760

Wat Is de Beste Multivitamine om te Kopen? Top 5 Uitgelicht

Je denkt misschien dat een vitaminen- en mineralentekort in de Westerse samenleving inmiddels definitief tot het verleden behoort.

Niets is minder waar…

Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk om enkele van de meest essentiële voedingsstoffen te missen die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Onderzoek bevestigt dat Europeanen niet voldoende vitaminen en mineralen consumeren.

Een tekort aan micronutriënten is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen en chronische ziekten.

Multivitamines kunnen daarom een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse voeding.

Op zoek naar de beste multivitamine? Ontdek in dit artikel welke multivitamine je het beste kunt nemen.

Je leert onder meer:

 • Welke vitamines en mineralen ik aanbeveel voor mannen en vrouwen (het verschilt per geslacht)
 • Welk top 5 multivitamines ik het beste vind om te kopen.
 • Het belangrijkste verschil tussen een goede en slechte multivitamine (let hierop!)
 • 7 tekenen van een vitaminetekort
 • Het antwoord op de vraag “kan multivitamine helpen met afvallen?”
 • En nog veel en veel meer..

Inhoudsopgave

Wat is een multivitamine en wat zijn de belangrijkste vitaminen?

Wil je dit weten, Neem dan een kijkje in dit artikel.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

De 5 beste multivitamine merken om te kopen

Wat is nou de beste multivitamine om te kopen? Voor een goede verantwoorde keuze van multivitaminen kies je altijd voor orthomoleculaire merken.

Orthomoleculaire supplementen zijn samengesteld uit natuurlijke stoffen en leveren stoffen van de hoogste kwaliteit en worden daardoor efficiënt opgenomen door je lichaam.

Goede orthomoleculaire merken zijn:

Al deze supplementen zijn te vinden op de website van de Vitaminstore.

Er is ook vegan multivitamine beschikbaar.

De multivitamine die ik zelf gebruik is van Vitakruid en kan je hier goedkoop bestellen bij Vitaminstore.

Het voordeel van dit supplement is dat het zowel dag als nacht tabletten bevat en daardoor rekening houdt met het bioritme. Overdag heb je namelijk andere vitamines en mineralen nodig dan in de nacht.

Welke multivitamine je niet wilt kopen

Ken je het spreekwoord ‘goedkoop is duurkoop’? Als het gaat om voedingssupplementen dan zit daar zeker een kern van waarheid in.

Als je op zoek gaat naar multivitaminen, dan zal je ontdekken dat er honderden soorten op het internet en in de winkels worden aangeboden. Helaas zijn de meeste geen goede optie. De meeste multivitamines bevatten zeer slechte vormen of lage dosissen van vitaminen en mineralen en hebben daardoor vrijwel geen enkele werking.

Pas op voor commerciële merken

Met name commerciële merken (denk aan multivitamine van de Kruidvat, Davitamon, etc.) bevatten vaak extreme lage dosissen en allerlei toevoegingen, waaronder ook suiker. Er worden bovendien flink wat trucjes toegepast in deze markt om de prijs zo laag mogelijk te houden.

Zo is bijvoorbeeld van vitamine C de vorm ascorbinezuur die het meest wordt gebruikt in goedkope supplementen. Ascorbinezuur is echter maar één vorm van vitamine C. Vanwege de zure vorm is ascorbinezuur minder geschikt om te gebruiken. Veel beter is het om de gebufferde vorm van vitamine C of Ester-C te nemen.

Vanwege de lage productiekosten van de minder opneembare vormen van vitamines en mineralen kunnen deze goedkoop worden aangeboden in winkels. Maar je hebt er vrij weinig aan omdat deze supplementen niet goed worden opgenomen door je lichaam.

Dat verklaart ook het grote prijsverschil met de betere merken. Ze kunnen hiermee de prijs enorm naar beneden halen, maar in principe koop je hier gewoon veel minder vitamines voor.

Ga daarom altijd voor de beste orthomoleculaire merken die je je kunt veroorloven.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Tekenen van een vitaminetekort

We beseffen vaak pas hoe belangrijk vitaminen en mineralen zijn als we allerlei vage symptomen krijgen die geen duidelijke oorzaak hebben.

Hoe merk je of je een vitaminetekort hebt?

Weinig energie hebben, je moe voelen zonder reden, er bleek uitzien en snel ziek worden. Het kunnen allemaal tekenen zijn van tekorten aan voedingstoffen. Een vitamine- en mineralentekort kan op de lange termijn schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid.

Hieronder zal ik de meest voorkomende symptomen van tekorten aan vitaminen en mineralen bespreken.

#1: Bloedend tandvlees

voortanden met bloedend tandvlees

Vaak last van bloedend tandvlees? Een dieet met weinig vitamine C kan mogelijk de schuld hiervan zijn.

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij wondgenezing, immuniteit en werkt zelfs als een antioxidant, waardoor celbeschadiging wordt voorkomen.

We maken zelf geen vitamine C aan, wat betekent dat voldoende fruit en groenten eten de enige manier is om voldoende vitamine C te krijgen.

Mensen die weinig groenten en fruit eten kunnen daardoor een tekort aan vitamine C ontwikkelen.

Andere veel voorkomende symptomen van vitamine C-tekort zijn: blauwe plekken, langzame wondgenezing, droge schilferige huid en frequente neusbloedingen (bron, bron).

#2: Haaruitval en broze nagels

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van haaruitval en broze nagels. Een daarvan is een gebrek aan vitamine B7 (biotine). Biotine helpt het lichaam voedsel in energie om te zetten. Een tekort aan biotine lijdt tot afbrekend haar en broze nagels.

Andere symptomen van een vitamine B7-tekort zijn chronische vermoeidheid, spierpijn, krampen en tintelingen in de handen en voeten (bron).

Zware rokers, zwangere vrouwen en mensen met spijsverteringsproblemen lopen het grootste risico op het ontwikkelen van een tekort aan biotine.

#3: Aften en mondwondjes

zichtbare aft aan de binnenkant van de lippen

Zweren en aften in de mond kunnen het gevolg zijn van een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen.

Zo zijn aften vaak het gevolg van een tekort aan ijzer of B-vitamines.

Een kleinschalige onderzoek wijst uit dat mensen met twee aften keer zo vaak een laag ijzergehalte hebben (bron). In een andere kleine studie had bijna 30% van de proefpersonen met aften in de mond een tekort aan vitamine B1, B2 en B6 (bron).

Hoekige cheilitis (ook bekend als hoekstomatitis) is een aandoening die ervoor zorgt dat mondhoeken barsten of bloeden. Het kan worden veroorzaakt door uitdroging, maar ook door een ijzer- en vitamine B2-tekort (bron, bron).

#4: Oogklachten en nachtblindheid

slecht zicht tijdens nachtelijk rijden

Een gebrekkig dieet kan soms problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken.

Zo staat een tekort aan vitamine A in verband met een aandoening die bekend staat als nachtblindheid.

Nachtblindheid zorgt ervoor dat je minder goed kan zien bij weinig licht of duisternis.

Dat komt omdat vitamine A nodig is om een eiwit, genaamd rodopsine, te produceren, een pigment dat in het netvlies van de ogen wordt aangetroffen en dat je ’s nachts helpt om goed te kunnen zien.

Tenzij de diagnose van een tekort wordt vastgesteld, moeten de meeste mensen vitamine A-supplementen vermijden. Dat komt omdat vitamine A een in vetoplosbare vitamine is, die bij overmatige consumptie kan opstapelen in de vetopslag en giftig kan worden.

#5: Schilferige huid en roos

roos op hoofdhuid van vrouw

Huidaandoeningen zoals seborroïsch eczeem en roos zorgen vaak voor een jeukende, schilferige huid.

Hoofdroos (pityriasis capitis) beperkt zich meestal tot de hoofdhuid, terwijl seborroïsch eczeem ook op het gezicht, oksels en lies kan voorkomen.

Deze huidaandoeningen komen bij veel mensen voor. Maar liefst de helft van de volwassenen kunnen in hun leven te maken krijgen met deze huidaandoeningen (bron).

Hoofdroos en seborroïsch eczeem kunnen door vele factoren worden veroorzaakt, waaronder een slecht dieet. Lage waardes van zink, vitamine B2, B3 en B6 kunnen hierin een rol spelen (bron, bron). Het exacte verband tussen deze tekorten en huidaandoeningen is nog onduidelijk.

#6: Het rusteloze benen syndroom (RBS)

naakte benen liggend op bed

Het rusteloze benen syndroom, in het Engels ook wel Restless Leg Syndrome (RLS) genoemd, is een zenuwaandoening die onaangename gevoelens in de benen veroorzaakt.

Je hebt dan de onweerstaanbare drang om je benen te verplaatsen.

Met name vrouwen hebben twee keer zoveel kans om deze aandoening te ervaren. Het lijkt erop dat de drang om te bewegen groter wordt wanneer je ontspannen op de bank ligt of in bed ligt en probeert te slapen.

De exacte oorzaak van RBS is niet bekend, maar er lijkt een verband te zijn tussen de symptomen van RBS en de ijzerconcentratie in het bloed.

Uit verschillende studies blijkt dat de symptomen van RBS vaak optreden tijdens de zwangerschap, een periode waarin het ijzergehalte van vrouwen vaak erg laag is (bron, bron).

Suppletie met ijzer helpt vaak om de RBS-symptomen te verminderen, met name bij de mensen met een gediagnosticeerd ijzertekort. Wel kan de effectiviteit hiervan van persoon tot persoon verschillen (bron, bron).

#7: Lage weerstand en vermoeidheid

vrouw gaapt zichtbaar achter bureau

Heb je regelmatig een verkoudheid te pakken of lig je met griep in bed?

Een vitaminetekort (met name vitamine C en D) kan hiervan de oorzaak zijn. Deze vitaminen hebben een belangrijke rol bij de immuunfunctie van het lichaam.

Verschillende studies hebben een verband gevonden tussen een vitaminetekort en verkoudheid en longontsteking (bron).

Ook vermoeidheid, geheugenverlies en depressie kan een gevolg zijn van een tekort aan vitaminen.

Heb je last van bovenstaande symptomen en denk je een vitamine- of mineralentekort te hebben? Raadpleeg in dat geval altijd je huisarts.

Kan multivitamine helpen met afvallen?

Multivitaminen zijn weliswaar geen magische pillen voor vetverbranding, maar kunnen wel degelijk nuttig zijn voor iedereen die slanker door het leven wilt gaan.

Ik zal je uitleggen hoe dat precies zit. Om af te vallen, moet je meer calorieën verbranden dan je verbruikt. Je kunt een combinatie van fysieke activiteit en een gezond dieet gebruiken om je afslankdoel te behalen.

Het verkrijgen van voldoende hoeveelheden vitaminen en mineralen is van vitaal belang voor een goede gezondheid. Het heeft een positieve werking op je lichaam.

Je lichaam heeft immers voedingstoffen nodig. Daardoor heb je meer energie en voel je je beter, waardoor je in staat bent om een dieet langer vol te houden en meer calorieën te verbranden tijdens het sporten.

Als we een tekort aan voedingstoffen hebben, lijdt onze gezondheid hieronder. Je zit niet lekker in je vel en bent eerder geneigd om te stoppen of ongezond te eten.

Je kunt niet van je lichaam verwachten dat het optimaal presteert en vet verbrandt als je de juiste voedingstoffen mist. Dit komt omdat je lichaam specifieke voedingsstoffen nodig heeft om opgeslagen vet te verbranden.

Als je lichaam onvoldoende beschikt over deze specifieke vitaminen en mineralen, kan het zo zijn dat de teller van de weegschaal langzamer naar beneden gaat dan je had gehoopt.

De belangrijkste vitamines voor vrouwen om te nemen

Hoewel de meeste vitamines en mineralen zijn aan te bevelen voor zowel mannen als vrouwen, heeft een vrouwenlichaam net iets andere behoeften.

Veel vrouwen ervaren een tekort aan voedingstoffen. Of je nu in de twintig of in de veertig of vijftig bent, hier zijn de beste vitamines en mineralen voor vrouwen waarvan je zeker moet zijn dat je er genoeg van krijgt:

Antioxidant vitaminen (vitamine A, C en E)

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade door vrije radicalen.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van botten en hersenfuncties, het voorkomen van stemmingsstoornissen en het behouden van een gezonde hormonale balans.

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor het behouden van sterke botten, bloedstolling en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dit is de nummer één doodsoorzaak bij vrouwen.

B-vitamines (inclusief vitamine B12 en foliumzuur)

Een tekort aan foliumzuur en vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede en (extreme) vermoeidheid. Foliumzuur is ook de belangrijkste vitamine voor zwangere vrouwen, omdat het betrokken is bij de embryonale ontwikkeling.

Kies wel altijd voor de folaat (quadrelic) vorm en niet foliumzuur zelf. Hetzelfde geldt voor B12, kies het liefst voor methylcobalamine of adenosylcobalamine.

Ijzer

IJzergebrek en bloedarmoede zijn de meest voorkomende voedingstekorten in de wereld, vooral onder jonge vrouwen. Menstruatie is de belangrijkste oorzaak van een ijzertekort bij vrouwen.

Jodium

Vrouwen van 20-39 jaar hebben de laagste niveaus van jodium in hun urine vergeleken met andere leeftijdsgroepen. Ook zwangere vrouwen lopen een risico op een jodiumtekort.

Magnesium

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische processen in je lichaam. Vooral oudere vrouwen lopen een groter risico op magnesiumtekort.

Omega-3 visolie

Omega-3 vetzuren zijn van essentieel belang voor een gezonde hormoonhuishouding. Ook is omega 3 (DHA) cruciaal voor zwangere vrouwen.

Calcium

Van calcium is aangetoond dat het bescherming biedt tegen enkele van de grootste gezondheidsrisico’s voor vrouwen: hartaandoeningen, osteoporose, diabetes type 2 en kanker.

Risicofactoren die kunnen leiden tot een vitamine- of mineralentekort bij vrouwen:

 • Slecht dieet (veelvuldig eten van industrieel bewerkt voedsel)
 • Vegetariër of veganistisch zijn
 • Te weinig voeding eten
 • Alcohol en drugs
 • Medicijnengebruik die de werking van bepaalde vitaminen blokkeren
 • Lage sociaaleconomische status (armoede)
 • Zwangerschap
 • Voedselallergie

Zwangerschap

Ben jij aan het voorbereiden op het krijgen van kinderen? Dan is het ontzettend belangrijk dat je gezond eet en dit niet pas doet tijdens de zwangerschap.

Zowel vóór als tijdens de zwangerschap moet je een gezond dieet volgen om de kans op complicaties te verkleinen.

Het voorkomen van voedingstekorten helpt de gezondheid van de moeder te behouden en verlaagt het risico op bepaalde chronische aandoeningen die zich later in het leven van het kind kan ontwikkelen.

Zwangere vrouwen moeten extra voorzichtig zijn bij het kiezen van supplementen.

Een hoog vitamine A-gehalte kan bijvoorbeeld aangeboren handicaps veroorzaken. Aan de andere kant kan foliumzuur helpen bij de ontwikkeling van de foetus en een open ruggetje (spina bifida) helpen voorkomen.

De beste multivitamine om te kopen voor vrouwen?

Er zijn verschillende multivitaminen verkrijgbaar voor vrouwen.

Ik raad die van royal green aan.

Royal green is een betrouwbaar merk met hoge kwaliteit producten.

De belangrijkste vitamines voor mannen

Vergis je niet, ook veel mannen lopen rond met een vitamine- of mineralentekort.

Het typische Westerse dieet) is medeverantwoordelijk voor allerlei welvaartsziekten. Ook veel alcoholgebruik bij mannen zorgt ervoor dat vitaminen minder goed worden opgenomen.

Het oplossen van tekorten en het consumeren van gezonde voeding kan helpen bij de algehele gezondheid van een man:

 • Meer spierkracht
 • Snellere stofwisseling en meer vetverlies
 • Meer energie
 • Betere slaap
 • Verbeterde seksuele prestaties
 • Verminderde kans op prostaatkanker

De beste multivitaminen voor mannen bevatten onderstaande vitaminen en essentiële mineralen:

Vitamine D

Mannen hebben vitamine D nodig om voldoende testosteron te produceren en sterke botten te behouden. Het beschermt ook de gezondheid van de hersenen, voorkomt stemmingsstoornissen (zoals depressie) en helpt om het cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk te beheersen.

Ook blijkt uit onderzoek dat mannen met een vitamine D-tekort 80% meer kans hebben op een hartaanval of beroerte dan degenen die geen tekort hebben (bron).

Vitamine B12

Veel mannen en vrouwen hebben vaak een laag vitamine B12-gehalte, maar om andere redenen. Onderzoek laat zien dat de meeste mannen weliswaar voldoende B12 consumeren, maar moeite hebben met een goede opname van vitamine B12 als gevolg van medicijnengebruik. Dit betreft vooral oudere mannen die meerdere medicijnen tegelijk slikken.

Antioxidant vitaminen (vitamine A, C en E)

Naarmate mannen ouder worden helpt het consumeren van antioxidanten om gezonde cellen te beschermen en celmutaties en tumorgroei te voorkomen. Ook gaat het verlies van spierweefsel en slagaderbeschadiging tegen.

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor het opbouwen en behouden van sterke botten, bloedstolling en het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Magnesium

Magnesium speelt een rol bij het reguleren van calcium-, kalium- en natriumgehaltes, en helpt aandoeningen zoals hoge bloeddruk, spierspasmen, hoofdpijn en hartziekten te voorkomen.

Als je veel stress hebt, enorm veel werkt of een spijsverteringsstoornis hebt die de absorptie belemmert, dan heb je meer kans op een lage magnesiumspiegel.

Omega-3 visolie

De omega 3 vetzuren waar het bij visolie om draait zijn de EPA en DHA vetzuren. Deze vetzuren zijn niet essentieel maar desondanks toch extreem belangrijk voor de gezondheid.

Een tekort aan omega 3 vetzuren wordt in verband gebracht met o.a. hart- en vaatziekten, depressie, een lagere intelligentie, kanker en artritis (bronbron).

Kalium

Een te lage kaliumspiegel verhoogt het risico op cardiovasculaire problemen, vooral hoge bloeddruk (dat bij 1 op de 3 volwassen mannen voorkomt). Het is ook in verband gebracht met een traag metabolisme, vermoeidheid en zwakke botten en gewrichten.

Zink

Zink is een essentieel sporenmineraal dat voor alle cellen nodig is. Het bevordert de gezondheid van de hersenen en ondersteunt het natuurlijke testosteronniveau. Het draagt bij aan een gezond libido en heeft invloed op de spermakwaliteit (bron).

Risicofactoren die te maken hebben met een vitamine- en mineralentekort bij mannen zijn:

 • Slecht dieet (veelvuldig eten van industrieel bewerkt voedsel)
 • Vegetariër of veganistisch zijn
 • Medicijnengebruik die de werking van bepaalde vitaminen blokkeren
 • Lage sociaaleconomische status (armoede)
 • Alcohol en drugs
 • Voedselallergie

De beste multivitamine om te kopen voor mannen?

Er zijn verschillende multivitaminen verkrijgbaar voor mannen.

Ik raad die van royal green aan.

Royal green is een betrouwbaar merk met hoge kwaliteit producten.

Conclusie multivitaminen

Voor de meeste mensen kan het innemen van multivitaminen nuttig zijn. Maar vergeet niet dat het geen vervanging is voor een gezond dieet.

Richt je allereerst op een gezond en gevarieerd, in plaats van enkel te vertrouwen op vitamines en supplementen. Zie multivitaminen daarom als een gezonde aanvulling op een gezond dieet,

Vraag jezelf af waarom je overweegt een multivitamine te nemen. Als je dit doet omdat je huidige voedingspatroon tekort schiet, concentreer je aandacht dan eerst daarop.

Begin met het volgen van een koolhydraatarm dieet en breng je voedingspatroon weer in balans met eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten en groente en fruit.

Wat eet je op dit moment? Maak eens een nauwkeurige analyse van wat je dagelijks eet. Door je bewust te worden van wat je wel en niet in je mond stopt, weet je ook waar je mogelijk een tekort aan hebt.

Val je in de risicogroepen die zijn genoemd in dit artikel? In dat geval kan het nuttig zijn om multivitaminen dagelijks als aanvulling te slikken.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

7 reacties op dit artikel

 • Wat zijn goede vitamines voor kinderen! Mijn zoon heeft vitiligo en wil hem vitamines bij geven!

  Brenda
  • In hoeverre zijn multivitamines voor dag en nacht te gebruiken bij 8 uur periodiek vasten? Wanneer neem je in dat geval de nacht- en wanneer neem je de dagvitamines in?

   Onno
 • Hi, welk merk? Solgar, Orthica, Swanson of maakt niet uit? Gr Barry

  Barry
  • O k zie t al, niet goed gelezen…

   Barry
 • Beste,

  Kan je vitakruid tauraat en malaat samen innemen

  MIchel
 • Beste Oscar Helms
  Is Vitakruid Multivitamine dag en nacht ook te adviseren voor actieve 50-plussers en 60-plussers?
  Zo niet, welke zou u dan adviseren?

  Corine
 • Hey Oscar!

  Ik ben al een tijdje koolhydraatarm aan het eten, en ik ben me een beetje zorgen aan het maken dat ik niet genoeg of voldoende vitaminen binnen krijg, ook al eet ik heel gezond. Je vermeldt hier een heleboel vitamines, maar ik heb geen zin om 20 verschillende tabletten te slikken, dus ik denk eraan gewoon een multivitamine te slikken, maar hoe sta jij tegenover deze?

  Groetjes,
  Valentine

  Valentine

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde cl...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes