638

De Grondleggers van het Koolhydraatarm Dieet

In 1863 werd het eerste populaire dieetboek uitgegeven, genaamd Letter on Corpulence, Addressed to the Public door William Banting. Hierin vertelt William dat hij in 53 weken 21 kilo verloren is via een koolhydraat-beperkt dieet, een manier die toentertijd door de meeste doktoren werd aangeraden bij mensen met overgewicht en obesitas.

In 1972 kwam ook de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins met het idee om koolhydraten grotendeels uit het dieet te schrappen om af te vallen en de algehele gezondheid te verbeteren. De koolhydraten verving hij met eiwitten en (verzadigde) vetten.

Tot de dag van vandaag ontkent het merendeel van de gezondheidsinstanties (waaronder de EFSA) en de reguliere media zijn bevindingen. Volgens hen zijn vetten nog steeds de vijand, en dan met name verzadigde vetten zoals in kokosolie en roomboter.

Maar uit de meest recente overzichtsartikelen blijkt dat verzadigde vetten ongevaarlijk zijn voor de gezondheid (bron, bron). Daarom zegt de Hartstichting tegenwoordig op hun site het volgende:

Mensen die veel verzadigde vetten binnenkrijgen blijken in recente onderzoeken geen hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben.

Tegenstrijdig aan wat veel mensen zouden denken laten talloze betrouwbare studies zien dat een koolhydraatarm dieet effectiever is voor gewichtsverlies dan een vetarm dieet (bron, bron, bron).

Uit een studie blijkt zelfs dat als je 300 calorieën meer per dag eet bij een koolhydraatarm dieet ten opzichte van een vetarm dieet, dat je dan alsnog 18% sneller afvalt (bron). Zie de infographic met meer uitleg hierover:

calorieen tellen dieten

Waarom is het koolhydraatarm dieet zo populair geworden?

Dit heeft hoofdzakelijk twee redenen:

  • Mensen zijn er bewuster van geworden dat ons huidige voedingspatroon ver af staat van wat jager-verzamelaars aten
  • Mensen zien de vele gezondheidsvoordelen in van koolhydraatarm dieet waaronder gewichtsverlies

We beginnen met de eerste reden.

De balans in macro-nutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) is in ons huidige voedingspatroon scheef gegroeid. Dit komt omdat het eten van koolhydraten de laatste decennia letterlijk de pan is uitgevlogen!

Uit een onderzoek van 2000 komt naar voren dat Westerse samenlevingen ongeveer 55% van hun energiebehoefte uit koolhydraten halen (bron). In Nederland is dat gelukkig iets minder namelijk gemiddeld 45% (bron).

Als we kijken naar verschillende wereldwijde jager-verzamelaars uit de oertijd haalden deze nooit meer dan 40% van hun energiebehoefte uit koolhydraten.

Zie de taartdiagrammen hieronder om de verschillen tussen de jager-verzamelaars en Westerse samenlevingen te vergelijken wat betreft de macro-nutriënten:

macronutrienten verhoudingen

Overigens zit er nog een belangrijk addertje onder het gras bij deze percentages…

Bij de jager-verzamelaars kwamen de koolhydraten uit natuurlijk bronnen, zoals groente, fruit, noten en zaden. Dit in tegenstelling tot Westerse samenlevingen waar we tegenwoordig ook bewerkte koolhydraten eten.

We hebben het dan over producten als koek, snoep, frisdrank, witbrood, witte rijst, pasta en bewerkte aardappelproducten. Later zal ik hier de gevaren van bespreken.

Met name de laatste decennia is de consumptie van bewerkte koolhydraten sterk toegenomen. Deze stijging heeft grofweg drie redenen:

  • Bewerkte koolhydraten zijn zeer goedkoop te produceren, dus aantrekkelijk voor de consument
  • Overheden hebben (verzadigde) vetten al decennia lang bestempeld als de vijand bij overgewicht
  • De voedingsindustrie speelt in op de eetlust opwekkende effecten van bewerkte koolhydraten (hoge door-eet factor)

Naar mijn idee hebben de overheden en de voedingsindustrie het oorspronkelijk voedingspatroon omgekeerd, met als gevolg dat het aantal mensen met overgewicht en diabetes type 2 juist verder is gegroeid. Zie hier hoe die omkering er uit ziet:

huidig versus oorspronkelijk voedingspatroon

* In het oorspronkelijke voedingspatroon bestonden bewerkte koolhydraten (vrijwel) niet, dus deze staan ook niet in het figuur.

Hieronder vind je een samenvatting van de verschillen in wat de Westerse samenlevingen vandaag de dag eten en wat de gemiddelde jager-verzamelaars aten (oermensen).

koolhydraatarm dieet oermens gifographic

Samenvattend: we hebben nog nooit zoveel bewerkte koolhydraten gegeten als nu. We zouden dit weer in balans moet brengen door koolhydraten gedeeltelijk te vervangen met eiwitten, gezonde vetten, groente en fruit.

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!