743

8 Essentiële Tips om Suikervrij te Eten + 3 Recepten en Schema

Suikerrijke voedingsproducten verhogen de kans op tandbederf, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewichtstoename. Suikervrij eten is in dat opzicht goed voor de gezondheid.

Maar zelfs al zou je volledig gezond eten, dan nog krijg je suikers binnen. In dit artikel geef ik je verschillende tips om je dagelijkse suikerinname drastisch te verlagen.

Klik hier om gratis het complete koolhydraatarme (ongeraffineerd suikervrij!) weekmenu inclusief alle recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Wat je in dit artikel leert is onder andere:

 • Wat ik werkelijk bedoel met suikervrij eten en drinken
 • Waarom een suikerverslaving slecht voor je gezondheid is
 • Hoe je met 2 tips voorkomt dat je in de supermarkt voor de gek wordt gehouden
 • Hoeveel schuilnamen voedselfabrikanten voor suiker gebruiken (het getal is hoger dan je denkt)
 • Het complete gratis koolhydraatarme (suikervrij!) weekmenu
 • 3 Heerlijke suikervrije maaltijd recepten

Inhoud van dit artikel

Waarom je zoveel als mogelijk suikervrij wilt eten

Als je ooit hebt geprobeerd om met suiker te minderen, dan weet je hoe ongelooflijk moeilijk dat kan zijn. Op sommige dagen lijkt het zelfs onmogelijk om suikervrij te eten. Hoe komt het dat je hersenen zo’n moeite hebben met het minderen van suiker?

Suiker veroorzaakt opiaatachtige effecten en beïnvloedt de dopamine-activiteit in het beloningscentrum van de hersenen. Suiker is weliswaar niet zo verslavend als drugs, maar enige gelijkenis is er wel degelijk (bron).

Toegevoegde suiker in voedselproducten is het slechtste ingrediënt in het moderne Westerse voedingspatroon. Maar liefst in de helft van alle etenswaren in de supermarkt wordt suiker toegevoegd (bron). Toegevoegde suikers hebben schadelijke effecten op onze stofwisseling en zorgen voor een groter risico op allerlei welvaartsziekten (bron).

Veel inwoners van Westerse landen verbruiken enorme hoeveelheden geraffineerde suikers, in sommige landen ongeveer 67 kg per jaar. Dat is dagelijks gemiddeld meer dan 500 calorieën alleen al van suiker!

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Suikerconsumptie en zwaarlijvigheid in het Westen

In de onderstaande tijdlijn (bron) zie je dat de consumptie van suiker en de toename van zwaarlijvigheid in de Westerse wereld met elkaar samenhangen:

De exacte hoeveelheden suiker variëren van onderzoek tot onderzoek, maar het is in ieder geval duidelijk dat we meer suiker eten dan goed voor ons is (bron).

Diverse studies tonen aan dat het consumeren van grote hoeveelheden suiker kan leiden tot ernstige metabole aandoeningen, waaronder insulineresistentie, slechte cholesterolwaarden, hoge bloeddruk en een verstoorde bloedsuikerspiegel (bron, bron).

In onderstaande video bespreek ik de gevaren van toegevoegde suikers:

Wat ik werkelijk bedoel met suikervrij eten en drinken

suikerblokjes afgeraden met een rood doorgestreept symbool

Uiteraard is totaal suikervrij leven onzin, het gaat er met name om dat je snelle suikers zoveel mogelijk probeert te vermijden en dat is heel wat anders dan 100% suikervrij door het leven te gaan.

Iets wat ook vrijwel onmogelijk is trouwens.

De toegevoegde, snelle suikers in geraffineerde voeding vallen onder enkelvoudige koolhydraten en die wil je gaan minderen. Het zou absurd zijn om alle voedingsmiddelen met koolhydraten te demoniseren.

Meervoudige koolhydraten zitten namelijk vol met voedingsstoffen en vezels en dragen bij aan de levering van energie voor het lichaam en de hersenen. Ze hebben ook een lage glycemische index waarde wat betekent dat ze langzaam worden afgebroken, waardoor de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt en daalt.

Voedingsbronnen die rijk zijn aan meervoudige, complexe koolhydraten: groenten, vers fruit (met vezels), peulvruchten, zoete aardappelen, quinoa en havermout.

Te veel meervoudige koolhydraten eten is niet verstandig als je wilt afvallen. In dat geval kan het koolhydraatarm dieet uitkomst bieden. Dit dieet is effectief voor gewichtsverlies en kent talloze gezondheidsvoordelen (bron, bron).

Snelle suikers

Snelle suikers, oftewel enkelvoudige koolhydraten zitten in met name in zoete dranken, vruchtensappen, gebak, witbrood, witte pasta, witte rijst, etc. Het dagelijks eten van grote hoeveelheden enkelvoudige koolhydraten kan leiden tot overgewicht en diabetes type 2 (bron, bron).

Maar snelle suikers veroorzaken ook grote pieken en diepe dalen in de bloedsuikerspiegel. Dit noemen we ook wel de bloedsuiker-achtbaan. Deze schommelingen kunnen tot gevolg hebben dat je weer snel honger krijgt en opnieuw gaat eten (bron).

Geraffineerde producten zijn bijna altijd beroofd van vitamines, vezels en mineralen. De enkelvoudige koolhydraten leveren alleen maar calorieën. Met andere woorden, het zijn lege calorieën en dat is een van de redenen waarom ze zo ongezond zijn (bron).

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Tip #1: lees de voedingswaardetabel aandachtig

Voedingswaarde met magere yoghurt en bosvruchten

Veel voeding labels van producten in de supermarkt worden geadverteerd als gezond, terwijl ze dat eigenlijk zelden zijn.

Denk aan aantrekkelijke en gezond ogen verpakkingen die vaak vol staan met vitamineclaims.

Vaak wordt in geraffineerde voeding bewust kleine hoeveelheden ingrediënten verwerkt die als gezond worden beschouwd. Denk aan vitamines, mineralen en omega 3 vetzuren. Dit is puur om marketingtechnische redenen gedaan (clean-labeling), zodat ze daarmee kunnen adverteren op de verpakking.

In de meeste gevallen zijn de hoeveelheden van deze gezonde voedingsstoffen verwaarloosbaar en compenseren ze niet de schadelijke stoffen en suikerrijke hoeveelheden in dit soort producten.

Op deze manier kunnen slimme marketeers ouders misleiden die denken dat ze gezonde keuzes maken voor zichzelf en hun kinderen.

Je realiseert je pas hoeveel suiker wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen als je de voedingswaarde lijst op de achterkant van de verpakkingen bekijkt. Helaas lezen de meeste mensen niet eens de ingrediëntenlijst van een voedingsproduct door voordat ze een aankoop doen. Maar zelfs voor degenen die dat wel doen, hebben de voedselfabrikanten nog steeds manieren om de ware inhoud van hun producten te verdoezelen.

Toegevoegde suikers

Zelfs producten als tomatensaus, crackers, kruiden en salade dressing kunnen vol zitten met toegevoegde suikers. Gelukkig is het zo dat fabrikanten niet om de eisen van de voedselveiligheid heen kunnen, en zijn ze verplicht om het ingrediënt met de grootste hoeveelheid als eerste op de verpakking te vermelden.

 • Als je dus suiker ergens vooraan in het rijtje ziet staan, dan weet je dat het voedingsproduct vol zit met suiker.

Houd overigens wel rekening met de verschillende suikernamen op de etiketten (zie tip #2). Fabrikanten kunnen namelijk de suikers in verschillende suikernamen opdelen. Dit geeft een geflatteerd beeld als het gaat om de totale hoeveelheid suikers. Je denkt dat er weinig suiker in zit, terwijl als je de hoeveelheden van alle suikernamen bij elkaar optelt, je op een behoorlijk hoeveelheid suiker uitkomt.

Tip #2: onthoud de suiker schuilnamen

Als je werkelijk wilt minderen met toegevoegde suikers in producten, dan zal je toch wat meer op moeten letten tijdens het boodschappen doen. Fabrikanten (van met name suikerrijke producten) doen er alles aan wat binnen hun mogelijkheid ligt om de onwetende consument voor de gek te houden.

Wanneer je voedseletiketten leest, is het opzoeken van het woord suiker tegenwoordig niet meer voldoende om suikervrij te eten. Voedselproducten stoppen namelijk vaak verschillende soorten suiker in hun producten.

Een voedingsproduct kan bijvoorbeeld suiker, sucrose en glucose-fructosestroop bevatten. Het zijn allemaal verschillende schuilnamen voor hetgeen we feitelijk gezien nog steeds suiker noemen.

Op deze manier kan een gezond klinkend ingrediënt wat het meest gebruikt is, vooraan staan. Maar als je de hoeveelheden van deze drie verschillende soorten suiker bij elkaar zou optellen, dan zou suiker bovenaan staan.

Ik geef je enkele voorbeelden van schuilnamen van suiker:

 • Galactose
 • Melassestroop
 • Lactose
 • Bietenstroop
 • Agavesiroop

Kende jij ze allemaal al? Waarschijnlijk niet.

 • Lees dit artikel als je achter alle 68(!) schuilnamen van suiker wilt komen.

Het gebruiken van zoveel verschillende schuilnamen van suiker is een sluwe manier om de ware hoeveelheid geraffineerde suiker in bewerkt voedsel te maskeren. Controleer dus altijd of een product meer dan een type suiker bevat.

Als er meerdere soorten suiker op het etiket voorkomen, dan is dat een indicatie dat het product minder gezond is dan je denkt.

Tip #3: vermijd suikervervangers en kunstmatige zoetstoffen

lepels met witte suiker en kunstmatige zoetstoffen

Op het moment dat je je suikerinname drastisch wilt verminderen, dan ben je al snel geneigd om over te stappen naar kunstmatige zoetstoffen.

Het vervangen van suiker voor zoetstoffen zie je nu volop gebeuren bij de grote frisdrankfabrikanten.

Kunstmatige zoetstoffen bevatten amper calorieën en geven een zoete smaak. Je zou denken dat het de ideale oplossing is om suikervrij te eten.

Helaas zijn suikervervangers en caloriearme zoetstoffen in light producten geen gezonde oplossing. Omdat ze zoet zijn, maar de calorieën niet hebben, brengen ze je lichaam in de war.

Als je iets eet wat zoetig smaakt, dan verwacht je lichaam daar calorieën (energie) uit te kunnen halen. Maar kunstmatige suikers bevatten amper calorieën, laat staan essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren.

Dit kan ervoor zorgen dat je nog steeds last van hongergevoelens hebt, terwijl je wel degelijk wat eten en drinken hebt genuttigd (bron). Je denkt dat je je lichaam in de maling neemt, maar eigenlijk is het andersom!

Onthutsende onderzoeksresultaten

Enkele onthutsende onderzoeksresultaten naar kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers:

 • Uit onderzoek blijkt dat het dagelijks drinken van light frisdrank zorgt voor 67% meer risico op diabetes type 2 (bron).
 • Vrouwen die light frisdrank consumeren, drinken grotere hoeveelheden frisdrank weg dan vrouwen die suikerrijke frisdrank nuttigen. Volgens de onderzoekers komt dit omdat kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers een verslavende werking hebben (bron).

Volgens het Voedingscentrum zijn kunstmatige zoetstoffen (denk aan Aspartaam E951) veilig. Zij baseren hun conclusie op wetenschappelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd door het International Life Sciences Institute (ILSI). De gepubliceerde onderzoeken van deze non-profit organisatie hebben een twijfelachtige basis omdat ze gefinancierd worden door bedrijven uit de voedingsindustrie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had al flinke kritiek op het lobbyen van ILSI en schrapte de organisatie in 2006 van haar lijst om aan WGO-activiteiten te mogen deelnemen.

Zoals je ziet bestaat er nog een hoop onduidelijkheid over wat suikervervangers en kunstmatige zoetstoffen met je gezondheid doen. Maar vormen ze ook een belemmering voor gewichtsverlies? De wetenschap zegt vooralsnog – van niet.

Verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken ( zeg maar de gouden standaard in termen van zorgvuldig wetenschappelijk onderzoek) concluderen echter dat kunstmatige zoetstoffen wel degelijk kunnen helpen bij het verminderen van lichaamsgewicht, vetmassa en tailleomvang (bron, bron).

Kunstmatige zoete drank kan een alternatief zijn voor mensen die dagelijks liters reguliere frisdrank wegdrinken en hun suikerinname willen verminderen. Het kiezen voor light frisdrank zal echter niet leiden tot automatisch gewichtsverlies, als je dit gaat compenseren met het eten van grotere porties.

 • Als je merkt dat light frisdrank je eetlust flink verhoogt, dan is het beter om het bij water drinken te houden (bron).

Tip #4: eet vooral eiwitten en gezonde vetten

eiwitten en vetrijke voedingsmiddelen

De laatste vijftig jaar is de consumptie van geraffineerde, oftewel bewerkte, koolhydraten schrikbarend sterk toegenomen.

De natuurlijke bronnen van koolhydraten (zoals groente, fruit, noten en zaden) zijn steeds minder terug te zien in het huidige voedingspatroon van de Westerse samenleving.

Dit is een slechte ontwikkeling omdat met name geraffineerde koolhydraten ervoor zorgen dat je lichaam direct overschakelt naar suikerverbranding in plaats van vetverbranding (bron). Deze ongezonde koolhydraten zitten namelijk vol met simpele suikers en zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt (en ook weer razendsnel daalt waardoor je weer honger hebt).

Hoe hoger de bloedsuikerspiegel piekt, des te meer insuline wordt er aangemaakt. Insuline zorgt er weer voor dat je meer vet opslaat.

Om vetverbranding te stimuleren en suikervrij te eten is het belangrijk dat je een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet volgt. Met dit dieet krijg je meer eiwitten en gezonde vetten binnen en wordt de koolhydraatinname drastisch beperkt.

Van eiwitten is wetenschappelijk bewezen dat ze je vriend zijn in de strijd tegen vetzucht.

Eiwitrijke voeding geeft je een voller gevoel en laat je minder vaak aan eten denken (bron). Ook de juiste vetten zijn van belang voor een gezond dieet. Met name de omega 3 vetzuren bevatten veel gezondheidsvoordelen en onderdrukken het hongergevoel (bron, bron).

Tip #5: let op wat je drinkt

verschillende merken frisdrank blikjes

Het vermijden van frisdrank is om te beginnen een goed idee als je minder toegevoegde suikers wilt drinken, maar dat is niet de enige drank waar veel suikers in zitten.

Zelfs drankjes die als gezond worden beschouwd (denk aan vitaminewater of fruitsap) kunnen veel meer suikers bevatten dan de maximale dagelijkse hoeveelheid van 25 gram suiker, dat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt (bron).

Om je een idee te geven hoeveel suikerklontjes zich in bepaalde dranken bevinden:

 • Frisdrank (cola, sinas) – 10 suikerklontjes
 • Halfvolle chocomelk – 10 suikerklontjes
 • Sinaasappelsap 10 – suikerklontjes
 • Vitaminewater – 8 suikerklontjes
 • Aquarius sportdrank – 6,5 suikerklontjes
 • Sojadrink natuur – 2,5 suikerklontjes

Een suikerklontje komt neer op 4 gram suiker. Zoals je ziet zitten veel van deze zogenaamde ‘gezonde drankjes’ vol met suikers.

Tip #6: kies voedsel met een lage glycemische lading (GL)

Voedselpiramide van voedingsbronnen met lage glycemische lading

Een manier om te kijken wat koolhydraatrijke voedingsmiddelen met je lichaam doen, is door te kijken naar de opnamesnelheid van koolhydraten in het bloed.

Zowel de hoeveelheid koolhydraten als het soort koolhydraten (enkelvoudige of complex) beïnvloedt het effect op de bloedglucosespiegel (bron).

De glycemische index (GI) en de glycemische lading (GL) kunnen een hulpmiddel zijn om te weten wat voedsel met je bloedsuikerspiegel doet.

Voedingsmiddelen met een lage GI worden langzamer afgebroken en komen daardoor geleidelijk in het bloed terecht. Dit zorgt voor een geleidelijk stijgende bloedsuikerspiegel, in plaats van grote pieken.

De GI van bijvoorbeeld suiker is 100.

Als maatstaf kun je het volgende hanteren:

 • Gezond: lager dan 50

 • Gemiddeld: tussen de 51 en 69

 • Ongezond: alles boven de 70 (snelle suikers)

Glycemische index

Zo is de glycemische index van quinoa stukken lager dan zilvervliesrijst en zoete aardappel lager dan aardappelen, etc. Ook qua voedingsstoffen wint quinoa het van zilvervliesrijst en zoete aardappelen het van normale aardappelen.

Dieet schema’s die voornamelijk bestaan uit voedingsmiddelen met een lage GI, blijken bijzonder gezond te zijn voor mensen met diabetes type 2 (bron).

De glycemische index heeft echter een groot nadeel; er wordt geen rekening gehouden met de hoeveelheid koolhydraten in een voedingsproduct.

Vanzelfsprekend bevatten sommige voedingsmiddelen meer koolhydraten dan andere.

Laten we zeggen dat je voedingsmiddelen uitkiest op basis van de GI waarde. Volgens deze redenering zou je een Twix chocoladereep (GI waarde van 44) boven een watermeloen (GI waarde van 75) moeten verkiezen. Dat slaat natuurlijk nergens op. Immers, per portie is de watermeloen veel lager in calorieën en hoger in essentiële voedingsstoffen dan een Twix chocoladereep.

Hoe is dit dan mogelijk? Het antwoord is vrij simpel: de glycemische index vergelijkt geen realistische porties met elkaar. De GI waarde van voedingsmiddelen wordt bepaald door proefpersonen een hoeveelheid voedsel te geven die 50 gram verteerbare koolhydraten bevat, waaronder zetmeel en suiker.

Dit is de hoeveelheid koolhydraten dat in ongeveer driekwart van een Twix zit. Echter, zou je 5 porties watermeloen moeten eten om die hoeveelheid koolhydraten te evenaren.

Dus alhoewel het eten van veel stukken watermeloen de bloedsuikerspiegel flink kan laten pieken, heeft een enkele portie watermeloen aanzienlijk minder suiker dan een chocoladereep.

Glycemische lading

Omdat de glycemische index geen rekening houdt met de portiegrootte van voeding, is de glycemische lading in het leven geroepen. De glycemische index zegt hoe hoog je bloedsuikerspiegel kan pieken, de glycemische lading geeft aan hoeveel het is. In dat opzicht is de glycemische lading een betere indicator dan de glycemische index.

De GL is een maat voor zowel de GI waarde als de hoeveelheid koolhydraten in een portie.

De formule van de glycemische lading gaat als volgt:

Glycemische index x koolhydraten per portie 100

Laten we een appel van gemiddelde grootte als voorbeeld nemen: GI waarde = 38; koolhydraten per portie = 15 gram.

GL=38 x 15
100

De glycemische lading van een normale appel is 6

 • Een GL score van minder dan 10 wordt beschouwd als laag, 11-19 is gemiddeld en meer dan 20 is hoog.

De glycemische index van bijvoorbeeld haver is vrij laag, maar de glycemische lading hoog, dus heb je een stabiele bloedsuiker ervan als gevolg. In tegenstelling tot energiedrankjes die je bloedsuikerspiegel enorm heen en weer laten gaan.

Tip #7: verminder geleidelijk aan je suikerinname

Dus je wilt minderen met suiker? Heel goed! Maar ga niet al te rigoureus te werk. Dit is niet realistisch voor de meeste mensen met een suikerverslaving. Suiker zit namelijk overal in en bovendien werkt suiker behoorlijk verslavend. Door cold turkey te stoppen met suiker wordt de verleiding alleen maar groter om toe te geven aan een zoete hap.

Het is veel beter om langzaam suiker uit je voedingspatroon te schrappen. Breng eerst in kaart hoeveel gram suiker je gemiddeld in een week consumeert en begin met simpele veranderingen.

Als je bijvoorbeeld twee suikerklontjes toevoegt aan je kop koffie, start dan met een suikerklontje en de week erna stap je over op een zoetje. Bij twee koppen koffie per dag scheelt dit aan het einde van de week toch weer 28 suikerklontjes.

Tip #8: zorg voor een goede nachtrust

vrouw slaapt met daglicht

Slaaptekort kan leiden tot een slechte eetlust beheersing en het eten van suikerrijke voedingsmiddelen.

Als we moe zijn dan zijn we vaker geneigd om naar suikerrijke producten te grijpen.

Denk aan een blikje Red Bull energiedrank om jezelf wakker te houden. Je eetlust wordt grotendeels beïnvloed door hormonen die de hele dag schommelen.

Een slaaptekort brengt deze hormonen in de war en verstoort de eetlustregulatie. Het zorgt ook voor sterk opkomende hongeraanvallen (bron, bron).

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen met slaapproblemen een sterk verhoogd risico lopen om zwaarlijvig te worden in vergelijking met mensen die een goede nachtrust ervaren (bron).

Om deze reden is het belangrijk dat je voldoende rust neemt en minimaal 7 uur slaap pakt per nacht. Dit is voor de meeste mensen voldoende om goed te kunnen functioneren.

Uiteraard kan de slaapbehoefte per persoon verschillen. Het hangt voornamelijk af van je leeftijd. Babys, kinderen en pubers hebben gemiddeld meer slaap nodig dan volwassenen.

Heb jij nog goede tips die helpen om te minderen met suiker? Laat het in een reactie hieronder weten!

3 heerlijke suikervrije dieet recepten

Ontbijt recept #1: gekookt ei met avocado en boekweit

gekookt ei met avocado en boekweit op bord

Wat heb je nodig:

 • 1 ei
 • Avocado
 • Handjevol kiemgroenten
 • 1 el verse basilicum
 • 60 gr boekweit
 • Zwart sesamzaad

Werkwijze

 • Bereid de boekweit volgens de instructie op de verpakking.
 • Kook het ei.
 • Snij een halve avocado in plakjes.
 • Pak een kom en vul de bodem met boekweit.
 • Leg het ei, de avocado, basilicum en kiemgroenten in de kom.
 • Garneer het geheel met zwart sesamzaad.

Lunch recept #2: mozzarellamet gebakken champignons en spinazie

mozzarella met gebakken champignons en spinazie op bord

Wat heb je nodig:

 • 3 eieren
 • 50 gram champignons
 • 25 gram vetarme mozzarella
 • 200 gram fijngesneden verse spinazie
 • 1 tl olijfolie
 • 1 el platte peterselie

Werkwijze

 • Klop de eieren in een kom.
 • Voeg de champignons, spinazie en kaas toe.
 • Verhit de olijfolie in een pan en voeg het ei mengsel toe.
 • Blijf 2 minuten roeren.
 • Garneer eventueel met peterselie.

Diner recept #3: kalkoen en quinoa in Thaise-stijl

kalkoen en quinoa in Thaise-stijl op bord

Wat heb je nodig:

 • 300 gram kalkoen
 • 400 gram gesneden courgette
 • 1 medium ui
 • blikje (200 ml) kokosmelk
 • 2-3 eetlepels Thaise kerriepoeder
 • Gesneden verse chili
 • 1 kruidnagelknoflook gemalen
 • 80 gram quinoa (ongekookt)
 • 30 gram gevlokte amandelen

Werkwijze

 • Verhit een geoliede pan en voeg de kalkoen, ui en knoflook toe.
 • Roer en kook gedurende 3-5 minuten totdat de kalkoen bruin is.
 • Voeg de courgette en kokosmelk toe, gevolgd door het currypoeder en chili. Pas de hoeveelheid aan op je eigen smaak.
 • Roer de ingrediënten door elkaar
 • Voeg de droge quinoa toe en tenslotte de gevlokte amandelen.
 • Roer opnieuw en laat het vervolgens 15 minuten sudderen of tot de quinoa is gekookt.
 • Voeg water toe indien nodig, als het mengsel te droog wordt.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

2 reacties op dit artikel

 • Vraag: is pompoenpitolie gezond? En hoe kom ik van eetbuien ’s avonds af? Graag tips tegen (emotionele) eetbuien en het doorbreken van dit dwangmatige gedrag!

  Eveline
  • Goed artike verder, gelukkig pas ik het meeste in t artikel al toe.. ben soms wel een uurtje zoet in de supermartkt om etiketten te lezen etc.
   @eveline: ik had vroeger ook veel meer last van die vreetbuien.. nog wel binnen de proporties en nooit ziekelijk maar het was er wel. Ik heb gemerkt dat ik toch onbewust een emotie eter was, mijn moeder heeft dit ook en blijkbaar neem je dat toch over. Pas achteraf, ook mede door een jaar therapie om mijn gevoelsleven weer naar boven te halen/ mijn emotionele kant te (her)ondekken en accepteren etc, is het overdreven snaaien en snacken bijna over. Kan eindelijk een pak koek of zak chips ook laten liggen in huis zonder dat het in 1 x op ‘moet’. Als ik toch de behoefte heb dan probeer ik eerst dieper te onderzoeken waarom ik dat wil, vooral zo klakkeloos eten voor de buis bijvoorbeeld. Als ik een kater heb en serie kijk de halve dag gaat er gewoon lekker een zak chips doorheen. Met cola. En vooral dus niet in huis halen en genoeg gezonde opties klaar hebben liggen die wat zoeter zijn (gister schaaltje 1/2 mango met 2nectarines). Nu zelden last dat ik per se een zak drop moet eten enzo. Als ik heb nu wel doe wordt ik meteen gestraft door buikpijn de dag erna als ik teveel eet dus dat motiveert wel om niks te nemen. Ik bak ook wel eens 2 appels met beetje kaneel.. toch een soort toetje zeg maar. Succes

   Sophie

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde cl...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes