841

Vermoeidheid: 9 Oorzaken, 12 Symptomen + 6 Effectieve Tips

Ben je voortdurend moe en bij het minste of geringste volledig uitgeput?

Heb je last van onverklaarbare vermoeidheidsklachten? Of heb je liters koffie nodig om de dag door te komen?

Dan ben je niet de enige. Veel mensen worstelen vandaag de dag met vermoeidheid. Moe zijn zonder duidelijke reden moet dan ook niet worden onderschat. Het ondermijnt je geluksgevoel en levenskwaliteit.

Gelukkig zijn er tal van manieren om meer energie te krijgen en je weer vitaal te voelen. Met een paar eenvoudige veranderingen in levensstijl is het mogelijk om de vitaliteit in je leven weer terug te krijgen.

Ontdek in dit artikel wat vermoeidheid veroorzaakt en 6 waardevolle tips om vermoeidheidsklachten te voorkomen en te genezen.

Inhoud van dit artikel

Wat is moeheid of vermoeidheid?

Vermoeide kantoormedewerker houdt hand voor de mond en gaapt

Vrijwel iedereen heeft zich wel eens oververmoeid of overwerkt gevoeld.

Tijdelijke vermoeidheid heeft vaak een aanwijsbare oorzaak en gaat vanzelf voorbij zodra je rust hebt genomen.

Het wordt een ander verhaal wanneer vermoeidheid langer duurt dan enkele weken of maanden en niet weggaat door rust te nemen.

Vermoeidheid kan worden omschreven als een gebrek aan energie en motivatie.

De gezondheidsklachten van vermoeidheid kunnen zich zowel lichamelijk als psychisch uiten. Dan praten we over lichamelijke vermoeidheid en mentale vermoeidheid.

Zo kan iemand die mentaal fit is het moeilijk vinden om fysieke taken te voltooien. Iets wat vroeger als vanzelf, zoals trappenlopen of spullen tillen, kan nu een hele opgave zijn.

Bij mentale vermoeidheid zien we dat mensen het moeilijker vinden om zich op iets te concentreren. De persoon kan zich slaperig en uitgeput voelen en zich nergens toe zetten. Hierdoor wordt moeheid soms ten onrechte aangezien voor slaperigheid.

Slaperigheid kan vaak worden opgelost met een consistent slaapritme, terwijl vermoeidheid – en dan met name chronische vermoeidheid – in verband kan staan met een (onontdekte) aandoening of ziekte zoals bloedarmoede.

Wat is bij jou de oorzaak van je energie tekort?

Zonder deze kennis, kan je nooit de energie krijgen die jou gelukkig zou maken.
Doe deze gratis test en ontdek wat bij jou de oorzaak is en wat je er tegen kan doen.

Oorzaken van vermoeidheid

Als je gedurende lange tijd extreem vermoeid bent dan kan er iets mis zijn.

Hieronder bespreek ik de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid. Herken jij één of meerdere oorzaken?

Oorzaak #1: te weinig slaap

Vermoeide man ligt met zijn hoofd op een stapel boeken

Het zal je niet verbazen dat een gebrek aan slaap vermoeid kan veroorzaken. Dit heeft een negatief effect heeft op je algehele gezondheid en welzijn.

Ga elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed en word elke ochtend op hetzelfde tijdstip wakker om in je bioritme te blijven.

Zorg voor een comfortabel matras en een slaapkamer die voldoende donker en koel is. Vergeet niet om je mobiele telefoon op vliegtuigmodus te zetten. Dit vermindert niet alleen schadelijke straling, maar voorkomt ook dat je slaap onderbroken wordt door ongewenste meldingen van je social media apps.

Heb je problemen om een goede nachtrust te maken? Lees dan mijn artikel over slapeloosheid waarin ik tal van tips geef.

Hoeveel slaap heb je nou eigenlijk nodig?

Uiteraard is ieder persoon verschillend, maar er zijn wel richtlijnen.

Volgens de National Sleep Foundation hebben tieners gemiddeld 8 tot 10 uur slaap nodig en volwassenen 7 tot 9 uur slaap per nacht (bron).

Lees ook dit artikel over wat de gevolgen zijn van slaaptekort op je gewicht en gezondheid.

Wil je gratis mijn ebook “50 Tips om je Energie te Verhogen”?

Klik hier en ik stuur het direct gratis naar je toe.

Oorzaak #2: bloedarmoede

rode bloedcellen uitgelicht

We spreken over bloedarmoede als je onvoldoende rode bloedcellen hebt om voldoende zuurstof naar de cellen en organen te transporteren. Dit kan ervoor zorgen dat je je moe en lusteloos voelt.

Andere symptomen zijn een bleke of gele huid, onregelmatige hartslagen, duizeligheid, kortademigheid, oorsuizen, sneller zweten, koude handen en voeten, hoofdpijn en pijn op de borst.

Er zijn verschillende vormen van (erfelijke) bloedarmoede, elk met een eigen oorzaak. Deze vormen van bloedarmoede kunnen tijdelijk of langdurig zijn en variëren van mild tot ernstig.

Menstruerende vrouwen zijn de grootste groep mensen met bloedarmoede door ijzertekort.

Als je bloedarmoede hebt als gevolg van een ijzertekort, dan kun je het ijzergehalte van je lichaam aanvullen met behulp van voeding (of supplementen) die rijk zijn aan ijzer. Bloedarmoede kan ook komen door een vitamine B12 of vitamine B11 tekort.

Om te bepalen of je bloedarmoede hebt wordt naar je hemoglobine gekeken. Maak een afspraak met de huisarts als moe zijn je leven beheerst.

Oorzaak #3: slaapapneu

Het Griekse woord ‘apneu’ bekent letterlijk ‘geen lucht’. Slaapapneu is een ernstige slaapstoornis waarbij mensen gedurende de nacht korte perioden hebben waarbij ze stoppen met ademen.

Als je hard snurkt en vaak moe voelt en geprikkeld bent, zelfs na een lange nachtrust, dan kan dit een aanwijzing zijn dat je misschien slaapapneu hebt.

Een slaaptekort door slaapapneu zorgt voor vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, verlies van libido, oedeem, weinig energie, stemmingswisselingen en depressies kunnen er door verergeren.

Met slaapapneu pauzeert je ademhaling meerdere keren tijdens de slaap.

Als deze adempauzes minimaal 10 seconden aanhouden en vaker dan 5 maal per uur voorkomen spreekt men over een slaapapneu. Een adempauze kan wel minuten lang aanhouden.

Een overlevingsmechanisme zorgt ervoor dat je vanzelf weer gaat ademen Je wordt dan wakker om adem te halen. Dit ontwaken is echter zo kort dat je het je niet herinnert. Maar het haalt je wel uit je diepe slaap en verstoort je slaapcyclus, waardoor je in de ochtend niet uitgerust in je bed stapt.

Hoe herken je slaapapneu?

Slaapapneu herkennen? Dan is het belangrijk om te weten dat er twee soorten apneu zijn:

Obstructieve slaapapneu: dit gebeurt wanneer de spieren in de achterkant van je keel zich ontspannen. Deze spieren ondersteunen het zachte gehemelte, het stuk weefsel dat aan het zachte gehemelte hangt (huig), de amandelen en de wanden van de keel en tong.

Op het moment dat de spieren zich ontspannen, vernauwt of sluit de luchtweg wanneer je inademt.

Hierdoor krijg je onvoldoende lucht binnen en kan het zuurstofniveau in je bloed dalen. Je hersenen worden gewaarschuwd en wekken je kort uit je slaap.

Centrale slaapapneu: deze minder voorkomende vorm van slaapapneu (vaak het gevolg van hersenbeschadiging) treedt op wanneer de hersenen geen of onvoldoende signalen doorgeven naar de ademhalingsspieren. De luchtweg wordt dan niet geblokkeerd, maar er vind simpelweg ademhaling plaats.

Slaapapneu komt bijna tweemaal zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Andere risicofactoren zijn onder meer:

 • Obesitas of overgewicht
 • Ouder zijn dan veertig
 • Roken

Luid snurken kan duiden op slaapapneu, maar niet iedereen met slaapapneu snurkt en niet iedereen die snurkt heeft een slaapapneu.

Bij vermoeden van slaapapneu is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts. De huisarts zal je dan doorsturen naar een neuroloog of KNO-arts voor onderzoek.

Oorzaak #4: schildklierproblemen

schildklier uitgelicht

De schildklier is een klier die zich aan de voorkant van de halsstreek bevindt en schildklierhormonen aanmaakt.

De schildklier houdt zich bezig met belangrijke processen in het lichaam, waaronder groei en ontwikkeling en de stofwisseling. Je kunt de schildklier zien als het gaspedaal van je lichaam.

Een te trage schildklier (hypothyreoïdie) veroorzaakt vermoeidheidsklachten, depressie, spierzwakte en gewichtstoename. Dit wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

Een veelvoorkomende oorzaak van een traag werkende schildklier is een jodiumtekort. Een tekort aan jodium kan ontstaan als er geen of weinig brood wordt gegeten (brood wordt verrijkt met jodiumhoudend zout).

In een onderzoek onder 138 volwassenen met schildklierproblemen werden vermoeidheidsklachten en een gebrek aan energie frequent waargenomen (bron). Deze resultaten komen overeen met een ander onderzoek uit 2004 waarbij de helft van de deelnemers met een trage schildklier zich constant moe voelde (bron).

Met een bloedtest kun je controleren of je schildklierproblemen hebt.

Lees ook mijn uitgebreide artikel: Trage Schildklier (Hypothyreoïdie): 31 Symptomen, 9 Oorzaken & 3 Tips

Oorzaak #5: cafeïneverslaving

zwarte koffie met koffiebonen op houten tafel

De meeste mensen nemen dagelijks een aantal kopjes koffie om zichzelf op te peppen.

Inderdaad, een kopje koffie is niet alleen lekker, het doet ook onmiddellijk iets met je lichaam.

Koffie en cafeïne worden gezien als natuurlijke energieopwekkers.

Met mate kan cafeïne de alertheid vergroten en je energieniveau een boost geven (bron, bron). Maar een te veel aan cafeïne is niet goed…

Want hoewel cafeïne je een onmiddellijke boost aan energie kan geven, verlaagt dagelijkse cafeïneconsumptie je energieniveau in de loop van de tijd zonder dat je het je realiseert.

En tegelijkertijd maakt het je afhankelijk van cafeïne om goed te blijven functioneren.

Te veel cafeïne zorgt bovendien voor nervositeit, hartkloppingen, hoge bloeddruk, angstklachten en slapeloosheid. Nadat de cafeïne uit je lichaam is verdwenen ervaar je ontwenningsverschijnselen. Je kunt dan symptomen als hoofdpijn en angst- en vermoeidheidsklachten ervaren.

Als je te veel koffie, thee of cola drinkt (dranken waar veel cafeïne in zit) dan is het belangrijk dat je geleidelijk aan afbouwt.

Begin langzaam en drink steeds meer water en minder cafeïne houdende dranken.

Heb je moeite om in slaap te vallen? Drink dan geen koffie meer na 14.00 uur. Het duurt wel 8 tot 10 uur voordat cafeïne uit je lichaam is. Cafeïne remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine (bron, bron).

Oorzaak #6: diabetes

Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij diabetes en komt omdat glucose niet meer goed uit het bloed kan worden opgenomen.

Een studie uit 2014 vond een sterk verband tussen een hoge bloedsuiker en chronische vermoeidheid bij mensen met diabetes (bron).

Bij mensen met diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed meer op insuline. Door deze insulineresistentie wordt glucose niet meer goed door alle cellen opgenomen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel te hoog. Het probleem is dat cellen glucose nodig hebben om energie te leveren. Glucose is de brandstof voor de cellen. Als de cellen onvoldoende glucose opnemen dan ga je je moe voelen.

Andere factoren, zoals depressie, nierfalen, slapeloosheid, ongezonde voeding, kunnen bij diabetici ook bijdragen aan vermoeidheid.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de patiënten met diabetes type 1 langdurige vermoeidheidsklachten ervaart (bron). Ook werd bij 31% van de mensen met diabetes type 1 een verstoorde slaap gerapporteerd (bron).

Veranderingen in levensstijl kunnen vermoeidheidsklachten tegengaan. Denk dan aan regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en het behouden van een gezond gewicht. Lees hier hoe je diabetes type 2 in remissie kunt brengen.

Een lage bloedsuikerspiegel is een mogelijk neveneffect van medicatiegebruik bij diabetes. Een lage bloedsuiker kan ook vermoeidheid veroorzaken. Bespreek in dat geval met je behandelend arts over de manieren waarop je bloedsuikerspiegel het beste onder controle kunt houden.

Oorzaak #7: bijnieruitputting

Heb je ooit gehoord van zoiets als ‘bijnieruitputting’?

Het is een term die wordt gebruikt om aan te duiden dat je bijnieren de dagelijkse stress niet meer aankunnen.

Natuurlijk raken de bijnieren niet zomaar uitgeput. Daar gaat heel wat aan vooraf. De bijnieren raken ontregelt als ze lange tijd, chronisch, zwaar belast zijn.

Deze kleine organen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak en regulering van een aantal belangrijke hormonen. Dit zijn meer dan 50 verschillende hormonen die betrokken zijn bij vrijwel iedere lichaamsfunctie en hebben ook invloed op hoe je je voelt en daarmee ook hoe je denkt.

Een beetje stress in je leven hoeft geen probleem te zijn. Maar het kan wel een probleem worden als je lichaam constant onder stress staat. Dan moeten de bijnieren overuren draaien.

Wat zijn de symptomen van bijnieruitputting?

Symptomen van bijnieruitputting zijn (bron):

 • Lage weerstand
 • Moe zijn
 • Prikkelbaar
 • Gewichtstoename
 • Weinig zin in seks
 • Slapeloosheid
 • Vaak moeten plassen
 • Depressiviteitsklachten

Vaak zie je bij mensen die overspannen zijn dat ze een buikje hebben.

Onder invloed van cortisol gaat het lichaam vet vasthouden en opslaan waardoor het lastig wordt om überhaupt nog te kunnen afvallen.

Dit is een reden waarom het moeilijk is om af te vallen als je veel last van stress hebt.

Oorzaak #8: ongezonde voeding of voedselallergieën

Suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen op tafel

Naar schatting heeft 20% van de wereldbevolking een voedselallergie (bron).

Wanneer je een voedselintolerantie of voedselallergie hebt, dan kunnen de symptomen optreden na enkele uren of dagen. Hierdoor is het vaak moeilijk om te achterhalen welk voedsel allergische reacties uitlokt.

In de meeste gevallen gaat het om een intolerantie voor zuivel, gluten, cafeïne, FODMAP’s, sulfieten of fructose.

Je kunt een voedselintolerantie of allergie herkennen aan de volgende symptomen:

Hoewel een voedselintolerantie vaak minder ernstig is dan een voedselallergie, kan het wel zorgen voor vermoeidheidsklachten.

Daarom is het belangrijk om te achterhalen of je te maken hebt met een voedselintolerantie of allergie.

Neem contact op met de huisarts of een diëtiste als je het vermoeden hebt dat je bepaalde stoffen uit voeding niet goed verdraagt.

Te weinig eten

Naast ongezond eten kan vermoeidheid ook ontstaan als gevolg van te weinig eten.

Calorieën uit voedsel hebben we nodig om te overleven. Langdurig te weinig calorieën eten zorgt ervoor dat je lichaam in hongermodus gaat.

Het veroorzaakt ook vermoeidheidsklachten omdat je lichaam een energietekort en zijn vetreserves moet aanspreken. En ook al kan een streng caloriearm dieet zeker helpen met afvallen, het is minder goed voor je stemming en energieniveau (bron).

Minder dan 1000 calorieën per dag nuttigen met een crash dieet kan je stofwisseling vertragen en leiden tot vermoeidheidsklachten omdat je onvoldoende calorieën binnen krijgt om goed te kunnen functioneren.

Oorzaak #9: alcohol en drugsmisbruik

Alcoholische sterke drank

Wanneer je lichaam verslaafd raakt aan alcohol of een andere drug, dan is de constante instroom van deze giftige stoffen erg belastend voor je lichaam.

Het gevolg is dat je immuunsysteem flink raakt uitgeput en dat deze stress zijn tol begint te eisen op je lichaam en hersenen.

Vaak maskeren de effecten van drugs en alcohol de vermoeidheidsklachten in eerste instantie, waardoor je nog even door kunt gaan.

Maar na verloop van tijd raakt je lichaam uitgeput door een gebrek aan slaap, verzwakt immuunsysteem en een gebrek aan belangrijke voedingstoffen.

Herstellen van alcohol en drugsmisbruik is vaak een moeilijk en langdurig proces dat veel tijd en toewijding vergt. In deze periode kunnen ook vermoeidheidsklachten optreden omdat het lichaam zijn best doet om te herstellen.

Ben ik oververmoeid? Doe deze korte test

Ervaar je vrijwel dagelijks vermoeidheidsklachten? Dan is de kans groot dat je chronisch vermoeid bent.

Toch is het altijd goed om nog even op een rijtje te zetten of je daadwerkelijk vermoeid bent.

Beantwoord je drie of meer van de onderstaande vragen met een ‘ja’? Dan zit het er dik in dat je vermoeid bent.

Indien je het vermoeden hebt dat je chronisch vermoeid bent dan is het belangrijk dat je contact opneemt met de huisarts. De huisarts kan je een bloedonderzoek laten doen zodat mogelijk achterhaald kan worden waar deze vermoeidheid vandaan komt.

Wil je weten in welke mate vermoeidheid invloed heeft op je dagelijks functioneren?

Zelftest vragenlijst

Met de onderstaande zelftest vragenlijst kan je al een indicatie krijgen of je met langdurige vermoeidheid te maken hebt.

Vraag #1: Ben je dagelijks chagrijnig of prikkelbaar?

Als je de neiging hebt om overdreven te reageren in dagelijkse situaties, dan is de kans groot dat je oververmoeid bent.

 • Sta je voor jouw gevoel te lang in de rij voor de kassa en ga je je er aan irriteren?
 • Duurt het een eeuwigheid voordat het stoplicht op groen slaat?
 • Rijdt de persoon voor jouw gevoel met een slakkengangetje over de snelweg?
 • Irriteert het je als mensen tegen je aanpraten?
 • Kun je de drukte van de kinderen thuis of de hectiek op het werk niet meer aan?

Als deze scenario’s herkenbaar voor je zijn dan heeft je lichaam te maken met aanhoudende vermoeidheid.

Oververmoeidheid kan prikkelbaarheid en woedeaanvallen opwekken. Het is een signaal van je lichaam dat je het rustiger aan moet doen.

Vraag #2: Ervaar je vermoeidheidsklachten ondanks voldoende rust?

We spreken van chronische vermoeidheid als vermoeidheidsklachten niet worden verminderd na voldoende rust en slaap te hebben genomen.

De meeste mensen zullen moe zijn wanneer ze thuis komen na een lange dag werken. Maar een weekendje vrij zou ervoor moeten zorgen dat je accu maandagochtend weer is opgeladen.

Ben je aan het begin van de week nog net zo moe als dat je het weekend in ging? Dan is er meer aan de hand. Met name vermoeidheidsklachten die langer dan een halfjaar aanhouden.

Vraag #3: Ben je moe op het moment dat je opstaat?

We zijn allemaal wel eens brak in de ochtend. Met name als je het de avond ervoor iets te laat hebt gemaakt.

Maar als je iedere ochtend een gevecht met jezelf hebt om op te staan, dan kan er meer aan de hand zijn. Wordt de vermoeidheid erger naarmate de dag vordert, of begint de vermoeidheid aan het begin van de dag?

Het kan een teken zijn van een onderliggende gezondheidsprobleem.

Als vermoeidheid in de ochtend een chronisch probleem wordt dan kan dit worden veroorzaakt door langdurige vermoeidheid. Ook mensen met een depressie kunnen zich in de ochtend slechter voelen.

Vraag #4: Heeft er een ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden?

Langdurig moe zijn kan ook het gevolg zijn van stress, rouwverwerking en verdriet.

Een echtscheiding,  overlijden of een verhuizing vergt veel van het menselijk lichaam. Emotionele of mentale uitputting kan optreden wanneer je langdurig stress ervaart door werkdruk of emotioneel veeleisende taken.

Vaak merken we vroege waarschuwingssignalen van ons lichaam niet op.

Een verandering in stemming, plotselinge huilbuien, woede en prikkelbaarheid, moeite met concentreren en geheugenklachten duiden erop dat je oververmoeid bent.

Iedereen kan oververmoeid raken door emotionele uitputting. Sommige mensen lopen echter meer risico dan anderen. Met name mensen met veeleisende banen en perfectionisten zijn vatbaar voor langdurige vermoeidheid (bron).

Vraag #5: Heb je last van onverklaarbare symptomen?

Sommige mensen zijn oververmoeid zonder dat ze het zelf in de gaten hebben.

De vermoeidheidsklachten zijn in dat geval vaag en onduidelijk. Iemand kan flauwvallen zonder reden, erectieproblemen ervaren, emotionele huilbuien en zelfs paniekaanvallen. Je bent ook vaker ziek en het duurt langer dan normaal voordat je hersteld bent.

Sommige medicijnen, zoals antidepressiva of kalmerende middelen tegen angststoornissen, kunnen vermoeidheidsklachten veroorzaken. Veranderingen in dosering of het stoppen van bepaalde medicatie kan in dat geval uitkomst bieden.

Symptomen van vermoeidheid

Vermoeide vrouw wrijft in haar ogen

Belangrijk om te weten is dat vermoeidheid eigenlijk een symptoom is en geen ziekte.

Verschillende ziekten en aandoeningen kunnen leiden tot vermoeidheid. Moeheid kunnen we zien als een symptoom dat meestal een onderliggende oorzaak heeft.

Vermoeidheid kan bovendien door mensen op verschillende manieren worden ervaren.

Wat zijn zoal de symptomen die verband houden met vermoeidheid?

Hieronder een lijst met de meest voorkomende symptomen van vermoeidheid:

 • Lusteloosheid
 • Gebrek aan energie
 • Uitgeput gevoel
 • Gebrek aan motivatie
 • Spierzwakte
 • Prikkelbaarheid
 • Duizeligheid
 • Geen zin in seks
 • Hoofdpijn
 • Slaperigheid
 • Vertraagd reactievermogen
 • Moeite met concentreren
 • Moeite met het starten en voltooien van taken
 • Achteruitgang van cognitieve prestaties
 • Achteruitgang fysieke prestaties
 • Verergering van depressie
 • Vergeetachtigheid

Herken jij drie of meerdere bovenstaande tekenen bij jezelf? Dan zou het kunnen dat je oververmoeid bent.

De gevolgen van altijd moe zijn

Vermoeidheid kan de prestaties op het werk, het gezinsleven en (sociale) relaties negatief beïnvloeden.

Het heeft invloed op zowel fysieke als mentale prestaties. Maar moeheid maakt je niet alleen minder productief, het verhoogt ook het risico op ongelukken en verwondingen.

In de bekende Amerikaanse televisieserie ‘Breaking Bad’ werd een vliegtuigcrash veroorzaakt door een luchtverkeersleider omdat hij rouwde over de recente dood van zijn dochter, wat leidde tot het geven van verkeerde instructies aan een commercieel vliegtuig.

Nu is dit natuurlijk maar een serie, maar het laat wel zien hoe vermoeidheid en stress catastrofale gevolgen kunnen hebben.

Studies tonen aan dat het risico op fouten en ongelukken op het werk aanzienlijk toeneemt als werknemers minder dan 5 uur per nacht slapen (bron).

De negatieve effecten van vermoeidheid mogen niet worden onderschat:

 • Verzwakking immuunsysteem
 • Minder fysieke inspanning kunnen leveren
 • Angstklachten
 • Seksuele klachten
 • Vergeetachtigheid
 • Concentratieproblemen
 • Coördinatieproblemen
 • Slaperigheid
 • Tragere reactie
 • Beoordelingsfouten
 • Moeilijker beslissingen kunnen nemen
 • Minder snel herstel

Bij vermoeidheidsklachten die langere tijd aanhouden kunnen de gevolgen serieus worden. Zo wordt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten groter (bron, bron, bron).

6 tips om vermoeidheidsklachten te verhelpen

De behandeling van vermoeidheid hangt af van de onderliggende oorzaak.

Gelukkig kunnen vele oorzaken van vermoeidheid op natuurlijke wijze worden verholpen.

Ook voedingssupplementen of medicijnen kunnen helpen om vermoeidheidsklachten tegen te gaan.

Ik geef je 6 waardevolle tips tegen langdurig moe zijn.

Tip #1: kom in beweging

Lichaamsbeweging is wel het laatste waar je aan denkt als je vermoeid bent. Maar toch is regelmatig sporten een effectieve manier om meer energie te krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig op lage tot matige intensiteit trainen minder vermoeidheidsklachten hebben (bron).

Door te sporten verbeter je de doorbloeding en kracht van hart en longen. Hierdoor kan je lichaam beter zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen transporten.

Zelfs een dagelijkse stevige wandeling is een goed begin. Door te sporten verhoog je de serotonine productie. Deze neurotransmitter heeft een positieve invloed op stemming, geheugen, zelfvertrouwen, eetlust en slaap. Het zorgt tevens voor de afname van cortisol, het stress-response hormoon (bron).

In gematigde hoeveelheden zorgen die ervoor dat je je energiek voelt. Dit geldt met name voor mensen die een zittend leven leiden.

Tip #2: drink meer water

Soms voel je je gewoon moe omdat je licht uitgedroogd bent. Honger wordt vaak verward door dorst.

Het belang van water drinken kan niet genoeg benadrukt worden. Helaas drinken de meeste mensen niet genoeg water.

Een persoon kan weken zonder eten, maar slechts een paar dagen zonder water. Ontdek in dit artikel hoeveel liter water drinken per dag optimaal is.

Door het drinken van water kun je ook tijdelijk je metabolisme versnellen (bronbron).

Tip #3: begin met yoga en mindfulness

Yoga helpt om beter te slapen en je energieker te voelen. Dankzij yoga dalen de cortisolspiegels (bron, bron). Dankzij lagere cortisolspiegels wordt de aanmaak van melatonine niet meer geremd en kan je makkelijker in slaap vallen.

Onderzoekers vonden dat bij mensen met multiple sclerose (MS) die twee maanden meditatietraining hadden ondergaan, hun vermoeidheids- en depressieklachten waren verminderd (bron).

Een andere studie naar de gezondheidsvoordelen van yoga vond enige verbetering van de symptomen van vermoeidheid bij ex-kankerpatiënten.

Het programma omvatte onder andere betere lichaamshoudingen, meditatieoefeningen en ademhalingsoefeningen (bron).

Tip #4: spanning en stress verminderen

stressvol persoon

Dagelijkse stress vreet ongelooflijk veel energie zonder dat je erbij stil staat.

Door stress maak je meer van het stressresponse hormoon cortisol aan.

Dit hormoon leidt met name tot vetopslag rond de buik (bron) én zorgt voor meer eetlust (bron). Dat is dus dubbel vervelend!

Hierbij moet wel duidelijk vermeld worden dat acute stress geen kwaad kan, dat is zelfs goed.

Niet goed zijn lange periodes van stress, ook wel langdurige of chronische stress genoemd.

Probeer daarom om ontspannende activiteiten in je leven te organiseren.

Dit kunnen hele simpele dingen zijn. Denk aan het beluisteren van je favoriete muziek of met vrienden leuke dingen doen.

Tip #5: matig met alcohol

Hoewel een glas wijn in de avond kunnen helpen om beter in slaap te vallen, slaap je minder diep na het drinken van meerdere glazen alcohol.

Door alcohol wordt de slaap in de tweede helft van de nacht verstoord. Het is dan moeilijker om in de REM slaap te komen. Hierdoor kunnen lichaam en geest niet goed herstellen. Je wordt dan moe wakker.

Een ander nadeel van alcohol is dat het zorgt voor slaperigheid overdag en een afname van het prestatievermogen (bron).

Hoofdpijn, vermoeidheid, dorst en kramp zijn allerlei klachten die samenhangen met te veel alcohol drinken.

Uitdrogingsverschijnselen door alcohol zorgen voor mentale moeheid en een lagere bloeddruk waardoor we ons lusteloos voelen.

Tip #6: vermijd geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten geven een piek in de bloedsuikerspiegel. Om goed in je energie te zitten in een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk. Volg daarom een gezond dieet om je een stuk energieker te voelen.

Eén type dieet dat bij uitstek geschikt is voor mensen met vermoeidheidsklachten is het koolhydraatarm dieet.

Uit onderzoeken blijkt dat een koolhydraatarm dieet slaapproblemen doet verminderen (bron, bron).

In het koolhydraatarm dieet ligt de nadruk op het beperken van de zogenaamde enkelvoudige koolhydraten.

Die zitten in alles wat toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten bevatten. Denk daarbij aan frisdrank, snoep, chocolade, wit en bruin brood, pasta, witte rijst, koek en andere bakkerijproducten (bron). Meervoudige koolhydraten zitten onder andere in groente, peulvruchten, volkoren granen, noten, pitten en zaden.

De koolhydraten die je zult moeten vermijden zijn de geraffineerde koolhydraten. Deze zitten in brood, koek, gebak, repen en allerlei andere vormen van bewerkt voedsel. Voorzie je lichaam van energie door onbewerkt voedsel te eten. Hierin zitten de juiste koolhydraten.

Een overzicht van de goede koolhydraten vind je hier.

Voorgoed jouw energietekort oplossen met een wetenschappelijk bewezen methode?

Moeheid geeft enorm veel frustraties. Daarom heb ik een methode ontwikkeld die daar voorgoed mee afrekent en je een energieboost geeft.

In mijn programma genaamd Eeuwig Energiek leer je specifieke oplossingen voor jouw oorzaak van energie tekort, maar ook tips en adviezen die voor iedereen nuttig zijn.

Je zal onder andere het volgende ontdekken:

 • Waar het specifiek bij jou mis gaat en of jij er iets aan kan doen.
 • 25 Tips voor een energieopwekkende nachtrust
 • Hoe je energievreters kunt herkennen en deze kan vervangen met energiegevers
 • De top 25 energiegevende voedingsmiddelen
 • Verschillende onverwachte methodes om meer energie te krijgen

Klik op deze link om Eeuwig Energiek + bonussen volledig risicovrij uit te proberen

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes