731

Wat Is de Beste Multivitamine om te Kopen? Top 5 Uitgelicht

Je denkt misschien dat een vitaminen- en mineralentekort in de Westerse samenleving inmiddels definitief tot het verleden behoort.

Niets is minder waar…

Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk om enkele van de meest essentiële voedingsstoffen te missen die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Onderzoek bevestigt dat Europeanen niet voldoende vitaminen en mineralen consumeren.

Een tekort aan micronutriënten is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen en chronische ziekten.

Multivitamines kunnen daarom een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse voeding.

Op zoek naar de beste multivitamine? Ontdek in dit artikel welke multivitamine je het beste kunt nemen.

Je leert onder meer:

 • Welke vitamines en mineralen ik aanbeveel voor mannen en vrouwen (het verschilt per geslacht)
 • Het belangrijkste verschil tussen een goede en slechte multivitamine (let hierop!)
 • 7 tekenen van een vitaminetekort
 • Het antwoord op de vraag “kan multivitamine helpen met afvallen?”
 • En nog veel en veel meer..

Inhoudsopgave

Wat is een multivitamine?

handjevol vitaminepillen in hand

Multivitaminen zijn een combinatie van veel verschillende vitamines en mineralen die normaal worden aangetroffen in voedingsmiddelen en andere natuurlijke bronnen.

Een multivitamine kan worden gebruikt om vitamines binnen te krijgen die onvoldoende via je dieet worden ingenomen.

Multivitaminen worden ook gebruikt voor de behandeling van vitaminetekorten veroorzaakt door ziekte, zwangerschap, slechte voeding, spijsverteringstoornissen en vele andere aandoeningen.

Multivitaminen worden meestal gepromoot voor speciale doeleinden, zoals betere prestaties, meer energie en verbeterde weerstand.

Multivitamine-supplementen bevatten een combinatie van vitamines en mineralen en soms ook andere ingrediënten.

Er zijn veel soorten multivitaminen op de markt. Fabrikanten kiezen zelf uit welke vitaminen, mineralen en andere ingrediënten, evenals hun hoeveelheden, in hun supplementen moeten worden opgenomen.

Wat is bij jou de oorzaak van je energie tekort?

Zonder deze kennis, kan je nooit de energie krijgen die jou gelukkig zou maken.
Doe deze gratis test en ontdek wat bij jou de oorzaak is en wat je er tegen kan doen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Op de verpakking van elke multivitamine zie je ADH percentages staan. Dit is de aanbevolen hoeveelheden voedingstoffen die mensen volgens de Gezondheidsraad zouden moeten zien binnen te krijgen, variëren naar leeftijd en geslacht en staan bekend als aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Multivitamines worden vaak afgesteld op basis van specifieke voedingsbehoeften voor bepaalde groepen. Zo kan een multivitamine voor vrouwen meer ijzer bevatten, terwijl een multivitamine voor senioren extra vitamine D kan bevatten.

Wat je moet weten is dat de ADH niet is bedacht voor het behalen van een optimale gezondheid. De ADH is bedacht om geen ziektes te ontwikkelen. En dit kan ver afstaan van wat je werkelijk nodig hebt voor een optimale gezondheid, die tevens preventief op ziektes is gericht.

Orthomoleculaire therapeuten komen vaak tot hogere ADH’s voor vitamines als we puur focussen op optimale gezondheid en preventieve geneeskunde.

Zo adviseer ik op mijn blog om tien keer zoveel vitamine D in te nemen dan dat de Gezondheidsraad mensen aanbeveelt. Vaak zijn de ADH waardes – die worden aanbevolen door de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum – slechts een druppel op de groeiende plaat. Maar dat is een ander onderwerp van discussie.

Heb je een multivitamine nodig?

multivitamine supplement potje met 100 capsules Heb je geen idee of je een multivitamine moet slikken? Lees dan even mee.

Het menselijk lichaam heeft dagelijks verschillende vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. Elk van die vitaminen en mineralen biedt zijn eigen voordelen en heeft een unieke ondersteunde rol in het lichaam. Vitamines worden net als mineralen micronutriënten genoemd.

Misschien wel het grootste voordeel van een multivitamine is het formaat zelf.

Natuurlijk kunnen we diezelfde hoeveelheden uit onze voeding halen. Maar het probleem is dat de meeste mensen onvoldoende essentiële voedingstoffen halen uit voeding. Daardoor kampt een groot deel van de bevolking met een vitamine- en mineralentekort (bron).

Met het slikken van een multivitamine krijg je onmiddellijk een portie binnen van vitaminen en mineralen die je waarschijnlijk in je dagelijkse voeding mist. En dat is zo’n beetje het grootste voordeel dat je met multivitamines kan hebben.

Bij mensen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon wijzen onderzoeken uit dat multivitaminen geen ‘wonderpillen’ zijn die kanker, hartaandoeningen of andere kwalen kunnen voorkomen (bron).

 • Voor bepaalde groepen, met name ouderen en mensen met slechte eetgewoonten, kunnen multivitamines wel degelijk nuttig zijn (bron).

En die beweringen dan dat multivitaminen op magische wijze bijdragen aan vetverbranding en het vergroten van spierkracht?

Dat is grote onzin, verzonnen door de supplementen industrie, die op deze manier klanten veel meer wilt laten betalen voor een product dat geen extra voordelen biedt.

Vitamines en mineralen zijn van belang voor het behouden van een gezond lichaam.

In feite spelen ze een belangrijke rol bij alles wat je lichaam doet om je leven en gezond te houden. Maar ze zullen je niet op een directe manier helpen om je afslankdoelen te bereiken, ongeacht wat de supplementen industrie daarover ook beweert.

Op welke manier multivitaminen wél bijdragen aan afvallen lees je verderop in dit artikel.

Multivitamines zijn geen wonderpillen die een gebalanceerd voedingspatroon kunnen vervangen. Een gezond dieet is nog steeds essentieel. Een multivitamine moet je zien als een goede aanvulling op een gezonde leefstijl. Ze bieden verschillende essentiële vitaminen en mineralen in een zeer handige vorm.

In sommige gevallen kan je beter aparte supplementen kopen (bijvoorbeeld van magnesium, vitamine C en D). Je moet namelijk voldoende van iets nemen wilt het nuttig kunnen zijn voor je lichaam.

Bij multivitamines kunnen niet de optimale hoeveelheden van alle vitaminen en mineralen erin worden gestopt, want dan zou de tablet te groot te worden en kun je het niet meer innemen.

Wil je gratis mijn ebook “50 Tips om je Energie te Verhogen”?

Klik hier en ik stuur het direct gratis naar je toe.

De belangrijkste vitamines en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn essentiële stoffen die je lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om optimaal te functioneren. Het menselijk lichaam heeft een verscheidenheid aan vitamines nodig voor een optimale gezondheid.

Vitamines kunnen worden gecategoriseerd op basis van hun oplosbaarheid. Er zijn twee soorten vitamines: in wateroplosbare vitamines en in vetoplosbare vitamines.

Wateroplosbare vitamines

De meeste vitamines lossen op in water en worden daarom wateroplosbare vitamines genoemd.

Houd in gedachten dat je lichaam in het algemeen geen wateroplosbare vitamines langdurig opslaat, behalve vitamine B12. Een teveel aan wateroplosbare vitaminen verlaat via de urine het lichaam. Om deze reden moet je proberen ze elke dag uit je dieet te halen.

Alle in wateroplosbare vitamines zijn gemakkelijk te verkrijgen door een uitgebalanceerd voedingspatroon.

Vitamine B12 wordt echter alleen in aanzienlijke hoeveelheden aangetroffen in dierlijke producten. Als gevolg daarvan hebben veganisten (en strenge vegetariërs) een hoog risico op een tekort en moeten ze supplementen nemen of regelmatig vitamine B12 injecteren.

Er zijn negen in wateroplosbare vitamines te vinden in voeding:

Vitamine B1 (thiamine)

Vitamine B1 is een essentiële voedingstof die betrokken is bij de energieproductie en koolhydraatstofwisseling in het lichaam. Het menselijk lichaam heeft vitamine B1 nodig om adenosinetrifosfaat (ATP) aan te maken. Dit is een molecuul dat energie binnen cellen transporteert.

Net als de andere B-vitaminen, dient vitamine B1 als een co-enzym in het lichaam. Dit geldt voor al zijn actieve vormen, maar de vorm thiamine-pyrofosfaat is de belangrijkste. Co-enzymen zijn kleine verbindingen die helpen bij het teweegbrengen van chemische reacties die anders niet alleen zouden plaatsvinden.

Vitamine B1 was de eerste vitamine die werd ontdekt. Dit is de reden waarom de naam een nummer 1 met zich meedraagt.

Een tekort aan vitamine B1 is ongebruikelijk, maar een hoge bloedsuikerspiegel kan ervoor zorgen dat het sneller via de urine wordt uitgescheiden. Een lage vitamine B1-concentratie komt veel voor bij diabetici (een verlaging van 75% bij diabetici is niet ongewoon) (bron).

Alcoholisten lopen ook een verhoogd risico op een tekort vanwege een slecht dieet en verminderde vitamine B1-absorptie (bron). Een langdurig vitamine B1-tekort kan leiden tot ernstige aandoeningen die bekend staan als Beriberi en het syndroom van Wernicke-Korsakov.

Voedingsbronnen die rijk zijn aan vitamine B1:

 • Noten
 • Zaden
 • Volkorenproducten
 • Aardappelen
 • Zuivel
 • Vlees

Vitamine B2 (riboflavine)

Vitamine B2 (riboflavine) is de enige wateroplosbare vitamine die wordt gebruikt als kleurstof voor levensmiddelen (vanwege de geelgroene kleur). Vitamine B2 is werkzaam als een co-enzym met verschillende essentiële functies.

Het is bijvoorbeeld nodig voor het omzetten van voedingstoffen in energie. Riboflavine is ook vereist bij de omzetting van vitamine B6 in zijn actieve vorm en bij de omzetting van tryptofaan in niacine (vitamine B3).

Een tekort op vitamine B2 komt niet veel voor in Westerse landen, maar een slecht voedingspatroon, ouderdom, longziekten en stevig alcoholgebruik kunnen het risico echter vergroten.

Onderzoek heeft aangetoond dat hogere doses vitamine B2 (200 mg tweemaal daags) mensen met migraine kan helpen om hun klachten te verminderen (bron, bron).

Vitamine B2 komt veel voor in:

 • Vlees (lever en nieren)
 • Zuivelproducten
 • Eieren
 • Bladgroenten
 • Amandelen
 • Peulvruchten

Vitamine B3 (niacine)

Niacine, ook bekend als vitamine B3, is een groep van twee verwante verbindingen – niacinamide en nicotinezuur.

Nicotinezuur is de meest voorkomende vorm van vitamine B3 in supplementen. Het is ook te vinden in plantaardig en dierlijk voedsel.

Nicotinamide (niacinamide) wordt aangetroffen in supplementen en in voedingsmiddelen.

Ze hebben verschillende functies in het lichaam. Vitamine B-3 bevordert de spijsvertering en het functioneren van het zenuwstelsel.

Het is de enige B-vitamine die je lichaam kan produceren van een andere voedingsstof – het aminozuur-tryptofaan. Er wordt geschat dat 60 mg tryptofaan kan worden gebruikt om 1 mg vitamine B3 te creëren (bron).

Nicotinezuursupplementen in doses variërend van 1300-2000 mg per dag hebben gunstige effecten op het normaliseren van de bloedlipiden (bron, bron). Ze verlagen een hoog niveau van het ‘slechte’ LDL-cholesterol en helpen het goede HDL-cholesterol te verhogen.

Sommige studies suggereren ook dat nicotinezuur het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen, maar de studieresultaten zijn nog te wisselvallig om daar betrouwbare uitspraken over te kunnen doen (bron).

Goede bronnen van vitamine B3 zijn:

 • Bakkersgist
 • Biergist
 • Peulvruchten
 • Zuivelproducten
 • Vis
 • Vlees
 • Champignons

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, speelt een belangrijke rol in verschillende metabole functies. Er zijn meerdere vormen van pantotheenzuur of verbindingen die de actieve vorm van de vitamine afgeven wanneer ze worden verteerd.

Vitamine B5 wordt in vrijwel alle voedingsmiddelen aangetroffen. De beste bronnen zijn vlees, vruchten, champignons, biergist en volkorenproducten.

Omdat pantotheenzuur in vrijwel alles voorkomt is een deficiëntie zeer zeldzaam. Alleen mensen met ernstige ondervoeding hebben een tekort aan vitamine B5.

Vitamine B6

Vitamine B6 is een verzamelnaam voor een groep voedingstoffen die nodig zijn voor de synthese van pyridoxaalfosfaat, een co-enzym dat betrokken is bij meer dan honderd verschillende metabolische processen.

Zo is vitamine B6 betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en het metabolisme van energie en aminozuren. Het is ook vereist voor de afgifte van glucose (suiker) uit glycogeen, het molecuul dat het lichaam gebruikt om koolhydraten op te slaan.

Vitamine B6 ondersteunt ook de vorming van witte bloedcellen en helpt het lichaam verschillende neurotransmitters synthetiseren.

Vooral dierlijk voedsel is rijk aan vitamine B6. Een vitamine B6-tekort is vrij zeldzaam, maar het regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinken kan het risico verhogen (bron).

Een tekort aan vitamine B6 staat ook in verband met een verhoogd risico op kanker (bron).

Vitamine B7 (biotine)

Vitamine B7, ook bekend als biotine, is een co-enzym dat nodig is voor veel belangrijke metabole processen. Het heeft bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de synthese van vetzuren, de vorming van glucose en het aminozuurmetabolisme.

Vrouwen nemen vaak biotinesupplementen omdat het goed zou zijn voor de haren, nagels en huid. Maar sterke bewijzen hiervoor ontbreken.

Het is te vinden in verschillende voedingsmiddelen.

Goede bronnen van vitamine B7 zijn onder andere:

 • Vlees
 • Peulvruchten
 • Champignons
 • Noten
 • Bloemkool
 • Eigeel (van eieren)

Je darmmicrobiota produceert ook kleine hoeveelheden vitamine B7.

Een tekort is ongebruikelijk en bijwerkingen zijn onbekend.

Vitamine B9 (foliumzuur)

Vitamine B9 of foliumzuur werd voor het eerst ontdekt in gist, maar later geïsoleerd van spinaziebladeren. Om deze reden kreeg het de naam foliumzuur, afgeleid van het Latijnse woord folium, wat ‘blad’ betekent.

Foliumzuur en folaat werken als een co-enzymen en zijn essentieel voor celgroei, DNA-vorming en aminozuurmetabolisme.

Het is een erg belangrijke stof dat tijdens de periodes van snelle celdeling en groei, zoals tijdens de zwangerschap en in de groeifase van kinderen. Bovendien is het nodig voor de vorming van rode en witte bloedcellen, dus een tekort kan tot bloedarmoede leiden.

Een tekort aan vitamine B9 komt niet vaak voor. Het belangrijkste symptoom is bloedarmoede, maar bij zwangere vrouwen verhogen lage waarden ook het risico op aangeboren afwijkingen. Daarom worden vrouwen die zwanger willen worden geadviseerd om ruim op tijd foliumzuur te slikken.  Hoge inname heeft geen ernstige nadelige effecten.

Sommige onderzoeken laten zien dat vitamine B9 het risico op hartaandoeningen kunnen verlagen, de bloedsuikerspiegel kunnen verbeteren en de symptomen van een depressie kunnen verminderen (bron, bron, bron).

Foliumzuur wordt aangetroffen in zowel dierlijke als plantaardige voeding.

Rijke bronnen van foliumzuur zijn:

 • Vlees
 • Zuivel
 • Groene bladgroenten
 • Peulvruchten

Vitamine B12 (cobalamine)

Vitamine B12 is de enige vitamine die een metaalachtig element bevat, namelijk kobalt. Om deze reden wordt vitamine B12 ook wel aangeduid als cobalamine. De beste vormen zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine.

Vitamine B12 functioneert als een co-enzym en speelt een vitale rol in vele metabole processen. Het helpt bij de neurologische werking en de vorming van rode bloedcellen. Het is ook vereist voor het omzetten van eiwitten en vet in energie en is essentieel voor celdeling en DNA-synthese.

Het wordt aangetroffen in vrijwel alle dierlijk voedsel (zeevruchten, vlees, zuivelproducten en eieren), maar is afwezig in plantaardig voedsel. Als gevolg hiervan lopen veganisten en strikte vegetariërs een groot risico op een vitamine B12-tekort (bron).

Vitamine B12-opname is afhankelijk van een eiwit dat door de maag wordt aangemaakt, dit wordt de intrinsieke factor genoemd. Naarmate mensen ouder worden lopen ze het risico op een verminderde absorptie. Daardoor hebben veel ouderen een vitamine B12-tekort.

Andere risicogroepen zijn onder meer mensen die een afslankoperatie hebben ondergaan of die lijden aan de ziekte van Crohn of coeliakie (bron, bron, bron).

Een vitamine B12-tekort kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals verminderde eetlust, vermoeidheid, geheugenverlies, tintelingen en dementie (bron).

Vitamine C

Vitamine C is de enige in wateroplosbare vitamine die niet tot de vitamine B-categorie behoort. Het is een van de belangrijkste antioxidanten van het lichaam en is nodig voor de synthese van collageen.

Vitamine C komt voor in verschillende vormen, waarvan de meeste voorkomende bekend staat als ascorbinezuur.

Vitamine C ondersteunt veel essentiële lichaamsfuncties, waaronder bescherming tegen oxidatieve stress, collageenvorming (zonder vitamine C is het lichaam niet in staat om het belangrijkste eiwit in bindweefsel te synthetiseren) en ondersteunt de immuunfunctie.

De belangrijkste voedingsbronnen van vitamine C zijn fruit en groenten.

Een tekort aan vitamine C is zeldzaam in Westerse landen, maar kan zich ontwikkelen bij mensen die een restrictief dieet volgen of bijna geen fruit of groenten eten. Mensen met drugsverslaving of alcoholisme lopen ook een groter risico.

 • Een ernstig gebrek aan vitamine C leidt tot een ziekte die bekend staat als scheurbuik. Deze ziekte wordt gekenmerkt door de afbraak van bindweefsel (bron).

Wil je weten hoeveel vitamine C en welke vorm van vitamine C je het beste kan nemen?

Vetoplosbare vitamines

Nu we de wateroplosbare vitamines hebben besproken, wordt het tijd voor de vetoplosbare vitamines.

Wat zijn vetoplosbare vitamines? Vetoplosbare vitamines lossen niet op in water. In plaats daarvan absorberen vetoplosbare vitamines het beste wanneer ze worden ingenomen met voeding met een hoog vetgehalte.

Er zijn vier in vetoplosbare vitamines:

 • Vitamine A
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Vitamine K

De genoemde vitamines zijn essentieel voor een goede gezondheid. Met uitzondering van vitamine D krijg je de meeste vetoplosbare vitamines met behulp van een gebalanceerd voedingspatroon in voldoende hoeveelheden binnen.

Deze vitamines zijn aanwezig in vette voedingsmiddelen en je kunt hun opname verbeteren door wat olie of vet toe voegen aan je maaltijd.

Hieronder zal ik zal de vetoplosbare vitamines kort één voor één bespreken:

Vitamine A

Vitamine A is misschien wel de belangrijkste vitamine voor je gezichsvermogen. Een vitamine A-tekort kan voor oogproblemen, zoals nachtblindheid en beschadigingen aan het hoornvlies zorgen.

Vitamine A is eigenlijk een verzamelnaam voor bio-organische verbindingen die retinoïden worden genoemd. Retinoïden kunnen zowel in het menselijk lichaam als in sommige voedselbronnen worden aangetroffen.

Een tekort aan vitamine A is niet gebruikelijk in Westerse landen. Vegetariërs lopen echter een hoger risico op een tekort omdat ze bepaalde varianten van vitamine A niet via hun normale dieet krijgen.

Een teveel aan vitamine A kan schadelijk. Deze aandoening wordt hypervitaminose Agenoemd. Mensen die vitamine A-supplementen gebruiken of veel olie van vislever eten, lopen het grootste risico. Zwangere vrouwen moeten ook oppassen. Een hoog vitamine A-gehalte is schadelijk voor de groeiende foetus en kan resulteren in een baby met geboorteafwijkingen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A:

 • Boerenkool
 • Wortels
 • Spinazie
 • Levertraan
 • Boter

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en heeft invloed op de stevigheid van het skelet, maar ook op onze bloeddruk, stemming en hersenfunctie. Strikt gezien is vitamine D geen vitamine maar een groep van in vet oplosbare prohormonen.

De belangrijkste in vetoplosbare hormonen zijn vitamine D2 en D3. De voorkeur gaat uit naar vitamine D3 omdat deze de vitamine D waarden in het bloed veel meer laten stijgen dan D2 (bronbron)

Je lichaam kan in principe voldoende vitamine D produceren, zolang je regelmatig grote delesn van je huid blootstelt aan ultraviolet licht (zoals zonlicht) (bron).

De meeste mensen brengen echter te weinig tijd door in de zon of doen dit volledig gekleed. Dit vermindert de hoeveelheid vitamine D die door je huid wordt aangemaakt.

Dat betekent dat de meeste mensen middels hun dieet voldoende vitamine D moeten zien binnen te krijgen. Weinig voedingsmiddelen bevatten van nature vitamine D. De beste voedingsbronnen zijn vette vis en visolie, bronnen die de meeste mensen niet te vaak eten.

Er kan een tekort aan vitamine D ontstaan bij een gebrek aan blootstelling aan zonlicht en als er onvoldoende vitamine D rijke voeding wordt gegeten. Dat maakt een vitamine D tekort niet ongewoon. Sterker nog, meer dan de helft van de Europeanen lijdt aan een tekort aan vitamine D (bron)!

Vitamine D-tekort staat in verband met een verhoogde vatbaarheid voor infecties en auto-immuunziekten (bron). Andere symptomen zijn vermoeidheid, depressie, haaruitval en slechte wondgenezing.

Voor mensen die weinig tijd in de zon doorbrengen en zelden vette vis of lever eten, kunnen vitamine D supplementen zeer nuttig zijn.

Vitamine E

De belangrijkste rol van vitamine E is om te werken als een antioxidant, oxidatieve stress te voorkomen en vetzuren in je celmembranen te beschermen tegen vrije radicalen (bron). Als een krachtige antioxidant beschermt vitamine E cellen tegen vroegtijdige veroudering en schade door vrije radicalen.

Deze antioxiderende eigenschappen worden versterkt door andere voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine B3 en selenium.

In hoge hoeveelheden kan vitamine E ook de bloedstolling beïnvloeden. Onderzoek toont aan dat vitamine E het risico op bloedstolling bij vrouwen verlaagt (bron).

De rijkste voedingsbronnen van vitamine E

 • Plantaardige oliën
 • Zaden
 • Noten
 • Avocado’s
 • Pindakaas
 • Margarine
 • Vette vis
 • Levertraan
 • Tomaten
 • Paprika

Een vitamine E-tekort is vaak het gevolg van ziektes die de opname van vet of vitamine E uit voedsel verminderen.

Symptomen van een tekort aan vitamine E zijn spierzwakte, loopproblemen, trillen, zichtproblemen en gevoelloosheid.

Vitamine K

Vitamine K is eigenlijk een groep van in vetoplosbare verbindingen verdeeld in twee hoofdgroepen: vitamine K1(aangetroffen in plantaardig voedsel) en K2 (dierlijke voedingsmiddelen en gefermenteerde sojaproducten).

Vitamine speelt een cruciale rol bij de bloedstolling. Zonder dit zou je het risico lopen dood te bloeden bij een kleine wond. Maar vitamine K heeft ook andere functies, waaronder het ondersteunen van de botgezondheid en het helpen voorkomen van de verkalking van bloedvaten, waardoor het risico op hartaandoeningen mogelijk wordt verlaagd (bron).

In tegenstelling tot vitamine A en D wordt vitamine K niet in aanzienlijke hoeveelheden in het lichaam opgeslagen. Om deze reden kan het consumeren van een voedingspatroon zonder vitamine K ertoe leiden dat je binnen een week een tekort krijgt (bron).

Mensen die niet efficiënt vet verteren en absorberen, lopen het grootste risico om vitamine K-tekort te ontwikkelen. Dit omvat degenen die lijden aan coeliakie, inflammatoire darmaandoeningen en taaislijmziekte.

De beste voedingsbronnen voor vitamine K

 • Yoghurt
 • Groene bladgroenten (spinazie, andijvie, etc.)
 • Plantaardige oliën
 • Bloemkool
 • Broccoli
 • Zeewier
 • Volkorenproducten

Het is belangrijk om te onthouden dat multivitamines geen wonderpillen zijn die je kunt nemen in plaats van een gezond en gevarieerd dieet.

Multivitaminen kunnen geen slechte eetgewoonten compenseren of andere slechte gewoontes zoals roken en veel drinken. In werkelijkheid zijn multivitamine supplementen geen magische oplossing.

Als je met je gezondheid worstelt en het vermoeden hebt dat je te weinig voedingstoffen krijgt die je nodig hebt, richt je aandacht dan niet alleen op multivitamines maar ook op veranderingen in eetgewoonten. Onbewerkte (hele) voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, noten en volle granen zijn van essentieel belang om gezond te blijven.

Ze bieden veel meer gezondheidsvoordelen dan voedingssupplementen:

 • Onbewerkte natuurproducten bevatten meerdere micronutriënten (vitamines en mineralen) die in combinatie met elkaar veel efficiënter werken dan wanneer ze alleen worden ingenomen (synergie wordt dit proces genoemd).
 • Onbewerkte voedingsmiddelen zijn een rijke bron van voedingsvezels. Een gezond dieet dat rijk is aan vezels, kan helpen om het risico op veel gezondheidsproblemen, zoals constipatie (verstopping) en hartaandoeningen te verlagen (bron).
 • Volwaardige voeding bevat ook fytonutriënten. Deze unieke stoffen bieden bescherming tegen hartziekten, diabetes type 2, kanker en andere gezondheidsproblemen (bron, bron).

Mineralen

Net als vitaminen zijn mineralen onmisbaar voor het in stand houden van allerlei lichaamsfuncties. Een tekort aan mineralen kan chronische gezondheidsproblemen veroorzaken of verergeren.

Er bestaan twee soorten mineralen: de micromineralen (sporenelementen) en de macromineralen. Macromineralen – die in vrij grote hoeveelheden in je lichaam nodig zijn – omvatten:

 • Calcium
 • Magnesium
 • Natrium
 • Kalium
 • Zwavel
 • Chloride
 • Fosfor

Je lichaam heeft ook micromineralen nodig, zoals:

 • Ijzer
 • Zink
 • Mangaan
 • Koper
 • Jodium
 • Fluoride
 • Kobalt
 • Selenium

Moleculen die in voedsel worden aangetroffen, kunnen ons vermogen om mineralen te absorberen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan fytaten (aangetroffen in granen), oxalaat (te vinden in spinazie en rabarber), die beide de opname van mineralen en zuren remmen. Zelfs maagzuur en stress kunnen de absorptie van mineralen beïnvloeden.

De beste vitamines voor vrouwen

Hoewel de meeste vitamines en mineralen zijn aan te bevelen voor zowel mannen als vrouwen, heeft een vrouwenlichaam net iets andere behoeften.

Veel vrouwen ervaren een tekort aan voedingstoffen. Of je nu in de twintig of in de veertig of vijftig bent, hier zijn de beste vitamines en mineralen voor vrouwen waarvan je zeker moet zijn dat je er genoeg van krijgt:

Antioxidant vitaminen (vitamine A, C en E)

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade door vrije radicalen.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van botten en hersenfuncties, het voorkomen van stemmingsstoornissen en het behouden van een gezonde hormonale balans.

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor het behouden van sterke botten, bloedstolling en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dit is de nummer één doodsoorzaak bij vrouwen.

B-vitamines (inclusief vitamine B12 en foliumzuur)

Een tekort aan foliumzuur en vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede en (extreme) vermoeidheid. Foliumzuur is ook de belangrijkste vitamine voor zwangere vrouwen, omdat het betrokken is bij de embryonale ontwikkeling.

Kies wel altijd voor de folaat (quadrelic) vorm en niet foliumzuur zelf. Hetzelfde geldt voor B12, kies het liefst voor methylcobalamine of adenosylcobalamine.

Ijzer

IJzergebrek en bloedarmoede zijn de meest voorkomende voedingstekorten in de wereld, vooral onder jonge vrouwen. Menstruatie is de belangrijkste oorzaak van een ijzertekort bij vrouwen.

Jodium

Vrouwen van 20-39 jaar hebben de laagste niveaus van jodium in hun urine vergeleken met andere leeftijdsgroepen. Ook zwangere vrouwen lopen een risico op een jodiumtekort.

Magnesium

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische processen in je lichaam. Vooral oudere vrouwen lopen een groter risico op magnesiumtekort.

Omega-3 visolie

Omega-3 vetzuren zijn van essentieel belang voor een gezonde hormoonhuishouding. Ook is omega 3 (DHA) cruciaal voor zwangere vrouwen.

Calcium

Van calcium is aangetoond dat het bescherming biedt tegen enkele van de grootste gezondheidsrisico’s voor vrouwen: hartaandoeningen, osteoporose, diabetes type 2 en kanker.

Risicofactoren die kunnen leiden tot een vitamine- of mineralentekort bij vrouwen:

 • Slecht dieet (veelvuldig eten van industrieel bewerkt voedsel)
 • Vegetariër of veganistisch zijn
 • Te weinig voeding eten
 • Alcohol en drugs
 • Medicijnengebruik die de werking van bepaalde vitaminen blokkeren
 • Lage sociaaleconomische status (armoede)
 • Zwangerschap
 • Voedselallergie

Zwangerschap

Ben jij aan het voorbereiden op het krijgen van kinderen? Dan is het ontzettend belangrijk dat je gezond eet en dit niet pas doet tijdens de zwangerschap.

Zowel vóór als tijdens de zwangerschap moet je een gezond dieet volgen om de kans op complicaties te verkleinen.

Het voorkomen van voedingstekorten helpt de gezondheid van de moeder te behouden en verlaagt het risico op bepaalde chronische aandoeningen die zich later in het leven van het kind kan ontwikkelen.

Zwangere vrouwen moeten extra voorzichtig zijn bij het kiezen van supplementen.

Een hoog vitamine A-gehalte kan bijvoorbeeld aangeboren handicaps veroorzaken. Aan de andere kant kan foliumzuur helpen bij de ontwikkeling van de foetus en een open ruggetje (spina bifida) helpen voorkomen.

De beste vitamines voor mannen

Vergis je niet, ook veel mannen lopen rond met een vitamine- of mineralentekort.

Het typische Westerse dieet) is medeverantwoordelijk voor allerlei welvaartsziekten. Ook veel alcoholgebruik bij mannen zorgt ervoor dat vitaminen minder goed worden opgenomen.

Het oplossen van tekorten en het consumeren van gezonde voeding kan helpen bij de algehele gezondheid van een man:

 • Meer spierkracht
 • Snellere stofwisseling en meer vetverlies
 • Meer energie
 • Betere slaap
 • Verbeterde seksuele prestaties
 • Verminderde kans op prostaatkanker

De beste multivitaminen voor mannen bevatten onderstaande vitaminen en essentiële mineralen:

Vitamine D

Mannen hebben vitamine D nodig om voldoende testosteron te produceren en sterke botten te behouden. Het beschermt ook de gezondheid van de hersenen, voorkomt stemmingsstoornissen (zoals depressie) en helpt om het cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk te beheersen.

Ook blijkt uit onderzoek dat mannen met een vitamine D-tekort 80% meer kans hebben op een hartaanval of beroerte dan degenen die geen tekort hebben (bron).

Vitamine B12

Veel mannen en vrouwen hebben vaak een laag vitamine B12-gehalte, maar om andere redenen. Onderzoek laat zien dat de meeste mannen weliswaar voldoende B12 consumeren, maar moeite hebben met een goede opname van vitamine B12 als gevolg van medicijnengebruik. Dit betreft vooral oudere mannen die meerdere medicijnen tegelijk slikken.

Antioxidant vitaminen (vitamine A, C en E)

Naarmate mannen ouder worden helpt het consumeren van antioxidanten om gezonde cellen te beschermen en celmutaties en tumorgroei te voorkomen. Ook gaat het verlies van spierweefsel en slagaderbeschadiging tegen.

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor het opbouwen en behouden van sterke botten, bloedstolling en het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Magnesium

Magnesium speelt een rol bij het reguleren van calcium-, kalium- en natriumgehaltes, en helpt aandoeningen zoals hoge bloeddruk, spierspasmen, hoofdpijn en hartziekten te voorkomen.

Als je veel stress hebt, enorm veel werkt of een spijsverteringsstoornis hebt die de absorptie belemmert, dan heb je meer kans op een lage magnesiumspiegel.

Omega-3 visolie

De omega 3 vetzuren waar het bij visolie om draait zijn de EPA en DHA vetzuren. Deze vetzuren zijn niet essentieel maar desondanks toch extreem belangrijk voor de gezondheid.

Een tekort aan omega 3 vetzuren wordt in verband gebracht met o.a. hart- en vaatziekten, depressie, een lagere intelligentie, kanker en artritis (bronbron).

Kalium

Een te lage kaliumspiegel verhoogt het risico op cardiovasculaire problemen, vooral hoge bloeddruk (dat bij 1 op de 3 volwassen mannen voorkomt). Het is ook in verband gebracht met een traag metabolisme, vermoeidheid en zwakke botten en gewrichten.

Zink

Zink is een essentieel sporenmineraal dat voor alle cellen nodig is. Het bevordert de gezondheid van de hersenen en ondersteunt het natuurlijke testosteronniveau. Het draagt bij aan een gezond libido en heeft invloed op de spermakwaliteit (bron).

Risicofactoren die te maken hebben met een vitamine- en mineralentekort bij mannen zijn:

 • Slecht dieet (veelvuldig eten van industrieel bewerkt voedsel)
 • Vegetariër of veganistisch zijn
 • Medicijnengebruik die de werking van bepaalde vitaminen blokkeren
 • Lage sociaaleconomische status (armoede)
 • Alcohol en drugs
 • Voedselallergie

De 5 beste multivitamine merken om te kopen

Wat is nou de beste multivitamine om te kopen? Voor een goede verantwoorde keuze van multivitaminen kies je altijd voor orthomoleculaire merken.

Orthomoleculaire supplementen zijn samengesteld uit natuurlijke stoffen en leveren stoffen van de hoogste kwaliteit en worden daardoor efficiënt opgenomen door je lichaam.

Goede orthomoleculaire merken zijn:

 • Vitakruid
 • Bonusan
 • Vitals
 • Solgar
 • Vitaminstore

De multivitamine die ik zelf gebruik is van Vitakruid en kan je hier goedkoop bestellen bij vitaminstore.

Het voordeel van dit supplement is dat het zowel dag als nacht tabletten bevat en daardoor rekening houdt met het bioritme. Overdag heb je namelijk andere vitamines en mineralen nodig dan in de nacht.

Welke multivitamine je niet wilt kopen

Ken je het spreekwoord ‘goedkoop is duurkoop’? Als het gaat om voedingssupplementen dan zit daar zeker een kern van waarheid in.

Als je op zoek gaat naar multivitaminen, dan zal je ontdekken dat er honderden soorten op het internet en in de winkels worden aangeboden. Helaas zijn de meeste geen goede optie. De meeste multivitamines bevatten zeer slechte vormen of lage dosissen van vitaminen en mineralen en hebben daardoor vrijwel geen enkele werking.

Pas op voor commerciële merken

Met name commerciële merken (denk aan multivitamine van de Kruidvat, Davitamon, etc.) bevatten vaak extreme lage dosissen en allerlei toevoegingen, waaronder ook suiker. Er worden bovendien flink wat trucjes toegepast in deze markt om de prijs zo laag mogelijk te houden.

Zo is bijvoorbeeld van vitamine C de vorm ascorbinezuur die het meest wordt gebruikt in goedkope supplementen. Ascorbinezuur is echter maar één vorm van vitamine C. Vanwege de zure vorm is ascorbinezuur minder geschikt om te gebruiken. Veel beter is het om de gebufferde vorm van vitamine C of Ester-C te nemen.

Vanwege de lage productiekosten van de minder opneembare vormen van vitamines en mineralen kunnen deze goedkoop worden aangeboden in winkels. Maar je hebt er vrij weinig aan omdat deze supplementen niet goed worden opgenomen door je lichaam.

Dat verklaart ook het grote prijsverschil met de betere merken. Ze kunnen hiermee de prijs enorm naar beneden halen, maar in principe koop je hier gewoon veel minder vitamines voor.

Ga daarom altijd voor de beste orthomoleculaire merken die je je kunt veroorloven.

Tekenen van een vitaminetekort

We beseffen vaak pas hoe belangrijk vitaminen en mineralen zijn als we allerlei vage symptomen krijgen die geen duidelijke oorzaak hebben.

Hoe merk je of je een vitaminetekort hebt?

Weinig energie hebben, je moe voelen zonder reden, er bleek uitzien en snel ziek worden. Het kunnen allemaal tekenen zijn van tekorten aan voedingstoffen. Een vitamine- en mineralentekort kan op de lange termijn schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid.

Hieronder zal ik de meest voorkomende symptomen van tekorten aan vitaminen en mineralen bespreken.

#1: Bloedend tandvlees

voortanden met bloedend tandvlees

Vaak last van bloedend tandvlees? Een dieet met weinig vitamine C kan mogelijk de schuld hiervan zijn.

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij wondgenezing, immuniteit en werkt zelfs als een antioxidant, waardoor celbeschadiging wordt voorkomen.

We maken zelf geen vitamine C aan, wat betekent dat voldoende fruit en groenten eten de enige manier is om voldoende vitamine C te krijgen.

Mensen die weinig groenten en fruit eten kunnen daardoor een tekort aan vitamine C ontwikkelen.

Andere veel voorkomende symptomen van vitamine C-tekort zijn: blauwe plekken, langzame wondgenezing, droge schilferige huid en frequente neusbloedingen (bron, bron).

#2: Haaruitval en broze nagels

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van haaruitval en broze nagels. Een daarvan is een gebrek aan vitamine B7 (biotine). Biotine helpt het lichaam voedsel in energie om te zetten. Een tekort aan biotine lijdt tot afbrekend haar en broze nagels.

Andere symptomen van een vitamine B7-tekort zijn chronische vermoeidheid, spierpijn, krampen en tintelingen in de handen en voeten (bron).

Zware rokers, zwangere vrouwen en mensen met spijsverteringsproblemen lopen het grootste risico op het ontwikkelen van een tekort aan biotine.

#3: Aften en mondwondjes

zichtbare aft aan de binnenkant van de lippen

Zweren en aften in de mond kunnen het gevolg zijn van een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen.

Zo zijn aften vaak het gevolg van een tekort aan ijzer of B-vitamines.

Een kleinschalige onderzoek wijst uit dat mensen met twee aften keer zo vaak een laag ijzergehalte hebben (bron). In een andere kleine studie had bijna 30% van de proefpersonen met aften in de mond een tekort aan vitamine B1, B2 en B6 (bron).

Hoekige cheilitis (ook bekend als hoekstomatitis) is een aandoening die ervoor zorgt dat mondhoeken barsten of bloeden. Het kan worden veroorzaakt door uitdroging, maar ook door een ijzer- en vitamine B2-tekort (bron, bron).

#4: Oogklachten en nachtblindheid

slecht zicht tijdens nachtelijk rijden

Een gebrekkig dieet kan soms problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken.

Zo staat een tekort aan vitamine A in verband met een aandoening die bekend staat als nachtblindheid.

Nachtblindheid zorgt ervoor dat je minder goed kan zien bij weinig licht of duisternis.

Dat komt omdat vitamine A nodig is om een eiwit, genaamd rodopsine, te produceren, een pigment dat in het netvlies van de ogen wordt aangetroffen en dat je ’s nachts helpt om goed te kunnen zien.

Tenzij de diagnose van een tekort wordt vastgesteld, moeten de meeste mensen vitamine A-supplementen vermijden. Dat komt omdat vitamine A een in vetoplosbare vitamine is, die bij overmatige consumptie kan opstapelen in de vetopslag en giftig kan worden.

#5: Schilferige huid en roos

roos op hoofdhuid van vrouw

Huidaandoeningen zoals seborroïsch eczeem en roos zorgen vaak voor een jeukende, schilferige huid.

Hoofdroos (pityriasis capitis) beperkt zich meestal tot de hoofdhuid, terwijl seborroïsch eczeem ook op het gezicht, oksels en lies kan voorkomen.

Deze huidaandoeningen komen bij veel mensen voor. Maar liefst de helft van de volwassenen kunnen in hun leven te maken krijgen met deze huidaandoeningen (bron).

Hoofdroos en seborroïsch eczeem kunnen door vele factoren worden veroorzaakt, waaronder een slecht dieet. Lage waardes van zink, vitamine B2, B3 en B6 kunnen hierin een rol spelen (bron, bron). Het exacte verband tussen deze tekorten en huidaandoeningen is nog onduidelijk.

#6: Het rusteloze benen syndroom (RBS)

naakte benen liggend op bed

Het rusteloze benen syndroom, in het Engels ook wel Restless Leg Syndrome (RLS) genoemd, is een zenuwaandoening die onaangename gevoelens in de benen veroorzaakt.

Je hebt dan de onweerstaanbare drang om je benen te verplaatsen.

Met name vrouwen hebben twee keer zoveel kans om deze aandoening te ervaren. Het lijkt erop dat de drang om te bewegen groter wordt wanneer je ontspannen op de bank ligt of in bed ligt en probeert te slapen.

De exacte oorzaak van RBS is niet bekend, maar er lijkt een verband te zijn tussen de symptomen van RBS en de ijzerconcentratie in het bloed.

Uit verschillende studies blijkt dat de symptomen van RBS vaak optreden tijdens de zwangerschap, een periode waarin het ijzergehalte van vrouwen vaak erg laag is (bron, bron).

Suppletie met ijzer helpt vaak om de RBS-symptomen te verminderen, met name bij de mensen met een gediagnosticeerd ijzertekort. Wel kan de effectiviteit hiervan van persoon tot persoon verschillen (bron, bron).

#7: Lage weerstand en vermoeidheid

vrouw gaapt zichtbaar achter bureau

Heb je regelmatig een verkoudheid te pakken of lig je met griep in bed?

Een vitaminetekort (met name vitamine C en D) kan hiervan de oorzaak zijn. Deze vitaminen hebben een belangrijke rol bij de immuunfunctie van het lichaam.

Verschillende studies hebben een verband gevonden tussen een vitaminetekort en verkoudheid en longontsteking (bron).

Ook vermoeidheid, geheugenverlies en depressie kan een gevolg zijn van een tekort aan vitaminen.

Heb je last van bovenstaande symptomen en denk je een vitamine- of mineralentekort te hebben? Raadpleeg in dat geval altijd je huisarts.

Kan multivitamine helpen met afvallen?

Multivitaminen zijn weliswaar geen magische pillen voor vetverbranding, maar kunnen wel degelijk nuttig zijn voor iedereen die slanker door het leven wilt gaan.

Ik zal je uitleggen hoe dat precies zit. Om af te vallen, moet je meer calorieën verbranden dan je verbruikt. Je kunt een combinatie van fysieke activiteit en een gezond dieet gebruiken om je afslankdoel te behalen.

Het verkrijgen van voldoende hoeveelheden vitaminen en mineralen is van vitaal belang voor een goede gezondheid. Het heeft een positieve werking op je lichaam.

Je lichaam heeft immers voedingstoffen nodig. Daardoor heb je meer energie en voel je je beter, waardoor je in staat bent om een dieet langer vol te houden en meer calorieën te verbranden tijdens het sporten.

Als we een tekort aan voedingstoffen hebben, lijdt onze gezondheid hieronder. Je zit niet lekker in je vel en bent eerder geneigd om te stoppen of ongezond te eten.

Je kunt niet van je lichaam verwachten dat het optimaal presteert en vet verbrandt als je de juiste voedingstoffen mist. Dit komt omdat je lichaam specifieke voedingsstoffen nodig heeft om opgeslagen vet te verbranden.

Als je lichaam onvoldoende beschikt over deze specifieke vitaminen en mineralen, kan het zo zijn dat de teller van de weegschaal langzamer naar beneden gaat dan je had gehoopt.

Conclusie multivitaminen

Voor de meeste mensen kan het innemen van multivitaminen nuttig zijn. Maar vergeet niet dat het geen vervanging is voor een gezond dieet.

Richt je allereerst op een gezond en gevarieerd, in plaats van enkel te vertrouwen op vitamines en supplementen. Zie multivitaminen daarom als een gezonde aanvulling op een gezond dieet,

Vraag jezelf af waarom je overweegt een multivitamine te nemen. Als je dit doet omdat je huidige voedingspatroon tekort schiet, concentreer je aandacht dan eerst daarop.

Begin met het volgen van een koolhydraatarm dieet en breng je voedingspatroon weer in balans met eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten en groente en fruit.

Wat eet je op dit moment? Maak eens een nauwkeurige analyse van wat je dagelijks eet. Door je bewust te worden van wat je wel en niet in je mond stopt, weet je ook waar je mogelijk een tekort aan hebt.

Val je in de risicogroepen die zijn genoemd in dit artikel? In dat geval kan het nuttig zijn om multivitaminen dagelijks als aanvulling te slikken.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

7 reacties op dit artikel

 • Wat zijn goede vitamines voor kinderen! Mijn zoon heeft vitiligo en wil hem vitamines bij geven!

  Brenda
  • In hoeverre zijn multivitamines voor dag en nacht te gebruiken bij 8 uur periodiek vasten? Wanneer neem je in dat geval de nacht- en wanneer neem je de dagvitamines in?

   Onno
 • Hi, welk merk? Solgar, Orthica, Swanson of maakt niet uit? Gr Barry

  Barry
  • O k zie t al, niet goed gelezen…

   Barry
 • Beste,

  Kan je vitakruid tauraat en malaat samen innemen

  MIchel
 • Beste Oscar Helms
  Is Vitakruid Multivitamine dag en nacht ook te adviseren voor actieve 50-plussers en 60-plussers?
  Zo niet, welke zou u dan adviseren?

  Corine
 • Hey Oscar!

  Ik ben al een tijdje koolhydraatarm aan het eten, en ik ben me een beetje zorgen aan het maken dat ik niet genoeg of voldoende vitaminen binnen krijg, ook al eet ik heel gezond. Je vermeldt hier een heleboel vitamines, maar ik heb geen zin om 20 verschillende tabletten te slikken, dus ik denk eraan gewoon een multivitamine te slikken, maar hoe sta jij tegenover deze?

  Groetjes,
  Valentine

  Valentine

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde cl...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes