852

Is het Mediterraans Dieet Echt Zo Gezond? Ervaringen en 3 Recepten

In het begin van de twintigste eeuw bleken hart- en vaatziekten en groot probleem te worden in de Westerse landen.

Op dat moment ontdekten veel onderzoekers die hart- en vaatziekten onderzochten een opvallend patroon:

De mensen in bepaalde landen rondom de Middellandse Zee hadden weinig last van hart- en vaatziekten in vergelijking met de meeste Westerse landen.

De onderzoekers geloofden dat de lage cijfers met betrekking tot hart- en vaatziekten te maken hadden met hun gezonde eetpatroon.

Hoe hun gezonde eetpatroon er precies uitziet, leer je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Video: Het Mediterraans Dieet

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat is het Mediterraans dieet?

Het Mediterraans dieet is gebaseerd op traditionele producten die ze voornamelijk in de jaren 60 aten rondom de middellandse zee, zoals in Italië en Griekenland.

Dat stukje informatie over de jaren 60 is wel belangrijk, aangezien ze tegenwoordig veel pasta’s en pizza’s eten in Italië wat dan weer niet echt bevorderlijk is voor de gezondheid.

Onderzoekers merkten op dat deze mensen erg gezond waren in vergelijking met de meeste westerlingen en een lager risico hadden op de meeste welvaartsziekten.

Meerdere studies hebben aangetoond dat het mediterrane dieet gewichtsverlies kan veroorzaken en hartaanvallen, beroertes, diabetes type 2 en een vroegtijdige dood kan helpen voorkomen.

Let wel op: er is geen goede manier om het mediterrane dieet te volgen, vanwege de grote diversiteit in culturen in de verschillende landen romdom de Middelandse Zee. Er is dus niet simpelweg één soort Mediterraans dieet.

In dit artikel zal ik met name de voor- en nadelen beschrijven van het Mediterraans dieet dat wordt voorgeschreven en gebruikt in onderzoeken die suggereren dat het een gezonde manier van eten is.

Hoe is het dieet opgebouwd?

Om te weten wat het dieet zo gezond maakt, is het eerst verstandig om te weten hoe het dieet is opgebouwd en welke producten je voornamelijk moet eten en welke je juist moet vermijden.

Welke voedingsmiddelen precies tot het Mediterrane dieet behoren, is een beetje controversieel, deels omdat er zoveel variatie is tussen de verschillende landen. Maar toch zijn er genoeg dezelfde producten die de basis vormen van het Mediterraans dieet in verschillende landen.

Welke producten zijn de basis van het Mediterraans dieet?

Het mediterrane dieet piramide De basis van het dieet wordt gevormd door onbewerkte producten. Deze producten vind je dus terug in de natuur.

Het dieet dat in de meeste onderzoeken is gebruikt, is rijk aan gezond plantaardig voedsel en bevat relatief weinig dierlijke producten. Het eten van vis en zeevruchten wordt echter minstens twee keer per week aanbevolen.

De Mediterraans levensstijl houdt ook in dat je regelmatig aan lichaamsbeweging doet, dat je de maaltijden deelt met andere mensen en dat je geniet van het leven.

Onder de basisproducten vallen:

 • Groente: broccoli, koolsoorten, uien, bloemkool, wortelen, spruiten, spinazie komkommer en tomaten
 • Fruit: avocado’s, appels, sinaasappelen, peren, aardbeien, druiven, bananen, meloenen, perziken  dadels en vijgen
 • Noten: walnoten, amandelen, cashewnoten, macadamianoten
 • Zaden: zonnebloemzaad, pompoenzaad en lijnzaad
 • Peulvruchten: allerlei bonensoorten, linzen, kikkererwten, pinda’s
 • Aardappels: gewone aardappelen, zoete aardappelen en koolrapen
 • Kruiden: knoflook, tijm, oregano, rozemarijn, basilicum, munt, kaneel en peper
 • Vis: zalm, tonijn, witvis, sardines, forel, oesters, mosselen, garnalen etc.
 • Olijfolie: extra vergine olijfolie wordt met name gebruikt om in te bakken en als basis voor een dressing

Als je mijn website al wat langer kent, dan weet je dat dit stuk voor stuk gezonde producten zijn. Over aardappelen valt nog te twisten natuurlijk, alleen is de combinatie van alle bovenstaande producten erg gezond. Dan kan af en toe een aardappel ook geen kwaad.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Welke producten mag je met mate eten?

Dan zijn er producten die je met mate zou moeten eten. Het grootste deel van je eetpatroon zou dus uit de basisproducten moeten bestaan en die kun je aanvullen met de volgende producten:

 • Gevogelte: kip, kalkoen, kwartel en eend
 • Eieren: van alle bovenstaande dieren
 • Kaas: mozerella, blauwe kaas, brie en Parmezaanse kaas
 • Zuivelproducten: melk, karnemelk en Griekse yoghurt

Dit zijn natuurlijk allemaal dierlijke producten. Ze zijn er bij het Mediterrane dieet geen groot fan van, maar ze zijn wel een prima aanvulling op de basisproducten.

Mediterraans dieet: welke producten mag je af en toe eten ?

Heel af en toe is het toegestaan om rood vlees te eten.

Ondanks dat het overgrote deel rood vlees onbewerkt is, is het wel minder gezond. Rood vlees kan de kans op kanker en een hartaanval verhogen (bron).

Daarom is het de bedoeling dat je deze vleessoort maar heel af en toe eet. Daarnaast is rood onbewerkt vlees over het algemeen duurder dan gevogelte of vis. Ook dat is waarschijnlijk een reden waarom het in die gebieden weinig gegeten werd.

Onder rood vlees valt onder andere:

 • Rundvlees: bieflapjes, verschillende soorten steaks en orgaanvlees
 • Varkensvlees: varkenshaas, karbonade’s en filetlapjes
 • Lamsvlees: lamsbouten, lamsrack en schouderkarbonade

Mediterraans dieet: welke producten mag je niet eten?

En helaas ben ik nog niet klaar. Je weet nu precies wat je wel mag eten. Maar ook in dieet is er een categorie producten die je te allen tijde dient te vermijden.

De volgende producten komen niet in het dieet voor:

 • Toegevoegde suiker producten: alle frisdranken, fruitsapjes, snoep, deegwaren, koekjes en ijs.
 • Geraffineerde graanproducten: wit brood, witte pasta en alle andere snelle opneembare koolhydraatbronnen.
 • Transvetten: deze ongezonde vetten bevinden zich in veel bewerkte producten zoals koeken, deegwaren, kant- en klaar maaltijden, maar ook in margarine en halvarine.
 • Bewerkt vlees: hotdogs, knakworsten, saucijzenbroodjes, spare-ribs, hamburgers, salami, boterhamworst, leverworst etc.
 • Sterk bewerkte voedingsmiddelen: hierbij moet je denken aan producten die uit de fabriek komen. Ook producten waarop light, verminderd vet of mager op staat.

Zoals je inmiddels misschien wel opgemerkt hebt, zijn alle producten die je dient te vermijden, bewerkte producten. Niet één van deze producten groeit aan een boom of kun je zo uit de natuur plukken.

Wat mag je allemaal drinken bij het Mediterraans dieet?

Wat waarschijnlijk niet als een verrassing komt, is dat men voornamelijk water drinkt in deze gebieden. Water vormt dus een belangrijk onderdeel van dit dieet. Het is verstandig dit altijd bij je te hebben zodat je gedurende de dag genoeg vocht binnenkrijgt.

Man drinkt overdreven groot glas rode wijnHet Mediterraans dieet bevat ook gematigde hoeveelheden rode wijn – denk aan 1 glas per dag. Dit is echter volledig optioneel.

Rode wijn bevat resveratrol, wat om die reden één van de weinige alcoholische versnaperingen is die nog bepaalde voordelen kent.

Als je enigszins een aanleg hebt voor een alcoholverslaving, dan is deze versnapering niet verstandig.

Zwarte koffie en met name groene thee mag je in dit dieet ook drinken. Echter mag hier dan geen suiker aan worden toegevoegd.

Alle dranken met toegevoegd suiker zijn volgens dit dieet streng verboden. En ook verse vruchtensappen worden afgeraden door de grote hoeveelheid suikers. Je perst immers alleen het vocht en de suikers uit de vrucht. Helaas blijven de vezels achter waardoor ook deze dranken ongezond zijn.

Niet alle Mediterrane diëten zijn gelijk

Het Mediterraans gebied, bestaat uit verschillende landen rondom de Middellandse Zee. Niet alle eetgewoonten zijn dus gelijk. Maar niet alleen de landen verschillen in het mediterraans dieet.

Uit een groot onderzoek bleek ook het opleidingsniveau en het inkomen bepalend te zijn voor de kwaliteit van het Mediterraans dieet (bron).

In dit onderzoek zijn 18.000 aanhangers van het mediterraans dieet bestudeerd. Ze ontdekten dat wanneer mensen dit eetpatroon volgden, de kans op hart- en vaatziekten alleen verlaagde bij mensen die hogere opleidingsniveaus hadden en/of meer inkomen hadden.

Bij degenen die lager onderwijs hadden gevolgd en een lager inkomen hadden, zagen de onderzoekers geen voordelen.

Hoe zit het nu precies?

Het mediterraans dieet dat de nadruk legt op producten zoals: olijfolie, vis, noten, zaden en peulvruchten verlaagt het risico op veel welvaartsziekten. En toch waren er verschillende resultaten tussen verschillende leefklassen.

De groepen moesten zich aan een optimaal mediterraans dieet houden. Dit werd gemeten door een score die ze kregen bij de inname van verschillende producten uit de volgende productgroepen:

 • Fruit
 • Groeten
 • Noten
 • Peulvruchten
 • Granen
 • Vis
 • Vetten
 • Vlees

Mensen met een hoger sociaal-economische positie (hoger inkomen of hoger opleidingsniveau), lieten over het algemeen een gunstiger eetgedrag zien.

De mensen die de gezondheidseffecten van dit dieet ervoeren, hadden een dieet rijker aan antioxidanten (polyfenolen), evenals volkoren producten, biologisch voedsel en een verscheidenheid aan groenten en fruit.

Met andere woorden: niet alle Mediterrane diëten zijn hetzelfde. Het dieet bepaalt welke productgroepen je eet, maar niet de kwaliteit van deze producten.

Denk hierbij aan noten, zaden en peulvruchten. Walnoten zijn in vergelijking met pinda’s ontzettend duur:

 • De kiloprijs van walnoten bij de Albert Heijn kost: 13,95 euro
 • De kiloprijs van pinda’s bij de Albert Heijn kost: 2,70 euro

Walnoten mogen dan veel duurder zijn, maar zijn ook vele malen gezonder voor het menselijk lichaam. Pinda’s kun je amper gezond voor het lichaam noemen. Het verschil op gezondheidsvlak zit hem in de omega 3/6 verhouding die walnoten en pinda’s bevatten.

Hoe kwalitatiever je producten zijn, hoe meer gezondheidsvoordelen je zult ervaren. 

De voordelen van het Mediterraans dieet

Wanneer je het mediterraans dieet volgt en met name kwalitatieve producten eet, dan kan dit dieet veel gezondheidsvoordelen hebben. Hieronder benoem ik de 5 belangrijkste voordelen.

Voordeel #1: het dieet is ideaal om gewicht te verliezen

Dat het mediterrane dieet gezond is, is inmiddels wel gebleken.

Een goede gezondheid begint bij een gezond gewicht. Het Mediterraans dieet kan je daar zeker een eind mee op weg helpen.

Deze vorm van diëten maakt het mogelijk om af te vallen zonder veel last van een honger gevoel te hebben. Het gewicht kun je er op een realistische manier af krijgen en gaat een heel leven lang mee.

Het dieet is duurzaam. Je kunt beter zeggen dat het geen dieet is, maar een levensstijl.

Er is ruimte voor veel verschillende dieetvormen binnen dit dieet. Of je nu liever koolhydraatarm, juist minder eiwitten of ergens daartussen eet, alles is mogelijk:

 • Het dieet richt zich op de consumptie van gezonde vetten (vis, noten en zaden) terwijl de koolhydraten relatief laag blijven.
 • De inname van hoogwaardige eiwitrijke voedingsmiddelen is belangrijk binnen dit dieet. De eiwitten dien je te halen uit gevogelte, peulvruchten en andere gezonde producten.
 • De kwaliteit van je koolhydraten gaat drastisch omhoog. In plaats van geraffineerde koolhydraten zijn alleen volkoren koolhydraten in beperkte mate toegestaan. Voor de rest vul jij je koolhydraat behoefte aan met groente, fruit, bonen en noten.

Hoeveel kun je afvallen met Mediterraans dieet?

volslanke vrouw versus slanke vrouwAls je het dieet op deze manier volgt, dan heb je de mogelijkheid om gewicht te verliezen op een gezonde manier.

Zo is er een onderzoek waarbij 3 verschillende diëten getest werden. Het koolhydraatarme, vetarme en mediterrane dieet.

Bij dit onderzoek verloor de koolhydraatarme groep het meeste gewicht met 5,5 kilogram. De groep die het mediterrane dieet volgde, verloren gemiddeld 4,6 kilogram. En als laatst verloor de vetarme groep 3,3 kilogram (bron).

Wil je meer weten over verschillende dieetschema’s? Lees dan het onderstaande artikel eens door:

Dieet Schema? Gratis Eetschema om Gezond en Snel Af te Vallen

Zoals ik altijd al aangeef, verlies je bij bijna elk denkbare dieet gewicht. Maar welke diëten zijn het beste vol te houden?

Over het algemeen zijn dit diëten die geen extremen kennen. Het mediterrane dieet is een eetpatroon die heel gemakkelijk is om op de lange termijn vol te houden. In tegenstelling tot vetarme of zwaar koolhydraatarme diëten.

Voordeel #2: het verkleint de kans op diabetes type 2

Diabetes type 2, Slechte cholesterolwaarden, overgewicht en hart- en vaatziekten zijn allemaal aandoeningen waarbij een slechte levensstijl een hele belangrijke rol speelt.

Wanneer je een ongezonde levensstijl hanteert, dan is de kans op het ontwikkelen van alle bovenstaande aandoeningen dus erg groot.

Maar laten we beginnen bij diabetes type 2.

Diabetes type 2 ontwikkel je doordat jij je lichaam gedurende een lange tijd bombardeert met koolhydraten en suikers. En dan gaat het met name om snelle koolhydraten en suikers. Wat valt hieronder:

 • Geraffineerde granen (witbrood, witte pasta, cruesli, cornflakes en de meeste andere deegwaren)
 • Snoepgoed
 • Koeken
 • Witte rijst
 • Frisdranken/vruchtensappen

Man met overgewicht verontwaardigd dat slecht eten en niet bewegen slecht isBovenstaande producten komen veel voor in het Westerse dieet. En dat is precies de reden waarom diabetes type 2 zoveel voorkomt in Nederland en andere westerse landen.

Insulineresistentie

Wanneer jij je lichaam zo vaak en veel bombardeert met bovenstaande producten dan moet je lichaam extreem veel insuline produceren om dit te kunnen verwerken.

Je lichaam wordt op den duur dan ongevoelig voor insuline, waardoor er steeds meer insuline nodig is om de suikers te kunnen verwerken.

Totdat je op een punt belandt, dat het lichaam hier helemaal niet meer op reageert of zelfs geen insuline meer aanmaakt. En dan is er sprake van diabetes type 2.

Om dit voorkomen, is het belangrijk dat je voornamelijk producten eet, die weinig tot geen invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Het mediterraans dieet raadt je voornamelijk onbewerkte producten uit de natuur aan.

Producten zoals peulvruchten, groente, fruit, noten, bonen en zaden zijn producten die veel vezels bevatten en hierdoor een veel lager effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Alleen al om deze reden vermindert het de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 52% (bron).

Voordeel #3: het verkleint de kans op hart- en vaatziekten

Het ontwikkelen van hart- en vaatziekten gebeurt vaak niet zonder slag of stoot.

Er gaan vaak veel problemen aan vooraf:

 • Je ontwikkelt overgewicht
 • Je cholesterolwaarden verslechteren
 • Je wordt insulineresistent en ontwikkelt diabetes type 2
 • Je ontwikkelt een hoge bloeddruk

Toevallig zijn dit allemaal risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Bij tip 3 heb je geleerd dat je bovenstaande aandoeningen voornamelijk ontwikkelt vanwege een ongezonde levensstijl.

Hoe kan het Mediterraans dieet de kans hartaandoeningen verkleinen?

Onderzoek toont aan dat het volgen van het mediterraans dieet, waaronder het eten van veel enkelvoudig onverzadigde vetten en omega-3-voedingsmiddelen, wordt geassocieerd met een significante verlaging van sterfte door allerlei oorzaken, maar vooral hartaandoeningen.

Zo is het Mediterraans dieet rijk aan olijfolie. In olijfolie zit alfa-linoleenzuur (ALA) en dit stofje verlaagt het risico op een hartaanval. Uit onderzoek bleek dat het mediterraans dieet de kans op een hartaanval met 30% verkleinde (bron).

Maar dit is natuurlijk niet alleen toe te schrijven aan olijfolie (al maakt dit wel een groot deel van het dieet uit). Het dieet maakt over het algemeen gebruik van hele gezonde voedingsstoffen die de kans op alle risicofactoren al flink verkleint.

Het mediterraans dieet verkleint het risico op het metabool syndroom met 6,7 en 13,7% (bron). Het metabool syndroom is een voorloper op hart- en vaatziekten.

Voordeel #4: het verkleint de kans op cognitieve ziekten

Het mediterraans dieet is rijk aan gezonde producten. En zo ook aan gezonde vetten.

Over het algemeen wordt aangeraden om minimaal twee keer per week vette vis (dat veel omega-3-vetzuren bevat) te eten en daarnaast veel olijfolie en noten te eten.

Al deze producten zijn gezond voor het lichaam vanwege de vetten. Zo spelen vetten een belangrijke rol voor de hersenen.

77 procent van onze hersenen bestaat uit water. Wanneer we al dat water verwijderen, blijft het drooggewicht van de hersenen over. Van dit drooggewicht blijken onze hersenen voor maar liefst 60% uit vetten te bestaan (bron). Onze hersenen zijn dus een vet-orgaan.

Omega-3 is goed voor de hersenen

Wat dan niet zo gek is, is om te denken dat vetzuren een belangrijke rol vervullen voor onze hersenen. En dat is ook zo:

Vetzuren spelen een belangrijke rol bij de opbouw en het onderhoud van de hersenen. En met name omega-3- vetzuren helpen hierbij.

Omega-3-vetzuren hebben de volgende voordelen:

 • In landen waar weinig vis wordt gegeten, blijken depressies tientallen malen meer voor te komen dan in landen waar de visconsumptie erg hoog ligt. Culturele verschillen kunnen ook meespelen. (bron).
 • Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap voldoende vis at, hadden een hoger IQ dan de kinderen van moeders die minder vis aten. En dan gaat het zowel om verbale, cognitieve als motorische intelligentie. Deze verbeteringen traden op wanneer de moeder tijdens de zwangerschap genoeg omega-3-vetzuren binnenkreeg. Uiteraard is het niet veilig voor zwangere vrouwen om rauwe visproducten te gaan eten. Visoliecapsules en algensupplementen kunnen wel worden genomen. (bron).
 • Oudere personen die hoge gehaltes van het omega-3-vetzuur DHA in het bloed hadden, hadden de helft minder kans op het ontwikkelen van dementie (bron). Twee keer per week vette vis eten was voldoende om ervoor te zorgen dat je 50% minder kans had op het ontwikkelen van dementie.

Voordeel #5: het helpt om kanker tegen te gaan

Plantaardig voedsel, vooral groenten en fruit zijn de hoeksteen van het Mediterrane dieet.

Planten bevatten over het algemeen veel antioxidanten:

Dit zijn licht giftige stofjes die de plant heeft om vraat van insecten tegen te gaan. Dit zorgt er dus eigenlijk voor dat een plant langer kan blijven bestaan.

Antioxidanten geven de felle kleuren aan fruit en geven over het algemeen de bittere smaak aan groente. Dat is ook waarom het insecten afschrikt. Erg handig dus.

extra vierge olijfolie fles

Antioxidanten zijn niet alleen handig voor de planten zelf, maar ze zijn ook erg gezond voor ons lichaam. Antioxidanten zorgen ervoor dat je lichaam beter wordt in het opruimen van kapotte cellen, ontstekingen en tumoren.

Daarnaast heeft het mediterraans dieet een gunstige verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren. Ook dit is bevorderlijk voor kankerpreventie (bron).

Het mediterraans dieet wordt gekenmerkt door veel onbewerkt eten en veel extra vergine olijfolie.

Wat over het algemeen gebleken is, is dat kanker in deze gebieden veel minder voorkomt dan in westerse landen. Zuid-Europeanen hebben dus een lager risico op kanker en de wetenschappers denken dat olijfolie hier iets mee te maken kan hebben.

Kanker wordt veroorzaakt door ongecontroleerde celgroei in ons lichaam. Deze ongecontroleerde celgroei kan ontstaan doordat er schade is aangericht aan een lichaamscel. De antioxidanten in olijfolie kunnen deze schade beperken door te reageren met vrije radicalen (bronbron).

Hierdoor kunnen deze vrije radicalen minder schade aanrichten in ons lichaam.

En hoe zit het precies met de nadelen?

Elk dieet kent nadelen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik bij het Mediterraans dieet nauwelijks nadelen kan benoemen.

Zoals ik altijd al aangeef is onbewerkt eten het gezondst en het meest natuurlijk voor je lichaam. Het is tenslotte hoe we vroeger in de oertijd (voornamelijk) aten. Het is dus ook niet zo gek dat dit de meest gezonde manier is om oud te worden en gezond te blijven.

Wat is voor sommige mensen een nadeel?

Het dieet kan redelijk in prijs oplopen. Er wordt verwacht dat je twee keer per week vis eet, dat je veel groente en fruit eet. En ook noten en zaden zijn geen goedkope producten.

Het is wel belangrijk te realiseren dat een goede gezondheid onbetaalbaar is. En een goede gezondheid krijg je zeker van het mediterrane dieet.

Ervaringen van mensen over het Mediterraans dieet

 • Je verliest gewicht
 • Het is een manier van leven en geen dieet
 • Je voelt je minder moe en futloos
 • Je lijdt geen honger
 • Je kunt heel gevarieerd eten

 • Het afvallen gaat moeizaam
 • Het vergt veel discipline om mediterraans te blijven koken

3 Recepten van het Mediterraans dieet

Ontbijtrecept #1: gezond yoghurt ontbijt

Ingrediënten:

 • 150 ml halfvolle yoghurt
 • 40 gram verse muesli zonder toegevoegd suiker
 • 20 gram gemengde noten
 • 1 grote eetlepel blauwe bessen

Hoe maak je het:

 1. Doe de yoghurt in een kom en meng alle ingrediënten er doorheen.

Lunchrecept #2: Tonijnsalade

Ingrediënten:

 • 100 gram krieltjes
 • 30 gram rucola
 • 1 eetlepels olijfolie
 • Half bakje champignons, in dunne plakken gesneden
 • 1 blikje tonijn
 • 1 eetlepel tapenade van groene olijven
 • 30 gram zwarte olijven, ontpit

Hoe maak je het:

 1. Halveer de krieltjes en kook ze in ruim water met wat zout in 10 minuten gaar. Laat daarna afkoelen.
 2. Verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons 2 minuten op hoog vuur.
 3. Giet de tonijn af en vang de olie op. Meng de tonijnolie met de tapenade. Meng de tonijn in een schaal met de krieltjes, champignons en olijven.
 4. Schep de tapenade-dressing voorzichtig door de salade. Meng op het laatst de rucola erdoor.

Diner-recept#3: Mediterrane kipschotel met olijven

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 uien, gesneden
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 1 eetlepel rozemarijn
 • 2 grote paprika’s
 • 40 gram zongedroogde tomaten
 • 400 gram tomatenblokjes uit blik
 • 3 eetlepels witte wijn
 • 4 kipkarbonades, ontveld en ontbeend
 • 50 gram olijven, ontpit

Hoe maak je het:

 1. Verhit in een grote braadpan of diepe koekenpan de olijfolie en bak hierin de ui met rozemarijn 5 minuten op matig vuur tot de ui licht gekleurd is. Daarbij regelmatig omscheppen.
 2. Voeg de paprika toe en bak enkele minuten op matig vuur mee. blijf regelmatig omscheppen.
 3. Voeg de zongedroogde tomaatjes en tomaten uit blik met vocht toe. Schenk de wijn erbij. Op smaak brengen met versgemalen zwarte peper en zout. Schep het mengsel om en breng het aan de kook.
 4. Schep de stukken kip door de saus. Breng deze opnieuw aan de kook en draai het vuur laag. Laat de stoofschotel afgedekt 25-30 minuten pruttelen tot de kip en groenten gaar zijn.
 5. Schep kort voor het serveren de olijven erdoor.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

3 reacties op dit artikel

 • Kunt u mij vaker dergelijke interessante artikelen over voeding en gezondheid op de mail zetten ?

  Kun je wel bakken in olijfolie extra vergine ? Dan oxideert de olie toch ?

  Groetjes. Mia

  Mia
 • Hoi,
  Heb je ook tips om aan te komen met het medeterraans dieet?
  Groet

  sanne
  • Hoi Sanne, waar je mee kunt beginnen is het gemiddelde van wat je eet ophogen. Dus in plaats van 1 portie schep je 2 porties van iets op. Ook raad ik je aan om veel gezonde vetrijke producten te eten, zoals yoghurt, vette vis, kaas, noten, avocado, enz. Deze bevatten allemaal gezonde vetten en helpen je om extra calorieën binnen te krijgen.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )