd je elleboog onder je schouder. Dus niet te ver naar voren of naar achteren. Deze oefening kun je doen door je lichaam in deze positie vast te houden of juist gecontroleerd te zakken met je heup/zij en vervolgens weer omhoog te crunchen.

Oefening #3 Bruggetje

Ga op je rug liggen en buig je knieen (terwijl je voeten plat op de grond zitten). Knijp hierbij je billen hard samen en wip jezelf omhoog. Zorg ervoor dat je heup in een rechte lijn komt met de rest van je lichaam terwijl je schouders en voeten nog steeds de grond aanraken.

Hier ook een video om een beter beeld te krijgen van deze oefening:

Oefening #4 Superman

Kniel op de vloer op handen en voeten. Je knieën moeten onder je heup zijn en je armen onder je schouders.

Strek je rechterbeen naar achteren en je linkerarm naar voren.

Trek ze weer in en herhaal dit met je linkerbeen en je rechterarm.

Zorg er altijd voor dat je lichaam zoveel mogelijk in één lijn staat. Hierdoor zal je de meeste spieren gebruiken en trainen.

Hier is wederom een video voor betere uitleg:

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Dynamische grondoefeningen

Oefening #5 Zijwaarts heup afwenden

Ga op de zijkant van je lichaam liggen met de bovenkant van je heupen boven de onderkant van je heupen. Span je buikspieren aan en til je bovenste been langzaam van boven naar beneden.

Oefening #6 Schuine crunch

Ga op je rug liggen met je rechterenkel rustend op je linkerknie (als je een soort van kleermakerszit doet met één been). Plaats je linkerarm op de vloer. Houd je linkerschouder laag en crunch je rechterschouder op tot aan de linkerknie. Doe dit vervolgens om en om.

Oefening #7 Gestrekt been optillen

Ga op je rug liggen met je knieën gebogen zoals bij oefening #3. Span je buikspieren aan en til één been recht de lucht in totdat je tenen richting het plafond wijzen. Als dit niet lukt, probeer het dan zo hoog mogelijk te doen. Breng je been langzaam naar beneden. Herhaal het vervolgens met het andere been. Zorg ervoor dat je rug en buikspieren aangespannen zijn zodat je niet in elkaar zakt tijdens de oefening.

Core stability schema

De bovenstaande oefeningen mag je doen zoveel je zelf wilt. Des te langer en vaker je het doet, des te sterker je core stability zal zijn.

Geen idee hoelang of hoe vaak je het moet doen? Hieronder kun je een workout schema vinden:

Oefening Uitvoering
#1 30 seconden
#2 30 seconden (of 15 herhalingen)
#3 15 herhalingen
#4 15 herhalingen per kant
#5 15 herhalingen
#6 15 herhalingen per kant
#7 10 herhalingen per kant

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

1 reactie op dit artikel

 • Beste Oscar,
  Ik lees bovenstaand handige en goede tips om af te vallen.
  Echter zit ik met het volgende probleem.
  Ik heb 8 jaar geleden op mijn 50ste 2 rugwervels gebroken waardoor ik een inzakkingsfractuur heb. Daarnaast heb ik 2 aardig versleten knieën. Vroeger, voor mijn ongeluk, veel aan spanning gedaan. Nu zeker zo.n 8 kilo te zwaar. Ik loop al maanden bij een diëtiste maar dit loont nauwelijks de moeite. Nu een ebike aangeschaft omdat ik door mijn knieën slecht kan bewegen. De Orthopeed zegt dat het beter is om mijn bovenbeenspieren niet te gaan trainen terwijl ik dit wel weer als advies op internet lees.
  Kortom ik ben onderhande een beetje radeloos geworden en weet gewoon niet meer wat ik moet doen om zowel fysiek in orde te blijven en ook mijn overgewicht kwijt te raken.
  Heb jij nog een advies voor mij?
  Alvast hartelijk dank.
  Jacqueline
  [email protected]

  Jacqueline los

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!